Україна і МКС створюють спільні робочі групи щодо злочинів РФ

Україна і МКС створюють спільні робочі групи щодо злочинів РФ

Генпрокурор України Андрій Костін
. Генеральний прокурор України Андрій Костін. Фото: УНІАН

Генпрокурор України Андрій Костін заявив, що Україна спільно з Міжнародним кримінальним судом (МКС) створюють Міжвідомчі робочі групи з питань притягнення до відповідальності винних в агресії щодо України (Task forces).

Про це генпрокурор України Андрій Костін сказав під час виступу на платформі United for justice"Об'єднані заради справедливості" – це глобальна платформа для розробки комплексних механізмів відповідальності за міжнародні злочини, яка відбулася у Бучі й була приурочена до річниці звільнення міста від російських військових, передає кореспондент Суспільного.

"Сьогодні ми спільно оголосили, що будемо створювати робочі групи — task forces — щодо певних кримінальних проваджень, які ми, як Україна, будемо готові передати до Міжнародного кримінального суду", — сказав Костін.

Прокурор МКС Карім Хан під час конференції також додав, що завдання робочої групи — щоб дію права відчули "ті, хто цього найбільше потребує".

"Я радий оголосити сьогодні разом з моїм другом і колегою генеральним прокурором Андрієм Костіним про нову інновацію: ми створюємо нову робочу групу з моїм офісом та ОГП, щоб зосередитися на специфічних спільних пріоритетах, щоб забезпечити, щоб дію права якнайшвидше відчули ті, хто цього найбільше потребує", — сказав прокурор МКС.

Окрім справи про вище керівництво РФ, Україна розглядає можливість передачі в МКС справ про воєнні злочини військ РФ зокрема на території Бучанського району.

"Розгляд цих справ важливий заради українців, українського народу, заради того, щоб ці злочини, які набули світового рівня обізнаності, для того, щоб в тому числі забезпечити абсолютну довіру до результатів розслідування", — заявив Костін.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у річницю деокупації Бучі й Ірпеня наголосила, що злочини Росії у Бучі й Ірпені назавжди залишаться у колективній пам’яті Європи й винні мають бути покарані. Заява очільниці РЄ опублікована на сайті Ради Європи.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні зафіксовано понад 72 тисячі воєнних злочинів, скоєних російськими військовими.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас МКС не може засудити за злочин агресії — факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду — Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал. Україна працює над створенням спеціального трибуналу для покарання керівництва РФ за злочини в Україні не тільки з початку повномасштабної війни, а з початку агресії 2014 року.

Читайте також

В Україні відкриється представництво Міжнародного кримінального суду

Ідентифікували ще трьох військових РФ, які ґвалтували жінок на Київщині

Масові поховання, знищена "Мрія", шафка — річниця звільнення Бучі, Бородянки та Гостомеля в фотографіях Суспільного

Історичне рішення: Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт Путіна

Процес притягнення Путіна до відповідальності вже почався — депутат Європарламенту

"Зафіксовано понад 100 тисяч злочинів, скоєних РФ в Україні" — Гюндуз Мамедов про Римський статут і спецтрибунал

На початок