Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн

Оновлено
Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
. Пожежник допомагає колезі вибратися з воронки після масованого ракетного обстрілу з боку Росії, Київ, понеділок, 10 жовтня 2022 року, фото: AP Photo/Roman Hrytsyna

11 жовтня — 230-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У Києві та центральних областях почали застосовуватися тимчасові відключення електроенергії. Адреси споживачів поділені на три черги. У ДТЕК обіцяють, що відключення не будуть перевищувати 4 години.
  • У Львові увечері 11 жовтня зникло електропостачання у кількох районах міста. Мер Андрій Садовий уточнив, що через ракетні удари з ладу виведено 4 важливі електропідстанції на території Львівської області. На Вінниччині також виник дефіцит потужностей, наразі введені обмеження на південному сході області.
  • Україна провела черговий обмін полоненими: вдалося звільнити 32-х воїнів. Серед звільнених — офіцери, сержанти та солдати ЗСУ. Також вдалося повернути тіло загиблого ізраїльтянина Дмитра Фіалки, який на фронт пішов добровольцем.
  • Зеленський звернувся до лідерів країн G7 з формулою миру для подолання російської агресії. Вона містить три складові: оборонна підтримка, невідворотність покарання за воєнні злочини та повна ізоляція РФ.
  • Станом на 13:00 українські сили протиповітряної оборони збили 18 російських крилатих ракет, 3 російських безпілотники та 8 дронів-камікадзе, розповів Суспільному речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.
  • Україна повернула тіла 62 загиблих українських захисників. Серед них — тіла військових, які загинули в колонії Оленівки.
  • Росія 11 жовтня від самого ранку знову почала обстрілювати українські регіони — Львівщину, Запоріжжя, Дніпропетровщину, Київщину, Хмельниччину, Миколаївську та Кіровоградські області. Внаслідок обстрілів Львова 30% міста тимчасово без електроенергії. Майже всюди спрацювали сили ППО, яким вдалося збити російські ракети. Також вранці РФ двома дронами-камікадзе "Shahed-136" атакувала Ладижинську ТЕС на Вінниччині.

Суспільне завершує текстовий онлайн 230 дня війни. Хроніку 12 жовтня — читайте тут.

IRIS-T також в Україні

Про це повідомив опівночі міністр оборони Резніков.

"В Україні почалася нова ера протиповітряної оборони. IRIS-T від Німеччини вже тут. З США наближаються NASAMS. Це лише початок. Нам потрібно більше. Без сумніву, Росія є терористичною державою", — додав він.

Резніков закликав захистити небо над Україною, щоб врятувати людей.

В Україну прибули ще чотири HIMARS

В Україну прибули ще чотири додаткових системи HIMARS, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

"Чотири додаткових HIMARS від наших партнерів прибули. Я дякую Джо Байдену, Ллойду Остіна та усім американцям. Час HIMARS: гарний час для українців та поганий час для окупантів. Прекрасні новини напередодні "Рамштайн", куди я їду завтра. Там буде більше", — зазначив Резніков.

Росія вразила 30% енергетичної інфраструктури України — Галущенко

Російські війська 10-11 жовтня масованими обстрілами уразили 30% енергетичної інфраструктури України. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Завдяки пожертвам українців ЗСУ отримають майже тисячу дронів. Але треба більше

Завдяки пожертвам українців Збройні сили України отримають майже тисячу дронів, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Завдяки вашим донатам «Армія дронів» підписала контракти про закупівлю 986 дронів на суму 1,9 млрд гривень. Частина з цих безпілотників вже на фронті. Але потрібно більше «пташок», щоб наблизити час розплати для російських терористів", – зазначив він.

1 липня фандрейзингова платформа United24 разом із Генеральним штабом ЗСУ, Міністерством цифрової інформації та Держспецзвʼязку оголосили про початок проєкту "Армія дронів".

Війська РФ 13 разів за день обстріляли Сумщину

206 влучань з різного виду озброєння. За день росіяни 13 разів обстріляли території Сумської області.

Світло у столиці повернуть до 00:00 — ДТЕК

У ДТЕК повідомили, що у Києві до 00.00 світло планують повернути всім, кому відключили його через графік погодинних відключень.

Раніше вони повідомляли, що через дефіцит потужностей і на вимогу Укренерго довелось відключити більше споживачів, ніж планувалось.

У Севастополі на будинках розвісили вказівники до укриттів

У тимчасово окупованому Севастополі на старих будинках розвісили інформацію про укриття, повідомляє "Крим.Реалії".

У разі повітряної тривоги жителям старої частини Севастополя рекомендують ховатися у звичайних підвалах для зберігання дров. За інформацією місцевих жителів, підвали не підготовлені для прийому людей.

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Фото: Крим.Реалії

Приміщення закриті на замок, ключі необхідно брати в керуючої компанії або у довірених осіб, у багатьох підвалах – сміття, щури, блохи. Також там відсутнє освітлення, немає сидячих і лежачих місць, іржаві труби, вибиті шибки. Повідомляється, що паркани у двори з укриттями закриті для жителів сусідніх будинків.

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Фото: Крим.Реалії

На Львівщині встановлюють мобільні захисні сховища

На Львівщині розпочали встановлювати модульні захисні сховища. Їх облаштовують поблизу навчальних закладів, де немає укриття. Також такі бункери замовляють готелі та звичайні люди. Спеціальні бетонні споруди призначені для захисту від ударної хвилі та уламків боєприпасів.

Перший такий модульний бункер зʼявився у селі Купичволя на території дитячого садка. Сховище розраховане на 25 людей. Там під час тривог ховаються вихованці і працівники садочка. У сховищі є запас води та меблі.

"Тут ми маємо також іграшки, щоб вони могли собі забавитись. Інколи вони беруть з собою свої іграшки. Є стільці, дітки сідають, є ліжко", — розповідає вихователька Світлана Владика.

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Суспільне Львів

Виготовляють такі бетонні сховища на одному з підприємств Львівщини. В одному укритті може розміститися близько 20 людей, проте бетонні конструкції можна з’єднувати між собою і таким чином розміщати більше людей.

Поліція Київської області опублікувала відео уламків збитої ракети

Про це повідомив голова поліції Київщини Андрій Нєбитов.

"Відео уламків ворожої ракети, яку виявили сьогодні поліцейські Київщини в одному із районів області. Дякуємо ЗСУ", — написав Нєбитов у Telegram.

12 жовтня у форматі "Рамштайну" обговорять оборонну підтримку України — Зеленський

"Завтра у форматі "Рамштайну" відбудеться обговорення оборонної підтримки України. Очікую від партнерів прогресу в питанні про протиповітряну й протиракетну оборону, домовленостей щодо нового постачання іншої необхідної нам зброї та боєприпасів. Держава-терорист має бути позбавлена навіть думки про те, що будь-якою хвилею терору може чогось досягти", — заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Зеленський: За сьогоднішній ранок Росія випустила по Україні 28 ракет, із них 20 — збито

Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками 230 дня війни.

"За сьогоднішній ранок – 28 ракет, із них 20 збито. Понад 15 безпілотників, майже всі – ударні іранські. Більшість збито. Я дякую всім нашим бійцям Повітряних сил, Сухопутних військ і розвідки, які залучені до захисту від цих російських ударів", — наголосив президент.

Він додав, що за поданням військового командування відзначає солдата Дмитра Шумського (зенітно-ракетний взвод 57-го окремого радіотехнічного батальйону, Чернігівський напрямок).

"10-го жовтня Дмитро Шумський проявив відмінні навички та реакцію і за допомогою ПЗРК "Стінгер" збив дві крилаті ракети терористів. Одна людина врятувала десятки життів. Дякую за це", — зазначив Зеленський.

Шведські лижниці заявили, що бойкотуватимуть змагання, якщо до них допустять Росію та Білорусь

Лідерки збірної Швеції з лижного спорту заявили, що готові бойкотувати змагання, якщо до них знову допустять російських та білоруських спортсменів. Про це лижниці повідомили в коментарі SVT Sport.

Наразі представники збірних Росії та Білорусі усунені від міжнародних змагань з лижного спорту через повномасштабну війну, яку ці держави ведуть проти України. Проте у вересні генеральний секретар Міжнародній федерації лижного спорту (FIS) Мішель Віон заявив, що організація розглядає можливість повернення російських і білоруських лижників у нейтральному статусі, тобто без національної символіки, ще до кінця 2022 року. Рішення щодо цього питання рада FIS планує ухвалити 22 жовтня.

Читайте також: Міжнародна федерація лижного спорту розглядає можливість повернення до змагань спортсменів РФ та Білорусі: заява генсека

540 обʼєктів культурної спадщини пошкоджено внаслідок ракетних ударів з боку РФ

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у зверненні до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

"Уже більш ніж 2 тисячі 600 освітніх обʼєктів зруйновано або пошкоджено терористичними ударами Росії. 540 – це загальна кількість пошкоджених російськими ударами обʼєктів культурної спадщини, культурних інституцій і релігійних споруд в Україні за час повномасштабної війни, із 24 лютого. Майже 200 зруйнованих або пошкоджених храмів", — зазначив Зеленський.

США забезпечать якнайшвидшу доставку систем NASAMS для України

Про це заявив речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі. Він додав, що США "зацікавлені у пришвидшенні" отримання Україною систем NASAMS і це озброєння прибуде в Україну найближчим часом.

Під час воєнного стану в Київській області заборонили полювання

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

"Виняток — регулювання чисельності окремих мисливських видів звірів із дотриманням чинного законодавства. Разом із тим, користувачам мисливських угідь усіх форм власності дозволено забезпечення біотехнічних заходів", — йдеться у повідомленні.

Росіяни обстріляли Запорізьку область з РСЗО та артилерії, 7 людей загинуло

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Російські терористи, які назвали себе армією, обстріляли область з РСЗО та артилерії. Прильоти прийшлися в місто Оріхів та смт. Степногірськ. Внаслідок жорстоких обстрілів загинуло 7 осіб і ще стільки ж травмовані. Відповідні служби вже працюють над усуненням наслідків обстрілів", — зазначив Тимошенко.

У частині Хмельницької громади зникло світло

Відключення електроенергії в частині громади відбулося не планове, а аварійне, повідомив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

"Попередньо через перенавантаження зникла напруга на об’єктах в частині Хмельницької області, в тому числі від них заживлена частина Хмельницького. Орієнтовно понад 50% споживачів наразі залишилися без електрики", - написав Симчишин.

За його словами, енергетики терміново з‘ясовують причини і проводять відповідні роботи.

"У випадку невідновлення електропостачання впродовж години в Хмельницькій громаді буде обмежено водопостачання і роботу каналізаційного господарства", - зазначив міський голова.

На Харківщині кількість зруйнованих об’єктів сягнула 11 397

"На Харківщині на сьогодні кількість зруйнованих об’єктів в області сягнула 11 397. Зокрема, зруйновано 3 122 багатоповерхових будинки та 5 240 приватних будинків, 116 адмінбудівель, 1 638 об’єктів житлово-комунального господарства. В Харкові і в населених пунктах Харківської області тривають аварійно-відновлювальні роботи багатоповерхівок, адмінбудівель, закладів охорони здоров’я", — розповів на брифінгу заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Слідчі Харківщини створили телеграм-канал, де публікуватимуть фото росіян та їх злочини

Поліція звертається до громадян із проханням повідомляти про воєнні злочини. Якщо є будь-яка інформація про злочини окупантів, треба звернутися через телеграм-бот або в коментарях. Слідчий зв'яжеться для встановлення всіх обставин.

Це можуть бути відео, що збереглись, аудіо, фото, інші дані стосовно військових країни-агресора, їх ПІП, позивні тощо.Надсилайте наявну інформацію, за можливості свій контакт. У разі, якщо бажаєте залишитись анонімною особою, надсилайте точний опис подій, щоб слідчі мали можливість точно встановити їх час, місце.

У результаті ворожих обстрілів за добу було пошкоджено 209 об’єктів — ОП

В Офісі президента повідомили про стан ліквідації наслідків ракетних ударів

"Протягом останньої доби, у результаті ворожих обстрілів було пошкоджено 209 об’єктів. З них 51 – приватні будинки, 31 – багатоквартирні будинки, 102 інших об’єкти, зокрема школи, лікарні та дитячі садки. Сьогодні росіяни продовжують нищити об'єкти енергозабезпечення. Ми контролюємо обстановку та оперативно реагуємо на наслідки обстрілів", — розповів на брифінгу заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

За добу відновлено електропостачання до 3 842 населених пунктів — Тимошенко

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"За добу відновлено електропостачання до 3 842 населених пунктів. Залишаються знеструмленими 105 населених пунктів. Найближчим часом все відновимо. Зараз ми повинні всі об’єднатись для того, щоб дати можливість нашій енергосистемі пройти цей важкий період", — зазначив Тимошенко.

Він закликав громадян з 17:00 до 23:00 максимально обмежити використання всіх побутових електроприладів, зокрема, пральних машин, прасок, пилососів, котлів, електропідлог, електрообігрівачів та інших пристроїв, що споживають багато електроенергії.

"На період, коли йде відновлення постійних схем енергопостачання, можливі короткострокові, до декількох годин, обмеження постачання електроенергії в окремих регіонах", — додав Тимошенко.

На Вінниччині виник дефіцит потужностей, лінії перевантажені

На Вінниччині виник дефіцит потужностей, лінії перевантажені. Наразі введені обмеження на південному сході області. Якщо ситуація не покращиться, обмеження введуть і у Вінниці. Про це повідомив гендиректор "Вінницяобленерго" Андрій Поліщук.

За словами гендиректора, на енергетичних об’єктах є серйозні руйнування. Без світла залишились 242 населених пункти області.

"Наступних кілька днів просимо вас бути максимально ощадливими у споживанні електроенергії. Поставтесь до цього із розумінням. Це вимушені тимчасові обмеження, щоб не допустити аварійних відключень", – закликав Андрій Поліщук.

Нині "Вінницяобленерго" працює над якнайшвидшим відновленням енергопостачання в області.

Ми не побачили жодного знаку, що Путін готується використати ядерну зброю — Кірбі

Про це заявив на брифінгу речник Державного департаменту США Джон Кірбі.

"З самого початку цього конфлікту ми надавали допомогу Україні для захисту неба, ракетні системи. І також скоро надішлемо ще більше. Ми постійно розмовляємо з Україною про те, що їм потрібно для захисту в конкретний момент війни, в конкретному регіоні", — наголосив Кірбі.

Він додав, що США налаштовані, щоб "ця війна закінчилась якомога швидше і шляхом перемовин": "Ми надали Україні системи для повітряного захисту і продовжуємо це робити. Ми не шукаємо прямого конфлікту з Росією. Президент про це уже говорив. Тому ми намагаємось тісно співпрацювати з Україною, щоб у них було все для власного захисту".

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Представник Білого дому Джон Кірбі, фото: AP

"Я б був дуже обережним говорячи про можливість застосування Путіним ядерної зброї. Ми уважно слідкуємо за цим. Ми не побачили жодного знаку, що Путін готується використати ядерну зброю, зброю масового знищення", — зауважив Кірбі.

Частина Львова залишилася без електропостачання

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

"Через технічні проблеми на одній з підстанцій частина Львова залишилася без електропостачання. Аварійна служба працює над тим, щоб оперативно вирішити проблему. Ви також можете допомогти нашій енергосистемі: будь ласка, максимально зменште споживання електроенергії зі 17:00 до 22:00 – це допоможе пройти критичні навантаження", — зазначив голова обласної військової адміністрації.

Мер міста Андрій Садовий уточнив, що через ракетні удари з ладу виведено 4 важливі електропідстанції на території Львівської області: "Маємо серйозні проблеми зі стабільним електропостачанням у місті. Енергетики робить все можливе, щоб вийти з кризової ситуації. Це потребує часу. Дуже важливо, після відновлення – мінімізуйте використання електроенергії в домівках".

У Мінреінтеграції підготували інструкцію — як діяти у разі відключення світла

Що робити, якщо зникли електрика, вода чи газопостачання? У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розробили алгоритм дій.

У Києві до кінця тижня школярі навчатимуться онлайн, а дитсадки будуть закриті

Про це заявив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

"Було прийнято рішення, щоб заклади освіти, дошкільні навчальні заклади перейшли на онлайн. Учні до кінця тижня будуть навчатися онлайн. Дитячі садочки будуть закриті. Державні установи працюють по ситуації, враховуючи повітряні атаки і небезпеку, яку вони несуть, враховуючи добирання людей до цих установ. Сьогодні ми також дискутували на рахунок роботи центрів надання адміністративних послуг – вони будуть відкриватися за 30 хвилин після закінчення повітряної тривоги", — сказав Поворозник.

Кількість загиблих під час ракетних ударів 10 жовтня, зросла до 20 людей

Про це заявив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий в Медіацентрі Україна

"Під час ракетних ударів 10 жовтня вже відомо про 20 загиблих людей, травмовано 108. Всього пошкоджено 205 об’єктів — це 45 будинків, 30 багатоповерхових будинків та інші об’єкти різних сфер, зокрема критичної інфраструктури", – сказав він.

Внаслідок ударів пошкодили електропостачання у 15 областях. У 180 населених пунктах досі перебої зі світлом. Окремо Хорунжий зазначив, що в Запоріжжя направили додатковий підрозділ ДСНС у складі 50 людей для ліквідації наслідків обстрілів.

У КМДА розповіли як і наскільки відключатимуть електрику в Києві

Через збільшення обсягів електроспоживання, ДТЕК Київські електромережі вимушене застосувати графік обмеження електропостачання. Адреси споживачів поділені на три черги. Наразі тимчасово обмежено електропостачання до частини 3-ої черги (16:00 - 20:00), повідомили у КМДА.

Якщо у енергосистеми існуватиме подальша потреба у стабілізації, можуть відключити і наступну чергу. Відключення не будуть перевищувати 4 години.

1 черга – з 8:00 до 12:00 та з 20:00 до 24:00

2 черга – з 12:00 до 16:00

3 черга — з 16:00 до 20:00

Якщо ваша вулиця повторюється в кількох чергах – це означає, що відключення буде стосуватись різних будинків на вашій вулиці. При цьому тривалість відключення будинку не буде перевищувати 4 години. Найближчим часом опубліковані графіки будуть деталізовані конкретними номерами будинків. Слідкуйте за оновленнями на сайті на соцмережах компанії.

ЗСУ знищили понад сотню окупантів, близько 40 одиниць техніки та ракетний комплекс С-300

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки РФ в районах населених пунктів Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Первомайське, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Підтверджено ураження району зосередження живої сили та військової техніки противника у Херсонській області. За наявною інформацією, знищено до ста окупантів та близько тридцяти одиниць озброєння та військової техніки", — йдеться у повідомленні.

У Запорізькій області Силами оборони уражено зенітний ракетний комплекс С-300, до десяти одиниць військової техніки та близько шістдесяти військовослужбовців російських військ.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала два удари по районах зосередження озброєння та військової техніки РФ. Ракетні війська і артилерія уразили один пункт управління, дев’ять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, п’ять систем протиповітряної оборони та чотири склади з боєприпасами.

В Росії продовжуються бунти серед мобілізованих — Генштаб

"Мобілізація та перекидання противником резервів не дають можливості здолати супротив захисників і захисниць нашої країни. Тим часом в Росії продовжуються бунти серед мобілізованих. Так, за наявною інформацією, на одному з навчальних полігонів східного військового округу, через низький рівень забезпечення, недотримання санітарних норм, неналежне харчування та відсутність нормальних умов для проживання, понад сто мобілізованих відмовляються виконувати будь-які накази командування та залишати казарму", — повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

Близько 60 обстрілів за добу завдала Росія по території України

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Протягом поточної доби окупанти знову завдали масованого ракетного удару, застосували по нашій країні майже тридцять крилатих ракет, завдали сім авіаційних ударів та здійснили близько двадцяти п’яти обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Тридцять дві повітряні цілі було знищено підрозділами протиповітряної оборони України на різних напрямках. Це 21 крилата ракета та 11 безпілотних літальних апаратів", — зазначили у Генштабі.

Внаслідок масованого ракетного удару постраждала інфраструктура понад десяти населених пунктів у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Донецькій областях. Вночі росіяни задіяли вісім іранських ударних БпЛА, намагаючись завдати шкоди об’єктам критичної інфраструктури у Миколаївській області. Всі ці "безпілотники" було знищено силами протиповітряної оборони Збройних Сил України.

Військові РФ здійснювали обстріли з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів:

на Сіверському напрямку – Тимоновичі і Янжулівка Чернігівської області;

на Слобожанському напрямку – Сотницький Козачок, Одноробівка, Уди, Ветеринарне та Козача Лопань;

на Краматорському напрямку – Райгородок, Новоєгорівка, Греківка, Макіївка, Нове, Новолюбівка, Ямполівка, Торське та Спірне;

на Бахмутському напрямку – Веселе, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Опитне, Майорськ та Нью-Йорк;

на Авдіївському напрямку – Бердичі, Авдіївка, Кам’янка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – Успенівка, Нескучне, Полтавка, Вугледар, Залізничне, Малинівка, Чарівне та Білогірʼя.

На Південнобузькому напрямку російські війська продовжують обстріли позицій підрозділів ЗСУ для стримування контрнаступу. Вогневого впливу зазнали райони більш ніж двадцяти населених пунктів. Серед них — Давидів Брід, Нова Кам’янка, Благодатівка, Широке, Шевченкове, Любомирівка, Тернові Поди, Правдине, Мирне та Олександрівка.

Україна провела черговий обмін полоненими: вдалося звільнити 32 бійця

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Вдалося звільнити 32 наших воїни та повернути тіло ізраїльтянина Дмитра Фіалки. Серед звільнених — офіцери, сержанти та солдати ЗСУ. Всі вони були у місцях, де тривали жорсткі бойові дії. Багато з цих людей вважалися зниклими безвісти. У кожного полоненого своя історія", — зазначив Єрмак.

Він додав, що ізраїльтянин Дмитро Фіалка останні два роки проживав в Україні, працював дитячим тренером з футболу у клубі "Динамо" (Львів). Він воював за Україну, зустрів своє кохання — дівчину, з якою у них народилися діти. На фронт пішов добровольцем.

"Сьогодні ми звільнили рядового, який служив разом зі своїм старшим братом. Брат загинув на його очах, а молодший брат в той же день потрапив в полон. У старшого брата залишилась дружина та дві доньки", — розповів голова ОП.

Єрмак також додав, що звільнені бійці проходять медичний огляд.

У Херсонському районі ЗСУ знищили ЗРК "Бук-М2"

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

Загалом авіація ЗСУ та підрозділи ракетно-артилерійських військ виконали 190 вогневих завдань. Зокрема, знищили ЗРК "Бук-М2" в Херсонському районі та зосередження озброєння та техніки в Миколаївському.

Російська армія продовжує оборонятися та намагається утримати зайняті рубежі. Посилено проводить повітряну розвідку для уточнення положення українського війська.

Україна отримала німецьку систему ППО Iris-T

За інформацією SPIEGEL, передача системи Iris-T відбулася у вівторок недалеко від польсько-українського кордону.

"Таким чином, федеральний уряд виконує обіцянку, дану канцлером Німеччини Олафом Шольцем в Бундестазі на початку червня. Зовсім недавно міністр оборони Крістін Ламбрехт (СДПН) заявила, що поставка буде проведена найближчим часом. Спочатку передача була запланована на листопад", — пише видання.

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Система IRIS-T SLS MK3 виставлена на огляд в перший день авіасалону ILA Berlin 2022, 22 червня 2022 року в Шенефельді, Німеччина. Система ППО IRIS-T. Фото: Getty Images

За даними федерального уряду, ця зброя є найсучаснішою зенітною системою Німеччини. Iris-T була розроблена німецьким оборонним концерном Diehl Defence. Зенітна система наземного базування призначена в першу чергу для захисту цивільного населення. За словами канцлера Шольца, це також може захистити великі міста від повітряних нальотів.

СБУ виявила нову катівню РФ поблизу Святогірської Лаври

Співробітники Служби безпеки виявили місце утримання людей у звільненому Святогірську Донецької області. Катівня була облаштована в пансіонаті відпочинку неподалік від Святогірської Лаври. Російські військові насильно тримали там місцевих мешканців, які підтримували територіальну цілісність України.

Під час огляду оперативники та слідчі СБУ виявили предмети, які напряму вказують на ознаки тортур. У рамках розпочатого кримінального провадження за ч.ч. 1, 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України тривають слідчо-оперативні дії.

В Берліні учасники акції вимагали від Шольца закрити українське небо

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, кілька десятків українців у Берліні вимагали біля офісу федерального канцлера Олафа Шольца закрити українське небо та надати Україні зброю для захисту від російських загарбників. Як розповіла учасниця акції Валентина Іванова, з березня такі протести проводяться щовівторка з 14 до 16, щоб привернути увагу німецької влади до війни в Україні.

"Ми вибрали саме будні дні, саме початок тижня, середину дня, відкладаємо всі свої справи, приходимо сюди. І ми власне приходимо сюди не для преси, ми робимо це конкретно для адміністрації Шольца", — розповіла Суспільному активістка.

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Акція в Берліні проти російської агресії. Фото: Олена Близнякова, Суспільне

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Фото: Олена Близнякова, Суспільне

З Білорусі в РФ виїхали два ешелони з танками, боєприпасами та ЗРК

11 жовтня, у Білорусі знову помітили два ешелони військової техніки, що рухалися у бік Росії, повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн".

Зазначається, що ранці з боку Мінська у бік Борисова (Мінська область, — ред.) помічено потяг, на якому перевозилося не менше 8 танків Т-72А, за словами очевидців їх було більше — від 15 до 30 і не менше 28 вантажівок Урал.

"Якщо придивитися, то на танках помітні білі написи, що може свідчити про те, що вони зняті зі зберігання з 969-ої бази резерву танків (н.п. Уріччя, Любанський р-н, Мінська обл.), оскільки цей тип танків зберігався саме там", — зазначили автори допису.

У групі повідомили про ще один ешелон з військовою технікою в Орші (Вітебська область). Він також рухався у бік Росії. На поїзді, зокрема побачили:

  • УАЗ — 2 од.;
  • Різні МАЗи — 5 од.;
  • ЗРК "Тор-М2" — 5 од.

"На техніці теж видно чудові білі написи. УАЗи та МАЗи, найімовірніше, зняті з 288-ї бази резерву автомобільної техніки, а от "Тори", швидше за все, на зберіганні не перебували", — йдеться у повідомленні.

У громадах Черкащини в аварійному порядку вимкнули світло

Про це Суспільному повідомив начальник обласної державної адміністрації Ігор Табурець. Таке вимкнення необхідне, щоб допомогти енергосистемі України відновитися після обстрілів Росією української інфраструктури.

"Натепер частково відключені Городищенська, Смілянська, Жашківська, Звенигородська та Уманська філії "Обленерго", — повідомив Ігор Табурець.

Керівник ОВА попросив черкащан зменшити вечірнє споживання електроенергії.

На Тернопільщині запровадили погодинне вимкнення електропостачання

Про це розповів заступник головного інженера високовольтних мереж "Тернопільобленерго" Андрій Лещук. За його словами, зараз використовують резервні джерела енергії. Проблеми з електропостачанням спричинили обстріли сусідніх областей, до мереж яких була підключена "Тернопільська" підстанція.

"Відбулася втрата живлення нашої основної підстанції – 330 кіловольтів "Тернопільська", яка бере електроенергію від мереж Хмельницької та Івано-Франківської областей. Тому, "Тернопільобленерго" вжило заходів щодо "перезаживлення" споживачів, які отримували електроенергію цієї підстанції. Їм підключили постачання електрики від інших резервних джерел. У нас пошкоджених електричних мереж або їх елементів немає. Всі електричні мережі області напругою 0410 кіловольтів залишаються в роботі".

На час відсутності основного живлення, в області по годинах вимикатимуть електроенергію, каже Андрій Лещук.

Зеленський закликав G7 підтримати розміщення міжнародних спостерігачів на кордоні з Білоруссю

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час звернення до лідерів країн G7.

"Мир можливий не просто тоді, коли є мир з одним сусідом, а коли він – з усіма сусідами. І я хочу звернути увагу на одну країну. Територія Білорусі вже застосовується для ударів по Україні. І зараз бачимо більшу загрозу. Росія намагається прямо втягнути Білорусь в цю війну, розігруючи провокацію з тим, що ми нібито готуємо удар по цій країні. Опосередковано – вже вона втягнула їх. А прагне – втягнути безпосередньо", — наголосив президент

Він додав, що Україна не планувала і не планує військових заходів проти Білорусі.

"Нас цікавить тільки відновлення нашої територіальної цілісності. Але щоб повністю зняти цю провокацію, щоб зняти ці наративи, які звучать від Лукашенка, щоб зняти навіть припущення щодо будь-якої загрози нібито від нас, ми пропонуємо своє рішення. На кордоні України і Білорусі може бути розміщена місія міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації. Формат може бути опрацьований нашими дипломатами. І я прошу вас на рівні "Групи семи" підтримати цю нашу ініціативу", — зазначив Володимир Зеленський.

Путін має закінчити війну виведенням своїх військ з України — генсек НАТО

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив на брифінгу перед зустріччю міністрів оборони країн-членів Альянсу.

"Україна набрала обороти та продовжує досягати значних успіхів на фронті, тоді як Росія все частіше вдається до жахливих та невибіркових атак проти цивільного населення та критичної інфраструктури", — сказав Столтенберг.

За його словами, Путін зазнає невдачі в Україні.

Його спроба анексії окупованих територій, мобілізація та безрозсудна ядерна риторика свідчить про найбільшу з часів початку війну ескалацію. І вони показують, що війна йде не за (його, — ред.) планом. Путін розпочав цю війну, він має і її закінчити виведенням своїх військ з України", — зазначив генсек НАТО.

Росія замовила в Ірані 2400 "Шахідів" — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський заявив у зверненні на саміті G7.

"Дякую Німеччині і особисто канцлеру Шольцу за прискорення постачання IRIS. Дякую США і особисто президенту Байдену за рішення надати сучасні ПРО та ППО. І віримо, що це будуть й системи середнього і дальнього радіуса дії, які дозволять створити ешелоновану систему оборони. Я дякую усім, хто допоміг нам вже зараз забезпечити нашу систему ППО, що дозволяє знешкоджувати частину російських ракет і безпілотників. Але! Одних тільки "Шахідів" Росія замовила в Ірані 2400 – за даними нашої розвідки", — розповів Зеленський.

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Володимир Зеленський звернувся відеозв'язком до учасників саміту G7. Скріншот, Суспільне

Зеленський також закликав президента Сполучених Штатів щодо забезпечення України достатньою кількістю ракет до наданих систем ППО і ПРО, щоб системи були інтегровані з українською системою оборони.

Завтра у форматі "Рамштайну" – я просив би, щоб наші міністри оборони обговорили це. Пане президенте Франції, пане премʼєр-міністре Італії! Ми дуже очікуємо постачання систем SAMP-T. І якщо це можливо, вони потрібні вже найближчими місяцями", — зазначив Зеленський.

Зеленський озвучив формулу миру для подолання російської загрози

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час виступу на саміті G7.

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Президент Володимир Зеленський наголосив, що Росія має бути повністю ізольована. Скріншот, Суспільне

"Ми можемо подолати цю загрозу (російську - ред.). У нас є формула миру. І зараз, реагуючи на російський терор, на псевдореферендуми і спробу анексії нашої території, ми можемо застосувати формулу миру так, щоб у держави-терориста не залишилося жодного шансу", — зазначив Зеленський.

Він зауважив, що перший пункт – це оборонна підтримка: "Повітряний щит для України. Це частина гарантій безпеки, які є елементом нашої формули миру. Коли Україна отримає достатню кількість сучасних та ефективних систем ППО, ключовий елемент російського терору – ракетні удари – перестануть працювати".

Зеленський додав, що другий пункт "формули миру" – це територіальна цілісність України.

"Це також елемент нашої формули миру. І він логічно поєднується з третім пунктом – з покаранням, що є невідʼємним елементом будь-якої формули миру. Хто розпочав збройну агресію – той міжнародний злочинець. Той має бути засуджений. Захист територіальної цілісності України – це захист усього міжнародного правопорядку, починаючи від Статуту ООН. Різні потенційні агресори у світі спостерігають зараз за реакцією демократій на влаштований Росією фарс із псевдореферендумами і спробою анексії", — наголосив президент.

НАТО проведе навчання із ядерного стримування — Столтенберг

Сили Північноатлантичного альянсу планують провести навчання із забезпечення ефективності сил ядерного стримування країн-членів НАТО. Про це під час брифінгу 11 жовтня заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

"Зараз ми маємо проявити твердість і показати, що НАТО готове захищати своїх союзників. Це — давно заплановані навчання. Вони були заплановані задовго до нападу на Україну. Це планові навчання, які направлені на забезпечення ефективності наших сил ядерного стримування", — зазначив посадовець.

Він також прокоментував атаки Росії на українську цивільну інфраструктуру, наголосивши, що це — відповідь РФ на успіхи України на полі бою.

"Україна набрала оберти і продовжує досягати значних успіхів, в той час, як Росія все частіше вдається до жахливих та невибіркових атак проти цивільного населення та критичної інфраструктури", — наголосив генсек.

За його словами, причиною ядерного шантажу, до якого вдається Кремль, також є поразка російських військ у протистоянні з Україною. Він також додав, що НАТО відстежує переміщення російської ядерної зброї.

"Ми уважно слідкуємо за позиціями ядерної зброї Росії, і ми не бачимо жодних змін в цих позиціях. Але ми зберігаємо пильність", — підсумував генсек НАТО.

"РФ перетнула нову червону лінію": в МЗС відреагували на ракетні удари по дипустановах у Києві

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту засудити ракетну атаку Росії по Україні 10 жовтня. Під час ударів по Києву були пошкоджені дипустанови іноземних держав.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Під час масованих ракетних обстрілів по цивільній інфраструктурі України 10 жовтня російські терористи цілили й по об’єктах дипломатичних установ іноземних держав у Києві. Одна із ракет пошкодила візовий відділ Посольства Німеччини в Україні, який розміщується в одному із офісних центрів Києва, а друга – будівлю, в якій працює персонал Консультативної місії ЄС", — зазначив він.

За словами речника МЗС, внаслідок ударів іноземні дипустанови зазнали матеріальної шкоди, а життя і здоров’я іноземних дипломатів та співробітників опинилося під загрозою.

"Росія перетнула нову червону лінію у своїх злочинних діяннях. Атаки на іноземні дипустанови є воєнним злочином, грубим порушенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини, відповідно до якої приміщення дипломатичних установ є недоторканими", — наголосив Ніколенко.

Міністерство закордонних справ України закликає світову спільноту засудити ракетну атаку Росії та посилити санкційний тиск проти Кремля, а також "невідкладно надати Україні сучасні засоби протиповітряного та протиракетного захисту".

Ніколенко зазначив, що Україна готова сприяти дипмісіям у відновленні пошкодженої інфраструктури, а також проведенні розслідування чергових воєнних злочинів Росії.

"Енергоатом" спростував інформацію про підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми

Інформація про постачання на Запорізьку атомну електростанцію у тимчасово окупованому Енергодарі російського струму – фейк російської пропаганди. Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом"

Згідно з опублікованою інформацією, ЗАЕС отримує електроенергію для забезпечення власних потреб з української енергосистеми через відновлену українськими фахівцями лінію зв‘язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська.

"Також інформуємо, що інших шляхів заживити ЗАЕС, окрім як із вітчизняної енергосистеми, на сьогодні не існує", — додають у "Енергоатомі".

В Україні посилять роботу поліції у вечірній час, залучатимуть тероборону — Денисенко

В Україні посилять роботу поліцейських у вечірній час. Наразі виробляються певні алгоритми для кожного конкретного населеного пункту, також за потреби залучатимуть тероборону.

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко розповів в ефірі Суспільного, що коригувальників вогню затримують регулярно.

"Росіяни протягом останніх 30 років збудували величезну мережу свої агентури. Фактично один раз на два-три дні СБУ робить заяви про затримання тих чи інших людей, які займаються саме цими справами. Їх очікує в середньому від 8 років ув’язнення", — розповів Денисенко.

За його словами, поліція продовжує працювати у посиленому режимі. Наразі виробляються певні алгоритми для кожного конкретного населеного пункту, де будуть посилюватись патрулі, і відповідно в разі відключення електроенергії у вечірній час змінюватимуться маршрути або коригуватимуться поліцейських патрульних автомобілів.

"Там, де це можливо, буде залучатися тероборона та небайдужі люди. Пам’ятаємо, що 24 лютого всі зібралися. Тоді різко пішла на спад злочинність, не в останню чергу через те, що люди самі між собою домовлялися, слідкували, що відбувається в їхніх будинках. В щоденному режимі ми бачили відео, як ловили і мародерів, і тих, хто займався злочинною діяльністю", — додав Денисенко.

ППО збили 20 ракет, які військові РФ запустили по Україні

Станом на 13.30 11 жовтня 2022 року російські окупанти завдали два масовані ракетні удари по містах та об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, повідомили у Повітряних силах.

"Противник застосував високоточну зброю – крилаті ракети повітряного базування типу Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95мс, крилаті ракети морського базування типу "Калібр", іранські БпЛА-камікадзе "Shahed-136", — повідомили військові.

Загалом противник здійснив 28 пусків: 16 крилатих ракет Х-101/Х-555 і 12 крилатих ракет "Калібр". Загалом силами та засобами Повітряних Сил ЗС України знищено 33 повітряні цілі.

Українці відгукнулися на заклик влади і зменшили споживання електрики — Галущенко

Українці відгукнулися на прохання влади щодо зменшення енергоспоживання і допомогли знизити навантаження на енергосистему. Про це у Facebook написав міністр енергетики Герман Галущенко.

"Українці, ви – неймовірні! Вчора ми отримали від вас масовий відгук на звернення влади з проханням допомогти знизити навантаження на енергосистему і зменшити побутове споживання електроенергії ввечері. Так, наприклад, лише Рівненська та Київська області з містом Києвом вчора ввечері добровільно зменшили споживання на близько 10-11%" — написав він.

Галущенко подякував українцям за "свідоме скорочення побутового енергоспоживання" вчора ввечері.

"Ваша підтримка дійсно допомогла! Якщо сьогодні ввечері ми всі зможемо повторити такий свідомий підхід до розумного енергоспоживання, графіки аварійних відключень по країні можуть бути суттєво скорочені", — зазначив він.

Міністр нагадав, що ракетний удар по нашій енергосистемі 10 жовтня – вже другий за осінь. Перша спроба відбулася 11 вересня. Тоді за 4,5 години було відновлено енергопостачання майже всім постраждалим споживачам.

"Вчорашня атака була значно потужніша. Наразі ще є відключені споживачі у Сумський, Тернопільській областях", — зазначив Галущенко.

Водночас, за його словами, повністю відновлено електропостачання у Києві, Хмельницькій, Дніпропетровській, Київській, Житомирській, Львівській, Полтавській, Черкаській областях.

"Але сьогодні росіянами продовжуються обстріли енергетичних об’єктів і інфраструктури. Дякую всім українцям за розуміння і готовність терпляче чекати відновлення. Ремонтні бригади працюють цілодобово, але маємо масові пошкодження, то ж роботи багато", — написав міністр.

На Львівщині російські ракети повторно поцілили у дві електропідстанції, які зазнали обстрілів 10 жовтня. Вони повністю знищені, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

У Києві не буде аварійного відключення світла — КМДА

У КМДА повідомили, що ситуація з електропостачанням стабілізована, у Києві 11 жовтня не застосовують аварійні відключення електроенергії

"Однак у разі потреби для балансування енергосистеми за розпорядженням головного диспетчера державної енергокомпанії НЕК "Укренерго" графік аварійних відключень буде застосований. Відключення електроенергії не стосуватимуться об’єктів критичної інфраструктури: медичних закладів, підприємств життєзабезпечення міста тощо", — додали в міській адміністрації.

Військові РФ атакували Україну 11 жовтня двома хвилями

Під час масштабної повітряної тривоги, яка тривала в усіх областях від ранку, російські війська атакували Україну у дві хвилі, повідомили в Повітряних силах ЗСУ. Під час першої хвилі сили ППО збили чотири крилаті ракети, а під час другої — ще 14. Крім цього, українським військовим вдалось збити вісім дронів-камікадзе.

Водночас РФ обстріляла енергетичну інфраструктуру у Вінницькій, Львівській та Дніпропетровській областях. У деяких населених пунктах перебої з електропостачанням.

Карта обстрілів України 11 жовтня
Карта обстрілів 11 жовтня. Суспільне

Ладижинська ТЕС на Віннчині зазнала повторного удару російських військ

Російські війська повторно атакували Ладижинську теплову електростанцію у Вінницькій області, є постраждалі. У підприємстві повідомили, що удар вібувся в момент, коли на станції працювали рятувальники.

"Є постраждалі. За попередньою інформацією, 6 осіб. Постраждалим було оперативно надано медичну допомогу, вони доставлені до лікарні. Серед поранених працівників компанії немає", — йдеться у повідомленні.

У Білорусі розпочалася перевірка Збройних Сил

З 11 жовтня Держсекретаріат Ради безпеки Республіки Білорусь відповідно до доручення Олександра Лукашенка проводить перевірку Збройних Сил Білорусі. Про це повідомили в Міністерстві оборони країни, передає Белта.

“Перевірка має комплексний характер і охоплює найважливіші питання перевірки готовності до виконання завдань із призначення”, — йдеться у повідомленні.

За даними Міноборони Білорусі, під час перевірки військові частини та підрозділи відпрацюють “питання приведення до бойової готовності, здійснення маршу, розгортання у призначених районах з виконанням навчально-бойових завдань”.

Російські війська обстріляли ракетами енергетичну структуру на Дніпропетровщині

Військові РФ поцілили ракетами по енергетичній інфраструктурі у Павлоградському та Кам’янському районах. Є серйозні руйнування. Багато населених пунктів залишилися без світла, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

"В області запроваджується режим тотальної економії електроенергії, щоб могли працювати лікарні, транспорт та інша важлива соціальна інфраструктура. Прошу усіх заощаджувати електрику", — написав він.

На підльоті до Києва було збито кілька ракет — Кличко

11 жовтня під час повітряної тривоги на підльоті до Києва було збито кілька ракет. У столиці вибухів не зафіксовано. Про це Суспільному в ефірі загальнонаціонального марафону повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Він також додав, 10 жовтня внаслідок ракетних обстрілів столиці армією РФ було пошкоджено 45 житлових будинків, 5 об’єктів критичної інфраструктури і житлово-комунального господарства, 6 закладів освіти, 6 закладів культури, 5 закладів охорони здоров'я і 2 адмінбудівлі.

"Переважна більшість будинків має пошкодження: вибиті вікна вибуховою хвилею, значних пошкоджень для будівель не було. Відселення не потребують, але тимчасово люди можуть переїхати до того моменту, поки вставлять вікна. Ми реагуємо миттєво — закуплена спеціальна плівка, якою зараз затягуємо вікна, плануємо максимально швидко все зробити", — зазначив Віталій Кличко.

На ЗАЕС відключено всі шість блоків

В українській розвідці повідомили, що на ЗАЕС відключено всі шість блоків, а окупанти примушують співробітників підписувати контракти з "Росатомом".

"Окупанти продовжують тримати всі шість блоків Запорізької атомної електростанції в "холодному стані". Наразі живлення станції, в тому числі систем безпеки, здійснюється за рахунок повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Сьогодні протягом дня планується спроба подати напругу на відкритий розподільчий пристрій ЗаТЕС", — повідомили в ГУР.

Розвідники розповіли, що також вдалось зберегти постачання електроенергії в місто Енергодар. Але ВРП 150/330 кВ залишається без напруги.

"Разом з тим, представники ЗС РФ та окупаційної адміністрації продовжують тиск на співробітників станції. Переміщення допоміжних підрозділів по території ЗАЕС суттєво обмежено. До частини персоналу та їхніх родин окупанти застосовують так звані "фільтраційні заходи". Від працівників вимагають офіційного оформлення російських паспортів та підписання контрактів з "Росатомом", — додали в Головному управлінні розвідки.

"Одна з найбезглуздіших терористичних акцій": розвідка прокоментувала ракетні удари РФ

Російські масовані ракетні обстріли України 10 жовтня були спрямовані проти цивільного населення та не є помстою за вибух на Керченському мосту.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявив речник Головного управління розвідки України Андрій Юсов.

"Це (атаки 10 жовтня — ред.) — не відповідь на Кримський міст. Якщо розглядати це під таким кутом, то це означає, що 100% ситуацію з Кримським мостом організувала одна з російських спецслужб, як і підриви житлових будинків колись в Росії, що стало підставою атаки на незалежну Чеченську республіку і політичного злету Путіна", — зазначив посадовець.

За його словами, розвідка має інформацію про те, що підготовка до масованих ударів розпочалась у Росії ще 2 жовтня.

"Є точна інформація про старт підготовки масованих ударів з 2 жовтня. Але остаточне рішення було ухвалене 9 жовтня, і пов’язане, зокрема, з призначенням нового командувача окупаційних військ в Україні Сергія Суровікіна, тому що необхідно швидко продемонструвати якісь начебто реальні здобутки і провести таку політичну і психологічну операцію", — пояснив розвідник.

Андрій Юсов зауважив, що РФ обрала цілями ударів переважно цивільну інфраструктуру.

"Вчорашній масовий ракетний удар рашистів по Україні — одна з найбільш безглуздих терористичних акцій в історії режиму Путіна. Це явка з повинною. Весь світ побачив, що удари завдаються, в першу чергу, по цивільних об’єктах, по мирних мешканцях, по енергетичній інфраструктурі, яка забезпечує життєдіяльність саме цивільних об’єктів", — розповів речник ГУР.

Він наголосив, що військова інфраструктура та обороноздатність України внаслідок цих ударів майже не постраждала.

"Постраждали мирні люди. Це те, що побачив весь світ", — підсумував Юсов.

Сили ППО за ранок 11 жовтня збили 18 ракет — Ігнат

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів Суспільному, що 11 жовтня сили ППО збили 18 крилатих ракет, 8 дронів-камікадзе на півдні (Одещина та Миколаївщина) та 3 БПЛА.

В Україну повернулися 37 депортованих окупантами дітей

У Мінреінтеграції повідомили, що наприкінці серпня дітей примусово вивезли з Харківщини до російського смт Кабардінка (біля Геленджика), попри те, що у всіх є батьки.

"Наразі – за сприяння Мінреінтеграції – родини возз’єдналися та знаходяться в безпечному місці на Закарпатті. Їх розмістили у шелтерах для внутрішньо переміщених осіб – у селах з мальовничими краєвидами Білки та Горінчово", — повідомили у відомстві.

Умови проживання у нещодавно відремонтованих та обладнаних приміщеннях забезпечила Закарпатська ОВА. Міжнародні організації передали речі першої необхідності.

"Процес повернення був важким, але завершився успішно. Щоб забрати своїх дітей, батьки проїхали довгий шлях декількома країнами Європи. Це стало можливим завдяки злагодженій співпраці Мінреінтеграції, Державної міграційної служби, Благодійної організації «SОS Дитячі Містечка Україна» та перевізників", — додали у Мінреінтеграції.

У Білорусь продовжують перекидати іранські дрони-камікадзе — ГУР

Окупанти продовжують перекидати на територію Білорусі іранські дрони-камікадзе “Shahed-136”, які в армії РФ перейменовані на “Герань-2. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України. За даними розвідників, станом на 10 жовтня на територію країни завезли 32 цих БПЛА, до 14 жовтня планується завезти ще 8.

Також Білорусь надає окупаційній армії матеріально-технічні засоби і боєприпаси зі своїх складів, повідомили у ГУР.

Зокрема, на залізничну станцію “Кіровська” в Криму прибув залізничний ешелон з боєприпасами. Йдеться про 12 вагонів — 492 тони. Ешелон відправили з 43 арсеналу зберігання ракет та боєприпасів ЗС Білорусі (Добруш, Гомельська область).

За даними розвідки, найближчим часом заплановано переміщення 13 ешелонів з озброєнням та військовою технікою (219 платформ), боєприпасами (28 вагонів) та військово-технічним майном з арсеналів та баз зберігання ЗС Білорусі.

Зеленський зібрав Ставку

Президент Володимир Зеленський повідомив, що 11 жовтня відбулося чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому розглянули низку важливих питань.

"Передусім обговорили ситуацію на передовій і відзначили якісну роботу підрозділів ЗСУ, які захищають наше небо. Обговорили кроки подальшої деокупації українських територій. Про те, як відбувається ліквідація руйнувань, завданих ракетними обстрілами агресора, а також про захист об’єктів критичної інфраструктури доповів міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Наостанок обговорили підготовку нашого війська до зими", — зазначив український президент.

Президенти 11 країн Європи засудили ракетний удар РФ по Україні — спільна заява

Президенти 11 європейських країн у спільній заяві засудили масовані ракетні атаки РФ проти українських міст. Вони попередили, що це — воєнний злочин без терміну давності.

Спільну заяву затвердили президенти Болгарії, Чорногорії, Чехії, Естонії, Литви, Латвії, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.

"Ми, президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Чорногорії, Північної Македонії, Польщі, Румунії та Словаччини, засуджуємо нещодавно здійснені Росією масові бомбардування українських міст, які є військовими злочинами згідно з міжнародним правом”, — йдеться у спільній заяві президентів.

Вони нагадали, що військові злочини та злочини проти людяності не підпадають під юрисдикцію судів у всьому світі.

“Від імені наших держав ми вимагаємо від Росії негайно припинити напади на цивільні цілі. Ми не припиняємо наших зусиль для притягнення до суду винних у злочинах”, — наголошують глави держав.

Будь-які погрози представників Росії застосувати ядерну зброю є неприйнятними, наголошують президенти 11 країн. У цьому контексті вони підтвердили свої зобов’язання захищати свої країни та союзників.

"Разом з президентами Болгарії, Чорногорії, Чехії, Естонії, Латвії, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини засуджуємо масові бомбардування українських міст Росією. Ми вимагаємо від Росії негайно припинити напади на цивільні цілі. Відповідальні за ці військові злочини мають постати перед судом", — написав у Twitter президент Литовської Республіки Гітанас Науседа.

На межі Кіровоградської і Миколаївської областей працюють сили ППО, повідомив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

За попередніми даними, у Львівській області завдали удару по об'єкту енергетики, повідомив голова ОВА Максим Козицький. За словами міського голови Львова Садового, у місті є проблеми з електроенергією.

Звуки вибухів чутно на Вінниччині та у Львові, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Біля Запоріжжя сили ППО збили російську ракету, повідомив голова ОВА Старух. Водночас у сусідній Дніпропетровській області знищили вже чотири ракети, повідомили в ОВА.

Сили ППО відпрацювали і в Кривому Розі на Дніпропетровщині — збили російську ракету, повідомив голова військової адміністрації Вілкул. Тим часом над Одещиною знищили вже три ракети, повідомили в ОВА. Масштабна повітряна тривога триває.

У Рівненському районі також відпрацювали сили ППО, повідомив голова ОВА Віталій Коваль.

Чергова передача тіл: Україна повернула 62-х полеглих захисники, зокрема із Оленівки

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомили, що 11 жовтня відбувся черговий обмін тілами. У відомстві наголосили, що "переговори були надтяжкими", але вдалося повернути тіла полеглих захисників, зокрема бійців із Оленівки.

"Ми повернули тих, хто перебував у самому пеклі та захищав Україну. Світла пам’ять героям!"– написав уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко.

Ще одну ракету збили в центрі Миколаївської області, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

"Укрзалізниця" повідомляє про затримку низки потягів

Станом на 11 ранку залізничний оператор повідомляв про затримку 11 рейсів на 30 хвилин і більше:

  • №46 Харків - Ужгород (+ 5:47)
  • №149 Полтава - Чернівці (+ 4:02)
  • №32 Запоріжжя - Пшемисль (+ 0:37)
  • №81 Київ - Ужгород (+ 0:41)
  • №31 Пшемисль - Запоріжжя (+ 3:02)
  • №96 Рахів - Київ (+ 2:03)
  • №24 Хелм - Київ (+ 0:35)
  • №42 Львів - Дніпро (+ 1:11)
  • №716 Пшемисль - Київ (+ 3:20)
  • №30 Ужгород - Київ (+ 2:20)
  • №37 Ужгород - Одеса (+ 3:25)

Залізничні вокзали працюють по всій країні в звичайному режимі, підземні переходи виконують роль укриття для пасажирів, повідомили в “Укрзалізниці”.

У Запоріжжі чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

СБУ ліквідувала дві групи ПВК "вагнер" на Харківщині

Служба безпеки ліквідувала дві групи ПВК "Вагнер" у Харківській області.

"Аеророзвідка локації, блискавичний штурм і жодних втрат – такий результат роботи спецназівців ЦСО "А" та колег з Управління СБУ у Харківській області", – йдеться у повідомленні.

За інформацією СБУ, під час спецоперації одного вагнерівця було знищено, четверо – захоплено в полон, серед яких командир ДРГ.

"Імовірно, вони планували це досить довго" — Кірбі про масований обстріл України

Завдання росіянами руйнівної шкоди українським містам і інфраструктурі виглядає давно запланованою акцією. Так координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі прокоментував CNN масований ракетний обстріл України 10 жовтня.

“Ймовірно, це було те, що вони планували це досить довго. Це не означає, що вибух на Кримському мосту міг прискорити деякі з їхніх планів”, — сказав Кірбі.

Водночас він не зміг сказати, чи Путін остаточно змінив свою стратегію від програшної війни на полі бою до кампанії, спрямованої на знищення морального духу цивільного населення. За словами Кірбі, ця тенденція розвивається останніми днями.

Посадовець також зазначив, що Вашингтон прихильно ставиться до запитів України та майже щодня спілкується з урядом у Києві.

“Ми робимо все можливе в наступних пакетах, щоб задовольнити ці потреби”, — сказав Кірбі.

Повітряні сили ЗСУ знищил чотири ракети окупантів

У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що російські окупанти продовжують атакувати Україну високоточною зброєю.

"Близько 7 ранку 11 жовтня з району Каспійського моря працює стратегічна авіація окупантів – ракетоносці Ту-95 та Ту-160. По території України було випущено ракети типу Х-101/Х-555", — повідомили у відомстві.

Близько 9 ранку чотири ракети знищено силами та засобами повітряного командування "Південь". Зафіксовано повторні пуски.

У британській розвідці оцінили призначення нового командувача "спецоперації" РФ

Призначення Міністерством оборони РФ 8 жовтня генерала Сергія Суровікіна головним командувачем Об’єднаного угруповання сил, яке проводить “військову спецоперацію” в Україні відображає зусилля російських силовиків покращити проведення "операції".

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

За даними британських розвідників, Суровікін раніше командував Повітряно-космічними силами Росії, а нещодавно — Південним угрупованням військ в операціях в Україні.

“Протягом більшої частини своєї “операції” Росії, ймовірно, не вистачало єдиного уповноваженого польового командира”, — йдеться у звіті британських розвідників.

Генерал Олександр Дворніков, ймовірно, займав цю посаду протягом періоду з квітня по серпень 2022 року, але незрозуміло, чи міг він ефективно контролювати часто розрізнені та конкуруючі угруповання сил.

Суровкіну, ймовірно, доведеться змагатися з російським Міноборони, яке має недостатні ресурси для досягнення політичних цілей, поставлених ним в Україні.

У Києві та області запроваджуються графіки погодинних відключень електроенергії

Через пошкодження енергетичної інфраструктури у Києві та Київській області внаслідок ракетних обстрілів з боку РФ сформувався дефіцит енергопотужності. Тому у столиці та області запроваджуються графіки погодинних відключень електроенергії. Тривалість відключень не перевищуватиме чотирьох годин. Про це повідомили у ДТЕК Київські електромережі.

Щоб збалансувати енергосистему та запобігти масштабним відключенням, державна енергокомпанія НЕК Укренерго з 11:20 10 жовтня запровадила графіки аварійного відключення електропостачання. В нього потрапили значна частина промислових та побутових клієнтів Києва та області, зазначили у ДТЕК.

"Для того аби забезпечити стабільність функціонування енергосистеми на вимогу НЕК Укренерго, ми і далі будемо вимушені частково обмежувати споживання електроенергії клієнтами до стабілізації ситуації. Для цього будуть складатися графіки почергового електропостачання", — йдеться у повідомленні.

Починаючи з 11 жовтня щодня на сайтах ДТЕК Київські електромережі та Київські регіональні електромережі оприлюднюватися графіки з адресами і часом відключення. Очікується, що тривалість відключень не перевищуватиме 4 годин.

Ознайомитися з графіками відключень у Києві та Київській області можна за посиланнями.

"Звертаємося до клієнтів з проханням не вмикати потужні електроприлади (пральні машини, бойлери, кондиціонери, електрочайники, тощо) під час вечірнього піку споживання з 17:00 до 22:00. В разі необхідності – вмикайте їх після 22:00, коли споживання значно знизиться", — наголошують у ДТЕК.

На Хмельниччині збили іранський дрон-камікадзе "Shahed-136", повідомив голова ОВА Сергій Гамалій.

На Київщині збили дві ракети

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба повідомив, що в одному з районів області силами ППО збито ракету. За кілька хвилин він повідомив про ще одну збиту ракету.

В Одеській області працюють сили ППО, повідомив голова ОВА Марченко. Повітряна тривога оголошена по всій Україні.

ЗСУ за добу зниила понад двісті окупантів та дев'ять танків — Генштаб

За даними Генштабу, станом на 11 жовтня загальні бойові втрати російської армії від початку повномасштабного вторгнення становлять близько 63 110 осіб. За добу ЗСУ ліквідували приблизно 240 окупантів. Також армія РФ втратила:

  • танків / tanks ‒ 2504 (+9) од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 5162 (+13) од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 1496 (+10) од,
  • РСЗВ / MLRS – 353 (+0) од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems ‒ 181 (+0) од,
  • літаків / aircraft – 268 (+1) од,
  • гелікоптерів / helicopters – 235 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level – 1114 (+17),
  • крилаті ракети / cruise missiles ‒ 295 (+46),
  • кораблі /катери / warships / boats ‒ 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн/ vehicles and fuel tanks – 3916 (+8) од,
  • спеціальна техніка / special equipment ‒ 136 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському, Авдіївському та Краматорському напрямках.

Повітряна тривога по всій Україні!

На Донеччині від обстрілів окупантів загинули шестеро людей

Протягом 10 жовтня від обстрілів російських окупантів на Донеччині загинули шість мирних жителів, ще восьмеро людей отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 10 жовтня росіяни вбили шість мирних жителів Донеччини: трьох у Слов'янську, двох у Діброві та одного в Опитному", — повідомив він.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 973 людини, 2 376 — отримали поранення. Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі встановити зараз неможливо.

Здійснена атака на Ладижиську ТЕС двома дронами-камікадзе — Борзов

На Вінничині росіяни атакували Ладижиську ТЕС двома дронами-камікадзе, повідомив очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов, передають кореспонденти Суспільного.

Трамованих немає.

Кількість жертв обстрілів 10 жовтня зросла до 19 людей — ДСНС

За попередніми даними, внаслідок масованого ракетного обстрілу України 10 жовтня загинуло 19 людей, ще 105 були травмовані. Про це повідомляє ДСНС станом на 7 ранку 11 жовтня.

За даними ДСНС, 10 жовтня внаслідок обстрілу сталось влучання по об’єктах критичної та цивільної інфраструктури у 12 областях та м. Києві, де виникло понад 30 пожеж, які силами ДСНС ліквідовані.

Станом на ранок залишаються знеструмленими 301 населений пункт у Київській, Львівській, Сумській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

“ДСНС для забезпечення електропостачання залучено 22 електростанції, у тому числі 15 для закладів охорони здоров’я у Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській, Харківській та Чернігівській областях, а також 7 електростанцій для об’єктів критичної інфраструктури”, — йдеться у повідомленні.

За інформацією енергетиків, відновлено електропостачання до 3 571 населених пунктів у Полтавській, Сумській, Тернопільській, Львівській, Київській та Хмельницькій областях.

До гасіння пожеж та аварійно-рятувальних робіт залучалися понад тисяча працівників та близько 120 одиниць техніки ДСНС.

​​Ювенальні прокурори: 422 дитини загинуло внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 11 жовтня більше ніж 1227 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 422 дитини загинули та понад 805 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, додали в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 407, Харківській — 252, Київській — 116, Миколаївській — 76, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Запорізькій — 68, Херсонській — 57, Дніпропетровській — 30.

10 жовтня внаслідок обстрілу окупантами м. Слов’янська Донецької області травмовано 12-річного хлопчика.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2614 закладів освіти. З них 313 зруйновані повністю.

У Вінницькій області є влучання — ОВА

У Вінницькій області є влучання, про це повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Окупанти рекомендують колаборантам Херсонщини переїхати в Крим — Генштаб

Викладачам вузів Херсону, які співпрацюють з окупаційною владою, окупанти рекомендують переїжджати на територію Криму. Також відомо, що в разі “ускладнення” ситуації на тимчасово окупованій території українського Криму окупаційна влада має плани щодо евакуації родин представників керівництва силових структур, які проходять службу на цій території. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 11 жовтня.

У місті Старобільськ Луганської області окупанти проводять пошуки українських патріотів, затримання членів родин та друзів військовослужбовців, а також співробітників правоохоронних органів.

Крім того, за наявною інформацією, у Луганській області, під виглядом пошуку українських диверсантів, окупанти розшукують своїх дезертирів.

Окупанти зазнають втрат — Генштаб

Окупанти продовжують зазнавати втрат. Так, 9 жовтня в районі населеного пункту Білозерка Херсонської області українські воїни знищили близько 15 одиниць російської військової техніки. 10 жовтня, в районі населеного пункту Берислав було уражено ангар з військовою технікою РФ, втрати уточнюються. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 11 жовтня.

У Запоріжжі під обстріл потрапили заклад освіти, медзаклад, житлові будинки, є постраждалі — Куртєв

У результаті ранкового ракетного обстрілу Запоріжжя ушкоджень зазнали заклад освіти, медичний заклад та житлові будинки. Є постраждалі. Про це повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Повітряна тривога у більшості областей!

Наслідки ракетного удару по Україні, відключення електрики, нові обмеження для РФ, 230-й день війни. Онлайн
Фото: з сайту vadimklimenko.com

На Херсонщині авіатори ЗСУ вдарили по системах протиповітряної оборони російської армії

За бойовий день українські льотчики завдали чотири вогневі ураження військам РФ, в тому числі – по системах протиповітряної оборони. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також впродовж доби військовослужбовці підрозділів ППО збили два безпілотники "Орлан-10" поблизу Дудчан і Червоного Бериславського району.

"Підрозділи ракетних військ і артилерії виконали 205 вогневих завдань. Відомі на даний час втрати ворога — 174 військових, дві гаубиці "Мста-Б", 12 одиниць автобронетехніки, два танки, два міномети, два склади боєкомплектів. Пошкоджено п'ять одиниць броньованої техніки та великокаліберна гармата "Гіацинт-Б", — повідомив Владислав Назаров.

За даними командування, ситуація в операційній зоні суттєво не змінилась. Війська РФ ведуть активну оборону і намагаються утримати зайняті рубежі: обстрілюють позиції ЗСУ та прилеглі території з усіх доступних видів наземного озброєння.

З "Градів", "Ураганів", "Торнадо-С" та важкої артилерії: армія РФ обстріляла три райони Дніпропетровщини

У ніч на 11 жовтня російські військові обстріляли Нікопольський, Синельниківський та Криворізький райони Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, били по районах "Градами", "Ураганами", "Торнадо-С" та важкою артилерією протягом усієї ночі. За попередньою інформацією, минулося без поранених.

У Нікополі понівечено заправку та крамницю.

"У Червоногригорівській громаді кілька будинків зруйновано, десяток пошкоджено. Виведені з ладу газопроводи та лінії електропередач. У Марганецькій та Мирівській громадах триває обстеження територій", – написав посадовець.

У Криворізькому районі з "Ураганів" російські війська обстріляли Зеленодольську громаду. У Великій Костромці зруйновано шкільну спортивну залу.

У Кривому Розі, який напередодні атакували російські ракети, все ще лишаються без світла понад 4 000 родин. Енергетики продовжують роботу.

На Синельниківщині ударили з "Торнадо-С" по Великомихайлівській громаді. Наслідки уточнюють.

Атака на світанку. Над Миколаївщиною збили п'ять дронів-камікадзе РФ

Російські війська на світанку 11 жовтня намагалися атакувати південні регіони України. Сили протиповітряної оборони над Миколаївщиною збили п'ять дронів-камікадзе "Shahed-136".

Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також над Одещиною ППО збила ще три дрони-камікадзе.

Протягом 10 жовтня підрозділи ракетних військ і артилерії на півдні країни виконали 205 вогневих завдань. Авіатори Повітряних сил нанесли чотири удари по військам РФ, підрозділи ППО збили два безпілотника та російський штурмовик Су-25.

ППО 10 жовтня знищили російський літак — Генштаб

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 6 ударів. Підтверджено ураження 4 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів РФ. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони знищили російський літак Су-25. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 11 жовтня.

Ракетні війська і артилерія за попередню добу уразили пункт управління, чотири райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, один зенітний ракетний комплекс С-300 РФ і один склад з боєприпасами.

На фронті тривають обстріли — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 11 жовтня.

На інших напрямках армія РФ здійснювала обстріли.

На Сіверському напрямку — з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Янжулівка, Тимоновичі, Михальчина Слобода Чернігівської області та Білопілля і Миропілля Сумської області.

На Слобожанському напрямку — з артилерії та танків в районах населених пунктів Івашки, Стрілеча, Гурівка, Кам’янка, Дворічна, Стельмахівка, Борщова, Сотницький Козачок, Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Вільхуватка та Чугунівка.

На Краматорському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Новоєгорівка, Райгородок, Першотравневе, Новолюбівка, Макіївка, Нове, Зарічне, Терни, Серебрянка та Григорівка.

На Бахмутському напрямку військові РФ обстріляли райони населених пунктів Сіверськ, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Курдюмівка, Нью-Йорк, Красна Гора, Часів Яр, Яковлівка, Зеленопілля та Одрадівка.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські військові наступальних дій не проводили. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Невельське, Залізничне, Білогірʼя, Времівка, Зелене Поле, Новосілка, Щербаки, Новопіль, Новомиколаївка, Гуляйпільське, Дорожнянка, Темирівка та Червоне.

На Південнобузькому напрямку військо РФ посилило обстріли з танків та артилерії різних типів. Вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Новокиївка, Правдине, Мирне, Тернові Поди, Любомирівка, Широке, Киселівка, Червона Долина, Благодатівка, Давидів Брід та Нова Кам’янка.

Ознак формування наступальних угруповань у Білорусі та пересування військ немає — Генштаб

За наявною інформацією, керівництво Республіки Білорусь продовжує надавати підтримку Російській Федерації у війні проти України, надаючи РФ можливості використовувати повітряний простір та аеродромну мережу для завдання авіаударів по території України. Підрозділи Сил оборони України контролюють ситуацію, ознак формування наступальних угруповань на території Республіки Білорусь та пересування військ станом на 06.00 11 жовтня не спостерігається. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 11 жовтня.

Окупанти не можуть зупинити контрнаступ ЗСУ, тому намагаються залякати — Генштаб

Не досягаючи успіху, армія РФ завдає ракетних ударів та активно застосовує ударні БпЛА для ураження критичної інфраструктури та густонаселених міст України. Окупанти не здатні зупинити успішний контрнаступ Сил оборони на Харківському та Херсонському напрямках, тому намагаються залякати та посіяти паніку серед населення України. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 11 жовтня.

“Мобілізація та перекидання противником резервів, також не дають можливості здолати супротив захисників і захисниць нашої країни”, — зазначили у Генштабі.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Соледар та Первомайське.

Протягом доби окупанти завдали понад 61 ракетний та 32 авіаційних удари, здійснили близько 92 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

73 повітряні цілі було знищені підрозділами протиповітряної оборони на різних напрямках, з них — 46 крилатих ракет та 27 безпілотних літальних апаратів.

Внаслідок масованого ракетного удару за добу постраждала інфраструктура більш ніж 30 населених пунктів. Це, зокрема, Київ, Львів, Рівне, Житомир, Тернопіль, Хмельницький, Івано-Франківськ, Вінниця, Прилуки, Ніжин, Конотоп, Харків, Кременчук, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса. Загинули та були поранені мирні громадяни України.

Загроза завдання росіянами ракетних ударів по критичній інфраструктурі та мирних кварталах залишається.

Також, окупанти не полишають спроб утримати тимчасово захоплені території, обстрілюють позиції українських військ, намагаються зірвати контрнаступ підрозділів Сил оборони і наступати на окремих напрямках.

У Чорному морі корабельне угруповання РФ знову зменшено вдвічі — ОК "Південь"

У Чорному морі корабельне угруповання РФ знову зменшено вдвічі. Про це повідомили в оперативному командуванні “Південь”. Загальна кількість — 6️ бойових кораблів маневрують поблизу узбережжя Криму. 2 надводних ракетоносії перебувають напоготові із 16-ма “Калібрами” на бортах.

Море продовжує штормити, а це може викликати самовільну детонацію мін та інших вибухонебезпечних предметів, зазначили у командуванні.

"Укренерго" ввело графіки обмежень споживачів в Києві, Чернігові, Житомирі, Черкасах та областях

Щоб зменшити навантаження в енергосистемі НЕК “Укренерго” наразі ввело графіки обмежень споживачів в Києві, Чернігові, Житомирі, Черкасах та областях”, — пояснили в “Укренерго”.

Це керовані обмеження, які триватимуть впродовж декількох днів. Вводить в дію графіки аварійних обмежень обленерго (ОСР) за командою диспетчерського центру НЕК “Укренерго”.

“Про те, чи застосовується графік аварійних обмежень в вашому регіоні, можна дізнатися в обленерго”, — додали в “Укренерго”.

Військо РФ зранку ударило ракетами по Запоріжжю

Російські військові зранку завдали чергових ракетних ударів по об'єктах інфраструктури Запоріжжя. Інформація щодо поранених та масштабів руйнувань уточнюється, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Біля 6 ранку у місті оголосили повітряну тривогу, кореспонденти Суспільного повідомляють про вибухи.

Ввечері 10 жовтня мешканці Києва та Київської області зменшили споживання електроенергії на 26,5%

У вечірні години мешканці Києва та Київської області зменшили споживання електроенергії на 26,5%, ніж у звичайний осінній день. Про це повідомили в "Укренерго".

Загальна потужність електроприладів, які споживачі добровільно (понад величину примусового обмеження) не вмикали в цей період, дорівнює потужності більше 93 тисяч електрочайників або  46 тисяч пральних машин.

Це допомогло не перевантажувати працюючі електромережі та дозволило диспетчерському центру "Укренерго" збалансувати енергосистему в найкритичніший момент доби.

Постпред Латвії в ООН: Мета РФ — спричинити смерть та знищити цивільних

З такою заявою на засіданні Генеральної асамблеї ООН виступив представник Латвії. Андрій Пілдеґович. Від заявив, що виступає від імені 8 країн — Естонії, Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Швеції, Латвії.

"Ми засуджуємо атаки на цивільну інфраструктуру. У цьому немає якоїсь військової мети — мета полягає спричинити смерть та знищення цивільних. Ми ніколи не визнаємо результатів псевдорефередумів здійснених під дулом зброї. Ми закликаємо інші держави які дотримуються міжнародного права не визнавати нелегальну анексію. українських територій. Це загроза міжнародному миру та безпеці", — наголосив Пілдеґович.

Стратегія примусу до перемовин на російських умовах — Єрмак про ракетні атаки з боку РФ

"Те, що вони зараз роблять, це стратегія примусу до перемовин на російських умовах. Ми не підкоримося, бо від нашої перемоги залежить існування України як держави і як нації. Для України мир на російських умовах є неприйнятним", — про це голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив у інтерв'ю Fox News.

Внаслідок масованої ракетної атаки проти України загинули 14 осіб, 97 людей травмовані

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"Фактично, це вдруге після 24 лютого цього року був настільки масштабний обстріл, а з точки зору критичної енергетичної інфраструктури – це, напевно, найбільший обстріл в історії. Зараз обстріл можна назвати енергетичним тероризмом, він був продовженням ядерного тероризму з атомною станцією, маю на увазі Запорізьку АЕС, яка обстрілювалась постійно з боку РФ", — заявив Монастирський.

Він також поінформував, що зафіксували 74 обстріли у 12 регіонах, підтверджена загибель 14 осіб, 97 — травмовані.

На початок