Міжнародна федерація лижного спорту розглядає можливість повернення до змагань спортсменів РФ та Білорусі: заява генсека

Міжнародна федерація лижного спорту розглядає можливість повернення до змагань спортсменів РФ та Білорусі: заява генсека

Міжнародна федерація лижного спорту розглядає можливість повернення до змагань спортсменів РФ та Білорусі: заява генсека
. AP

Цей задум можуть втілити ще до кінця 2022 року.

У Міжнародній федерації лижного спорту (FIS) не виключають можливості повернення до змагань спортсменів з Росії та Білорусі. Про це заявив генеральний секретар організації Мішель Віон.

Упродовж першого тижня повномасштабного російського вторгнення до України FIS ухвалила рішення про скасування всіх своїх змагань на території РФ, що налічували шість турнірів. Проте в організації відтерміновували рішення про усунення спортсменів з Росії та Білорусі.

Та вже на початку березня під тиском Федерації лижного спорту Норвегії FIS дотримався рекомендації Міжнародного олімпійського комітету. Останній від початку вторгнення рекомендував організаторам змагань усунути спортсменів-представників двох країн-агресорів.

Відтоді президент МОК Томас Бах запевнив, що його організація не планує змінювати свою позицію щодо санкцій проти РФ та Білорусі. Проте у вересні зі слів очільниці Олімпійського комітету США Сюзенн Лайонс стало відомо, що МОК розглядає сценарії повернення російських та білоруських спортсменів до міжнародних стартів.

Схожу позицію поділяють в керівному органі лижного спорту, де росіяни є одними з частих призерів. За словами Віона, росіяни та білоруси можуть повернутися до змагань ще до закінчення цього року, за кілька місяців до ЧС-2023 з лижних видів спорту.

"Можливо, це станеться в грудні. Тоді обидві країни - звісно, без національних прапорів та гімнів - могли б взяти участь у чемпіонаті світу", - наводить заяву Віона під час зустрічі з журналістами польське медіа TVP.

Оновлено: Норвезьке видання NRK повідомляє, що рада FIS планує ухвалити рішення щодо статусу російських та білоруських спортсменів 22 жовтня.

Що відомо

  • Чемпіонат світу з лижних видів спорту 2023 року розпочнеться 22 лютого й проходитиме у словенській Планиці.
  • На минулій світовій першості 2021 року в німецькому Оберстдорфі РФ була представлена збірною Федерації лижного спорту Росії. Під національним прапором росіянам було заборонено змагатися через відсторонення у зв'язку з маніпуляцією допінговими даними спортсменів. Відповідне рішення у 2019 році було ухвалене Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA).
  • У вересні Міжнародна федерація дзюдо відмовилася від своїх намірів повернути росіян та білорусів до змагань на умовах нейтралітету. Їхнє усунення від турнірів під егідою світового керівного органу з дзюдо було продовжено до січня 2023 року.
Читайте також: Росію та Білорусь усунули від чемпіонату світу та інших турнірів з дзюдо до кінця 2022 року
На початок