Українські фахівці відновили лінію живлення на ЗАЕС. У МАГАТЕ заявили про "тимчасове полегшення"

Українські фахівці відновили лінію живлення на ЗАЕС. У МАГАТЕ заявили про "тимчасове полегшення"

Українські фахівці відновили лінію живлення на ЗАЕС. У МАГАТЕ заявили про "тимчасове полегшення"
. Запорізька АЕС. Фото: Associated Press

Українські фахівці відремонтували та ввели в роботу високовольтну лінію зв‘язку на Запорізькій атомній електростанції. Міжнародне агентство з ядерної енергетики заявило, що ця подія є тимчасовим полегшенням на тлі загальної ситуації на ЗАЕС, яка все ще залишається неприйнятною.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом України".

"Українські фахівці відремонтували та ввели в роботу високовольтну лінію зв‘язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська", — йдеться у повідомленні.

"Енергоатом" нагадав, що ця лінія була пошкоджена у ніч на 8 жовтня через російський обстріл підконтрольної Україні території Дніпропетровській області.

"Після цього відбулося повне знеструмлення Запорізької АЕС із запуском усіх резервних дизель-генераторів", — зазначили у пресслужбі підприємства.

Ремонтні роботи тривали майже дві доби.

"Зараз, після майже дводенної роботи аварійних насосів охолодження активних зон реакторів АЕС із живленням від дизель-генераторів, оперативний персонал відновлює нормальну схему живлення власних потреб станції від енергосистеми України", —

При цьому радіаційний фон на майданчику ЗАЕС та прилеглій території не змінювався і перебуває у межах норми, запевнили в "Енергоатомі".

"Цього разу завдяки мужності та професіоналізму атомників ЗАЕС негативного розвитку подій вкотре вдалося уникнути. Однак російські військові продовжують провокації й обстріли найбільшої в Європі атомної станції, знову та знову наближаючи світ до ядерної та радіаційної катастрофи", — зазначається в дописі.

Керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі привітав цю новину, однак заявив, що загалом ситуація на Запорізькій атомній електростанції все ще неприйнятна.

"Наша команда у Запоріжжі підтверджує, що перервану вчора зовнішню лінію електропередачі було відновлено, і ЗАЕС знову під'єднано до мережі – тимчасове полегшення у все ще неприйнятній ситуації. Захисна зона потрібна зараз", — написав він у своєму Twitter.

Що відомо

  • 8 жовтня, прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін підписав розпорядження про створення федерального унітарного підприємства "Запорізька атомна електростанція". В "Енергоатомі" зазначили, що росіяни намагаються "затягнути українських атомників ЗАЕС" до новоствореної російської компанії.
  • 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Раніше росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В "Енергоатомі" назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для Збройних сил України рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.
  • 5 жовтня стало відомо, що президент "Енергоатому" Петро Котін став виконувати обов'язки директора Запорізької АЕС.
  • 30 вересня окупанти затримали генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова та вивезли його в невідомому напрямку. 3 жовтня росіяни повернули з полону викраденого гендиректора АЕС. Його доправили на підконтрольну Україні територію, до Запоріжжя.

Читайте також

Росія визнала Запорізьку АЕС федеральним унітарним підприємством

У МАГАТЕ відреагували на нові обстріли Запорізької АЕС — ситуація ще більше погіршилася

У ЄС відреагували на створення в Росії державного підприємства, що "керуватиме" ЗАЕС

На початок