Відбулася зустріч голови МАГАТЕ із міністрами енергетики України та США. Що обговорювали

Відбулася зустріч голови МАГАТЕ із міністрами енергетики України та США. Що обговорювали

Відбулася зустріч голови МАГАТЕ із міністрами енергетики України та США. Що обговорювали
. Зустріч Міністра енергетики України Германа Галущенка, Міністра енергетики США Дженніфер Гренголм і Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, 22 вересня 2022 року, фото: Міністерство енергетики України

Сьогодні 22 вересня у Піттсбурзі, США, відбулася тристороння зустріч Міністра енергетики України Германа Галущенка, Міністра енергетики США Дженніфер Гренголм і Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі. Сторони зокрема обговорили шляхи якнайшвидшої деокупації та демілітаризації Запорізької АЕС.

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства енергетики України.

Зазначається, що Рафаель Гроссі поінформував про основні результати роботи місії МАГАТЕ та представив ініціативу щодо створення безпекової зони навколо станції.

Водночас Герман Галущенко наголосив, що ситуація на ЗАЕС стає щоразу більш загрозливою через постійні обстріли російських військ. Армія РФ наразі також вдається до обстрілів території та інфраструктури навколо Південноукраїнської АЕС.

Читайте також: Від "Чорнобилем тут і не пахне" до "Україна шантажує РФ і ЄС". Еволюція маніпуляцій Росії про обстріли ЗАЕС

"Учасники зустрічі погодилися щодо неприпустимості обстрілів атомних електростанцій та необхідності вжиття швидких та скоординованих кроків з метою відновлення безпеки цивільних ядерних об’єктів", — зазначають в Міненергетики.

Що відомо

  • 25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.
  • 1 вересня на Запорізьку АЕС прибули представники МАГАТЕ. 6 вересня МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на ЗАЕС.
  • 5 вересня Через відімкнення в результаті пошкоджень від обстрілів ЛЕП "Феросплавна", був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6 Запорізької АЕС, єдиний, який подавав електроенергію в енергосистему України.
  • 11 вересня на Запорізькій атомній електростанції в окупованому росіянами Енергодарі повністю відключили останній робочий енергоблок, який готують до переведення у "холодний стан".
  • Реактори Запорізької атомної електростанції навіть у режимі холодного відключення потребуватимуть зовнішніх джерел живлення інакше все одно може статися ядерна аварія.
  • Станом на 20 вересня до ЗАЕС підключена одна електролінія на 750 кВт, яка з'єднує атомну станцію безпосередньою системою України.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 22 вересня повідомило про початок перемовин з Україною та Росією щодо організації зони безпеки довкола Запорізької атомної електростанції.

Читайте також

Останній енергоблок ЗАЕС переводять в "холодний стан". Що це означає

"Фукусімський сценарій": до чого може призвести зупинка енергоблоків на ЗАЕС

Що слід мати вдома, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії. Пояснює МОЗ

На початок