В МАГАТЕ заяви про початок перемовин щодо зони безпеки навколо Запорізької АЕС

В МАГАТЕ заяви про початок перемовин щодо зони безпеки навколо Запорізької АЕС

В МАГАТЕ заяви про початок перемовин щодо зони безпеки навколо Запорізької АЕС
. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі виступає перед ЗМІ в Києві, Україна, 31 серпня 2022 року. (Фото : Єфрем Лукацький / AP)

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про початок перемовин з Україною та Росією щодо організації зони безпеки довкола Запорізької атомної електростанції.

Про це у своєму Twitter повідомив очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

"Ми розпочали конструктивні та активні консультації з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою щодо створення охоронної зони ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції в Україні", — зазначив він.

За словами Гроссі, перемовини йдуть також із російською стороною.

"Я розпочав серйозні консультації щодо охоронної зони ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції в Україні. Продуктивний та професійний обмін з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим з цього питання", — написав він у Twitter.

Участь у перемовинах бере й президент Франції Емманюель Макрон.

"Франція, дякую за вашу підтримку та підтримку", — зазначив Гроссі.

Що відомо

  • 25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.
  • 1 вересня на Запорізьку АЕС прибули представники МАГАТЕ. 6 вересня МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на ЗАЕС.
  • 5 вересня Через відімкнення в результаті пошкоджень від обстрілів ЛЕП "Феросплавна", був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6 Запорізької АЕС, єдиний, який подавав електроенергію в енергосистему України.
  • 11 вересня на Запорізькій атомній електростанції в окупованому росіянами Енергодарі повністю відключили останній робочий енергоблок, який готують до переведення у "холодний стан".
  • Реактори Запорізької атомної електростанції навіть у режимі холодного відключення потребуватимуть зовнішніх джерел живлення інакше все одно може статися ядерна аварія.

Читайте також

Останній енергоблок ЗАЕС переводять в "холодний стан". Що це означає

"Фукусімський сценарій": до чого може призвести зупинка енергоблоків на ЗАЕС

На початок