МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС

Важливо
МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС
. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі виступає перед ЗМІ під час підготовки місії Міжнародного агентства з атомної енергії до відвідування Запорізької атомної електростанції в Запоріжжі, Україна, 1 вересня 2022 року. (Фото AP / Андрій Андрієнко)

У Міжнародному агентстві з атомної енергії опублікували звіт за підсумками свого візиту на Запорізьку атомну електростанцію, який відбувся 1 вересня.

За словами експертів, ситуація в Україні безпрецедентна. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки як всередині країни, так і за її межами.

"Унікальний мандат МАГАТЕ робить його єдиною незалежною міжнародною технічною організацією, яка надає регулярні відомості про безпеку українських ядерних установок і радіоактивних джерел. Через місію підтримки та допомоги Запоріжжю, МАГАТЕ встановило свою присутність на ЗАЕС. Це допоможе у стабілізації ситуації та має дозволити МАГАТЕ уважно стежити за ситуацією на майданчику та отримувати пряму, швидку та надійну інформацію", — йдеться у звіті.

В документі повідомляють, що фахівці МАГАТЕ проводитимуть детальну та безперервну роботу на станції, оцінюючи фізичні пошкодження об’єктів станції, визначаючи працездатність основної та резервної систем безпеки та оцінюючи умови праці персоналу, а також виконуючи захисні заходи на ділянці. У МАГАТЕ повідомили, що не знайшли жодних ознак, які б викликали занепокоєння щодо розповсюдження (ядерного палива, — ред).

Для запобігання ядерній аварії внаслідок фізичної шкоди, спричиненої військовими засобами, в агентстві наполягають на негайному створенні охоронної зони ядерної безпеки.

"МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення такої зони ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС", — йдеться у звіті.

МАГАТЕ рекомендує негайно припинити обстріл на місці та поблизу нього, щоб уникнути будь-яких подальших пошкоджень станції, для безпеки обслуговуючого персоналу та для підтримки фізичної цілісності та надійної експлуатації (атомної станції, — ред).

"Для цього необхідна згода всіх зацікавлених сторін на створення охоронної зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС", — зазначають у звіті.

Крім того, в агентстві повідомили, що мають конкретний та докладний технічний план допомоги з відновлення безпеки ядерних об'єктів України.

У МАГАТЕ повідомили, що продовжуватимуть надавати свої послуги Україні та світовій спільноті, як під час цього конфлікту, так і ще довго після його закінчення.

"Нинішня ситуація неприйнятна, і найкращою дією для забезпечення безпеки ядерних об'єктів України та її населення було б припинення цього збройного конфлікту зараз", — повідомили в агентстві.

У МАГАТЕ відзначили витримку та стійкість персоналу всіх ядерних об'єктів України.

Присутність росіян на ЗАЕС

Окремо члени міжнародної місії зафіксували присутність російського військового персоналу, транспортних засобів та обладнання в різних місцях на ЗАЕС, у тому числі кілька військових вантажівок на першому поверсі турбінних залів енергоблоків 1 і 2. Військова техніка знаходилась на першому поверсі турбінного блоку ЗАЕС.

Група також спостерігала присутність експертної групи з "Росенергоатому". Персонал та керівники української станції пояснили членам місії, що роль цієї експертної групи полягала в наданні консультацій керівництву ЗАЕС щодо ядерної безпеки, йдеться у звіті.

Що відомо

  • 25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.
  • 31 серпня до Запоріжжя прибула місія МАГАТЕ. До складу місії увійшли експерти з Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Франції та інших країн. Представників Британії, США та Росії у ній не було.
  • 1 вересня представники МАГАТЕ прибули до Енергодара на Запорізьку АЕС.
  • 5 вересня 2022 року чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС та покинули майданчик станції. Ще двоє представників місії залишились на ЗАЕС на постійній основі.

Читайте також

"Росіяни — терористи, але не безтолкові. Вони не хочуть померти від ядерного вибуху". Інтерв'ю зі співробітником ЗАЕС

На початок