Холодне відключення ЗАЕС: Гроссі заявив про ризик аварії

Холодне відключення ЗАЕС: Гроссі заявив про ризик аварії

Холодне відключення ЗАЕС: Гроссі заявив про ризик аварії
. Запорізька АЕС. Фото: Associated Press

Реактори Запорізької атомної електростанції навіть у режимі холодного відключення потребуватимуть зовнішніх джерел живлення інакше все одно може статися ядерна аварія. Про це заявив голова Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Гроссі, повідомляє кореспондентка Суспільного.

За його словами, є ті, хто вважає, що найбезпечніше буде тримати реактори у режимі холодного відключення.

"Якщо ви перебуваєте у ситуації, коли зовнішнє живлення припинене, ви все ще можете стикнутися з ядерною аварією. Навіть, якщо реактори не виробляють енергетику", — наголосив директор МАГАТЕ.

За його словами, агентство має інформацію, що українська сторона намагається полагодити джерела живлення, за можливості включно з головними джерелами.

"Але, як ви знаєте, деякі з них проходиться через території, контрольовані Росією, тож це може бути дещо складно. Але з того, що ми бачимо, вони намагаються забезпечити функціонування станції. І я можу сказати, що навіть в моїй розмові з президентом Зеленським, це була одна з його позицій: вони бачать цю станцію, як дуже важливу частину національної електричної системи", — зазначив Гроссі.

Голова МАГАТЕ нагадав, що раніше в Радбезі ООН запропонував термінове встановлення зони ядерної безпеки та захисту довкола ЗАЕС.

"І ми розпочали консультації з цього питання з обома сторонами: з Україною, звісно, бо вона є моїм партнером і ця станція є українською, але також із Росією, оскільки вона контролює обʼєкт", — сказав він.

За словами очільника МАГАТЕ, електростанції загрожують дві речі і перша з них — обстріли, які продовжуються і мають прямий вплив на реактори та супутні обʼєкти.

"Але також вони можуть зруйнувати нормальне функціонування станції, звісно, через постачання зовнішнього живлення. Є 6 реакторів і кожен реактор має три аварійні дизельні генератори, плюс ще два — у резерві. Вони усі можуть працювати у різних конфігураціях і це — остання лінія, яку ми матимемо у випадку, якщо станеться абсолютне відключення від зовнішнього живлення", — сказав він.

Гроссі зауважив, що потрібна домовленість України та Росії щодо ЗАЕС.

"Вони у військовому конфлікті, який у центрі безпекових побоювань, які у нас є щодо станції. Що нам дійсно тут потрібно — Україна та Росія домовляються щодо дуже простих принципів: не атакувати, не обстрілювати станцію, а також радіус, який може вплинути на її нормальну роботу. У нас є інспектори там, які можуть повідомляти, спостерігається це чи ні", — сказав він.

Водночас Гроссі зазначив, що працює в рамках своїх повноважень і не може заходити у сфери, які стосуються "великої демілітаризації або пересування військ".

Глава МАГАТЕ також заявив, що бачив "знаки, що сторони зацікавлені в досягненні домовленостей".

"Ми шукаємо спеціальні технічні характеристики, які б ми хотіли бачити, це питання, які стосуються радіусу, питання, які стосуються того, як наші експерти будуть працювати. Тож є деякі речі, які мають бути узгоджені. І, що я бачу, є дві сторони, які взаємодіють з нами, вони ставлять питання, багато питань", — сказав він.

Що відомо

11 вересня Енергоатом повідомив, що на Запорізькій атомній електростанції в окупованому росіянами Енергодарі повністю відключили останній робочий енергоблок і його переведуть у холодний режим.

Читайте також

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС

Останній енергоблок ЗАЕС переводять в "холодний стан". Що це означає

"Фукусімський сценарій": до чого може призвести зупинка енергоблоків на ЗАЕС

Путін може спробувати створити нові "Мінські угоди" щодо ЗАЕС — ISW

На початок