В Енергоатомі пояснили, чому вирішили повністю відключити ЗАЕС 11 вересня

В Енергоатомі пояснили, чому вирішили повністю відключити ЗАЕС 11 вересня

В Енергоатомі пояснили, чому вирішили повністю відключити ЗАЕС 11 вересня
. Запорізька АЕС 8 серпня 2022 року, фото: AP

Президент "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін розповів, у зв'язки з чим було прийняте рішення перевести у "холодний стан" останній робочий енергоблок Запорізької АЕС 11 вересня, повідомляє Суспільне.

Котін пояснив, що в Енергоатомі постійно оцінюють безпеку ЗАЕС, зовнішні умови та роботу станції. Небезпечніший стан перебування енергоблоків - це холодний зупин. Це коли блоки не працюють взагалі, тому що знаходяться у "холодному стані".

Через зовнішні впливи на роботу енергоблока, наприклад пошкодження першого та другого контуру енергоблока, станцію треба переводити в режим аварійної ситуації та проводити відповідні аварійні дії. Перш за все — перевести енергоблоки в стан холодного зупину.

При умовах, коли є зовнішнє джерело енергопостачання, АЕС буде працювати стабільно. Якщо цього джерела немає або воно працює нестабільно, тоді виникають інші фактори. Без зовнішньої енергосистеми буде безпечно залишити один енергоблок на потужності, коли він може забезпечити власні потреби.

"Але в ситуації, коли ви не знаєте перспектив роботи, наскільки довго ви зможете працювати одним блоком, чи буде у вас зовнішнє енергопостачання, ми прийняли рішення зупинити енергоблок, щоб більше не нести ризиків різкого відключення електропостачання та створення аварійних ситуацій", — сказав Петро Котін.

Станом на 20 вересня до ЗАЕС підключена одна електролінія на 750 кВт, яка з'єднує атомну станцію безпосередньою системою України.

Що відомо

  • 25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.
  • 1 вересня на Запорізьку АЕС прибули представники МАГАТЕ. 6 вересня МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на ЗАЕС.
  • 5 вересня Через відімкнення в результаті пошкоджень від обстрілів ЛЕП "Феросплавна", був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6 Запорізької АЕС, єдиний, який подавав електроенергію в енергосистему України.
  • 11 вересня на Запорізькій атомній електростанції в окупованому росіянами Енергодарі повністю відключили останній робочий енергоблок, який готують до переведення у "холодний стан".
  • Реактори Запорізької атомної електростанції навіть у режимі холодного відключення потребуватимуть зовнішніх джерел живлення інакше все одно може статися ядерна аварія.

Читайте також

Останній енергоблок ЗАЕС переводять в "холодний стан". Що це означає

"Фукусімський сценарій": до чого може призвести зупинка енергоблоків на ЗАЕС

На початок