Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції
МАГАТЕ сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів. Фото: Francisco Seco / AP

Місія МАГАТЕ — Міжнародного агентства з атомної енергії, вирушила до Запорізької АЕС. Це стане першим візитом агенства на станцію від початку її окупації. За пів року війни МАГАТЕ й досі співпрацює з Росатомом, представники якого незаконно перебувають на Запорізькій АЕС, а самі росіяни займають в організації керуючі посади. Як діє МАГАТЕ, що саме планує робити на ЗАЕС, та чого від місії очікує Україна — пояснює Суспільне.

Що таке МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії створили у 1957 році як структуру, яка мала запобігти розповсюдженню ядерної зброї та технології з її виготовлення. Іншою її функцією став контроль за мирним використанням атомної енергії у світі, зокрема створення стандартів ядерної безпеки.

Керівними органами МАГАТЕ є Секретаріат, Генеральна конференція та Рада керівників. Нині генеральним директором є аргентинець Рафаель Гроссі. Він має 6 заступників, серед яких і росіянин Михайло Чудаков.

Чи впливає Росія на рішення МАГАТЕ

Окрім росіянина Михайла Чудакова, агенція має й інших росіян у керівному складі, які впливають на її рішення, говорить Микола Штейнберг, колишній головний інженер ЧАЕС. "Те, що російське лобі є, і питань ставити не потрібно. Я телефоную колегам на заході — вони зомбовані. Ти до них говориш, вони слухають і поступово змінюється позиція. Але зомбовані всі цією російською пропагандою", — пояснює Штейнберг.

Через пів року після початку повномасштабної війни МАГАТЕ продовжує співпрацювати як із "Росатомом", представники якого незаконно перебувають на Запорізькій АЕС, так і з росіянами в самій організації.

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі. Фото: AP Photo/Hiro Komae

Читайте також: Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

Загрози на українських АЕС після вторгнення військ РФ

У перший день повномасштабного вторгнення російські військові захопили Чорнобильську атомну електростанцію. На військовій техніці вони проїхались по забрудненій території, в результаті чого підняли радіоактивний пил. Окрім цього, росіяни заборонили ротацію персоналу. Через це люди працювали без відпочинку майже місяць, допоки 20 березня окупанти не дозволили часткову ротацію.

Іншим небезпечним об'єктом в Чорнобильській зоні є сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП). 9 березня росіяни пошкодили електропостачання до ЧАЕС та СВЯП. У "Енергоатомі" попереджали, що тривале знеструмлення сховища, на якому зберігається 20 000 відпрацьованих паливних збірок, може призвести до їх перегрівання та випарення радіоактивних речовин, які можуть забруднити як Україну та країни Європи, так і Білорусь з Росією. Через 4 дні Україна відновила електропостачання.

Також війська РФ неодноразово обстрілювали ядерну установку "Джерело нейтронів" у Харківському фізико-технічному інституті. За словами його гендиректора Миколи Шульги, якщо б установку пошкодили, наслідки були б подібними до руйнування реактора на АЕС.

Читайте також: Які наслідки від російських обстрілів "Джерела нейтронів" у Харкові: коментар директора ННЦ "ХФТІ"

Проте найнебезпечнішими було захоплення Запорізької АЕС. Вперше російські війська її обстріляли вночі 4 березня. Тоді на стації спалахнула пожежа. Президент Володимир Зеленський записав екстрене звернення.

Після відносного п‘ятимісячного затишшя росіяни знову почали обстрілювати територію станції. 6 серпня "Енергоатом" заявив, що ті ледь не влучили у сховище відпрацьованого ядерного палива. Це могло спричинити наслідки гірші, ніж катастрофа на Чорнобильській станції, заявили у Державному агентстві України з управління Зоною відчуження. Адже ядерного матеріалу у сховищі вдвічі більше, ніж було у ЧАЕС під час аварії.

Іншим небезпечним моментом стало пошкодження всіх електроліній та повне відключення станції від електромережі, через що активна зона реактора могла розплавитися, що призвело б до викиду радіації. Проте наступного дня працівники станції змогли відновити електромережу та підключити 2 енергоблоки до української енергосистеми.

"Енергоатом" опублікував карту того, як у випадку аварії 29-31 серпня могла поширитися радіація південно-східною Україною та територією Росії.

Щоправда, фахівці, з якими поспілкувалися Суспільне, зазначають: спрогнозувати, куди може випасти радіація неможливо, адже вітри щоденно змінюються. Проте радіація може піти вниз по течії Дніпра, пояснював начальник відділу аналізу безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк: "Запорізька станція стоїть на березі Каховського водосховища, далі по Дніпру — Чорне море. Тобто наслідки будуть для всіх погані".

Читайте також: Ядерна безпека під час війни. До чого може призвести захоплення АЕС російськими військами

На початку серпня російське видання The Insider опублікувало відео, на якому видно, як росіяни ховають військову техніку у енергоблоках ЗАЕС. Про небезпеку таких дій попереджав і "Енергоатом", адже у випадку можливої детонації боєприпасів наслідки були б подібні до Чорнобиля. Те, що поблизу реакторів є російська техніка, підтвердив Суспільному і працівник станції, який і досі там працює. Обстріли ж, за його словами, росіяни роблять свідомо, знаючи, куди б‘ють: "Вони не стріляють по реакторному відділенню, там, де енергоблок. Але стріляють по відкритому розподільнику, щоб пошкодити лінії звʼязку станції з українською мережею".

Окрім цього з 24 лютого "Енергоатом" неодноразово фіксував проліт російських ракет над іншими АЕС України. Будь-яка АЕС в Україні зараз в небезпеці, бо станції не витримають влучення ракети, пояснює Микола Штейнберг.

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції
Російський військоввий на території Запорізької АЕС, 1 травня 2022 року. 4 березня російські війська захопили Енергодар — місто, в якому розташована станція, а її саму — обстріляли, влучили в один із шести енергоблоків. Через 5 місяців станцію почали обстрілювати знову. Боєприпаси ледь не пошкодили сховище відпрацьованого ядерного палива. Фото: AP Photo

Читайте також: "Росіяни — терористи, але не безтолкові. Вони не хочуть померти від ядерного вибуху". Інтерв'ю зі співробітником ЗАЕС

Як діє МАГАТЕ

"У системі стандартів МАГАТЕ немає документів, які регламентують питання безпеки ядерних установок в умовах війни, у випадку їх захоплення чи ядерного тероризму, пов’язаного із захопленням ядерних матеріалів", — говорить Олексій Дибач, колишній працівник МАГАТЕ та директор відокремленого підрозділу державного науково-технічноого центру з ядерної та радіаційної безпеки.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ МАГАТЕ не зробило жодної рішучої дії для того, щоб ініціювати санкції проти Росії як до ядерного терориста, вважає Віктор Шендерович, який понад 60 років працює у сфері атомної енергетики, а нині є співробітником Державного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Натомість Міжнародне агентство з атомної енергії публікує пресрелізи, де називає війну в Україні "конфліктом".

Нині чи не єдине, що зробило МАГАТЕ, — 2 березня окреслило сім невід’ємних компонентів ядерної і фізичної безпеки, які необхідно підтримувати під час російського вторгнення в Україну та окупації на той момент двох українських АЕС. Щоправда, у документі не йдеться, хто та як має це зробити.

МАГАТЕ входить до загальної системи міжнародних організацій ООН. Микола Штейнберг у 1994-95 роках був членом ради керуючих МАГАТЕ. Він згадує, що тоді організація відреагувала на можливу ядерну програму Ірану та звернулась до радбезу ООН задля припинення ядерної програми. Нині ж цей механізм заблокований, адже Росія має право вето в Радбезі. "МАГАТЕ має звернутися до ООН, до країн світу. Грати активну роль", — каже Штейнберг.

Після початку обстрілів ЗАЕС Володимир Зеленський заявив, що МАГАТЕ може відвідати станцію. Також цю можливість обговорювали Володимир Путін та Емманюель Макрон. 29 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що місія на Запорізьку АЕС уже в дорозі.

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції
Члени делегації МАГАТЕ готуються сісти в автомобілі в Києві 30 серпня 2022 року перед візитом на захоплену Росією Запорізьку АЕС. Фото: Kyodo News/Getty Images

Читайте також: Без російського палива на українських АЕС. Як працюватимуть реактори

Що буде робити МАГАТЕ на ЗАЕС

Речник МЗС Олег Ніколенко повідомив, що місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях: фізичному захисті станції, ядерній безпеці та гарантіях нерозповсюдження ядерних матеріалів. Та заявив, що організація допоможе демілітаризувати Запорізьку АЕС, вивести російські військові підрозділи, техніку та працівників "Росатома" і повернути контроль над ЗАЕС уряду України.

Водночас більшість експертів, з якими поспілкувалося Суспільне, скептично ставиться до перспектив місії МАГАТЕ, зокрема й Віктор Шендерович: "Безумовно, проведення місії — це корисно, адже міжнародна спільнота буде знати більше, що там відбувається. З іншого боку, не варто чогось очікувати від цієї місії, адже МАГАТЕ за час війни не проявило себе як організація, яка правильно оцінює ситуацію, яка зараз відбувається".

Схожої думки і Микола Штейнберг: "Я особисто будь-якої ефективності цієї місії не бачу. Уся система ООН показала недієздатність, те ж саме стосується і МАГАТЕ".

Читайте також: Війна та атомна енергія: як працює Запорізька АЕС під окупацією

Що просить зробити Україна

Очільник Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков говорив Суспільному, що Росія порушила хартію ООН, міжнародні угоди з мирного використання ядерної енергії та сім основних принципів ядерної безпеки та захищеності, що затверджені МАГАТЕ. Тим самим вони вчинили акти ядерного тероризму. Нині Держатомрегулювання очікує від місії МАГАТЕ чіткої фіксації фактів порушення ядерних протоколів безпеки та шкоди, якої завдано російськими військовими.

"МАГАТЕ як організація нічого не може зробити, тому що вона не має реальних можливостей. Потрібно вивести звідти війська та повернути станцію під контроль України. Це єдине, що дійсно може вирішити проблему", — вважає Віктор Шендерович.

Суспільне надіслало запит до МАГАТЕ із питаннями, які дії робить Агенція задля повернення контролю над українськими АЕС та чи планують вони призупинити співпрацю із Росією та росіянами. Відповіді на момент виходу матеріалу немає.

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції
Вид на Запорізьку АЕС з Нікополя, міста на іншому березі Каховського водосховища, 22 серпня 2022 року. Найбільшу в Європі атомну станцію захопили російські війська ще на початку повномасштабного вторгнення в Україну. Вони продовжують обстріли поблизу станції, які можуть спричинити збої в роботі і потягнути за собою небезпечні наслідки. Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Читайте також

МАГАТЕ та АЕС: як війна в Україні має змінити принципи ядерної безпеки світу

Це вкрай небезпечно, і для окупантів РФ також. Фахівчиня про підвищення рівня радіації на ЧАЕС

Путін погрожує ядерною війною. Це лише шантаж чи готуватися до найгіршого

З-під обстрілів — через Крим: як українці виїжджають з тимчасово окупованих регіонів на півдні

На початок