Які наслідки від російських обстрілів "Джерела нейтронів" у Харкові: коментар директора ННЦ "ХФТІ"

Які наслідки від російських обстрілів "Джерела нейтронів" у Харкові: коментар директора ННЦ "ХФТІ"

Які наслідки від російських обстрілів "Джерела нейтронів" у Харкові: коментар директора ННЦ "ХФТІ"
. Суспільне Харків

Основну частину експериментальної ядерної установки "Джерело нейтронів" у Харкові поки не зачепило обстрілами. Російські війська намагалися влучити по ній двічі.

Про це 11 березня Суспільному розказав гендиректор ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" Микола Шульга.

"Інститут має такий самий статус, як і атомні станції в Україні — статус ядерного агента. На території нашого центру створюється фізична установка — джерело нейтронів, який працює в режимі підкритичної збірки, є прискорювачем електронів. Торік був здійснений фізичний пуск установки. Це означає, що до установки завантажили ядерне паливо (37 твелів) й ведеться подальша робота, щоб вивести установку на необхідні параметри. Установка зараз заглушена. Жодної небезпеки вона не представляє. Тут весь час перебувають чергові, які стежать за питаннями безпеки, контролю, що відбувається", — розповідає Шульга.

Усі наративи Росії про те, що в інституті створюють ядерну зброю, науковець відкидає.

"З цих твелів неможливо зробити ядерну зброю. Щобільше, фейки, які пройшли останнім часом, що у нашому інституті ведуться роботи зі створення ядерної зброї — це абсолютна неправда. Щобільше, усе, що в інституті проводиться, це проводиться з боку МАГАТЕ, повний контроль! Кілька разів на рік вони бувають тут і жодних зауважень з цього приводу немає. Жодних ядерних вибухів. Це абсолютно безпечна за фізичною роботою установка", — говорить Микола Шульга.

️"Попри те, що у робочому стані установка не представляє жодної небезпеки, разом з тим, якщо з якоїсь причини відбудеться фізичне руйнування цієї установки, то можливий вихід назовні палива, радіоактивних елементів, і це, звісно, велика проблема для навколишнього середовища. Власне, картина така сама, як і на атомних станціях… Якщо буде її руйнування шляхом атак з боку, може статися такого самого типу катастрофа, яка може статися з атомними станціями", — пояснює Шульга.

️Зона радіоактивного зараження у цьому випадку може бути така, що підвищиться радіаційна обстановка тут, і далі якщо це піде назовні — це радіоактивне зараження місцевості. Але тут все робимо, щоб такого не сталося", — каже Микола Шульга.

Що відомо

  • Ввечері 10 березня російські військові вели обстріл району П'ятихатки у Харкові, внаслідок якого сталася пожежа на електропідстанції та гуртожитку. Ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів", яка є на базі інституту, внаслідок обстрілу була знеструмлена, будівля інституту пошкоджена.
  • З початку війни російські війська неодноразово обстрілювали ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут". Там розташована дослідна ядерна установка "Джерело нейтронів". СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею 441 — екоцид.

Читайте також

Харківські науковці спростували російські фейки про небезпечні штами та ядерну зброю

На початок