Вторгнення Росії в Україну, день 169. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 169. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 169. Текстовий онлайн
. Вид на пошкодження після ракетно-артилерійських ударів російських військ у Марганці. Щонайменше 10 людей загинули. Дніпропетровська область, Україна, 10 серпня 2022 року. Фото: Getty Images

11 серпня — 169 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • США підтримали створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. У Держдепі закликали Росію припинити всі військові операції на українських ядерних об'єктах або поблизу них і повернути повний контроль Україні. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку АЕС та території поблизу.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не поділяє ідею повністю припинити видачу віз для громадян Росії. Він зазначив, що в Україні іде війна Путіна (а не росіян - ред.). Натомість голова МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що вбивати й гвалтувати в Україну приїздить не Путін, а солдати РФ, тоді як росіяни це толерують.
  • Обов'язкова евакуація населення відбуватиметься не тільки з Донецької області, повідомила міністерка з реінтеграції Верещук. Ідеться про Харківську, Херсонську та Запорізьку області.
  • Ресторани McDonald’s невдовзі знову запрацюють в Україні. Роботу деяких ресторанів у Києві та на заході України відновлюватимуть поетапно, повідомили у пресслужбі. Підготовка до відкриття займе ще кілька місяців.

Росія проводить приховану мобілізацію на окупованих територіях — міський голова Маріуполя

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна підтвердив інформацію про те, що окупанти мобілізують чоловіче населення Маріуполя для війни проти України.

"Вчора ми отримали підтвердження того, що маріупольці почали отримувати повідомлення про мобілізацію на користь Росії. Люди налякані та хочуть виїхати на територію України", — заявив він.

Бойченко також зазначив, що на окупованій території досі працюють фільтраційні табори і люди бояться за своє життя та здоров’я – окупанти не випускають людей з міста.

Суспільне завершує текстовий онлайн 169 дня війни. Хроніку 12 серпня — читайте тут.

Харківщина закупить обладнання для пунктів обігріву на випадок надзвичайних ситуацій

На Харківщині закуплять обладнання для пунктів обігріву на випадок надзвичайних ситуацій з опаленням, оскільки війська РФ продовжують нищити критичну інфраструктуру в області. Про це в ефірі національного марафону новин повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"За кошти резервного фонду, обласного бюджету ми наразі проводимо підготовку щодо закупівлі обладнання, для того щоби влаштовувати місця обігріву і на випадок, у тому числі, нестандартних, надзвичайних ситуацій чи аварійних, щоби люди мали змогу обігрітися і навіть переночувати в цих місцях", — сказав Синєгубов.

За його словами, у регіоні робиться все можливе, аби розпочати опалювальний сезон за планом. Він підтвердив, що крім ТЕЦ-3, під ворожими ударами була й ТЕЦ-5. Також у Чугуєві була знищена одна з ТЕЦ, яка забезпечує майже 40% подачі теплоносія у місті.

Жителям області, які мешкають у приватних будинках, влада рекомендує подумати про альтернативне джерело опалення.

"Якщо це приватне домогосподарство, то, звичайно, якщо є можливість встановити альтернативне джерело опалення і у людей на це є кошти, то, звичайно, це маємо робити. Все інше залежить від органів місцевого самоврядування, державної влади, ми маємо забезпечити теплоносій до домівок", — зазначив Синєгубов.

За його словами, дитсадки та школи також готують до опалювального сезону, хоча, найімовірніше, по всій області навчання проходитиме в онлайн-режимі.

За даними Харківської міської ради, від початку бойових дій військами РФ пошкоджено понад 140 об'єктів КП «Харківські теплові мережі», з них 85 перебувають у роботі, а решта відремонтована та готова до початку опалювального сезону. За даними ОВА, в області знищено повністю 12 котелень, іще 63 пошкоджені, крім того, зруйновано 60 теплових пунктів і майже 24 кілометри теплових мереж.

Збитки від ракетного удару, завданого РФ по харківській ТЕЦ-3, становлять, за попередніми даними, 60 млн грн. За словами Синєгубова, на відновлення теплоцентралі гроші виділять із державного резервного фонду.

Генеральний директор МАГАТЕ закликав надати доступ до ЗАЕС

Маріано Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ під час засідання Радбезу ООН щодо ситуації на ЗАЕС закликав надати можливість провести інспекцію там.

"Ситуація на ЗАЕС викликає неабияке занепокоєння. Вибухи на території енергостанції відбувалися біля зовнішнього джерела енергопостачання. У результаті було спричинено відключення від електричної мережі. Тож є зв'язок між зовнішнім впливом та ситуацією на станції. Через це прийшлося включити дизельні генератори, до мережі її досі не приєднали", — сказав Гроссі.

Військові дії мають бути припинені, бо вони можуть мати наслідки, наголосив він.

"Навіть без них, наразі працівники працюють у надзвичайно стресових умовах. Проте наразі, загрози внаслідок влучання не зафіксовано. Я прошу обидві сторони співпрацювати з МАГАТЕ та дозволити нашій комісії відвідати ЗАЕС. Наразі ми не можемо отримати доступ до станції через територію України, бо територія станції окупована (військами РФ). Тому ми маємо працювати конструктивно. Я можу сам очолити комісію, як я це робив минулі рази, коли їздив до АЕС України та Чорнобиля", — додав Гроссі.

У порт “Південний" завтра прибуде судно під навантаження зерном для Африки — Мінінфраструктури

У п’ятницю, 12 серпня, очікується прибуття до порту “Південний” судна, яке буде навантажене зерном для Східної Африки, повідомляє Міністерство інфраструктури.

"Завтра очікується прибуття до порту «Південний» судна Brave commander (прапор Ліберії) під навантаження понад 23 тис. тонн пшениці для боротьби з голодом у Східній Африці", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що судно зафрахтоване в межах Всесвітньої продовольчої програми ООН і буде направлено через порт Джибуті до Ефіопії.

Від початку серпня гуманітарним морським коридором з українських портів вдалося вивезти близько 375 тисяч тонн зернових вантажів та інших продуктів харчування.

Кораблі, які вивозять на експорт зерно з України Чорним морем, захищені спеціальною буферною зоною в 10 морських миль (близько 18,5 км).

У Стамбулі 22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Україна і ЄС узгодили позиції щодо нового пакету антиросійських санкцій

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель провели телефонні перемовини, під час яких узгодили позиції щодо подальших антиросійських санкцій.

"Україна та ЄС налаштовані забезпечити подальше функціонування зернового коридору для допомоги Близькому Сходу, Африці та Азії. Узгоджені позиції щодо нових санкцій проти Росії, постачання зброї в Україну", — зазначив він.

Росіяни не дають вивезти дітей з тимчасово окупованих територій

Про це кореспондентам Суспільного розповів начальник Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім.

"Росіяни не дають вивезти дітей у безпечне місце — ні через зелений коридор, ніяк. Ми досі платимо зарплатню нашим підприємствам, підтримуємо людей як можемо. Далі не розкажу, але скоро все буде добре", — сказав Віталій Кім.

У CNN заявили, що російська версія вибуху в Оленівці — сфабрикована

Журналісти СNN проаналізували відео та фото з місця події, супутникові знімки до і після вибуху, а також долучили до роботи експертів-криміналістів та фахівців зі зброї.

"Експерти, з якими консультувалася CNN, відкидають можливість удару HIMARS по Оленівці, але не можуть сказати точно, як саме було вбито й поранено таку кількість полонених. Але більшість ознак вказують на інтенсивний вогонь, хоча, за словами кількох свідків, не було чути звуків наближення ракети", — заявили розслідувачі CNN.

Обстріли ЗАЕС: у Нью-Йорку відбувається засідання Ради Безпеки ООН

У Нью-Йорку відбувається засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджує, що станцію обстрілюють росіяни, зокрема й 11 серпня, напередодні засідання.

В "Енергоатомі" заявили, що станція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Наразі на станції перебувають працівники Росатому, там продовжує працювати український персонал. Гендиректор МАГАТЕ Гроссі закликав надати доступ до ЗАЕС незалежним спостерігачам. Він виступатиме на Радбезі. Суспільне транслює засідання наживо з українським перекладом.

У російському МЗС заявили, що Швейцарія не може представляти інтереси українців

Про це заявив заступник директора Департаменту інформації та друку Міністерства закордонних справ Росії Іван Нечаєв, інформує ТАСС.

"Ми дуже чітко відповіли, що Швейцарія, на жаль, втратила статус нейтральної держави і не може виступати ані посередником, ані представником. Берн приєднався до незаконних санкцій Заходу проти Росії", — зазначив посадовець.

Відтак він вважає, що Швейцарія не може представляти українські інтереси в РФ.

10 серпня речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко у коментарі Суспільному повідомив, що Україна і Швейцарія завершили переговори про можливість представництва українських інтересів у Росії після розриву дипломатичних відносин між Україною та РФ. Водночас МЗС Росії заявило, що Москва не має жодних контактів з офіційною владою Швейцарії з цього питання.

Сумська область залишається найбільш замінованою з деокупованих територій України

Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"Сумщина найбільше з деокупованих територій залишається замінованою – понад 47% її території було заміновано. Зараз це острівці, які ще залишаються небезпечними, є велика лісиста місцевість, куди не можна заходити. І також 20-кілометрова відстань від державного кордону повністю залишається замінованою", – зазначив голова МВС.

МЗС закликає арабські країни запровадити ембарго на російську нафту

Як повідомляє пресслужба МЗС, про це заявив спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх під час надзвичайної сесії Ради Ліги арабських держав, яка відбулась 11 серпня у Каїрі.

"Закликаємо арабські країни приєднатися до санкційних заходів проти РФ, у тому числі в питанні введення ембарго на поставки російської нафти", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, урядовець звернув увагу учасників заходу на те, що від наслідків російської агресії потерпає весь світ, а війна в Україні загострює кризові явища, що загрожує політичній стабільності окремих держав. Він також наголосив, що Росія використовує питання продовольчої безпеки як знаряддя тиску на міжнародну спільноту, підкресливши, що Україна є надійним партнером у розв'язанні продовольчих проблем.

Норвезькі інструктори долучаться до підготовки українських військових у Британії

Як повідомляє NRK, цю інформацію підтвердив міністр оборони Бьорн Арільд Грам.

"Українські сили гостро потребують додаткової підготовки та навчання. Норвегія позитивно ставиться до британської ініціативи щодо навчання українських солдатів у Великій Британії. Ми братимемо участь з інструкторами для цієї базової підготовки солдатів, як і деякі інші країни", — зазначив посадовець.

Видання нагадує, що цього тижня низка країн зібрались у Копенгагені на донорську конференцію, метою якої є доповнення співпраці у "Контактній групі з оборони України". Як повідомляє "Голос Америки", у конференції беруть участь представники оборонних відомств 23 країн, серед них — міністр оборони України Олексій Резніков.

У Києві та більшості областей України лунає повітряна тривога!

Війська РФ обстріляли Зеленодольську громаду Криворізького району

Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

"Надвечір окупаційні війська РФ обстріляли прикордонні території Зеленодольської громади у Криворізькому районі. Люди не постраждали, руйнувань немає. Наразі у Великій Костромці вже відновлено електропостачання в оселях громадян", — написав Лукашук у Telegram.

Кулеба заперечив Шольцу: Це війна Росії, а не тільки Путіна

Голова МЗС України Дмитро Кулеба прокоментував заяву федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца, який сказав, що не може підтримати заборону видачі віз росіянам в ЄС, тому що в Україні іде "війна Путіна (а не росіян - ред.)".

"Це війна Росії, а не тільки Путіна. Не Путін, а справжні російські солдати приїжджають з Росії, щоб вбивати, катувати і руйнувати. Росіяни в переважній більшості підтримують війну, вітають ракетні удари по українських містах і вбивства українців. Тоді нехай російські туристи насолоджуються Росією", — написав Кулеба у Twitter.

США підтримали створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву представника Держдепартаменту.

"Бойові дії поблизу атомної станції небезпечні і безвідповідальні – і ми продовжуємо закликати Росію припинити всі військові операції на українських ядерних об'єктах або поблизу них і повернути повний контроль Україні, а також підтримати заклики України до створення демілітаризованої зони навколо атомної електростанції", — сказав представник Держдепу.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до негайного припинення військової діяльності поблизу Запорізької атомної електростанції в Україні.

Вода, їжа, засоби захисту, укриття. Як діяти у випадку радіаційної аварії

Про алгоритм дій при радіаційній аварії розповів Суспільному начальник управління з надзвичайних ситуацій Кіровоградської обласної адміністрації Володимир Слінченко.

  1. Перейти в укриття, зачинити і ущільнити всі отвори, триматись подалі від стін і даху, не користуватись вентиляцією, кондиціонером чи обігрівачем. В залежності від рівня перевищення радіаційного фону, можна перебувати вдома, сказав Володимир Слінченко: "Будинок зменшує радіаційний фон: дерево – у сім разів, цегла – у 20 разів. Укриття, підвали, сховища зменшують фон у сотню разів. При цьому слід використовувати респіратори чи ватно-марлеві пов’язки".
  2. Слідкувати за офіційними джерелами інформації – увімкнути телебачення чи радіо, користуватися повідомленнями служби з питань надзвичайних ситуацій, поліції, влади: "При радіаційній небезпеці включають сирену. Після цього необхідно послухати інформацію по телебаченню, радіо. Там будуть рекомендації, як діяти в цій ситуації".
  3. Знезаразити себе – обережно зняти одяг, герметично запакувати його і тримати подалі від себе і тварин. За словами головної санітарної лікарки області Кіровоградської області Надії Оперчук, зняття верхнього одягу унеможливлює і знезаражує до 90% радіоактивних речовин, які могли потрапити на вулиці: "Робити це треба дуже обережно, щоб не розтрусити радіоактивний пил вдома".
  4. Помитись, якщо є можливість – прийняти душ з милом, волосся вимити з шампунем. Не використовувати кондиціонер, не терти шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у рани. Якщо немає можливості помити все тіло, то необхідно помити відкриті ділянки тіла – руки, обличчя, вуха, протерти вії, брови – сказала Надія Оперчук: "На волосяній частині може зберігатися радіоактивний пил. Якщо немає доступу до води, тоді слід обов’язково протерти відкриті ділянки тіла вологими серветками або вологою тканиною".
  5. Одягнути чистий одяг, допомогти людям, які поряд, зробити це. За можливості, робити це в рукавицях і захисній масці чи респіраторі. Не використовувати водопровідну воду до офіційного оголошення від рятувальників чи влади про те, що вона безпечна, радить головна санлікарка регіону: "Якщо вода зберігається у герметичних пляшках, контейнерах, ємностях, вона захищена від радіоактивних речовин".
  6. Йодна профілактика. У разі радіаційної аварії Міністерство охорони здоров`я України рекомендує приймати калію йодид, сказала Надія Оперчук. Для дорослих, дітей віком від 12 років та вагітних жінок це разовий прийом 125-міліграмових пігулок, дитяча доза – вдвічі менша. Вживати їх слід лише після оголошення про радіаційну аварію чи радіаційне ураження, сказала лікарка: "Просто так приймати, з метою профілактики, не рекомендується. Тому, що надмірний прийом калію йодиду може бути шкідливим для організму".

Шольц не підтримав ідею заборонити всім росіянам в’їзд до ЄС

Про це повідомляє Handelsblatt.

"Це — війна Путіна, і тому мені важко (погодитись — ред.) із цією ідеєю", — заявив канцлер у відповідь на запитання журналістів.

Раніше прессекретарка Єврокомісії наголосила, що загальна заборона на туристичні візи неможлива відповідно до чинного законодавства. За її словами, кожна заява на візу має розглядатись індивідуально.

При цьому у травні Комісія ЄС направила державам-членам керівні засади з цього питання. Відповідно до них, заяви можуть бути відхилені після індивідуального розгляду, наприклад, тому, що особа становить небезпеку для громадського порядку, внутрішньої безпеки або міжнародних відносин.

Повітряна тривога лунає по всій території України! Залишайтеся в укриттях!

Київ, Одеса та область, Черкаси, Миколаївська область, Івано-Франківськ, Чернівецька область — повітряна тривога!

Kalush Orchestra скасували виступ на фестивалі у Чорногорії через російську діджейку

8 серпня гурт Kalush Orchestra записав сторіз із проханням до фестивалю Sea Dance у Чорногорії з проханням скасувати виступ російської діджейки. Однак організатори відмовилися, тож музиканти повідомили у своєму Instagram, що вирішили не брати участь у події.

"Ми не будемо виступати з пропутінською російською артисткою на одній сцені. На звернення гурту організатори відмовилися скасовувати виступ Ніни Кравіц. Тому, як і обіцяємо, скасовуємо свій виступ там", – прокоментував рішення гурту фронтмен Олег Псюк.

Також музикант додав, що "бажання виступати на одній сцені" з Ніною Кравіц у гурту немає, тому гурт закликає не купувати квитки на фестиваль у Чорногорії усім, хто хотів потрапити саме на виступ Kalush Orchestra.

Росіяни намагаються зайняти вигідні рубежі для наступу на Краматорськ та Бахмут — Генштаб

Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

На Сумщині росіяни зі ствольної артилерії обстріляли цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Ворожба, Мезенівка, Павлівка та Білопілля, а на Чернігівщині – неподалік села Логи.

На Харківському напрямку військові РФ із танків, ствольної та реактивної артилерії вели обстріли в районах населених пунктів Уди, Рідне, Прудянка, Слатине, Нове, Руська Лозова, Петрівка, Українка, Перемога, Баранівка, Чепіль, Одноробівка, Печеніги та Слобожанське.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли біля Карнаухівки, Мазанівки, Великої Комишувахи, Довгенького, Нової Дмитрівки, Грушувахи і Норцівки, а авіаудар — неподалік Залиману.

На Донецькому напрямку військо РФ намагається прорвати оборону ЗСУ і зайняти вигідні рубежі для подальшого відновлення наступу у напрямках міст Краматорськ та Бахмут. На Краматорському напрямку обстріляно райони Пришиба, Сіверська, Григорівки та Верхньокам’янського. Росіяни безуспішно намагалися покращити тактичне положення неподалік Григорівки, Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку військові РФ обстрілювали із танків, ствольної та реактивної артилерії території райони населених пунктів Бахмут, Костянтинівка, Білогорівка, Весела Долина, Зайцеве, Яковлівка, Кодема та Курдюмівка.

Військові РФ, штурмовими діями, намагалися прорвати оборону наших військ та просунутися у напрямках Яковлівки, Бахмутського, Зайцевого, Вершини та Дачі. Українські воїни завдали росіянам втрат та змусили до втечі.

На Авдіївському напрямку артилерійські обстріли ворога були націлені в райони населених пунктів Мар’їнка, Нетайлове, Авдіївка, Опитне та Красногорівка. Окупанти також завдали авіаційних ударів поблизу Авдіївки та Мар’їнки. Російські військові намагалися вести штурмові дії в напрямках Мар’їнки та Пісків, успіху не мали, зазнали втрат та відійшли.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріли фіксувалися біля Новомихайлівки, Токмачки, Шевченко, Новояковлівки, Гуляйпільського, Великої Новосілки, Вугледара, Золотої Ниви, Оріхова, Времівки, Бурлацького, Ольгівського і Кушугума. Авіація ворога діяла поблизу Новомихайлівки, Пречистівки, Золотої Ниви, Щербаків та Полтавки. Росіяни зазнали втрат при спробі штурму в напрямку Павлівки, відійшли з поразкою.

На Південнобузькому напрямку росіяни із танків та артилерії різних калібрів обстрілювали райони населених пунктів Миколаїв, Прибузьке, Лимани, Галицинове, Зоря, Олександрівка, Шевченкове, Новомиколаївка, Киселівка, Любомирівка, Поляна, Андріївка, Зелений Гай, Березнегувате, Лепетиха, Іванівка, Князівка, Твердомедове, Осокорівка та Нікополь.

В Копенгагені зібрали 1,5 мільярда євро військової допомоги Україні

Як повідомляє Міноборони, понад 20 країн взяли участь у Конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені.

Міністр оборони Данії Мортен Бедсков повідомив, що було акумульовано понад 1,5 млрд євро для військової допомоги Україні. Зокрема, Данія виділила 110 млн євро на військову підтримку України.

Зеленський зустрівся з шеф-кухарем, який заснував World Central Kitchen

"World Central Kitchen і понад десять років годує людей у гарячих точках. З першого дня повномасштабної війни World Central Kitchen працює на кордоні України та Польщі. В нашій країні функціонує понад 500 закладів харчування та було приготовано більш як 130 мільйонів обідів для українців", — повідомили у пресслужбі президента.

Росіяни вчетверте за день обстріляли ЗАЕС

Як повідомляє НАЕК "Енергоатом", російські військові продовжують обстрілювати Запорізьку АЕС. Вчетверте за 11 серпня військові РФ поцілили на територію атомної електростанції, влучивши зовсім неподалік від першого енергоблока.

"Пошкодили насосну станцію господарсько-побутових стоків. Поблизу зафіксовано обширне задимлення. Ситуація загострюється, адже зовсім поруч розташовані джерела випромінювання та пошкоджено кілька радіаційних датчиків", — йдеться в повідомленні.

Маляр: Росіяни запускають фейки аби посварити військове керівництво України

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна наголосила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Останні декілька тижнів поспіль Збройні сили України тримають потужну оборону на Сході й ворог помітно починає нервувати. Це нервування ми помічаємо не тільки по його військових маневрах, але і по інформаційному полю. Зокрема, ми спостерігаємо інформаційні атаки на наше військове керівництво, на військово-політичне керівництво нашої держави й на одного із командувачів, якого росіяни дійсно бояться. Яка тактика росіян: вони намагаються посварити між собою наше військове керівництво, вони запускають певні плітки, вони запускають нібито якісь компромати, хоча насправді це абсолютно вигадана інформація, враховуючи, що попри наші попередження, багато українських громадян все ж таки є підписниками російських телеграм-каналів, вони цю інформацію бачать і власне росіяни цим користуються", — розповіла Маляр.

На Харківщині збили дві крилаті ракети

Ракети збили близько 13:30, повідомили у Командуванні Повітряних Сил.

"На Харківщині зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил Збройних сил України знищено дві крилаті ракети "Калібр", випущені з акваторії Чорного моря", — сказано у повідомленні.

У Латвії за прискореною процедурою дозволили працювати 113 українським лікарям-біженцям

Латвійське товариство лікарів (LAB) вже видало дозволи на практику в Латвії 113 українським лікарям, у тому числі стоматологам. Про це повідомляє Delfi з посиланням на президента LAB Ілзе Айзсилнієце.

"Ми допомогли українським колегам повернутися в свою професію і продовжувати допомагати людям, адже в цьому полягає місія та суть кожного лікаря, де б він не знаходився. Ми дуже сподіваємося, що робота допоможе їм хоч трохи пом'якшити біль від того, що відбувається на батьківщині, і дасть надію на майбутнє", — сказала Айзсилнієце.

Вона наголосила, що, "незважаючи на складну ситуацію та великий обсяг роботи, співробітники Латвійського товариства лікарів змогли зробити те, що не робить жодна з великих та багатих європейських країн". Справді, Латвія як і раніше є єдиною країною в Європі, яка надає українським лікарям можливість працювати за фахом у прискореному порядку.

LAB надає українським лікарям безкоштовну підтримку в підготовці та поданні необхідних документів, а також у співпраці з Фондом інтеграції товариства пропонує можливість вивчення латиської мови, необхідної для роботи у сфері охорони здоров'я.

Загалом інтерес до отримання такого тимчасового дозволу виявили 180 українців. Планується, що ще 35 осіб, які подали документи, незабаром отримають дозволи на практику, але щодо них рішення ще не прийнято. Також ще семеро людей мають пройти тест перед видачею дозволу.

Українські лікарі і стоматологи, які отримали дозволи на практику, вже працюють у найбільших лікарнях і медзакладах Риги, регіонів, а також у приватному секторі. Медзаклади, які влаштовують на роботу будь-якого лікаря, в тому числі українця, мають проінформувати про це Інспекцію охорони здоров'я.

Латвійська влада повідомляла, що за даними на кінець липня в країні зареєструвалося близько 35 тис. українських біженців, більшість – жінки. За інформацією на той же період, почали працювати вже 5 866 мирних громадян України.

В РФ суд відправив під домашній арешт ексредакторку "Первого канала" Овсяннікову

Про це повідомляє "Новая газета". Проти Овсяннікової було порушено справу за статтею про "Публічне розповсюдження завідомо неправильної інформації про збройні сили РФ". Справу відкрили через її пікет у Москві: 14 липня Овсяннікова вийшла з плакатом "Путін — убивця, його солдати — фашисти. 352 дитини загинули. Скільки ще має загинути дітей, щоби ви зупинилися?".

Овсяннікова відома тим, що у березні 2022-го під час вечірнього випуску новин на пропагандистському "Первом канале" вона з'явилася за спиною ведучої Катерини Андрєєвої з плакатом "Ні війні!".

У Генштабі не підтвердили причетність ЗСУ до вибухів на території білоруської "Зябровки"

У Генеральному штабі ЗСУ прокоментували вибухи у районі білоруського аеродрому "Зябровка" в Білорусі. Генштаб володіє лише тою інформацією, яку оприлюднили міністерства оборони Білорусі та Росії, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу 11 серпня.

"Дійсно на аеродромі "Зябровка" були вибухи. Напередодні були подібні вибухи на аеродромі Саки. Звичайно, що кожен військовослужбовець ЗСУ, кожен підрозділ мав би на меті, намагався би "зірочку" за збитий прималювати собі. Але на даний час ми маємо лише ті факти, які коментують міністерство оборони Білорусі і міністерство оборони Росії", — наголосив Громов.

Близько 13 тисяч білорусів погодились воювати в Україні — Генштаб

У Генштабі ЗСУ повідомили, що близько 13 тисяч білорусів погодились воювати в Україні.

"Основний мотив білоруських найманців – гроші. Ніякої ідеологічної складової в діях окупаційних військ немає. Страх і гроші – основні чинники російської військової присутності", — розповів під час брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

За даними Генштабу, Росія запрошує на полігони Білорусі іноземних представників – з Сирії, Малі, Лаоса, Узбекистану.

"Є підозри, що саме напередодні Дня Незалежності України, РФ може влаштувати провокацію на білоруському полігоні, з загибеллю іноземців. Щоб демонізувати ЗСУ та втягнути Білорусь остаточно у воєнні дії", — сказав Олексій Громов.

Російські військові знову обстріляли Запорізьку АЕС – Енергоатом

Сьогодні, 11 серпня 2022 року, російські військові вкотре обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Про це повідомляється в офіційному телеграм-каналі НАЕК "Енергоатом".

Як йдеться у повідомленні, зафіксовано п’ять "прильотів" у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварювання та сховищем джерел випромінювання. Внаслідок цього на невеликій ділянці зайнялася трава, травмованих немає.

Також п’ять "прильотів" сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС.

"Внаслідок обстрілів на станції не вдалося вчасно провести "перезмінку". Адже задля безпеки атомників автобуси з персоналом наступної зміни розвернули назад в Енергодар. Допоки ситуація остаточно не нормалізується, роботу продовжуватимуть працівники попередньої зміни".

Наразі ситуація на станції контрольована. Персонал працює на своїх місцях. Інформацію, що нібито персонал у паніці полишає станцію, яку почали поширювати пабліки, в НАЕК "Енергоатом" називають фейковою та маніпулятивною.

Росія робить усе, щоб ризик ядерної катастрофи став максимальним — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія робить усе, щоб ризик ядерної катастрофи став максимальним, і бреше всьому світу, що винен нібито хтось інший.

Під час свого виступу на Донорській конференції союзників України з країн Північної Європи він зазначив, що європейські країни роками не думали про те, що вони можуть опинитися під загрозою нової катастрофи на атомній станції, особливо коли якась держава "свідомо використає її для терору".

"Росія перетворила атомну станцію на поле бою. Коли окупанти прийшли на Запорізьку АЕС, їхні танки її обстріляли. Прямим наведенням – по станції. Розміщуючи бойову техніку на території станції та навіть проводячи там утилізацію боєприпасів, російські військові не можуть не знати, що ставлять усю Європу під загрозу ядерної катастрофи", — сказав президент.

За його словами, траєкторія крилатих ракет, якими Росія обстрілює територію України, невипадково пролягає над українськими АЕС, і все це – прояви російського ядерного тероризму. Зеленський наголосив, що РФ може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, катастрофічнішу, ніж Чорнобиль.

Генсек ООН просить вивести військових з ЗАЕС і погодити безпечний периметр

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав РФ вивести військових із Запорізької АЕС, припинити там бойові дії та "терміново" домовитись про безпечний периметр демілітаризації, щоб забезпечити безпеку території. Про це ідеться в заяві ООН 11 серпня.

"Об’єкт не можна використовувати як частину будь-якої військової операції. Натомість потрібна термінова домовленість на технічному рівні щодо безпечного периметра демілітаризації, щоб забезпечити безпеку території", — ідеться в заяві.

З українських портів вивезли понад триста тонн продукції — Кулеба

Загальний обсяг аграрного вантажу, який вивезли з українських портів за десять днів становить 374 тисячі тонн.

"Якщо все буде йти відповідно до домовленостей і буде гарантована безпека нашому узбережжю — будемо розглядати можливість долучення Миколаївського морського порту до зернового коридору", — зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу.

Росіянам у Латвії більше не видаватимуть посвідку на проживання: негромадяни повинні будуть покинути країну

Негромадянам Латвії, які отримали російські паспорти, більше не видаватимуть посвідку на проживання, такі особи повинні будуть покинути країну. Про це повідомив міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс, передає кореспондентка Суспільного.

Йдеться про тих людей, які все життя могли жити в Латвії, але не були громадянами будь-якої країни, окрім СРСР. Також правило може стосуватись дітей таких осіб. Зазначається, що для того, аби отримати громадянство Латвії, необхідно пройти процедуру натуралізації та скласти іспити з історії та латиської мови.

Наразі у Латвії проживають близько 200 тисяч негромадян — це приблизно 10% населення країни.

Найбільше з часів Другої світової війни: РФ втратила у Криму щонайменше сім літаків

Щонайменше сім російських військових літаків було знищено і два пошкоджено після вибухів, які прогриміли на аеродромі "Саки" у Новофедорівці в анексованому Криму. Про це свідчить аналіз супутникових знімків, повідомляє CNN.

Дослідження показало, що це може бути найбільшою втратою військової авіації РФ за один день з часів Другої світової війни. На знімках Planet Labs видно, що інші літаки, не знищені, але, можливо, пошкоджені вибухами, були переміщені в бік від ділянки, де сталися вибухи. Телеканал також повідомляє, що судячи з супутникових знімків, зроблених до і після атаки, за останні 24 години авіабазу залишили чотири вертольоти та чотиримоторний літак.

За словами наукового співробітника Азійського інституту Гріффіта, колишнього пілота ВПС Австралії Петера Лейтона, швидше за все, знищені літаки – це бомбардувальники Су-24 і винищувачі Су-30.

Лейтон зазначив, що три великі вирви, які видно на супутникових знімках вказують на навмисний напад, а не на випадкову детонацію, про яку заявили у Міноборони Росії. За словами експерта, хоч би що спричинило вирви, це могло призвести до вибуху інших російських боєприпасів.

"Якщо одна бомба вибухне, вона може відправити високошвидкісні гарячі уламки в будь-які сусідні бомби і підірвати їх. Це називається вибуховим поширенням. На зображенні російської авіабази ви можете бачити три джерела вибухів. Вони діяли сусідні літаки, на яких, схоже, були бомби. Вибух поширився", — сказав Лейтон.

Обов'язкову евакуацію можуть ввести не тільки в Донецькій області — Верещук

Віцепрем'єрка з питань реінтеграції Ірини Верещук заявила, що наразі обов'язкова евакуація є лише з Донецької області, але її можуть запровадити і в інших регіонах.

За її словами, ситуація погіршується, а з настанням осінньо-зимового опалювального періоду фактично точно погіршиться і надання тепла через тепломережі буде значно ускладнено.

"Ми розуміємо, що робить ворог і прогнозуємо, що його зусилля вивести з ладу теплоцентралі, критичні об'єкти будуть ймовірно об'єктами їхніх атак. Ми розуміємо, що не всі з них вдасться відремонтувати і розуміємо, що частина міст і сіл Запорізької, Херсонської, Харківської області може опинитися без засобів до життя: опалення, світла. Навіть ті мережі які є, навіть якщо лише електричні, вони не витримають навантаження і ми вже це прогнозуємо", — додала Верещук.

Вона додала, що евакуація залежатиме від рішення керівництва ОВА.

"На початку буде засідання їхньої комісії і оцінка ситуації на місцевості. Оцінка на предмет можливості проведення опалювальних робіт сезонних і забезпеченням необхідним теплом для переписування. А також безпекові питання. Там є представники ЗСУ в комісії, ДСНС, представники правоохоронних органів і вони мають зробити свою оцінку. Як тільки до нас дійде таке письмове звернення, ми невідкладно його розглянемо на рівні Кабміну. Але ще раз кажу, наш прогноз, що Донецька область не буде єдиною і ми розуміємо, що зараз розглядається питання саме східних і південних областей", — додала Верещук.

Росія окупувала території України, на яких природних ресурсів щонайменше на $12,4 трлн — The Washington Post

Росія з початку повномасштабного вторгнення окупувала українські території, на яких природних ресурсів щонайменше на $12,4 трлн, зокрема окупована значна кількість вугільних, газових та нафтових родовищ.

Про це пише The Washington Post із посиланням на канадську фірму з оцінки геополітичних ризиків SecDev. Зазначається, що Росія захопила 63% вугільних покладів України, 11% покладів нафти, 20% – газу, 42% – металів і 33% – рідкісноземельних та інших важливих мінералів, серед яких літій.

Крім того, РФ взяла під контроль низку родовищ: 41 вугільне, 27 газових, 14 пропанових, девʼять нафтових, шість залізорудних, два — титанової руди, два — цирконієвої руди і по одному родовищу стронцію, літію, урану і золота, а також значні поклади вапняку.

The Washington Post пише, що якщо Україна безповоротно втратить землі та ресурси на окупованих територіях, то вони можуть змусити країну переналаштувати економіку.

При цьому є також потенційно позитивний момент: модернізація може зробити застарілі сталеливарні заводи більш ефективними та екологічними. За попередніми оцінками, ціна перебудови економіки становить понад $750 млрд.

Естонія вирішила закрити кордони для громадян РФ — МЗС країни

Естонія ухвалила рішення закрити кордони для громадян РФ із шенгенськими візами, виданими республікою, з деякими винятками, повідомив очільник МЗС Урмас Рейнсалу.

ЗСУ збили два російські безпілотники на Луганському та Харківському напрямках

У Командуванні повітряних сил ЗСУ повідомили, що Збройні сили України 10 серпня завдали понад 10-ти групових авіаударів по скупченню особового складу, озброєння та військової техніки російських військ.

У більшості областей України лунає повітряна тривога.

Coca-Cola відбудує зруйнований дитсадок на Київщині за мільйон доларів

Coca-Cola зголосилась відбудувати зруйнований через війну дитячий садок у селі Богданівка на Київщині. Про це компанія повідомила у соцмережах.

У селі практично знищені школа та дитсадок, а також значно пошкоджена амбулаторія. Для інвестування у 1,1 мільйон доларів обрали цей дошкільний заклад, оскільки сама місцева громада визначила його як найбільш нагальну потребу.

"Новий дитячий садок буде розрахований на більшу кількість вихованців та буде максимально прилаштований для дошкільної освіти та відпочинку дітей. Наявність укриття – одна з обов’язкових вимог до проєкту закладу", – зазначили у компанії.

Данія може надати Україні 110 мільйонів євро на озброєння та навчання

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен під час міжнародної донорської конференції щодо допомоги Україні в Копенгагені заявила, що Данія може сьогодні 11 серпня оголосити про надання Україні 110 мільйонів євро. Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

"Ви захищаєте свою країну з навичками та хоробрістю. Ваша хоробрість непереможна. Але ви не можете боротися у цій війні самі. Ми всі повинні збільшувати нашу підтримку Україні зброєю, тренуваннями та фінансуванням", — заявила Фредеріксен.

За її словами, країни-партнери можуть сьогодні погодити ще більше внесків, і Данія "звичайно, не буде стояти осторонь".

"Сьогодні ми можемо оголосити новий внесок у розмірі 110 мільйонів євро на озброєння та навчання", — зазначила прем'єр-міністерка.

Росія проводить приховану мобілізацію на окупованих територіях — міський голова Маріуполя

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна підтвердив інформацію про те, що окупанти мобілізують чоловіче населення Маріуполя для війни проти України.

"Вчора ми отримали підтвердження того, що маріупольці почали отримувати повідомлення про мобілізацію на користь Росії. Люди налякані та хочуть виїхати на територію України", — заявив він.

Бойченко також зазначив, що на окупованій території досі працюють фільтраційні табори і люди бояться за своє життя та здоров’я – окупанти не випускають людей з міста.

Окупанти планують провести судилище над військовополоненими у Маріуполі на День Незалежності — Бойченко

Російські окупанти планують провести судилище над військовополоненими у Маріуполі на День Незалежності.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко на брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив, що окупанти перетворюють Маріупольську філармонію на місце судилища над українськими військовополоненими та цивільними.

"Наразі близько 10 тисяч маріупольців у російських тюрмах, також велика кількість військовополонених", — розповів він.

За словами Бойченка, судилище, скоріше за все, відбудеться на День незалежності - 24 серпня. Таким чином загарбники намагаються для свого споживача створити "перемоги", оскільки реальних перемог на фронті вони не мають. А також намагаються нав’язувати брехню самим маріупольцям, нібито захисники України руйнували місто.

Сейм Латвії визнав Росію країною – спонсором тероризму

Сейм Латвії затвердив заяву "Про цілеспрямовані військові напади Росії на громадянських жителів та громадський простір України". У документі йдеться про те, що насильство Росії, спрямоване на цивільних мешканців, і яке здійснюється для досягнення політичних цілей є тероризмом, а сама Росія — державою, що підтримує тероризм, пише Delfi.

Латвія закликала "інші країни-однодумці" висловити таку ж думку.

Як РФ використовувала знищені в Криму літаки — військовий аналітик

На військовому аеродромі в Новофедорівці були літаки СУ-30СМ та СУ-24МР, які РФ використовувала для контролю повітряного простору над Чорним морем, розвідки та нанесення ударів по позиціях ЗСУ, зокрема в південних областях України.

Про це Суспільному в ефірі загальнонаціонального марафону розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

За словами аналітика, літаки цього летовища атакували Херсонську та Запорізьку області.

"Знищення цих літаків говорить про те, що найближчим часом інтенсивність авіаударів по позиціях ЗСУ зменшиться, а також зменшиться й кількість розвідувальної інформації, яку отримувало російське командування від авіації", — вважає Коваленко.

Події на півдні України, на його думку, матимуть серйозний вплив на положення російських військ на тимчасово окупованих територіях. "Ця баталія матиме вплив в довгостроковій перспективі розвитку контрнаступальних дій ЗСУ", — зазначає експерт.

Коваленко нагадав про удари ЗСУ по мостах в Херсонській області (Антонівським залізничному та автомобільному та Каховському мосту), які "нівелюють" постачання зброї, техніки, боєприпасів, особового складу російських окупаційних військ з лівого на правий берег Херсонщини. Аналітик звертає увагу, що армія РФ припинила концентрувати нові сили на правому березі Дніпра, натомість збирають сили на лівому березі.

"Вони сконцентрували ресурс 35-ї та 5-ї загальновійськових армій саме на те, щоб зайняти позиції на лівому березі та залишатися там. Це може свідчити в першу чергу про те, що командування російських окупаційних військ розуміє, що їхнє положення на правому березі Херсонщини фатальне, вони вже не мають надії на те, що навіть в обороні вони не зможуть утримувати її тривалий час в цьому районі. Не виключаю того, що вони навіть розуміють, що в середньостроковій перспективі правий берег Херсонської області буде звільнено ЗСУ", — підкреслив Олександр Коваленко.

Розмінування захоплених територій виявилось російським фейком — Гайдай

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що росіяни щодня рапортують про розмінування захоплених міст, втім люди продовжують гинути.

"Багатоповерхівки, де знайдені нерозірвані снаряди, просто огороджують сигнальними стрічками. Нібито провели обстеження ділянок навколо ліній електропередачі. Але ж самі повідомили вчора про загибель двох енергетиків та поранення ще одного внаслідок підриву автомобіля у Смоляниновому, де бойових дій практично не було і росіяни перебували там із березня",— зазначив Гайдай.

Він додав, що згідно зі "статистикою" окупантів, "обстежені й розміновані" 83 підстанції та чотири повітряні лінії в Рубіжному, 47 підстанцій та одну ЛЕП в Лисичанську, 89 підстанцій та дві ЛЕП в Сєвєродонецьку, зокрема й ту, поблизу якої загинули електрики.

"Людям необхідно бути дуже обережними. Розмінування на окупованих територіях майже не відбувається. Тим часом на окупованих територіях росіяни пропонують роботу, невідомо, чи сплатять за неї, а безпечних умов праці ними не створено", – наголосив Гайдай.

Унаслідок атаки на ЗАЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист

В Енергоатомі повідомили, що обстріли з боку російських військових серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус, тому є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Також високою залишається пожежна небезпека. Крім того, пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) ЗАЕС.

СБУ затримала агента спецслужб РФ, який збирав дані про постачання зброї

СБУ затримала киянина, якого підозрюють у співпраці зі спецслужбами Росії та збиранні розвідданих про постачання західного озброєння в Україну. Чоловік вдавав з себе військового експерта. Про це повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

За його словами, затриманого цікавили таємні відомості щодо імпортованої військової техніки для потреб підрозділів ЗСУ.

Отриману інформацію російські військові планували використати для здійснення ракетних ударів по українських об’єктах критичної інфраструктури, залучених для транспортування озброєння з-за кордону.

Судно з українським зерном не змогло вийти з Чорноморського порту

Судно, яке 11 серпня мало вийти з порту Чорноморська для відвантаження українського зерна, не змогло вийти в рейс. Причина була пов'язана з поганою погодою та станом моря, повідомили у міністерстві національної оборони Туреччини.

"Два кораблі, які вчора (10 серпня - ред.) були оглянуті, йдуть в Україну. Навантажувальні роботи суден у портах України тривають", — йдеться в повідомленні.

Росія втратила на війні 43 тисячі військових — Генштаю

Станом на 11 серпня загальні втрати Росії у війні з Україною становлять близько 43 000 військових. За добу ЗСУ ліквідували близько 200 окупантів. Також українські військові знищили:

  • танків ‒ 1846 (+14) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4100 (+14) од,
  • артилерійських систем – 974 (+3) од,
  • РСЗВ — 261 (+0) од,
  • засоби ППО — 134 (+1) од,
  • літаків — 232 (+0) од,
  • гелікоптерів — 193 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 772 (+6),
  • крилаті ракети — 185 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3018 (+13) од,
  • спеціальна техніка — 90 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

У Білорусі на військовому аеродромі пролунали вибухи. Що відомо

У Білорусі в ніч на 11 серпня на аеродромі "Зябровка" у Гомельській області лунали звуки вибухів і було видно спалахи. Про це повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн".

"Надходить інформація, що в районі аеродрому "Зябровка" чути вибухи та видно спалахи. Дані підверджують відразу кілька джерел. За різними даними, починаючи з 00:30 було не менше 8 спалахів", — йдеться у повідомленні.

Інформацію про звуки вибухів також підтверджує білоруський паблік "Флагшток — Гомельшчына".

"З 00:25 по 00:32 були чутні вибухи, відчувалася ударна хвиля, кілька разів через суцільну хмарність [було видно] світлові проблиски. Напрямок — Зябровський аеродром", — йдеться у повідомленні.

Радник лідерки опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка також написав про вибухи на аеродромі.

"Щонайменше вісім вибухів у Гомельській області біля кордону з Україною. За словами очевидців, вибухи сталися у районі аеродрому "Зябровка". Аеродром "Зябровка" використовується російською авіацією у війні проти України", — повідомив він.

"На аеродромі Зябровка проходять раніше неодноразово анонсовані пюрером виключно ППО і ВПС. Будь-які "хлопки" та інше – виключно у межах цих навчань", — прокоментував вибухи радник міністра оборони України Олексій Копитько.

У Міноборони Білорусі пояснили нічні вибухи на військовій базі у Зябрівці, яка перебуває під контролем РФ.

"10 серпня близько 23 години під час контрольного пробігу однієї з одиниць техніки після проведеної заміни двигуна сталося її займання. Особовим складом своєчасно вжито заходів щодо гасіння. Постраждалих немає", — заявили у відомстві.

У Литві хочуть позбавляти громадянства за підтримку російської агресії

У Литві пропонують позбавляти громадянства, іноземців, які отримали громадянство країни у винятковому порядку, за підтримку російської агресії. Група литовських депутатів підготувала відповідні зміни до закону про громадянство, повідомляє Delfi.

За словами депутатів, поправки ініційовані "з урахуванням ситуації з війною в Україні та загрозою Литві та всьому регіону".

Згідно з поправками громадянство забиратимуть у тих, хто своїми діями загрожує безпеці та інтересам Литви або підтримує державу, яка загрожує Литві, її союзникам або іншим країнам.

"Існує шість випадків втрати громадянства у Литві, але серед них немає такого, який створив би механізм втрати громадянства після його набуття у винятковому порядку, якщо особа підтримує держави-агресори і тим самим становить загрозу для Литви, регіону і для безпеки союзників", — йдеться в пояснювальній записці до документа.

Delfi зазначає, що про необхідність змін до закону заговорили, коли фігуристка Маргарита Дробязко, яка отримала литовське громадянство у винятковому порядку, з чоловіком Повіласом Ванагасом, взяла участь у шоу, організованому дружиною речника президента РФ Дмитра Пєскова Тетяною Навкою.

Обстріли Харківщини: 10 серпня рятувальники загасили 14 пожеж

За добу з 10 по 11 серпня рятувальники гасили 14 пожеж, які сталися внаслідок російських обстрілів. Два займання гасили у селищі Печеніги.

"Горіла хвойна підстилка у лісовому масиві на площі 1 га та суха трава на відкритій території на площі 400 кв.м. Пожежі виникли о 17:45 та 20:30 відповідно. Вони були оперативно ліквідовані вогнеборцями", — повідомили рятувальники.

Усі інші пожежі сталися у селі Циркуни.

"10 з них виникли під час масованих артилерійських обстрілів в період з 11:00 до 14:00, ще 2 — о 17:04. Горіли 9 господарчих споруд, 2 гаражі, житловий будинок та магазин", — повідомили у ДСНС.

Рятувальники повідомили про ракетний удар, який стався у Харкові вранці 11 серпня: "Внаслідок ракетного удару у житловий квартал Київського району Харкова було пошкоджено одноповерхову офісну будівлю та частково балкони і вікна житлової п’ятиповерхівки".

За останню добу піротехніки знищили 11 російських снарядів, йдеться у повідомленні рятувальників.

Російські війська завдали ракетного удару по Краматорську

11 серпня російські окупанти завдали ракетного удару по Краматорську. Загиблих та поранених серед жителів міста немає.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Росіяни застосували комплекс С-300 та поцілили у подвір'я одного з будинків. Снаряд залишив вирву у 4 метри завширшки та 1,5 метра завглибшки", - повідомив він.

Обстрілом пошкоджені три приватні будинки.

Чотири райони Дніпропетровщини зазнали атаки російських військ, є загиблі й поранені

Російські війська у ніч на 11 серпня з "Градів" та "Ураганів" обстріляли чотири райони Дніпропетровщини, у Дніпровському районі — "приліт" ракети.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

"Нікопольський район ворог тричі обстріляв з "Градів". 120 прильотів! У Нікополі 2 людей загинули, 7 поранені, серед поранених 13-річна дівчинка", — написав він. У місті пошкоджено понад 40 багатоповерхівок. П’ять квартир зруйновані. Рятувальники розбирають завали і шукають людей. Пошкоджені три школи, кілька магазинів, гаражі та автівки. Перебита лінія електропередач. Без світла понад 6 000 нікопольців.

У Червоногригорівській громаді є руйнування у 14 будинках, зачепило амбулаторію, магазин та стадіон. До тисячі людей без електрики. У Криворізькому районі під вогонь російських "Ураганів" потрапила Зеленодольська громада. Сталося кілька пожеж. Полум‘я загасили. Люди неушкоджені. У Синельниківському районі росіяни вдарили по Великомихайлівській громаді. Пошкоджені млин та будинки. Постраждало подружжя — жінка у лікарні. "У Дніпровському районі "приліт" ракети. Масштаби руйнувань з’ясовуємо", — повідомив Резніченко.

ВІйськеа РФ намагаються втримати свої позиції на півдні України — Генштаб

Російські війська намагаються утримати тимчасово захоплені райони Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля росіяни зосереджують на утриманні займаних позицій і недопущенні просування ЗСУ. Інтенсивно ведуть розвідку безпілотниками.

Російські війська обстріляли цивільну та військову інфраструктуру поблизу Миколаєва, Українки, Прибузького, Лиманів, Степової Долини, Благодатного, Веселого Кута, Кобзарців, Білої Криниці, Твердомедового та Осокорівки. Завдали авіаударів неподалік Андріївки, Новогригорівки, Білої Криниці, Мирного, Великого Артакового та Лозового.

Війська РФ також зосереджені на блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі

У Генштабі наголосили, що зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури на території України.

Росія намагається встановити повний контроль над Донеччиною та Луганщиною — Генштаб

Росія зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Сіверському напрямку росіяни зі ствольної артилерії обстріляли цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Логи Чернігівської області та Ворожба, Мезенівка, Грабовське і Славгород Сумської області.

На Харківському напрямку російські війська відкривали вогонь неподалік Удів, Петрівки, Протопопівки, Коробочкиного та Шевелівки.

На Слов’янському напрямку армія РФ стріляла з артилерії та танків поблизу Карнаухівки, Вірнопілля, Богородичного, Мазанівки та інших.

На Краматорському напрямку росіяни задіяли реактивну артилерію і танки біля Сіверська, Верхньокам’янського, Серебрянки та Григорівки.

"Ворог вів наступальні дії поблизу Григорівки та Верхньокам’янського, успіху не мав, відійшов. Бойові дії тривають в районі Івано-Дар’ївки", — йдеться у повідомленні.

На Бахмутському напрямку російські війська обстріляли позиції ЗСУ із танків та артилерії неподалік Бахмута, Костянтинівки, Переїзного, Веселого, Бахмутського, Веселої Долини, Яковлівки, Вершини і Зайцевого. Завдали авіаударів біля Виїмки, Спірного, Соледара, Бахмута і Зайцевого.

"Окупанти провели розвідку боєм поблизу Яковлівки. Наші воїни відігнали загарбників назад. Ворог безуспішно вів наступальні та штурмові дії неподалік Бахмутського та Зайцевого. З втратами відступив. В районах населених пунктів Вершина та Дача бойові дії тривають", — повідомили у Генштабі.

На Авдіївському напрямку війська РФ з артилерії стріляли біля Мар’їнки, Водяного, Нетайлового, Авдіївки, Пісків, Опитного та Красногорівки. Завдали авіаудару поблизу Авдіївки та ведуть наступ у напрямках Мар’їнки та Пісків, бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли зі ствольної та реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Новомихайлівка, Мала Токмачка, Малинівка, Лук’янівське, Вугледар, Новоданилівка, Времівка, Білогір’я, Бурлацьке та Кушугум.

"Окупанти задіяли авіацію поблизу Новомихайлівки, Пречистівки і Золотої Ниви. Намагалися наступати біля Павлівки. Українські воїни рішуче придушили ці спроби", — йдеться у повідомленні.

Росія може перенести "референдум" на Херсонщині — ISW

В Інституті вивченні війни припускають, що Росія може перенести "референдум" на окупованих територіях Херсонщини. Про це йдеться у звіті ISW.

Раніше в Інституті оцінювали 11 вересня, як найімовірнішу дату проведення референдумів про анексію регіону.

Радник Херсонської обласної цивільної військової адміністрації України Сергій Хлань заявив 10 серпня, що окупаційні сили перестали обговорювати 11 вересня як дату фіктивних референдумів Росії про анексію окупованих територій України. Хлань зазначив, що "зараз дати знову неясні".

"Зміна планів Кремля свідчить про те, що окупаційні сили, швидше за все, змінять дату референдумів про анексію в окупованій Україні. Через анексію важче уявити будь-яке врегулювання війни шляхом переговорів на будь-яких умовах, які могли б прийняти Україна або захід, демонструючи, що Кремль принципово не сприймає припинення війни на будь-яких умовах, крім капітуляції України", — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що політичні, військові, економічні та інші наслідки тривалої російської військової окупації півдня та сходу України матимуть руйнівні наслідки для України.

Примусова паспортизація, рублізація, "фільтрація" та інші "інтеграційні" заходи, які вже здійснюються на окупованих Росією територіях, завдають Україні більше шкоди, ніж референдуми.

Росіяни обстріляли Харків, снаряди влучили у двір житлового будинку

Вранці 11 серпня у Харкові прогриміли вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив про чотири прильоти.

О 4:28 черговий нічний обстріл Харкова. Усього чотири прильоти, один за одним. Вже є інформація про влучення у двір житлового будинку в центрі Харкова в Київському районі. Про постраждалих на цей момент не повідомляється", — повідомив він

"Укрзалізниця" призначила евакуаційний поїзд на 11 серпня

"Укрзалізниця" призначила додатковий евакуаційний поїзд на 11 серпня з Покровська в Донецькій області до Львова.

Згідно з розкладом, поїзд 234/233 за маршрутом Покровськ - Дніпро - Львів відправиться о 16:30.

В "Укрзалізниці" підкреслили, що час відправлення та прибуття поїздів можуть змінюватися, тому необхідно перевіряти актуальну інформацію на сайті компанії.

Кабінет Міністрів України працює над тим, щоб дати можливість підприємствам, які були зруйновані на тимчасово окупованих або фронтових територіях відновити свою роботу за рахунок розширення державної програми компенісацій “5-7-9”.

Про це Суспільному в етері загальнонаціонального марафону повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України, міністерка економіки Юлія Свириденко.

"Над цим зараз працюємо з Мінфіном (Міністерство фінансів України, — ред). Маю надію, що наступного тижня буде ухвалено відповідне урядове рішення. Це дасть можливість запуститися тим підприємствам, які вже працювали, у яких є штат працівників, налагоджені виробничі процеси, далі продовжити свою діяльність", — розповіла Свириденко.

Окремо міністерка розповіла про те, що уряд запустив програму стимулювання створення робочих місць, програму стимулювання розвитку малого й середнього бізнесу — це гранти на відкриття власної справи, на започаткування бізнесу в агросфері та гранти в сфері IT, які спрямовані на стимулювання галузі Military-tech (IT-проєкти у сфері оборони, кібербезпеки, інфраструктурної відбудови, освіти й охорони здоров’я, — ред.).

"Всі ці гранти стимулюють розвиток малого та середнього підприємництва і створення робочих місць", — зазначила Свириденко.

Нагадаємо, внаслідок збройного вторгнення Росії в Україну лише 22% бізнесу змогли зберегти довоєнні обсяги своєї роботи. 578 українських підприємств відновили своє виробництво на звільнених територіях.

Пошкоджені будинки та газопровід – наслідки обстрілів Сумщини 10 серпня

Війська РФ обстріляли населені пункти Сумської, Білопільської, Краснопільської, Новослобідської та Хотінської громад. Постраждалих немає. Такі дані голови Сумської ОВА станом на 22.00 10 серпня. Крім того, у своєму офіційному Telegram-каналі Дмитро Живицький повідомляв про артобстріл Шалигинської громади близько 08.00.

Внаслідок російських обстрілів пошкоджені приватні будинки у селах Радьківка (Сумська громада) та Славгород (Краснопільська громада). Інформація щодо збитків фермерських господарств уточнюється. Також, за даними Сумської ОВА, у Хотінській громаді пошкоджені чотири приватні будинки.

Без газу тимчасово залишилися споживачі у Сумській, Краснопільській та Хотінській громадах.

Загалом протягом дня армія РФ випустила близько 200 мін та снарядів по території Сумської області. Також використовувалася стрілецька зброя.

Велика Британія подвоює кількість реактивних систем залпового вогню, які надсилає в Україну

Британія передасть Україні три додаткові РСЗВ M270 на додачу до тих трьох, які вже є в Києва, а також "значну" кількість ракет до них. Про це заявив міністр оборони Бен Воллес, передає ВВС. Він сказав, що Британія "дуже задоволена" тим, як Україна використовує ракетні установки, які вже надав Захід. За його словами, українські сили показали, що вони набагато краще розрізняють, які цілі вражати, щоб у них швидко не закінчилися боєприпаси. Уоллес зазначив, що це є частиною переходу України від використання старої зброї радянської епохи до сучаснішої зброї НАТО.

"Наша безперервна підтримка надсилає дуже чітке повідомлення: Британія та міжнародна спільнота залишаються проти цієї незаконної війни та стоятимуть пліч-о-пліч, надаючи оборонну військову допомогу Україні, щоб допомогти їй захиститися від вторгнення Путіна", — сказав британський міністр.

Окупаційна адміністрація Донецька заявляє, що горить пивзавод, стався витік аміаку

В окупованому Донецьку на території Донецького пивоварного заводу, розташованого в Калінінському районі міста, стався витік аміаку. Про це повідомила окупаційна адміністрація, передає Суспільне Донбас.

"Зона ураження становить 2 кілометри", — йдеться у повідомленні.

Окупаційна адміністрація звинувачує українських військових в обстрілі.

В МНС "ДНР" заявляють, що сталася аварія на аміакопроводі із розливом небезпечної хімічної речовини – аміаку. Місцевим жителям дають поради, як вберегтися від отруєння аміаком.

Зеленський закликав українців на окупованих територіях обережно повідомляти про війська РФ

Президент України Володимир Зеленський закликав мешканців окупованих територій України повідомляти у безпечний для себе спосіб про війська РФ українським спецслужбам та максимально сприяти їхньому викоріненню зі сходу та півдня країни. Про це Зеленський заявив під час вечірнього звернення 10 серпня.

"Хочу сказати її саме зараз мешканцям тимчасово окупованої території. Хоч би що обіцяли окупанти, їхня дорога одна – це втеча. У кращому разі. Якщо встигнуть", — сказав політик.

"Якщо ви володієте будь-якою важливою інформацією про ворога, будь ласка, повідомте її в безпечний для себе спосіб нашим спецслужбам, нашим військовим. Якщо знаєте тих, хто допомагає окупантам чи виправдовує агресію, будь ласка, повідомляйте й про це", — закликав президент.

На початок