Зберегти довоєнні обсяги бізнесу змогли 22% підприємств — експертка

Зберегти довоєнні обсяги бізнесу змогли 22% підприємств — експертка

Зберегти довоєнні обсяги бізнесу змогли 22% підприємств — експертка
. Ілюстративне фото/УНІАН

Унаслідок збройного вторгнення Росії в Україну лише 22% бізнесу змогли зберегти довоєнні обсяги своєї роботи.

Про це під час телемарафону на Суспільному заявила радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан.

"Тільки 22% бізнесу продовжили працювати в тих обсягах, які були до початку повномасштабного вторгнення. Всі решта в тій чи іншій формі зменшили своє виробництво, зменшили продажі вироблених товарів чи послуг", — розповіла експертка.

За її словами, це, в першу чергу, зачіпає працівників, які не отримують заробітну плату та не мають можливості працювати.

"Це стосується державного бюджету, адже кожна людина, яка працює, сплачує податки, бізнес, який працює, сплачує податки. Податки, які сьогодні дуже потрібні Збройним силам для захисту України. Звичайно, це той бізнес, який закрився, який переїхав за кордон і після нашої перемоги буде думати, чи йому повертатися, чи ні. Так само, як ми щодня дякуємо ЗСУ за наш захист, так само честь і хвала всім роботодавцям, які продовжують працювати, сплачувати податки", — зазначила Продан.

Експертка додала, що при цьому 578 українських підприємств відновили своє виробництво на звільнених територіях.

"Вони залишилися або повернулися туди, де вони були. Зараз місцеві органи влади конкурують, до кого піде бізнес. Голови громад шукають рішення, чим привабити. Мабуть, вперше в Україні, коли з’явилася конкуренція за роботодавців. Навіть на прифронтових територіях місцеві ради думають про те, як відновити виробництво, коли ситуація поліпшиться", — зазначила вона.

Радниця голови організації зазначила, що нині важливо відшукати оптимальні рішення для бізнесу та громад, в яких він поновлює свою роботу.

"Зараз Асоціація міст України шукає спільну формулу між тими громадами, з яких бізнес йде, і тими громадами, куди він повертається. Знайти спільну позицію — зберегти бізнес і надати підтримку цьому бізнесу і там, де він був, і там, куди він повернеться", — підкреслила експертка.

Окрім того, Мінекономіки запустило онлайн-сервіс для того, щоб максимально допомогти переводити бізнес на ті території, де вони зможуть працювати. Над пошуком шляхів для допомоги підприємцям працюють й інші держструктури.

"Дуже важливо зберегти бізнес в Україні, і не тому, що це бізнес заради бізнесу, а тому, що це робочі місця і ті податки, які потрібні. У перші дні після повномасштабного вторгнення Верховна рада ухвалила закон про звільнення від податків на нерухомість, на землю, пов’язані з місцезнаходженням бізнесу. Питання за урядом, який все ще затримує перелік територій, які знаходяться в зоні бойових дій", — зазначила Продан.

При цьому чимало підприємств вже евакуювалися на територію країн Євросоюзу.

"Найбільше бізнеси виїжджають у Польщу, Німеччину, країни Балтії, і вивозять туди виробництва з дороговартісним обладнанням. Разом з тим, кількість зареєстрованих юридичних і фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності практично така сама, як була в минулому році. Змінюють місце реєстрації — це переробна промисловість, IT, оптова й роздрібна торгівля", — зауважила експертка.

На переконання Оксани Продан, нині держава зобов’язана ухвалити на рівні закону спрощені правила ведення бізнесу, серед яких мають бути прозоре оподаткування, мінімальне регулювання, а також скасування більшості регулювань на території України після перемоги.

Читайте також

Найбільшої підтримки зараз потребує малий бізнес — Європейська Бізнес Асоціація

Вторгнення Росії в Україну, день 144. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок