Вторгнення Росії в Україну, день 166. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 166. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 166. Текстовий онлайн
. Цивільні сідають у потяги під час обов’язкової евакуації з Донеччини, Покровськ, 7 серпня 2022 року. Фото: Getty Images

8 серпня — 166 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Світовий банк оголосив, що мобілізує ще 4,5 мільярда доларів на фінансову підтримку України. Як ідеться в заяві банку, кошти допоможуть Києву сплачувати соціальні послуги і пенсії та стануть "ключем до пом'якшення економічних наслідків російського вторгнення".
  • Пентагон заявив про виділення до 1 мільярда доларів для "задоволення найважливіших потреб України в галузі безпеки й оборони". До нового безпекового траншу, зокрема, увійдуть боєприпаси для систем HIMARS та NASAMS, Джавеліни, броньовані медичні машини та ін.
  • Росія тимчасово закрила інспекцію об'єктів з ядерною зброєю за договором про стратегічні наступальні озброєння через вчинки США, заявили в МЗС Росії.
  • Перше судно з українським продовольством RAZONI відмовилися приймати через затримку доставки на п'ять місяців, повідомили в посольстві України в Лівані. На борту знаходиться 26 тис. тонн кукурудзи. Постачальник шукає іншого покупця.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що гарячі напрямки на Донеччині забирають "основні зусилля і багато життів". Ситуація на Донбасі залишається "дуже важкою". Евакуація з Донеччини триває.

На території Бучанської громади через війну загинули щонайменше 458 людей

На території Бучанської громади знайшли та ідентифікували 458 тіл людей, які загинули внаслідок російської військової агресії. Із них 419 — були вбиті військовими РФ. Серед загиблих 12 дітей віком до 21 року. Більшість із них були розстріляні в автомобілях під час евакуації з міста.

Про це повідомила заступниця мера Бучі Михайлина Скорик-Шкарівська на пресконференції за підсумками ідентифікації тіл у Бучанській громаді, інформує кореспондентка Суспільного.

За її словами, 116 тіл знайшли у братській могилі біля церкви Андрія Первозванного і всіх святих. Щодо кожного випадку загибелі мирних жителів міста ведеться окреме розслідування.

Понад 50 загиблих людей знайшли непохованими, додала заступниця мера Бучі. "Коли ми говоримо про не забрані тіла, там є не ідентифіковані, в 5 випадках не можна встановити навіть стать. Це питання до експертів, як з цими випадками давати раду" — сказала Михайлина Скорик-Шкарівська.

Вона додала, що тіла загиблих відвезли у 5 моргів Білої Церкви, Вишгороду та Києва.

Окрім цього, до полону російських військових потрапили 14 жителів Бучанської громади. 10 людей вважаються зниклими безвісти, повідомила заступниця мера Бучі.

Суспільне завершує текстовий онлайн 166 дня війни. Хроніку 9 серпня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 166. Текстовий онлайн
Фото: Getty Images

Із захоплених громад Харківщини сьогодні евакуювали понад 800 людей

На Харківщині з тимчасово захоплених громад через селище Печеніги сьогодні евакуювали понад 800 людей, повідомила координаторка евакуації населення по Харківщині чеської громадської організації Helping to leave Діна Уріх.

"Сьогодні 800+", — написала Уріх.

Водночас Борівська селищна рада, мешканці якої також використовують цей коридор для виїзду на підконтрольну Україні територію, повідомила, що серед евакуйованих близько 80 людей – тяжкохворі та особи з інвалідністю.

"Всього коридором було евакуйовано 809 людей, з них близько 80 – у тяжкому стані (лежачі хворі, інваліди). Серед евакуйованих є і мешканці Борівщини, які наважилися на цей важливий крок, усвідомлюючи небезпеку, яка очікує як у випадку продовження окупації, так і з початком звільнення території громади Збройними силами України", — зазначили в селищній раді.

Починаючи з 30 травня громадські організації Eventroom, Kharkiv Help, Help me Kharkiv, «Незламний Харків», ETOC, Helping to leave за підтримки влади та Червоного Хреста організовують виїзд населення із захоплених громад Харківської області через селище Печеніги. 8 серпня відбулася 11-та евакуація.

Читайте також: Місто, в якому живуть. Репортаж з Харкова на війні

Пентагон оцінює втрати росіян до 80 тисяч убитими й пораненими

За приблизними оцінками Міністерства оборони США, російські сили втратили у війні в Україні близько 70-80 тисяч убитими й пораненими. Про це заявив у понеділок під час брифінгу в Пентагоні заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кол.

"Якщо говорити про точні цифри, то на війні багато невизначеності. Але думаю, можна з упевненістю припустити, що росіяни за останні шість місяців втратили 70-80 тисяч людей – це разом з убитими у бою, а також пораненими", — зауважив представник Пентагону.

Він підкреслив, що кількість втрат є "достатньо помітною" для росіян, враховуючи, що вони не досягли жодної з цілей, визначених Путіним на початку вторгнення.

Макарів — невелике селище біля Києва. У лютому-березні тут точилися бої: російська армія прямувала до Києва. Значна частина будівель постраждала від обстрілів, серед них і приміщення місцевої пожежної частини.

Волонтери організації "Будуємо Україну Разом" організували табір, аби допомогти пожежникам з відновленням будівлі. Вони прокидалися, робили зарядку, снідали і робили ремонт, а ввечері ділилися переживаннями і власними історіями. Друга Артема вбили у Токмаку у перші дні війни, Іра стала свідком загибелі родини в Ірпені, у Даші тато в лавах ЗСУ, Юра покинув табір раніше, бо поїхав на похорон загиблого на фронті друга. Ці історії набагато глибші, ніж здається.

Про молодість і війну, про ремонт без досвіду і літній табір у розбомбленому селищі — у документальній історії Суспільне Культура.

Українські зенітники збили чотири "Калібри", запущені РФ з Чорного моря

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Хочу сьогодні подякувати українським зенітникам повітряного командування «Центр» і повітряного командування «Південь» за успішне знищення російських ракет, які були вранці запущені з акваторії Чорного моря. Чотири збиті «Калібри» – це десятки врятованих життів українців. Вдалося збити й частину ракет, які російські терористи запустили по Україні вдень і ввечері. Так, наших військових засобів ще не вистачає, щоб гарантовано збивати всі російські ракети. І ми зробимо все, щоб такі засоби в нашої держави з’явились. Але й зараз майстерність наших героїв дозволяє хоча б частково зменшити російську терористичну загрозу. Вдячний кожному й кожній, хто це забезпечує", — зазначив він.

Кулеба: Наступний пакет санкцій ЄС проти РФ очікуємо восени

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба очікує на наступний пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії вже восени, після відновлення активного політичного сезону в ЄС. Про це він заявив у ефірі національного телемарафону.

"Зараз у ЄС така пауза у серпні. Це не означає, що зовсім виключилися наші партнери і робота зупинилася, але на наступний пакет санкцій ми очікуємо вже восени, після відновлення активного політичного сезону в Європейському Союзі", — сказав глава МЗС.

Він не став коментувати деталі нового пакета санкцій, наголосивши при цьому, що Україна має "чітке розуміння, що вона пропонує партнерам і що хоче там бачити".

"Ми вже активно попрацювали з державами, нашими друзями в Європейському Союзі для того, щоб вони внесли відповідні пропозиції. Далі буде переговорний процес, за результатами якого буде пакет", — зазначив глава української дипломатії.

ТЕЦ-3 пошкоджена внаслідок обстрілу Харкова

ТЕЦ-3 пошкоджена внаслідок обстрілу Харкова напередодні, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Це одне з великих підприємств, які забезпечують майже третину міста Харкова теплоносієм і, відповідно, гарячою водою.

США надали Україні протирадіолокаційні ракети — Пентагон

Сполучені Штати в попередніх пакетах військової допомоги надали Україні протирадіолокаційні ракети. Про це повідомив заступник міністра оборони США Колін Каль, передає "Голос Америки".

“Ми включили певну кількість протирадіолокаційних ракет, які можуть бути випущені з українських літаків, і можуть мати вплив на російські радари та інші речі”, — заявив Колін Каль. Він також додав, що США та союзники допомогли Україні запчастинами та іншими деталями, щоб підняти в небо більше українських винищувачів МіГ-29.

Раніше Пентагон офіційно не оголошував про надання Україні протирадіолокаційних ракет. Однак наприкінці липня міністр оборони України Олексій Резніков в інтервʼю українським ЗМІ заявляв, що ЗСУ отримають таке озброєння від США. Таких ракет в ЗСУ не було. За словами Резнікова, протирадарні ракети дозволять ефективно руйнувати систему радарів РФ, "осліплювати по суті ворога, що дасть можливість нам потім отримати перевагу для контрнаступу".

Зеленський подякував США за $1 млрд допомоги

"Дякую народу США та особисто Джо Байдену за виділення Україні чергового, безпрецедентного пакета безпекової підтримки в $1 млрд. Кожен долар такої допомоги – це крок до перемоги над агресором. Завжди пам'ятатимемо про лідерську підтримку з боку США у час, коли це найнеобхідніше", — зазначив Володимир Зеленський у Twitter.

Демонтаж герба СРСР на монументі "Батьківщини-матері": Ткаченко назвав терміни погодження робіт

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив в інтерв'ю Суспільному.

"Ми вперше підійшли впритул до вирішення цього запитання, яке намагалися обговорювати в той чи інший спосіб після 2014 року. Майже 800 тисяч людей взяли участь у голосуванні в "Дії". Здається, 92 чи 94 відсотки людей висловилися за прибирання герба і 85 відсотків висловилися за те, щоб замість радянського герба там був тризуб. Після затвердження плану дій, який нам подав музей Другої світової війни, що передбачає технічне обстеження, залучення фахівців для проєктної документації, щоб можна було зрозуміти, яким чином зняти і повісити, має пройти пів року чи більше, щоб ми почали роботи", — розповів Ткаченко.

Він додав, що монумент "Батьківщини-матері" "є однією з візитівок України, "яка дивиться на Схід та величезна сама по собі", але, на думку Ткаченка, демонтувати його зараз не на часі: "У нас є на що витрачати кошти, у нас недобудований музей Голодомору, нам потрібно збудувати музей Героїв Небесної Сотні, нам потрібно працювати з багатьма об’єктами, які отримали пошкодження або були зруйновані під час війни. Займатися зараз демонтажем "Батьківщини-Матері" — це можна робити лише у хворобливій уяві затятих патріотів".

Читайте також: Дерусифікація, марафон, закон про медіа і фінансування культури під час війни — інтерв’ю з Ткаченком

Росія тимчасово виводить з-під інспекцій США свою ядерну зброю

У МЗС Росії заявили, що санкції США і їхніх союзників створили безліч перешкод для роботи російських інспекторів в рамках договору, натомість американські інспектори ніяких труднощів не відчувають. Тому Росія тимчасово виводить з-під інспекцій США свою ядерну зброю у рамках договору про ДСНО.

ДСНО — договір між Сполученими Штатами та Росією про взаємне скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь. Домовленість діє до 5 лютого 2026 року.

Договір підписали колишні президенти РФ і США Дмитро Медведєв та Барак Обама у 2010 році. Двосторонній договір між Росією і США передбачає подальше взаємне скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь.

"Коти і війна". У кропивницькому музеї показали віртуальну фотовиставку до міжнародного дня кота

У Кропивницькому музеї мистецтв показали віртуальну фотовиставку "Коти і війна" у рамках проєкту "Україна. Весна, 2022". Її присвятили до Міжнародного дня кота, розповіла кураторка проєкту Ірина Лягул.

Щороку 8 серпня у світі відзначають неофіційне свято – День кота. Його у 2002 році ініціював Міжнародний фонд Animal Welfare.

Оскільки сайт музею поки заблокований, подивитися світлини можна на його офіційних сторінках у фейсбуці та інстаграмі. Презентували 12 фотографій, на яких зображені коти у звільнених від російської окупації містах на Київщині: Бучі, Ірпені, Гостомелі.

Вторгнення Росії в Україну, день 166. Текстовий онлайн
Фото Костянтина Сови

Вторгнення Росії в Україну, день 166. Текстовий онлайн
Фото Костянтина Сови

Вторгнення Росії в Україну, день 166. Текстовий онлайн
Фото Костянтина Сови

Голова Бюро національної безпеки Польщі заявив, що наступні два місяці війни — вирішальні

Про це керівник Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох заявив в інтерв’ю Polsat News.

"Усі очікують наступ (ЗСУ - ред.), оскільки його успіх дав би змогу вести перемовини про мир чи бодай припинення вогню. Утім, нині цього не відбувається. Усе вказує, що вирішальними можуть стати наступні два місяці. До жовтня будуть принципові рішення", — сказав Солох.

Він зазначив, що для початку українського контрнаступу "негайно потрібна велика кількість зброї".

Чемпіона з фігурного катання Петренка позбавили державної стипендії після виступу в РФ

Президент Володимир Зеленський позбавив державної стипендії олімпійського чемпіона з фігурного катання Віктора Петренка. Президент підписав відповідний указ, який було розміщено на офіційному сайті.

Вторгнення Росії в Україну, день 166. Текстовий онлайн
Віктор Петренко. НОК України

Петренко обіймав посаду віцепрезидента федерації фігурного катання під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Однак у липні його звільнили через виступ у льодовому шоу у РФ.

Читайте також: Віцепрезидент федерації фігурного катання України виступив на льодовому шоу у Росії під час війни

До звільнення наприкінці червня Петренко отримував державну стипендію - нею указом президента України були нагороджені чемпіони та призери Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор. Однак тепер олімпійський чемпіон її втратив.

Як вказано в указі президента України від 8 серпня, причиною позбавлення Петренка державної стипендії є саме участь на льодовому шоу в Росії, попри повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Крім того, Петренко припинив участь у навчально-тренувальному процесі та підготовці спортсменів для збірної України.

На Запорізькій атомній електростанції перебуває 1,2 тисячі тонн ядерного палива

Про це заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Якщо виникне інцидент ядерного характеру, постраждає не лише південь України, а й Крим і Росія. В одній ядерній бомбі 9 кілограмів урану або плутонію, а у нашої станції 1200 тонн. Забруднення може бути не маленьким, але... це "російська рулетка", — зазначив Старух.

Він додав, що ситуація на Запорізькій АЕС залишається небезпечною та напруженою з березня, коли вперше був обстріляний блок №3. Однак зараз представники РФ прямо оголосили, що готові поставити під ядерну загрозу Україну та всі країни Європи.

Повітряна тривога лунає у багатьох областях! Залишайтеся в укриттях!

Світовий банк виділяє Україні допомогу в розмірі 4,5 млрд доларів

Світовий банк (СБ) оголосив, що мобілізує ще 4,5 мільярда доларів на фінансову підтримку України. Як ідеться в заяві банку, кошти допоможуть Києву сплачувати соціальні послуги і пенсії та стануть "ключем до пом'якшення економічних наслідків російського вторгнення".

"Україна потребує підтримки щодо надання державних послуг, включаючи охорону здоров'я, освіту і соціальний захист, щоб запобігти подальшому погіршенню умов життя і бідності", — заявив президент Світового банку Девід Малпасс.

У СБ зазначили, що ці кошти доповнюють фінансування інвестиційного проєкту (IPF) у розмірі 1,49 мільярда доларів, затверджене в червні 2022 року. На сьогодні Світовий банк мобілізував майже 13 мільярдів доларів на надзвичайне фінансування, включаючи зобов'язання та обіцянки донорів, для підтримки надання основних державних послуг та допомоги у пом'якшенні широкомасштабних економічних наслідків війни.

"(в Україні - ред.) Існує величезна потреба в ресурсах для підтримки щоденного надання основних послуг, а також для відновлення, — зазначив регіональний директор Світового банку по Східній Європі Аруп Банерджі. — Таким чином, наші партнери з розвитку зібралися разом, кожен з яких запропонував свою допомогу. Оскільки основна увага приділяється відновленню та реконструкції, також буде вкрай важливо приділяти більше уваги реформам, прозорості та управлінню, оскільки Україна готується до переходу до післявоєнного відновлення. Підтримка продовження надання основних соціальних послуг сприятиме більш успішному відновленню та реконструкції".

США оголосили новий пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів

Пентагон опублікував пресреліз про виділення до 1 мільярда доларів для "задоволення найважливіших потреб України в галузі безпеки і оборони". Це рішення є, наразі, вісімнадцятим виділенням обладнання для України із запасів Міністерства оборони, яке санкціонувала адміністрація Джо Байдена з серпня 2021 року. Новий пакет безпекової допомоги міститиме зброю та спорядження, значну кількість додаткових боєприпасів.

  • Зокрема до нового траншу допомоги включено:
  • додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 75 000 артилерійських снарядів 155-мм;
  • 20 120-мм мінометних систем і 20 000 снарядів до 120-мм мінометів;
  • боєприпаси для національних вдосконалених ракетних систем класу "земля-повітря" (NASAMS);
  • 1000 "Джавелінів" і сотні протитанкових систем AT4;
  • 50 броньованих медичних машин;
  • Протипіхотні боєприпаси "Клеймор";
  • Вибухові речовини C-4, боєприпаси для підриву та обладнання для підриву;
  • Медичні приналежності, включаючи аптечки першої допомоги, бинти, монітори та інше обладнання.

"Загалом, Сполучені Штати виділили Україні близько 9,8 мільярда доларів на допомогу в галузі безпеки. З 2014 року США надали Україні допомогу в галузі безпеки на суму понад 11,8 мільярда доларів", — йдеться у заяві Пентагону.

Миколаївська, Черкаська, Одеська області — повітряна тривога!

На Рівненщині чоловіку загрожує до 8 років тюрми за крадіжку дорожніх знаків

Слідство зібрало докази та передало справу до суду, повідомили у Нацполіції. У пресслужбі уточнили, що обвинувачений є уродженцем Росії. 42-річний чоловік, маючи непогашену судимість, знову пішов на злочин, зазначають у поліції. 25 травня близько 22:00 він, переконавшись, що ніхто не бачить, на вулиці Миру в Ільпіні демонтував і вкрав дорожній знак “Напрямок повороту”.

”Потому за п’ять днів поспіль він поцупив і решту аналогічних дороговказів. Згідно із товарознавчою експертизою, зловмисник спричинив департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОВА майнову шкоду майже на три тисячі гривень. Викрадені знаки продати не встиг — слідчі вилучили їх за місцем проживання”, - каже пресофіцерка поліції Марія Юстицька.

У поліції додали, що вкраденим чоловік планував “розпорядитись на власний розсуд”. Слідчі повідомили йому про підозру у вчиненні крадіжки в умовах воєнного стану. Зібравши докази, обвинувальний акт передали до суду, санкція статті передбачає до восьми років тюрми. До обставин, які суд може розглянути як пом’якшуючі, відносять “щире каяття обвинуваченого та активне сприяння слідству”.

Нацбанк скасував обмеження на встановлення банками курсу купівлі валюти

Про це повідомляється у постанові правління НБУ.

"Уповноважені установи здійснюють купівлю та продаж готівкової іноземної валюти за курсом, установленим уповноваженою установою", — вказано у документі.

До цього уповноважені установи були зобов'язані купувати валюту в населення за курсом, не нижчим за офіційний.

Університети тимчасово окупованого Бердянська та Мелітополя переїхали до Запоріжжя

Про це повідомили Суспільному у приймальних комісіях університетів. Цьогоріч ці навчальні заклади переїхали з Бердянська та Мелітополя, що тимчасово окуповані, до Запорізького Національного Університету.

Відповідальна секретарка приймальної комісії Бердянського державного педагогічного університету Наталія Рула, щодо того, як навчатимуться студенти на тимчасово окупованих територіях, каже, що проблем із залученням їх до навчального процесу немає:

"Оскільки у нас освітній процес проходить за допомогою освітніх технологій, інтернет є. Також може навчання відбуватися в асинхронному режимі. Тобто зараз, у зв'язку з такою ситуацією, здобувачу вищої освіти не обов'язково 100% виходити на пару".

65% викладачів Таврійського державного агротехнологічного університету будуть викладати з підконтрольних територій України, сказав ректор університету Сергій Кюрчев: "Є у нас достатня кількість абітурієнтів, які вступають, звісно, з Мелітополя. Із Запорізької області є в нас майбутні абітурієнти, які знаходяться на підконтрольній території. Для абітурієнтів, що знаходяться на тимчасово окупованій території, для них в цьому році вступна кампанія пом'якшена, скажімо так. Вони можуть вступати до ВНЗ, сидячи вдома, на умовах дистанційної, усної співбесіди".

В Лівані відмовились забрати продовольство із судна, яке першим вийшло з портів Одеси

Покупець в Лівані відмовився забрати українське продовольство з судна Razoni. Причина — затримка поставки на понад п'ять місяців. Про таке повідомили в посольстві України в Лівані.

Наразі постачальник шукає іншого покупця, додали в посольстві.

2 серпня судно прибуло до Стамбулу, звідки після інспекції рушило в порт Триполі, Ліван. 1 серпня Razoni вирушило з порту Одеси з 26 тисячами тонн кукурудзи.

Зеленський утворив Координаційну раду з питань захисту та безпеки дітей

Як ідеться в указі №568/2022 на офіційному сайті президента, Координаційна рада з питань захисту та безпеки дітей є консультативно-дорадчим органом при президенті.

Її завданнями є "системний аналіз ситуації, визначення напрямів та пріоритетів щодо захисту прав та безпеки дітей, насамперед в умовах воєнного стану, напрацювання пропозицій щодо заходів з попередження вчинення злочинів проти дітей, недопущення примусової депортації юних громадян України за межі держави, сприяння скоординованій реалізації таких заходів, забезпечення моніторингу ефективності їх реалізації".

Вказано, що Координаційна рада вноситиме президенту пропозиції щодо можливих шляхів вирішення питань із захисту прав і безпеки дітей; готуватиме проєкти нормативно-правових актів для ефективного розслідування злочинів проти дітей; займатиметься моніторингом ситуації щодо тимчасового переміщення (евакуації) дітей, у тому числі дітей-сиріт.

Головою Координаційної ради є керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Секретарем – радник – уповноважений глави держави з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук.

Росіяни зазнали поразки при спробі штурму на Бахмутському та Авдіївському напрямках

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

На Донецькому напрямку росіяни намагаються завдати максимальних втрат ЗСУ та не допустити їх перекидання на інші напрямки. На Краматорському напрямку військові РФ обстрілювали з танків, ствольної та реактивної артилерії райони Краматорська, Сіверська, Григорівки, Верхньокам’янського та Стародубівки. На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали обстріли українських військ поблизу Бахмута, Зайцевого, Яковлівки, Краснополівки, Покровського і Вершини.

"Ворожі штурми в напрямках населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Вершина і Кодема наші воїни відбили. На Авдіївському напрямку артилерійські та танкові обстріли зафіксовано біля Авдіївки, Опитного, Новобахмутівки, Карлівки, Кераміка і Курахового. Авіація РФ діяла неподалік Нью-Йорка, Красногорівки і Мар’їнки. Спробу наступу окупантів в напрямках Авдіївки та Пісків під вогнем українських воїнів захлинулася. Ворог відійшов", — зазначили у Генштабі.

На Харківському напрямку російські військові із застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії намагаються стримати ЗСУ від просування вглиб тимчасово захопленої РФ території. Обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Уди, Світличне, Золочів, Слатине, Нове, Борщова, Руські Тишки, Циркуни, Перемога, Слобожанське, Червоне, Гусарівка та Асіївка. Окупанти завдали авіаударів біля Гусарівки, Верхнього Салтова та Байрака, а також задіяли БПЛА для розвідки неподалік Цупівки та Руських Тишків.

На Слов’янському напрямку росіяни вели обстріли з артилерії поблизу Великої Комишувахи, Дмитрівки, Вірнопілля, Рідного, Дібрівного, Грушувахи, Богородичного, Норцівки, Краснопілля та Микільського. Також військові РФ безуспішно спробували покращити тактичне положення неподалік Богородичного.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни задіяли танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів обʼєктів цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар Шевченко, Гуляйпільське, Темирівка, Времівка, Гуляйполе, Малинівка та Новопіль. Крім того, військові РФ намагалися прорвати оборону ЗСУ у напрямках населених пунктів Мар’їнка та Шевченко, успіху не мали, відійшли.

На Південнобузькому напрямку війська РФ вели обстріли з танків та артилерії різних типів в районах населених пунктах Миколаїв, Таврійське, Лимани, Олександрівка, Котляреве, Новомиколаївка, Новогреднєве, Киселівка, Кобзарці, Квітневе, Зелений Гай, Андріївка, Іванівка, Новоолександрівка, Тополине та Потьомкине. Завдали авіаційних ударів неподалік Лозового, Ольгиного, Андріївки і Таврійського.

В акваторії Чорного моря РФ зосереджує основні зусилля на підтриманні дій сухопутного угруповання військ та ураженні об’єктів в глибині території України. В готовності до застосування високоточної зброї перебувають чотири носії крилатих ракет морського базування.

Повітряна тривога лунає у багатьох областях України!

Disney запустив канал з піснями зі своїх фільмів українською

Компанія Disney запустила офіційний YouTube-канал з піснями зі своїх мультфільмів, які тепер можна послухати в українській озвучці.

Наразі, 8 серпня, на канал завантажили перші чотири пісні з мультфільму "Крижане серце". Раніше пісні українською офіційно не публікували на сторінці. Водночас частини фільмів публікували іншими мовами, зокрема і російською.

В Україні запрацював застосунок з мінної безпеки MineFree

Новий мобільний застосунок з мінної безпеки MineFree призначений для підвищення рівня захисту цивільного населення від небезпечних вибухових пристроїв. Застосунок дає можливість повідомити про виявлення боєприпасів та інформувати про небезпечні території, повідомили в Державній службі України з надзвичайних ситуацій. Кожен, хто встановить застосунок на свій мобільний пристрій в Україні, матиме можливість:

  • Переглянути мапу, на якій позначено потенційно небезпечні території, згідно з даними ДСНС;
  • Отримати сповіщення у випадку наближення до небезпечного об'єкта;
  • Ознайомитися з довідником ДСНС, у якому є фото та опис вибухонебезпечних предметів;
  • Повідомити про виявлення вибухонебезпечних або підозрілих предметів.

Для зареєстрованих користувачів у застосунку розроблена спеціальна електронна форма з фото, описом, адресою і геолокацією. У випадку небезпеки інформація відразу надійде до рятувальників і дозволить оперативно відреагувати на неї, — зазначають у повідомленні. Застосунок можливо завантажити з App Store та Google Play.

Активісти руху опору "Жовта стрічка" закликають громадян не допустити російського референдуму на окупованих територіях

Рух опору "Жовта стрічка" повідомляє, що військові РФ та колаборанти проводять публічні обговорення в Херсонській області та залякують українців "проблемами" у разі ігнорування так званого "референдуму". Приділяють особливу увагу невеликим селищам та містам Херсонщини.

"Рашисти концентрують свою увагу на малих містах таких, як Скадовськ, Великі Копані, Генічеськ, Берислав, Нова Каховка, Каланчак, Чаплинка тощо, бо думають що в тих містах немає спротиву. Проте це не так. Ми звертаємось до наших підписників, активістів повідомляти нам більше інформації про колаборантів, пересування російських військ", - йдеться у дописі.

"Жовта стрічка" закликає розклеювати листівки, малювати графіті, маркувати будівлі буквою "Ї". Учасники руху вже розклеїли листівки, які закликають зірвати референдум, у Херсоні та Новій Каховці.

Росіяни хочуть провести трибунал над полоненими українськими військовими — Андрющенко

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Самопроголошений ватажок терористів, Деніс Пушилін заявив в ефірі російських окупаційних ЗМІ про підготовку до самосуду над українськими військовими. Для цього окупанти на сцені маріупольської камерної філармонії збирають тюремні клітки про що ми повідомляли раніше", — повідомив Петро Андрющенко.

Андрющенко додав, що міжнародна спільнота має зробити все, щоб звільнити українських захисників

На спецрахунку для ЗСУ залишилося майже 1,6 млрд грн

Як повідомляє пресслужба НБУ, станом на 8 серпня 2022 року залишок коштів на спецрахунку для підтримки Збройних сил України становить 1,57 млрд грн.

"За минулий тиждень на спецрахунок надійшло понад 90 млн грн, перераховано 1 млрд грн на потреби Міністерства оборони України", — зазначили в НБУ.

Нацбанк перерахував на потреби військових майже 19 млрд грн. Зокрема, на потреби Національної гвардії 950 млн грн; Нацполіції – 1,65 млрд грн; Міноборони – понад 14,401 млрд грн; Державної прикордонної служби – 980,2 млн грн; Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації – понад 912 млн грн; ДСНС – 18,3 млн грн.

З моменту відкриття на спецрахунок було перераховано понад 20 млрд грн.

Amnesty International у звіті спиралася на свідчення людей з тюрем та фільтраційних таборів

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України (ЦСКІБ).

"Більшість матеріалів для звіту отримані у ході опитування осіб, які були евакуйовані на тимчасово непідконтрольні території України: територію Донецької та Луганської областей або Криму", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: "Аналіз дій жертви без врахування дій гвалтівника" — як реагують на звіт Amnesty International та чим відома організація

Зокрема, матеріал збирався на території фільтраційних таборів та тюрем, опитування проводилось серед "охочих" надати подібного роду інформацію. У ЦСКІБ зазначають, що така інформація, зібрана на території таборів, не мала взагалі використовуватись під час складання звіту, оскільки такі інтервʼю були відібрані під очевидним тиском з боку силових охоронних органів РФ.

4 серпня міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала звіт про дії українських військових. Автори стверджують, що українські бійці нібито піддають небезпеці цивільних, створюючи бази та застосовуючи озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях.

Авіакомпанія Wizz Air відновлює авіарейси між Абу Дабі та Москвою

Регулярна бюджетна авіакомпанія ОАЕ Wizz Air Abu Dhabi з жовтня відновлює авіарейси між Абу Дабі та Москвою.

У коментарі бізнес-виданню ZAWYA директор Wizz Air Abu Dhabi Майкл Берлуїс розповів, що рейси виконуватимуться щодня з 3 жовтня 2022 року.

"Wizz Air Abu Dhabi керує мережею з 34 напрямків у п’ятигодинному радіусі польоту від Абу-Дабі, забезпечуючи наднизькі тарифи на різноманітні напрямки. Ми підтримуємо індустрію подорожей і туризму в ОАЕ, покращуючи зв’язок як на регіональному, так і на глобальному рівнях відповідно до національних норм і політики", — сказав він.

Інші еміратські перевізники, зокрема Emirates, продовжували виконувати рейси до Росії після вторгнення в Україну.

СБУ затримала кілерів РФ, які планували вбивство міністра оборони України

Служба безпеки України затримала кілерів спецслужб РФ, які планували вбивства міністра оборони та керівника ГУР МО України

У відомстві повідомили, що внаслідок багатоетапної спецоперації було знешкоджено диверсійно-розвідувальну групу головного управління генштабу ЗС РФ.

"Зловмисники займались підготовкою до фізичної ліквідації міністра оборони та керівника Головного управління розвідки нашої держави, а також відомого українського активіста. За вбивство кожного з них російські "куратори" обіцяли винагороду у розмірі від 100 до 150 тис. дол. США", — повідомили в СБУ.

Наразі обом затриманим повідомлено про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану та умисному вбивстві. Вирішується питання обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності російських координаторів підривної діяльності, які наразі переховуються у РФ.

Україна надіслала листи в ООН та МАГАТЕ із запитом направити безпекову місію на ЗАЕС

Український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що Україна надіслала листи в ООН та Міжнародне агентство з атомної енергії з вимогою направити безпекову місію на захоплену росіянами Запорізьку атомну електростанцію.

"Вчергове закликаю генерального секретаря ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити можливих заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС, повністю демілітаризувати територію АЕС та надати гарантії безпеки співробітникам атомної станції та мешканцям міста Енергодар для обслуговування станції. Сьогодні підготовлено та відправлено відповідні листи", — заявив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що РФ вдається до ядерного тероризму і ставить під загрозу мільйони людських життів, обстрілюючи АЕС.

У звіті Amnesty International використали свідчення, надані під тиском — Центр стратегічних комунікацій

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України заявив, що Amnesty International використали для підготовки свого звіту, де звинуватила ЗСУ в використанні цивільних об'єктів, свідчення людей, які знаходились в фільтраційних таборах та тюрмах на тимчасово окупованих територіях.

У Центру зазначили, що до процесу збору свідчень були залучені незалежні журналісти та волонтери на території Миколаївської, Харківської, Донецької та Луганської областей.

"Водночас, більшість матеріалів для звіту отримані у ході опитування осіб, які були евакуйовані на тимчасово непідконтрольні території України: територію Донецької та Луганської областей або Криму", — йдеться у повідомленні.

У Центрі наголошують, що опитування проводилось серед "охочих" надати подібного роду інформацію.

"Отже, така інформація, зібрана на території таборів, не мала взагалі використовуватись під час складання звіту. Оскільки такі інтервʼю були відібрані під очевидним тиском з боку силових охоронних органів РФ (адміністрації закладів), який здійснювався на постійній основі", — зазначають в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України.

Крім цього, зібрані журналістами та найманими волонтерами матеріали також проходили перевірку адміністрацією закладів та, в окремих випадках, співробітниками ФСБ РФ, додають в Центрі.

В Україні з’явиться Бюро санкційної політики

В Україні при Раді Нацбезпеки пропонують створити Бюро санкційної політики.

"Бюро санкційної політики згідно із законопроєктом є робочим органом РНБО, який координуватиме діяльність суб’єктів, що реалізують санкційну політику України", — йдеться в повідомленні відомства.

Бюро також перевірятиме пропозиції про застосування санкцій на відповідність концептуальним підходам, напрямам, заходам у сфері санкційної політики України, визначеним Радою Нацбезпеки. За словами виконувача обов'язків керівника апарату РНБО України Андрія Зюзя, апарат Ради "повністю готовий" до роботи зі створення Державного реєстру санкцій, який передбачено утворити згідно із законопроєктом.

"Апаратові Ради, який є адміністратором цього реєстру, пропонується дозволити обробляти усі види інформації з обмеженим доступом і надати доступ до баз даних та реєстрів інших державних органів", — додали в РНБО.

Учасники засідання підтримали пропозицію щодо термінового направлення законопроєкту на розгляд уряду. Після цього його буде направлено до Верховної ради України.

РФ направила до Балаклії новий батальйон окупантів з колишніми в'язнями — розвідка

Українська розвідка має інформацію про зростання агресії російських окупантів до жителів Балаклії. У складі нового батальйону, який туди зайшов, є колишні в'язні.

Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, тиск російських загарбників на тимчасово окупованих територіях зростає.

"Так, у Великому Бурлуку Харківської області окупаційною адміністрацією здійснюється тиск на місцевих підприємців з метою змушення їх до отримання паспортів рф та перереєстрації відповідно до російського законодавства... Водночас після прибуття в Балаклію нового батальйону окупантів, зокрема з числа мобілізованих у рф колишніх кримінальних в’язнів, різко зросло агресивне ставлення до місцевого населення, жорстокість та аморальна поведінка загалом", — йдеться у повідомленні.

За даними розвідки, окупанти також погрожують закрити та націоналізувати підприємства, прагнуть запровадити щомісячний "податок" у 5 тис. рублів на кожен автомобіль підприємств.

В російській зброї знайдено понад 450 компонентів іноземного виробництва — Royal United Services Institute

У 27 російських збройних системах, що була захоплені українськими військовими за час війни і передані на експертизу, було знайдено понад 450 компонентів, вироблених за кордоном, зокрема у США. Про це йдеться у звіті Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (Royal United Services Institute), що є у розпорядженні Reuters.

Зазначається, що близько двох третин компонентів були виготовлені американськими компаніями: майже чверть усіх західних компонентів зброї становила продукція компанії Texas Instruments. Інші деталі надійшли від компаній з Японії, Південної Кореї, Великої Британії, Німеччини, Швейцарії та Нідерландів.

Експерти Royal United Services Institute вважають, що дані знахідки вказують на те, що Москва придбала технології у компаній в США, Європі та Азії за роки до вторгнення в Україну, тобто ще до 2014 року. Компанії, компоненти виробництва яких були знайдені у зброї російської армії водночас стверджують, що дотримуються антиросійських санкцій і не продають комплектуючі у РФ. Reuters пише, що російський уряд на запит про коментар не відповів.

На території Бучанської громади через війну загинули щонайменше 458 людей

На території Бучанської громади знайшли та ідентифікували 458 тіл людей, які загинули внаслідок російської військової агресії. Із них 419 — були вбиті військовими РФ. Серед загиблих 12 дітей віком до 21 року. Більшість із них були розстріляні в автомобілях під час евакуації з міста.

Про це повідомила заступниця мера Бучі Михайлина Скорик-Шкарівська на пресконференції за підсумками ідентифікації тіл у Бучанській громаді, інформує кореспондентка Суспільного.

За її словами, 116 тіл знайшли у братській могилі біля церкви Андрія Первозванного і всіх святих. Щодо кожного випадку загибелі мирних жителів міста ведеться окреме розслідування.

Понад 50 загиблих людей знайшли непохованими, додала заступниця мера Бучі. "Коли ми говоримо про не забрані тіла, там є не ідентифіковані, в 5 випадках не можна встановити навіть стать. Це питання до експертів, як з цими випадками давати раду" — сказала Михайлина Скорик-Шкарівська.

Вона додала, що тіла загиблих відвезли у 5 моргів Білої Церкви, Вишгороду та Києва.

Окрім цього, до полону російських військових потрапили 14 жителів Бучанської громади. 10 людей вважаються зниклими безвісти, повідомила заступниця мера Бучі.

На півдні військові РФ підтягують резерви та формують ударні групи — Гуменюк

Керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк розповіла під час брифінгу, що на півдні України обстановка залишається напруженою, але контрольованою Силами оборони.

"Ворог підтягує резерви та намагається розгорнути ударні угрупування та вишукує місця для проведення маневрів. Однак, ЗСУ тримають ситуацію під контролем, в тому числі і вогневим, та суттєво вносить корективи у ці плани", — сказала вона і додала, що просуватися суходолом окупант зараз немає можливості, тому свою увагу акцентує на артилерійських обстрілах та ракетних ударах.

Міністри зовнішніх справ України та Індії провели розмову: очікується нова партія допомоги

Голова дипломатичного відомства України Дмитро Кулеба подякував Субраман'яму Джайшанкару за надану Індією гуманітарну допомогу. Зі свого боку міністр зовнішніх справ Індії повідомив, що нова партія допомоги незабаром надійде в Україну.

Україна планує розширити санкції проти Росії — законопроєкт відправлено на розгляд

Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту проєкт постанови №7640 щодо розширення санкцій проти Російської Федерації та її громадян на тлі агресії РФ в Україні.

Таким чином Зеленський рекомендує Верховній Раді схвалити рішення РНБО від 5 серпня "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Російської Федерації".

Передбачається, що новий пакет санкцій складатиметься з відповідних пунктів:

  • заборона на виведення капіталу з України на користь фізичних та юридичних осіб Росії;
  • зупинка дозволів на користування надрами;
  • заборона приватизувати чи орендувати державне майно;
  • заборона на публічні закупівлі товарів, робіт, послуг, пов’язаних з Росією;
  • заборона на заходження російських суден та літаків;
  • припинення видачі готівки та платіжних карток особам, які пов'язані з агресором;
  • заборона на придбання цінних паперів від російських емітентів;
  • заборона (дозволів та ліцензій НБУ) на інвестиції в Росію;
  • заборона на передачу технологій та прав інтелектуальної власності в Росію;
  • заборона на набуття права власності на землю для осіб, пов’язаних з РФ.

Функціонування зернових коридорів здійснюється за планом — Гуменюк

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк під час брифінгу розповіла, що всі зернові коридори функціонують за планом і наразі не спостерігається ніяких проблем з ними. Водночас вона не виключає того, що з боку РФ можуть бути різні провокації, тому українська сторона готується до цього.

Німеччина не запускатиме "Північний потік-2" навіть за умов дефіциту газу

Німецький уряд виключає можливість запуску газопроводу "Північний потік-2" навіть за умов дефіциту газу восени. Про це заявив речник уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт в коментарі суспільному мовленню "ARD".

За словами Гебештрайта, канцлер Німеччини Олаф Шольц виключив можливість зміни курсу щодо газопроводу "Північний потік-2", який не має ліцензії на експлуатацію після нападу Росії на Україну.

"Так, він це виключає", — зазначив речник німецького уряду, відповідаючи на питання, чи може рішення щодо "Північного потоку-2" змінитися внаслідок дефіциту газу.

Українські ППО збили чотири ракети "Калібр"

Вранці 8 серпня ППО збила чотири російські крилаті ракети типу "Калібр", випущені з акваторії Чорного моря. У Командуванні Повітряних Сил ЗСУ повідомили, що одну ракету знищено на Одещині зенітним ракетним підрозділом повітряного командування Південь, решта три – ліквідовано в центральній Україні зенітними ракетними підрозділами повітряного командування Центр.

Керівник тимчасово окупованої території Запорізької області заявив про приєднання території до РФ

Так званий голова тимчасово окупованої території Запорізької області заявив, що підписав "розпорядження" про підготовку до референдуму про "возз'єднання з Росією", повідомляють російські ЗМІ.

Президент України Володимир Зеленський напередодні заявляв, що проведення будь-яких референдумів унеможливить переговори з Росією.

Через російське вторгнення на підприємствах України загинули 152 працівники

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули 152 співробітники українських підприємств. Таку цифру озвучив Фонд соціального страхування.

"З початку війни внаслідок бойових дій на підприємствах України зафіксовано 243 випадки травмування та/або смерті працівників, більшість з яких групові", — йдеться у повідомленні.

При цьому загалом під час виконання своїх обов’язків загинули або дістали травми понад пів тисячі працівників.

"Під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію Росії постраждали 515 працівників (+26 за останній тиждень), 152 з них загинули", – зазначається в дописі.

Найбільше таких випадків зафіксовано у Києві — 86 постраждалих, 28 з яких травмовані смертельно.

На дитячому майданчику Нью-Йорка встановили скульптуру Путіна на маленькому танку

У Центральному парку Нью-Йорку з'явилася статуя Путіна, що сидить на маленькому танку. Про це 7 серпня повідомляє видання Hypebeast.

Її автор — французький художник Джеймс Коломіна. У своєму Instagram він зазначив: "Ця скульптура має на меті засудити абсурдність війни та підкреслити мужність дітей, коли вони стикаються з жорстокими, катастрофічними ситуаціями, спровокованими іншими".

Як зазначає Hypebeast, його скульптура "показує, як діти безневинно грають зі скульптурою — майже напевно вони не знають про людину, яку вона зображує, і ситуації, які його оточують".

Коломіна добре відомий своїми невловними червоними скульптурами, які непомітно з’являються в міських умовах. У кожній з них митець коментує низку соціальних проблем — від зміни клімату до загрози ядерної війни.

Скульптура Путін на танку
Фото: jamescolomina/Instagram

Російські військові обстріляли Вінничину сучасними ракетами "Кинджал"

Російські військові для удару 7 серпня по військових об'єктах на Вінничині застосували гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М "Кинджал", повідомляє пресслужба командування Повітряних сил ЗСУ.

Основним носієм ракет цього типу є винищувач МіГ-31, також можуть застосовуватись бомбардувальники Ту-22М3 та Ту-160. Це найновіший тип ракет, які має на озброєнні РФ. Після прийняття на озброєння у 2018 році, їх було випущено всього декілька десятків.

Бойова частина Х-47М становить 500 кг, швидкість ракети 3500 – понад 12000 км/год. Після пуску з літака ракета піднімається на велику висоту у верхні шари атмосфери. А при заході на ціль по балістичній траєкторії може розвивати швидкість близько 12 тис. км/год.

У Чернігові оголосили вирок російському танкісту, який поцілив у багатоповерхівку

Деснянський районний суд засудив до 10 років позбавлення волі російського танкіста Михайла Кулікова, який у лютому поцілив у багатоповерхівку на околиці Чернігова. Також йому присудили стягнення процесуальних витрат у сумі 26 600 гривень. Про це повідомляє кореспондент Суспільного, що перебуває наразі у залі суду.

Нагадаємо, що російських танкістів Кулікова та Щьоткіна взяли в полон українські військові ще 26 лютого на околиці Чернігова. У підозрі йдеться про те, що перед цим Щьоткін їхав на танку вулицею Кільцевою у Чернігові у напрямку Олександрівки. Він віддав наказ Кулікову розвернути башту танку та вистрілити по житловому багатоповерховому будинку.

Цей наказ Куліков виконав. Пострілом з танку він влучив у квартиру на десятому поверсі. Снаряд знищив вітражне вікно у кімнаті, вікно у кухні, балкон, пошкодив перекриття підлоги, стелі балкона та кухні, міжкімнатну перегородку, а також газовий котел та радіатори опалення.

СБУ зібрала доказову базу ще на трьох колаборантів Херсонської області

Служба безпеки України повідомляє, що вже зібрана доказова база на трьох "керівників", яких призначила РФ в тимчасово окупованій Херсонщині. Йдеться про "директора" Херсонського міськводоканалу, "в.о. головного лікаря" Білозерської лікарні та фейкового "правоохоронця" з Нової Каховки.

Слідством встановлено, що "директор" Херсонського міськводоканалу розпорядився надати спецтехніку військовим РФ, які завдяки цьому облаштували оборонні позиції навколо Херсона.

Ще одна колаборантка отримала посаду "виконувачки обов’язків головного лікаря" Білозерського центру первинної медико-соціальної допомоги. Обом "чиновникам" від окупаційної влади оголошена підозра у державній зраді.

Також СБУ підозрює у колабораційній діяльності фейкового правоохоронця, який обійняв посаду "начальника Новокаховського відділу по боротьбі з економічними злочинами" та активно працював для зриву посівної кампанії на Херсонщині.

Китай розповсюджував дезінформацію РФ про американські біолабораторії на території України — Пойта

Керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта розповів під час брифінгу, що України практично немає в китайському дискурсі. Вона там розглядається виключно як зона впливу РФ, яка тимчасово опинилася під контролем США, і де "Росія лише захищає свої інтереси".

Він також розповів, що Китай якийсь час розповсюджував дезінформацію РФ про американські біолабораторії на території України, в яких розроблялася зброя.

Пойта додав, що Китай навряд чи змінить позицію "проросійської нейтральності" найближчим часом. Для України ця позиція є нормальною, вважає експерт, тому що Китай не надає Росії ніякої військової допомоги і досить обережно ставиться до того, щоб допомогти Росії ухилятися від санкцій.

Мирні переговори можуть призвести до "зростання апетитів" Росії — Подоляк

У разі, якщо Україна в нинішніх умовах погодиться на переговори з Росією, та намагатиметься закріпити за собою українські території, окуповані після 24 лютого. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі іспанському виданню El País.

"Для України вкрай важливо закріпити за собою повернені під контроль території. Для України дискусія в цих умовах неможлива. Якщо переговори відбудуться сьогодні, Росія захоче закріпити за собою окуповані території, Херсонську, Запорізьку, Донецьку, Луганську області. Це означатиме, що апетити Росії зростуть, і за певний час ми отримаємо продовження війни", — заявив посадовець.

Росіяни погрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС – Енергоатом

В Енергоатомі заявили, що росіяни шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати.

У Державному підприємстві зазначають, що начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-майор Валерій Васильєв, котрий зараз командує гарнізоном ЗАЕС, сказав своїм солдатам, що "тут буде або російська земля, або випалена пустеля".

"Ворог знає, що станція буде або російською, або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку. І ви, воїни-визволителі, маєте розуміти, що іншого в нас немає. І якщо буде найжорсткіший наказ – ми маємо виконати його з честю!", — цитує Енергоатом заяву Васильєва.

Туреччина створила компанію для виробництва БПЛА в Україні — посол

Турецька компанія Baykar Makina, що виробляє безпілотні літальні апарати, в тому числі ударний Baykar TB2, вже зареєструвалась в Україні та придбала ділянку для будівництва заводу. Про це в інтерв’ю "РБК-Україна" заявив посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Власник компанії "Байкар" створив свою українську компанію в Україні, ця компанія вже придбала земельну ділянку, вони розробили проєкт самого заводу та мають намір реалізувати його до кінця, оскільки це було майже особисте зобов'язання власників компанії зробити це виробництво в Україні", — зазначив він.

Посол переконаний, що завод буде збудований.

"Буквально тиждень тому уряд затвердив двосторонню угоду і надіслав її до парламенту на ратифікацію, угоду про будівництво самого заводу", — зауважив Боднар.

За його словами, цей крок має не лише політичне, але й практичне значення.

"На значній частині моделей, які будуть вироблятися на цьому заводі, будуть стояти комплектуючі українського виробництва. Це можуть бути двигуни, інші запасні частини, колеса, багато чого різного, що є високотехнологічне у нас, і може бути використане для цих літальних апаратів", — пояснив посол.

Мінцифри закликало IT-спільноту перейменувати РФ на країну-терориста на всіх ресурсах

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав українську та світову IT-спільноту на всіх сайтах та онлайн-системах, де є можливість вибрати країну або мову, змінити назву "Росія2 на "Росія — країна-терорист".

"Країна, яка обстрілює мирні міста, скоює воєнні злочини та ставить весь світ на поріг ядерної війни, не заслуговує називатися по-іншому", — наголосив міністр.

На Уманщині сили ППО збили ракету

На Уманщині сили ППО збили ракету, внаслідок падіння її залишків пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури. Двоє людей отримали поранення, повідомив голова Черкаської ОВА Табурець.

Унаслідок ранкового обстрілу Харкова одна людина загинула, одна дістала поранень

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив, що внаслідок ранкового обстрілу Харкова загинула людина.

"Підтверджено інформацію про одного загиблого. Цивільний. Просто вийшов із дому й потрапив під обстріл. Співчуваю рідним", — написав він.

В Україну прибули перші німецькі артилерійські установки Gepard

В Україні прибули перші три німецькі зенітні самохідні артилерійські установки Gepard, пише оперативне командування "Південь". Основні характеристики установки:

  • вражають ціль на відстані від 100 метрів до 4 кілометрів;
  • екіпаж до трьох людей: водій, командир, навідник;
  • комплекси покриватимуть об’єкти інфраструктури від атак гвинтокрилів та літаків на малих і надмалих висотах;
  • розробка артилерійських установок почалась ще в 60-х роках. Довгий час Gepard була важливим елементом протиповітряної оборони армій Німеччини, Нідерландів та Бельгії. Вже у 2000-х роках від них відмовились;
  • установка базується на шасі танка Leopard 1;
  • на башті встановлені дві 35 мм гармати Oerlikon KDA та два радари, які фіксують ціль на відстані до 15 кілометрів;
  • основний боєкомплект – 320 снарядів для ураження повітряних цілей;
  • темп вогню - 550 пострілів з кожної гармати на хвилину.

"Gepard почали розробляти в 60-х роках. Зенітна установка тривалий час була надважливим елементом протиповітряної оборони армій Німеччини, Нідерландів та Бельгії. Але у 2000-х від неї відмовились. Зараз її використовують в інших країнах світу", — повідомили у командуванні.

Над Одещиною ППО збили крилату ракету

Над Одещиною, близько 10:00, силами ППО було знищено крилату ракету типу "Калібр" випущену з підводного човна у Чорному морі, повідомляє ОК Південь.

Перше судно з українською агропродукцією прибуло в кінцевий пункт призначення в Туреччині

Судно POLARNET, яке одним з перших взяло участь в реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, успішно пройшло перевірку інспекційною групою в Стамбулі та прибуло в кінцевий пункт призначення в Туреччині, повідомили в Міністерстві інфраструктури.

Прибуття суден NAVI STAR, ROJEN, які вийшли з портів в одному каравані з POLARNET, в порти призначення очікується орієнтовно через тиждень.

Іран заявив, що РФ не матиме доступу до даних з його супутника

Росія не матиме можливості використовувати іранський супутник, який невдовзі має бути запущений "Роскосмосом" із космодрому "Байконур". Про це заявила пресслужба Космічного агентства Ірану.

"Розпорядження, пов'язані з управлінням та експлуатацією цього супутника, виконуватимуться і віддаватимуться відразу після запуску іранськими фахівцями, які перебувають на космічних базах, що належать Міністерству зв'язку та інформаційних технологій, на території Ісламської Республіки Іран", — йдеться у повідомленні.

В держустанові наголосили, що управління роботою супутника, станціями збору супутникових даних та передачею команд супутника здійснюється лише з іранської території.

У Космічному агентстві Ірану запевнили, що супутник використовуватиметься для покращення спроможності країни здійснювати керівництво та планування в різних галузях сільського господарства, природних ресурсів, навколишнього середовища, водних ресурсів, шахт та прикордонного контролю, а також управління у разі непередбачених подій.

У Фінляндії демонтували пам'ятник "Мир у всьому світі", подарований СРСР

У столиці Фінляндії Гельсінкі зняли з постаменту пам’ятник "Мир у всьому світі". Його у 1989 році подарував Радянський Союз. Як пише Yle, на його місці облаштують тротуар. Статую перенесуть на склад Гельсінського художнього музею, оскільки він є її власником. "Мир у всьому світі" зранку 8 серпня підняли краном і перемістили на баржу. Комунальники готувалися до цього впродовж тижня, хоча саме переміщення статуї зайняло не більше 5 хвилин.

У 1989 році місто Москва подарувало пам'ятник Гельсінкі. У 1990 році він був відкритий для публіки. Уже тоді пам'ятник викликав багато дискусій. Статуя сильно постраждала, коли троє студентів облили її смолою та обсипали пір’ям у 1991 році. У такий спосіб вони хотіли донести, що пам'ятник не підходить для Гельсінкі.

У 2010 році також була безуспішна спроба підірвати "Мир у всьому світі" за допомогою газового балона. Навесні фундамент статуї обмалювали, а згодом до рук людських фігур скульптури прикріпили прапори України.

У Києві та в більшості областей України — повітряна тривога.

Унаслідок обстрілу Харкова одна людина постраждала

Унаслідок обстрілу Харкова одна людина постраждала — такі попередні дані, повідомляє керівник ОВА Синєгубов.

Голова Харківської ОВА Синєгубов підтвердив удари по місту та закликав не залишати укриття. В області оголошено повітряну тривогу.

Петіція щодо заборони росіянам вʼїжджати в Україну в наступні 50 років набрала потрібну кількість підписів

Петиція, в якій автор пропонує заборонити громадянам Росії вʼїжджати на територію України в наступні 50 років набрала необхідну кількість підписів — 25 тисяч. Надалі її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Петицією також пропонують і не видавати посвідки на проживання росіянам — окрім тих, хто воював на боці України.

"Україна вже 8 років потерпає від війни, яку розвʼязала РРосія на території нашої країни. На жаль, за ці 8 років влада не спромоглася захистити Україну від диверсантів, агентури та коригувальників, які увесь цей час прибували в Україну через безвізовий режим з Росією. Ми поплатилися за це тисячами життів", — зазначив автор петиції.

Росія втратила на війні з Україною 42 340 осіб

Станом на 8 серпня Росія втратила на війні з Україною 42 340 людей з особового складу. За добу Збройні сили Україні ліквідували близько 140 окупантів. За даними Генштабу РФ також втратила:

  • танків ‒ 1811 (+6) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4070 (+15) од,
  • артилерійських систем – 960 (+2) од,
  • РСЗВ – 261 (+1) од,
  • засоби ППО – 132 (+0) од,
  • літаків – 223 (+0) од,
  • гелікоптерів – 192 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 754 (+4),
  • крилаті ракети – 182 (+0),
  • кораблі /катери – 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2993 (+15) од,
  • спеціальна техніка – 86 (+0).

Росія розгортає протипіхотні міни вздовж своїх оборонних ліній на Донбасі — британська розвідка

У британській розвідці при Міноборони країни вважають, що Росія розгортає протипіхотні міни вздовж своїх оборонних ліній на Донбасі. Військові аналітики попереджають, що ці міни потенційно можуть завдати значних втрат як серед військових, так і серед місцевого цивільного населення.

"У Донецьку та Краматорську Росія, ймовірно, спробувала застосувати протипіхотні міни ПФМ-1 та ПФМ-1С. Серія PFM-1, яку зазвичай називають "міни-метелики. ПФМ-1 використовували під час радянсько-афганської війни, і вони мали катастрофічні наслідки. Ці міни покалічили велику кількість дітей, які прийняли їх за іграшки", — зазначають у розвідці.

Також військові аналітики вважають, що якість запасів радянських часів, які використовує Росія, з часом погіршилася і тепер вони є вкрай ненадійними та непередбачуваними, що становить загрозу як для місцевого населення, так і для гуманітарних операцій з розмінування.

ЗСУ вдарили по мосту та позиціях окупантів на Херсонщині

Збройні сили України завдали удари по мосту через Дніпро у Херсоні, а також по низці цілей в інших населених пунктах Херсонщини. Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

"Влучання в районі Антонівського мосту", — зазначив він на своїй сторінці у Facebook.

За словами депутата, також чути вибухи в Новій Каховці й у Чорнобаївці. Окрім того, є інформація про влучання в окупованих Скадовську і Дар‘ївці.

"Схоже День Повітряних сил України для орків закінчився знатним феєрверком. Горять, вибухають", — підсумував Хлань.

Речниця пресцентру Cил оборони Півдня Наталя Гуменюк підтвердила удари по Антонівському та Каховському мостах.

"Відпрацьовано вогневий контроль, який ми тримали кілька діб тому на цьому напрямку і він має свої результати. Влучення досить поважні", — зазначила вона.

Вночі в Мелітополі завдано удари по пунктах дислокації військ РФ — мер

Вночі 8 серпня високоточними ракетами HIMARS були завдані удари по пунктах тимчасової дислокації окупаційних військ на промислових майданчиках в різних районах Мелітополя. Про це повідомив на своєму Telegram-каналі міський голова Іван Федоров.

За попередніми даними, знищена значна кількість військової техніки та живої сили окупантів — попередньо, це понад 100 військовослужбовців РФ.

"На минулому тижні значну частину ППО окупанти передислокували з Мелітополя до Херсону. Сьогоднішня ніч найбільш результативна та свідчить, що наявні ворожі підрозділи ППО вже не спроможні чинити опір HIMARS", — пише Федоров.

На його думку, послаблення системи ППО створює необхідні передумови для успішного контрнаступу на мелітопольському напрямку.

На Херсонщині окупанти змушують жителів сплачувати за електроенергію на фейкові рахунки

На окупованій території Херсонської області окупаційна влада розповсюджує листівки із закликом до жителів сплачувати за електричну енергію на рахунки фейкового підприємства. Про це на сторінці у Facebook повідомляє Херсонська обласна енергопостачальна компанія.

"Звертаємо вашу увагу: вказане підприємство не має жодного відношення до постачання електричної енергії на території Херсонської області, а будь-яка діяльність в сфері енергетики — ніщо інше, як шахрайство. Вимагання коштів у споживачів у такий спосіб говорить про неспроможність забезпечення повноцінної роботи", - йдеться в повідомленні.

Компанія закликає жителів тимчасово окупованої області сплачувати за енергію лише за рахунками, доступними в особистих кабінетах на офіційній сторінці. Всі інші рахунки, які надає окупаційна влада, фейкові.

Також у компанії повідомили, що постачання електроенергії на території області здійснює виключно ХОЕК, яка працює за українським законодавством.

Ще два судна із агропродукцією вийшли з українських портів — Міноборони Туреччини

8 серпня з українських морських портів вийшли судна MV Sacura та Mv Arizona, завантажені агропродукцією. Про це повідомляє Міністерство оборони Туреччини.

"У рамках роботи Спільного координаційного центру тривають відвантаження зерна з українських портів", — зазначається в повідомленні.

У міністерстві стверджують, що вранці 8 серпня:

  • з Південного вирушило судно SACURA, яке везе 11 тисяч тонн сої до Італії,
  • з Чорноморська вирушило судно ARIZONA, що перевозить 48 тисяч 458 тонн кукурудзи в Іскендерун.

Раніше в ООН повідомляли, що Спільний координаційний центр (СКЦ) санкціонував вихід двох суден через морський гуманітарний коридор у рамках чорноморської зернової ініціативи, які перевозять загалом 59 459 тонн продовольства.

На Харківщині від обстрілів РФ спалахнули два поля з пшеницею

У Харківській області від російських обстрілів 7 серпня сталися дев’ять пожеж. Вогонь охопив поля з пшеницею, житлові та дачні будинки. Про це вранці 8 серпня повідомило управління ДСНС Харківщини.

За даними рятувальників, три пожежі сталися в Харківському районі, по дві — в Богодухівському та Чугуївському, по одній — в Ізюмському районі області та Київському районі Харкова.

У Золочівській громаді пожежники двічі гасили поля з пшеницею на площах 18 та 10 га. У селі Коробочкине горів приватний житловий будинок на площі 90 кв. м. У Циркунах горіли два дачних будинки на площах 150 та 120 кв. м, а також господарча споруда.

За даними начальника поліції Харківщини Володимира Тимошка, 7 серпня під удари окупантів потрапили Харків, Золочів, Циркуни, Андріївка та Коробочкине Харківської області. Слідчі зафіксували наслідки російських обстрілів.

Київ, Харківська, Житомирська, Черкаська, Полтавська, Кіровоградська, Чернігівська, Запорізька, Вінницька, Одеська, Миколаївська області — повітряна тривога.

ЗСУ завдали росіянам втрат на Краматорському та Бахмутському напрямках — Генштаб

Російські збройні формування намагалися просунутись на Краматорському та Бахмутському напрямках, однак не зазнали успіху та були змушені відійти внаслідок дій українських захисників. Про це у ранковому зведенні повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Зокрема, на Краматорському напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії поблизу Краматорська, Сіверська, Серебрянки, Григорівки та Спірного. Також росіяни завдали авіаційних ударів біля Григорівки та Івано-Дар’ївки.

"З метою покращення тактичного положення противник вів наступальний бій в районі Верхньокам’янського. Вже традиційно зазнав втрат та відійшов", — розповіли військові.

На Бахмутському напрямку російські збройні формування обстріляли військову та цивільну інфраструктури в районах населених пунктів Бахмут, Часів Яр, Соледар, Зайцеве, Яковлівка, Білогорівка та Бахмутське. Також застосували авіацію неподалік Бахмута, Яковлівки та Зайцевого.

"Ворог продовжує ведення розвідки, не жаліючи особового складу. Розвідувальні групи противника були виявлені та знешкоджені в районах населених пунктів Бахмутське, Бахмут та Яковлівка", — повідомили в ГШ.

Також росіяни намагалися вести штурмові дії неподалік Бахмута, Зайцевого, Яковлівки та Вершини, однак успіху не мали та відійшли.

Російські снаряди 7 серпня поцілили у підприємство в Харкові: сталася пожежа

У Київському районі Харкова від російського обстрілу 7 серпня зайнялася пожежа на території одного з підприємств. Загиблих або поранених, за попередніми даними, немає. Про це вранці 8 серпня повідомило управління ДСНС Харківщини.

За даними рятувальників, російські війська з артилерії обстріляли місто близько 22:30.

"Пошкоджені будівлі підприємства. У одній з будівель сталися три осередки займання на загальній площі 180 кв. м", — сказано в повідомленні.

Пожежу вдалося загасити.

Війська Росії 7 серпня з авіації обстріляли три села на Харківщині — Генштаб

На Харківщині російські окупаційні війська 7 серпня завдали авіаційних ударів поблизу Гусарівки, Верхнього Салтова та Залимана. Загарбники активно вели повітряну розвідку за допомогою безпілотників. Про це вранці 8 серпня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

За даними Генштабу, на Харківському напрямку російські війська зі ствольної та реактивної артилерії обстрілювали цивільну інфраструктуру в районах Золочева, Прудянки, Дементіївки, Питомника, Руської Лозової, Руських та Черкаських Тишків, Кутузівки, Старого Салтова, Чугуєва та Асіївки.

"Агресор завдав авіаційних ударів поблизу Гусарівки та Верхнього Салтова. Активно вів повітряну розвідку БПЛА оперативно-тактичного рівня", — сказано в повідомленні.

На Слов’янському напрямку армія РФ обстрілювала райони Великої Комишувахи, Вірнопілля, Сулигівки, Рідного, Дібрівного, Грушувахи, Норцівки. Крім того, поблизу Залимана окупанти завдали авіаудару.

РФ змінює план проведення "референдуму" на окупованих територіях — ISW

Російська окупаційна адміністрація може пришвидшити підготовку до проведення псевдореферендумів щодо анексії українських територій, при цьому очікується, що окупанти можуть влаштувати поквартирний обхід мешканців тимчасово окупованих територій. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW) із посиланням на мера Мелітополя Запорізької області Івана Федорова.

Міський голова заявив, що опір мешканців України змушує російську владу постійно змінювати свої плани проведення референдуму. За його словами, окупаційна адміністрація запланувала один день голосування, але тепер розглядає можливість семиденного "голосування з дому", протягом якого озброєні російські військовослужбовці ходитимуть по домівках і "опитуватимуть" мешканців Мелітополя.

Також ISW зазначає, що окупаційна влада також може перетворити ці "опитування" на операції зі збору розвідданих, щоб відсіяти українську опозицію на окупованих територіях.

ООН вимагає забезпечити повний доступ на Запорізьку АЕС

Генеральний секретар ООН виступив із вимогою надати міжнародним інспекторам доступ до Запорізької атомної електростанції, повідомляє Reuters.

"Будь-який напад на атомну станцію — це самогубство", заявив Гутерреш на пресконференції в Японії, де посадовець брав участь у меморіальній церемонії миру в Хіросімі, присвяченій 77-м роковинам першого у світі атомного бомбардування.

Він додав, що Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) слід забезпечити доступ до станції.

"Ми повністю підтримуємо МАГАТЕ у всіх його зусиллях щодо створення умов стабілізації станції", — наголосив генсек ООН.

ЗСУ на Херсонщині знищили два опорних пункти військ РФ та склад боєприпасів

Підрозділи ЗСУ завдали авіаударів скупченню російських військ на Херсонщині та знищили два опорних пункти в Херсонському та Бериславському районах. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров

За підтвердженими, підрозділами ЗСУ знищені 24 військових РФ, танка Т-62 та ще 5 одиниць іншої броньованої і автомобільної техніки. Інші дані стосовно втрат військ РФ розвідуються.

Також українські військові знищили російський склад боєприпасів в районі Чарівного Бериславського району.

Черкаська, Кіровоградська, Донецька, Запорізька, Дніпропетровська області — повітряна тривога.

Грузія заявила, що РФ розширює окупацію країни

Міністерство закордонних справ Грузії у річницю російського вторгнення 2008 року заявило, що РФ розширює зону окупації грузинських територій, повідомляє "Новини Грузія".

"У 14-ті роковини окупації Росія, як і раніше, не виконує угоду про припинення вогню від 12 серпня 2008 року, укладену за посередництва Європейського Союзу, і розширює свій незаконний контроль в окупованих регіонах", — наголошують у міністерстві.

Як наголошують у грузинському МЗС, своїми діями Росія завдає удар по безпеці, правам людини і намагається ізолювати людей, які проживають на окупованих територіях, від решти Грузії та міжнародної спільноти.

Також міністерство висловило подяку міжнародній спільноті за підтримку суверенітету та територіальної цілісності країни.

"Ця підтримка набуває особливого значення сьогодні, коли Росія своєю військовою агресією проти України продовжує порушувати принципи міжнародного права та підриває безпеку Європи", — наголосили в МЗС Грузії.

Естонія закликала Росію припинити "ядерний тероризм" у Запоріжжі

Глава МЗС Естонії Урмас Реінсалу закликав РФ зупинити обстріли, а також окупацію Запорізької АЕС, назвавши це "ядерним тероризмом".

"Росія повинна негайно припинити ядерний тероризм у Запоріжжі та передати всі атомні енергетичні об'єкти в Україні — українській стороні", — заявив глава зовнішньополітичного відомства Естонії.

Він також розмітив у своєму дописі хештеги "Зупиніть російську агресію" та "Стоїмо разом з Україною".

6-7 серпня російські військові двічі обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Ракети влучили поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Війська РФ обстріляли Харків

Росіяни вдарили по Харкову, повідомив мер міста Ігор Терехов: "Ворог поцілив у інфраструктурний об'єкт Київського району. Вибухів було не менше семи. Інформації щодо постраждалих немає".

Читайте також: Місто, в якому живуть. Репортаж з Харкова на війні

ЗСУ знищили російських військових, які катували цивільних у Бучі

Збройні сили України ліквідували російських військових зі складу 64-ої окремої мотострілецької бригади, які катували мирних жителів у місті Буча Київської області. Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

"Русня показала фото знищених окупантів зі складу 64 окремої мотострілецької бригади з Хабаровська. Саме ця бригада окупаційної армії брала участь у катуваннях українців у Бучі на Київщині", — ідеться в повідомленні.

Буча була в окупації близько місяця. Російські війська залишили місто 31 березня. Коли після звільнення Бучі журналісти та українські військові потрапили в місто — там виявили факти масових убивств, деякі тіла були просто на вулиці, деякі — зі зв'язаними за спиною руками. Попри усі докази, в Міноборони РФ стверджували, що на територіях під контролем російських ЗС не постраждав жоден місцевий житель, а фото та відео з Бучі — "постановка київського режиму для західних ЗМІ". Після цих заяв, зокрема The New York Times вивчила супутникові знімки міста і виявила, що тіла вбитих мешканців лежали на вулицях Бучі ще з середини березня, а братська могила в місті з'явилася ще 10 березня. Українська влада офіційно закликала світ доєднатись до розслідування вбивств мирних людей в Бучі.

Хто з російських військових стоїть за вбивством родини у Бучі. Розслідування

Кілька російських ракет влучили по військових об'єктах Вінничини

Кілька російських ракет влучили по військових об'єктах Вінницької області, є травмовані, повідомили в Командуванні Повітряних Сил ЗСУ.

Псевдореферендумами Росія закриє будь-яку можливість переговорів — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що псевдореферендумами Росія закриє будь-яку можливість переговорів з Україною і світом.

"Позиція нашої держави залишається такою, якою була й раніше: ми нічого свого не віддамо, а якщо окупанти підуть шляхом цих псевдореферендумів, то для себе ж закриють будь-яку можливість переговорів з Україною та вільним світом, які російській же стороні однозначно будуть потрібні в певний момент", – сказав він у своєму відеозверненні. За його словами, усі, хто допомагатиме окупантам у проведенні псевдореферендумів, відповідатимуть, відповідатимуть перед Україною.

Раніше на тимчасово окупованих територіях півдня України російські сили оголосили про намір провести референдум.

На початок