"Різанина в Бучі": Україна просить Міжнародний кримінальний суд приїхати на Київщину. Що відомо

"Різанина в Бучі": Україна просить Міжнародний кримінальний суд приїхати на Київщину. Що відомо

Доповнено
"Різанина в Бучі": Україна просить Міжнародний кримінальний суд приїхати на Київщину. Що відомо
. Буча, Київська область, 2 квітня 2022 року. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Застереження: матеріал містить чутливі кадри.

Україна вимагає від світової спільноти розслідувати злочини Росії в Київській області. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав місії Міжнародного кримінального суду та міжнародних організацій приїхати до Бучі та інших міст і селищ Київщини для збору доказів вчинення росіянами воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Про це Кулеба заявив у неділю, 3 квітня, в ефірі британського радіо Times UK radio, повідомляє МЗС.

"Закликаю Міжнародний кримінальний суд і міжнародні організації направити їхні місії в Бучу та інші звільнені міста та села Київщини, аби у взаємодії з українськими правоохоронцями якомога ретельніше зібрати всі докази воєнних злочинів росіян",— наголосив міністр.

Глава МЗС України розповів про масові злочини російської армії в Україні, включно з вбивствами, тортурами, мародерством, згвалтуваннями: "Неможливо було уявити таке в ХХІ столітті, але це відбувається на наших очах. Росія гірша за ІДІЛ".

"Різанина в Бучі – умисна. Росіяни мають намір знищити стільки українців, скільки зможуть. Ми повинні зупинити і витіснити їх" — глава МЗС Кулеба.

Кулеба підкреслив, що ці докази будуть використані в міжнародних та іноземних судах задля "притягнення до відповідальності тих, хто вчинив звірства". Як стверджують в МЗС, Україна вже направила відповідний запит до Міжнародного кримінального суду.

Раніше Кулеба звернувся до країн G7 з вимогою негайно запровадити нові "руйнівні" санкції проти Росії. Зокрема, йдеться про ембарго на нафту, газ, вугілля, закриття всіх портів для російських суден і товарів та відключення всіх російських банків від SWIFT.

Із закликом покарати Росію за воєнні злочини в Київській області також виступив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. "Злочини окупантів щодо цивільних людей у Київській області показали справжнє обличчя Росії. Закликаємо наших партнерів запровадити нищівний пакет санкцій проти агресора. Зло має бути ізольоване від цивілізованого світу", — підкреслив Денис Шмигаль.

"Картинки з Бучі – нестерпні"

Про необхідність розслідування воєнних злочинів Росії заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн: "Терміново необхідне незалежне розслідування. Винуватці військових злочинів будуть притягнуті до відповідальності".

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запевнила, що Німеччина посилить санкції проти Росії: "Картинки з Бучі – нестерпні. Безмежне насильство Путіна знищує невинні сім’ї і не має меж. Винні у цих військових злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. Ми посилимо санкції проти Росії і ще більше підтримувати Україну в її захист", — заявила Бербок.

ЄС допоможе Україні зібрати докази злочинів РФ під Києвом

Голова Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що ЄС допоможе Україні зібрати докази злочинів російської армії під Києвом.

"Шоковані кадрами звірств, здійснених російською армією у звільненій Київській області", — написав він і прикріпив хештег "бучанська різанина". Він також заявив, що Євросоюз готує нові санкції проти Росії.

Президент України Володимир Зеленський опублікував фото з Бучі після виходу російських військ: "Бухарест, декларація саміту НАТО. 3 квітня, 14 років тому. Був шанс запобігти. Щоб Росія не прийшла. Буча, Київська область. Зараз. Росія прийшла. Советую посмотреть матерям российских военных. Посмотрите, каких ублюдков вы вырастили. Убийцы, мародёры, палачи", — написав він.

Після оприлюднення фактів злочинів російських військ в Бучі Росія вирішила перехопити ініціативу і скликати засідання Ради безпеки ООН 4 квітня.

"У зв'язку із жахливою провокацією українських радикалів у Бучі Росія запросила проведення засідання РБ ООН у понеділок, 4 квітня", – написав у Twitter заступник постпреда РФ при ООН Дмитро Полянський.

Він додав, що на засіданні російська сторона хоче "вивести українських провокаторів, що зарвалися, та їхніх західних покровителів "на чисту воду".

Раніше правозахисники Human Rights Watch заявили, що задокументували випадки порушень російськими військовими силами щодо цивільних на окупованих територіях Чернігівської, Харківської та Київської областей України в період з 27 лютого по 14 березня 2022 року.

"Випадки, які ми задокументували, є невимовною, навмисною жорстокістю та насильством щодо цивільного населення України", – сказав Х’ю Вільямсон, директор Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії.

Він додав, що ґвалтування, вбивства та інші насильницькі дії щодо людей з боку російських військ слід розслідувати як військові злочини.

Читайте також: Зґвалтування — це знаряддя війни росіян: у Британії відреагували на воєнні злочини солдатів РФ

Що відомо про злочини РФ на Київщині

Станом на вечір 2 квітня виявили приблизно 280 загиблих місцевих жителів, похованих у братських могилах. Про це мер Бучі Анатолій Федорук повідомив AFP.

Радник голови ОП Олексій Арестович розповів, що серед вже знайдених жертв російських військових в Бучі, Ірпені та Гостомелі — "зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки". У багатьох з них зв'язані руки, помітні сліди катувань, частину людей вбили пострілами в потилицю.

Радник голови ОП Михайло Подоляк опублікував фотографії мирних людей, вбитих росіянами в Київській області. Зокрема Подоляк оприлюднив фотографію загиблих зі зв'язаними руками в Бучі.

Відео тіл, які лежать на дорозі, опублікувало Міністерство оборони України у Twitter. "Нова Сребрениця. Українське місто Буча було в руках російських тварин кілька тижнів", – ідеться в повідомленні. Міністерство також зазначає, що тіла вбитих росіянами місцевих жителів (деякі – зі зв'язаними за спиною руками) "розкидані вулицями міста".

Довідка: Різанина у Сребрениці — воєнний злочин скоєний під час Боснійської війни. У липні 1995 року в районі містечка Сребрениця боснійські серби вбили близько 8 тисяч боснійських мусульман чоловічої статі віком від 12 до 77 років. Цей злочин називали найбільшим геноцидом в історії Європи після Другої світової війни. Завершені розгляди в міжнародних судах довели, що різанина в Сребрениці не була спонтанним явищем, а була наперед спланована і методично втілена. Гаазький трибунал та Міжнародний суд визнали різанину в Сребрениці геноцидом.

Мер Ірпеня Олександр Маркушин заявив, що під час російської окупації Ірпеня Київської області загинули щонайменше 200 мирних мешканців міста. 1 квітня він також повідомив, що російські окупанти в Ірпені розстріляли жінок та дівчат, танками їздили по їхніх тілах. Також війська РФ розстрілювали людей просто посеред вулиці. Найбільше загиблих знайдено на вулицях Пушкінській та Лермонтова. За його словами, багато цивільних загинуло через артобстріли та міни.

Дивіться також: "А білі пов'язки треба ще вдягати?" — Ірпінь та Буча після російських окупантів. Фоторепортаж

2 квітня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що уся Київська область звільнена від російських окупантів. Суспільне веде текстовий онлайн про те, що відбувається в столиці та Київській області.

Війна. Усі новини
На початок