Вторгнення Росії в Україну, день 165. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 165. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 165. Текстовий онлайн
. Люди відпочивають на міському пляжі в Ірпені (Київська область), 30 липня 2022 р. Фото: УНІАН

7 серпня — 165 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Перше судно з українським збіжжям затримується на шляху до Тріполі. З портів України вийшли ще чотири судна з продовольством із сумарним вантажем у 170 тис. тонн зерна.
  • Amnesty International "глибоко шкодує про страждання і гнів" через звіт організації про розміщення сил ЗСУ в житлових кварталах та наголошує, що не перекладає на українських військових відповідальність за правопорушення російської армії. Водночас в організації не відмовились від своїх попередніх заяв.
  • Увечері 6 серпня російські війська знову обстріляли майданчик Запорізької АЕС: влучили поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Унаслідок обстрілу пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу. МОЗ надало рекомендації на випадок радіаційної аварії.
  • Американська акторка та продюсерка Джессіка Честейн відвідала Київ. Вона зустрілась із Зеленським та відвідала дитячу лікарню "Охматдит", де їй розповіли про роботу медичного центру під час війни та передали подарунки від малечі. Акторка відвідала дітей із Херсона та Чернігова, які проходять лікування в "Охматдиті".

У понад десяти містах України відбулися акції на підтримку полонених з Азовсталі

У понад десяти містах України відбулися акції на підтримку військовополонених з “Азовсталі”.

“Рідні захисників “Азовсталі” продовжують організовувати акції на підтримку героїв по всій країні. Відтак, окрім Києва, подібні заходи відбулися у Житомирі, Рівному, Івано-Франківську, Запоріжжі, Черкасах, Тернополі, Львові, Чернігові, Кривому Розі, Хмельницькому та Дніпрі. Тривають акції і в містах Європи", — йдеться у повідомленні Асоціації родин захисників “Азовсталі”.

Учасники заходів наполягають, аби ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста виконали гарантії, які вони давали, коли захисники виходили з “Азовсталі”, та відвідали колонію в Оленівці й проінспектували умови утримання та стан здоров’я військовополонених. Сьогодні відомо, що росіяни відмовили організаціям у цих запитах, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

“Ця нахабність країни-агресора і її відмова від будь-яких законів ведення війни має бути негайно засуджена світом”, — наголосили в Асоціації.

Асоціація родин захисників “Азовсталі” подякувала всім небайдужим, хто приєднався до таких заходів.

Суспільне завершує текстовий онлайн 165-го дня повномасштабної війни. Усі новини 8 серпня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 165. Текстовий онлайн
Цивільні сідають у потяги під час обов’язкової евакуації з Донеччини, Покровськ, 7 серпня 2022 року. Фото: Getty Images

У Харкові лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Мер міста Ігор Терехов просить усіх спуститись в укриття.

"У місті дуже голосно. Прошу всіх перейти до укриття. Якщо вдома - дотримуватись правил двох стін", — зазначив він.

На Закарпатті для шкіл без укриттів виготовлять захисні споруди зі сталі

На Закарпатті для шкіл, котрі не мають ні укриттів, ані бомбосховищ виготовлять захисні споруди зі сталі — їх розмістять або на території школи, або на відстані 500 метрів від освітнього закладу. Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

"Групи з перевірки бомбосховищ та укриттів у закладах освіти області завершують роботу. Вже зараз можемо сказати, що низка освітніх осередків не має необхідної інфраструктури, котра відповідає вимогам. У зв’язку з цим дав доручення підрозділам ОВА та обласному управлінню ДСНС розробити технічне рішення на виготовлення закарпатськими підприємствами захисних споруд зі сталі, які можуть бути розміщені на територіях закладів освіти або на відстані 500 м від них", — повідомив він.

За словами Микити, в регіоні є компанія, котра має виробничі потужності та досвід виготовлення таких споруд.

"Якість матеріалів і вироби відповідають усім стандартам та вимогам", — зазначив він.

Як пояснив голова ОВА, після завершення роботи комісій з перевірки та консультацій з фахівцями ДСНС в області прийматимуть рішення щодо можливості використання цих споруд.

З 1 вересня в Україні готуються до відкриття навчального року. У тих регіонах, де не йдуть бойові дії, школи працюватимуть офлайн або за змішаною системою — за умови наявності укриття в закладі освіти або поряд з ним. У регіонах, де тривають бойові дії, школи працюватимуть дистанційно.

Чехія почне переговори з Ізраїлем щодо купівлі бойових безпілотників

Армія та міністерство оборони Чехії найближчими днями розпочнуть переговори з урядом Ізраїлю про купівлю трьох бойових безпілотників на суму 1,5 млрд чеських крон (близько 60 млн євро), повідомляє Novinky.cz.

"Ринкові консультації вже відбулися, на основі яких ми оцінили найкращі засоби для армії Чеської Республіки, тоді як переговори з представниками ізраїльського уряду почнуться в середині серпня", – сказала речниця міністерства оборони Наталія Форстерова.

Перший бойовий безпілотник Чехія хотіла б отримати у наступному році. Поставка всіх дронів і навчання особового складу повинні відбутися не пізніше 2026 року.

Ситуація на Донбасі лишається дуже важкою — Зеленський

"Ситуація на Донбасі залишається дуже важкою. Наша армія робить усе можливе, щоб зупинити російський терор і завдати окупантам якнайбільших втрат. Авдіївка, Піски, Марʼїнка, Бахмутський та інші гарячі напрямки в Донецькій області забирають основні зусилля і, на жаль, багато життів", — повідомив президент України Володимир Зеленський під час звернення до українців.

За його словами, "важко" й на Харківщині, на півдні, де окупанти намагаються сконцентрувати сили.

Ключове зараз, як і раніше, – це зброя для оборони, наголосив Зеленський.

"Зброя від партнерів. Кожного дня й без будь-яких пауз працюємо для посилення постачання зброї, для того, щоб відправляти на передову більш потужні й далекобійні системи. І на тижні очікуємо новин від партнерів щодо пакетів підтримки. Хороших новин", — додав президент.

За місяць російських обстрілів у Миколаєві загинули 11 людей, ще 84 поранені — мер

Від початку повномасштабного вторгнення внаслідок російських обстрілів Миколаєва загинули 132 людини, серед них одна дитина, 619, зокрема 8 дітей, зазнали поранень, повідомив у телеграмі мер міста Олександр Сєнкевич. За його даними, у місті пошкоджено понад 500 багатоповерхівок (з яких 30% мають повторні руйнування) та близько 700 приватних будинків (понад 70 неможливо відновити). Олександр Сєнкевич також повідомив, що через російські обстріли пошкоджені 209 різних об’єктів:

  • 49 закладів освіти
  • 44 об’єкти комунальної власності
  • 20 закладів культури
  • 17 закладів охорони здоров’я
  • 15 спортивних об’єктів
  • 4 заклади соціального захисту
  • 60 закладів торгівлі, аптек, приватних підприємств

За даними мера, загалом російська агресія завдала Миколаєву збитків на майже 790 млн гривень.

МОЗ надало рекомендації на випадок радіаційної аварії

Міністерство охорони здоров’я надало рекомендації громадянам на випадок радіаційної аварії. Як пише пресслужба МОЗ, зважаючи на те, що "країна-терорист не дотримується жодних законів та правил ведення війни, кожен українець повинен знати базові правила поведінки у випадку надзвичайної ситуації будь-якого характеру".

Увечері 6 серпня російські війська знову обстріляли майданчик Запорізької АЕС: влучили поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Унаслідок обстрілу пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу.

У Києві та низці областей оголошена повітряна тривога.

На Вінниччині було чутно звуки вибухів

На Вінниччині було чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

В Офісі генпрокурора назвали кількість відкритих справ щодо воєнних злочинів

Україна розслідує майже 26 тисяч справ про підозру у воєнних злочинах, скоєних після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і вже висунула звинувачення 135 особам. Про це повідомив начальник управління з розслідування військових злочинів Офісу генпрокурора Юрій Білоусов Reuters.

Серед звинувачених близько 15 осіб перебувають під вартою в Україні, а решта 120 залишаються на волі. До суду передано 13 справ і винесено сім вироків.

21-річний полонений Вадим Шишимарін став першим російським військовим, якого засудили за вбивство неозброєного цивільного.

"Іноді нас запитували, чому ми переслідуємо таких... офіцерів нижчого рангу. Це просто тому, що вони тут присутні фізично... Якби генерали були тут фізично і ми змогли (їх) захопити, ми б точно притягнули до відповідальності генералів”, – сказав Білоусов.

Зеленський зустрівся з акторкою Джессікою Честейн в Київі

"Американська акторка Джессіка Честейн сьогодні в Україні. Для нас такі візити відомих людей надзвичайно цінні. Завдяки цьому світ іще більше чутиме, знатиме та розумітиме правду про те, що відбувається в нашій країні. Дякую за підтримку", — зазначив президент.

Росіяни вдруге за день обстріляли Нікопольський район

Увечері 7 серпня війська РФ здійснили другий за день обстріл Нікопольського району Дніпропетровської області, повідомив глава ВЦА Валентир Резніченко.

"Під вогонь ворожих "Градів" потрапила Червоногригорівська громада. Туди прилетіло 20 російських снарядів. Обстрілом пошкоджена насосна станція. Без води залишилися мешканці тьох сіл громади — це майже 7 000 людей", — повідомив він.

Пошкоджено кілька дачних будинків. Сталося декілька загорянь. Вогнеборці їх уже приборкали.

Попередньо, люди не постраждали.

З 17 березня вдалося повернути з полону РФ близько 600 українців — Національне інформаційне бюро

З початку створення Національного інформаційного бюро вдалося повернути з полону майже 600 українців. Про це в ефірі всеукраїнського телемарафону повідомив директор Національного інформаційного бюро Олександр Смирнов.

"Майже 600 людей за цей час вдалося повернути. Це і цивільні, і військові. З них цивільних трохи більше 100 людей, а все решта - це військові", — сказав він.

Смирнов зазначив, що цивільних держава повертає, але не обмінює на російських військових.

"Вони можуть йти разом з обмінами, але на них не обмінюють військових агресора", — сказав він. Також він додав, що за даними Національної поліції, на сьогодні у розшуку перебувають 204 дитини.

"Так само в нас ще є категорія депортовані, примусово переміщені, тобто ті, які перебувають на території держави-агресора. І таких повідомлень надійшло до Національного інформаційного бюро 5911. Тобто 5911 діточок зараз перебувають на території ворога. Але сама держава-агресор повідомляє публічно, що діточок вони перемістили 448 тисяч", — додав Смирнов.

Водночас він зазначив, що понад 4 тисячі зниклих дітей вдалося знайти.

Національне інформаційне бюро, яке займається збором інформації щодо військовополонених, загиблих, зниклих безвісти та незаконно затриманих Росією українців, створили 17 березня.

Росія набирає до війська ув'язнених як "гарматне м'ясо" — Гайдай

У Росії проводять мобілізацію ув'язнених із установ виконання покарань, але таких "бійців" нічого не навчають і не екіпірують — використовують як "гарматне м'ясо", заявив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"ПВК «Вагнер» збирає на фронт ув’язнених по російських колоніях. Для росармії - це «гарматне м‘ясо», яке не треба рахувати. Загиблих з ПВК не обліковують, і за них «лади» та по 10 тис. рублів не дають", — зазначив Гайдай.

Він підкреслив, що цих ненавчених "вояків" російські військові без ліку кидають поперед себе на лінію вогню, аби визначити місця розташування українських вогневих позицій.

Евакуація з Донеччини триває

Обов'язкова евакуація з Донеччини триває. За добу робітники Держслужби з надзвичайних ситуацій вивезли 12 людей із Бахмутського та Покровського районів, повідомили в поліції. Також під час евакуації з Торецька надзвичайники надали допомогу 80 особам, з них шестеро – діти, троє – особи з інвалідністю.

Загалом з 24 лютого рятувальниками Донеччини евакуйовано з населених пунктів Донецької та Луганської областей 9602 особи.

Читайте також: "Я розумію, що я їх бачу востаннє". Як триває евакуація з Донеччини

Росіяни зосереджують сили на повному захопленні Донецької і Луганської областей — Генштаб

У зведенні Генерального штабу ЗСУ ідеться, що війська РФ також намагаються утримати захоплені райони Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Вони створюють "сприятливі умови" для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

Зберігається загроза завдання російськими окупантами ракетних ударів по об’єктах на всій території України, зазначили у Генштабі.

У Латвії поліція більше не охоронятиме консульства Росії

Державна поліція більше не охоронятиме генеральні консульства Російської Федерації в литовських містах Даугавпілс та Лієпая, а дипломатичних співробітників цих консульств оголошено в Латвії "небажаними особами", повідомляє RUS.LSM.

Рішення ухвалено на тлі збройної агресії Росії в Україні.

Amnesty International перепросила за "страждання та гнів", але не відмовилася від своїх висновків

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International у неділю 7 серпня перепросила за "страждання та гнів", спричинені звітом, в якому йдеться про те, що ЗСУ піддають небезпеці цивільних, повідомляє Reuters.

Водночас Amnesty International не відмовилася від своїх попередніх заяв.

"Хоча ми повністю підтримуємо свої висновки, ми шкодуємо про спричинений біль", — сказано в повідомленні організації.

Читайте також: "Аналіз дій жертви без врахування дій гвалтівника" — як реагують на звіт Amnesty International та чим відома організація

Президентом Міжнародної шахової федерації залишився колишній віцепрем'єр РФ

Колишнього віцепрем'єра Росії Аркадія Дворковича переобрано президентом Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) на конгресі ФІДЕ в індійському місті Ченнаї.

"Колишній віцепрем'єр РФ здобув переконливу перемогу на конгресі ФІДЕ в Індії. Український конкурент Андрій Баришполець, який програв вибори, називав Дворковича частиною "військової машини" Москви", — йдеться в повідомленні.

Переобрання Дворковича підтримали 157 із 179 національних шахових асоціацій. Його новим заступником обрано п'ятиразового чемпіона світу з шахів Вішванатана Ананда.

Конкурент Дворковича українець Андрій Баришполець, який балотувався у зв'язці з данцем Петером Хейне Нільсенем — тренером чемпіона світу з шахів із Норвегії Магнуса Карлсена — отримав 16 голосів. П'ять учасників конгресу утрималися й один голос визнали недійсним.

Баришполець напередодні голосування різко критикував Аркадія Дворковича, називаючи його частиною "військової машини" Москви. Дворкович заявляв, що він зайняв "сильну позицію щодо трагічних подій в Україні та підтримував усі рішення Ради щодо скорочення участі Росії у ФІДЕ". У березні Дворкович непрямо розкритикував російське вторгнення в Україну, сказавши в інтерв'ю одному з американських ЗМІ, що "подумки він з українськими мирними жителями". Пізніше Дворкович, очевидно, скоригував свою позицію, заявивши, що "немає місця нацизму та домінуванню одних країн над іншими". Ці слова було розцінено як приховане висловлювання підтримки Кремлю, адже такі тези є частиною російської пропаганди.

Швеція навчатиме українських солдатів у Великій Британії

Швеція направить своїх інструкторів до Британії, де вони приєднаються до навчання військовослужбовців Збройних Сил України. Міністерство оборони Швеції повідомило, що відправить 120 інструкторів.

Військові Швеції в період з 12 серпня по 31 грудня здійснюватимуть військову підготовку українців.

У Латвії поліція не охоронятиме консульства Росії

Латвійська державна поліція більше не охоронятиме генеральні консульства РФ в Даугавпілсі та Лієпаї, працівники яких раніше були оголошені в країні небажаними особами. Про це повідомляє національний мовник LSM. У квітні було вирішено відкликати згоду на роботу цих генеральних консульств, таким чином закривши консульські представництва Росії. Усім вигнаним співробітникам потрібно було залишити країну до 30 квітня. Рішення ухвалили на знак солідарності з Україною.

На початку квітня міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс повідомив, що з огляду на військові злочини армії РФ в Україні Латвія звужує дипломатичні відносини з Росією, закривши її генеральні консульства в Даугавпілсі та Лієпаї. Було названо і термін – це мало відбутися до 30 квітня. Тоді ж було вирішено вислати 13 російських дипломатів.

Поліція Київщини продовжує ідентифіковувати тіла загиблих на Азовсталі

У Київській області більше 270 тіл, які надійшли до моргів у період з середини червня до 27 липня, у тому числі ідеться про тіла громадян з "Азовсталі". Вони були оглянуті, але більшість досі залишаються невстановленими, повідомляє пресслужба поліції Київської області.

"До моргів Київської області в період з 15 червня по 27 липня надійшло понад 270 тіл загиблих з різних областей України, в тому числі з території металургійного комбінату «Азовсталь». Тіла оглянуті, втім більшість із них лишаються невстановленими", — йдеться у повідомленні.

З метою ідентифікації загиблих у слідчому управлінні поліції Київщини визначені слідчі та спецномер телефону для пошуку рідних. Зокрема, якщо особа розшукує близьких, вона може сформувати смс, або повідомлення у месенджерах Viber, WhatsApp та Telegram на номер +380936684014. Важливо додати фото, у тому числі особливих прикмет, татуювань, особистих речей.

У поліції також розповіли про інформацію для ідентифікації тіла, яку громадянам потрібно вказати у повідомленні слідчим. До неї відноситься: прізвище, ім’я, по батькові та дата народження розшукуваної особи; зріст, розмір взуття, розмір одягу; наявність прикрас (обручки, ланцюжки, кулони, жетони, хрестики, годинники та інше).

Інформація також включає фото зниклої особи і татуювання (детальний опис) - фото; особливі прикмети зовнішності (великі щілини між зубами, вставні зуби, відсутність зубів, вставлені пластини в кістки, відсутність чи зрощені пальці на ногах або руках); і особисті речі та документи, які могли бути при особі (телефони, паспорт, водійське посвідчення та інше).

Варто вказати у цьому повідомленні і номер телефону, яким користувалася зникла особа, і номер телефону контактної особи.

Україні потрібні багатоцільові винищувачі, щоб закрити небо

Про це сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

"Нам літаки потрібні вже зараз і сьогодні.Нам потрібно закрити українське небо, яке ми сьогодні зрештою тримаємо...Втім нам потрібно деокупувати наші території, і контролювати весь повітряний простір нашої держави. Тому багатоцільові винищувачі є дійсно тією зброєю, яка могла б допомогти суттєво в деокупації нашої території: як в роботі по повітряних цілях, так і по наземних", — сказав Ігнат.

Зеленський поговорив з главою Євроради про обстріли ЗАЕС

Президент України Володимир Зеленський поінформував голову Європейської ради Шарля Мішеля про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

"Поговорив із Шарлем Мішелем, розповів про ситуацію на полі бою, зокрема на Запорізькій АЕС. російський ядерний терор вимагає рішучішої відповіді від міжнародної спільноти – санкцій на російську атомну галузь і ядерне паливо", – зазначив Зеленський у твіттер.

За його словами, під час розмови також було позитивно оцінено старт експорту збіжжя морським шляхом. Окрім того, скоординували підготовку до саміту Кримської платформи та інших заходів.

Глава Української держави наголосив на важливості якнайшвидшого розблокування пакету макрофінансової допомоги для України.

Російські окупанти активно обстрілюють майданчик Запорізької атомної електростанції та місто Енергодар. Ворожі обстріли становлять серйозну загрозу для ядерної безпеки.

На Донецькому напрямку морпіхи ЗСУ знищили 15 російських військових і склад боєприпасів

На Донецькому напрямку бійці підрозділів морської піхоти Військово-Морських сил Збройних сил України за добу знищили близько 15 російських військових та ворожий склад з боєприпасами, повідомляє пресслужба ВМС ЗСУ.

"Українські захисники, які проходять службу у військових частинах та підрозділах морської піхоти Військово-Морських сил Збройних сил України, продовжують у складі угруповань тримати оборону на займаних рубежах. Так, протягом вчорашньої доби, 6 серпня, на Донецькому напрямку морські піхотинці знищили до 15 чоловік живої сили ворога та 1 склад з боєприпасами", — ідеться в повідомленні.

Також російські війська зазнали ураження від артилерійських підрозділів ВМС ЗСУ. Втрати уточнюються.

День Повітряних Сил ЗСУ: Зеленський вручив нагороди військовим

Президент України Володимир Зеленський 7 серпня, у день Повітряних сил, вручив українським військовим нагороди. Він наголосив, що кожне виконане Повітряними силами завдання сьогодні — це врятовані життя українських громадян.

"Кожен знищений російський літак і гвинтокрил, кожна збита російська ракета, кожне виконане Повітряними силами завдання – це врятовані життя українських громадян. Від імені всіх українців я хочу подякувати вам, кожному й кожній, хто воює в Повітряних силах нашої держави", – сказав президент.

Зеленський вручив ордени "Золота Зірка" військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України, і членам родин загиблих Героїв, а також інші державні нагороди. Церемонія відбулася на подвір’ї Маріїнського палацу в місті Києві.

У першу неділю серпня в Україні відзначають день Повітряних Сил Збройних Сил України. Свято відзначається згідно з Указом президента України від 27 червня 2007-го.

Перше судно з українським збіжжям, яке очікують в Тріполі, затримується — посол

Перше судно з українським збіжжям, яке очікують в Тріполі, затримується, повідомив у посол України в Лівані Ігор Осташ.

"Зустріч першого судна з кукурудзою з Одеси відкладається. Чекаємо на завершення переговорного процесу у бізнесовій площині", – повідомив Осташ. Осташ зазначив, що за цим судном ще 20 інших готові вийти із Одеси.

"Разом з тим судна з некраденим українським зерном щотижня прямують з Рені та Ізмаїла до Лівану", — сказав посол.

1 серпня з Одеського морського порту вийшло перше з початку повномасштабного російського вторгнення РФ в Україну судно з українським продовольством. Суховантаж Razoni під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані з 26 тисячами тонн кукурудзи. Його прибуття до кінцевого пункту призначення очікувалося 7 серпня.

У Росії заблокували Patreon і Grammarly

У РФ заблокували доступ до сервісу збору коштів за контент Patreon і онлайн-платформи для допомоги у спілкуванні англійською Grammarly. Як пише "Роскомсвобода", яка веде моніторинг доступності сайтів, Генпрокуратура РФ заблокувала доступ до заяви редакції DOXA, викладеної на Patreon ще 25 лютого. У заяві журналісти виступили проти проведення "спеціальної військової операції", як називає війну влада РФ. Оскільки блокування здійснюється за HTTPS, весь сайт недоступний.

Під блокування потрапила і сторінка із заявою Grammarly про те, що сервіс припиняє роботу в РФ та Білорусі. На підставі того ж, що і у Patreon рішення, блокується ще 102 сайти, зокрема низка українських ЗМІ.

До Києва приїхала акторка Джесіка Честейн

Американська акторка та продюсерка Джессіка Честейн прибула до Києва. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Зірка відвідала дитячу лікарню "Охматдит". Там їй розповіли про роботу медичного центру під час воєнного стану та передали подарунки від малечі.

Акторка відвідала дітей із Херсона та Чернігова, які проходять лікування в Охматдиті.

Честейн також планує поїхати в Ірпінь та проведе зустріч із президентом України Володимиром Зеленським і головою ОП Андрієм Єрмаком.

Загалом в Україні акторка проведе цілий день.

На деокупованих територіях Херсонщини ворог залишає підривні пристрої

На деокупованих територіях Херсонщини війська РФ залишають підривні пристрої у житлових будинках, магазинах, собачих вольєрах і на дитячих майданчиках. Про це повідомляє Оперативне угруповання військ "Каховка".

"Такі «подарунки" окупанти залишають в неочікуваніших місцях: житлові будинки, дитячі майданчики, магазини, собачі вольєри... Не треба бути військовим, щоб зрозуміти, що такі дії противника спрямовані проти цивільного населення", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ворог вже давно полишив ідеї щодо подолання української армії, зараз його ціллю є мирні жителі України.

Депозитарій Нацбанку відновлює обіг цінних паперів

Нацбанк зазначає, що поновлення обігу державних цінних паперів як основного інструмента інвестування учасниками ринків капіталу надасть додатковий ресурс для відбудови економіки.

"Відновлення операцій з цими цінними паперами також дасть змогу фінансовим установам визначити їх ринкову вартість", — йдеться в повідомленні.

Водночас НБУ відтермінував застосування тарифів на депозитарні послуги до 22 грудня 2022 року.

"Цей крок дасть змогу учасникам ринків капіталу поступово адаптувати свої бізнес-процеси до нових умов на фінансових ринках", — зазначили в НБУ.

Депозитарій Нацбанку закликав клієнтів мінімізувати та за можливості скасувати тарифи на депозитарні послуги для їхніх клієнтів з метою залучення додаткових інвестицій "на підтримку фінансового фронту країни".

Обстріл колонії в Оленівці був спецоперацією РФ проти постачання Україні зброї — ГУР

Росія намагається завадити озброєнню України високоточним озброєнням і обстріл колонії в Оленівці, де утримувалися українські військовополонені, був спецоперацією РФ проти постачання Україні зброї.

Про це в етері національного телемарафону заявив представник ГУР МО України, член координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

"Від перших повідомлень про застосування і навмисний обстріл високоточною зброєю HIMARS – це була спецоперація проти постачання Україні західного високоточного озброєння. Це була спецоперація з метою дестабілізації українського суспільства та деморалізації українських військовополонених”, – сказав він.

Колаборанти у Мелітополі здійснюють оборудки з платежами за електроенергію — Іван Федоров

Окупаційна влада влаштувала у м. Мелітополь Запорізької області шахрайську схему, щоб заволодіти коштами місцевих мешканці, які ті сплачують за електроенергію.

Про це повідомив міський голова тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров, передає Суспільне.

За його словами, протягом місяця в місті активно агітують щодо укладання нових угод з підприємством "Таврія-Енерго", яке замінило обленерго на території міста Мелітополь. Але Федоров зазначає, що підприємство фіктивне.

"Юридична адреса підприємства, з незрозумілим реєстром, створеним окупаційною владою знаходиться в палаці культури Шевченка, а не на одній з територій колишнього обленерго. Згідно з російським реєстром, цей ІНН зареєстрований за російською партією "Отечєство" і не має нічого спільно з електромережами, обленерго і продажем енергоресурсів", — каже він.

Федоров робить висновок, що всі гроші які сплачують в касах цього підприємства і на розрахункові рахунки в банку, виводяться і викрадаються. У організації оборудок він звинувачує Євгена Балицького, одного з ватажків колабораційної адміністрації Запорізької області.

Міський голова Мелітополя зазначив, що всі енергосистеми тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей, локальні, і від російських енергосистем відключені ще 22 лютого.

"Електроенергію виробляє і транспортує держава Україна, на своїх АЕС, ГЕС і ТЕС. Електроенергія продається мешканцям міста Мелітополь, всі гроші виплачуються через касу і незрозумілий банк, і забираються особисто шахрайською владою, яка сьогодні вважає себе керівництвом Мелітополя", — каже Іван Федоров.

Війська РФ знову обстріляли ЗАЕС поблизу сховища з ядерними відходами

Російські військові 6 серпня знову обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Ракети влучили поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Про це повідомляє Енергоатом.

"Вочевидь, цілили саме по контейнерах відпрацьованого ядерного палива, які просто неба зберігаються поруч із місцями обстрілу. 174 контейнери, в кожному з яких по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що обстріли пошкодили три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Тому вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе.

Також повідомляється, що дрібні осколки пошкодили близько 800 кв. м вікон в різних будівлях станції.

Внаслідок вибухів отримав осколкове поранення один працівник ЗАЕС – його доправили у міську лікарню.

"Всі російські військові, яких на майданчику ЗАЕС від дня її захоплення перебуває до 500 осіб, а також персонал терористичного Росатома заздалегідь сховались у бункерних приміщеннях станційних кризового центру та центру технічної підтримки", — повідомили в Енергоатомі.

Російські військові стріляли також поблизу території заводу будівельних конструкцій та по водозабору Енергодара.

В Енергоатомі наголосили на необхідності термінового виведення військ РФ із території ЗАЕС та встановлення навколо електростанції демілітаризованої зони.

В ОПУ закликали Німеччину дати Україні ще більше зброї

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк закликав Німеччину надати Україні ще більше зброї для протистояння російській агресії. Про це він заявив в інтерв’ю німецькому виданню Tagesspiegel.

За словами Подоляка, Росія готується до нового наступу, тож Україна потребує швидкого збільшення постачання зброї:

  • далекобійної артилерії та реактивних систем залпового вогню для знищення російських логістичних та матеріально-технічних складів.
  • дронів;
  • систем протиповітряної оборони, таких як система Iris-T для кращого захисту українських міст від нападу з повітря, про готовність постачання яких оголосила Німеччина.
  • бронетехніки, щоб після відходу російських військ швидше просуватися в райони, що були ними контрольовані.

Подоляк наголосив, що Росія воліла б заморозити конфлікт, створити статус-кво на пів року, щоб стягнути нову зброю і перевести нових солдатів на фронт.

"І якщо Захід втомиться від війни, тоді Росія знову вдарить з усією силою. Чим більше і чим швидше ми отримаємо важке озброєння, тим швидше ми зможемо зупинити цю війну", — зазначив радник голови ОПУ.

Водночас Подоляк заявив, що Україна високо оцінює допомогу ФРН та її канцлера Олафа Шольца.

Минулої доби війська РФ вісім разів обстріляв Сумщину

За минулу добу, 6 серпня, дійснили обстріли Сумського, Шосткинського та Конотопського районів Сумщини. Про це повідомляє Національна поліція

"Загалом нараховано 149 ударів. Ворог вів вогонь по селах Яструбене, Волфине, Павлівка, Ходине, Вовківка, Старикове, Піски, смт Шалигине", — йдеться у повідомленні.

Попередньо, обстріл здійснювався з САУ, артилерії, мінометів, АГС та кулеметів. Внаслідок цього пошкоджено одне приватне господарство.

За даними фактами у поліції відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 438 “Порушення законів та звичаїв війни” Кримінального кодексу України.

В Україні затримали понад 1,6 тис. імовірних диверсантів — МВС

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні затримали більше ніж 1600 людей, імовірно причетних до диверсійної діяльності. Про це в етері національного телемарафону заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

"За 164 дні війни на території України викрито близько сотні ДРГ, затримано понад 1600 осіб ймовірно причетних до диверсійної діяльності. Я на своєму фейсбуці часто пишу про коригувальників та посібників диверсантів", — заявив він.

Єнін зазначив, що коригувальники та поплічники диверсантів погоджуються співпрацювати з росіянами за 5-10 тисяч гривень. За ці гроші вони надають інформацію про розташування позицій ЗСУ, блокпостів, а також інформують про місця прильоту ракет.

За його словами, зрадникам держави загрожує 15 років ув'язнення.

Ракетні удари по Харкову та Миколаєву, відбиті штурми військ РФ на Донбасі. Як минула ніч в регіонах

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Вінниччині, Полтавщині, Сумщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині.

Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Дніпропетровщина: нічні обстріли Нікопольського та Криворізького районів.

По Нікопольському району росіяни вдарили з "Градів". У Марганці двоє постраждалих, одна людина у лікарні. У місті пошкоджено 48 приватних будинків, господарчі споруди, автівки, автобусна зупинка. Виведено з ладу електромережу. Кілька тисяч містян без світла.

У Червоногригорівській громаді — без жертв та руйнувань.

Криворізький район росіяни обстріляли з "Ураганів" та ствольної артилерії. Ударили по двох громадах — Апостолівській та Зеленодольській. Без постраждалих та руйнувань.

Харківщина: зафіксовано чотири вибухи в місті Харків. Зранку дві ракети влучили в Індустріальному районі на територію заводу. Одна ракета пошкодила критичну інфраструктуру в Немишлянському районі. Ще одна влучила в землю біля приміщення суду у Новобаварському районі.

По області обстрілювали Ізюмський, Харківський, Богодухівський, Чугуївський райони. Є влучання по відкритих територіях, домоволодіннях, господарських спорудах. Постраждалих, попередньо, немає.

Луганщина: війська РФ тричі організовував штурми. Зокрема, вели наступ поблизу Верхньокам’янського, але через спротив ЗСУ змушений був відступити. 12 разів росіяни застосовували ствольну артилерію, ще чотири — реактивну. Таку ж кількість разів залучали мінометників, завалили два ракетні удари.

Населені пункти, навколо яких пролягає лінія фронту, росіяни обстріляли з усіх видів озброєння, у тому числі із танків. Шість ударів проведені штурмовою та армійською авіацією РФ.

Донеччина: за минулу добу росіяни обстріляли Бахмут, Авдіївку, Залізне, Соледар, Первомайське, Південне, Нью-Йорк, Новоселівку та Сонцівку.

Пошкоджено пішохідний міст, 5 приватних житлових будинків, одну багатоповерхівку, складське приміщення, господарську споруду.

Вночі і зранку росіяни завдали ракетний удар по Кураховому. "Ураганом" у Слов'янську пошкоджено будинки у приватному секторі.

З п’ятої ранку — обстріли по всій лінії фронту навколо Авдіївки, масований артобстріл міста.

За добу по області — 5 вбитих, 8 поранених цивільних.

Миколаївщина: зранку у Миколаєві знову лунали вибухи. Детальна інформація уточнюється.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Протягом минулої доби обстрілів зазнало Березнегувате. Одна людина загинула та п'ятеро поранено. Пошкоджено житлові будинки та об'єкти цивільної інфраструктури.

Тривають обстріли за межами населених пунктів Широківської громади. Детальна інформація уточнюється.

Вночі обстрілів зазнало с. Таборівка Бузької громади, внаслідок чого зруйновано три житлових будинки. За попередньою інформацією без жертв.

Херсонщина: бойові дії тривали протягом всього дня. ЗСУ продовжують завдавати удари) по складах і позиціях росіян та місцевих колаборантів. Напружена ситуація у всіх районах області.

Головною темою на всіх пропагандистських ресурсах залишається проведення референдуму. Представники окупаційної влади активно їздять громадами Херсонщини та агітують за приєднання до Росії.

Війська РФ обстріляли два райони Миколаївської області

Серед місцевих жителів є поранені, загинула жінка. Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

У Миколаївському районі зранку шостого серпня внаслідок обстрілів с. Котляреве Шевченківської громади повністю зруйновано житловий будинок та господарські споруди. Загиблих немає.

Війська РФ обстрілювали населені пункти Первомайської громади. Зранку шостого серпня обстріляли околиці с. Костянтинівки. Без жертв. Орієнтовно о 17:00 внаслідок обстрілів с. Новомиколаївка пошкоджено житловий будинок, зазнала поранень одна людина.

Протягом дня шостого серпня під ворожими обстрілами були села Лимани та Лупареве Галицинівської громади. Влучання були за межами населених пунктів. Сталося займання сухостою, загиблих немає.

У Баштанському районі тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Так, протягом 6 серпня обстрілів зазнало смт Березнегувате. Одна людина загинула та п'ятеро отримали поранення. Пошкоджені житлові будинки та об'єкти цивільної інфраструктури.

Тривають обстріли за межами населених пунктів Широківської громади. Детальна інформація уточнюється.

Росія втратила у війні з Україною близько 42 200 військових — Генштаб

Станом на ранок 7 серпня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 42 200 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу росіяни втратили близько 300 військових.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1805 (+3) од,
  • бойових броньованих машин — 4055 (+4) од,
  • артилерійських систем — 958 (+3) од,
  • РСЗВ — 260 (+0) од,
  • засоби ППО — 132 (+5) од,
  • літаків — 223 (+0) од,
  • гелікоптерів — 191 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 750 (+6),
  • крилаті ракети — 182 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2978 (+8) од,
  • спеціальна техніка — 86 (+1).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Донецькому напрямках. Дані уточнюються.

В Україні зросла кількість дітей-жертв війни

Станом на ранок 7 серпня щонайменше 1064 дитини постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За інформацією ювенальних прокурорів, офіційна кількість дітей-жертв за добу не змінилася — 361. Кількість поранених зросла до 703.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 371, Харківській — 197, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 59, Херсонській — 55, Запорізькій — 40.

"5 серпня внаслідок обстрілу Березнегуватського району Миколаївської області отримала поранення 17-річна дівчина.", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2211 закладів освіти. З них 230 зруйновано повністю.

З портів Одеси і Чорноморська вийшли чотири кораблі з зерном

З портів Одеської області відправлено другий караван кораблів з продовольством. Про це повідомляє Міністерство інфрастурктури.

"Щойно з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов другий караван з українським продовольством – 3 судна з Чорноморська та ще одне з Одеси", — йдеться у повідомленні.

На борту чотирьох балкерів MUSTAFA NECATI, STAR HELENA, GLORY та RIVA WIND майже 170 тис. тонн агропродукції. Судна прямують до портів Італії, Китаю та Туреччини.

Відбій повітряної тривоги на Дніпропетровщині та Запоріжжі

Росіяни обстріляли промислові підприємства у Миколаєві

У ніч проти сьомого серпня в Миколаєві повітряну тривогу оголошували два рази. У місті було чутно звуки вибухів. Обстрілів зазнали промислові підприємства.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

"Близько 04:00 ворог обстріляв промислові підприємства на околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих", — повідомляють в ОВА.

Детальна інформація уточнюється.

Повітряна тривога на Дніпропетровщині та Запоріжжі

Війська РФ тричі атакували позиції ЗСУ поблизу Верхньокам'янського на Луганщині

Протягом 6 серпня російські окупанти тричі штурмували Верхньокам'янське. Українські військові відбили всі атаки та змусили окупантів відступити. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Ворог тричі організовував штурмові дії, при кожній з яких атакував одразу з декількох сторін. Зокрема, вів наступ поблизу Верхньокам’янського, але через супротив наших збройних сил вимушений був відступити", — повідомив Гайдай.

Окупанти обстрілювали населені пункти на межі Донеччини та Луганщини з авіації, артилерії, РСЗВ танків та мінометів, також завдали два ракетних удари.

На Харківщині рятувальники двічі гасили поля з пшеницею, які обстріляли росіяни

Російські війська знищили 25 гектарів пшениці у Золочівській громаді протягом доби з 6 по 7 серпня. Обстріл вівся вдень 6 серпня, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Знову ворог знищує наш урожай. У Богодухівському районі вдень окупанти двічі завдавали удару по господарствах. Масштабні пожежі на полях із пшеницею гасили рятувальники", — повідомив Синєгубов.

За його словами, на Харківщині від рук росіян постраждали вже понад 100 сільськогосподарських підприємств. Вони знищили на території області понад 220 га пшениці.

За даними обласного центру екстреної медичної допомоги, протяги доби медики забрали до лікарень двох людей: 16-річного хлопця та 83-річного чоловіка. Обидва отримали поранення внаслідок детонації російських снарядів.

"Хлопець взяв снаряд, який здетонував просто в руках. Чоловік наступив на міну та зазнав поранень, перебуває у тяжкому стані", — повідомив Синєгубов.

У Рубіжному окупанти почали ховати людей, які загинули ще навесні — Гайдай

У захопленому Рубіжному окупанти почали ховати людей, які загинули від обстрілів ще у березні та квітні. Днями вони поховали рештки 63 людей. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай

За його інформацією, тіла загиблих окупанти в першу чергу почали прибирати з території об'єктів соціальної інфраструктури.

"Більшою територією міста росіяни заволоділи ще у квітні. Невже необхідно було чекати найспекотнішої погоди? Минуло майже чотири місяці, а вони тільки почали збирати тіла, які досі лежали посеред вулиць. Про скількох ще вбитих Росією ми дізнаємося згодом?", — написав Гайдай.

Через низьку ефективність армії в Росії звільняють генералів — британська розвідка

Низька ефективність російської армії під час її вторгнення в Україну дорого обійшлася військовому керівництву Росії — щонайменше четверо генералів ЗС РФ втратили свої посади. Ще не менше десяти генералів загинули в Україні. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Погана ефективність збройних сил Росії під час її вторгнення в Україну дорого обійшлася російському військовому керівництву, що, швидше за все, призвело до звільнення щонайменше шести російських командувачів з початку бойових дій у лютому 2022 року", — йдеться у повідомленні.

У розвідці зазначили, що командувачі Східного та Західного військових округів Росії, швидше за все, втратили командування.

"Генерал-полковник Олександр Чайко був звільнений з посади командувача СВО у травні 2022 року. Генерал-полковник Олександр Журавльов, який командував ЗВО з 2018 року, був відсутній на Дні ВМФ Росії в Санкт-Петербурзі 31 липня 2022 року, його, швидше за все, замінив генерал-лейтенант Володимир Кочетков", — повідомили в Міноборони Британії.

Крім того, генерал Олександр Дворніков згодом був усунутий після того, як отримав загальне командування так званою "спецоперацією" в Україні, а генерал Сергій Суровікін прийняв командування Південним угрупуванням військ від генерала Геннадія Жидка.

"До цих звільнень додається щонайменше 10 російських генералів, убитих на полі бою в Україні. Кумулятивний вплив на послідовність командування, ймовірно, сприяє тактичним і оперативним труднощам Росії", - підсумовують у розвідці Британії.

В ОРДЛО розпочалася нова хвиля примусової мобілізації

Для комплектування підрозділів мобілізаційного резерву з 1 серпня цього року на території ОРДЛО розпочалась нова хвиля примусової мобілізації. Відбирають осіб, непридатних для проходження служби та тих, які мали “відстрочку”, повідомляє ГУР Міноборони.

У розвідці зазначили, що у складі структурних мотострілецьких підрозділів 2 армійського корпусу (Луганськ) російських військ формують нові та відновлюють боєздатність наявних батальйонів.

"У Луганську за 40 хвилин на ринку забрали два автобуси чоловіків, більшість із яких вантажники. В Алчевську чоловіків забирали посеред вулиць. Населення обурене, чоловіки переховуються", — йдеться у повідомленні.

За даними ГУР, тотальна примусова мобілізація триває в багатьох населених пунктах. Наприклад, на вулицях Хрустального збільшилась кількість патрулів, які без пояснень забирають чоловіків у військкомат. Продовжуються облави по підприємствах і комерційних установах, де працюють чоловіки, придатні до військової служби.

"Водночас поширюється невдоволеність серед вже мобілізованих чоловіків ОРДЛО жахливим ставленням командування в окупаційній армії до місцевого особового складу. Зокрема поширюється інформація, що росіянам видають сучасні бронежилети і каски, а місцевим амуніцію зразка 1941—1945 років.", — йдеться у повідомленні.

Відбій тривоги у Харкові та област

Війська РФ змогли захопити лише околиці Пісків — ISW

Російські війська намагаються взяти під контроль Піски у Донецькій області, однак змогли захопити тільки південно-східну околицю селища. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

Аналітики зазначили, що українська сторона спростувала заяви Росії про те, що російські війська повністю контролюють Піски.

Як відзначають в ISW, кадри з геолокацією підрозділів "ДНР" вказують на те, що російські війська, ймовірно, контролюють тільки південно-східну околицю Пісків.

Російські війська провели серію безуспішних наземних атак, намагаючись прорвати лінію оборони України в районі Авдіївка-Донецьк. Також спробували просунутися на захід від своїх позицій біля Олександрівки в бік Мар'їнки, приблизно в 5 км на захід від Петровського району Донецька.

Війська РФ 6 серпня провели кілька обмежених наземних атак на південний захід від Донецька у напрямку до кордону Донецької та Запорізької областей і продовжували завдавати авіаційні та артилерійські удари в районі між Донецьком та кордоном області.

Карта боїв
Карта боїв в Україні станом на 6 серпня / ISW

Повітряна тривога у Харкові та області

У ніч на 7 серпня російська армія обстріляла Нікопольщину й Криворіжжя, двоє людей поранені

У ніч на 7 серпня російська армія обстріляла Нікопольщину й Криворіжжя, є поранені. Про це повідомив голова обласної військової адміністраії Валентин Резніченко.

На Нікопольський район російська армія направила 60 снарядів з «Градів». У Марганці поранені двоє людей. Один з них, 64-річний чоловік, з пораненнями у лікарні. Пошкоджені майже 50 приватних будинків, кілька автівок та автобусна зупинка.

Зачепило газопровід та електромережу. Кілька тисяч марганчан без світла. На місці працюють електрики. У Червоногригорівській громаді без жертв та руйнувань.

По Криворізькому району ворог ударив з «Ураганів» та ствольної артилерії. Без загиблих і поранених.

З портів Одещини 7 серпня відправляться чотири судна з зерном

З порту міст Чорноморськ та Одеса сьогодні, 7 серпня, відправляться чотири судна з українським збіжжям. Про це повідомили в Міноборони Туреччини.

Одне судно вирушить з порту "Одеса", ще три — з порту "Чорноморськ".

Також в порт планує зайти судно під завантаження, повідомили в Міноборони Туреччини.

Росія розгортає засоби ППО у Білорусі. ЗСУ відбили атаки росіян на Донбасі

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках, за наявною інформацією, на території Білорусі збройні сили РФ розгортають додаткові сили і засоби протиповітряної оборони.

На Сіверському напрямку росіяни обстріляли з артилерії райони населених пунктів Гай і Грем’яч Чернігівської області та Нові Вирки Сумської області.

На Харківському напрямку війська РФ обстрілювали із ствольної та реактивної артилерії лінію зіткнення. З вертольотів завдали авіаударів біля Верхнього Салтова та Пришиба.

На Слов’янському напрямку російські військові відкривали вогонь з артилерії різних типів в районах населених пунктів Велика Комишуваха, Бражківка, Вірнопілля, Сулигівка, Карнаухівка, Рідне, Дібрівне, Грушуваха, Богородичне, Норцівка та Залиман.

"Для ускладнення ведення повітряної розвідки противник задіяв комплекси радіоелектронної боротьби. Вів наступальні бої в районі Богородичного та Долини, успіху не мав", — повідомили у Генштабі.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Краматорськ, Карпівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Переїзне, Григорівка, Донецьке, Райгородок, Званівка та Івано-Дар’ївка. Літаками штурмової авіації росіяни завдали авіаудару біля Спірного.

"Ворог намагався провести наступ в районі Верхньокам’янського, успіху не мав, відійшов", — йдеться у повідомленні.

На Бахмутському напрямку армія РФ вела обстріли неподалік Бахмута, Костянтинівки, Соледара, Зайцевого, Яковлівки, Шумів, Кодеми, Білогорівки, Іванівки, Веселої Долини та Бахмутського. Росіяни завдали авіаційних ударів поблизу Зайцевого та Бахмута.

"Ворог вів штурмові дії на напрямках Володимирівка – Яковлівка, Покровське – Бахмут, Відродження – Вершина, Новолуганське – Зайцеве. Українські воїни утримали позиції та відкинули окупантів назад", — йдеться у повідомленні.

Противник продовжує ведення наступальних дій на напрямках Новолуганське – Кодема, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Авдіївка, Павлівка, Піски, Шевченко, Нетайлове, Невельське, Олександропіль та Нью-Йорк. Завдавали авіаційних ударів біля Микільського, Кам’янки, Авдіївки, Володимирівки та Мар’їнки.

У Генштабі зазначили, що російські війська вели наступальні бої в напрямках Новобахмутівка – Красногорівка, Спартак – Авдіївка, Веселе – Піски, успіху не мали і відійшли.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Полтавка, Степове, Трудове, Новомихайлівка, Білогір’я, Новоандріївка, Новопіль, Володимирівка, Новосілка, Мала Токмачка, Времівка, Оріхів, Залізничне, Степногірськ, Темирівка, Чарівне. Російська авіація діяла неподалік Веселого, Новоданилівки, Малих Щербаків та Новосілки.

На Південнобузькому напрямку війська РФ з танків та всього спектру артилерії стріляли лінії зіткнення та в глибині оборони, намагаючись утримати зайняті позиції.

Росіяни також завдали авіаударів поблизу Андріївки, Білогірки та Великого Артакового. Вели інтенсивну повітряну розвідку безпілотниками.

У Чорному морі в готовності до застосування високоточної зброї перебувають чотири носії крилатих ракет морського базування.

"Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Внаслідок втрат особовий склад ворога на деяких напрямках відмовляється йти в бій та вдається до саботажу", — повідомили у Генштабі.

Вранці 7 серпня РФ ракетами обстріляла Новобаварський район Харкова

Про це повідомив мер Ігор Терехов. Інформація про пошкодження та поранених встановлюється.

Після 04:40 у Харкові чули щонайменше три вибухи

ЗСУ нанесли 9 ударів по опорних пунктах російських військових на Херсонщині та Миколаївщині

Штурмова авіація ЗСУ завдала 9 ударів по трьох опорних пунктах російських військових. А також по чотирьох позиціях скупчень їх військ, озброєння, техніки та по одному складу боєприпасів та радіолокаційних станцій, повідомляє Оперативне командування "Південь".

За даними командування, ЗСУ знищили чотири зенітно-ракетних систем С-300 і зенітно-ракетного гарматного комплексу "Панцир-С1", 122-х мм гаубиці, російський безпілотник-розвідник, броньовану та автомобільну техніку. А також один склад боєприпасів та 72 військових РФ. Остаточні дані розвідуються

"Проте військові РФ вісім разів атакували з літаків та гелікоптерів позиції ЗСУ та звільнені населені пункти на Херсонщині та Миколаївщині", — йдеться у дописі.

РФ стала першою, хто використовує для терору атомну станцію — Зеленський

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив, що навколо Запорізької АЕС спостерігається значне загострення ситуації.

"І попри те, що російські обстріли атомної станції є одним з найнебезпечніших злочинів проти українців та всіх європейців, проти права на життя кожної людини, чомусь немає звіту й навіть простого повідомлення від Amnesty International про це. Дуже красномовне мовчання, яке ще раз вказує на маніпулятивну вибірковість цієї організації", — додав президент.

Загроза російських провокацій і терактів досі лишається — Зеленський

Україні вдалося відновити морський експорт української агропродукції, втім загроза російських провокацій і терактів залишається.

"Наші порти на Чорному морі знову працюють. І хоч поки що дуже рано давати загальні оцінки процесу, все ж можна сказати, що це позитивно і для нашої держави, і для всіх наших партнерів. Проте ключовий ризик – безпековий – досі не знято", — сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Він також додав, що якщо партнери України виконають свою частину зобовʼязань і гарантують безпечність постачання, це вирішить глобальну продовольчу кризу.

Інкубатори, турнікети та ліки: Україна отримала допомогу від партнерів

Україна отримала гуманітарну допомогу від західних партнерів, серед якої — інкубатори, турнікети, ліки та інші медичні засоби. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

"Росія щоденно обстрілює українські міста і села, руйнує інфраструктуру, спалює врожаї і, що найстрашніше, ранить та вбиває українців. А тому допомога наших партнерів, яка вже набула безперервний та системний характер, є такою важливою – щоб рятувати якомога більше життів", — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до пакета увійшли:

  • 3 інкубатори;
  • 2998 турнікетів;
  • 18 амбулаторних шприцевих насосів;
  • 16 палет ліків в асортименті;
  • 80 палет шприців;
  • 70 палет антисептичних дезінфекційних засобів;
  • 49 палет засобів індивідуального захисту.

"Ми їдемо шукати нову домівку". Історія родини з окупованого Щастя

Ольга Сухіна разом зі своєю 13-річною донькою виїхала з Щастя Луганської області. Їм довелося переїхати до Сєвєродонецька ще за кілька днів до початку повномасштабної війни через загострення на фронті. Однак російська армія почала активно обстрілювати і їхнє нове помешкання. Родина вимушена була тікати ще далі від лінії вогню – так опинилися у Дніпрі.

Історію родини читайте у матеріалі Суспільного.

На початок