Росія назвала вбивства у Бучі "провокацією" України та першою скликає Радбез ООН

Росія назвала вбивства у Бучі "провокацією" України та першою скликає Радбез ООН

Доповнено
Росія назвала вбивства у Бучі "провокацією" України та першою скликає Радбез ООН
. Фото: AP

Після оприлюднення фактів злочинів російських військ в раніше окупованих містах Київської області Росія вирішила перехопити ініціативу і скликати засідання Ради безпеки ООН 4 квітня.

Про це у Twitter повідомив заступник постпреда РФ при ООН Дмитро Полянський.

Злочини російської армії проти мирних громадян в містах Київщини він назвав "провокацією".

"У зв'язку із жахливою провокацією українських радикалів у Бучі Росія запросила проведення засідання РБ ООН у понеділок, 4 квітня", – написав він.

Полянський додав, що на засіданні російська сторона хоче "вивести українських провокаторів, що зарвалися, та їхніх західних покровителів "на чисту воду".

Пізніше у Міноборони РФ заперечили звинувачення російських військових у масових вбивствах мирних жителів в Бучі. Російська сторона стверджує, що "фотографії та відеокадри з Бучі – чергова постановка київського режиму для західних ЗМІ".

"Усі опубліковані київським режимом фотографії та відеоматеріали, що нібито свідчать про якісь "злочини" російських військовослужбовців у місті Буча Київської області, є черговою провокацією. За час перебування даного населеного пункту під контролем російських збройних сил жоден місцевий житель не постраждав від будь-яких насильницьких дій", – заявили у російському відомстві.

Своєю чергою речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що мета "чергового злочину київського режиму у Бучі — "зрив мирних перемовин та ескалація насильства".

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • Україна вимагає від світової спільноти розслідувати злочини Росії в Київській області. Станом на вечір 2 квітня у Бучі виявили приблизно 280 загиблих місцевих жителів, похованих у братських могилах. Місто майже місяць було окуповане військами РФ.
  • 30 березня у Міністерстві оборони України повідомили, що у Маріуполі російські окупанти упродовж кількох днів по черзі ґвалтували молоду жінку на очах у її малолітньої дитини. Хлопчик посивів. Жінка померла.
  • Російські військові на захоплених територіях катують та грабують місцеве населення, повідомила уповноважена з прав людини ВР Людмила Денісова.
  • Російська армія включила у свій "арсенал" зґвалтування як знаряддя війни, що є воєнним злочином, заявила послиня Сполученого королівства в Україні Мелінда Сіммонс.
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи масові вбивства мирних мешканців Бучі, заявив, що дії російських окупантів – "жорстокість, небачена в Європі десятиліттями".
  • Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав керівництво Європейського Союзу якнайшвидше скликати саміт щодо воєнних злочинів Росії, скоєних в Україні.

Читайте також

"А білі пов'язки треба ще вдягати?" — Ірпінь та Буча після російських окупантів. Фоторепортаж

Вторгнення Росії в Україну, день 39. Текстовий онлайн

"Різанина в Бучі": Україна просить Міжнародний кримінальний суд приїхати на Київщину. Що відомо

"Це не просто війна. Усе набагато гірше" — Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок