Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн
. Фермер дивиться на своє палаюче поле в Дніпропетровській області, фото: AP / Єфрем Лукацький

5 липня — 132 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Російські війська зайшли в Лисичанськ, під обстрілами Харків, Краматорськ і Слов'янськ на Донеччині.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Дозвіл на переміщення країною військовозобов’язаних, декларація в Лугано, нові санкції. Війна. Головне за 5 липня

Головне на цей час

  • СБУ затримала помічника-консультанта народного депутата, члена комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрія Здебського ("Слуга народу") за підозрою у тому, що той здійснював розвідувально-підривну діяльність в органах влади. Нардеп заявив Суспільному, що раніше ця людина була його керівником, служила в адміністрації ДПСУ на високій посаді та розуміється у питаннях кордону, демаркації, розбудови.
  • Швейцарія, Норвегія, Нідерланди, Шотландія, на конференції з питань відновлення України зголосилися виділити 100 млн та 1 мільярд євро відповідно на гуманітарну допомогу та бюджетну підтримку.
  • Україна на конференції у місті Лугано (Швейцарія) представила план відновлення на 24 томи, обговорення завершать 5 липня. Загалом план відновлення оцінюють у 750 млрд доларів. Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн восени планують провести міжнародну конференцію щодо відновлення України після війни. Її метою буде повернення країні довіри інвесторів.
  • Папа Римський Франциск заявив, що Ватикан зараз веде перемовини з Росією щодо його візиту до Москви для перемовин з Путіним про війну. Після цього, за словами понтифіка, він, можливо, відвідає Київ.

Суспільне завершує текстовий онлайн 132-го дня повномасштабної війни. Хроніку 6 липня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн
Житловий будинок, зруйнований обстрілами військ РФ у районі Салтівка в Харкові, Україна, 5 липня 2022 р. Фото: АР / Євген Малолєтка

Військові РФ обстріляли п'ять прикордонних громад на Сумщині

З восьмої ранку 5 липня військові РФ почали обстрілювати громади на Сумщині — Новослобідську, Білопільську, Шалигінську, Краснопільську та Середино-Будську. Про це повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Новослобідську громаду обстрілювали з міномету, там 10 влучань. Пошкоджено 2 домоволодіння, повибивані вікна та лінії електропередач.️

Також з 8 ранку було 7 мінометних влучань по Білопільській громаді.

Опівдні у Шалигінській громаді було 3 влучання. Через три години — 15 влучань з міномета. Майже о 20.00 безпілотники скинули вибухівки над Шалигінською громадою

Майже з пів на першу розпочався обстріл зі стрілецької зброї та мінометів Краснопільської громади. Ближче до 17 і до 19.00 — ще два обстріли, обидва по 5 мін. Пошкоджено склад міндобрив.

️О пів на шосту 4 міни прилетіло у Середино-Будську територіальну громаду.

Україна просить Туреччину перевірити ще три судна на наявність вкраденого зерна — Reuters

Україна звернулася до Туреччини із проханням перевірити ще три судна, що йдуть під прапором Росії, на наявність у них вкраденого з окупованих українських територій зерна. Як повідомляє агентство Reuters, йдеться про три великі суховантажні судна — "Михайло Ненашев", "Матрос Позинич" і "Матрос Кішка".

"У листі від 13 червня, про який раніше не повідомлялося, Генеральна прокуратура України звернулася до Міністерства юстиції Туреччини з проханням провести розслідування та надати докази щодо трьох названих суден, які, як вона підозрює, були причетні до перевезення зерна, ймовірно викраденого з нещодавно окупованих. українських територій, таких як Херсон", — йдеться у повідомленні.

У листі, з яким ознайомилося видання, йдеться, що судна вирушали з головного зернового термінала Криму в Севастополі у квітні та травні. Відтак Україна вимагає від Анкари отримати документацію про їхній вантаж та прибуття до турецьких портів.

Усі три судна належать дочірній компанії російської державної компанії "Об'єднана суднобудівна корпорація", що знаходиться під санкціями Заходу, згідно з судноплавною базою даних Equasis. Російська компанія не відповіла на запит щодо коментарів.

"Якщо буде встановлено, що "Об'єднана суднобудівна корпорація" перевозила зерно з нещодавно окупованої території України, це додасть нових доказів щодо причетності російських державних структур до експорту того, що Київ називає краденим", — пише Reuters.

Батько Романа Ратушного оприлюднив допис день народження сина

Тарас Ратушний, батько загиблого у війні з РФ активіста та добровольця Романа Ратушного, оприлюднив допис, присвячений дню народженню сина.

5 липня Роману Ратушному мало б виповнитися 25 років.

"Ти пішов, але продовжуєш вбивати зайд. І тисячі твоїх братів та сестер щодня, зціпивши зуби, з іменем твоїм, знаходять усіх і вбивають. Бо Київ з твоїм іменем на щиті продовжує твої справи. І сподіваюсь, країна теж не пастиме задніх. Бо коли на найбільшому форумі щодо майбутнього європейської України президентка Європейської Унії головну промову починає твоїм ім'ям — твоя місія триває. Бо ти неймовірний, Сенека. З днем народження", — написав Тарас Ратушний.

На Харківщині внаслідок обстрілів селища Печеніги поранений однорічний хлопчик

Увечері 5 липня російські військові обстріляли селище Печеніги у Чугуївському районі Харківської області. Внаслідок цього поранення отримав однорічний хлопчик та 64-річний чоловік, повідомили у прокуратурі Харківської області.

"За даними слідства, 5 липня близько 18 години російські військові обстріляли смт Печеніги Чугуївського району. Внаслідок обстрілу поранено двох мирних мешканців, серед яких хлопчик віком 1 рік 11 місяців та 64-річний чоловік. Також пошкоджено житлові будинки", — йдеться у повідомленні.

"Пам’ятаєте, як в Донецькому аеропорту? Люди витримали. А бетон — ні. Тут так само". Гайдай про Лисичанськ та окупацію

Третього липня ЗСУ відійшли з Лисичанська, місто окупувала армія РФ, того ж дня міністр оборони Росії Сергій Шойгу повідомив Путіну про повне захоплення Луганської області. Нині неокупованою на Луганщині залишається село Верхньокам‘янка, там йдуть бої. Що відбувається на непідконтрольній Україні території, та скільки людей вдалось евакуювати — читайте в інтерв'ю з головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм.

Зокрема, посадовець пояснив різницю в евакуації військ із Лисичанська у порівнянні із ситуацією із Сєвєродонецьком.

"У чому було трохи легше з Сєвєродонецьком — у тому, що все ж таки, він тримався, трохи ближче підійшли на другий місяць. Десь стояли в Рубіжному довгий час, а потім вже зайнялися Сєвєродонецьком. Але увесь цей час з 24 лютого були обстріли. Всієї території Луганської області, підконтрольної Україні. І всі захисні споруди були вже пошкоджені або зруйновані. Тобто, їх залишали, переходили на інші, переходили знову на інші, тримали, наносили вогневе враження ворогу. Все було нормально. Але єдине, що все одно, не витримали. Пам’ятаєте, як в Донецькому аеропорту? Люди витримали. А бетон — не витримав. Тут так само. От як росіяни виграЮть? У них просто достобіса боєкомплектів для артилерії. І вони просто нон-стопом обстрілюють позиції. Тут, якби ти не хотів, а все одно, не витримає навіть саме укріплене бомбосховище", — зазначив Гайдй.

Два міністри з уряду Джонсона подали у відставку

Міністр фінансів Великої Британії Ріші Сунак заявив, що йде у відставку через незгоду з політикою прем’єр-міністра королівства Бориса Джонсона, інформує Reuters. Він оголосив про свою відставку за кілька хвилин після того, як відповідне подання анонсував міністр охорони здоров'я Саджид Джавід, заявивши, що втратив впевненість у здатності Джонсона керувати країною в національних інтересах.

Як зазначає BBC, про відставку обох міністрів стало відомо невдовзі після того, як Борис Джонсон перепросив за призначення на посаду члена парламенту від партії торі, якого звинуватили у домаганнях до двох чоловіків у нетверезому стані у приватному клубі. Політичний оглядач видання Кріс Мейсон вважає, що такі події в уряді можуть призвести до його краху.

Російські окупанти знищили ісламський культурний центр у Сєвєродонецьку

Російські окупанти знищили ісламський культурний центр "Бісмілля" у Сєвєродонецьку. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив імам Луганської спільноти мусульман Тимур Берідзе.

"Центр було знищено 16 червня о 9 ранку. Цілеспрямовано. Був обстріл касетами", —розповів Берідзе.

Він додав, що на місці загинуло 20 людей, які під час обстрілу загиблі набирали воду у дворі центру. Деякі загиблі поховані поряд з кафе "Грузія", яке зазнало руйнувань разом з мечеттю.

По Хмельницькій області завдали три ракетних удари, є травмований

5 липня під час повітряної по Хмельниччині було завдано три ракетних удари. Про це повідомив начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

"Станом на 20.30 маю інформацію про три прильоти ракет в Хмельницькому районі. Виїхав на місце події. Детальніше з самого місця події", — написав Сергій Гамалій.

Внаслідок ракетного удару на території Ярмолинецької територіальної громади травмувалась одна людина, загиблих немає. Про це Суспільному розповів голова Ярмолинецької територіальної громади Андрій Шутяк. За його словами, в травмованого — осколкове поранення сідниці, його доставили в лікарню.

Туреччина активізує зусилля зі створення зернового коридору з України — Ердоган

Туреччина має намір активізувати контакти з Росією та Україною щодо створення коридору задля вивезення українського збіжжя. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі в Анкарі.

"Особливо велике значення має Чорноморський зерновий коридор. Важливими є підходи і пана Путіна, і пана Зеленського, обох лідерів. Ми продовжуємо наші переговори, тому що йдеться про те, щоб це зерно потрапило у світ", — зазначив політик.

Зеленський: Прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень

Президент України Володимир Зеленський прокоментував правила пересування Україною для військовозобов'язаних.

"Доручив міністру оборони, начальнику Генштабу і Головнокомандувачу ЗСУ завтра доповісти мені всі деталі стосовно рішення про затвердження порядку отримання якихось дозволів для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів… Прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень", — заявив президент у зверненні наприкінці 132-го дня війни.

"Перше вільне покоління": згадки рідних та друзів про Ратушного

Сьогодні Роману Ратушному мало б виповнитися 25 років.

Роман Ратушний загинув 9 червня під Ізюмом, захищаючи східний фронт. Боєць був розвідником 93 окремої механізованої бригади "Холодний яр".

Суспільне зібрало розповіді про Романа — від Євромайдану та фронту. А також про те, що він залишив після смерті. Журналістка Мирослава Барчук поспілкувалася з матір'ю Романа, письменницею Світланою Поваляєвою, яка розповіла, яким був її син у перший день вторгнення. Також про Романа розповів історик та журналіст Вахтанг Кіпіані, поет і видавець Іван Малкович, журналістка Мирослава Ґонґадзе, актриса Римма Зюбіна, а також побратими Романа Ратушного.

Читайте також: "Тримай небо!" Близькі та друзі згадують загиблого в боях київського активіста Романа Ратушного

ЦПД спростував фейки щодо самостійного виїзду дитини з України

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони спростував фейки щодо самостійного виїзду дитини з України. Про це повідомляє ЦПД при Раді національної безпеки і оборони України. Зокрема, у ЦПД застерегли, що фейком є те, що 15-річні можуть самостійно поїхати автобусом з однокласниками на море у Болгарію.

“Самостійно виїжджати за межі України дитина може з 16 років, проте необхідно враховувати законодавство тієї країни, куди вона прямує, там можуть бути свої вікові обмеження”, — пояснили в ЦПД.

Також фейком є інформація про те, що з 16 років дитині можна з друзями без батьків поїхати до Варшави.

“У Польщі діти віком від 16 до 18 років вважаються як такі, що перебувають без нагляду, і тому не мають права самостійно подорожувати країною – лише із законними представниками”, — попередили в ЦПД.

Фейком є й таке: "якщо батьки не супроводжують дитину під час поїздки на закордонні змагання, то вона не зможе потрапити в іншу країну".

У ЦПД пояснили, що в такому випадку, батьки дитини можуть дати нотаріально завірене доручення на іншу особу, наприклад, тренера, який супроводжуватиме дитину у подорожі на спортивні змагання в іншу країну.

На Хмельниччині пролунали вибухи

На Хмельниччині під час повітряної тривоги пролунали вибухи — в Хмельницькому районі зафіксували обстріли, зазначив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Військового обліку у "Дії" не буде

Військового обліку у "Дії" не буде. Про це повідомили Суспільному у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації

"Військовий облік відноситься до електронної системи “Оберіг”, яка використовується для ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів. До Дії він не має ніякого відношення, Дія — не реєстр", — зазначили там.

По виїзді в межах області отримувати дозвіл військовозобов’язаним не треба — Генштаб

Коментуючи правила пересування Україною для військовозобов'язаних, представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись зазначив, що при пересуванні по області дозвіл від військомату на виїзд не потрібен.

"Якщо в межах області — не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області — теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл", — зазначив офіцер в етері національного телемарафону.

Він нагадав, що відповідні норми законодавства України діють давно та у зв'язку з поверненням великої кількості чоловіків до своїх домівок виникла потреба в актуалізації облікових даних військовозобов'язаних для розуміння можливостей мобілізаційного ресурсу.

Також Хлись поінформував про використання додатка Дія для військового обліку у майбутньому.

Читайте також: Правила пересування Україною для військовозобов'язаних. Що варто знати

Майже по всій території країни оголошена повітряна тривога.

У Києві повітряна тривога.

ЗСУ отримають від Британії гаубиці та дрони-камікадзе

Збройні сили України незабаром отримають з Великої Британії самохідні гаубиці та дрони-камікадзе. Як повідомляє пресслужба британського уряду, про це повідомив прем’єр Джонсон президенту Зеленському. Ідеться про 10 самохідних артсистем, але кількість та тип дронів-камікадзе у повідомленні пресслужби британського уряду, не уточнили.

Сергій Філімонов, який зіграв головну роль у стрічці "Носоріг" Сенцова, отримав поранення на фронті

5 липня у своєму Twitter Сергій Філімонов, який зіграв головну роль у фільму Олега Сенцова "Носоріг" повідомив, що отримав поранення на фронті.

"Нас накрило градом. Мене поранило. Дістали вже 8 осколків. Евакуюють в Дніпро", — йдеться в повідомленні.

Сергій Філімонов — лідер неформального молодіжного руху "Гонор", колишній керівник київського осередку "Цивільного Корпусу Азов" та київського осередку партії "Національний корпус", відомий також як організатор та учасник активістських ініціатив проти забудови, на підтримку політичних в’язнів і жертв політичних злочинів. Зіграв головну роль у фільмі українського режисера Олега Сенцова "Носоріг".

Міжнародний комітет Червоного Хреста контактує з військовополоненими захисниками "Азовсталі"

Міжнародний комітет Червоного Хреста контактує з військовополоненими захисниками «Азовсталі» та контролює умови їхнього утримання, повідомив речник МКЧХ в Україні Власенко. Чи відвідує МКЧХ військовополонених — Власенко прямо не відповів, посилаючись на конфіденційність.

Напередодні дружина командира полку "Азов" Катерина Прокопенко заявила, що візити представника МКЧХ були однією з умов вивезення військових з "Азовсталі", втім у рідних нема інформації, чи вони відбуваються.

Війська РФ намагаються захопити дорогу Бахмут – Лисичанськ і Білогорівку

Російські війська намагаються взяти під контроль дорогу Бахмут – Лисичанськ та оволодіти населеним пунктом Білогорівка, ідеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Під обстрілами Донеччина, Луганщина, а на Харківському напрямку армія РФ обороняється на раніше захоплених рубежах.

"Застосовували танки, міномети, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Уди, Дементіївка, Нове, Руські Тишки, Циркуни, Кутузівка, Базалівка, Пришиб, Шевелівка та Протопопівка. Вів штурмові дії поблизу Соснівки, успіху не мав, відійшов. Завдав авіаційного удару в районі Харкова", — ідеться у повідомленні.

У Чернігові 40 людей живуть без газу, води в напівзруйнованому будинку

Без води, газу та світла живуть 40 людей у напівзруйнованому будинку на вулиці Мазепи у Чернігові. 15 березня вночі в будівлю влучив російський снаряд, зайнялася пожежа на кількох поверхах. Зараз в будинку живуть люди, яким немає куди йти і які чекають допомоги від міста та держави. Суспільне Чернігів поспілкувалось із ними.

На Харківщині арештували активи російських компаній на понад 40 мільйонів

Суд арештував майно 13 приватних підприємств, які опосередковано сприяють військовій агресії РФ проти України, повідомляє СБУ. Ці підприємства "опосередковано сприяють військовій агресії РФ проти України. Їхні засновники та кінцеві бенефіціари – громадяни й юридичні особи країни-агресора. Кожне з них перераховує отримані в Україні прибутки на рахунки материнських компаній, які у свою чергу сплачують податки до державного бюджету РФ".

За рішенням Київського районного суду Харкова наклали арешт на рухоме та нерухоме майно, а також корпоративні права цих компаній на загальну суму понад 40 млн грн. Тепер майно буде передано до АРМА.

Росіяни посилили охорону Кримського моста — росЗМІ

Російські окупанти посилили протиракетну та протиповітряну оборону та охорону Кримського мосту для відбиття можливої ​​атаки Збройних сил України, пише "РИА Новости Крым". Також російські пропагандисти цитують військового експерта РФ Сергія Горбачова. За його словами, в районі Кримського мосту створено "багатоярусну ешелоновану оборону, яка має кілька секторів і зон відповідальності": "Задіяні і сили Південного військового округу, і Чорноморського флоту, і берегова охорона — морчастини прикордонних військ, і Росгвардія — чергують катери і так далі".

За фактом обстрілів росіянами Слов’янська розпочато кримінальне провадження

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілів, повідомляє Офіс Генерального.

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 5 липня окупаційні війська армії РФ накрили артилерійським вогнем Слов’янськ — одна мирна мешканка загинула, ще семеро отримали поранення. Пошкоджено багатоквартирні та приватні будинки, горів ринок.

Загалом зафіксовано 10 фактів обстрілу мирного міста, і наразі обстріли тривають. Встановлюють відомості щодо постраждалих осіб та пошкодженого майна.

Росіяни перекидають свій персонал на окуповану ЗАЕС — ССО

Росіяни перекидають персонал "Росатому" для роботи на Запорізькій атомній електростанції, яка опинилась під контролем збройних формувань РФ, через відмову українських фахівців співпрацювати з ними. Про це повідомляє Центр національного спротиву, створений Силами спеціальних операцій.

"Більшість робітників Запорізької атомної електростанції відмовляються співпрацювати з окупантами, відтак росіяни звозять на станцію робітників "Росенергоатому", — йдеться у повідомленні.

За даними ССО, українські фахівці відмовляються допомагати окупантам попри пропозиції у вигляді підвищених зарплат та оплачуваного відпочинку в Кіріловці чи Криму.

На військовій базі в Мелітополі загинуло понад 200 окупантів – мер

На знищеній Збройними силами України військовій базі у Мелітополі загинуло понад 200 окупантів, ще 300 було поранено, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі національного телемарафону

"Понад 200 рашистів було повністю знищено, це є не по офіційній, але по досить достовірній інформації. Понад 300 рашистів було поранено", — зазначив він.

За його словами, удари були завдані по складах з пальним, боєприпасами, казармам російських загарбників.

3 липня ЗСУ вивели з ладу одну з 4 військових баз росіян в Мелітополі. Пізніше стало відомо, удар було завдано по Мелітопольському аеродрому, на якому окупанти розмістили свою базу.

Обстріл Слов’янська 5 липня: один загиблий, семеро поранених

За попередніми даними, в результаті сьогоднішнього масованого обстрілу міста загинула людина. Ще семеро дістали поранень. Про це повідомив начальник Слов’янської МВА Вадим Лях. Внаслідок влучань загорівся центральний ринок. Також постраждав центральний район міста, мікрорайони "Варшава", Північний, Словкурорт. Розмір збитків з’ясовується.

Діяльність Комуністичної партії України остаточно заборонили

Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові 5 липня ухвалив рішення, яким заборонив діяльність Комуністичної партії України, повідомила пресслужба суду.

"5 липня 2022 року колегія суддів Восьмого ААС завершила розгляд адміністративної справи № 826/9751/14 про заборону Комуністичної партії України. Судом задоволено позовні вимоги Міністерства юстиції України: заборонено діяльність Комуністичної партії України; кошти й інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави», – йдеться в повідомленні.

У суді додали, що повний текст рішення у справі про заборону партії буде оприлюднений на офіційних сайтах Міністерства юстиції і Верховної Ради України.

Залужний закликав чоловіків стати на військовий облік

Усі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК (Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки — ред.)", — уточнив Залужний.

"Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося", — додав він.

Порядок надання дозволу за посиланням.

Фінляндія арештувала 800 російських вантажних вагонів в рамках санкцій ЄС

Фінський державний залізничний оператор VR арештував близько 800 вантажних вагонів, що належать російським компаніям, у рамках санкцій, запроваджених ЄС проти РФ. Про це повідомляє Reuters. За словами речниці VR Тайни Куйтунен, загалом нині йдеться про близько 800 арештованих вантажних вагонів.

Зазначається, що у березні майже 5 000 російських залізничних вагонів знаходилися у Фінляндії, коли країна вирішила призупинити рух із РФ, і хоча VR хотів відправити їх назад, фінські судові пристави наказали арештувати деякі з них.

Арештовані вагони належать компаніям, що напряму потрапили під європейські санкції або акціонери яких відмовилися від контролю над компаніями через те, що вони потрапили під санкції після повномасштабного вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого.

Орган судових приставів Фінляндії заявив, що заморозив активи кількох десятків російських і білоруських фізичних і юридичних осіб, включно з транспортними компаніями, на суму щонайменше 82 мільйони євро, в рамках виконання санкцій ЄС.

Повітряні сили показали, як збивали вранці російські ракети

Командування Повітряних Сил ЗСУ оприлюднило відео, як українська протиповітряна оборона збиває російські ракети вранці 5 липня. Командування Повітряних Сил ЗСУ у Facebook.

"5 липня 4:00 ранку. Бойова робота української протиповітряної оборони – підрозділів зенітних ракетних військ повітряного командування "Схід" (м. Дніпро)", — ідеться у повідомленні.

На відео видно, як ППО перехоплює ракети над полями і над містом.

В Україні запустили "Базу російських пропагандистів"

Волонтерська ініціатива у партнерстві з YouControl представила "Базу російських пропагандистів". Це перелік публічних осіб, що підтримують російську агресію проти України та поширюють антиукраїнські наративи останні вісім років.

На сьогодні в базу внесено 1800 осіб, її планують доповнювати щоквартально. Більшість осіб у переліку — росіяни, також є декілька білоруських медійників, представників окупованих територій Донбасу та колаборантів із Криму. Крім того, до бази включені деякі громадяни України, що наразі проживають в РФ та є колаборантами.

В Україні не планують обмежень на виїзд за кордон для жінок – Міноборони

В Україні не планують обмежувати жінок у виїзді за кордон. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За словами Маляр, у російському медіапросторі запустили фейк про мобілізацію жінок в Україні й обмеження щодо перетину кордону. Вона зазначила, що з 2014 року жодної жінки не мобілізували примусово.

"Жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і станом на зараз такі обмеження не плануються", – наголосила Маляр.

З 1 жовтня 2022 року в Україні має повноцінно запрацювати процедура взяття жінок на військовий облік. Це стосується лише жінок тих професій, які визначені в наказі Міноборони України.

У Слов'янську масований обстріл

Міський голова Слов'янська Вадим Лях повідомив про масовий обстріл міста та закликав людей залишатися в укриттях.

Російська ПВК "Вагнер" почала вербувати ув’язнених для війни в Україні

Як повідомляє російський журналістський проєкт "Важные истории", у колоніях Санкт-Петербурга ув'язнених почали вербувати в "добровольці" для поїздки на Донбас у складі ПВК "Вагнера". Про це розповіли родичі засуджених, які відбувають покарання в ІК-7 "Яблунівка"та ІК-6 "Обухове". За пів року служби "добровольцю" обіцяють виплатити 200 тисяч рублів і амністувати, якщо він повернеться живим.

"Увечері в п'ятницю в" Яблунівку „приїхали, як їх називають, "перевіряючі", — розповідає родич засудженого. — Вони виступали перед ув'язненими і закликали „захищати Батьківщину“. Потім, пізно ввечері, зібрали старшин (ув'язнених, які допомагають співробітникам колонії керувати загонами), щось їм там говорили, після чого старшини почали проводити в загонах роботу.

Старшини говорили, що ув'язненим пропонують поїхати на Донбас. Їх туди оформлятимуть нібито як на етап, до кордону повезуть під конвоєм, як звичайних ув'язнених.

Opera Europa призупинила членство російських оперних театрів

5 липня пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики в офіційному Telegram-каналі повідомила, що Асоціація Opera Europa призупинила членство російських оперних театрів.

Ще 5 березня зусиллями Держмистецтв та керівників українських оперних театрів та філармоній, які входять до складу асоціації, було створено та оприлюднено відкритий лист з проханням підтримати Україну та засудити військову агресію РФ. Проте до початку літа жодних заяв з боку російських членів асоціації Opera Europa так і не з’явилось.

Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн
Російський "Большой театр". Фото: Вікіпедія

Велика Британія виділить Україні ще понад 100 млн євро — Зеленський

Про це президент написав у Twitter.

"Провів перемовини з Борисом Джонсоном. Подякував за незмінну підтримку України, нещодавнє рішення надати £1 млрд безпекової допомоги й сьогоднішнє щодо £100 млн (116 млн євро - ред.). Говорили про продовольчу безпеку для світу й безпекові гарантії для України. Вдячні за готовність прийняти #URC2023", — написав Зеленський.

"Носоріг" Олега Сенцова переміг на кінофестивалі у Польщі

Стрічка отримала гран-прі — "Золоте гроно", повідомили у Держкіно.

"(У Лаґуві) я був зі своїм першим фільмом "Гамер", який отримав спеціальний приз, але зараз "Носоріг" отримав головну нагороду і для мене це дуже приємно, тому що на цьому проєкті працювало багато людей з Польщі. (...) Я дуже вдячний всім за допомогу у створенні фільму… Я сподіваюсь, що ми переможемо, мені вдасться вижити, я буду знімати кіно і ще до вас приїду. Do widzenia!" – сказав у відеозверненні Сенцов, який зараз служить у ЗСУ.

Фінляндія не є безпечним раєм для тероризму — голова МЗС

"Фінляндія не є безпечним раєм для тероризму і не хоче бути безпечним раєм для тероризму в майбутньому. Ми посилили власне законодавство. У цьому меморандумі згадувалося про це поєднання. У цьому процесі або в цьому механізмі, який ми створили, ми можемо отримувати інформацію, ми можемо обмінюватися інформацією. Чим ми зможемо ефективніше боротися з тероризмом у своїй країні", — заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто під час підписання угод щодо вступу в НАТО.

Армія РФ обстріляла Криворізький район Дніпропетровщини: горять склади з зерном

Про це йдеться в повідомленні управління ДСНС в області.

Поцілили з артилерії по сільгосппідприємству у Великій Костромці. Зруйновано склади із зерном. Триває пожежа, сказано в повідомленні.

У Чернівцях через війну скасували Петрівський ярмарок

Про це Суспільному розповів заступник міського голови Чернівців Юрій Лесюк. За його словами, місто не може наражати на небезпеку велику кількість людей та гарантувати безпеку під час повітряних тривог.

Петрівський ярмарок проводять щороку. До Чернівців приїжджають підприємці, які продають домашні продукти та предмети побуту. Торік місто заробило на організації ярмарку понад 800 тисяч гривень.

Французький письменник Беґбедер доєднається до збору грошей для захисників Миколаївщини

Французький письменник Фредерік Беґбедер доєднається до благодійної вечері в Парижі Charity dinners, на якій збиратимуть гроші для захисників Миколаївщини.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив нардеп Микола Тищенко.

"Фредерік Беґбедер приєднався до благодійного проєкту. Це означає, що ще один всесвітньовідомий митець виступив проти зла і став на бік України", — написав Тищенко.

Charity dinners — проєкт всеукраїнського благодійного фонду "Way of peace". Під час заходу відбудеться аукціон з лотами предметів української культури та мистецтва.

Посол України в Туреччині розповів, за яким механізмом повертатимуть вкрадене РФ зерно

Посол України в Туреччині Василь Боднар розповів Суспільному, що наразі перемовини щодо розблокування портів проходять у двосторонньому форматі Україна-Туреччина. Чотиристоронній формат за участі Росії буде сформований після того, як Україна узгодить з партнерами "червоні лінії".

Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн
Надзвичайний і повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар. Фото – УНІАН
"Двосторонній трек йде: Україна-Туреччина, і інший двосторонній трек: Туреччина-Росія. Перед тим були комунікації по лінії Міністерства закордонних справ, військових, транспортників з росіянами, тепер комунікація з нами відбувається через онлайн-формати, узгоджують позиції, і якщо вийдуть на спільну платформу, тоді вже можна буде говорити про щось серйозне", — заявив Боднар.

Він додав, що зараз в портах України перебуває в портах 20 суден: "Це порти навколо Одеси і Миколаєва, включно з Чорноморськом, Південним, Ольвією. В сумі десь 20 суден. Всі вони застрягли з початку війни фактично. І це вже оголошував президент Ердоган, про те, що вони готові будуть забрати частину зерна, тобто на вивіз працювати, але тут мова йде більше не про вивіз зерна як такий, а взагалі про налагодження комунікацій назовні морським шляхом. Тому, що нам також потрібно щось завозити: від продуктів харчування до міндобрив та різних речей, які нам потрібні".

Операційна зона РФ у Чорному морі обмежена тимчасово окупованим Кримом — експерт

Про це в ефірі єдиного телемарафону заявив директор New Geopolitics Research Network, військовий експерт Михайло Самусь.

"Якщо ми відкинули ворога на 100 км у морі (йдеться про звільнення острова Зміїний — ред.), то тепер його операційна зона обмежена тимчасово окупованим Кримом. Російські військові кораблі ховаються фактично за Кримом, перебуваючи під захистом його систем ППО. Звільнення острова допоможе розблокуванню українських портів, бо до того, як Україна знищила ракетний крейсер “Москва” і очистила острів Зміїний, була така легенда чи міф, що російський флот є безсмертним, він домінує у Чорному морі, а Росія перетворила його на російське озеро", — пояснив Самусь.

Столтенберг щодо вступу Швеції та Фінляндії: це найшвидший вступ в історії НАТО

Під час підписання угод щодо вступу Швеції та Фінляндії до НАТО генсек Альянсу Єнс Столтенберг утруднився спрогнозувати скільки часу займе увесь процес.

"Протоколи про приєднання, які були підписані сьогодні, мають бути ратифіковані в 30 національних парламентах, і різні країни мають різні процедури. Тому я дуже обережно прогнозую, наскільки швидко це може відбуватися. Але те, що ми бачили, це те, що багато союзників підготували багато парламентів. Я хочу сказати, що вони готові зробити це дуже швидко. І я розраховую на те, що союзники забезпечать швидкий і гладкий процес ратифікації. Я не кажу вам точно, але ми говоримо про місяці. І я вітаю той факт, що багато союзників уже почали і оголосили, що зроблять це швидше, ніж зазвичай. І оскільки вони побачать важливість швидкого процесу приєднання", — заявив Столтенберг.

Він додав, що це найшвидший процес вступу в історії НАТО: "З моменту подання заявок в НАТО до підписання протоколів про вступ і політичної угоди минулого тижня в Мадриді минуло лише сім тижнів".

Генштаб роз'яснив, як можна виїжджати військовозобов’язаним

"Норма закону "Про військовий обов’язок і військову службу", який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки", — йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

Генштаб розробив порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

"Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю. Просимо з розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами України, умовами воєнного стану і ведення війни", — зазначили у Генштабі.

"Побудувати краще ніж було". У Лугано ухвалили декларацію щодо допомоги Україні

Про це повідомив президент Швейцарії Ігнасіо Кассіс.

"Тут в Лугано ми почали процес відновлення України. Основа декларації — це 7 принципів. Вони визначають процеси відновлення України, вони визначають критерії й методи відновлення, вони підтверджують, що Україна буде стояти на чолі процесу, вони об'єднують реформи і відновлення і вони висловлюють широке зобов’язання міжнародних партнерів у підтримці України на шляху до стійкого відновлення", — заявив Кассіс.

  1. Перший принцип декларації — це партнерство. Україна буде очолювати процес відновлення і втілювати його разом з міжнародними партнерами. Фінансові потоки і надходження будуть відстежуватися регулярно.
  2. Акцент на реформах. Відновлення, стійкість тривалість, а також продовження поглиблення реформ є взаємозалежними речами.
  3. Транспарентність, прозорість. Цей процес включно з забезпеченням незалежної судової системи, боротьба з корупцією має включати в себе підзвітність.
  4. Участь. Процес відновлення не буде централізованим Він буде засновуватись на демократичній участі, а також участі місцевих громад і ухваленні рішень (на окальному рівні - ред.).
  5. Взаємодія, залучення численних зацікавлених сторін. Процес має сприяти участі міжнародних гравців з бізнесу, громадянського суспільства, наукових кіл і місцевих громад.
  6. Рівність. Меншості не мають включатися з процесу, процес має включати кожного, всіх.
  7. Стійкість, витривалість, послідовність, відновлення. Реформи не обмежуватимуться інфраструктурою та установами. Вони також охоплюватимуть соціальне, економічне, екологічні аспекти, витримуючи принцип “Побудувати краще ніж було”.

Міжнародний валютний фонд скерував 1 млрд 400 млн доларів починаючи з березня

Про це представник МВФ заявив під час конференції з питань відновлення України в Лугано.

"Міжнародний валютний фонд скерував 1 млрд 400 млн доларів починаючи з березня. Також фонд встановив адміністративний рахунок на який зараховуються гранти та позики. А також фінансові кошти з Канади у розмірі 1 млрд канадських доларів. Також Німеччини у розмірі 1,5 млрд євро", — наголосили в МВФ.

Нардеп, помічника якого затримали за роботу на ФСБ, розповів Суспільному деталі інциденту

5 липня Служба безпеки України повідомила про затримання помічника-консультанта народного депутата України з позивним "Атлант". Він був російським агентом і здійснював розвідувально-підривну діяльність в органах влади.

Мова йде про помічника народного депутата, члена комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрія Здебського ("Слуга народу"), він дав коментар Суспільному з цього приводу.

"Дана людина працювала у мене помічником на громадських засадах. Чому я його взяв? Тому, що він був моїм керівником, служив в адміністрації ДПСУ на високій посаді. Він розуміється у питаннях кордону, демаркації, розбудови, він є фахівцем у цьому. Він працював на громадських засадах, робочого місця в комітеті в нього не було, допуску до державної таємниці не було, він займався тими заходами, які я його просив, він був секретарем робочої групи по прикордонній діяльності. Він працював з відкритими даними, які пов’язані з кордоном, консультував мене, надав допомогу", — розповів Здебський.

Він заявив, що шокований затриманням помічника: "Для мене це моральний шок, приниження, я військовий, учасник АТО і довірився людині. Я здивований тим, що людина зламалася, хай суд дасть йому правову оцінку, і наскільки він нашкодив державі".

Оточення Путіна перебуває на карантині і постійно здає аналізи на віруси і глисти

Про це повідомляє російська служба BBC.

Як зазначає видання, попри чотири дози вакцини від коронавірусу, ослаблення пандемії та політичні події карантин для тих, хто контактує з Путіним не скасували. В ізоляції регулярно сидять пілоти, стюардеси і медики. Екіпажі російських урядових літаків з червня 2021 року щомісяця здавали до 2 000 термінових ПЛР-тестів і до 600 тестів на антитіла.

Для доступу в "чисту зону" сотні людей чотири рази здають ПЛР-тести й двічі перевіряють антитіла до коронавірусу. Якщо у людини не виявлялися антитіла, які свідчать про те, що вона хворіє, то вона після 14 днів ізоляції отримувала допуск "у чисту зону" для зустрічі з Путіним. Крім того, у них беруть і додаткові аналізи на грип, стафілокок і глисти.

Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн
Володимир Путін. Путін під час виступу перед олімпійськими спортсменами РФ, Москва, 26 квітня 2022 року. Фото: АР

Як зазначає BBC, після того, як Путін розпочав війну в Україні, він почав частіше переїжджати з резиденції до резиденції. Тому весь персонал та інше оточення президента, продовжують сидіти на карантині, однак тепер у різних точках Росії.

ЄБРР сприятиме Україні у створенні трастового фонду для акумуляції грошової допомоги

Про це заявила представниця Європейського банку з реконструкції та розвитку під час пресконференції з питань відновлення України в Лугано (Швейцарія).

"Ми надали 668 млн євро і хочемо далі продовжувати цю роботу на підтримку України та українських органів державної влади. Вчора була також оголошена пропозиція щодо запровадження відповідних механізмів трастового фонду, що зможе забезпечити сприяння європейськи зусиллям з відновлення. Цей трастовий фонд міг би дозволити зробити внески не тільки від держав членів ЄС, а й від інших країн — партнерів, спираючись на подальше співробітництво між донорами та забезпечуючи ефективне управління коштами", — наголосила представниця ЄБРР.

Нідерланди виділили ще 200 млн євро на допомогу Україні через фонд МВФ

Про це повідомила міністр зовнішньої торгівлі і співробітництва Лісьє Шрайнемахерс.

"Продовжуючи наші зусилля для вирішення найбільш термінових фінансових потреб України я сьогодні оголошую про те, що ми надали ще 200 млн євро фінансової допомоги через спеціальний рахунок МВФ. Кошти будуть витрачені на поточні потреби органів влади України, наприклад на зарплати держслужбовцям, вчителям, медикам", — сказала вона на конференції з питань відновлення України в Лугано.

Глави МЗС Фінляндії та Швеції підписали протоколи про вступ до НАТО

"Сьогоднішнє підписання буде підтвердженням підтримки. Підписання протоколу про вступ стане важливим кроком на нашому шляху до повноправного членства в НАТО. Наступним етапом буде процес ратифікації в кожній із країн Альянсу. Як майбутній член Альянсу ми робимо внесок у безпеку всіх союзників. Ми переконані, що наше членство зміцнить НАТО та додасть стабільності в євроатлантичному регіоні", — наголосила міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Надалі 30 послів і постійних представників теж мають підписати протоколи про вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, після чого ці документи мають бути ратифіковані парламентами усіх країн-членів Альянсу.

Американська баскетболістка Бріттні Грайнер, яку утримуют в РФ, написала листа Байдену

Американська баскетболістка Бріттні Грайнер, яка з лютого перебуває в російському СІЗО за звинуваченням у контрабанді наркотиків, написала президенту США Джо Байдену лист від руки з проханням не забувати про неї і зробити все можливе для її звільнення, пише Reuters.

Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн
17 лютого 2022 року Грайнер затримали в аеропорту Шереметьєво. AP Photo/Eric Gay

"Сиджу тут, в російській в'язниці, наодинці зі своїми думками, без захисту дружини, сім'ї, друзів, олімпійської форми, без будь-яких досягнень, я боюся, що можу залишитися тут назавжди», — написала вона в листі, витягами з яких поділилися її представники.

У Білому домі заявили, що отримали листа і працюють над поверненням Грайнер додому.

Грайнер затримали в РФ 17 лютого. У ручній поклажі баскетболістки знайшли вейп, а в картриджах для нього — гашишне масло. Проти Грайнер завели справу за частиною 2 статті 229 КК (контрабанда наркотичних засобів у значному розмірі). За цим звинуваченням їй загрожує до десяти років в'язниці. З лютого спортсменка перебуває в Хімкінському СІЗО. 1 липня розпочався розгляд справи в суді.

В Одеській облраді ліквідували фракцію "Партія Шарія"

Депутатська фракція політичної партії "Партія Шарія" в Одеській обласній раді VIII скликання припинила діяльність. Відповідне рішення ухвалили на засіданні фракції 30 червня, повідомили на сайті облради. Водночас на тому ж засіданні було оголошено про створення депутатської групи "ППШ", головою якої стала депутат Яна Фрейман, секретарем — Іван Орлов.

До складу групи також увійшли депутати Андрій Нікул, Олександр Проваренко та В’ячеслав Ширма, які також входили до фракції "Партія Шарія".

Раніше зі складу фракції вийшов депутат Владислав Буртин.

СБУ викрила помічника нардепа, який працював на ФСБ

Служби безпеки затримала помічника-консультанта народного депутата України з позивним "Атлант". Він був російським агентом і здійснював розвідувально-підривну діяльність в органах влади.

У відомстві повідомили, що посадовця завербувало ФСБ у Москві у 2017 році. Він передавав українські дані з різних напрямів, зокрема повідомляв про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, зміцнення кордону з РФ і проведення АТО/ООС на сході України.

За співпрацю, за даними СБУ, він щомісячно одержував від російських спецслужб гроші у розмірі від 1,5 до 4 тисяч доларів. Правоохоронці додали, що "винагорода" зростала залежно від рівня складності завдань і термінів їх виконання.

Норвегія виділить 1 мільярд євро на підтримку України протягом двох років

Як повідомив прем'єр-міністр Йонас Гар Стере на конференції в Лугано, 1 мільярд євро на підтримку України буде виділений протягом двох років.

"Це на додаток 200 мільйонів євро, які ми надали з лютого. Наше фінансування буде використане на гуманітарну допомогу, бюджетну підтримку та зусилля з відновлення. Також продовжимо надавати значну військову підтримку", — заявив очільник норвезького уряду.

Сили оборони в Київській області знаходяться у повній бойовій готовності — Кулеба

"Наші Сили оборони в області знаходяться на своїх місцях у повній бойовій готовності, виконують свої завдання. Ми допомагаємо військовим в матеріально-технічному забезпеченні, багато роблять волонтери. Ситуація контрольована на 100%. А далі – побачимо, ми готові", — заявив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба в інтерв'ю РБК-Україна.

Вторгнення Росії в Україну, день 132. Текстовий онлайн
Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. Фото: Олексій Кулеба / Facebook

За його словами, захисники України врахували досвід подій 24 лютого і нині "є розуміння того, яким чином цього не допустити, і все для цього робиться". Кулеба зазначив що попри те, що вдалося вигнати ворога з Київської, Чернігівської, Сумської областей, загроза буде завжди й необхідно бути готовими до будь-якого розвитку подій.

РФ зупинила видачу туристичних віз громадянам Болгарії

Як пише місцеве видання OFFNews, цей крок обмежить можливість болгарських громадян їздити до Росії, оскільки наразі посольство Російської Федерації видає візи лише найближчим родичам росіян. Водночас на сайті російського посольства в Болгарії немає інформації про зупинення видачі туристичних віз.

З Болгарії до Росії поїздки здійснюються за туристичними, гуманітарними, діловими, навчальними чи робочими візами.

Від початку вторгнення Росія втратила 36350 військових — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, за добу найбільших втрат противник зазнав на Слов'янському та Донецькому напрямках. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.07 орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 36350 (+150) осіб,
  • танків ‒ 1594 (+5) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3772 (+18) од,
  • артилерійських систем – 806 (+2) од,
  • РСЗВ — 247 (+1) од,
  • засоби ППО — 105 од,
  • літаків – 217 од,
  • гелікоптерів – 187 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 660 (+2),
  • крилаті ракети — 144,
  • кораблі /катери — 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2634 (+5) од,
  • спеціальна техніка — 65

На Сумщині росіяни обстріляли території п'яти громад — голова ОВА

Як повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький, за ніч росіяни обстріляли території п'яти громад: Білопільська, Юнаківська, Шосткинська, Шалигінська, Середино-Будська.

Було зафіксовано понад 60 пострілів (ракетних ударів, пострілів з мінометів, САУ).

Швейцарія надасть Україні понад 100 мільйонів швейцарських франків до кінця 2023 року

Про це заявив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс під час конференції з питань відновлення України, що проходить в Лугано (Швейцарія).

"На тлі війни і з метою відновлення ми повинні посилити нашу підтримку. Швейцарія подвоїть фінансування в рамках двосторонньої співпраці з Україною до понад 100 мільйонів швейцарських франків до кінця 2023 року. Крім того, ми надаємо фінансування через багатосторонніх партнерів України: ООН, ОБСЄ, Червоний Хрест, ЄБРР та інші", — заявив Кассіс.

Він також додав, що після заклику прем'єр-міністра України, уряд виділить українцям щонайменше 15 мільйонів швейцарських франків на цифрову трансформацію.

Росія продовжила заборону на польоти поблизу кордонів України

Російський держрегулятор "Росавиация" продовжила заборону на польоти поблизу кордонів України до 12 липня. Обмеження діють на польоти в аеропорти Анапи, Бєлгорода, Брянська, Воронежа, Геленджика, Краснодара, Курська, Липецька, Ростова-на-Дону, Сімферополя та Елісти.

"Режим обмежень на виконання польотів в 11 аеропортів півдня і центральної частини Росії продовжено до 12 липня 2022 року", — йдеться в повідомленні.

Росія вивозить крадене українське зерно з Криму до Туреччини

Як йдеться в розслідуванні журналістів "Схем", у супровідних документах на зерно, яке великими партіями імпортує Туреччина, походження товару зазначене як "Крим, Росія". Зерно вантажиться в порту "Авліта" (Севастополь), куди його звозять з тимчасово окупованих територій, зокрема Херсонської та Запорізької областей.

"Під час входження в кримський порт балкери вимикають радари, тому їх неможливо відстежити через системи моніторингу суден, такі як Marine Traffic або Equasis. Але їм не вдається «сховатись» від супутника, який з космосу фіксує перебування та завантаження суден в кримській "Авліті", — йдеться в розслідуванні "Схем".

Одне з таких суден – "Михайло Ненашев" під російським прапором. Журналісти наводять докази трьох його рейсів з порту в Криму до портів Туреччини.

Посол України в Туреччині Василь Боднар зазначив, що Україна працює з турецькою стороною, "але нам кажуть, що російські документи, які надаються для ввезення зерна в порт – вони є легальними і вони їх сприймають, як такі, що необхідні для того, щоб розвантажити судно в законний спосіб".

В Київській області 1339 людей вважаються загиблими від агресії РФ

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба в інтерв'ю РБК-Україна.

"1339 людей – це кількість цивільних, яких сьогодні офіційно ми вважаємо загиблими від російської агресії. Є задокументовано, що майже 700 людей були вбиті зі зброї, тобто вони мали кульові поранення. Але це число, на жаль, збільшується кожного тижня, тому що виявляють нові випадки", — сказав Кулеба.

На Луганщині РФ повільно просувалася та "рівняла с землею" населені пункти. У Донецькій області росіяни діятимуть аналогічно

Про це повідомляє розвідка Міністерства оборони Великої Британії у щоденному звіті.

"Відносно швидке захоплення Росією Лисичанська дозволяє їй контролювати практично всю територію Луганської області та заявляти про "істотний прогрес" у досягненні політичної мети, а саме "звільнення" Донбасу", — йдеться у звіті.

Розвідники зазначають, що на відміну від попередніх етапів війни, Росія, ймовірно, домоглася ефективної координації дій принаймні між двома угрупованнями сил: Центральним угрупованням, яким командує генерал-полковник Олександр Лапін, і Південним угрупованням, під командуванням нещодавно призначеного генерала Сергія Суровікіна.

"Битва за Донбас характеризувалася повільними темпами просування і масованим застосуванням Росією артилерії, в процесі чого міста і селища були зрівняні з землею. Бойові дії в Донецькій області, скоріше за все, продовжаться таким же чином", — повідомили розвідники.

На Херсонщині партизанський рух виявив мережу зрадників та їхніх кураторів

Радник голови обласної військової адміністрації Сергій Хлань повідомив про те, що Рух спротиву в Херсонській області викрив зрадників, які надавали інформацію кураторам з РФ. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Це угрупування "Беркут-Юг", яке пов’язане з "комендатурою" росіян Каланчацького та Чаплинського районів. Місцеві зрадники постачали їм необхідну інформацію про учасників АТО, активістів тощо. Цих інформаторів викрили, деякі вже здали усі "завдання" та контакти", — написав Сергій Хлань.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від обласних військових адміністрацій

"Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Полтавщині, Чернігівщині, Житомирщині та Київщині", — йдеться в ранковому зведені за даними обласних військових адміністрацій.

Сумщина: минулої доби під обстрілами були прикордонні громади Сумщини. На територію Краснопільської громади росіяни скинули саморобний вибуховий пристрій. А також гатили мінометним вогнем. Мешканці одного з населених пунктів лишилися без води: зруйнована водонапірна башта. Також росіяни пустили ракети по школі в Есманській громаді. Четверо людей поранені.

У Новослобідській громаді мінометним вогнем росіяни зруйнували господарчу споруду та електромережі, вели мінометний обстріл по Білопільській громаді Сумського району з території РФ. Також військові РФ скинули гранату з безпілотника. 4 липня ввечері —запускали ракети по одному із сіл Білопільської громади, та відкривали вогонь із мінометів та САУ. Щонайменше двоє людей поранені.

5 липня зранку — обстріл Сумської області. О 4.00 ранку — ракетний удар по Шостці. Пошкоджено приватне підприємство, поранена одна людина. О 4.30 ранку — обстріл з мінометів та зі ствольної артилерії Середино-Будської громади. Пошкоджені лінії електропередач та два приватні будинки. Інформації про жертв немає.

На Дніпропетровщину сьогодні летіло 7 ракет, 6 з них збили ЗСУ. Одна поцілила у місто Покров, у приватний сектор. Зруйновано кілька будинків, у кількох вибило шибки. В одному з будинків, де перебувало 6 людей, через вибух сталася пожежа, ніхто не постраждав. На ранок з артилерії ворог знову обстріляв Криворізький район — три населених пункти Зеленодольської громади. Масштаби руйнувань уточнюються. Попередньо, без постраждалих.

Харків: вночі завдано удар по одному з районів Харкова, постраждалих немає. Триває обстеження території після обстрілу. По області окупанти завдавали ударів по Дергачівській громаді, Харківського району. Горів житловий будинок та гараж. В Ізюмському районі, Балаклійській громаді, с. Нафтовиків, горів дах двоповерхового будинку. Причина — потрапляння боєприпасу. За добу по області — одну людину поранено.

Херсонщина: гостра ситуація у передмістях Херсона та населених пунктах, які межують з сусідніми регіонами, зокрема, — у громадах Високопілля, Нововоронцовки, Великої Олександрівки, Калинівського. Населені пункти обстрілюють із градів та смерчів. Пошкоджені житлові будинки, об’єкти соціальної інфраструктури, знову підтверджено про замінування річки та мостів. Сирени лунали й у Новій Каховці.

Луганщина: ЗСУ тримають оборону невеличкої частини Луганщини, аби основні сили встигли побудувати захисні редути. Окупанти намагаються відновити адміністративну діяльність. У Сєвєродонецьку створили комендатуру, яка, за їх задумом, має замінити місцеву владу, шукають спеціалістів ЖКГ. Росіяни збираються робити перепис дітей в Сєвєродонецьку для відновлення навчального процесу. Бої на адміністративних кордонах області тривають.

Донеччина: обстріли Авдіївки, Мар'їнки, Красногорівки, Бахмуту, Курахівки, Новоселівки-1, с.Північне, с.Малотаранівка. Пошкоджені житлові будинки та цивільна інфраструктура. За добу — двоє загиблих і шестеро поранених цивільних.

Миколаївщина: сьогодні зранку по Миколаєву окупанти завдали ракетних ударів. На місцях вже працюють рятувальники, медики, аварійні бригади та комунальники. Інформація щодо наслідків уточнюється. Баштанський район: вночі та зранку — обстріли Широківськоі громади. Обстріли переважно поза межами населених пунктів. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється. 4 липня ввечері обстрілів зазнало с. Лимани Галицинівської громади, наслідки — зруйновано житловий будинок, в межах населеного пункту та за його межами відбулося займання полів з урожаєм.

У Генштабі показали, як ЗСУ стримують російські війська на півдні України

"59 окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка якісно, аж "іскрить", стримує російські війська на півдні України, воїни щоденно нищать військову техніку та живу силу ворога", — зазначили у Генеральному штабі.

Щодня о 9:00 вшановуємо пам'ять усіх загиблих у війні українців.

У Чорному морі перебуває 5 носіїв ракет "Калібр"

На Україну з Чорного моря націлено понад 30 ракет "Калібр", розташованих на п'ятьох носіях. Про це повідомили в ОК "Південь".

"В північно-західній частині Чорного моря наразі три надводні та два підводні носії "Калібрів", в готовності до застосування понад 30 ракет", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні постраждали 989 дітей — ОГП

Станом на ранок 5 липня щонайменше 989 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За інформацією ювенальних прокурорів, офіційна кількість дітей-жертв за добу не змінилося — 345. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 644 дітей.

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні постраждали 989 дітей
Акція “SaveUkrainianChildren” 4 червня 2022 року в Лісабоні, Португалія. Getty Images/Horacio Villalobos/Corbis

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 345, Харківській — 185, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 53, Херсонській — 52, Запорізькій — 31.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їхнього встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2107 закладів освіти. З них 215 зруйновано повністю.

Російські війська обстріляли Криворіжжя: перебита лінія електропередач

У Криворізькому районі Дніпропетровщини 5 липня російські війська обстріляли Зеленодольську громаду. Про це поінформував голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Як розповів посадовець, у місті Зеленодольську влучили по дачному масиву. Людей не зачепило.

У селі Велика Костромка поцілили по одній з вулиць. Це село частково без світла, написав Резніченко.

Масштаби руйнувань уточнюють. За попередніми даними, загиблих і поранених немає.

Мер Миколаєва підтвердив ракетний обстріл міста

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич підтвердив інформацію про ракетний обстріл.

"Зранку по Миколаєву окупанти завдали ракетних ударів. На місцях вже працюють рятувальники, медики, аварійні бригади та комунальники. Більше інформації повідомлю вам пізніше", — написав Сєнкевич.

Японія запровадила нові санкції проти РФ

Японія затвердила новий пакет санкцій проти Росії та Білорусі у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Мінфіну Японії.

Зокрема, Токіо запровадило обмежувальні заходи проти ще 90 організацій та фізосіб двох країн.

Які санкції запровадила Японія

  • заморожування активів 57 фізосіб та шести компаній з Росії, включаючи віце-прем'єра Дмитра Григоренка, віолончеліста Сергія Ролдугіна, родичів голови ради директорів "Сєвєрсталі" Олексія Мордашова;
  • експортні обмеження щодо 65 російських та 25 білоруських компаній;
  • п'ять представників проросійських адміністрацій Херсонської та Запорізької областей;
  • ембарго на імпорт золота;
  • заборона на надання послуг РФ з бухгалтерського обліку, аудиту, консалтингу та трастових послуг діє з 5 вересня.

Загалом під санкції Японії вже потрапили близько 800 громадян Росії, Білорусії, ЛНР та ДНР, а також близько 300 російських компаній та організацій.

Обмеження запроваджуються у відповідь на військову операцію Росії в Україні, яка проводиться з 24 лютого за наказом президента Володимира Путіна.

Війська РФ обстріляли Харків і область та намагаються встановити контроль над Луганщиною — Генштаб

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів з території та повітряного простору Білорусі.

На Сіверському напрямку ознак створення наступального угруповання не виявлено. Росіяни здійснили мінометні обстріли в районах населених пунктів Мхи, Залізний Міст Чернігівської області та Шалигине Сумської області. Завдали авіаудару із вертольота Мі-24 по будівлі школи в районі населеного пункту Есмань на Сумщині.

На Харківському напрямку війська РФ основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні просування наших військ. Росіяни обстріляли з артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків райони Кутузівки, Нового, Руських Тишок, Малої Данилівки та Дементіївки. Завдали авіаційного удару по Харкову.

На Слов’янському напрямку російські військові здійснювали артилерійські обстріли неподалік Краснопілля, Первомайського, Нової Миколаївки, Богородичного, Адамівки, Долини, Мазанки, Дібрівного, Чепіля та Мосьпанового. Штурм в напрямку Долини ЗСУ успішно відбили. Росіян відкинуто.

На Донецькому напрямку основні зусилля військ РФ зосереджені на встановленні контролю над територією Луганської області у межах адміністративних кордонів. Росіяни вживають заходів з відновлення транспортної інфраструктури в тилових районах.

На Краматорському напрямку російські військові обстрілювали із ствольної артилерії райони Білогорівки і Верхньокам’янського. Завдали ракетно-авіаційного удару поблизу Слов’янська та Званівки.

На Бахмутському напрямку армія РФ веде штурмові дії в напрямку Новолуганського, бойові дії тривають.

"Обстрілював із ствольної артилерії райони населених пунктів Кодема, Новолуганське, Покровське, Берестове, Спірне, Івано-Дар’ївка. Завдав ракетно-авіаційних ударів неподалік Соледара, Спірного, Покровського та Шумів", — повідомили у Генштабі.

За підтримки вогню артилерії та авіації війська РФ відновили штурмові дії в напрямку Спірного і мають частковий успіх, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському, та Запорізькому напрямках фіксуються обстріли позицій Сил оборони з артилерії різних калібрів вздовж лінії зіткнення. Російські військові вдарили авіацією по Авдіївці.

На Південнобузькому напрямку російські військові основні зусилля зосереджують на недопущенні просування підрозділів ЗСУ. Здійснювали обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лупареве, Мирне, Шевченкове, Червона Долина, Кобзарці, Партизанське, Березнегувате, Тополине, Іванівка, Потьомкине, Князівка, Добрянка, Трудолюбівка та Осокорівка. Парою вертольотів Ка-52 завдали авіаударів поблизу Зарічного та Ольгиного.

Як зазначили у Генштабі, українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують удари по складах і скупченнях військ РФ, зокрема на Херсонщині.

"Російські окупанти деморалізовані та вишукують будь-яку можливість отримати легкі поранення. Вдаються до самоскалічень та різноманітних симуляцій поганого здоров’я. Тільки, щоб живими повернутись до російської федерації", — повідомили у Генштабі.

У Миколаєві пролунали вибухи

У Миколаєві чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Інформація уточнюється.

Британія посилить боротьбу з пропагандою РФ в Інтернеті

У Великій Британії ініціюють ухвалення нового закону, який зобов'яже соціальні мережі активно боротися з дезінформацією, яку публікують іноземні держави, такі як Росія. Про це повідомляє Reuters.

Як зазначили у британському уряді, закон буде боротися з фейковими обліковими записами у Facebook і Twitter, які були створені від імені іноземних держав для впливу на вибори або судові розгляди.

Закон, ймовірно, буде ухвалений під час цієї парламентської сесії шляхом поправки, яка пов'язує законопроєкти про національну безпеку та про безпеку в Інтернеті — обидва є у поточній програмі уряду.

Регулятор зв'язку Ofcom розробить зведення правил, щоб допомогти компаніям, які працюють у соціальних мережах, дотримуватися закону і матиме право накладати штрафи за порушення.

За словами міністра цифрових технологій Великої Британії Надін Дорріс, вторгнення в Україну показало, як Росія використовує соціальні мережі для поширення брехні про свої дії.

"Ми не можемо дозволити іноземним державам або їхнім маріонеткам безперешкодно використовувати Інтернет для ведення ворожої онлайн-війни. Ось чому ми посилюємо наші нові засоби захисту в Інтернеті", — сказала вона.

На Кіровоградщині — повітряна тривога

На Кіровоградщині оголосили повітряну тривогу. Пройдіть у найближче укриття.

ЗСУ на півдні знищили танк, гаубицю та "Ураган" військ РФ

Збройні сили України завдали удари по скупченню російських військ на Херсонщині. Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

Протягом дні росіяни у напрямку Ольгиного і Архангельського завдали чотири удари парами гелікоптерів Ка-52 по Іванівці, Кошовому та двічі по Зарічному. Людських втрат немає.

Війська РФ також обстріляли з важкої артилерії Велику Костромку і пошкодили об'єкти інфраструктури.

"У відповідь парою наших штурмовиків завдано удар по скупченню противника в районі Давидового Броду. За що наші літаки були атаковані двома крилатими ракетами “повітря-повітря”, випущеними з винищувача Су-35 противника", — йдеться у повідомленні.

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ на південному напрямку знищили 30 російських військових, танк Т-62, реактивну систему залпового вогню "Ураган", гаубицю "Мста-Б", вісім автомобілів і два склади з боєприпасами.

Росія випустила сім ракет по Дніпру та області

Армія РФ випустила по Дніпропетровщині сім ракет, шість з них збили над Дніпром та Синельниківським районом.

Про це повідомив голова ОВА Резніченко.

У Дніпрі через уламки збитої ракети сталася пожежа, її загасили. Загиблих і поранених немає.

У місті Покров ракета впала у приватний сектор. Зруйновані кілька будинків, ще у кількох повибивало шибки. Сталася пожежа. На місці працюють рятувальники та поліція. Попередньо жертв немає.

Росія випустила по Дніпропетровщині сім ракет
Уламки ракети Фото: Telegram Валентина Резніченка

Західне озброєння вже впливає на хід бойових дій — Волкер

Озброєння від західних партнерів вже впливає на хід бойових дій в Україні, а коли на фронт прибуде нова зброя, Збройні Сили України зможуть звільнити більше населених пунктів.

Про це заявив колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер в етері телемарафону UAразом.

"Системи озброєння і амуніція з США прибувають, але поки не все прибуло. Воно вже впливає (на хід бойових дій, — ред.), як успішні атаки на склади боєприпасів, які ми бачили в останні дні. Це продовжиться. Це ставить росіян у більш вразливу позицію", — сказав він.

За словами Волкера, ЗСУ зможуть звільнити більше населених пунктів, коли нові системи озброєння прибудуть на фронт.

"Насправді багато західного озброєння вже в Україні. Джавеліни, Стінгери, гаубиці і так далі. Але зараз ми говоримо про нові системи — HIMARS і NASAMS. Вони ще не прибули, але вони в дорозі", — зазначив він.

Американський політик також зазначив, що завдяки ленд-лізу США і надалі передаватимуть Україні озброєння.

"Ленд-ліз дозволяє адміністрації США використовувати свої власні запаси і передавати їх Україні, при цьому передавати швидко. Ми передаємо системи Україні і закуповуємо нові на їхнє місце. США та їхні партнери шукають шляхи прискорити цей процес", — зазначив Волкер.

На Харківщині через обстріли поранена 81-річна жінка — Синєгубов

Російські окупанти не припиняють обстріли Чугуївського, Харківського, Богодухівського, Ізюмського районів Харківщини, розповів увечері 4 липня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"За даними поліції, за тиждень від обстрілів ворога, на жаль, загинули 30 мирних мешканців Харківщини. Сьогодні вдень внаслідок обстрілів у Кутузівці поранена 81-річна жінка. Це військовий тероризм росіян!", — зазначив Олег Синєгубов у повідомленні.

На Сумщині росіяни обстріляли школу, поранені четверо людей

Пообіді 4 липня росіяни випустили ракети по школі в Есманьській громаді Сумської області. У результаті обстрілу четверо людей поранені, повідомили у Telegram військової адміністрації Сумщини.

Раніше в Оперативному командуванні "Північ" повідомили, що ракети випустили з гелікоптера.

На Сумщині росіяни обстріляли територію Краснопільської громади, є проблеми з водопостачанням

4 липня на територію Краснопільської громади росіяни скинули саморобний вибуховий пристрій. Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

За словами посадовця, подія сталася після 11 години.

Окрім того, о 13:00 годині армія РФ обстріляла Краснопільську громаду з мінометів. Мешканці одного з населених пунктів залишилися без води — зруйнована водонапірна башта.

Також сильні пошкодження дістало фермерське господарство.

Європейський інвестиційний банк готовий долучитись до вібдудови Маріуполя

Європейський інвестиційний банк готовий долучитись до відбудови Маріуполя, заявив на конференції з питань відновлення України у швейцарському місті Лугано виконувач обов'язків керівного директора ЄІБ Маркус Берндт.

"Ми допомагали у побудові дитячих садочків, лікарень та іншої інфраструктури, яка тепер зруйнована. Ми маємо намір зробити це наново у ще кращому вигляді, ніж було до цього", — зауважив він.

Як зазначили у мерії міста, посадовець переконаний, що рішучість політичних еліт дозволить знайти відповідні фінансові ресурси. За його словами, інвестиції Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції і розвитку та Світового банку стануть каталізатором для приватних осіб та бізнесу.

Ці інвестиції стануть внеском у майбутнє Європи та вільного світу, наголосив Маркус Берндт.

Зеленський створив на Донеччині 14 військових адміністрацій

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області та призначив їхніх керівників. Відповідні документи оприлюднені на сайті президента.

Зокрема, відповідно до указу №469/2022, у Краматорському районі створюються чотири міські військові адміністрації — Краматорська, Лиманська, Миколаївська й Святогірська, а також Черкаська селищна військова адміністрація.

У Бахмутському районі створюються чотири міські військові адміністрації — Бахмутська, Сіверська, Соледарська й Часовоярська. Окрім того, створюється Званівська сільська військова адміністрація.

У Волноваському районі створюється Великоновосілківська селищна військова адміністрація та Комарська сільська адміністрація.

У Покровському районі указ передбачає створення Курахівської міської військової адміністрації та Шахівської сільської адміністрації.

Окрім того, Зеленський доручив Генеральному штабу ЗСУ провести у Донецькій обласній державній адміністрації відповідні заходи, пов’язані зі створенням вищезазначених військових адміністрацій.

На Херсонщині двоє людей, працюючи в полі, підірвалися на боєприпасах — Вілкул

На Херсонщині біля села Заградівка двоє людей, працюючи в полі, підірвалися на боєприпасах, що не розірвалися, — одна людина загинула, другу госпіталізували з осколковими пораненнями. Про це повідомив начальник Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул.

"Сьогодні в Херсонській області біля річки Інгулець неподалік Заградівки під час польових робіт місцеві жителі підірвалися на боєприпасах, що не розірвалися. Одна людина загинула, ще одна - чоловік 1977 р.н. - отримала осколкові поранення, чоловік був доправлений до однієї з криворізьких лікарень. Лікарі надають йому всю необхідну допомогу", — йдеться у повідомленні.

За словами Вілкула, розмінування територій триває. Лише за останню добу у Криворізькому районі знешкоджено 51 касетний боєприпас та 1 ракету від "Урагану". З початку війни – більш як 3500 ворожих боєприпасів. За його словами, війська РФ буквально "засіюють" ними прифронтові території.

На початок