Посол України в Туреччині розповів, за яким механізмом повертатимуть вкрадене РФ зерно

Посол України в Туреччині розповів, за яким механізмом повертатимуть вкрадене РФ зерно

Ексклюзивно
Посол України в Туреччині розповів, за яким механізмом повертатимуть вкрадене РФ зерно
. Фото – УНІАН

Посол України в Туреччині Василь Боднар розповів Суспільному, що наразі перемовини щодо розблокування портів проходять у двосторонньому форматі Україна-Туреччина. Чотиристоронній формат за участі Росії буде сформований після того, як Україна узгодить з партнерами "червоні лінії".

Чи бере якось Росія участь у перемовинах?

Це йде таким чином, що двосторонній трек йде: Україна-Туреччина, і інший двосторонній трек: Туреччина-Росія. Перед тим були комунікації по лінії Міністерства закордонних справ, військових, транспортників з росіянами, тепер комунікація з нами відбувається через онлайн-формати, узгоджують позиції, і якщо вийдуть на спільну платформу, тоді вже можна буде говорити про щось серйозне.

Скільки суден Туреччини в Україні стоїть?

Зараз перебуває в портах 20 суден. Це порти навколо Одеси і Миколаєва, включно з Чорноморськом, Південним, Ольвією. В сумі десь 20 суден. Всі вони застрягли з початку війни фактично. І це вже оголошував президент Ердоган, про те, що вони готові будуть забрати частину зерна, тобто на вивіз працювати, але тут мова йде більше не про вивіз зерна як такий, а взагалі про налагодження комунікацій назовні морським шляхом. Тому що нам також потрібно щось завозити: від продуктів харчування до міндобрив та різних речей, які нам потрібні. Тому тут ширший формат іде обговорення, щоб розблокувати порти, створити можливість безпечного виходу, убезпечити ці кораблі від можливих атак. Бо все-таки в даному регіоні Росія має перевагу. І російські літаки, ракети можуть фривольно атакувати ці маршрути.

Тому тут треба створювати механізми як мінімум моніторингу, а як максимум взагалі залучення певних конвоїв. Як це буде зроблено — це вже буде результат переговорів, але треба забезпечити безпеку, безпеку портів, коридорів, кораблів. А це не так просто. Бо, але це моя думка, Росії не вигідно і вона не хоче розблоковувати ці порти.

Що із затриманим в Туреччині човном під російським прапором?

Судно затримали ще в п'ятницю (1 липня - ред). Ми отримали інформацію, що судно має вийти з Бердянська до Туреччини, це була відкрита інформація, ми поділилися нею з турками. Потім отримали запит від Генеральної прокуратури, також передали — і це була юридична підстава. Потім десь о 7-й вечора в п'ятницю це судно прибуло до порту Карасу в Туреччину. Воно стало на якірну стоянку. І завдяки нашим діям, турецька митниця повідомила, що вона його затримує до проведення розслідування і з'ясування всіх обставин, з тим, щоб виконати запит наших правоохоронних органів, щоб виконати арешт цього судна.

Зараз тривають усі міжвідомчі процедури, нам говорять, що все в процесі. Наче вчора були перші комунікації, зараз вже є інформація від Казахстану, бо насправді власником є казахська компанія, яка віддала в оренду російській компанії цей корабель. І наче є вже інформація, що якщо підтвердиться ця інформація від Туреччини, що це нелегальне перевезення, то ця казахська компанія розірве договір з тією російською "Грінлайн", яка взяла його в оренду.

Наше завдання зараз домогтися арешту судна, арешту майна, а вже далі правоохоронці мають з'ясувати, кого далі притягувати до відповідальності за цю нелегальну оборудку.

Зерно, якщо його арештують, після арешту має бути прийняте рішення, що з ним далі робити: якщо, наприклад, є власник, то з власником з'ясовувати, якщо буде визначено, що це крадене зерно з України, тоді треба буде його реалізувати, а кошти повернути в держбюджет. Варіантів може бути декілька.

Що відомо

  • Журналісти "Схем" встановили, що Росія вивозить крадене українське зерно з Криму до Туреччини. У супровідних документах на зерно, яке великими партіями імпортує Туреччина, походження товару зазначене як "Крим, Росія". Зерно вантажиться в порту "Авліта" (Севастополь), куди його звозять з тимчасово окупованих територій, зокрема Херсонської та Запорізької областей.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок