Правила поїздок Україною для військовозобов'язаних. Що варто знати

Правила поїздок Україною для військовозобов'язаних. Що варто знати

Оновлено
Правила поїздок Україною для військовозобов'язаних. Що варто знати
. Черги у військкомат у Чернівцях, фото: Суспільне Буковина

Оновлення: 6 липня Генштаб скасував обов'язок мати дозвіл від "військкомату" для переміщення Україною. Цьому передувала заява президента Зеленського, який розкритикував порядок і закликав не ухвалювати подібні рішення без нього.

5 липня Генштаб ЗСУ уточнив, як в Україні діють обмеження для військовозобов'язаних, які планують змінити місце проживання чи тимчасово виїхати з міста реєстрації. Вони обов’язково мають отримувати дозвіл на переміщення від Терцентру комплектування — навіть, коли їдуть кудись у межах України. Де взяти дозвіл, на який термін можна виїхати без нього, яке покарання чекає на порушника — розбиралося Суспільне.

Чи дійсно не можна виїхати без дозволу

Так, зокрема, ці правила регулює частина 4 ст. 37 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу": у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування.

По суті, це все діяло і раніше (ще до повномасштабного вторгнення та введення воєнного стану), коли задля реєстрації за новою адресою чоловікам потрібен був дозвіл "військкомату". "Терцентри комплектування діяли на свій розсуд, хоча діє обов'язок виїжджати лише з повідомленням і з дозволу тодішнього "військового комісаріату" (територіальні центри комплектування та соціальної підтримки)", — пояснила Суспільному юристка громадського об’єднання "Юридична сотня" Наталя Звягінцева.

Правильна процедура така: за три дні до виїзду з місця проживання повідомити місцевий Терцентр комплектування, а потім протягом 7 днів стати на облік у "військкоматі" на новому місці.

Тепер Генштаб заявив, що вирішив взятися за "впорядкування обліку переміщених осіб" і більш прискіпливо контролювати переїзди військовозобов'язаних в інші регіони.

Читайте також: "Ми можемо втратити 5 млн людей" — демографиня Елла Лібанова

Виключення для тих кому не потрібно йти в "військкомат" за довідкою:

  • виключений з військового обліку, має відмітку про це у військовому квитку;
  • відстрочка від мобілізації з наявністю посвідчення про відрядження (знаходиться у відрядження, але має відстрочку про мобілізацію);
  • резервісти, яких зняли з обліку і вони рухаються до того, щоб стати на  облік в іншому "військкоматі". Мають на це сім днів.

Де взяти дозвіл на виїзд і скільки він діє

Такий дозвіл видає керівник Терцентру комплектування, де ви стоїте на обліку.  Міністерство оборони опублікувало зразки клопотання про виїзд та дозволу, який має видати військовий комісар. В цьому документі буде вказаний термін, на який можна виїхати.

Міноборони заявило, що такі дозволи будуть діяти на термін від 30 днів до року. А також пообіцяло дещо допрацювати процедуру їх видачі, особливо тим, хто має право на перетин кордону.

Поки ж для виїзду за межі областей військовозобов'язані мають отримати дозвіл у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. "Якщо в межах області — не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області — теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл", — повідомив представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись. Та пояснив, що ці норми законодавства діють давно, а зараз про них згадали тому, що багато чоловіків повернулися до своїх домівок, та треба актуалізувати облікові дані.

Читайте також: "Ми зіткнулися з проблемою, що людей можуть вбивати біля центрів крові" — засновниця Донор.UA

Що робити, якщо досі не став на облік і живеш в іншому місті

Для цього треба звернутись до Терцентру комплектування за місцем проживання, який візьме військовозобов’язаного за облік. "Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити", — заявив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

В Генштабі підкреслюють: не давали жодних вказівок щодо перешкоджання переміщенню людей упродовж найближчих днів.

На який термін можна виїхати в інший район без дозволу

У Міністерстві оборони досі не пояснювали, чи треба отримувати дозвіл на короткі поїздки до родичів або робоче кількаденне відрядження, чи можуть зупинити на блокпості чоловіків і вимагати такий дозвіл.

Проте при зміні місця реєстрації або проживання дозвіл отримувати обов’язково. В такому випадку є прописані в законі правила, в яких, зокрема вказані терміни: за три дні до виїзду з місця проживання повідомити місцевий Терцентр комплектування, а потім протягом 7 днів стати на облік у "військкоматі" на новому місці.

Читайте також: Знедолені чи колаборанти. Як українські підприємці виживають в окупації та чи багато з них йде на співпрацю з РФ

Яке покарання, якщо виїхав без дозволу в інший район

Адвокат Павло Богомазов в блозі на сайті ЛІГА.net пояснює, що тих хто виїжджає за межі проживання, правоохоронці можуть притягти до адміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку" з накладенням штрафу від 510 до  850 грн.

Як це оцінюють юристи

Тим, хто не підлягає мобілізації та має відстрочку, достатньо буде отримати дозвіл на рік, пояснив адвокат Артем Крикун-Труш юридичному виданню "Dead Lawyers Society". Але тим, хто підлягає, зазначив він, доведеться ходити до Терцентрів комплектування  чи не щомісяця.

"На мою думку, в цьому немає жодного сенсу. Це перевантажить як військкомати, так і осіб, які будуть перевіряти наявність дозволу на блокпостах, вокзалах, деінде. Плюс трохи помовчимо про мати нашу корупцію, — каже Артем Крикун-Труш. — При чому дозвіл тобі ніхто не гарантує. Дивлячись, як туго йде виконання мобілізаційного плану в деяких областях (в основному на заході України), тобі скоріше гарантують спрощену медкомісію з візуальним оглядом та питання: “Чи є скарги?” і повістку на навчальні збори "по спеціальній акції".

Читайте також: Чи стане в Україні доступною короткоствольна вогнепальна зброя

"Є норма, яка говорить про те, що під час воєнного стану для того, щоб переїхати із місця реєстрації, місця проживання потрібен дозвіл відповідних керівників територіальних управлінь. Чи вирішує ця норма актуальні проблеми? Ні. Цей порядок не розв'язує головного питання — не розкриває мети такого рішення. Держава приймає рішення, які не готова технічно реалізувати. Наявний порядок та документи не досягають тієї мети, яка для нас не є прозоро відкритою щодо можливої мобілізації людей. Військкомати технічно не готові видати таку кількість дозволів. Зараз вже з'явився жарт, що якщо хочуть мобілізувати мільйон людей, це найкращий привід. Тому, що півмільйона будуть займатись тим, щоб видавати дозвіл 40 мільйонам, а ще півмільйона людей будуть контролювати ці дозволи по всій території України. Дозволи надаються від 30 днів до року, це індивідуально. На сьогоднішній момент передбачати, яка буде практика і в яких випадках, термінах будуть видавати і які будуть зловживання може показати тільки час.

Щодо покарань, на цьому етапі складно відповісти. У нас є: кодекс адміністративних правопорушень, є кримінальний кодекс, про це мова не йде. Тільки практика покаже, які статті будуть використовуватись у цих випадках. Люди скоріше всього не зможуть виїжджати без відповідних дозволів і  їх будуть зупиняти на блокпостах і повертати назад, можливо вручати повістки, це те, що може бути використано на практиці”, — каже юристка Тетяна Козаченко.

Читайте також

"Затемнення, все чорне, я повзу". Фоторепортаж з Кременчука, де росіяни обстріляли ТРЦ

"Ми хочемо побудувати найзручнішу державу у світі" — Михайло Федоров про технологічні досягнення України попри війну

Перемишль — Київ: як українці повертаються з-за кордону в Україну

З-під обстрілів — через Крим: як українці виїжджають з тимчасово окупованих регіонів на півдні

На початок