Вторгнення Росії в Україну, день 130. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 130. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 130. Текстовий онлайн
. Український військовослужбовець змінює позицію на передовій під Харковом, Україна, 2 липня 2022 року, фото: AP / Євген Малолєтка

3 липня — 130 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Армія РФ продовжує хаотичні ракетні та артилерійські обстріли українських міст та сіл, намагається штурмувати Лисичанськ, але місто залишається під контролем України. ЗСУ протистоять атакам російських збройних угруповань, зокрема, українські бійці відбили штурм на Харківському, Слов’янському та Бахмутському напрямках.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій і рубежів, повідомили у Генштабі ЗСУ ввечері 3 липня. Таким чином росіяни захопили Луганську область. У ГШ наголосили, що Україні потрібна зброя.
  • Російські війська масовано обстріляли Слов'янськ і Краматорськ на Донеччині. Серед загиблих — дитина. Після обстрілів у Слов'янську почались пожежі.
  • У порту турецького міста Карас митники затримали вантажне судно, ймовірно, із викраденим українським зерном, яке прибуло туди з окупованого росіянами Бердянська.
  • Україна на конференції у місті Лугано (Швейцарія) 4 липня представить план післявоєнного відновлення.
  • З початку широкомасштабної російської агресії в Україні загинули 89 спортсменів і тренерів, 13 — опинилися в полоні.

Туреччина затримала судно, яке прибуло з окупованого росіянами Бердянська

Судно Zhibek Zholy, яке прибуло з окупованого росіянами Бердянська до Туреччини затримали митники. Про це Суспільному повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Судно зараз стоїть перед входом до порту, воно затримане митними органами Туреччини. Завтра буде відомча нарада, на якій визначать подальшу долю цього судна. Наш запит передано, запит Генеральної прокуратури. Сподіваємось судно арештують, а майно конфіскують і притягнуть до відповідальності всіх хто причетний до цієї оборудки", — повідомив Боднар в ефірі Суспільного.

30 червня про те, що з Бердянського порту вийшов торговий корабель, повідомив призначений окупантами "губернатор Запорізької області", колаборант, якому було повідомлено про підозру у державній зраді, Євген Балицький. Раніше російське видання "Інтерфакс" повідомляло, із посиланням на Балицького, що зерно з території Запорізької області почали доставляти в порти Туреччини. Згідно з інформацією сайту marinetraffic.com, корабель Zhibek Zholy ходить під російським прапором.

Україна щомісяця витрачає на армію близько 130 мільярдів гривень — Шмигаль

Щомісячні витрати України на армію сягають близько 130 мільярдів гривень, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю LB.ua.

"Якщо у нас утримання армії було близько 156 мільярдів гривень, це був бюджет Збройних Сил України й української армії на рік, то сьогодні близько 130 мільярдів – це щомісячна сума", — зазначив посадовець.

За його словами, при цьому суттєво зросли соціальні виплати, витрати на розмінування, витрати на термінове відновлення, а також витрати на внутрішньо переміщених осіб.

"Ми заплатили понад 30 мільярдів гривень лише в рамках програми єПідтримка, це майже мільярд доларів. І, відповідно, місячний бюджет України складає близько 250 мільярдів гривень, з яких Україна отримує надходженнями від 70 до 100 мільярдів гривень від податкової, від митниці, це наш щомісячний бюджет. Є різниця, яка складає 4-5 мільярдів доларів – це щомісячна потреба", — зауважив прем’єр.

Україна потребує сучасної зброї — Зеленський

Головне завдання держави полягає у тому, щоб забезпечити воїнів з усіх родів військ усім необхідним для захисту України, в тому числі найсучаснішою зброєю, заявив під час відеозвернення 3 липня президент Володимир Зеленський.

"Це непросто, це вартує багатьох зусиль, це потребує численних переговорів, але ми забезпечимо таке постачання. Україна вийде на рівень, коли буде нівельована вогнева перевага окупантів. Ми не втрачаємо жодного дня – переконуємо партнерів, налагоджуємо нові зв'язки, використовуємо всі можливості – політичні, дипломатичні, інформаційні", — зазначив політик.

Президент нагадав, що 3 липня російська армія вкотре жорстоко обстріляла Слов'янськ, Краматорськ та Харків з реактивної артилерії, зокрема систем "Смерч".

"Тільки у Слов'янську у списку загиблих – уже шість людей, близько двадцяти — поранені. Загинула дівчинка, її звали Єва. У серпні цьогоріч їй би виповнилося 10 років", — зауважив Зеленський.

За його словами, Росія має достатньо "Смерчів", "Ураганів" та "Градів", щоб знищувати в Україні місто за містом, відтак постачання західної зброї має особливе значення для України.

"Вони зібрали на Донбасі зараз свою найбільшу вогневу потугу. І вони можуть використовувати десятки тисяч артилерійських снарядів щодобово на одній ділянці фронту. Це реальність. Тому ми знищуємо потенціал окупантів – день за днем, прораховано, потужно. І, звичайно, отримані нами системи HIMARS та інша зброя від партнерів відіграють при цьому важливу роль. Не меншу роль відіграє й те, що ми бережемо життя наших воїнів, наших людей. Стіни ми відбудуємо, землю відвоюємо, а людей треба берегти понад усе", — підкреслив президент.

ЄС виділить понад 500 мільйонів євро на відновлення України — Bloomberg

ЄС планує виділити понад 500 мільярдів євро на відновлення України після закінчення війни. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Як зазначає видання, план реконструкції країни буде представлений на конференції в Лугано, Швейцарія, яка відбудеться 4-5 липня.

Україна домовилась про підтримку на 29 мільярдів доларів — Шмигаль

Україна домовилась зі своїми західними партнерами про підтримку на загальну суму у 29 мільярдів доларів, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Україна на сьогодні має домовленості про підтримку від партнерів на суму 29 млрд доларів", — йдеться у повідомленні.

За словами прем’єра, зокрема до цієї суми входить допомога від Європейського Союзу, США та Канади.

"Окремо маємо пряму бюджетну підтримку від країн-членів ЄС. Є грантова і кредитна допомога від міжнародних фінансових інституцій: МВФ, Світового банку, Міжнародного банку реконструкції та розвитку", — зазначив Шмигаль.

Посадовець зауважив, що всіх цих грошей Україні вистачає для того, щоб виконувати свої соціальні та гуманітарні зобов’язання.

РФ вдруге за день обстріляла Краматорськ — Гончаренко

Російські збройні формування вдруге за день обстріляли Краматорськ із реактивних систем залпового вогню. Про це повідомив голова міськради Олександр Гончаренко.

"Знову "Смерч" по Краматорську. Били по приватному сектору та спальним районам міста", — зазначив він.

За словами посадовця через обстріл одна жінка дістала поранення. Також зазнали пошкоджень приватні будинки, багатоквартирні та шкільний заклад.

На місці події працюють вибухотехнічні служби, додав Гончаренко.

Під час ракетного удару по Сергіївці загинули дві судді з Донецької області

Першого липня під час ракетного удару по Сергіївці на Одещині загинули дві судді з Донецької області. Про це повідомили у Донецькому апеляційному суді.

За їхньою інформацією, загинула суддя Слов'янського міськрайонного суду Донецької області Ольга Ільяшевич та її мати Марія Ільяшевич, яка також була суддею.

ЗСУ знищила військову базу росіян на аеродромі у Мелітополі — мер

Російська військова база, яка була розташована на території аеродрому тимчасово окупованого міста Мелітополь Запорізької області, знищена Збройними силами України, розповів в ефірі Суспільного міський голова Мелітополя Іван Федоров.

За його словами, ЗСУ завдали першого удару о 3 ранку неділі, 3 липня. Після перших обстрілів росіяни розпочали евакуацію особового складу.

"Після цього, о 6 ранку, після другого масованого обстрілу, почали евакуювати всю техніку, яка вціліла. Це робили до 9-10 години ранку. І після цього не було жодної людини на військовій частині нашої транспортної авіації, яка була захоплена рашистами", — зазначив Федоров.

Після обстрілів, місто було повністю заблоковане, над Мелітополем кружляла російська авіація. Кілька годин потому на місці знищеної бази детонували снаряди.

"Не можна було ні виїхати, ні в’їхати. Вони розосередилися по всім житловим кварталам. Їх техніка стояла у дворах, їх техніка стояла за поворотами, то, коли люди заїжджали у свої двори, то бачили там безліч техніки. Тож, це ще раз підтверджує те, що вони використовують наших жителів, як живий щит", — розповів мер.

G7 планує вдвічі зменшити максимальну ціну на російську нафту

Країни "Великої сімки" прагнуть встановити максимальну межу цін на російську нафту на вдвічі нижчому рівні, ніж її поточна вартість. Про це заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, повідомляє Kyodo.

За словами посадовця, лідери G7обговорювали це питання на саміті G7, який відбувся наприкінці червня.

"Ми встановимо верхню межу на рівні приблизно половини від поточної ціни і створимо механізм, який не дозволить купувати її дорожче", — зазначив японський прем’єр.

ЗСУ збили російський безпілотник на Дніпропетровщині

Українські військові на Дніпропетровщині збили російський безпілотник, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Переможна вечірня новина. Наші військові збили над Дніпропетровщиною ворожий безпілотник. Це вже 10-ий розвідник агресора, знищений у небі над нашою областю", — зазначив він.

За словами посадовця, попередньо, уламки БПЛА впали у полі.

Росіяни обстріляли Безруки на Харківщині, є загиблі

Увечері 3 липня російські окупанти обстріляли селище Безруки Дергачівської громади. Станом на 20:00 відомо про трьох загиблих та одну поранену. Про це Суспільному повідомив голова громади Вячеслав Задоренко.

Серед загиблих — двоє чоловіків 52-х та 55-ти років та 41-річна жінка. Поранення отримала 81-річна жінка. Медикам вдалось її врятувати та доставити до лікарні, повідомив Задоренко на своїй сторінці у Facebook.

Склад держав-учасників на саміті G20 залежатиме від присутності Росії — Зеленський

Участь України та багатьох інших держав на саміті G20, запланованому на листопад, залежатиме від присутності там Російської Федерації. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з прем‘єр-міністром Австралії Ентоні Албанізом у Києві.

"Нещодавно у нас був з візитом президент Індонезії, ми проговорювали це питання. Він особисто вручив мені запрошення на засідання G20. Ми вдячні за це запрошення, але наша участь там залежить від РФ — чи буде вона там присутня", — підкреслив він.

Зеленський пояснив, що представники інших держав також можуть відмовитись від участі у саміті, якщо там буде присутня Росія.

"Я не впевнений, що там буде велика кількість держав, якщо вони там будуть, якщо Росія буде представлена", — зазначив політик.

Прем’єр-міністр Австралії анонсував нові санкції проти Росії і допомогу Україні

Прем’єр-міністр Австралії Албаніз анонсував нові санкції проти Росії та пакет допомоги для України на 100 мільйонів доларів.

Також Австралія надасть Україні додатково 14 БТР та 20 броньованих машин Bushmaster.

Мелітопольського аеродрому, як військової бази росіян – уже не існує — Федоров

Українські військові вдарили по військових об'єктах, захоплених росіянами, зокрема, поцілили в аеропорт, що викликало паніку серед окупантів та колаборантів. Про це в ефірі Суспільного розповів мер Мелітополя Іван Федоров.

"Без зради". Гайдай прокоментував вихід військових із Лисичанська

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай прокоментував вихід українських військових з Лисичанська.

"Без зради!!! Коли пишете: сдали, злили, покинули - думайте, перш за все, про ціну наближення нашої Перемоги, про бійців, які тримали оборону міста, дехто - ціною власного життя…", — написав Гайдай.

Полтавська, Кіровоградська, Запорізька, Дніпропетровська, Харківська області — повітряна тривога.

Внаслідок російського вторгнення вже загинуло 89 українських спортсменів — Зеленський

З початку широкомасштабної російської агресії в Україні загинули 89 спортсменів і тренерів, 13 — опинилися в полоні. Про це президент України Володимир Зеленський сказав під час зустрічі з президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом.

"Багато українських спорстменів пішли до лав Збройних сил України захищати нашу державу, захищати її на полі бою. 89 спостсменів і тренерів загинули внаслідок бойових дій. 13 - були захоплені і знаходяться у російському полоні", — сказав глава держави.

Він також наголосив на тому, що понад 100 тис. спортсменів не мають змоги тренуватися, а низка спортивних об’єктів зруйновані.

"Російське вторгнення стало жорстоким ударом по українському спорту. Більше 100 тисяч українських спортсменів не мають можливості сьогодні тренуватися. Багато інфраструктури зруйновано. Це великі об'єкти спортивної інфраструктури і об'єкти на базі наших шкіл та українських університетів, на базі спортивних клубів", — зауважив Зеленський.

Раніше міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт заявляв, що 94 об’єкти спортивної інфраструктури частково або повністю зруйновані внаслідок російського вторгнення.

Чехія з вересня патрулюватиме повітряний простір Словаччини — прем’єр

Із вересня 2022 року Чехія почне патрулювати повітряний простір сусідньої Словаччини, допоки та не отримає американські винищувачі F-16 в обмін на передачу Україні радянських МіГ-29.

Як повідомляє Česká televize, про це заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

"Ми, безумовно, дотримуватимемося (обіцянки про допомогу — ред.). Я думаю, що це чудовий приклад не лише оборонної співпраці, а й довіри. Ми допомагатимемо Словаччині, поки в її розпорядженні не з'являться нові літаки. І ми розраховуємо на те, що хтось знову допоможе нам, якщо у нас виникнуть проблеми", — сказав Фіала.

Австралія поки відклала відновлення роботи посольства у Києві

Австралія відновить роботу посольства у Києві, коли матиме впевненість у його безпеці.

Про це заявив прем‘єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз на спільному з президентом Володимиром Зеленським брифінгу в Києві 3 липня.

"Я сьогодні тут з послом Австралії в Україні. Ми проводимо остаточне обстеження на предмет безпеки. Як тільки це стане можливим, ми відновимо роботу посольства і офіційно його відкриємо", — сказав Албаніз.

Албаніз перебуває з візитом у Києві. Він відвідав у Київській області визволені від російських загарбників Бучу, Ірпінь і Гостомель і провів перемовини з президентом Зеленським.

Російські військові вдруге за добу обстріляли Краматорськ на Донеччині: наслідки з’ясовують, повідомив міський голова Гончаренко.

Правоохоронці відкрили провадження через обстріли росіянами Слов’янська та Краматорська

Правоохоронці відкрили провадження через обстріли російськими військами Слов’янська та Краматорська Донецької області, повідомляє СБУ.

Голова СБУ Іван Баканов зазначив, що масштабний обстріл Слов’янська та Краматорська з реактивних систем залпового вогню вкотре свідчить, що росія цілеспрямовано обирає своїми цілями цивільні, а не військові об’єкти.

Він також зазначив, що СБУ та Національна поліція відкрили кримінальні провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 Кримінального кодексу України).

Наразі підтверджено загибель 6 осіб. Також 15 людей травмовано. Огляд місць обстрілів триває.

"Серед загиблих є сім’я з 12-річною дитиною. У переліку мішеней - житлові будинки, садове товариство, фільтрувальна станція, гаражний кооператив... Тобто, знову лише цивільні об’єкти, по яких окупанти випустили касетні боєприпаси. Такі дії - чергова терористична атака, котра стала вже звичним інструментом для ворога і за яку він обов’язково понесе відповідальність", — заявив Баканов.

У Міноборони РФ заявили про «звільнення» території так званої «ЛНР». Водночас у Генштабі ЗСУ повідомляли, що російські війська намагаються закріпитися на позиціях в районі Лисичанська та Верхньокам'янки на Луганщині. Уночі ЗСУ завдали удару по одній з російських військових баз, яку окупанти розмістили в тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі. Усі останні новини України — у спецефірі Суспільне Новини:

Чернігівці відмовляються від російської мови

Як і чому вирішили відмовитися від російської в побуті та що радять тим, хто тільки збирається це зробити – читайте у матеріалі Суспільне Чернігів історії тих, хто свідомо обрав українську.

Українські військові відійшли з Лисичанська — Генштаб

Після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій і рубежів, повідомили ввечері 3 липня у Генштабі ЗСУ.

Це останнє місто в Луганській області, яке контролювали українські військові.

"В умовах кратної переваги російських окупаційних військ в артилерії, авіації, реактивних системах залпового вогню, боєприпасах та особовому складі продовження оборони міста призвело б до фатальних наслідків. Задля збереження життя українських захисників було прийнято рішення про відхід.

Ми продовжуємо боротьбу. На жаль, для успіху недостатньо сталевої волі та патріотизму — потрібні матеріально-технічні ресурси.

Оборонці Луганщини та інших регіонів нашої країни героїчно виконують свій громадянський і військовий обовʼязки.

Ми повернемося і неодмінно переможемо!", — ідеться у заяві ГШ.

Останнє підконтрольне ЗСУ місто на Луганщині. Що відомо про Лисичанськ

Росіяни захопили населений пункт Золотарівка — Генштаб

На Лисичанському напрямку російські війська зі ствольної артилерії обстрілюють райони населених пунктів Золотарівка і Верхньокам’янка.

"Противник вів штурмові дії у напрямку Золотарівки та взяв під контроль населений пункт", — повідомляється у зведенні Генштабу ЗСУ.

"На Слов’янському напрямку ворог обстріляв з артилерії території неподалік Долини, Курульки, Богородичного, Адамівки та Гусарівки. Українські підрозділи відбили штурм у напрямку Пасіка – Долина. На Краматорському напрямку противник форсував річку Сіверський Донець, намагається розвинути успіх та оволодіти Білогорівкою. Продовжує вогневий вплив на підрозділи наших військ з метою сковування їх дій. Артилерійські обстріли зафіксовано поблизу Григорівки та Білогорівки", — додали в Генштабі.

У Херсонській області ЗСУ захопили російську БМП-2

У Херсонській області під час бойових дій ЗСУ захопили російську БМП-2. Броньовану техніку тепер будуть використовувати українські військові — оперативне командування "Південь".

Зеленський: На околицях Лисичанська йдуть бої

На околицях Лисичанська Луганської області йдуть бої, ситуація складна, але сказати остаточно, що місто перебуває під контролем російської армії, не можна.

Про це 3 липня під час брифінгу з прем'єр-міністром Австралії Ентоні Албанізом повідомив президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на питання Суспільного.

"Там дійсно найскладніша ситуація, найнебезпечніша, і там переваги у нас немає, і це є правда, це слабке наше місце", — визнав Зеленський.

Водночас президент наголосив, що уряд та Збройні сили України роблять усе можливе для того, щоб пришвидшити постачання зброї, яка дасть можливість мати вогневу перевагу та більше тиснути на Росію на Лисичанському напрямку.

Між Мелітополем та Токмаком підірвали залізничний міст — ЗМІ

У Запорізькій області, між Мелітополем та Токмаком, підірвали залізничний міст, пише місцеве "РІА-Мелітополь".

"Сьогодні в другій половині дня стало відомо, що підірвано залізничний міст між Мелітополем та Токмаком. Вибух пролунав в окупованому селі Любимівка. Цією гілкою рашисти переганяли поїзди зі зброєю та військовою технікою на фронт", — йдеться в повідомленні.

Військові РФ 3 липня перекрили виїзд із тимчасово захопленого Мелітополя після того, як ЗСУ знищили одну з чотирьох військових баз, розташовану на аеродромі.

Внаслідок обстрілу Слов’янська загинула дитина

Місто Слов’янськ на Донеччині 3 липня зазнало найпотужніших за останній час обстрілів. За попередніми даними, серед шістьох загиблих — одна дитина.

Про це повідомив голова Слов’янської міської військової адміністрації Вадим Лях.

"Попередньо – 6 загиблих, 15 поранених. Серед загиблих – дитина. Серед поранених – працівник комунального підприємства", — зазначив Лях.

За його словами, постраждали різні мікрорайони: Артема, Залізничний, Північний, Машмет, М'ясокомбінат... Руйнування зафіксовано у житловому секторі та на комунальних підприємствах: КАТП, тролейбусне управління, фільтрувальна станція.

"Нагадую, що інформацію про постраждалі будинки можна повідомляти на "гарячу" лінію. Таким чином вона швидко і надійно потрапить до УЖКГ. Тримаємось! Ми разом!", — додав Лях.

Обстріли Харківщини: відомо про трьох загиблих

Російські окупанти обстріляли вдень села Дергачівської та Вільхівської територіальних громад: загинуло три людини.

Туреччина затримала судно, яке прибуло з окупованого росіянами Бердянська

Судно Zhibek Zholy, яке прибуло з окупованого росіянами Бердянська до Туреччини затримали митники. Про це Суспільному повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Судно зараз стоїть перед входом до порту, воно затримане митними органами Туреччини. Завтра буде відомча нарада, на якій визначать подальшу долю цього судна. Наш запит передано, запит Генеральної прокуратури. Сподіваємось судно арештують, а майно конфіскують і притягнуть до відповідальності всіх хто причетний до цієї оборудки", — повідомив Боднар в ефірі Суспільного.

30 червня про те, що з Бердянського порту вийшов торговий корабель, повідомив призначений окупантами "губернатор Запорізької області", колаборант, якому було повідомлено про підозру у державній зраді, Євген Балицький. Раніше російське видання "Інтерфакс" повідомляло, із посиланням на Балицького, що зерно з території Запорізької області почали доставляти в порти Туреччини. Згідно з інформацією сайту marinetraffic.com, корабель Zhibek Zholy ходить під російським прапором.

Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська області — повітряна тривога.

В російському Бєлгороді загинула родина з Харківщини

У російському місті Бєлгород внаслідок вибуху загинула родина з Цупівки. Серед них троє дорослих та одна дитина, повідомив голова Дергачівської громади Вячеслав Задоренко, повідомляє Суспільне Харків.

Раніше губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков у своєму Telegram-каналі новідомив про "серію гучних звуків у Бєлгороді", які пролунали близько 3:00. Згодом Гладков повідомив про трьох загиблих, чотирьох поранених, часткові руйнування 11 багатоквартирних та 39 приватних будинків (з них 5 — повністю).

Тим часом невдовзі після повідомлень з Бєлгорода у Харкові близько 4:00, як і напередодні вранці, пролунали ракетні вибухи — сьогодні їх було чотири.

Словаччина може передати Україні радянські МіГ-29

Премʼєр-міністр Словаччини Едуард Хегер припустив, що його країна може передати Україні радянські винищувачі МіГ-29 та танки. Водночас він зазначив, що не може говорити про це докладно, тому що "Україна також просила нас не вдаватися в деталі".

Миколаївська область — повітряна тривога.

Унаслідок обстрілів Харкова загинула людина

Унаслідок ранкових обстрілів Харкова загинула одна людина, щонайменше четверо отримали поранення.

У Маріуполі згорів склад, де росіяни зберігали награбоване — Андрющенко

Як стверджує радник мера Маріуполя Донецької області Петро Андрющенко, в місті згорів склад, де російські солдати зберігали награбоване.

Він також розповів, що отримав підтвердження, що 30 червня в акваторії Маріуполя на міні підірвався десантний катер Чорноморського флоту РФ, загинули троє моряків.

Харківська область — повітряна тривога.

"Я чекаю чуда — живого сина": у Кременчуці зашивають рани та ховають мертвих

27 червня російська ракета влучила в одне з найлюдніших місць у Кременчуку, ТЦ «Амстор», де перебували десятки відвідувачів та працівників. У перші години вдалось врятувати близько пів сотні людей. На другий день рятувальної операції стало зрозуміло — з-під завалів більше не витягнуть нікого живим. Кількість загиблих досі не відома.

Кременчук не вперше зазнав ракетного обстрілу. Щонайменше чотири рази обстрілювали нафтопереробний завод та ТЕЦ. Цього разу співробітники «Амстору» на повітряну тривогу не зреагували.

22-річна співробітниця магазину косметики у перший робочий день отямилась вже у реанімації. Продавця електротехніки, який отримав травми не сумісні з життям, поховали першим. А мама його колеги все ще сподівається на диво та чекає повернення сина. Наш репортаж з міста після трагедії.

Унаслідок обстрілів Слов'янська — щонайменше шестеро загиблих. Влада Донеччини просить евакуюватись

Тетяна Ігнатченко, речниця Донецької ОВА, повідомила Суспільному, що унаслідок обстрілу російськими військами Слов'янська — 6 загиблих і 15 поранених.

"Там також був надпотужний обстріл цього міста. Тому, залишатися людям на території області небезпечно", — сказала вона.

Також було три ракетні удари по Краматорську. "У результаті: повністю знищений готель, пошкоджена дорога в житловому масиві", — додала вона.

За словами Ігнатченко, можливості для евакуації є: "Люди можуть записатися в списки, сісти на автобус і доїхати до Покровська, звідти курсує евакуаційний потяг, який направить їх до Дніпра або далі до Львова".

Мер Слов'янська назвав сьогоднішій обстріл наймасштабнішим за останній час

Мер міста Словʼянськ Донецької області Вадим Лях повідомив про масований обстріл міста з реактивних систем залпового вогню. Лях назвав обстріл наймасштабніший за останній час.

"Багато вбитих та поранених", — повідомив мер Слов'янська.

Німеччина була краще підготовлена до біженців з України, ніж із Сирії — міністр

Німеччина врахувала досвід хвилі біженців із Сирії в 2015 році і вдосконалила процедуру прийняття, коли справа торкнулась біженців з України. Про це сказала міністр внутрішніх справ ФРН Ненсі Фейзер в інтерв'ю DPA.

"Ми зробили багато речей набагато краще, ніж під час останнього великого руху біженців у 2015 році", — зазначила Фейзер, додавши, що "неймовірно велика кількість громадян приєдналася до урядових зусиль.

Міністр повідомила, що Німеччина прийняла понад 850 тисяч осіб з України — переважно жінок та дітей — з моменту початку вторгнення росії (за останніми даними МВС ФРН – 865 тис. – ред).

У Німеччині це передбачало, зокрема, надання всім новоприбулим, навіть тим, хто тимчасово залишається в країні, доступу до курсів інтеграції. Наразі таке стало можливим уже для афганців, які втекли до Німеччини, зазначила міністр. Глава німецького МВС назвала "швидку та небюрократичну" здатність всіх європейських держав прийняти біженців з України "історичним успіхом".

"Це було велике досягнення і одностайне. Цього було важко досягти", — зазначила політик. За її словами, Німеччина та Європа також вживають подальших заходів, щоб допомогти біженцям з інших регіонів.

Німеччина у 2015 році стала основним місцем прийому сирійських біженців. Наразі прийнято чи не таку ж кількість біженців з України, однак Берлін зазнав критики за те, що німці, мовляв, по-різному ставляться до європейських біженців і тих, хто рятується від конфлікту на Близькому Сході чи в інших регіонах.

У центрі Праги відкрилася бібліотека з україномовною літературою

У центрі Праги, поруч зі Староміською площею, відкрилася бібліотека з україномовною літературою. Як повідомляє IDNES, бібліотека задумана як місце для читання та зустрічей українців, які з початком повномасштабної війни опинилися у Чехії.

Заклад спільними зусиллями створили чеський Скаутський інститут (Skautský institut), видавництво "Альбатрос" і Євангельської чеської братської церкви.

США ухвалили рішення про постачання Україні NASAMS — Резніков

Сполучені Штати Америки ухвалили рішення про постачання Україні зенітних ракетних комплексів NASAMS. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Дякую президенту Джо Байдену і моєму колезі Ллойду Остіну за ще один значний крок на підтримку України: рішення про постачання NASAMS для української армії. Це збільшує наші можливості щодо захисту землі та неба. Перемога України у війні проти терористичної держави забезпечить глобальну безпеку на довгі роки!" - написав Резніков.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) — пересувний зенітний ракетний комплекс (ЗРК) середньої дальності призначений для ураження повітряних цілей на малих та середніх висотах у будь-яких погодних умовах.

Читайте також: Захист президентів США. Що таке NASAMS

Миколаївська область — повітряна тривога.

На багатоповерхівку в російському Бєлгороді впала частина ракети російського ЗРПК “Панцир” — ЗМІ

На багатоповерхівку в російському Бєлгороді впала частина ракети російського ЗРПК “Панцир”. Про це пише The Insider з посиланням на військового експерта Олега Жданова та розслідувачів CIT.

Фотографія ракети, що потрапила в будинок, була опублікована в Telegram-каналі “Жесть Белгород”.

Первомайський і Вознесенський райони Миколаївської області, Пологівський район Запорізької області — повітряна тривога!

Шойгу доповів Путіну про “звільнення" так званої “ЛНР” — Міноборони РФ

3 липня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів президенту Росії Володимиру Путіну про начебто”звільнення" так званої ”ЛНР”. Про це інформує пресслужба міноборони РФ.

В міноборони РФ заявили, що начебто встановили повний контроль над Лисичанськом та низкою прилеглих населених пунктів, найбільші з яких Білогорівка, Новодружеськ, Малорязанцеве та Біла Гора.

Водночас, Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні повідомив, що окупанти намагаються закріпитися на позиціях в районі Лисичанська та Верхньокам’янки. Наступали поблизу Білогорівки, успіху не мали, змушені відійти.

Донецька область — відбій тривоги.

Оборонні підприємства РФ відмовляються ремонтувати пошкоджену бойову техніку окупантів — ГУР

Оборонні підприємства Росії відмовляються ремонтувати пошкоджену бойову техніку окупантів. Про це інформує Головне управління розвідки Міноборони України. За даними розвідки, конфлікт між військовим керівництвом РФ та директорами оборонних заводів дедалі заважає послати до зони бойових дій нову бойову броньовану техніку.

За час російсько-української війни захисники України знешкодили понад 40 відсотків боєздатних танків, бойових машин піхоти та бронетранспортерів окупаційних частин лише з Південного військового округу РФ, зазначили розвідники. Їх потрібно відновлювати на спеціальних ремонтних підприємствах.

“Доставляючи до ремонтних заводів пошкоджену техніку, окупанти її повністю розкомплектовують, а запчастини та агрегати продають чи обмінюють на алкоголь. До заводів інколи доїжджають лише обгорілі остови БМП та танків”, — йдеться у повідомленні.

Водночас, директори ремонтних підприємств дали вказівку працівникам не приймати техніку на ремонт. Вони мотивують це відсутністю компонентів та недостатніми сумами коштів, що надходять від військових за вже виконані роботи.

Врятувати ситуацію командування намагалося за допомогою спеціально створених ремонтних бригад, повідомили розвідники. Ці бригади мали би відновлювати техніку поблизу зон бойових дій.

“Проте корупція і жага до наживи серед військового керівництва РФ звели цю спробу нанівець”, — додали у розвідці.

Окупанти обстріляли Краматорськ зі "Смерчів" — ОВА

3 липня російські окупаційні війська обстріляли Краматорськ з РСЗВ "Смерч". За попередньою інформацією, загиблих та поранених немає.

Про це повідомив міський голова Краматорська Олександр Гончаренко.

"Другий день окупанти б'ють з РСЗВ "Смерч" по Краматорську. Нищать цивільну інфраструктуру та гатять по мирному населенню. Попередньо без жертв, але є серйозні руйнування. Працює вибухотехнічна служба", — повідомив він.

Гончаренко закликав містян не нехтувати сигналами повітряної тривоги та перебувати в укриттях.

Донецька область — знову повітряна тривога!

Донецька область — відбій тривоги.

Київщину відвідав Прем‘єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз — ОВА

Київщину відвідав Прем‘єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз. Про це повідомив очільник Київської ОВА Олексій Кулеба. Делегація побувала в Бучі, Гостомелі та Ірпені.

Це перша поїздка Ентоні Албаніза до України.

AFP стало жертвою російської пропаганди — МЗС

Інформаційне агентство AFP стало жертвою російської пропаганди і неприпустимо називає російську армію вторгнення “українськими сепаратистами”. Про це речник МЗС Олег Ніколенко написав у Twitter. Так він прокоментував повідомлення AFP про ситуацію в Лисичанську.

“AFP стало жертвою російської пропаганди. Воно неприпустимо називає російську армію вторгнення “українськими сепаратистами”, представляючи війну Росії проти України як внутрішній конфлікт — на радість Кремля. Що далі — “українські сепаратисти” стріляють крилатими ракетами з Каспію?” — написав Ніколенко.

Раніше AFP написало у Twitter: “Українські сепаратисти кажуть, що вони оточили Лисичанськ”.

Дніпропетровська область — відбій тривоги.

Донецька область — повітряна тривога!

Херсонобленерго спростувало співпрацю Голови Правління товариства з окупаційною владою

Херсонобленерго спростувало співпрацю Голови Правління товариства Ігоря Сафронова з окупаційною владою, повідомляється на сторінці АТ "Херсонобленерго" у Facebook.

У повідомленні сказано, що інтернет-видання окупаційної влади розмістило відео захоплення будинку Голови Правління АТ "Херсонобленерго" Ігоря Сафронова.

"Офіційно повідомляємо, відео зроблено з метою скомпрометувати керівника Товариства. Сафронов виїхав з Херсонщини на початку квітня та здійснював дистанційне управління АТ "Херсонобленерго", згідно українського законодавства", — йдеться у публікації.

Кіровоградська область — відбій тривоги.

За добу в Київській області знешкодили 346 вибухонебезпечних предметів — ОВА

За добу в Київській області знешкодили 346 вибухонебезпечних предметів. Про це повідомила Київська обласна військова адміністрація.

2 липня піротехнічні підрозділи провели обстеження та знешкодження вибухонебезпечних предметів у таких населених пунктах:

  • Бучанського району – с. Дмитрівка, c. Здвижівка, с. Небрат, с. Торф’яне, с. Луб’янка, смт. Коцюбинське, с. Михайлівка-Рубежівка, с. Поташня, с. Пилиповичі, м. Ірпінь, с. Северинівка, с. Копилів, с. Любимівка;
  • Броварського району – с. Кулажинці, с. Плоске, с. Перемога, с. Горенка, м. Бровари, с. Зоря, с. Бобрик;
  • Вишгородського району – с. Підгайне, смт Іванків, с. Олива, с. Дубова, с. Залишани, с. Нові Петрівці, с. Козаровичі, с. Обуховичі;
  • Білоцерківського району – c. Мар’янівка.

Протягом доби піротехнічні служби обстежили 86,32 га території. Перевірили 4 об'єкти, знешкодили 346 вибухонебезпечних предметів, йдеться у повідомленні.

Усього з початку робіт обстежено 17826,13 га території, 1132 об’єктів, 615,64 км автомобільних доріг та 7 км ж/д колії, 1080,84 км ліній електропередач, 11,443 км газопроводу, виявлено та знешкоджено 48 080 вибухонебезпечних предметів.

Дніпропетровська область — повітряна тривога!

Дніпропетровська, Полтавська, Запорізька області – відбій тривоги.

Безпека на першому місці — Шкарлет прокоментував очне навчання в Україні

В умовах воєнного стану Міносвіти впроваджуватиме освітній процес в очному форматі лише за погодженням з обласними та Київською військовими адміністраціями. Про це міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив в ефірі Єдиного телемарафону. За його словами, безпека всіх учасників освітнього процесу — на першому місці.

Якщо є наявність небезпеки, то може бути дистанційний або змішаний формат, пояснив міністр.

“Якщо в бомбосховищі, в укритті не вистачає місця на всіх учасників освітнього процесу, є рекомендація щодо розділення освітнього процесу на декілька змін — дві зміни, наприклад. Є рекомендація стосовно формування змішаного навчання, де деякі дисципліни будуть вивчатися онлайн, деякі дисципліни — офлайн, в тому числі застосовуючи змінність освітнього процесу”, — сказав Шкарлет.

Відповідаючи на запитання, чи зможуть вчителі, які перебувають за кордоном, викладати дистанційно, Шкарлет пояснив: якщо регіон ухвалить рішення про офлайн навчання, вчителі повинні будуть повернутися в Україну.

Кіровоградська область — повітряна тривога!

В Краматорську було чути вибухи

В Краматорську було чути сильні вибухи. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

"Нас бомблять", — повідомили Суспільному у міській раді.

Донецька область — відбій тривоги.

Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Полтавська області — повітряна тривога!

Одесу можуть внести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вже цього року – посол

Одесу можуть внести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО до кінця року. Про це повідомив надзвичайний та повноважний посол України у Франції Вадим Омельченко в ефірі Національного телемарафону.

“Зараз дуже швидкими темпами опрацьовується досьє. Я думаю, що ще в цьому році Одеса буде під захистом ЮНЕСКО”, – зазначив посол

За словами Омельченка, цю ідею підтримала група друзів України в ЮНЕСКО. Ініціатива належить італійській делегації. “Дуже швидко Міністерство культури У країни подало заявку. І ми опрацьовуємо досьє по пришвидшеній процедурі”, – додав дипломат.

Головна мета Списку всесвітньої спадщини – зробити відомими унікальні об'єкти, а також захистити їх та допомогти у відновленні.

Підрозділи військової контррозвідки СБУ знищили 33 одиниці важкої російської техніки на 45 млн доларів

Підрозділи військової контррозвідки СБУ знищили 33 одиниці важкої російської техніки на 45 млн доларів. Про це повідомила пресслужба відомства.

Зокрема, йдеться про танки Т-80, Т-72Б3, Т-72, Т-64; БМП-3 та БМП-2, а також БТР-82.

Крім того, у співпраці з артилеристами ЗСУ співробітники СБУ знищили 16 одиниць військової техніки та 5 артилерійських батарей російського війська.

“Чорнобаївка, Зміїний, переправа у Білогорівці… Рашистів на нашій землі всюди чекає лише пекло”, — йдеться у повідомленні.

Донецька область — повітряна тривога!

США профінансують програми VPN для росіян

Фонд відкритих технологій (OTF), який підтримує уряд США, виплатить гроші американським компаніям, які безкоштовно надають росіянам програми VPN. Про це пише Deutsche Welle. Це зроблять для того, щоб громадяни РФ мали змогу обійти цензуру та отримати доступ до незалежних медіа.

Використання в Росії технологій, що дозволяють обходити блокування сайтів, різко виросло після початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому.

За даними OTF, кілька мільйонів людей у ​​Росії використовують VPN від компаній Lantern, Psiphon та nthLink.

Ранкові обстріли Харкова, "прильоти" з мінометів по Сумщині, Лисичанськ у вогні. Як минула ніч у регіонах

На Сумщині зранку зафіксували 20 “прильотів” з мінометів по прикордонню. На Дніпропетровщині знову обстріляли Зеленодольську громаду. О 4 ранку окупанти нанесли удари по одному з об’єктів критичної інфраструктури Харкова. На Луганщині росіяни намагаються закріпитись в районі Лисичанська, місто у вогні. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Сумщина: 2 липня протягом дня російські військові обстрілювали з мінометів прикордонні території області. Понад 30 “прильотів”. Жертв та руйнувань немає. Ніч минула тихо. Зранку мінометні обстріли продовжились. Зранку — 20 “прильотів” по прикордонню. Деталі уточнюються.

На Дніпропетровщині знову обстріляли Зеленодольську громаду. Влучили по дачних будинках у Зеленодольську. Три будинки зруйновані, один пошкоджений. Попередньо — люди не постраждали.

Одещина: ввечері 2 липня російські бомбардувальники Су-24 під прикриттям винищувача Су-30 нанесли два бомбові удари по острову Зміїному. А трохи згодом з винищувача Су-30 по Білгород-Дністровському району Одещини знову випустили ракету Х-31, яка поцілила у господарчу будівлю прибережної бази відпочинку. Значних руйнувань та загорянь не виникло, загиблих та постраждалих немає.

Харків: о 4 ранку окупанти нанесли удари по одному з об’єктів критичної інфраструктури міста. Попередньо — серед цивільних постраждалих немає.

Також зранку 3 липня боєприпас влучив у приватне домоволодіння. Пожежі не було. В будинку та у школі, яка поруч, вибиті вікна. Постраждала власниця будинку, вона госпіталізована.

По області протягом доби обстрілювали Чугуївський, Харківський та Ізюмський райони.

Протягом доби 4 поранених: Харків — 1, Чугуївський район — 2, Харківський район — 1.

Луганщина: росіяни намагаються закріпитись в районі Лисичанська, місто у вогні. Несуть значні втрати, але вперто просуваються.

2 липня рятувальники ліквідовували загорання багатоповерхівок та приватних садиб, магазина, а також ще одного торговельного центра.

Поранену жінку госпіталізували до лікарні Дніпропетровщини.

Також від здійснених російською армією обстрілів постраждали Золотарівка та Білогорівка. Поблизу останньої відбили ворожий наступ.

Донеччина: росіяни нарощують інтенсивність і потужність обстрілів. Протягом ночі обстріляні Слов'янськ (одна людина загинула) та позиції військових по всій лінії фронту.

Ввечері 2 липня скинули С300 на Добропілля. Внаслідок цього 2 загиблих, 3 поранених, серед них — двоє дітей.

За добу зі стрілецької зброї, артилерії, ЗРК “С-300”, РСЗВ "Ураган", "Град" обстріляні Бахмут, Авдіївка, Костянтинівка, Черкаське, Добропілля, Орлівка, Новомиколаївка, Первомайське, Іванівське, Хрестище, Весела Долина, Семигір’я, Красногорівка. Пошкоджено 27 об’єктів .

Троє цивільних загинули, 6 поранено.

Миколаївщина: тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування.

Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Вранці близько 4:30 — обстріли у Широківській громаді. Влучання було по 2 домогосподарствах, водонапірній вежі, фермерському господарству. Зруйнований один житловий будинок. Потерпілих немає.

2 липня протягом дня — обстріли Первомайської громади, внаслідок чого в смт Первомайське зруйновано соціальну інфраструктуру, відбулося займання спортивного залу в клубі, шкільної їдальні, пошкоджено недобудовану 4-поверхівку. В с. Засілля зруйновано житловий будинок та господарське підсобне приміщення. Також знов була обстріляна Шевченківська громада. В с. Шевченкове зазнало часткових руйнувань приватне підприємство. В с. Котляреве пошкоджені цивільні гаражі, житлові будинки. В с. Луч внаслідок обстрілів загинула людина.

Херсонщина: вибухи та обстріли спостерігалися у Бериславському та Каховському районах. Окупанти використовують всі можливі види зброї, тому щоразу знищується все більше будинків, соціальної інфраструктури.

За повідомленнями жителів області, через щоденні бойові дії виникає багато пожеж у лісах та на полях із пшеницею. Важко провести жнива, адже постійно йдуть бої.

В обласному центрі опір не стихає. На вулицях з’являється все більше патріотичних надписів, зображень прапору України та закликів до перемоги.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Полтавщині, Чернігівщині, Житомирщині та Київщині.

Мешканці російського Курська також чули вибухи — губернатор області

Мешканці російського Курська також чули вибухи. Про це повідомляє RT. Йдеться про роботу ППО, написав у Telegram губернатор Курської області Роман Старовойт. За його словами, росіяни начебто збили два українські безпілотники.

На Херсонщині окупанти планують провести референдум щодо приєднання області до РФ до осені 2022 року — британська розвідка

На Херсонщині окупанти планують провести референдум щодо приєднання області до РФ до осені 2022 року. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Росія, вочевидь, надає перевагу псевдоконституційному голосуванню у спробі легітимізувати свій контроль над регіоном, зазначили розвідники.

Затримання 28 червня міського голови Херсона Ігоря Колихаєва, вірогідно, є спробою придушити опір окупації, повідомляють у розвідці. Однак на окупованих територіях триває широкомасштабний збройний і мирний опір, йдеться у повідомленні британської розвідки.

Херсонщина – це область, яка з лютого найбільше потрапила під нову російську окупацію, відзначають розвідники. Пошук конституційного вирішення проблеми окупації, ймовірно, є пріоритетним політичним завданням для Росії. З великою ймовірністю вона буде готова сфальсифікувати голосування, щоб досягти прийнятного результату.

О 4 ранку росіяни обстріляли Харків ракетами — Синєгубов

О 4 ранку росіяни обстріляли Харків ракетами. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Влучили в один із об’єктів критичної інфраструктури.

Росія втратила у війні з Україною близько 35 970 військових — Генштаб

Станом на ранок 3 липня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 35 970 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 100 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1584 (+2) од,
  • бойових броньованих машин — 3744 (+7) од,
  • артилерійських систем — 801 (+1) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 246 (+0) од,
  • засоби ППО — 105 (+0) од,
  • літаків — 217 (+0) од,
  • гелікоптерів — 187 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 654 (+1),
  • крилаті ракети — 144 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2618 (+4) од,
  • спеціальна техніка — 64 (+3).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Краматорському та Бахмутському напрямках, повідомили у Генштабі. Дані уточнюються.

Вночі ЗСУ вдарили по базі окупантів у Мелітополі — мер міста

Вночі Збройні Сили України вивели з ладу одну з 4 військових баз російського війська в тимчосово окупованому Мелітополі. Нанесли більше 30 ударів виключно по російській військовій базі. Про це повідомив мер міста Іван Федоров.

Ювенальні прокурори: 344 дитини загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Більш ніж 986 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 3 липня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 344. Зросла кількість поранених — їх щонайменше 642. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 342, Харківській — 185, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 53, Херсонській — 52, Запорізькій — 31.

Центр протидії дезінформації розвінчав чергові фейки окупантів

Центр протидії дезінформації розвінчав чергові фейки окупантів. Зокрема, фейк, розповсюджений главою Чечні Рамзаном Кадировим, що, відступаючи, ЗСУ начебто завдали удару ракетою "Точка-У" по адміністрації Лисичанська.

Росіяни закріплюються в районі Лисичанська, місто у вогні — Гайдай

Росіяни закріплюються в районі Лисичанська, місто – у вогні. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Якщо в Сєвєродонецьку за місяць вуличних боїв залишилися вцілілі будинки та адмінбудівлі, то в Лисичанську упродовж короткого проміжку часу ті самі адмінбудівлі знищені вщент", — написав Гайдай.

На Дніпропетровщині росіяни зранку вдарили по Криворізькому району — ОВА

На Дніпропетровщині росіяни зранку вдарили по Криворізькому району. Попередньо, люди не постраждали. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Туреччина успішно випробувала мобільну керовану ракетну систему ATMACA власної розробки

Туреччина успішно випробувала мобільну керовану ракетну систему ATMACA власної розробки. Про це повідомило Міноборони країни.

“Національна керована ракета ATMACA була вперше випущена з землі до цілі в морі за допомогою мобільної керованої ракетної системи. Проведені в Чорному морі випробувальні стрільби пройшли успішно”, — йдеться у повідомленні.

ATMACA — це протикорабельна крилата ракета для будь-яких погодних умов. Має велику дальність, високоточний удар. Розроблена турецьким виробником ракет ROKETSAN. Atmaca надійде на озброєння ВМС Туреччини, щоб поступово замінити ракети Harpoon.

Окупанти намагаються закріпитися на позиціях в районі Лисичанська — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань російського війська не виявлено. За наявною інформацією, з 1 липня розпочалась ротація підрозділів збройних сил Республіки Білорусь у Брестській області. Посилюється система протиповітряної оборони за рахунок підрозділів Східного військового округу збройних сил РФ. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 3 липня.

На Сіверському напрямку армія РФ продовжує посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Крім того, російські військові обстріляли з території РФ позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Бачівська та Вовківки Сумської області.

На Харківському напрямку військо РФ обороняє зайняті раніше позиції. Обстрілювало з артилерії райони населених пунктів Руська Лозова, Перемога, Верхній Салтів, Замулівка, Волобуївка, Мілова, Протопопівка, Питомник, Прудянка та Норцівка.

Українські воїни успішно відбили штурм російського війська неподалік Прудянки. Армія РФ завдала авіаудару неподалік Мосьпанового та Гракового.

На Слов’янському напрямку окупанти обороняються. Обстріляли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дібровне, Мазанівка, Краснопілля, Суха Кам’янка, Вірнопілля і Маяки. Неодноразово безуспішно намагалися штурмувати неподалік Мазанівки. Отримали відсіч та відійшли. РФ застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Донецькому напрямку окупанти намагаються закріпитися на позиціях в районі Лисичанська та Верхньокам’янки. Наступали поблизу Білогорівки, успіху не мали, змушені відійти.

На Бахмутському напрямку армія РФ обстрілювала райони Новолуганського і Травневого. Завдала авіаудар поблизу Покровського. Намагається наступати в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках військо РФ обстрілювало українські позиції в районах населених пунктів Піски, Невельське, Новомихайлівка, Новоданилівка, Полтавка, Білогір’я, Ольгівське та Кам’янське. Штурмовими діями намагається покращити тактичне положення в районі населеного пункту Спартак.

На Південнобузькому напрямку армія РФ намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони на ймовірних напрямках наступу. Систематично використовує ствольну та реактивну артилерію. Завдала авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка.

Російські окупанти завдають систематичних ракетних ударів на Миколаївському напрямку.

Українська авіація здійснила майже півтора десятка групових вильотів за добу — Генштаб

Авіація Повітряних Сил Збройних Сил України працювала фактично на всіх напрямках бойових дій – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях. Здійснила майже півтора десятка групових вильотів. Знищено близько двадцяти одиниць російської техніки та два польових склади боєприпасів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 3 липня.

Українські підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань, повідомили у Генштабі.

В акваторії Чорного моря перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр” — Генштаб

У північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання Чорноморського флоту продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій України та ведення розвідки. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”. Про це станом на 6 ранку інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 3 липня.

У тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі вночі були вибухи. Про це повідомляє “РИА Мелитополь”.

За даними ресурсу, був удар по аеродрому, де базуються російські військові.

Російські війська, ймовірно, встановлять контроль над територією Луганської області, найближчими днями — ISW

Російські війська, ймовірно, встановлять контроль над територією Луганської області, найближчими днями. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 2 липня. Ймовірно, потім армія РФ зосередиться на українських позиціях у Сіверську, перш ніж повернути на Слов’янськ і Бахмут.

Відхід української армії до Сіверська дозволить українським силам зменшити ризик негайного оточення, зазначили в Інституті. Українські сили можуть продовжити відхід з боями до лінії біля траси E40 від Слов’янська до Бахмута, йдеться в аналітичному звіті.

Російські війська увійшли в Лисичанськ і 2 липня просунулися в межах міста, зазначили аналітики.

Війська РФ наступають на південний захід від Лисичанська, щоб, ймовірно, просунутися на захід у бік Сіверська та завершити захоплення всієї Луганської області.

Російські війська продовжували безуспішні наземні штурми на північ від Слов'янська.

Російські сили здійснили обмежені атаки на південний захід від Донецька, але не досягли жодних підтверджених успіхів.

Українські війська, ймовірно, планують загрожувати російським наземним лініям зв’язку по всій Харківській області, використовуючи західне озброєння.

Українські контратаки та партизанська активність продовжують змушувати російські війська віддавати перевагу оборонним операціям на південному напрямку.

На Донеччині щонайменше 2 загиблих і 3 поранених внаслідок російського удару по Добропіллю — ОВА

Щонайменше 2 загиблих і 3 поранених – наслідки російського удару по Добропіллю. Серед поранених є двоє дітей – 4 і 7 років. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Знищено один будинок, ще 6 зазнали пошкоджень різного ступеню.

На півдні військо РФ намагається тиснути з повітря, по Одещині знов випустили ракету — ОК "Південь"

На південному фронті тривають бойові дії. Військо РФ, сковане у можливостях маневру на суходолі, намагається тиснути з повітря. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

За добу російські військові відпрацювали 9️ авіаційних ударів, із них на Херсонщині — 5️ парами ударних гелікоптерів Ка-52, прагнучи повернути собі втрачене положення в районі звільненої Іванівки, один удар – в район Мирного.

Опівдні 2 липня росіяни намагалися провести розвідку боєм в напрямку Іванівки. На двох бойових броньованих “Тиграх”, силами до взводу, їм довелось ретируватися в бік Ольгіного.

Російські бомбардувальники Су-24 під прикриттям винищувача Су-30 нанесли два бомбові удари по острову Зміїному.

А потім з винищувача Су-30 по Білгород-Дністровському району Одещини знов випущена ракета Х-31, яка поцілила у господарчу будівлю прибережної бази відпочинку. Значних руйнувань та загорянь не виникло, загиблих та постраждалих немає.

На півдні ЗСУ ліквідували гаубицю “Мста-С”, 2️ гармати “Піон” і 2️9️ російських військових — ОК "Південь"

На південному фронті ЗСУ ліквідували 2️9️ російських військових, самохідну гаубицю “Мста-С”, 2️ самохідні крупнокаліберні гармати “Піон”, ще 6️ одиниць броньованої техніки. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

Зокрема, українська авіація нанесла 5️ ударів літаками та гелікоптерами по двох складах боєприпасів та п’ятьох осередках скупчення російського війська в районах П'ятихаток, Високопілля, Дудчан та Центрального. Результати дорозвідуються.

На Миколаївщині армія РФ активізувала повітряну розвідку. Українські військові збили 3️ із 3️ безпілотників.

Біля Чорнобаївки та Снігурівки знищено 2️ російські склади боєприпасів. А поблизу Іванівки захоплено 4️ трофейні бойові машини піхоти.

В РФ у Бєлгороді вночі було чутно "гучні звуки" — губернатор

В РФ у Бєлгороді вночі було чутно "гучні звуки". Про це повідомив губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков.

Гладков повідомив, що в Бєлгороді є травмовані та загиблі.

В корабельному угрупованні російського флоту відбулись кількісно-якісні зміни — ОК "Південь"

В корабельному угрупованні російського флоту відбулись кількісно-якісні зміни. Відтепер на варті 3️ ракетоносці, споряджені 24 крилатими ракетами та 2️ великих десантних кораблі. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

Але не тільки загрозу ракетних ударів несе Чорне море за присутності в ньому російського війська. Небезпека підриву в прибережних водах та на деяких ділянках узбережжя залишається актуальною. Як це сталося ввечері 2 липня на Одещині . Один із плавців загинув, другий отримав поранення та контузію, зазначили у командуванні.

Байден вимагає від власників АЗС знизити ціни на пальне

Президент США Джозеф Байден вимагає від власників автозаправних станцій знизити вартість бензину "просто зараз" з огляду на складну ситуацію в країні на тлі протистояння з РФ. Про це він заявив у своєму Twitter.

"Моє послання компаніям, які керують автозаправними станціями та встановлюють ціни на заправках, просте: це час війни та глобальної небезпеки", — йдеться у дописі.

Відтак Байден закликає підприємців знизити вартість палива.

"Знизьте ціну, яку ви стягуєте на заправці, щоб показати вартість, яку ви платите за продукт. І зробіть це зараз", — підкреслив американський президент.

На Одещині ракета влучила у базу відпочинку — ОК "Південь"

Під час повітряної тривоги ввечері 2 липня на Одещині пролунав вибух, повідомляє Суспільне Одеса. За інформацією ОК "Південь" ракета поцілила у господарчу будівлю прибережної зони бази відпочинку. Значних руйнувань та травмованих немає.

Військова допомога від Франції прибуде до України найближчим часом — посол

Військова допомога для ЗСУ, анонсована президентом Франції Емманюелем Макроном, зокрема самохідні артилерійські установки Caesar, прибудуть до України вже найближчими тижнями. Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"Франція допомогла від початку, але була єдина умова – не розголошувати про це. Це — через міркування безпеки, безпеки логістики. Допомога прийде найближчими тижнями. Дещо, що було заявлено, вже на території України", — зазначив дипломат.

Україна представить у Швейцарії план післявоєнної відбудови — Зеленський

Україна планує представити на конференції у місті Лугано на півдні Швейцарії план післявоєнного відновлення. Про це під час відеозвернення 2 липня заявив президент Володимир Зеленський.

"Активно готуємось до початку спеціальної конференції в Лугано у Швейцарії. Масштабний міжнародний захід, присвячений відбудові нашої країни. Відбудові в широкому сенсі слова. Треба не просто відновити все, що зруйнували окупанти, а створити нову основу для нашого життя, для України — безпечну, сучасну, зручну, безбар'єрну. Для цього потрібні колосальні інвестиції — мільярди, нові технології, передовий досвід, нові інституції й, звичайно, реформи", — зазначив він.

За словами політика, вже у понеділок, 4 липня, Україна представить у Лугано національний погляд на те, як реалізувати цю мету.

"Насправді це — найбільший економічний проєкт в Європі нашого часу і надзвичайні можливості показати себе для кожної держави, для кожної компанії, яких ми запросимо працювати в Україну", — зауважив Зеленський.

За його словами, Україна вже почала своїми силами відновлювати нормальне життя у звільнених громадах та територіях, Але реалізувати такий масштабний проєкт можна тільки залучивши міжнародні можливості.

"Тому Конференція в Лугано може стати вагомим кроком для відбудови України. І коли ми реалізуємо цей проєкт, – а я впевнений, що це буде, – його відлік буде вестися, можливо, саме з цього заходу", — підкреслив гарант.

Харківські письменники просять перейменувати вулиці Єсеніна, Лермонтівську, Пушкінську

Звернення опублікувала громадська діячка Ірина Гончарова.

Харківські письменники пропонують змінити наступні топоніми:

  • вулицю Сергія Єсеніна перейменувати на честь українського поета, перекладача, сходознавця, який останніх 30 років життя мешкав у одному з будинків на вулиці, Василя Мисика;
  • вулицю Лермонтівську — на честь українського поета і прозаїка, харків'янина Майка Йогансена;
  • вулицю Ахсарова — на честь доктора філологічних наук, професора, письменника, всесвітньо відомого дослідника життя і творчості Григорія Сковороди Леоніда Ушкалова;
  • вулицю Тобольську — на честь відомого українського поета, громадського і політичного діяча, який народився і тривалий час жив у Харкові, Павла Грабовського;
  • вулицю Пушкінську — на честь філософа і письменника Григорія Сковороди;
  • проспект Московський — на проспект Європейський, проспект Волі або Української Звитяги чи Ізюмський шлях;
  • одну з вулиць, прилеглих до майдану Фейєрбаха і проспекту Московського, — на честь українського письменника, педагога, лексикографа, літературознавця, етнографа, історика, публіциста, громадсько-культурного діяча Бориса Грінченка.
На початок