Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
. Люди покладають квіти, щоб віддати останню шану жертвам російського ракетного обстрілу торгового центру в Кременчуці, 29 червня 2022 року, фото: AP / Єфрем Лукацький

30 червня — 127 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Армія РФ продовжує ракетні обстріли цивільної інфраструктури: у Миколаєві ракета влучила у житловий будинок, з-під завалів врятували трьох людей, п’ятеро мешканців загинули. Росіяни намагаються блокувати місто Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. ЗСУ зупиняють атаки противника по всіх напрямках, зокрема, змусили окупантів відступити у трьох селах на Харківщині.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Зміїний без росіян, паркан між Польщею й Білоруссю, реєстр олігархів. Війна. Головне за 30 червня

Головне на цей час

  • Українські військові вночі нанесли ракетні та артилерійські удари по острову Зміїний. Внаслідок вдалої операції росіяни евакуювали залишки гарнізону двома швидкісними катерами і залишили острів.
  • Зеленський підписав указ про створення реєстру олігархів. Серед інформації про олігархів, яку вноситимуть у реєстр — прізвище, ім’я, по батькові, дата і місце народження, ідентифікаційні дані, а також реквізити паспортів. У реєстрі також повинне міститись обґрунтування визнання людини олігархом.
  • Президент Володимир Зеленський попередив, що Україна розірве відносини з Сирією через визнання нею так званих "ДНР" та "ЛНР". 29 червня, сирійське державне інформагентство SANA з посиланням на джерело в МЗС повідомило, що влада Сирії визнала"незалежність та суверенітет" "Луганської та Донецької Народних Республік".
  • Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс вважає, що Володимир Путін не відмовився від наміру захопити більшу частину України та назвала три сценарії розвитку подій. Найімовірнішим, очільниця американської розвідки назвала сценарій конфлікту, за якого російські війська досягнуть лише незначних завоювань, але не значного прориву.
  • Україна провела черговий обмін полоненими, завдяки якому додому повернулись 144 українських захисники. Це найбільший обмін від початку повномасштабного російського вторгнення. Зі 144 звільнених – 95 оборонців "Азовсталі", серед них – 43 військовослужбовці полку "Азов".

В Росії назвали вивід військ з острову Зміїний "кроком доброї волі"

"Сьогодні як крок доброї волі російські військові завершили виконання завдань на острові Зміїний і вивели гарнізон, що знаходився там", — заявили у Міноборони РФ.

Російська сторона також заявила, що "продемонструвала світовій спільноті, що не перешкоджає зусиллям ООН для організації гуманітарного коридору з вивезення сільськогосподарської продукції з території України".

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім не утримався від іронії з цього приводу.

Суспільне завершує текстовий онлайн 30 червня. Хроніку 128-го дня війни — читайте тут.
Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Українські рятувальники дістають залишки російських снарядів на даху пошкодженої внаслідок обстрілу багатоповерхівки. Харків, 30 червня 2022 року. Фото: АР

У Миколаєві під завалами багатоповерхівки знайшли тіло чоловіка

Ввечері 30 червня під час пошуково-рятувальних робіт під завалами зруйнованої російськими ракетами багатоповерхівки у Миколаєві рятувальники знайшли тіло чоловіка.

Про це повідомила пресслужба Головного управленні ДСНС у Миколаївській області.

"Таким чином, в наслідок надзвичайної ситуації 8 людей та 6 постраждали. Роботи з розбору завалів продовжуються", — йдеться у повідомленні.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Зруйнований будинок у Миколаєві. Фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

У Харкові пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. В місті та області — повітряна тривога.

Звільнення Зміїного: у командуванні "Південь" розповіли деталі операції

В ефірі Суспільного речниця сил оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк розповіла оперативну інформацію щодо звільнення острова Зміїний і втрати російських військових.

За її словами, військова операція на Зміїному тривала майже 10 днів. Наразі українські військові готуються перевірити усю територію острова, щоб усвідомитися, що на ньому немає небезпечних об'єктів.

Гуменюк наголосила, що Зміїний – це стратегічний об'єкт, він є форпостом у Чорному морі.

"Незважаючи на те, що це невеликий острів, – він має велике значення. Звісно, розташування на ньому протиповітряної оборони ворога і засобів вогневого ураження створювало додаткову небезпеку для України, оскільки вони намагалися таким чином убезпечити свої кораблі від нашого ураження і контролювати морське судноплавство і повітряний простір над північно-західним фрагментом Чорного моря", – зазначила речниця ОК "Південь".

"Скоро піде на передову" — Зеленський про новий пакет допомоги від США та союзників

Анонсований президентом США Джо Байденом новий пакет військової допомоги Україні невдовзі відправиться на передову.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 127 дня війни.

Він подякував Байдену за цю допомогу.

"Вже скоро вона піде на передову і працюватиме на Україну, на захист свободи", — сказав український лідер.

Раніше, 30 червня, на саміті НАТО президент США Джо Байден повідомив, що понад 50 країн нададуть Україні новий пакет військової допомоги. Він включатиме понад 600 танків, близько 500 артилерійських систем та інше озброєння. Також Байден оголосив про збільшення своєї наземної, морської та повітряної міці в Європі у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

На Херсонщині тимчасово припиняє свою діяльність філія "Укрпошти"

З 1 липня Херсонська дирекція АТ "Укрпошта" тимчасово припиняє свою діяльність на окупованих територіях області.

Про це повідомив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський у Телеграм-каналі.

"Склалася ситуація, в якій ми не можемо продовжувати роботу на окупованій Херсонщині. Тому що з рублями, зрадниками й окупаційною владою, ми не працюємо. Тому, згідно з моїм наказом, ми тимчасово припиняємо діяльність Херсонської дирекції Укрпошти з 1 липня", - йдеться у дописі.

Також у публікації сказано, що на підкотрольній ЗСУ території продовжуються виплати пенсій та субсидій.

За повідомлення гендиректора Укрпошти всі працівники хесонської філії отримали заробітну плату за червень. А тим працівникам, хто працював до останнього, буде надано матеріальну допомогу.

"Працівникам, які виїдуть на територію, підконтрольну Україні, ми допоможемо з працевлаштуванням у відділеннях, де це можливо", - написав Смілянський.

Зеленський пояснив, що означає звільнення Зміїного

Президент Володимир Зеленський заявив, що острів Зміїний – це стратегічний пункт, і його звільнення від росіян значно змінює ситуацію в Чорному морі.

Про це він сказав у відеозверненні за підсумками 127 дня війни.

"Безперечно, головне слово сьогодні – Зміїний. Мабуть, так само багато говорили про Зміїний тільки у той день, коли туди прибув російський корабель. Потім і корабель відбув – назавжди, а тепер і острів знову вільний", – сказав глава держави.

Він наголосив, що Зміїний – це стратегічний пункт, і це значно змінює ситуацію в Чорному морі.

"Це ще не гарантує безпеку, це ще не гарантує, що ворог не повернеться. Але це вже значно обмежує дії окупантів", – сказав Зеленський.

Він подякував українським захисникам за звільнення острова.

У Білорусі арештували організаторку свята для українських дітей

У Гомелі одну з організаторок заходу для українських дітей біженців, які втікали від війни, Аллу Кароленко засудили до семи діб арешту.

Про це повідомляє білоруська служба "Радіо Свобода".

За даними видання, свято мало відбутися 27 червня у гомельському парку палацу Румянцевих і Паскевичів. Планувалося влаштувати ігри, конкурси з сувенірами та подарунками. Обов’язковою умовою участі було взяти з собою "голуба миру" або виготовити його разом під час свята. Але міліція розігнала людей, які зібралися в парку.

29 червня білоруські правоохоронці затримали одну з організаторок свята Аллу Кароленко, а згодом стало відомо, що її засудили до 7 діб арешту. Проте наразі невідомо, за якою статтею засудили жінку. Зазначається, що білоруська міліція розігнала учасників зібрання через побоювання "провокацій і політичних гасел", а також через відсутність погодження цього свята з міськвиконком.

Харківська область — повітряна тривога.

"Токсична маскулінність": Джонсон покепкував з любові Путіна до оголених фото. Той відповів

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон назвав президента РФ Володимира Путіна "ідеальним прикладом токсичної маскулінності". Його заяву з інтерв’ю німецькому телеканалу ZDF цитує видання The Washington Post.

"Якби Путін був жінкою (а він, очевидно, не є), але якби він був, я справді не думаю, що він би почав божевільну, мачо-війну та насильство, як він це зробив. Те, що він робить в Україні, – ідеальний приклад токсичної маскулінності", – заявив Джонсон.

У відповідь прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що "старий Фройд за життя мріяв би про такий об’єкт для дослідження".

Як пише BBC, раніше під час першої зустрічі на саміті "Великої сімки" у Німеччині Борис Джонсон жартома запитав, чи можна роздягнутися.

"Ми всі повинні показати, що крутіші за Путіна", — сказав він, натякаючи на численні фотосесії, на яких російський лідер позує з голим торсом.

"Ми збираємося влаштувати демонстрацію верхової їзди з оголеними грудьми", — пожартував у відповідь прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн підтримала його словами: О, так. Верхова їзда — це найкраще".

"Ми повинні показати їм наші грудні м'язи", — сказав Джонсон.

Жарти політиків роздратували Путіна і під час візиту до Туркменістану він різко відповів, що західні лідери будуть виглядати "огидно", якщо спробують фотографуватися з голим торсом, пише The Washington Post.

"Я не знаю, як вони хотіли роздягнутися, вище чи нижче пояса. Але я думаю, що це було б огидне видовище у будь-якому випадку", — сказав Путін.

Він заявив, що для того, щоб добре виглядати, "необхідно не зловживати алкоголем, відмовитися від інших шкідливих звичок та займатися фізичними вправами і спортом".

Зазначимо, що Путін відомий своїми фотосесіями без сорочки верхи на коні, на риболовлі, в ополонці на Водохреще.

Окупаційна влада Херсонщини намагається взяти під контроль всі підприємства в регіоні

На Херсонщині окупаційна влада намагається схилити до співпраці працівників комунальних та державних установ. Для цього проводять збори колективів.

29 червня зібрали трудовий колектив "Укрпошти". Керівник херсонського відділення Віктор Фірман, повідомив працівникам про припинення роботи філії "Укрпошти" на Херсонщині.

На збори працівників прийшов так званий "голова" Херсонської ВЦА Володимир Сальдо. Він схиляв людей до співпраці, розповідав про її переваги, і врешті заявив, що у них просто немає іншого вибору. Натомість працівниця центру управління персоналом філії розповіла на зборах про три шляхи, які Укрпошта наразі може запропонувати своїм працівникам.

"Ви маєте можливість написати заяву на звільнення за згодою сторін. Ми ці заяви приймаємо. Укрпошта розрахується з вами. Вам буде виплачено всі компенсації відпусток, які вам належать. Також ви можете зареєструватися дистанційно, стати в центр зайнятості і отримати державну допомогу від держави України.", - сказала працівниця центру управління.

Також у працівників є й друга позиція — не звільнятися, а залишитися в призупиненні.

"Наша трудова діяльність буде призупинена, на жаль, наказом по Укрпошті. Ніякі заяви писати не треба", — каже жінка.

За її словами, коли буде відновлено роботу херсонської філії "Укрпошти", всім працівникам, які не звільнилися і не співпрацювали з окупаційною владою виплатять по 30 % від окладу. А ті хто зараз захоче виїхати, зможе влаштуватися у відділення на підконтрольній території.

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко розповів, що надійшла інформація про те, що керівник херсонського відділення пішов на співпрацю з окупаційною владою.

"Працівникам міського водоканалу та Херсонобленерго також пропонували співпрацювати", — говорить Самойленко.

Як треба чинити, коли окупаційна влада примушує до співпраці, обговорювали в колективі Херсонводоканалу, розповіла його працівниця.

"Хочемо працювати для міста, але залишатися зрадниками теж не хочемо, тобто ситуація патова. Наче говорять, що ми можемо працювати і за українськими законами нам нічого не буде, але це не ясно ще", — каже жінка.

Співпраця з окупаційною владою є колабораціонізмом, говорить юрист Дмитро Діяментович.

"Позиція нашої прокуратури полягає в тому, що у будь-якому випадку вони в цьому вбачають колабораціонізм. Тому людям треба чекати, утримуватися від написання заяв щодо працевлаштування", — розказав юрист.

Україна обговорює з МВФ можливість реструктуризації боргу — Bloomberg

Українська влада вивчає можливість реструктуризації боргу через обмеження джерел фінансування бюджету в умовах війни.

Про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на три анонімні джерела, знайомі з обговоренням.

Зазначається, що наразі Міжнародний валютний фонд аналізує фінансову і боргову ситуацію в Україні. За підрахунками, Bloomberg, в України є час принаймні до 1 вересня до погашення 1,4 мільярда доларів і виплати відсотків.

За даними двох джерел видання, наразі розглядається кілька сценаріїв реструктуризації боргу, але до кінця літа ухвалення рішення з цього питання не очікується. Один зі сценаріїв, який розглядає Україна, — це так званий "запит на згоду", тобто запит від емітента на погодження власником облігацій внесення змін до умов випущених цінних паперів. Інший сценарій передбачає використання заморожених активів Росії як заставу. Проте співрозмовники видання зазначають, що для них незрозуміла юридична життєздатність такої ідеї.

Bloomberg зазначає, що реструктуризація облігацій України для зниження боргового тягаря допоможе гарантувати, що фінансування від союзників у сфері оборони та гуманітарної допомоги не спрямовуватиметься на погашення власникам облігацій.

ЗСУ збили російський гвинтокрил "Алігатор" біля острова Зміїний

Біля острова Зміїний у Чорному морі українські захисники збили російський гелікоптер Ка-52 "Алігатор".

Як повідомили в оперативному командуванні "Південь", ввечері 29 червня російський гвинтокрил прямував в сторону Зміїного, але отримав пошкодження та впав у море в районі між островом та одеським газоконденсатним родовищем.

"Росіяни намагалися організувати пошуково-рятувальну операцію, але вертоліт запросив посадку на борту "Москви", — розповіли в ОК "Південь".

"Досі готовий підставитися під кулю заради нього". Експрезидент Формули-1 підтримав Путіна та розкритикував Зеленського

Екклстоун вважає Путіна "розсудливою" та "першокласною" людиною. Чинне керівництво Формули-1 його точку зору не поділяє.

Колишній президент Формули-1, британець Берні Екклстоун став на захист президента Росії Владіміра Путіна, та звинуватив у розпаленні війни президента України Володимира Зеленського. Про це 91-річний ексголова Ф-1 сказав на британському ранковому шоу Good Morning Britain.

У 2019-му Екклстоун, який очолював Формулу-1 до 2017 року, заявив, що готовий "підставитися під кулю" заради Путіна. Цього разу функціонер повторив, що досі готовий це зробити, адже вважає президента Росії своїм "другом" і "першокласною людиною", яка, "як і багато бізнесменів, робить помилки".

На думку Екклстоуна, Путін "робить те, що мусить, заради Росії", тоді як Зеленський сам нібито шкодить Україні, відмовляючись іти на діалог із російським президентом.

"Його колишня професія, як я розумію, – комік. Схоже на те, що він хоче й далі ним бути. Гадаю, якби він добре подумав, то однозначно зробив би суттєве зусилля, аби поговорити з Путіним, який є розважливою людиною, та дослухався б до нього й, імовірно, зробив би щось із цим".

Смерті тисяч цивільних, вбитих унаслідок російських атак на українські населені пункти, Екклстоун назвав "ненавмисними", як і те, що дії Росії переросли у війну. "Я глибоко переконаний, що Україна, якби хотіла з цим як слід покінчити, зробила б це", – сказав бізнесмен.

Екклстоун додав, що не спілкувався з Путіним від початку повномасштабного вторгнення в Україну, але переконаний, що той "шкодує про те, що це розпочав".

Також Екклстоун назвав заборону на участь у Формулі-1 російських пілотів "неправильною", адже не вважає їх причетними до дій влади РФ.

Як на слова Екклстоуна відрегаували у Формулі-1

Невдовзі у Формулі-1 оприлюднили заяву щодо слів Екклстоуна, в якій відхрестилися від його позиції та зазначили, що він не представляє їхню точку зору.

"Коментарі Берні Екклстоуна є проявом його особистих поглядів, що кардинально відрізняються від сучасних цінностей нашого спорту", – заявили в організації.

Імовірне російське громадянство Бардаша: журналісти знайшли згадку про російський паспорт продюсера

29 червня журналісти-розслідувачі з "Нахіба" опублікували матеріал, у якому йдеться про те, що музичний продюсер і виконавець Юрій Бардаш з 2015 року має російський паспорт і користувався ним для авіаперельотів, а також має московську прописку.

Нещодавно команда Бардаша — співак Wellboy, фронтмен "Корупції" Міша Крупін, Саша Чемеров та інші — відмовилася з ним працювати через те, що з 24 лютого Бардаш публічно не висловлювався про війну та нібито, за свідченням одного з колег, чекає приходу росіян в Україну.

Детальніше про це ми писали тут: Мовчання Бардаша: як продюсер втратив артистів, чому не говорить про війну й чи справді хоче російське громадянство

Журналісти з "Нахіба", користуючись російською пошуковою базою, знайшли інформацію про перельоти Бардаша рейсом Київ-Москва та адресу проживання в Москві, в елітному районі біля метро "Київська".

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Фото: Нахіба

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Фото: Нахіба

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Фото: Нахіба

З цих даних слідує, що Бардаш мав російське громадянство ще задовго до повномасштабного вторгнення.

Медіа "Нахіба" існує з 2021 року і пише про себе як про незалежне медіа, засноване групою небайдужих журналістів-розслідувачів, редакторів, юристів. Працюють, за їхніми словами, на волонтерських засадах.

Електроенергія з України допоможе ЄС замістити до 10 млрд кубів російського газу — Вітренко

Керівник НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що Україна готова допомогти європейським країнам впоратися зі скороченням обсягів імпорту російського газу.

Про це він сказав під час дискусії "Зупинити російську воєнну машину: перспективи енергетичних санкцій ЄС і США", передає "Укрінформ".

За його словами, можливість експорту електрики з України до ЄС може частково замістили енергію, яка виробляється за рахунок російського газу. На думку Вітренка, це призведе, зокрема, до зниження ціни на газ та, відповідно, витрат населення.

Він також зауважив, що Україна може експортувати у 35 разів більше електроенергії, ніж є на сьогодні. Очільник "Нафтогазу" зазначив, що до синхронізації з електромережею ЄС Україна могла постачати в так званому "острівному режимі" у 8 разів більше.

"Ми можемо експортувати в 35 разів більше, ніж ми експортуємо наразі. Це може замінити до 10 мільярдів кубометрів російського газу", — сказав він.

Крім того, Вітренко заявив про необхідність запровадження повного нафтогазового ембарго щодо Росії. Але поки цього не відбувається, на його думку, важливо не стільки скоротити обсяги закупівель, а позбавити РФ можливості отримувати прибуток. Для цього він пропонує запровадити не лише обмеження ціни, але й поєднати це з більш ефективними фінансовими обмеженнями та вторинними санкціями. Йдеться, зокрема, про санкції на страхування, транспортування тощо.

Своєю чергою міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що Україна може постачати до ЄС близько 2 ГВт електроенергії.

"Сьогодні технічні можливості нам дають десь близько 2 ГВт експорту в ЄС, але ми зараз працюємо над розширенням саме технічних можливостей. Підписано низку угод щодо побудови, або реновації ще додаткових ліній. По факту ми маємо дуже амбітні плани вийти на обсяги експорту до 6 ГВт", — сказав міністр в ефірі Суспільного.

Компанія Maxar опублікувала знімки острова Зміїний після його звільнення від росіян

Американська аерокосмічна компанія Maxar Technologies оприлюднила свіжі світлини острова Зміїний у Чорному морі після його звільнення від російських військ.

Світлини оприлюднені на Twitter-сторінці компанії. На знімках від 30 червня можна побачити дим від палаючих транспортних засобів та будівель у кількох місцях у північній частині острова.

Українські військові опановують РСЗВ M270 та 105-мм гаубиці L118 у Великій Британії

Українські військові у Великій Британії навчаються застосовувати реактивні системи та ствольну артилерію. Тренування входять до складу широкомасштабного пакета міжнародної підтримки України.

Що означає звільнення Зміїного

З початку травня бойові дії за острів Зміїний активізувались, а переламу українським силам вдалось досягнути після отримання протикорабельних ракет «Гарпун», артилерії та ракетних систем HAIMARS, вважають експерти. Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що окупанти не витримали "вогню української артилерії". 30 червня вони залишили острів, розташований в 140 км від Одеси. У Міноборони РФ заявили, що "звільнили" острів в якості "жесту доброї волі".

Що означає звільнення Зміїного з точки зору безпеки та чи вплине це на вивезення зерна — у матеріалі Суспільного.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Слово і діло

У Придністров’ї чоловіків закликають вступати на військову службу в армію РФ — ГУР

У так званій "Придністровській молдавській республіці" чоловіків агітують підписувати контракт зі збройними силами Росії. Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Оголошення про набір публікуються в усіх засобах масової інформації, розповсюджуються через поштові скриньки та розміщують у місцях загального користування.

Коли чоловіки звертаються до центрів зайнятості, то перш за все їм пропонують військову службу за контрактом. Також на виробничих та сільськогосподарських підприємствах проводять збори, на яких представники пунктів відбору зазивають працівників до проходження військової служби за контрактом.

Військова операція на Зміїному тривала майже 10 днів

Військова операція на Зміїному тривала майже 10 днів. Зараз українські військові готуються перевірити усю територію острова, щоб усвідомитися, що на ньому немає небезпечних об'єктів.

Читайте також: Не витримали важкої артилерії, HIMARS та "Гарпунів". Чому РФ залишила Зміїний і чи допоможе це із зерном

Київщина і регіон Іль-де-Франс підписали меморандум про співробітництво — Кулеба

Київська область та французький регіон Іль-де-Франс підписали меморандум про співробітництво. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

"На сьогоднішній зустрічі була присутня Валері Пекресс - очільниця Регіональної ради регіону Іль-де-Франс. Закордонна делегація дізналась про руйнівні наслідки російської агресії для Київщини. Вони рішуче налаштовані предметно співпрацювати та зацікавлені в налагодженні довгострокових зв'язків", — заявив Кулеба.

Основними напрямками співпраці стане розробка планування міських просторів, розвиток медичної сфери, цивільного захисту населення, малого та середнього бізнесу.

Буде створена двостороння робоча група, що працюватиме над конкретними проєктами для відновлення Київщини.

"Це вагомий крок на шляху до повноцінного відновлення Київського регіону. Для нас вкрай важливо налагодити прямий зв'язок між пристоличними регіонами Франції та України", — заявив Кулеба.

Раніше Асоціація мерів Франції та мер Ірпеня Олександр Маркушин підписали в Парижі декларацію про наміри, яка дозволяє французьким муніципалітетам швидко взяти участь у відбудові звільненого від росіян міста.

Польща надаватиме гуманітарну допомогу жителям міст-супутників українських АЕС — Енергоатом

ДП НАЕК "Енергоатом" обговорив напрями гуманітарної співпраці з Польщею. Про це повідомляє пресслужба компанії: "Сьогодні виконавчий директор з персоналу Енергоатома Олег Бояринцев зустрівся з Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Елізою Дзвонкєвіч. Вони обговорили широке коле питань гуманітарної співпраці між НАЕК "Енергоатом" та Республікою Польща", — йдеться в повідомленні.

Зокрема, йшлося про можливості спільної відбудови соціальної інфраструктури та об'єктів освітньої сфери, які постраждали внаслідок агресії РФ та надання гуманітарної допомоги захисникам і жителям міст-супутників українських АЕС.

За час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну загальна сума збитків НАЕК "Енергоатом" вже перевищує 40 млрд гривень. Це знищені під час обстрілів і пожеж корпуси, пошкоджене обладнання на Запорізькій АЕС, а також втрати від вимушеного скорочення виробництва електроенергії. Запорізька АЕС та Енергодар із 4 березня тимчасово захоплені РФ. На майданчику атомної електростанції, окрім військових РФ, тривалий час незаконно перебувають представники Росатома.

Оріхівська громада Запорізької області — загроза артобстрілу.

Екс-міністерка оборони Литви спростувала заяви РосЗМІ про "мор голодом" Калініграда

Екс-міністерка оборони Литви Раса Юкнявічене спростувала брехню російської пропаганди про те, що Литва нібито "морить голодом" і не постачає продукти жителям російського Калінінграда.

"Російська пропаганда каже про те, що мешканців Калінінграда взагалі хочуть морити голодом, і не доставляють продукти і т.д.. ... Але Литва нічого не блокувала (з продуктів)", — зазначила вона.

Читайте також: В ЄС шукають компроміс щодо транзиту в Калінінград через Литву — ЗМІ

Посилення підтримки України у протидії російській агресії стало ключовою темою саміту НАТО — ОП

Ключовою темою Мадридського саміту НАТО стало посилення підтримки нашої держави у протидії російській агресії. Про це заявив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква.

"Дуже важливо, що в новій Стратегічній концепції Альянс чітко визнав росію агресором і найбільш значною та безпосередньою загрозою для безпеки держав – членів НАТО та всього євроатлантичного простору", – сказав Жовква під час зустрічі із заступником генерального секретаря з питань публічної дипломатії Байбою Браже.

Також на полях Мадридського саміту заступник керівника ОП провів зустріч з головою Парламентської асамблеї НАТО Джеральдом Конноллі. Він висловив подяку за потужну підтримку України з боку Парламентської асамблеї, продемонстровану під час весняної сесії наприкінці травня у Вільнюсі.

"Вкрай важливо що в цій декларації асамблея закликала уряди та парламенти країн – членів Альянсу продовжувати підтримувати Україну всією можливою допомогою, суттєво наростити постачання необхідного озброєння, зокрема систем ППО, артилерії, протиракетних та протикорабельних систем, а також посилити руйнівні санкції проти Росії, включно з повною відмовою від російських енергоносіїв", – зазначив Жовква.

Як повідомлялося, 28-30 червня в Мадриді відбулася зустріч глав держав та урядів НАТО, яку вже назвали "самітом трансформації". Під час зустрічі лідери НАТО погодили нову Стратегічну концепцію Альянсу на наступні десять років, прийняли новий широкий пакет допомоги для України у її протистоянні російському вторгненню, а також дали "зелене світло" процесу входження в Альянс Фінляндії та Швеції.

Організація опалювального сезону є питанням національної безпеки України — Мінрегіон

Міністр розвитку громад та територій провів друге засідання Штабу з підготовки об’єктів ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу до нового опалювального сезону.

"Будь-які спекуляції та використання теми опалення в політичних цілях вважаю злочином перед державою. Організація опалювального сезону є питанням національної безпеки України. Кожен українець має бути обігрітий!”, — сказав Чернишов під час засідання.

Він закликав місцеву владу вже зараз проводити утеплення будинків та накопичувати альтернативне паливо, а також не зволікати і заповнювати дані про стан та потреби підприємств ЖКГ на платформі Uneeds, яку формує Мінрегіон.

Також він запропонував залучати містян до підготовки до опалювального сезону і підтримувати їхні ініціативи з побутової термомодернізації.

Міністр підкреслив, що жоден регіон не залишиться поза увагою, і він планує провести робочі зустрічі з представниками регіонів та міст, особливо прифронтових і тих, які постраждали внаслідок бойових дій.

Чернишов також вкотре наголосив, що тарифи на тепло не змінюються.

Раніше уряд створив штаб з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства (ЖКГ) та паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) до осінньо-зимового періоду 2022/23 років. Він забезпечуватиме своєчасну та якісну підготовку об’єктів ЖКГ та ПЕК до опалювального сезону; оперативну координацію відновлення об’єктів ЖКГ та ПЕК; управління резервом обладнання та матеріалів; вдосконалення системи розрахунків між споживачем і надавачем послуг.

Україна отримала 446,8 млн євро кредиту від Світового банку

Україна отримала від Світового банку кредит на суму 446,8 млн євро, з них 424,6 млн євро — з гарантією від Великої Британії.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

"Україна отримала кредит у рамках проєкту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні». Загальна сума становить 446,8 млн євро. У рамках цього фінансування гарантія Великобританії становить 424,6 млн євро", — йдеться в повідомленні.

За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, залучені кошти дозволять забезпечити належне фінансування для працівників бюджетної сфери.

Кошти будуть спрямовані на відшкодування видатків держбюджету, здійснених для забезпечення оплати праці працівників державних органів та бюджетних установ освітньої сфери як на національному, так і регіональному рівнях.

За даними НБУ, від початку повномасштабного вторгнення РФ загальний обсяг заявленої та наданої Україні допомоги від міжнародних партнерів станом на середину червня становить 30 мільярдів доларів.

МЗС України заявило про порушення Росією Конвенції про правовий статус Каспійського моря

Міністерство закордонних справ України закликає держави Каспію докласти максимальних зусиль, аби змусити рф дотримуватися Конвенції про правовий статус Каспійського моря. Про це йдеться у заяві МЗС.

У ній зазначено, що 29 червня в Туркменістані відбувся Шостий каспійський саміт за участю глав Азербайджану, Ірану, Казахстану, Туркменістану та РФ.

"Україна закликає держави Каспійського регіону докласти максимальних зусиль, аби змусити РФ дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов'язань, зокрема Конвенції про правовий статус Каспійського моря", — підкреслило МЗС.

Відтак зовнішньополітичне відомство звертає увагу на пункт 2 статті 3 Конвенції, що передбачає "використання Каспійського моря в мирних цілях, перетворення його в зону миру, добросусідства і співробітництва, вирішення усіх питань, пов’язаних з Каспійським морем мирними засобами".

Міністерство наголосило, що ракетні удари, які завдає Росія по об’єктах цивільної інфраструктури українських міст з регіону Каспію, грубо порушують положення Конвенції.

Насамкінець МЗС закликало країни-учасниці Конвенції спонукати Росію припинити використання акваторії Каспійського моря для продовження збройної агресії проти України, а також унеможливити подальшу мілітаризацію регіону та втягування його у збройний конфлікт..

Обстріли Харківщини і відбиття атак окупантів РФ на Бахмутському напрямку — зведення Генштабу

Зведення Генштабу ЗСУ:

  • На Сіверському напрямку війська РФ розгортають комплекси РЕБ (радіоелектронної боротьби) неподалік Олешні Курської області, проводять повітряну розвідку з БПЛА.
  • На Харківському напрямку військові РФ завдали ракетного удару по місту Харків, обстрілювали з артилерії райони населених пунктів Питомник, Дементіївка, Іванівка, Рубіжне, Явірське, Петрівка, Руські Тишки та Кутузівка.
  • На Слов’янському напрямку ЗСУ відбили атаки у напрямку Довгеньке – На Лисичанському напрямку противник обстрілює позиції наших військ біля Лисичанська і веде штурмові дії в районі Лисичанського НПЗ, має частковий успіх.
  • На Бахмутському напрямку противник зупинений на напрямках Миколаївка – Спірне, Володимирівка – Покровське, Доломітне – Вуглегірська ТЕС.

Російські війська є на околицях Лисичанська — Гайдай

Російські війська є на околицях Лисичанська, але про вуличні бої ще не йдеться. Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, місто вони обстрілюють з декількох напрямків, артилерії та особового складу військ РФ поблизу Лисичанська "дуже багато". Водночас Лисичанськ не оточений.

"Радимо людям постійно знаходитися в укриттях, адже евакуація наразі неможлива; Дороги ворог мінує дистанційно", — повідомив Гайдай.

Очільник Луганської ОВА також повідомив, що у Сєвєродонецьку росіяни призначили "очільника", у якого "9 класів освіти, людина взагалі не розуміє, як керувати містом".

"Інфраструктуру в обласному центрі окупанти не відновлять, бо вони розбили її вщент. Якщо буде можливість, раджу людям виїжджати із окупованого Сєвєродонецька", — додав Гайдай.

Для вивозу зерна з України вже готові 20 кораблів — Ердоган

Туреччина продовжує дипломатичні зусилля з метою відкриття коридорів для вивезення зерна з України, у регіоні вже є близько 20 кораблів, які готові виконувати цю місію. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на пресконференції за результатами саміту НАТО в Мадриді.

"Ми продовжимо підтримувати телефонну дипломатію з паном Путіним і паном Зеленським. У нас є дорожня карта, реалізація якої розпочата. Ми намагатимемося запустити цей коридор якомога швидше. Ми маємо близько 20 кораблів у регіоні, які готові до вивозу зерна з України. Ми й надалі забезпечуватимемо розвантаження та доставку продукції в треті країни", — сказав Ердоган.

За словами Ердогана, наступні телефонні розмови із Президентом України та президентом Росії він має намір провести в кінці цього тижня чи на початку наступного.

У Львові перейменували перші 8 вулиць, які підлягають декомунізації

Усього у Львівській громаді мають перейменувати 53 вулиці.

Сьогодні на сесії Львівської міської ради перейменували перші 8 вулиць, які підлягають декомунізації. Відтак, тепер у Львові будуть вулиці Кардинала Гузара (замість вул.Толстого), Ірини Калинець (замість вул.Брюллова), Героїв Маріуполя (замість вул.Козланюка), Гостомельська (замість вул.Дагестанської), Шумлянських (замість вул.Сєчєнова), Чорнобаївська (замість вул.Чуваської), Херсонська (замість вул.Кибальчича) та Юрія Руфа (замість Некрасова).

Російська економіка прискорила падіння у півтора рази

За даними Мінекономрозвитку РФ, російська економіка у травні 2022 року скоротилася на 4,3% у річному порівнянні після зниження на 2,8% у квітні, пише російський "Інтерфакс".

"Основними факторами зниження ВВП, як і раніше, залишаються транспортно-логістичні обмеження та скорочення внутрішнього попиту", — йдеться у доповіді міністерства. З базових галузей економіки прискорилося падіння оптової торгівлі (мінус 15,5% р/р у травні після мінус 11,9% р/р на місяць раніше).

Президент Індонезії передав послання Зеленського Путіну

Президент Індонезії, глава G20 Джоко Відодо заявив, що передав лідеру РФ Володимиру Путіну лист від президента України Володимира Зеленського. Про це він сказав за підсумками зустрічі з Путіним, передає російське "РИА-Новости".

"Я передав послання президента Зеленського до президента Путіна і висловив свою готовність налагодити спілкування між двома лідерами", — сказав він.

Зеленський поговорив із президентом Німеччини про оборонну підтримку

Володимир Зеленський провів переговори з Франком-Вальтером Штайнмаєром: "Для розвитку активного діалогу з Німеччиною провів переговори з президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром. Обговорили нарощування оборонної підтримки України. Цінуємо солідарність німецького народу на нашому шляху до ЄС та підтримку у протидії агресії. Подякував за співчуття у зв'язку з нелюдською атакою", — написав Зеленський.

Підтримку України з боку НАТО буде посилено — Макрон

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про посилення підтримки України з боку НАТО. Про це він сказав на пресконференції у Мадриді, де він брав участь у саміті НАТО.

Зокрема, за його словами, союзники “одноголосно вирішили посилити нашу економічну, гуманітарну та військову підтримку України”.

“Союзники виконують свої обов'язки <...> Франція дуже швидко доставить 6 додаткових гармат Caesar (“Цезар”), а також бронетехніку для захисту від жорстокої агресії Росії”, — зазначив Макрон.

Він також наголосив, що НАТО не воює, водночас це Росія несе виключну відповідальність за розв'язану на континенті війну.

“Якщо на Європейському континенті більше немає миру, Атлантичний альянс не у стані війни <...> Лише Росія несе відповідальність за цю війну, а також за серйозні наслідки, які вона спричиняє у всьому світі”, — сказав Макрон, додавши, що Європа платить ціну за те, щоб мир повернувся на її територію.

Він наголосив, що “Україна не є частиною НАТО, але боротьба, яку вона веде, щоб захищати себе, є нашою”, і тому Україна буде користуватися підтримкою Альянсу, “скільки це буде необхідно”.

Водночас зауважив Макрон, військова підтримка Україні надається не для атак на російську територію, а для захисту і повернення власних українських територій та підтримки української армії.

Характеризуючи ситуацію, яка склалася на сьогодні, президент Франції назвав її “винятково серйозною”.

28-30 червня у Мадриді відбувався саміт НАТО. Глави держав та урядів розглянули шляхи посилення політики стримування та оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу в новій безпековій ситуації, що склалася після неспровокованого вторгнення Росії в Україну.

Відступ Росії з острова Зміїний демонструє здатність України дати відсіч — Джонсон

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що відступ Росії з острова Зміїний свідчить про здатність України дати відсіч РФ, повідомляє Reuters.

"Якщо вам потрібні докази дивовижної здатності українців боротися, щоб подолати труднощі та дати відсіч росіянам, тоді подивіться на те, що сталося сьогодні на острові Зміїний, де росії знову довелося поступитися", — сказав Джонсон на пресконференції на Мадридському саміті НАТО. Прем’єр вважає, що Україна вистоїть перед російським агресором.

"Зрештою, Путін зрозуміє, що підкорити країну, яка не визнає його режим, неможливо", — додав Джонсон.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн

Канада передасть Україні 39 бронеавтомобілів

Канада незабаром надішле до України 39 сучасних броньованих автомобілів для транспортування особового складу. Про це із посиланням на слова прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо пише канадський суспільний мовник CBC News.

"Канада працює над завершенням угоди про передачу Україні 39 броньованих бойових машин підтримки. Вони мали бути передані Збройним силам Канади й перебували у процесі доставки, однак натомість будуть перенаправлені", — йдеться у матеріалі.

Усі бронеавтомобілі будуть забезпечені сервісним обслуговуванням від канадського виробника.

"За даними джерела, очікується, що транспорт надійде на озброєння українських сил цього літа після короткого навчання (українських військових - ред.)", — стверджує CBC News.

Зазначається, що Україна також отримає від Канади шість камер високої роздільної здатності для використання на "Байрактарах".

"Ця матеріальна допомога фактично вичерпає 500 млн дол., які канадський уряд виділив на постачання військового обладнання до України", — зауважує видання.

Трюдо пообіцяв якомога швидше поновити запаси Збройних сил Канади, які були передані Україні.

"Склади канадського війська будуть поповнені якомога швидше. Ми мусимо упевнитися, що чоловіки й жінки зі Збройних сил Канади мають обладнання, необхідне їм для продовження несення служби та за потреби посилення. Ми також усвідомлюємо, що наразі найкраще використання цих гаубиць, снайперських гвинтівок та іншого обладнання, яке ми надсилаємо до України, найліпше їх застосування для канадської безпеки й геополітичної стабільності - надати його українцям", — наголосив прем’єр-міністр.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Канада запровадила санкції проти понад тисячі юридичних та фізичних осіб з Росії, Білорусі та України.

На місці зруйнованого ТЦ у Кременчуці виявили ще 14 фрагментів тіл

На місці зруйнованого ТЦ у Кременчуці виявили ще 14 фрагментів тіл. Кому вони належали, з’ясовуватимуть під час експертизи. Про це Суспільному повідомила речниця рятувальників Полтавщини Світлана Рибалко.

Загалом знайшли 22 частини тіл.

Швеція надасть додаткову військову допомогу Україні

Швеція передасть Україні протитанкову зброю та обладнання для розмінування на 500 мільйонів шведських крон (49 мільйонів доларів). Про це CNN сказав речник міністерства оборони Швеції Тоні Ерікссон. За його словами, обладнання буде доставлено українському уряду "якнайшвидше".

Швеція вже чотири рази передавала Україні військову техніку та інше необхідне нашим захисникам обладнання. За словами речника міноборони, північна країна планує надати Україні ще більше допоміжного озброєння. Ерікссон не надав жодних подробиць щодо цього питання.

Від початку війни Швеція вже надала 10 000 протитанкових гармат AT4, протипіхотні снайперські гвинтівки AG 90 та боєприпаси до них, а також додатково 5 000 шведських безвідкотних протитанкових гармат AT4 та ін.

Байден анонсував HIMARS для України від інших країни

Президент США Байден анонсував поставку Україні західних систем ППО і більше HIMARS від інших держав. Про це він сказав на саміті НАТО.

Новий пакет допомоги на суму 800 мільйонів доларів включатиме також артилерію, амуніцію та протибатарейні радари.

"У найближчі кілька днів ми плануємо анонсувати ще понад 800 мільйонів, включаючи нові західні системи протиповітряної оборони для України. Більше артилерії та боєприпасів, протиракетні радари, додаткові боєприпаси для ракетної системи залпового вогню HIMARS, які ми вже надали Україні, і більше HIMARS буде від інших країн", — сказав він.

У Миколаєві внаслідок ракетного удару РФ загинула 21-річна дівчина

У Миколаєві з-під завалів п‘ятиповерхівки, в яку влучила російська ракета, рятувальники ДСНС дістали ще одне тіло. Загибла — 21-річна дівчина. Про це повідомив мер міста Сєнкевич.

Таким чином, на цей час відомо про 7 загиблих та 6 поранених. Пошуково-рятувальна операція триває.

В Україні арештували корпортивні права турагентства TUI

Суд арештував корпоративні права туркомпанії, яка пов’язана з російським металургійним олігархом, повідомляють пресслужби СБУ та столичної прокуратури. У СБУ встановили, що кінцевим бенефіціаром цієї компанії є російський мільярдер, наближений до політичної верхівки РФ. Зокрема він отримував нагороду від Путіна.

TUI - один із найбільших туроператорів на українському ринку.

В Енергодарі окупанти побили водолаза ЗАЕС — мер

Російські окупанти жорстоко побили водолаза гідроцеху ЗАЕС, повідомив з посиланням на Енергоатом написав міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

“29 червня окупанти жорстоко побили водолаза гідроцеху ЗАЕС Андрія Гончарука, якого з численними тілесними ушкодженнями вчора було доставлено до лікарні м. Енергодар”, — йдеться у дописі.

Україна розриває дипломатичні відносини з Сирією

МЗС України засудило рішення Сирії визнати так звану "незалежність" тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях.

"У відповідь на цей недружній акт Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин з Сирією без розриву консульських відносин", — ідеться у заяві.

Напередодні Сирія визнала "незалежність" "ЛДНР".

Окупанти РФ планують відреставрувати сквер біля Драмтеатру в Маріуполі, аби стерти українське минуле — радник мера

Загарбники в Маріуполі, після "депортації" головного фонтана в Донецьк, планують в парку біля Драматичного театру демонтувати всі модерні скульптури, а натомість збудувати дитячі майданчики. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

"Сквер Драматичного театру, який став символом прогресивного відновлення міста після 2014 року буде “реконструйовано” окупантами. При тому, сам сквер майже не постраждав, якщо не враховувати вкрадений фонтан. Для чого? Аби стерти з пам’яті маріупольців українське минуле. Всі модернові скульптури та інсталяції будуть демонтовані та замінені на дитячі майданчики. В центрі міста, де більше ніхто не живе", — написав Андрющенко.

Мінцифри запускає безоплатне навчання для підприємців

Міністерство цифрової трансформації запускає безоплатне навчання для підприємців.

"Як цифровізувати свій бізнес без значних фінансових вкладень під час війни, продовжити працювати та підтримувати економіку країни. Спільно з Офісом з розвитку підприємництва та експорту, Дія.Бізнес та українською EdTech-компанією IAMPM запускаємо вебінари «Цифровізація бізнесу: як зростати в умовах війни", — ідеться в повідомленні.

Під час навчання підприємці опанують інструменти цифрової трансформації, зрозуміють, як обслуговувати клієнтів онлайн та як нарощувати прибуток.

Старт навчання — 4 липня о 16:00. Зареєструватися на безоплатне навчання можна за посиланням.

Одеська область — повітряна тривога.

У Маріуполі вичерпано запаси їжі — МО

У тимчасово окупованому Маріуполі вичерпані запаси їжі. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

"У Маріуполі як і в більшості захоплених територій, практично усі запаси харчування та першої необхідності вичерпано та нових поставок не здійснюється", — сказав він.

Війська РФ обстріляли Слов'янськ — поранені шестеро людей

У Слов’янську внаслідок обстрілів військами РФ касетними боєприпасами поранено шістьох цивільних, повідомив начальник міської військової адміністрації Вадим Лях.

"Сьогодні, 30 червня, Слов’янськ знову зазнав обстрілу касетними боєприпасами. Вибухи пролунали на вулицях Батюка та Вільній. Поранення отримали шестеро людей", — зазначив Лях.

Росіяни залишили острів Зміїний — Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що війська РФ залишили острів Зміїний.

У Міноборони Росії це підтвердили, але назвали "кроком доброї волі".

Острів Зміїний у Чорному морі перебував під тимчасовою російською окупацією, починаючи з нападу РФ у перші дні повномасштабного вторгнення.

17 червня стало відомо, що в акваторії Чорного моря був уражений російський буксир "Василий Бех". Це сталося під час транспортування ним на острів Зміїний боєприпасів, озброєння та особового складу чорноморського флоту Росії.

Кулеба закликав африканські країни тиснути на РФ для відновлення експорту зерна з України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав африканські держави працювати разом і чинити тиск на Росію, щоб вона дозволила безпечний морський шлях для експорту українського продовольства.

Про це він заявив в інтерв’ю танзанійському виданню The Citizen.

"Час спливає не тільки для нас, але й для вас. І ми хочемо вирішити проблему протягом наступних кількох тижнів. Тривале блокування експорту продовольства з України підірве здатність наших фермерів продовжити збір нового врожаю та підвищить ризик переривання сільськогосподарського циклу України ще на рік. Це може поставити світ під загрозу багаторічної продовольчої кризи", — сказав Кулеба.

Він додав, що багато з африканських держав уже працюють разом з Україною, щоб досягти вирішення цього питання з експортом продовольства.

"Україна продовжить тісно співпрацювати з усіма африканськими державами в найближчі дні та тижні, щоб забезпечити надходження всіх наших контрактних товарів на ваші ринки, а також для подолання глобальної продовольчої кризи, спровокованої безвідповідальними діями Росії", — зазначив Кулеба.

Унаслідок повномасштабної війни РФ проти України та блокади українських морських портів в Україні виявилися заблокованими понад 20 млн тонн зерна, що були призначені для експорту в межах Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Велика Британія виділить Україні додатково 1 мільярд фунтів стерлінгів

Велика Британія виділить Україні додатковий пакет військової допомоги для наступальних дій на 1 мільярд фунтів стерлінгів.

Туди увійдуть системи ППО, безпілотники, обладнання для радіоелектронної боротьби та спорядження для військових. Таким чином Британія стане другою після США країною за кількістю допомоги Україні.

Одеська область — повітряна тривога.

У Львові заборонили діяльність московського патріархату та групу "Догнала"

У Львові заборонили діяльність УПЦ Московського патріархату та "групи Догнала" на території Львівської громади.

Як сказано у проєкті ухвали, у зв'язку із тим, що діяльність Української православної Церкви московського патріархату та Української правовірної греко-католицької Церкви "Група Догнала" носить відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер.

З метою консолідації українського народу, міська рада ухвалила заборонити на території Львівської міської територіальної громади діяльність Української православної Церкви московському патріархату та Української правовірної греко-католицької Церкви "Група Догнала" як таких, що несуть загрозу національній безпеці України.

"Додому ніхто не поїде, тому що багато втечуть". Окупант скаржиться на відсутність ротації та звільнень

Про це йдеться у черговому перехопленні розмов російських військових, оприлюдненому Головним управлінням розвідки Міноборони.

"Аби нас звідси вивезли. Звільнення це всі обіцяють. Але потім, коли ротацію проведуть. Каже: бажано не давати вам жодних звільнень, тому що сподівань на вас немає. Хтось поїде додому і не повернеться. Каже: тоді все. Всі не будуть їздити додому взагалі. Якщо проведуть ротацію, ви трохи відпочинете… У нас майже 50% мінуса. Нам пообіцяли в першу чергу ротацію та фінансове питання. Але про дім не мрійте. Додому ніхто не поїде, тому що багато втечуть і не повернуться", — розповідає військовий РФ.

ДБР направило до суду справу щодо Януковича та начальника його охорони

Як повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, обвинувальний акт у справі щодо колишнього президента Віктора Януковича та керівника його охорони Костянтина Козаря скеровано до суду.

Встановлено, що 23 лютого 2014 року, Янукович, діючи спільно зі своїми охоронцями, поза пунктом пропуску через державний кордон, з околиці села Урзуф Мангушського району Донецької області трьома гелікоптерами збройних сил РФ незаконно переправив через державний кордон України до Росії не менше 20 осіб.

А 24 лютого 2014 року Віктор Янукович вирішив остаточно залишити територію України та, перебуваючи на території однієї з військових частин чорноморського флоту російської федерації у Гагарінському районі Севастополя, схилив начальника своєї охорони Костянтина Кобзаря до дезертирства.

ЗСУ звільнили село Потьомкине на Херсонщині

Про це повідомляє пресслужба Збройних сил України.

Танкіст, який обстрілював новобудову у Чернігові, визнав у суді свою провину

Танкіст Михайло Куліков, який з танку обстрілював новобудову у Чернігові, визнав у суді свою провину. Засідання відбулося, 30 червня, у Деснянському районному суді.

Суддя запитав в нього «Визнаєте? - Так».

Танкіст Михайло Куліков, який з танку обстрілював новобудову у Чернігові, визнав у суді свою провину. Засідання в, 30 червня, у Деснянському районному суді.із командиром танкового батальйону Леонідом Щьоткіним їхали Кільцевою в напрямку Олександрівки. У повідомленні про підозру йдеться, що Куліков отримав наказ розвернути башту танку та вистрілити по житловому багатоповерховому будинку. Цей наказ він виконав.

Півника з Бородянки покажуть на виставці у Києві

Керамічний півник з Бородянки став одним із символів стійкості українського народу після публікації фотографії вцілілої кухонної шафи на стіні зруйнованого авіабомбою будинку. 30 червня його покажуть на виставці в Києві. Про це повідомила Печерська районна держадміністрація у Facebook.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Авторами півника є майстри художньої кераміки Валерій та Надія Протор’єви. Народний музей історії ремесл "Ремісничий двір", Житомир, 3 травня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

Виставку "Український Фенікс. Васильківська майоліка" представить Національний музей українського народного декоративного мистецтва разом з Національним музеєм Революції Гідності. Акцент інсталяції зосереджений на темі образу півня в історії народного мистецтва кераміки та авторства головного героя виставки – "бородянського півника".

Плутає дані та цифри. Як Міноборони РФ бреше про війну в Україні

Міністерство оборони РФ бреше про успіхи російської армії в Україні, припускаючись у своїх щоденних звітах великої кількості помилок, маніпулюючи даними та намагаючись приховати свої невдачі, повідомляє російське інтернет-видання "Проект".

Відповідне розслідування оприлюднене на сайті видання.

Під час нього журналісти вивчили 196 виступів офіційного представника МО РФ Ігоря Конашенкова — тобто всі його брифінги з першого дня війни та до 26 червня. Журналістам вдалося виявити грубі та смішні невідповідності у цифрах та географії.

Зокрема, з’ясувалось, що, згідно з офіційною позицією МО, російська армія вже знищила більше техніки, ніж мала Україна загалом.

У Румунії з рейок зійшли 15 українських вагонів-зерновозів

Голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін повідомив, що вони були у складі потяга з 32 вагонів, що повертався після вивантаження зерна в румунському порту. Всі вони належать українському приватному оператору.

Зерновози рухались на візках під європейську колію 1435 власності залізниці Молдови. За оперативною інформацією причина сходження — колійне господарство. Деталі наразі розслідуються.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Причина сходження вагонів із зерном з'ясовується. Вагони в Румунії, що зійшли з рейок. Фото: залізні_зміни

Міністр закордонних справ Великої Британії: витіснити російські війська з України "цілком реально"

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс назвала "реалістичною" мету повністю витіснити російські війська з України. Про це вона заявила в ефірі радіо BBC.

"Вся Україна, на яку вторглася Росія, незаконно окупована. І, зрештою, росіян потрібно витіснити з усієї цієї території", — сказала Трасс.

На питання, чи вважає уряд Великої Британії, що Росію можна витіснити з усієї України в осяжні терміни, вона відповіла: "Це реалістично, і саме тому ми поставляємо (Україні - ред.) додаткову летальну допомогу".

Польща завершила будівництво 5-метрової стіни на кордоні з Білоруссю

Державна прикордонна служба Польщі опублікувала відео паркану.

Для будівництва загородження було використано 49 тис. тонн сталі, зараз йде обладнання загородження електронними системами безпеки, в тому числі 2,5 тис. камер спостереження.

Швеція направить в Україну більше протитанкової зброї і кулеметів

Як повідомило в четвер Міністерство оборони Швеції, пакет озброєнь, який також включає обладнання для розмінування, оцінюється приблизно в 500 мільйонів шведських крон (49 мільйонів доларів).

"На цей раз мова йде про матеріальну підтримку, яка була спеціально запрошена Україною", — заявив міністр оборони Петер Хультквіст.

На додаток до протитанкової зброї Швеція направить обладнання для розмінування та допоміжну зброю, таку як кулемети. Коли відбудуться ці поставки, Пітер Хультквіст не уточнює, але каже, що в інтересах усіх, щоб це сталося якомога швидше: "Між різними країнами НАТО вже ведуться дискусії про те, як ми можемо спільно надавати більш активну підтримку".

В Росії назвали вивід військ з острову Зміїний "кроком доброї волі"

"Сьогодні як крок доброї волі російські військові завершили виконання завдань на острові Зміїний і вивели гарнізон, що знаходився там", — заявили у Міноборони РФ.

Російська сторона також заявила, що "продемонструвала світовій спільноті, що не перешкоджає зусиллям ООН для організації гуманітарного коридору з вивезення сільськогосподарської продукції з території України".

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім не утримався від іронії з цього приводу.

Перуанський письменник Маріо Варґас Льйоса підтримав Україну

Український письменний Сергій Жадан у своєму Twitter написав, що мав розмову з перуанським письменником Маріо Варґасом Льйосою про повномасштабне вторгнення Росії до України, а також повідомив, що Льйоса підтримує українців у цьому протистоянні.

"Підтримує нас, переживає, запропонував ще раз зустрітись, щоби більше поговорити про літературу", — зазначив Жадан.

Це не вперше, коли перуанський письменник висловлюється на підтримку України. Ще у 2014 році, за сприяння посольства Іспанії, Льйоса відвідав Україну, побувавши у Києві й Дніпрі.

Від російського обстрілу Харкова 27 червня загинув дитячий футбольний тренер

Внаслідок російського обстрілу Харкова 27 червня загинув дитячий футбольний тренер Андрій Дорошев. Про це повідомив харківський футбольний клуб "Металіст 1925".

Дуда вважає малоймовірним, що Білорусь почне воювати проти України

Про це повідомляє RP.

"Сьогодні ми маємо ситуацію, коли у військовому плані Білорусь не є окремою від Росії країною. У цьому сенсі Володимир Путін включив Білорусь до складу Росії, Білорусь стала іншим російським військовим округом або частиною Західного військового округу РФ", — сказав президент Польщі Анджей Дуда.

Водночас він зазначив, що сьогодні Білорусь надає підтримку російській армії і є реальна небезпека з боку Росії.

Росіяни почали вивозити вкрадене українське зерно з Бердянська

Перше судно з зерном вийшло з Бердянська після його захоплення російськими військами. Як повідомила окупаційна влада, "7 тис. т зерна попрямували в дружні країни". За даними з того ж джерела, безпека суховантажу забезпечується кораблями Чорноморського флоту РФ.

Росіян на острові Зміїний більше немає

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

За даними оперативного командування "Південь", протягом ночі, в результаті вдало проведеного чергового етапу військової операції з нанесенням вогневих ударів українськими ракетними і артилерійськими підрозділами по острову Зміїний, противник спішно евакуював залишки гарнізону двома швидкісними катерами і, імовірно, покинув острів. Зараз на Зміїному лунають вибухи.

У львівських школах навчання планують розпочати в очному форматі

Про це повідомили в міському департаменті гуманітарної політики.

З 1 вересня навчання у школах планують розпочати в очному форматі. Для того, аби учні та вчителі були у безпеці, в тому числі під час можливих повітряних тривог, рекомендують поєднувати очну та дистанційну форми навчання. Також у школі одночасно повинна перебувати така кількість людей, яка може, в разі потреби, перейти в укриття.

"Попередньо заплановано такий формат: 1-5 класи – очна форма навчання; 6-10 класи – очна форма навчання, можливий 1 день на тиждень дистанційно; 11 класи – можливе поєднання очної та дистанційної форми навчання, залежно від семестру", – йдеться у повідомленні.

В Україні запрацює реєстр олігархів — указ

Відповідний указ за номером 459/2022 був оприлюднений 29 червня на сайті президента.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня 2022 року "Про затвердження Положення про Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), порядок його формування і ведення" (додається)", — зазначається у його тексті.

Відповідно до документа, зокрема, серед інформації про олігархів, яку вноситимуть у реєстр — прізвище, ім’я, по батькові, дата і місце народження, ідентифікаційні дані, а також реквізити паспортів. Окрім того, у реєстрі повинне міститись обґрунтування визнання людини олігархом.

Реєстр має вестись в електронній формі державною мовою. При цьому в нього не вноситимуть дані, що містять державну таємницю та службову інформацію. Водночас дані про олігархів, які вносяться до Реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними.

Окупаційній владі Херсонщини не вдасться провести так званий "референдум"

Заступник голови Херсонської ОВА Микола Якименко вважає, що окупаційній владі Херсонщини не вдасться провести фейковий "референдум". Про це він сказав в ефірі "Радіо Свобода".

"Вони постійно змінюють дати: то в серпні, то у вересні. Те, що вони планують, я не думаю, що їм вдасться", - сказав він.

Водночас Микола Якименко підтвердив, що спроби проведення так званого "референдуму" з боку російських військових все ж є.

Росія ввела санкції проти 15 членів групи Макфола-Єрмака проте імена написала з помилками

Про це повідомляється на Twitter-сторінці групи.

"РФ запровадила санкції проти 15 членів групи Єрмака-Макфола. Це найкраще визнання ефективності нашої роботи", — йдеться у повідомленні.

Також вказується, що РФ неправильно вказала імена деяких членів групи: "Так що у деяких з нас ще є шанс провести літо в Сочі".

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Помилки у санкційному списку РФ. Скріншот, Суспільне

У Києві правоохоронець продавав інформацію із закритих реєстрів МВС

Як повідомили в Київській міській прокуратурі, за свої послуги чоловік просив винагороду у криптовалюті в сумі еквівалентній 60-80 доларам.

Правоохоронець, зловживаючи повноваженнями, надавав інформацію щодо громадян, їх анкетні дані, а також інформацію щодо переміщення приватних автомобілів у межах столиці. Дії зловмисника кваліфіковані за ч.1 ст. 361-2 КК України. Йому загрожує штраф від 34 до 68 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до двох років.

У ТРЦ Києва закриють дитячі та розважальні майданчики

"На сьогодні ухвалено рішення військовою адміністрацією Києва, вже є заборона на роботу дитячих майданчиків, розважальних майданчиків саме у торгових центрах. Рада від рятувальників – не користуватися такими об'єктами по можливості", – повідомила голова пресслужби управління ДСНС у Києві Світлана Водолага.

Вона зауважила, що краще відвідувати дитячі та розважальні майданчики, біля яких є укриття.

На Харківщині 29 червня від ударів РФ одна людина загинула, шестеро — поранені

Про це вранці 30 червня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його даними, загинув 55-річний житель Ізюмського району. Поранення дістали один житель Ізюмщини, п’ятеро жителів Чугуївського району. Серед поранених — 11-річна дівчинка, її госпіталізували у стані середньої тяжкості. В ніч проти 30 червня російські війська поцілили ракетами по об‘єктах Індустріального та Основ’янського районів.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Наслідки обстрілів. Рятувальники дістали загиблу з-під завалів у Золочеві. Фото: ДСНС Харківщини

Трагедія в Кременчуці: ракети "Х-22" випустили з бомбардувальників у повітряному просторі Курської області

Про це повідомляє Служба безпеки України.

"Запуск ракет "Х-22" здійснено зі бомбардувальників "Ту-22М3", які злетіли з аеродрому "Шайковка" у Калузькій області РФ. Самі ж ракети випустили у повітряному просторі Курської області. Щодо обстрілу заводу, то жодних складів із військовою технікою там не було: він виробляв асфальтозмішувальні установки", — йдеться у повідомленні СБУ.

На острові Зміїний українські військові уразили ще один російський ракетний комплекс

Українські військові уразили ще один російський зенітний гарматно-ракетний комплекс "Панцир - С1" на острові Зміїному. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

За їх даними, військова операція на острові Зміїний у Чорному морі триває.

Британія готує для України новий пакет військової допомоги на 1,2 мільярда доларів

Як повідомляє Bloomberg із посиланням на електронний лист офісу прем’єр-міністр королівства, прем'єр країни Борис Джонсон планує оголосити про допомогу на саміті НАТО у Мадриді 30 червня. Фінансування має бути спрямоване на придбання систем протиповітряної оборони, безпілотних літальних апаратів, обладнання для радіоелектронної боротьби, а також тисячі одиниць життєво важливого спорядження для українських солдатів.

Цей пакет допомоги збільшить загальну військову підтримку Великобританії з початку війни до 2,3 мільярда фунтів стерлінгів (2,8 мільярда доларів), що, за словами уряду, перевершує допомогу будь-якої іншої країни, окрім США.

Російські винищувачі умисно скинули бомби на театр в Маріуполі — Amnesty International

Правозахисна організація зібрала свідчення 53 людей, які були свідками бомбардування Драмтеатру, 28 з яких — перебували всередині або поруч із театром під час вибухів. Amnesty International також проаналізувала супутникові зображення та радіолокаційні дані безпосередньо перед бомбардуванням і незабаром після нього, завірені фото- та відеоматеріали, надані постраждалими та свідками, а також два комплекти архітектурних планів театру.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Найімовірніше, що удару по театру завдали з російських винищувачів Су-25, Су-30 або Су-34, які базувалися на прилеглих російських аеродромах. Фото: 0629.com.ua

У Amnesty International зазначили, що майже напевно російські винищувачі скинули на драмтеатр дві 500-кілограмові бомби, які вдарили близько одна від одної та одночасно вибухнули.

"Після місяців ретельного розслідування, аналізу супутникових знімків та інтерв’ю з десятками свідків ми дійшли висновку, що удар був явним військовим злочином, скоєним російськими військами", — сказала генеральна секретарка Amnesty International Агнес Калламар.

ТРЦ в Києві закриватимуться на вхід під час повітряної тривоги

У КМДА перевірять, як дотримуються сигналу тривоги у столичних торговельно-розважальних центрах після трагедії в Кременчуці. Про це заявив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час єдиного телемарафону.

28 червня вдень російські ракети вдарили по ТРЦ "Амстор", де було понад тисяча людей, 18 — загинули, а 22 — зникли безвісти.

У Києві ТРЦ Respublika Park під час повітряної тривоги не працює на вхід. Найближчі бомбосховища від Respublika Park розташовані на станції метро "Теремки". У Lavina Mall теж не працюватимуть під час повітряної тривоги, найближче бомбосховище поряд з ТРЦ знаходиться за адресою вул. Синьоозерна, 6.

River Mall під час повітряних тривог не працюватиме. Тимчасове укриття — 2-й рівень паркінгу. У Skymall відвідувачам повідомляють про повітряну тривогу по внутрішньому радіо ТРЦ і рекомендують пройти в укриття.

Російські війська здійснюють "повзуче оточення" з Попаснянського напрямку — британська розвідка

"Українські війська продовжують утримувати свої позиції в місті Лисичанськ після виведення військ з Сєвєродонецька. Російські війська продовжують здійснювати підхід "повзучого оточення" з Попаснянського напрямку", — повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

Така тактика, на думку розвідників, дозволяє росіянам у цьому секторі уникнути форсування нової переправи через річку Сіверський Донець. На цей час наземні бої зосереджені навколо Лисичанського нафтопереробного заводу, розташованого в 10 км на північний захід від центру міста.

Росія від початку вторгнення втратила близько 35600 військових — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, за добу найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку. З 24 лютого по 30 червня загальні бойові втрати противника орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 35600 осіб,
  • танків ‒ 1573 (+1) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3726 (+6) од,
  • артилерійських систем – 790 (+9) од,
  • РСЗВ — 246 од,
  • засоби ППО — 104 (+1) од,
  • літаків – 217 од,
  • гелікоптерів – 185 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 641 (+1),
  • крилаті ракети — 143 (+1),
  • кораблі /катери — 14 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2602 (+4) од,
  • спеціальна техніка — 61 од.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно ніч на 30 червня минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Полтавщині, Чернігівщині, Сумщині, Житомирщині та Київщині", — повідомляється у ранковому зведені від обласних військових адміністрацій.

Сумщина: 29 червня росіяни обстрілювали прикордонні громади з мінометів, реактивної та ствольної артилерії, ракетами з гелікоптерів та боєприпасами з безпілотників. Одна людина загинула, четверо поранені. Вночі обстрілів не зафіксовано.

Дніпропетровщина: ворог знову обстріляв Криворізький район. У Зеленодольську зруйнований склад сільгосппідприємства, у якому було 40 тонн зерна. У Великій Костромці є руйнування житла. За попередніми даними, люди не постраждали.

Харків: кілька нічних обстрілів Харкова. Попередньо, постраждалих немає. Вдень 29 червня снаряди влучали по відкритій території в Індустріальному районі. По області вдень у Золочеві горіли дві складські сушарки одного з підприємств.Протягом доби в області 5 поранених, серед них дитина 11 років в Чугуївському районі, 1 в Балаклії. В Ізюмському районі 1 людина загинула.

Луганщина: війська РФ здійснили декілька авіанальотів на Лисичанськ, багато руйнувань. Авіаударів завдано по території нафтопереробного заводу та у районі Вовчоярівки. У місто регулярно намагаються увірватися диверсанти, у районі Верхньокам’янки вчора одну ДРГ було знешкоджено. Ворог не припиняє обстріл території уздовж річки Сіверський Донець. Майже під постійним вогневим тиском район "Донсоди". За добу троє цивільних загинули. Поранених немає.

Донеччина: активні бойові дії вздовж всієї лінії фронту. Обстріли позицій українських військових та населених пунктів області зі стрілецької зброї, артилерії, РСЗВ "Град", авіабомбами. Від ворожих обстрілів постраждали приватні житлові будинки та багатоповерхівки у Авдіївці, Часів Ярі, Красногорівці, с.Первомайське. Область залишається без газу і частково без води й електрики. За добу загинули двоє цивільних, троє — поранені.

Миколаївщина: продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. За попередньою інформацією вчора вдень, 29 червня, дістали поранення дві людини. Інформація щодо пошкоджень уточнюється. Вночі та зранку — обстріли у Широківській громаді. Зруйновано один житловий будинок, два пошкоджено.

Напруженою залишається ситуація в Херсонській області. П’ятий місяць тисячі людей вимушені жити під постійними обстрілами, без світла та води. У більшості селах Бериславського та Каховського району, а також населених пунктах, які на кордоні із Миколаєвом та Снігурівкою, практично знищений або пошкоджений кожен другий будинок, розбиті дороги, зірвані мости, заміновані пагорби та узбережжя річки Інгулець.

Окупанти продовжують тиснути на освітян, медиків, робітників КП та інших підприємств, активно шукають залізничників, аби залучити до роботи. Низка зібрань, на яких вони примушують людей до співпраці, відбулася на підприємствах Укрпошти, обленерго, Херсонгазу, про це повідомили самі працівники.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять загиблих українських захисників.

80% завалів ТЦ у Кременчуці, куди влучила ракета РФ, розібрали — ДСНС

Станом на 7:00 30 червня надзвичайники продовжують розбирати завали на місці зруйнованого торговельного центру у Кременчуці. Лишилось 20%. Про це Суспільному повідомила речниця надзвичайників Полтавщини Світлана Рибалко.

За її словами, на місці рятувальники знаходять фрагменти тіл, приналежність яких має встановити експертиза.

"80% вже розібрано завалів та демонтовано конструкцій. Тому іде вже повільніше, адже дуже велике технічне навантаження. Тому це потребує певного часу", — додала речниця.

Примусова паспортизація жителів окупованої Херсонщини пришвидшується — облрада

Перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський заявив, що примусова паспортизація жителів Херсонщини пришвидшується. Про це він повідомив на сторінці у Facebook.

За словами посадовця, російські окупанти методично намагаються створювати інформаційний вакуум, максимально обмежуючи доступ до правдивої інформації.

"Російські пропагандисти розганяють фейк про те, що найближчим часом Україна відмовиться від соціальних виплат жителям Херсонської області, в першу чергу – від виплат пенсій. І про те, що виплачувати пенсії буде Росія, але для цього потрібно отримати паспорт РФ. На жаль, така практика має частковий успіх і впливає на наших пенсіонерів, які позбавлені доступу до правдивих джерел інформації. Друзі, всі, хто залишається на території тимчасово окупованої Херсонщини, допоможіть боротись з брехнею і пропагандою! Доносьте правду до всіх, кого знаєте, особливо – до людей старшого віку", — закликав Юрій Соболевський.

Через збройну агресію РФ поранена 631 дитина — Офіс генпрокурора

Унаслідок вторгнення Росії в Україну загинула вже щонайменше 341 дитина, ще 631 дістала поранення, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

"Більше ніж 972 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації в нашій державі. Станом на ранок 30 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося — 341. Зросла кількість поранених — понад 631", — йдеться у повідомленні.

За даними ювенальних прокурорів, найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 338, Харківській — 185, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 60, Миколаївській — 53, Херсонській — 52 та Запорізькій — 31.

За добу по Одещині випустили 6 ракет

29 червня російські війська випустили по території Одеської області шість ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

П'ять ракет влучили в узбережжя Ізмаїльського району, ще одну знищили над Одеським. Як зазначили в ОК "Південь", через обмеження доступу до берегової смуги, обійшлося без жертв та з незначними руйнуваннями.

В Чорному морі на двох ракетних кораблях — 16 крилатих "Калібрів". Також великий десантний корабель, за інформацією ОК "Південь", створює ілюзію імовірності висадки десанту.

У Миколаєві кількість загиблих через російський обстріл зросла до шести

У Миколаєві вночі рятувальники з-під завалів будинку, обстріляного російськими військами, дістали тіло жінки. Станом на 7:50 відомо про шістьох загиблих та шістьох травмованих, повідомляє Суспільне Миколаїв.

Робота з пошуку загиблих та розбору конструкцій зруйнованого житлового будинку триває.

Запорізька область — повітряна тривога.

Британія готує для України новий пакет військової допомоги на 1,2 мільярда доларів

Як повідомляє Bloomberg із посиланням на електронний лист офісу прем’єр-міністр королівства, Борис Джонсон планує оголосити про допомогу на саміті НАТО у Мадриді 30 червня. За даними видання, фінансування має бути спрямоване на придбання систем протиповітряної оборони, безпілотних літальних апаратів, обладнання для радіоелектронної боротьби, а також тисячі одиниць життєво важливого спорядження для українських солдатів.

"Зброя, техніка та навчання Великобританії трансформують захист України від цього нападу", — йдеться у заяві Джонсона.

В офісі Джонсона також наголосили, що додаткове обладнання є першим кроком, який дозволить Україні перейти у наступ проти сухопутних військ Росії з метою відновлення суверенітету.

Японія виділить Україні 100 мільйонів доларів допомоги.

Японія надасть Україні додаткових 100 мільйонів доларів гуманітарної допомоги для закупівлі медобладнання та будівництва тимчасового житла для внутрішніх переселенців. Як повідомляє Japan Today, про це заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

"Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, який прибув до Німеччини для участі у саміті лідерів "Великої сімки", заявив у вівторок, що Японія надасть Україні додаткові 100 мільйонів доларів гуманітарної допомоги", — йдеться у повідомленні.

Також Кісіда додав, що Японія підтримає розширення потужностей зі зберігання зерна в Україні в міру наближення сезону збору врожаю.

До тимчасово окупованої Борової на Харківщині з третьої спроби доставили гумдопомогу

До тимчасово окупованої російськими військами Борової Харківської області 29 червня доставили інсулін та інші медичні препарати. Також вдалося переправити продукти та посилки місцевим жителям, повідомила 29 червня Борівська селищна рада.

"Борівчани з ризиком для життя і під звуки обстрілів переправили в Борову інсулін і багато ліків різного спектру дії, які були надані Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації та обласною лікарнею, адресні посилки жителям громади від їхніх близьких та рідних, а також крупи, макарони, консерви, тушкованку, інші продукти, дитяче харчування, засоби гігієни тощо", — сказано в повідомленні.

Гуманітарний вантаж надали громадська організація "Help me Kharkiv" та Червоний Хрест.

На Харківщині дві години гасили пожежу, що спалахнула від російського обстрілу

У Золочеві Харківської області 29 червня близько двох годин гасили пожежу, що сталася від російського обстрілу, повідомило облуправління ДСНС.

За даними рятувальників, 29 червня близько 13:00 від влучання російських боєприпасів у Золочеві зайнялися два виробничо-складських приміщення на загальній площі 1600 кв. м. Гасили пожежу 12 рятувальників, приборкати вогонь вдалося о 15:00. За попередніми даними, загиблих або поранених немає.

Ще одна пожежа внаслідок російських ударів сталася в Індустріальному районі Харкова.

Крім того, близько 01:43 сьогодні, 30 червня, у Золочеві на вулиці Шевченка спалахнув житловий будинок. Площа пожежі склала 100 кв. м. В одній з кімнат рятувальники знайшли тіло чоловіка 1961 року народження. Причину пожежі зсовують. Рятувальники кажуть, що загоряння не пов’язане з бойовими діями.

Російські військові обстріляли Криворізький район, знищивши склад зерна

Зранку 30 червня російські військові кілька разів з різної зброї обстріляли Зеленодольську громаду в Криворізькому районі. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

У Великій Костромці удар прийшовся по центру села, є руйнування. У Зеленодольську поцілили у сільгосппідприємство. Знищили склад, у якому було 40 тонн зерна. Вибух спричинив пожежу.

За попередньою інформацією, жертв немає.

ЗСУ відбили російські атаки на Харківщині та Донеччині — Генштаб

Українські військові відбили російські спроби штурму села Дементіївка Харківської області, а також завдали РФ значних втрат на Бахмутському напрямку. Про це у ранковому зведенні повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Як розповіли військові, на Харківському напрямку РФ продовжує ведення оборони раніше зайнятих позицій. Зокрема, росіяни вели обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Харків, населених пунктів Питомник, Українка, Перемога, Дементіївка, Прудянка, Коробочкине та Рубіжне.

"Наші захисники рішуче придушили спробу ворожих штурмових дій в районі населеного пункту Дементіївка. Окупанти відійшли", — зазначається у повідомленні.

Рося не планує обмежитись захопленням Донбасу — ISW

Російське військове командування планує захопити не лише Донбас, але й веде наступ на північ від Харкова, повідомляє американський Інститут дослідження війни (ISW). Як зазначають аналітики, це свідчить про наявність у РФ територіальних амбіцій за межами Луганської і Донецької областей.

"29 червня російські сили продовжили наступальні операції щодо відновлення контролю над населеними пунктами на північ від Харкова, що вказує на те, що Кремль, як і раніше, має територіальні амбіції за межами Донбасу", — йдеться у повідомленні.

Також в ISW зазначають, що російські війська 29 червня провели штурм Дементіївки Харківської області. При цьому попри заяву РФ про успішність наступу, голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов повідомив, що українські війська відбили напад. Відтак аналітики схильні вважати, що факт контролю над окремими населеними пунктами на північ від Харкова у прифронтовій зоні є дуже спірним.

ЗСУ відбили атаку російських гелікоптерів на Херсонщині — ОК "Південь"

Українські військові змогли відбити атаку російських гелікоптерів у звільнених ЗСУ пунктах Херсонської області, повідомляє об’єднане командування "Південь".

"Парними гелікоптерними нальотами ворожі Мі-8 намагалися вибити наші підрозділи з населених пунктів Херсонщини, які щойно відбиті. Успіху не мали", — йдеться у повідомленні.

Як пояснили військові, груповий наліт гелікоптерів на північ Херсонщини був відбитий за допомогою переносних зенітно-ракетних комплексів.

"Ворог, ухиляючись, ретирувався", — додали в ОК "Південь".

Італія планує надати Україні важке озброєння – прем’єр Нідерландів

Італія розглядає питання постачання Україні важкого озброєння, такого як гаубиці, що відправляють до країни Німеччина та Нідерланди, заявив 29 червня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, інформує Politico.

Відповідаючи на запитання журналістів видання у кулуарах саміту лідерів НАТО в Мадриді, Рютте сказав, що його найбільше турбує "складна" військова ситуація на сході України, де останніми тижнями спостерігається поступове просування російських військ.

"Неймовірно важливо, щоб Україна отримувала достатню кількість важких систем озброєння", — зазначив Рютте.

Хоча Рютте сказав, що у його країни не так багато важких озброєнь для передачі Україні, він підкреслив, що "Італія теж вирішила зробити свій внесок".

При цьому у відповідь на уточнювальне питання, чи означає це, що Італія також відправить гаубиці Panzerhaubitze 2000 німецького виробництва, які Рим має на армійських складах, Рютте відповів, що "нам ще доведеться побачити", чи це будуть Panzerhaubitze, зауваживши, що італійці заявили, що "на додачу до того, що роблять Нідерланди та Німеччина, вони постачатимуть аналогічне спорядження".

Бельгія призупиняє видачу туристичних віз для росіян

Починаючи із 1 липня Бельгія тимчасово припиняє видавати туристичні візи для мешканців РФ. Відповідні дані оприлюднені на сайті компанії VFS Global.

"Через незалежні від нас обставини цього літа посольство Бельгії зіткнулося з обмеженими можливостями для опрацювання заяв на отримання візи", — йдеться у повідомленні.

  • Відтак із 1 липня VFS видаватиме лише наступні категорії віз:
  • Студентська віза для заявників, які планують прибути до Бельгії до 31 серпня.
  • Професійна віза (разовий дозвіл) для заявників, які планують прибути до Бельгії до 31 серпня.

Віза для возз'єднання сім'ї, тільки для членів сім'ї, які супроводжують заявників на отримання професійної візи І планують прибути до Бельгії до 31 серпня.

"Це означає, що заяви на отримання короткострокової візи (тобто на перебування менш як 90 днів) не прийматимуться VFS після 1 липня", — пояснили у компанії.

Харків'яни повідомляють про звук вибуху. У місті та області — повітряна тривога.

Путін назвав кінцеву мету війни проти України

Президент Росії Володимир Путін заявив, що кінцевою метою так званої "спецоперації" в Україні є звільнення Донбасу та гарантії безпеки РФ.

Про це він сказав журналістам, передає російський "Інтерфакс".

"Кінцева мета мною позначена — це звільнення Донбасу, захист цих людей, і створення умов, які б гарантували безпеку самої Росії. От і все. І робота йде спокійно, ритмічно. Ну, як ви бачите, війська рухаються і досягають тих рубежів, які ставляться як завдання на певному етапі цієї бойової роботи. Все йде за планом", — сказав Путін.

При цьому він не уточнив терміни закінчення війни.

"Ну, термінами не треба говорити, і я ніколи про це не кажу, тому що це життя, це реальні речі. Підганяти під якісь терміни — це неправильно", — додав президент РФ.

ГУР оприлюднило відео зі звільненими з полону РФ українськими військовими

Головне управління розвідки Міноборони України опублікувало відео з українськими військовими, яких звільнили з російського полону.

Під час найбільшого з початку війни обміну з полону визволили 144 захисники України. Зі 144 звільнених – 95 оборонців "Азовсталі". Серед них – 43 військовослужбовці полку "Азов".

Бренсон написав колонку після візиту в Україну та закликав світ підтримати її

Британський бізнесмен, засновник компанії Virgin Galactic Річард Бренсон опублікував колонку, присвячену своєму візиту до України, та закликав світ до "беззастережної" підтримки країни.

Про свої думки він написав на сайті своєї компанії Virgin.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Британський бізнесмен Річард Бренсон під час візиту до Києва. 29 червня 2022 р. Фото: virgin.com

Мільярдер розповів, що приїхав на запрошення президента Володимира Зеленського, з яким зустрівся у Києві. Бренсон також зустрівся з українським політиками та представниками бізнесу.

"Моєю головною метою поїздки до Києва було зустрітися і вислухати українців, зрозуміти їхні страхи і побоювання, а також дізнатися, що бізнес в партнерстві з громадянським суспільством і урядами може зробити більш ефективну підтримку України", — написав бізнесмен.

Він зазначив, що добре пам’ятає Київ із попередніх своїх візитів у 2014 та 2015 роках, який вразив його "приголомшливим історичним міським пейзажем, побудованим на березі величного Дніпра".

"Але шрами війни неминучі в цьому великому місті, особливо в спалених снарядами житлових будинках, які постраждали від невибіркових авіаударів і ракетних обстрілів Росії", — зазначив Бренсон.

Він також відвідав місця російських воєнних злочинів і знищений аеропорт у Гостомелі.

Вторгнення Росії в Україну, день 127. Текстовий онлайн
Британський бізнесмен Річард Бренсон під час візиту до Гостомеля. 29 червня 2022 р. Фото: Shannon Sedgwick Davis

"Мені дали можливість сказати кілька слів, і я хотів передати те, що, я думаю, багато хто з нас відчуває на Заході: щодня українці борються і вмирають за весь вільний світ. Найменше, що може зробити решта світу, — це надати нашу непохитну та беззастережну підтримку доти, доки останній російський солдат не залишить територію України. Усе інше було б поразкою — поразкою не лише права України вільно обирати свою долю, а й верховенства права та суверенітету народів", — наголосив бізнесмен.

Насамкінець він додав, що вірить у перемогу України.

Польща розпочала встановлювати електронні детектори на "стіні" з Білоруссю

Про це інформує у Державна прикордонна служба Польщі.

“Роботи зі спорудження загородження на польсько-білоруському кордоні завершуються. Вже розпочалося встановлення електронного загородження”, — йдеться в повідомленні.

Стіна на кордоні матиме 24 переходи для великих звірів, 140 отворів – для невеликих звірів, а також водопропускні труби.

Наприкінці січня 2022 року Польща розпочала будівництво огорожі на кордоні з Білоруссю. Вздовж кордону зводять стіну завдовжки 186 кілометрів та висотою 5,5 м, аби стримувати мігрантські потоки.

На початок