Мовчання Бардаша: як продюсер втратив артистів, чому не говорить про війну й чи справді хоче російське громадянство

Мовчання Бардаша: як продюсер втратив артистів, чому не говорить про війну й чи справді хоче російське громадянство

Мовчання Бардаша: як продюсер втратив артистів, чому не говорить про війну й чи справді хоче російське громадянство
. Фото: Facebook Юрий Бардаш

Нещодавно команда музичного продюсера і виконавця Юрія Бардаша відмовилася з ним працювати — усе тому, що він довго мовчав про війну і, за свідченням колеги, планує отримати російське громадянство. Про розрив заявили Wellboy, фронтмен "Корупції" Міша Крупін, Саша Чемеров та інші.

Згодом Бардаш провів скандальний етер у своєму Instagram, де повторив усі наративи кремлівської пропаганди, про розрив з ним оголосила дружина, а згодом продюсера нібито помітили в Москві.

Чим відомий Бардаш і чи можна назвати його позицію очікуваною? Суспільне Культура почитало його філософський Telegram-канал, згадало кілька епізодів з біографії й зібрало заяви артистів, які працювали з ним.

Мовчання Бардаша: як продюсер втратив артистів, чому не говорить про війну й чи справді хоче російське громадянство
Юний Юрій Бардаш у кліпі Скрябіна "Квінти", 2010. Скріншот YouTube Кузьма Скрябін

Хто такий Бардаш

Юрій Бардаш — продюсер, хореограф і співак родом з Алчевська на Луганщині. Відомий роботою над проєктами Quest Pistols, "Нервы", "Грибы", Луна, Wellboy, "Корупція" та своїм сольним проєктом YOURA. У 2007 році заснував власний лейбл Kruzheva Music.

Вікіпедія титрує Бардаша як "російськомовного співака з України". Це означення доволі точно описує світогляд Юрія, адже відомий він був як своєю творчістю, так і контроверсійною риторикою.

Скандальне інтерв'ю Дудю

Бардаш ніколи не був медійною особою, але для російського блогера Юрія Дудя зробив виняток. В інтерв'ю за 2019 рік він називав війну в Україні, розв'язану Росією в 2014 році "цим замісом", не зміг чітко сформулювати ставлення до так званої ЛНР, зате чітко заявив, що відчуває утиск, як російськомовний громадянин. Ось декілька цитат:

"Зараз така ситуація, що заборонили усі російські школи. А в Україні 50 чи 45, чи 60 відсотків російськомовних людей, які виросли, народилися, увібрали російську мову, і це їхня рідна мова. Відчувається жорсткий тиск на цих людей. Ти одразу сепаратист, одразу ватник. Я глибоко у цю ху*ту не влізаю. Вони сидять там у фейсбуці і сиплять все це. Відбувається цькування людей".

"Мій дід воював, і я ріс з усвідомленням великої перемоги, я і мій народ – переможець, я так вважаю. А в нас зараз усі пам’ятники зносять, а вулиці називають прізвищами людей, які, коли німці в Україну приходили, допомагали їм. Зараз у нас трішки інші герої в країні, нам все це нав’язують", — заявив Бардаш.

Що не так з Бардашем
Скріншот з інтерв'ю Юрію Дудю. Скріншот YouTube "вДудь"

У базі "Миротворець"

Після скандального інтерв'ю Бардаша занесли в базу "Миротворець" і в публічній площині, процитуємо самого Юрія, "визнали ватником, сепаром і малоросом".

Через два роки він з'явився в інтерв'ю у Дмитра Гордона, в якому заявив, що тепер може дати однозначну відповідь на питання, чий Крим — "звичайно ж, український. Завжди ним був і має залишатися", і наголосив, що йому потрібен був "певний період часу для усвідомлення".

Шукав українство в собі

Більше того, Бардаш заявив, що переосмислення підштовхнуло його до "пошуку в собі українства":

"Після інтерв'ю з Дудем, природно, якийсь шквал негативу посипався на мене. Люди мене не зрозуміли, або не захотіли зрозуміти, або, можливо, я там був емоційним... Я запитав: "Невже я не розумію свого народу? Невже я не розумію своєї країни?"

І я заморочився українством у собі. Я почав шукати це українство в собі", — пояснив продюсер.

Як доказ того, що він дійсно взяв бік української культури, Бардаш згадав артиста Wellboy, який саме тоді своєю українськомовною піснею "Гуси" перемагав у чартах "усіляких російськомовних Моргенштернів та Крідів".

"Я не захотів виїжджати ні в Росію, ні в якусь іншу країну. Чому? Тому що я на цій землі, вона моя. І я прославлятиму цю землю, цей народ, розвиватиму культуру цієї країни завжди", — сказав тоді Юрій Бардаш.

Запам'ятаємо цю фразу.

Що не так з Бардашем
Бардаш в госях у Гордона. Скріншот YouTube "В гостях у Гордона"

Хоча Бардаш продовжував асоціюватися в першу чергу зі своєю суперечливою світоглядною позицією, багато хто з медійних осіб і фанів "давав йому шанс". Зокрема і через те, що і працюючи з Wellboy (і, якщо говорити про останню пісню, своїм сольним проєктом YOURA), він створював класний культурний продукт українською, який до того ж миттєво набирав популярність.

Бардаш виглядав як людина, яка дійсно розвернулася на 180 градусів від Росії й навіть протистоїть їй.

Реакція на війну

З 24 лютого Юрій Бардаш досі чітко не висловився щодо війни в Україні. Нещодавно він видалив усі свої дописи з Instagram, але до цього війну він там не коментував. Бардаш має активний Telegram-канал, в якому публікує філософські висловлювання, абстрактні опитування та аналіз війн минулого.

Що не так з Бардашем
Реакція Бардаша на вторгнення Росії в Україну.

Що не так з Бардашем

"Наши же ещё не пришли"

За інформацією журналістів проєкту "Ісландія", зараз Бардаш перебуває у Грузії та не хоче повертатися в Україну, тому що "наши же ещё не пришли". Невдовзі після цієї заяви про припинення співпраці з продюсером стали заявляти його артисти та команда.

Також фронтмен українського гурту "Корупція" Міша Крупін 22 червня в інтерв'ю "Ісландії" заявив, що Юрій Бардаш має намір переїхати у Росію. "Ми ще відмиватимемося від цього", — відреагував Крупін.

Розрив співпраці

Така позиція Бардаша виявилася неприйнятною для його колег і музичних підопічних — розрив співпраці з продюсером можна назвати певним флешмобом. Медіа "Слух" поспілкувалося з артистами.

  • Антон Вельбой, він же Wellboy попрощався з Бардашем таким відео в Instagram.

  • Міша Крупін, лідер проєкту "Корупція" розказав, що надалі його пісні будуть виключно українською, а для припинення співпраці з продюсером потрібен судовий процес.
Що не так з Бардашем
Скріншот Facebook Міша Крупін
  • Саундпродюсер Wellboy, співавтор його пісень і режисер кліпів Євген Гарбаренко (також відомий як Євген Тріплов) опублікував відео, в якому розказав, що його дитина народилася під час війни в бомбосховищі. Він заявив, що не планує працювати з Бардашем, і закликав того або чітко висловити свою проукраїнську позицію, або вийти з проєкту Wellboy.

  • Марта Останкова, концертна продюсерка Wellboy, підтвердила, що Бардаш перебуває у Грузії. Також вона розказала, що на перших порах Юрій брав участь у зборі коштів на підтримку ЗСУ, вони мали кілька розмов щодо подальшої співпраці та обговорювали, чи буде він публічно висловлювати свою позицію щодо війни. Цього не сталося.
  • Від співпраці з Юрієм Бардашем також відмовився діджитал-маркетолог Леонід Ласточкін.
  • Також "Слух" поспілкувалися з колишнім фронтменом "Димної Суміші", лідером The Gitas Сашею Чемеровим. У минулому він співпрацював з Бардашем, зокрема писав пісні для Quest Pistols. Він заявив, що розірвав усі контакти з продюсером:
"З Бардашем в мене відбулася друга Чорнобаївка. Юра — шматок байдужого лайна. Я не хочу його роз*обувати, бо в мене є чим. Просто це подвійне розчарування довгого періоду життя".

Імовірне російське громадянство

29 червня журналісти-розслідувачі з "Нахіба" опублікували матеріал, у якому йдеться про те, що музичний продюсер і виконавець Юрій Бардаш з 2015 року має російський паспорт і користувався ним для авіаперельотів, а також має московську прописку.

Журналісти з "Нахіба", користуючись російською пошуковою базою, знайшли інформацію про перельоти Бардаша рейсом Київ-Москва та адресу проживання в Москві, в елітному районі біля метро "Київська".

Мовчання Бардаша: як продюсер втратив артистів, чому не говорить про війну й чи справді хоче російське громадянство
Імовірне російське громадянство Бардаша: журналісти знайшли згадку про російський паспорт продюсера. Фото: Нахіба

Мовчання

Суспільне Культура звернулося до Юрія Бардаша за коментарем, але ми, як і всі інші медіа, не отримали відповіді.

У день написання матеріалу ми помітили продюсер відключив можливість ставити емодзі лайна на свої публікації в Telegram-каналі — останнім часом саме його читачі вибирали найчастіше.

Що не так з Бардашем

Скандальний інстаграм-етер

30 червня в своєму Instagram Юрій Бардаш порівняв Україну з нацистською Німеччиною, зокрема засудив гасло "Україна понад усе". Після критики, яку він отримав у відповідь, продюсер анонсував прямий етер, у якому пообіцяв детальніше відповісти на питання, які виникли до нього.

Ось декілька тез і думок, які Бардаш озвучив за кілька годин етеру:

  • Юрій вважає народи колишнього СРСР "братніми", також сказав: "Ми нічим не краще, ніж білоруси та росіяни".
  • Він засуджує артистів, які підтримують Україну в війні проти Росії, адже на його думку вони "марнославні" й "пропагують ненависть до росіян".
  • Сергія Притулу та збори його благодійного фонду на "Байрактари" Бардаш назвав "корумпованими" та заявив, що той кладе гроші у власну кишеню.
  • "Потенціал цієї країни не зрівняється з жодною країною світу", – сказав Юрій про РФ, також дав свою оцінку суспільним настроям в Україні та Росії: "Замість того, щоб разом плакати, українці почали називати росіян свинособаками. А в російському суспільстві відбулася консолідація".
Мовчання Бардаша: як продюсер втратив артистів, чому не говорить про війну й чи справді хоче російське громадянство
Скріншот з Instagram @george.bardash, "Сьогодні"

Натяк дружини на розлучення

3 липня дружина Бардаша, українська модель Єлизавета Коцюба, опублікувала пост у своєму Instagram, натякнувши на розлучення.

Вона оприлюднила чорно-біле фото з їхнього весілля, під яким залишила цитату із пісні гурту НеАнгели: "Юра прощай, Юра прости". Також вона додала гештег "Україна – понад усе". Єлизавета обмежила можливість коментувати публікацію.

Ранше Бардаш повідомляв, що Єлизавета вважає його зрадником та забороняє підходити до їхньої доньки.

Сфотографований у Москві

11 липня фото Бардаша імовірно зі столиці РФ опублікували в російських спільнотах. Незадовго до цього він презентував провокаційний трек під назвою "Позиція", де повторює наративи кремлівської пропаганди.

Мовчання Бардаша: як продюсер втратив артистів, чому не говорить про війну й чи справді хоче російське громадянство
Фото російського Telegram-каналу

У своєму Telegram-каналі продюсер написав, що "іде в тишу": "На мене оголошено полювання. Іду в тишу. Як тільки буду в безпеці, з'явлюся. Моліться за Україну, за її ошуканих людей", — написав Бардаш.

Читайте більше про ставлення українських артистів до війни

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок