Вторгнення Росії в Україну, день 108. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 108. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 108. Текстовий онлайн
. Слов'янськ, Донецька область, червень 2022 року. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

11 червня — 108 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Російські збройні формування застосували штурмову авіацію та гелікоптери проти українських військ у Донецькій області, обстрілюють Харківщину, водночас зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ знищили 500-ту повітряну ціль російських окупантів.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Атаки на Сєвєродонецьк, ППО IRIS-T, Білорусь нарощує військову техніку. Війна. Головне за 11 червня

Головне на цей час

  • Президент США Джо Байден заявив, що Зеленський "не хотів чути" попередження про російське вторгнення. В ОПУ стверджують, що Україна до вторгнення РФ готувалася.
  • Президент Зеленський відповів на петицію про скасування заборони на виїзд чоловікам 18-60 років — скасування цих обмежень відбудеться після завершення дії режиму воєнного стану.
  • За добу 20 цивільних отримали поранення, троє — загинули. Військові РФ на Луганщині вдарили по Врубівці вогнеметною системою "Солнцепек", увійшли в Оріхове. Під час чергового обстрілу пошкодили залізничне депо об’єднання "Азот. В Донецькій області відсутнє газопостачання, частково відсутня вода і електрика. Утім, російська армія не змогла просунутися на південь від Сєвєродонецька.
  • В Маріуполі окупанти, попри публічне заперечення загрози холери, в терміновому порядку готують до запуску інфекційне відділення на базі лікарні швидкої допомоги. Майже готово 4 бокси для ізоляції хворих.
  • У Київ з неанонсованим візитом прибув міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. Він зустрівся з президентом Зеленським, та заявив, що бачить здатність України витіснити російських окупантів із Донбасу.
  • МЗС Росії вважає засуджених в "ДНР" до страти іноземців — британців Ейдена Есліна і Шона Піннера, та марокканця Брагіма Саадуна, найманцями, а не комбатантами, заявила представниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова. Речник прем’єр-міністра Бориса Джонсона повідомив, що Велика Британія не буде вести прямі переговори з РФ про звільнення з "ДНР" військових.

В окупованому Криму заарештували 7 осіб ніби то за участь у добровольчому батальйоні імені Челебіджихана – КримSOS

Від початку повномасштабної військової агресії Росії проти України у тимчасово окупованому Криму за звинуваченнями в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана заарештували більше людей, ніж за 8 років окупації півострова.

Про це повідомляє ГО КримSOS.

“З 24 лютого 2022 року окупанти заарештували 7 осіб за нібито участь у батальйоні імені Номана Челебіджіхана. В той час, коли за попередні 8 років війни за цими ж звинуваченнями переслідувалося 6 осіб”, – розповів аналітик КримSOS Євген Ярошенко.

Наразі стало відомо про сьомого кримського татарина, якого утримують у Сімферопольському СІЗО у справі батальйону імені Номана Челебіджіхана з початку повномасштабного вторгнення. Це – Артур Меметшаєв, батько 6 дітей.

Чотирьох чоловіків із семи затриманих від 24 лютого викрали на Херсонщині та насильно вивезли до Криму: Арсена Ібраїмова, Айдера Умерова, Руслана Абдурахманова та Артура Меметшаєва.

1 червня 2022 року, “верховний суд” РФ визнав “Кримськотатарський добровольчий батальйон імені Номана Челебіджіхана” терористичною організацією. Зараз є інформація про 13 політв’язнів, яких звинувачують у нібито участі в цьому батальйоні, семеро з них були затримані вже після 24 лютого 2022 року.

У Сєвєродонецьку тривають запеклі вуличні бої — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що у Сєвєродонецьку Луганської області продовжуються запеклі вуличні бої.

Про це він сказав у відеозверненні за підсумками 108 дня війни.

"Памʼятаєте, як у Росії ще на початку травня сподівалися захопити весь Донбас? Уже 108-й день війни, вже червень. Донбас тримається", — заявив глава держави.

Він також додав, що станом на 11 червня російська армія має вже близько 32 тисяч "мертвих душ".

"Заради чого? Що це вам дало, Росія? Ніхто зараз не може сказати, скільки ще триватиме це спалення душ Росією. Але маємо зробити все, щоб окупанти пошкодували, що все це накоїли, і щоб вони відповіли за кожне вбивство й кожен удар по нашій прекрасній державі", — додав Зеленський.

Зеленський заявив про певні успіхи ЗСУ на півдні України

Українські військові поступово звільняють територію Херсонської області.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 108 дня війни.

"Сьогодні до переліку повернутих населених пунктів нашої держави додалося Таврійське", — повідомив глава держави.

Також, за його словами, є певні успіхи української армії в Запорізькій області.

Коментуючи заяви РФ про роздачу російських паспортів у Херсоні та Мелітополі, Зеленський заявив, що у новинах як херсонців і мелітопольців, які нібито хочуть ці паспорти, виставили "кілька колаборантів та людей з їхнього оточення".

"Що ж, це більше схоже не на чергу по паспорти, а на намагання отримати квиток, щоб утекти. Дуже показово", — сказав президент.

Сумська, Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська, Харківська, Полтавська, Запорізька області — повітряна тривога.

У посольстві США відреагували на заяву Байдена про ігнорування попереджень про війну

США не залишаться осторонь війни, яку розв'язала РФ проти України, і не дадуть знищити українську націю та її культуру.

Про це Суспільному заявила новопризначена пані посол США в Україні Бріджит Брінк.

"Росія намагається знищити українську націю та її культуру. Сполучені Штати не залишаться осторонь і не дозволять цьому статися. Президент Зеленський та народ України надихнули світ своєю хоробрістю та стійкістю, показавши світові, що Україна ніколи не буде підкорена Росії", — заявила Брінк.

Вона запевнила, що президент США Джо Байден поважає українського колегу Володимира Зеленського за лідерство, яке він продемонстрував протягом війни. Посол також нагадала, що Сполучені Штати вже надали Україні 5,3 мільярда доларів без пекової допомоги, у тому числі 4,6 мільярда доларів після повномасштабного вторгнення РФ.

"Разом із нашими союзниками та партнерами ми продовжуватимемо підтримувати Україну", — запевнила Брінк.

Раніше видання Bloomberg повідомило, що Зеленський не відреагував на попередження Байдена щодо вторгнення РФ в Україну.

“Я знаю, що багато людей думали, що я, можливо, перебільшую, але я знав, і у нас були дані, щоб підтвердити, що він (Путін — ред.) йшов за кордон. Сумнівів не було. І Зеленський не хотів цього чути, як і багато людей”, – сказав Байден 10 червня під час політичного збору коштів у Лос-Анджелесі.

Проте радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заперечив слова Байдена про відсутність реакції Зеленського.

"Про те, що Росія розробляє різні сценарії експансії, ми чудово розуміли. У Володимира Зеленського на столі постійно була відповідна аналітика, яка базувалася на якісних розвідданих. Президент також уважно реагував на всі слова та попередження наших партнерів”, — заявив Подоляк.

За його словами, питання завжди було лише у тому, яким саме буде обсяг вторгнення.

Путін дозволив не виконувати рішення ЄСПЛ у Росії

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про невиконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляє офіційний інтернет-портал правової інформації.

Йдеться про рішення ЄСПЛ, які були винесені після 15 березня 2022 року. Згідно з підписаним документом, компенсації за більш ранніми рішеннями можуть виплачуватися до січня 2023 року, але тільки в російських рублях на російські рахунки.

Цей законопроєкт Держдума РФ схвалила 7 червня через виключення Росії з Ради Європи у березні цього року на тлі повномасштабного вторгнення в Україну.

На Донеччині за добу внаслідок обстрілів армії РФ загинули двоє людей

Внаслідок обстрілів армії Росії 11 червня загинули двоє жителів Донецької області: у Нетайловому і Старому Каравані.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

"Десять людей дістали поранення", — йдеться у повідомленні.

Він додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Донецька область — повітряна тривога.

Росія має план війни на 120 днів — розвідка

Російське керівництво має план на 120 днів війни проти України, який через військові невдачі доводиться щомісяця коригувати.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

За його словами, українські захисники зірвали план "путінського бліцкригу" із захоплення Києва, Харкова та Одеси, тому зараз основні зусилля росіяни зосередили на сході країни. Проте РФ не відмовилася від плану повного захоплення України.

Українська воєнна розвідка повідомляє, що РФ ще має достатній потенціал для ведення довготривалої війни. Так, на території України воюють 103 батальйонно-тактичні групи РФ. Ще близько 40 БТГр перебувають у резерві та можуть бути використані проти української армії.

Скібіцький також розповів, що у зв’язку з військовими невдачами росіян генштабу РФ доводиться кожні 30 днів коригувати плани вторгнення в Україну та зосереджувати зусилля лише на окремих напрямках.

"Ми маємо підтверджену інформацію, що росіяни мають план на 120 днів війни. Подальше корегування цього плану буде залежати від того, наскільки противник досягне успіху чи навпаки зазнає поразки на сході України", — зазначив представник ГУР.

Колишній топменеджер російського "Газпромбанку" воюватиме за Україну

Колишній віцепрезидент російського "Газпромбанку" Ігор Волобуєв долучився до легіону "Свобода Росії", що воює у складі Збройних сил України.

Про це повідомляється у Telegram-каналі легіону, де опублікували відеоролик із навчань, в яких брав участь колишній російський банкір.

"Мрії здійснюються. Я тепер служу в легіоні "Свобода Росії. Хлопці з Росії, якщо ви ненавидите путінський режим і хочете, щоб Росія стала вільною демократичною країною, долучайтеся", — закликав Волобуєв.

Раніше в інтерв'ю журналісту Денису Казанському Волобуєв розповів, що виїхав з Росії на початку березня, після її повномасштабного вторгнення в Україну, та вирішив долучитися до лав тероборони. Після цього його звільнили з російського "Газпромбанку". До України він добирався через Туреччину, Латвію та Польщу.

Російський банкір заявив, що рішення захищати Україну – "це його спокута і він хоче відмитися від свого російського минулого". Він розповів, що народився в Охтирці на Сумщині. Його родичам довелося близько місяця провести в підвалі, рятуючись від бомбардувань та обстрілів армії РФ.

Обмеження на ввезення ліків, виготовлених у РФ, не спричинить їхнього дефіциту в Україні — МОЗ

22 травня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, який обмежує обіг в Україні лікарських засобів, вироблених у Росії та Білорусі. Ухвалений закон не спричинить дефіциту препаратів в аптеках України, заявив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

"Закон про обмеження обігу ліків, виготовлених у Росії та Білорусі, спрямований на зниження рівня податків, що надходять до бюджетів цих країн та фактично фінансують війну. Тобто він здебільшого стосується бізнесу і точно не покликаний знизити якість лікування і життя українських пацієнтів», — пояснив Комаріда.

Так, за його словами, не обмежуватиметься обіг інноваційних лікарських засобів та біоподібних препаратів, наприклад, інсуліну.

"Українці не отримують препарати російського виробництва вже давно. Тому дефіциту ліків ми не очікуємо, навіть навпаки, я впевнений, що нове законодавство стимулюватиме українських виробників до виготовлення нових препаратів. Щодо будь-яких спекуляцій чи маніпуляцій, що стосуються виправдання наявності генеричних ліків, виготовлених у Росії, в українських аптеках — то на них слід реагувати жорстко", — зазначив перший заступник міністра.

На Тернопільщині повідомляють про вибух

Вибух у Чорткові підтвердив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Шольц, Макрон і Драгі нібито збираються до України — ЗМІ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц разом із президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єром Італії Маріо Драгі планують відвідати Україну перед самітом G7. Про це пише Bild am Sonntag із посиланням на джерела в урядових колах України та Франції.

Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.

Зустріч лідерів країн G7 має відбутися 26-28 червня в Німеччині.

В Одеській області, на пляжі в селі Грибівка на міні підірвалась людина

В Грибівці Одеської області чоловік зайшов у воду та насмерть підірвався на російській міні, яку зірвало з якоря та віднесло до берега штормом.

За даними поліції, померлому у Грибівці чоловіку було 50 років. Він разом із сім'єю приїхав до Одеси з Донеччини. На пляж сім'я відправилась разом з другом. У воду чоловіки пішли разом, але поранення отримав один з них.

Теробороні дозволили виконувати завдання у районі бойових дій: Зеленський підписав закон

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій. Відповідно до законопроєкту, виконання завдань територіальної оборони здійснюється на всій території України. Щодо виконання завдань територіальної оборони в районах ведення військових (бойових) дій ухвалює Головнокомандувач Збройних сил України.

Вторгнення Росії в Україну, день 108. Текстовий онлайн
Фото: Getty Images

"Херсон повертається у 90-ті"

​​У окупованому росіянами Херсоні "процвітає" стихійна торгівля. За словами секретарки міської ради Галини Лугової, місто "повертається в 90-ті". Товари продаються в хаотичному порядку. На одній “полиці” можна зустріти молочну продукцію, засоби гігієни та автомобільні запчастини.

"Як не підірватися". У Києві проводять уроки з мінної безпеки

У Києві 11 червня відбувся тренінг з мінної безпеки. У ньому взяли участь близько ста дорослих та дітей. Навчання організувала волонтерська ініціатива "Солом'янські котики", повідомляє кореспондентка Суспільного. Такий тренінг проводять вдруге, і надалі проводитимуть для всіх бажаючих.

Читайте також: На розмінування Київщини піде 8-10 років — Кулеба

У постраждалих районах Київщини мобільні бригади проведуть медогляд населення

Як повідомляє МОЗ України, залучаються спеціальні мобільні медичні бригади для проведення фахових консультацій та медичних оглядів мешканців Київщини.

"ВООЗ розширює послуги первинної медичної допомоги в громадах Київщини, які серйозно постраждали від війни. У тісній співпраці з Міністерством охорони здоров'я України та Академією Сімейної Медицини України ми сприяємо доступу до основних медичних послуг та лікарських засобів для жителів Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки та інших серйозно постраждалих районів регіону шляхом створення та функціонування мобільних медичних бригад, які найближчими місяцями проведуть понад 120 візитів до громад та понад 1500 консультацій з питань первинної медичної допомоги для постраждалих від війни пацієнтів", — сказав д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

В окупованому Криму заарештували 7 осіб ніби то за участь у добровольчому батальйоні імені Челебіджихана – КримSOS

Від початку повномасштабної військової агресії Росії проти України у тимчасово окупованому Криму за звинуваченнями в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана заарештували більше людей, ніж за 8 років окупації півострова.

Про це повідомляє ГО КримSOS.

“З 24 лютого 2022 року окупанти заарештували 7 осіб за нібито участь у батальйоні імені Номана Челебіджіхана. В той час, коли за попередні 8 років війни за цими ж звинуваченнями переслідувалося 6 осіб”, – розповів аналітик КримSOS Євген Ярошенко.

Наразі стало відомо про сьомого кримського татарина, якого утримують у Сімферопольському СІЗО у справі батальйону імені Номана Челебіджіхана з початку повномасштабного вторгнення. Це – Артур Меметшаєв, батько 6 дітей.

Чотирьох чоловіків із семи затриманих від 24 лютого викрали на Херсонщині та насильно вивезли до Криму: Арсена Ібраїмова, Айдера Умерова, Руслана Абдурахманова та Артура Меметшаєва.

1 червня 2022 року, “верховний суд” РФ визнав “Кримськотатарський добровольчий батальйон імені Номана Челебіджіхана” терористичною організацією. Зараз є інформація про 13 політв’язнів, яких звинувачують у нібито участі в цьому батальйоні, семеро з них були затримані вже після 24 лютого 2022 року.

Київ та область, Чернігівська, Одеська, Миколаївська, Житомирська, Черкаська, Кіровоградська, Тернопільська, Хмельницька, Івано-Франківська, Закарпатська, Волинська, Львівська, Чернівецька, Рівненська область — повітряна тривога.

Правоохоронці викрили мешканку Ірпеня, яка разом з окупантами займалася мародерством

Нацполіція викрила 45-річну жительку Ірпеня, яка вказувала військовим РФ на помешкання заможних сімей та разом із ними займалася мародерством під час тимчасової окупації міста. “В ході обшуку у неї вдома слідчі вилучили ворожу символіку, а також викрадені речі – побутову та комп’ютерну техніку, велосипеди, мобільні телефони, ювелірні вироби, одяг і навіть колекційний алкоголь та парфуми“, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час спілкування із правоохоронцями жінка вигадала історію про те, що сусіди нібито передали їй ці речі на зберігання. Втім, залучені як поняті місцеві жителі під час обшуку впізнали свої речі, викрадені під час окупації.

Остаточну правову кваліфікацію діям жительки Ірпеня нададуть після проведення усіх необхідних заходів. У поліції зазначили, що підозрювана нестиме відповідальність за колабораційну діяльність та зберігання забороненої символіки.

У Вільнюсі відкрився перший у ЄС Український центр для вимушених переселенців

У столиці Литви Вільнюсі відкрили перший у Європейському Союзі Український центр для громадян, які були вимушені виїхати з України. З початку російської агресії Литовська Республіка прийняла понад 50 тисяч українських вимушених переселенців, повідомляє Офіс президента України.

Зазначається, що Український центр стане місцем навчання, профорієнтації, психологічної допомоги, відпочинку для дітей, молоді та дорослих. Тут можна буде залишити дітей на позашкільні заняття, відвідати лекції, освітні курси чи приділити час хобі.

Центр також буде майданчиком для культурної дипломатії між країнами, презентуватиме Україну, її культуру та самобутність у Литві, братиме участь в академічній діяльності, тут проводитимуть творчі зустрічі, концерти, інші заходи.

Білорусь приводить свої військові підрозділи в бойову готовність — Генштаб

У Білорусі продовжили приводити підрозділи в бойову готовність, зі зберігання знімають озброєння та техніку. Про це інформує Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 11 червня.

Також повідомляється, що ЗСУ успішно протистоять штурмовим діям у Сєверодонецьку і відбили штурм в районах Бражківки, Долини та Вірнопілля, Метьолкіного, Берестового. Наступ окупантів захлинувся у районі Миколаївки та Попасного. Щоб виявити слабкі місця в обороні, росіяни проводили розвідку боєм неподалік Володимирівки і з втратами відійшли.

Посол США відвідала відновлений міст у Стоянці — Мінінфраструктури

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк відвідала відновлений міст у Стоянці Київської області, повідомило Міністерство інфраструктури. Відбулась зустріч Блінк з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим. Міністр подякував США за підтримку України у військовому, фінансовому та гуманітарному напрямках, а також за посилення санкційного тиску на Росію.

“У фокусі нашої роботи – переорієнтація логістичних ланцюгів та розвиток інфраструктурних проєктів, які сприятимуть відновленню транспортного сполучення, швидкій доставці життєво необхідних товарів та допомоги від країн-партнерів. Це один з важливих кроків для відновлення української економіки”, – зазначив Кубраков.

Брінк разом із представниками посольства США в Україні ознайомилася з ходом відновлення автомобільного мосту в Стоянці на Київщині. Цей міст був зруйнований на початку повномасштабного вторгнення. Але вже 28 травня був відкритий лівий проїзд і відновили рух для вантажного автотранспорту.

У Мінінфраструктури зазначили, що всього на звільнених територіях був відновлений проїзд 41 тимчасовим переїздом, також прибрали 936 км доріг державного значення та вулиць київського передмістя.

Херсонці відмовилися брати участь у роздачі російських паспортів — Соболевський

Жителі тимчасово захопленого Херсона відмовилися брати участь у нав'язуванні їм російського громадянства через роздачу паспортів Росії. Про це заявив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

"Херсонці, відмовившись брати участь у нав'язуванні російського громадянства через роздачу паспортів, ще раз довели усьому світові, що реінкарнація російської імперії неможлива, історія не повториться. Навіть у вигляді фарсу не повториться", — написав він.

Раніше російські пропагандистські ЗМІ заявили про початок видачі паспортів росії на тимчасово захоплених територіях України. Зокрема, у Херсоні нібито видано 23 такі "документи".

Як повідомлялося, загарбники у Херсоні незаконно проникли до приміщення "Паспортного сервісу" та пропонують оформити городянам російське громадянство.

Без світла залишається вся північ Донеччини — Кириленко

Усі найбільші міста на вільній території Донеччини — Краматорськ, Словʼянськ, Костянтинівка, Дружківка, Бахмут — без світла.

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що наразі без світла залишається вся північ області. Російські обстріли пошкодили електролінії в районі Торецька — через це відключилися підстанції "Укренерго" в регіоні. Фахівці Бахмутського регіонального центру обслуговування електромереж намагаються відновити електропостачання.

Потужні бої точаться в Тошківці та Сєвєродонецьку — Гайдай

На Луганщині декілька важких напрямків — з боку Попасної, Сєвєродонецька та річки Сіверський Донець, яка зараз зміліла, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, "дуже потужні бої точаться в Тошківці та Сєвєродонецьку, територію "Азоту" обстрілюють годинами з артилерії, сталася велика пожежа після потрапляння російських снарядів в радіатори, з яких витекло мастило".

"У вуличних боях в Сєвєродонецьку наші військові перемагають, але російська артилерія нищить будинок за будинком", — додав Гайдай.

У Білорусі проводять масові тренування і навчання щодо "переходу на воєнний час" — розвідка

У республіці Білорусь проводяться масові військові тренування та навчання, на яких відпрацьовується "перехід із мирного на воєнний час". Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони. Як зазначають у розвідці, з 7 червня збройні сили Білорусі проводять заняття з бойової готовності: "Заняття проводяться також серед строковиків після чергового призову на військову службу та освоєння новим поповненням програми початкової військової підготовки", — зазначають у ГУР.

За даними розвідки, у період з 22 червня по 1 липня у Гомельській області Білорусі заплановано проведення мобілізаційних навчань з військовими комісаріатами з аналогічною тематикою.

До тренувань додатково залучатимуться усі категорії військовослужбовців, підрозділи, військові частини, з'єднання, органи військового управління.

З 28 червня по 16 липня на території Жлобинського району Гомельської області заплановано проведення військових зборів з військовослужбовцями новостворених територіальних військ.

Раніше у Білорусі продовжили до 18 червня терміни проведення перевірки бойової готовності збройних сил; а до 8 липня — терміни закриття повітряного простору над південною частиною Білорусі.

Німецька система ППО IRIS-T надійде в жовтні — Мельник

Найновіша німецька система ППО IRIS-T, яка здатна захистити територію завбільшки з Київ, надійде в Україну в жовтні. Про це повідомив посол України у ФРН Андрій Мельник в інтерв'ю НВ: "Система IRIS-T – єдине, за що я подякував і канцлеру, і уряду за останні місяці. Ми по ній працювали з перших днів війни. Ця система є найкрутішою в світі. Її можна порівняти із американським Patriot. Це німецький продукт. Це буде закупівля у німецького виробника потрібної нам зброї, параметри якої ми визначили. Виробництво завершиться наприкінці літа. Потім – навчання. Поставка – в жовтні".

Довгі строки постачання посол пояснив тим, що ці системи для України ще виготовляють.

Президентка Єврокомісії відвідала поранених військових у київському госпіталі

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відвідала поранених українських військових, які проходять лікування у київському госпіталі.

"Попри поранення, їхній дух незламний. Їхня рішучість непохитна. Це важкі часи для України. Європа на вашому боці", — написала фон дер Ляйєн.

Урсула фон дер Ляєн 11 червня перебуває з робочим візитом у Києві. Вона провела робочу зустріч з Президентом Володимиром Зеленським, на якій зокрема ішлося про отримання державою статусу кандидата в члени ЄС.

Нове супутникове зображення острова Зміїний

Нове супутникове зображення острова Зміїний у Чорному морі від 10 червня.

Спеціалісти OSINT (розвідка на базі відкритих джерел) зафіксували там кілька нових систем протиповітряної оборони ТОР, які російські окупанти доставили 9 червня.

Помер ветеран із Золочева на Харківщині, якому РФ зруйнувала хату

Іван Лисун не дожив п'ять днів до свого 97-річчя. Ветеран Другої світової війни, будинок якого місяць тому знищили росіяни, помер у селищі Золочів. 4 травня окупанти обстріляли будинок ветерана з артилерії. Пережитий стрес вплинув на здоров'я чоловіка, розповіла Суспільному донька ветерана Наталія Хоружа.

Вторгнення Росії в Україну, день 108. Текстовий онлайн
Іван Лисун. Іван Лисун, фото: Суспільне

"Дуже великий стрес у нього був. Вчора у нас був знову обстріл, потрапило в город, багато будинків на вулиці зруйновано. Мабуть, він мене врятував. Я була на городі, а вікно відчинене. Він став стогнати, я пішла до нього і через десять хвилин снаряд потрапив в город", — розповідає Наталія.

Читайте також: Ветеран Другої світової війни втратив будинок після обстрілу російських військ: відео

Лисун помер внаслідок серцево-судинної недостатності, розповіла Наталія.

"Це психологічний фактор. Він був при хорошій пам'яті. Він напам'ять знав телефони з кодами семизначними… Він дуже переживав через війну. Причина смерті — хронічна серцево-судинна недостатність", — говорить Наталія.

Прощалися з Іваном 10 червня. Чоловіка поховали у Золочеві біля дружини.

Закарпатська бригада уразила російський танк

Закарпатська бригада уразила російський основний бойовий танк сучасної модифікації. Про це повідомила пресслужба 128 ОГШБр. Бійці 128-ї гірсько-штурмової бригади знищили танк російської модифікації типу Т-90А.

На оприлюднених фотографіях зафіксовано, що башта танку відділилась від корпусу. Подібні випадки відбуваються, коли в танках радянського будівництва відбувається детонація боєкомплекту, пише Мілітарний. Якщо танкісти вчасно не залишили бойову машину, то наслідки для них смертельні. У танку виникає величезний тиск, що шукає виходу. Вибух боєкомплекту інколи має таку силу, що часто не просто відлітає башта, а й від самої бронемашини залишаються уламки металу.

У "ДНР" заявили, що до суду планують відправити ще одного іноземця

У так званій "Донецькій народній республіці" заявили, що судитиме громадянина Південної Кореї, який воював на боці України. Російське агентство "Інтерфакс" з посиланням на представницю в "ДНР" Наталю Ніконорову пише, "що готується вирок найманцю з Південної Кореї".

"Зараз готується вирок, наскільки нам відомо, щодо найманця з Південної Кореї, це їхній громадянин, який воював на боці збройних сил України", — заявила вона.

9 червня суд так званої "Донецької народної республіки" засудив до страти трьох іноземців — громадян Великої Британії Ейдена Есліна та Шона Піннера, а також підданого Королівства Марокко Брагіма Саадуна. Усі вони воювали на боці Збройних сил України, захищали Маріуполь. Вони мають місяць на оскарження рішення "суду".

У Маріуполі підірвався трактор МЧС Росії

На території біля колишнього супермаркету ОВІ в Маріуполі на міні підірвався трактор МЧС Росії, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. Два працівники МЧС окупантів та один російський військовий загинули на місці.

Окупанти РФ знімають на камери роздачу гуманітарки в Маріуполі

У Маріуполі постала загроза спалаху холери, окупанти планують закрити місто на карантин. Також вони почали видавати паспорти РФ, а по місту їздять авто, які транслюють російську пропаганду. Евакуюватися можна лише на окуповані території та до Росії, але перед цим потрібно пройти процедуру "фільтрації". Що відбувається у Маріуполі — дивіться у відео.

У Росії все ще не відмовилися від плану повного захоплення України — розвідка

Українська військові зірвали російський план бліцкригу із захоплення Києва, Харкова й Одеси, тому основні зусилля війська РФ зосередили на сході; однак у РФ не відмовилися від планів повного захоплення України. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

За його словами, у зв’язку з військовими невдачами росіянам доводиться кожні 30 днів коригувати плани вторгнення та зосереджувати всі зусилля лише на певних напрямках.

За даними розвідки, Росія має достатній потенціал для ведення довготривалої війни проти України.

"Противник застосовує на території України 103 батальйонно-тактичні групи, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, а ще близько 40 БТГ перебувають у резерві та можуть бути використані проти Збройних сил України", — сказав представник ГУР МОУ.

Війська РФ обстріляли Синельниківський район Дніпропетровщини касетними снарядами

Російські війська касетними снарядами обстріляли Синельниківський район на Дніпропетровщині. Влучили у подвір'я приватного домоволодіння у Покровській громаді. Через вибух боєприпасу сталася пожежа в гаражі та сіннику, у будинку вибиті вікна, зруйновані дах та стіни.

Поранених та загиблих внаслідок обстрілу немає.

Зеленський утворив Лисичанську військову адміністрацію та призначив її керівника

Президент України Володимир Зеленський утворив Лисичанську міську військову адміністрацію та призначив її керівником Валерія Шибіка. Документи опубліковані на сайті глави держави.

“Утворити Лисичанську міську військову адміністрацію Сєвєродонецького району Луганської області”, — ідеться в указі №406/2022 від 11 червня. Згідно з документом, президент доручив Генеральному штабу Збройних Сил України та Луганській обласній державній адміністрації здійснити відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" заходи, пов'язані з утворенням військової адміністрації.

Указ набирає чинності з дня його оприлюднення. Розпорядженням №93/2022-рп президент призначив Валерія Шибіка начальником Лисичанської міської військової адміністрації.

Раніше Зеленський утворив Генічеську міську військову адміністрацію на Херсонщині та призначив її керівником Євгенія Родіонова.

ЗСУ контрнаступають на Запоріжжі та Херсонщині

Українські війська ведуть контрнаступ на напрямках Киселівка, Солдатське та Олександрівка Херсонської обл. Під контролем України повністю перебуває селище Таврійське, повідомляє Херсонська міська рада.

Тим часом мер Мелітополя Запорізької області Федоров заявив, що за останні 2 тижні на 5-7 км відсунуто лінію фронту від Запоріжжя. Тому деокупація і міста Мелітополь, і інших тимчасово окупованих територій буде.

Донецька область повністю знеструмлена — міськрада

Донецька область наразі повністю знеструмлена через відсутність живлення трансформаторної підстанції, повідомила Краматорська міська рада.

"Вся Донецька область без світла. Відсутнє живлення на ТП330(трансформаторна підстанція – ред.), лягла одна лінія (ЛЕП – ред.), зараз друга. Ремонтні бригади виїхали на підстанцію для з'ясування причини", — йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, російські війська наразі намагаються встановити повний контроль над Луганською і Донецькою областями, однак на сьогодні цієї мети не досягнуто. Області постійно обстрілюються армією РФ.

Єврокомісія наступного тижня визначиться, чи може Україна набути статусу кандидата на членство в ЄС

Про це повідомили глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та президент Володимир Зеленський у Києві.

"Позитивна відповідь Євросоюзу на заявку України на членство в ЄС може стати відповіддю на питання, чи взагалі майбутнє має європейський проєкт", — заявив Зеленський.

Україна повністю заповнила опитувальник, необхідний для набуття статусу кандидата в ЄС. Тепер Європейська комісія готуватиме рекомендацію щодо виконання країною критеріїв для вступу до Союзу.

Влада ж очікує, що статус країни-кандидата Україна отримає за результатами саміту лідерів ЄС 23-24 червня.

У Бериславському районі на Херсонщині інтенсивні бойові дії

У Бериславському районі на Херсонщині та на адмінмежі з сусідніми областями військові РФ ведуть інтенсивні бойові дії. Є поранені мирні жителі, пошкоджені будинки та вбита худоба, повідомляє оперативне командування "Південь".

Зеленський: російський "Газпромбанк" — один з головних гаманців антиєвропейської політики

Європейський Союз має заблокувати діяльність усіх російських банків без виключення. Зокрема, це стосується "Газпромбанку" та компаній, які допомагають російській державі у війні проти України.

Про це президент України Володимир Зеленський сказав під час спільного брифінгу з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві, 11 червня.

"Передусім це стосується "Газпромбанку", одного з головних гаманців для оплати антиєвропейської політики РФ. Також потрібні санкції проти усіх російських компаній, які так чи інакше допомагають російській державі, чи то у військовій справі, чи то у придушенні демократії і свободи слова", — сказав Зеленський.

ЗСУ підбили транспортер на якому зверху їхали російські окупанти

Збройні Сили України знищили російську гусеничну броньовану машину разом із живою силою. Про це повідомила 24-та ОМБр. Частина з російських військових була всередині бронекорпусу, а частина знаходилася зовні машини.

Українська керована ракета протитанкового комплексу "Стугна-П"Український протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) другого покоління. Розроблений київським конструкторським бюро Луч уразила багатоцільовий тягач МТ-ЛБ під час руху.

Кулеба обговорив з главами МЗС Польщі та Литви поставки важкої зброї, санкції та розблокування експорту

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у телефонних розмовах з польським і литовським колегами в суботу обговорив поставки важкої зброї, сьомий пакет санкцій та розблокування експорту з України.

"Сьогодні вранці у мене була телефонна розмова з моїм польським колегою та другом Збігнєвом Рау для обговорення наступних поставок важкого озброєння в Україну та сьомого пакету санкцій ЄС щодо рф. Я також висловив свою підтримку його важливим зусиллям як чинного голови ОБСЄ", — написав Кулеба.

Він також поінформував, що провів телефонну розмову з литовським колегою Габріелюсом Ландсбергісом.

"Працюємо разом над вирішенням проблеми розблокування українського експорту продовольства. Литва повністю розуміє та поділяє безпекові занепокоєння України. Нам потрібно більше важкої зброї для захисту Одеси з моря", — зазначив очільник МЗС.

У ЗСУ боронять Україну 37 тисяч жінок

Про це повідомила перша леді України Олена Зеленська під час міжнародної конференції в Брюсселі "Жінки у конфліктах".

"Більшість наших медиків – жінки. 50% наших підприємців – жінки, і вони працюють, щоб підтримувати економіку. У лавах ЗСУ – 37 тис. жінок. Вже понад 1 тис. жінок стали командирами", – наголосила перша леді.

Голова ЛОДА спростував фейк про начебто захоплення РФ заводу "Азот"

Про це голова Луганської обласної військової адміністрації повідомив після заяви так званого посла самопроголошеної "Луганської Народної Республіки" у РФ Родіона Мірошника.

"Інформація про блокування заводу "Азот" - цілковита брехня, яку поширюють російські пропагандисти. Всі інші «деталі», описані на скрині, – хвора фантазія Мирошника... Наші тримають промзону Сєвєродонецька і знищують росармію в місті", — написав Гайдай.

Раніше Мірошник заявив, що на" Азоті" зараз заблоковані близько 300-400 українських військових.

На Київщині комендантська триватиме з 23:00 до 5:00

Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

"У всіх районах Київської області комендантська година запроваджується щодня з 23:00 до 5:00. Такі тимчасові обмеження діятимуть з 12 по 19 червня", – ідеться в повідомленні.

Під час комендантської години забороняється перебування цивільного населення на вулиці та в інших громадських місцях, за винятком людей, задіяних у роботі критичної інфраструктури. В останніх має бути підтвердження у вигляді спецперепустки встановленого зразка та документ, що підтверджує особу.

Rolls-Royce передав МОЗ два генератори для лікарень

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

"Один такий генератор здатен забезпечувати роботу не лише однієї будівлі, але й усіх корпусів, якщо це велика обласна лікарня", — ідеться у повідомленні.

Генератори вже відправлені до закладів охорони здоров’я. Один із них доставлений у Київську обласну лікарню, інший буде забезпечувати роботу закладу в екстрених ситуаціях у Миколаєві.

Дергачі на Харківщині обстріляли касетними бомбами: двоє поранених

10 червня російські військові обстріляли Дергачі касетними бомбами. Внаслідок обстрілів двоє людей зазнали поранень. 11 червня обстріли продовжились, було потрапляння на околицях міста, проте жертв немає, розповів Суспільному голова Дергачівської громади Вячеслав Задоренко.

"Внаслідок обстрілів 10 червня одну людину шпиталізували, іншому пораненому медичну допомогу надали на місці і відпустили додому. Постраждали житлові будинки, приватний сектор. Інфраструктура газових підстанцій", — розказав Задоренко.

У МЗС відповіли на заклики президента Сенегалу щодо вивозу зерна через чорноморські порти

Міністерство закордонних справ України дало відповідь на заяву президента Сенегалу, який наразі очолює Африканський союз, Макі Салла щодо вивозу українського зерна через чорноморські порти. Напередодні Салла зустрівся в Москві з Путіним і обговорив поставки зерна та мінеральних добрив.

"Ми закликаємо президента Макі Салла та Африканський союз використати свої важелі впливу на Росію, щоб переконати її припинити бойові дії. Припинення війни дозволить розблокувати 22 мільйони тонн зернових, що застрягли в морських портах, та уникнути продовольчої кризи в Африці та за її межами", — заявив речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook.

Він також додав, що Україна запропонувала план з трьох пунктів, який дозволить розблокувати морські порти для відновлення експорту зерна: Росія має вивести свої військово-морські сили в Чорному морі та Азовському морі, військова техніка має бути надана для захисту України на випадок, якщо Росія вирішить скористатися розмінуванням, і має бути запущена міжнародна військово-морська місія для патрулювання експортних шляхів.

У Брянській області РФ горіла військова база

Як повідомив місцевий Telegram-канал, 11 червня близько шостої ранку жителі міста Клинці Брянської області почули чотири вибухи. Загорілася військова частина в міському окрузі Халтуріно. Після приїзду МНС пожежу загасили. Брянський губернатор не прокоментував інформацію про пожежу.

Україні цьогоріч може не вистачити приміщень для зберігання врожаю

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"За попередніми оцінками, у жовтні нам може не вистачити складських приміщень для зберігання врожаю — для 10-15 млн тонн. Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ. Тож наголосив, що допомога Німеччини була б цінною та своєчасною", — заявив голова уряду під час зустрічі з міністром з питань продовольства та сільського господарства ФРН Чемом Оздеміром.

Шмигаль зазначив, що через організацію мобільних сховищ, Україна може збільшити обсяги для зберігання на 10-15 млн тонн.

Солдати РФ в Україні їдять собак — СБУ

Черкаські правоохоронці перехопили кілька телефонних розмов російських військових, які свідчать про те, що російські командири продають їжу своїх солдатів, через що вони вимушені їсти собак.

У запису, який надали в пресслужбі СБУ області, військові телефоном розповідають, як вони харчуються собаками.

У МОЗ розповіли, як українцям подолати втому та виснаження

Про це йдеться у відеопоясненні в рамках проєкту "Подбати про себе".

"Через війну багато українців відчувають втому та виснаження. Здається, що тіло втрачає зв’язок із розумом, стає важко зосередитись, відновити рівновагу та контроль над емоціями. Ці відчуття можна здолати", — зазначили в Міністерстві охорони здоров'я і порадили низку психологічних вправ.

Випускники шкіл, які перебувають за кордоном, можуть отримати атестати в дипустановах

Про це інформує пресслужба Міносвіти.

Документи про освіту випускникам в закордонних дипломатичних установах України вручатимуть на підставі заяви. Вона має подаватися до закладу загальної середньої освіти, який замовив документ про освіту.

Зеленський заявив, що після дефіциту продовольства у світі настане політичний хаос

Про це президент України заявив під час виступу у Сингапурі на форумі з безпеки "Діалог Шангрі-Ла".

Україна розуміє, що 25 млн тонн зерна, ячменя, сонячної олії повинні потрапити в ті держави про які я сказав (голод у багатьох країнах Азії та Африки - ред.), щоб не викликати дефіцит. Росія погрожує, якщо ті чи інші кораблі будуть йти і експортувати зерно, всі бояться, тому що Росія погрожує своєю присутністю і постійним порушенням міжнародного права. Тому ми говорили з посередниками, Туреччиною, ООН, Великою Британією, Канадою та Іншими Європейськими країнами. Сьогодні обговорюється формат", — заявив Володимир Зеленський.

Президент додав, що Україна підтримує формат, коли буде "зроблений безпечний морський коридор транспортний з кораблів наших партнерів по якому ми можемо експортувати все те зерно".

"Інші плани розробляємо з Балтійськими державами, з Польщею — проговорюємо формати залізничного експорту, ми вже це робимо, експортуємо більше ніж 2,5 млн тонн щомісяця, але для нас це замало. Морем можемо 10 млн тонн на місяць", — наголосив президент.

Киянина, який заперечував агресію РФ, арештували на 1 місяць

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Києва. За підтримання публічного обвинувачення Подільською окружною прокуратурою міста Києва мешканцю столиці оголошено обвинувальний вирок за заперечення збройної агресії російської федерації проти України (ч.1 ст.436-2 КК України).

З березня 2022 року по квітень 2022 року чоловік, усвідомлюючи факт тимчасової окупації збройними силами РФ частини території нашої держави, у телефонних розмовах із громадянами України заперечував факти вбивств та зґвалтувань мирного населення України російськими військовослужбовцями, а також вчинення ними інших воєнних злочинів на тимчасово окупованих територіях, чим здійснив заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Військовий РФ розповів, що командування не планує виводити своїх солдатів живими з України

Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони, в перехопленій розмові окупанта зі своєю мамою, військовий жаліється на те, що вже не сподівається вибратися з України живим.

"В бій відправляють. 20 людей. Там немає різниці – перший-другий. Ми туди поїдемо на смерть. Там стоїть батальйон, а нас 20 людей. Ми вже всі змирились: якщо туди поїдемо, то звідти не вийдемо. 1000 людей чи 30. Їм просто немає сенсу нас звідти виводити. І підполковника нашого. Тому що все спливе, що вони тут робили. Як вони тут робили, куди вони стріляли. Всіх давно продали вже. І дорогу продали. Я просто думаю зібратися і піти звідси. Просто тупо піти по лісах. В тайзі не знайдуть", — розповів військовий.

У Києві продають круасани на честь британського прем'єра Бориса Джонсона

Про це повідомила посол Великої Британії Мелінда Сіммонс у Twitter.

В Офісі президента відповіли Байдену на заяву стосовно "ігнорування попередження про напад РФ"

В Офісі президента відповіли на заяву президента США Джо Байдена стосовно того, що Зеленський, як і більшість світових лідерів проігнорували попередження Білого дому щодо нападу РФ.

На Банковій сказали у відповідь, що це не зовсім так.

"Про те, що Росія розробляє різні сценарії експансії ми прекрасно розуміли. У Володимира Зеленського на столі постійно перебувала відповідна аналітика, яка базувалася на якісних розвідувальних даних. Президент також уважно реагував на всі слова і попередження наших партнерів. Питання завжди було тільки в тому, яким саме буде обсяг вторгнення? Поза всяким сумнівом, обсяг вторгнення, який ми побачили 24 лютого, шокував багато країн, включаючи наших партнерів", — заявив радник голови ОП Михайло Подоляк.

Він додав, що обсяг вторгнення, інтенсивність обстрілявши всій території нашої країни, дійсно не можна було передбачити: "Мені здається, що безглуздо в чомусь звинувачувати країну, яка більше ніж 100 днів ефективно бореться в повноцінній війні проти набагато більш ресурсного опонента, якщо ключові країни не зуміли превентивно зупинити мілітаристські апетити РФ, прекрасно їх знаючи".

На україно-польському кордоні два нових пункти пропуску розпочали прийом вантажівок

Пункти пропуску на українсько-польському кордоні "Устилуг" та "Грушів" розпочнуть пропуск вантажного транспорту. Раніше це були пункти міжнародного пасажирського автомобільного сполучення.

Великоваговики через "Устилуг" та "Грушів" почали пускати аби розвантажити окремі пункти пропуску. Прикордонники пропускатимуть вантажівки до 7,5 тонн, проєкт триватиме шість місяців.

Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс підтримала українського виробника

"Сонцезахисні окуляри українського виробництва з кави. Брошка, зроблена в Сумах. Марія Примаченко. Українські інновації, ремесла та мистецтво живуть і процвітають. Важливо це демонструвати, тому що це вторгнення не лише на українську землю, а й в історію та культуру", — написала дипломатка в Twitter.

Урсула фон дер Ляйєн приїхала до Києва

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн приїхала до Києва. Про це політикиня повідомила в Twitter.

Рада повернутися в Київ. Я підведу підсумки спільної роботи, необхідної для відновлення, і прогресу, досягнутого Україною на її європейському шляху", — написала фон дер Ляйєн.

Харківська, Запорізька області — повітряна тривога!

Україна розраховує на рішення Євросоюзу щодо надання їй статусу кандидата вже в червні

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква під час зустрічі з делегацією неформальної міжнародної мережі "Об’єднані для України" (United for Ukraine), до якої увійшли представники національних парламентів Литви, Німеччини, Італії, Португалії, Швеції, Іспанії.

"Приємно, що всі присутні тут депутати, навіть з Німеччини, підтримують надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС уже в червні. Ухвалення такого формального рішення під час найближчого засідання Європейської Ради є запорукою перемоги нашої держави у війні проти Росії», – наголосив Ігор Жовква.

Зеленський відповів на петицію про скасування заборони на виїзд чоловікам 18-60 років

Петиція з вимогою скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців була створена на сайті петицій при президенті України 18 травня. Менш як за 30 днів вона зібрала 27149 голосів з 25000 необхідних.

Автор петиції Олександр Гуміров пропонував повернути вільний перетин кордону громадянами України та переглянути порядок призову під час мобілізації, запровадивши пріоритет призову добровольців.

У відповідь президент вказав, що скасування цих обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану. А стосовно порушеного у петиції питання про запровадження пріоритету призову під час мобілізації добровольців президент зазначив, що керівництво мобілізацією в Україні здійснює Кабмін, який, зокрема, визначає порядок проведення заходів мобілізації.

"Тому я звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушені в електронній петиції пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян, запобігання і виявлення можливих правопорушень, пов’язаних з корупцією, зокрема серед співробітників прикордонних пунктів пропуску і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки", — йдеться у відповіді президента Зеленського.

Як живуть та чому відмовляються евакуюватися люди у Слов’янську, Краматорську та Бахмуті

Житлові райони Слов’янська, Краматорська та Бахмута — під постійними обстрілами. Ці міста — майже на лінії фронту. Як там живуть люди та чому відмовляються евакуюватися — у фоторепортажі Суспільного.

Україна отримає німецькі гаубиці 22 червня — посол Мельник

Від початку війни жодна одиниця саме важкої техніки — це артилерія, гаубиці, БМП, танки, — від Німеччини не була поставлена до України. Про це заявив посол України в Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю виданню "НВ".

"Німеччина направила цілу низку зразків зброї, починаючи з перших тижнів війни, теж після нашого політичного тиску. Але досі йдеться про легке озброєння: протитанкові комплекси та ті, що призначені для захисту повітряного простору (ПЗРК Stinger), міни, гранати, легка стрілецька зброя (кулемети) і низка інших речей, яка насправді не є озброєнням: вантажний транспорт, броньовані автомобілі. Жодної важкої зброї не було куплено і поставлено", — сказав Мельник.

За його словами, найближчим часом, десь 22 червня, Україна отримає 7 самохідних гаубиць і самохідні зенітні системи, так звані "Гепарди": "Це теж стара зброя — 30 одиниць: 15 Гепардів — до кінця липня, ще 15 — до кінця серпня. Тобто лише 2 рішення зі всіх оголошених німецьким урядом до сьогодні, які перебувають в стадії реалізації".

У Маріуполі окупанти готують інфекційне відділення через загрозу холери

У Маріуполі окупанти, попри публічне заперечення загрози холери, в терміновому порядку готують до запуску інфекційне відділення на базі лікарні швидкої допомоги. Майже готово 4 бокси для ізоляції хворих. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Він додав, що інфекційне відділення буде відкрите на базі ковідного відділення, яке під час під час вуличних боїв в Маріуполі використовувалось окупантами для зберігання близько 600 тіл загиблих.

Херсонець розповів Суспільному свою історію порятунку окупованої області

Віктор, один з тих, кому вдалося виїхати з тимчасово окупованої Херсонщини, коли це вже практично було неможливо, бо окупаційна влада оголосила про закриття області. Він, разом з дружиною і двома маленькими дітьми, подолали важкий шлях, проїхали понад 40 російських блокпостів, побували під обстрілами і врешті добралися до підконтрольної Україні території. Своєю історією чоловік поділився із Суспільним.

Сердючка виступила з концертом для військовослужбовців у метрополітені Києва

Вєрка Сердючка дала концерт для військовослужбовців у київському метро. Сердючка в військовій формі заспівала "Геть з України, москаль некрасівий!" для українських захисників у метро на станції Майдан Незалежності.

До виступу долучилася і грузинська джазова співачка Ніно Катамадзе. Катамадзе 9 червня приїхала до України, щоб підтримувати українців.

Байден: Зеленський проігнорував попередження США про вторгнення Росії

Президент США Джо Байден заявив, що президент України Володимир Зеленський проігнорував попередження Сполучених Штатів про те, що Росія вторгнеться в Україну.

"Я знаю, що багато людей думали, що я, можливо, перебільшую, але я знав, і у нас були дані для підтвердження, що він збирався перетнути кордон. Сумнівів не було. І Зеленський не хотів цього чути, як і багато людей", — заявив Байден під час брифінгу у Лос-Анджелесі.

Президент США зазначив, що попередження про можливість повномасштабного вторгнення президента Росії Володимира Путіна, можливо, здавалися надуманими, сказавши: "Я розумію, чому вони не хотіли цього чути". Байден підкреслив, що Путін хоче знищити "не тільки націю, а й культуру України" й сказав, а Київ розглядає, як "резиденцію Матері-Росії".

Росія продовжила заборону польотів до міст на півдні та кордоні з Україною

Російський регулятор "Росавиация" продовжив заборону польотів до 11 російських аеропортів до 18 червня.

Обмеження зачіпають такі міста: Анапа, Білгород, Брянськ, Воронеж, Геленджик, Краснодар, Курськ, Липецьк, Ростов-на-Дону, Сімферополь і Еліста.

Росія використовує важкі протикорабельні ракети 1960-х років через брак високоточного озброєння

Про це йдеться у повідомленні воєнної розвідки при Міністерстві оборони Великої Британії.

"Станом на 10 червня російські війська навколо Сєвєродонецька не просунулися на південь від міста. Тривають інтенсивні вуличні бої, і обидві сторони, ймовірно, зазнають великих втрат", — повідомляє Міноборони Британії.

У звіті також зазначається, що Росія нарощує вогонь за допомогою своєї артилерії й авіації в спробі розтрощити українську оборону. З квітня російські середні бомбардувальники, ймовірно, запустили десятки важких протикорабельних ракет повітряного базування Х-22 1960-х років (позначення НАТО AS-4 KITCHEN) по наземних цілях. Ці 5,5-тонні ракети були в першу чергу призначені для знищення авіаносців з використанням ядерних боєголовок. При використанні для наземного нападу зі звичайною боєголовкою вони є вкрай неточними та можуть призвести до значних супутніх збитків і жертв серед цивільного населення.

"Росія, ймовірно, вдається до таких неефективних систем озброєння, тому що у неї не вистачає більш точних сучасних ракет, в той час, як українська протиповітряна оборона все ще утримує її тактичну авіацію від ударів по більшій частині країни", — вказано у звіті розвідки станом на 11 червня.

На війні загинув військовий журналіст Олексій Чубашев

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"На жаль, на війні загинув військовий журналіст, офіцер Олексій Чубашев. Він був автором програми "Рекрут UA", також відомий як колишній керівник "Армії FM" та Військового телебачення України", – написав Єрмак у Telegram.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОП

"Відносно спокійно ніч на 11 червня минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Вінницькій, Одеській, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Сумщині, Полтавщині, Київщині та Житомирщині", — повідомляється у ранковому зведені від Офісу президента за даними обласних військових адміністрацій.

На Дніпропетровщині: чергові обстріли громад на межі з Херсонщиною. Двоє людей поранені, вони у лікарні. Є руйнування житла та адміністративних будівель.

На Запоріжжі ніч пройшла відносно спокійно. В районі Комишувахи ввечері та зранку з обох сторін працювала артилерія. Постраждалих серед мирного населення наразі немає.

Харків: унаслідок нічного обстрілу близько опівночі виникла пожежа у виробничій будівлі та автомобіль. Постраждалих немає. Загалом по області протягом доби окупанти обстрілювали громади Чугуївського та Харківського районів. За добу отримали поранення 5 осіб.

Луганщина: росіяни вдарили по Врубівці вогнеметною системою "Солнцепек", увійшли в Оріхове. Вчора під час чергового обстрілу пошкоджено залізничне депо об’єднання "Азот". Також зафіксовані влучання в будівлі цегляного та дослідницького заводів. У Лисичанську ворожі снаряди влучили на територію склозаводу. Крім того, у цьому місті обстрілами пошкоджено школу та кулінарний ліцей. Троє загиблих, 8 поранених.

Донеччина: стрілецька зброя, танки, артилерія, міномети, ракета, РСЗВ "Град", "Торнадо", ”Ураган” - по Авдіївці, Залізному, Миколаївці, с. Новомиколаївка с. Високоіванівка, смт. Черкаське, с. Першотравневе, с. Суха балка, с. Птиче. Пошкоджено 5 приватних будинків, 2 багатоповерхівки, промислові об'єкти та об'єкти критичної інфраструктури. Поранено 5 цивільних людей. В області відсутнє газопостачання, частково відсутня вода і електрика (334 населені пункти знеструмлені).

Миколаївщина: вчора біля 16:00 обстріляно с.Лимани Галицинівської громади Миколаївського району. Загинула одна людина. Також обстрілювали деякі громади Баштанського району, а саме — Широківську (ввечері, обстріли переважно поза межами населених пунктів, попередньо без жертв та потерпілих), Інгульську громаду (вночі, попередньо без потерпілих та пошкоджень).

Херсонщина: вибухи, які тривали протягом кількох годин, було чутно у Херсоні з 5 ранку. Про бойові дії повідомляють і жителі області, зокрема, напруженою залишається ситуація на кордонах областей та у Бериславському районі. Через бої — багато пошкоджених будинків, поранених мирних жителів, вбито худобу. В області проблема із ліками та дитячим харчуванням. Більшість банківських установ у Херсоні не працюють, натомість починають відкриватися російські фінансові установи.

Батальон Кульчицького знищив техніку РФ на Лиманському напрямку

Відео про те, як воїни Батальйону імені генерала Кульчицького та ЗСУ знищили російську техніку опублікували в Telegram-каналі МВС України.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять наших загиблих.

Росія втратила у війні з Україною близько 32 050 військових — Генштаб

Станом на ранок 11 червня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 32 050 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 150 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1419 (+10) од,
  • бойових броньованих машин — 3466 (+16) од,
  • артилерійських систем — 712 (+0) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 222 (+0) од,
  • засоби ППО — 97 (+0) од,
  • літаків — 212 (+0) од,
  • гелікоптерів — 178 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 579 (+7),
  • крилаті ракети — 125 (+0),
  • кораблі /катери — 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2448 (+10) од,
  • спеціальна техніка — 54 (+0).

Найбільших втрат російське військо зазнало на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках, повідомили у Генштабі. Дані уточнюються.

На Донеччині за добу загинули двоє мирних жителів — ОВА

В Донецькій області упродовж 10 червня загинули 2 мирних жителів: у Костянтинівці та Гірнику. Ще 7 людей одержали поранення. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Він додав, що у Бахмуті медичну допомогу надали одній людині, пораненій на Луганщині.

"Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі", — йдеться в повідомленні.

Ювенальні прокурори: 287 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 11 червня більш ніж 779 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 287 дітей загинули та щонайменше 492 дитини поранені. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці дані не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 217, Харківській — 132, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 53, Херсонській — 52, Миколаївській — 48, Запорізькій — 30, Сумській — 17, у Києві — 16, Житомирській — 15.

У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 24 дітей в м. Маріуполь Донецької області внаслідок невибіркових обстрілів військовими РФ.

Байден закликав виробників у США знизити ціни на бензин, енергоносії та продукти через війну в Україні

Після вторгнення РФ в Україну у США і світі зросли ціни на бензин, енергоносії та продукти харчування. Про це йдеться у оприлюдненій на сайті Білого дому заяві президента США Джо Байдена про індекс споживчих цін (ІСЦ) у травні.

“Підвищення цін Путіна сильно вдарило в травні тут і в усьому світі: високі ціни на газ, енергію та продукти харчування склали приблизно половину місячного зростання цін, а ціни на бензин в багатьох місцях зросли на 2 долари за галон після того, як російської війська почали загрожувати Україні”, — йдеться у заяві.

Продовжуючи роботу із захисту свободи в Україні, США повинні робити більше — і швидко — щоб знизити ціни у Сполучених Штатах, зазначив Байден.

За його словами, ціни на енергоносії є основною частиною інфляції, і війна в Україні є основною причиною цього.

“Сполучені Штати на шляху до виробництва рекордної кількості нафти в наступному році, і я працюю з промисловістю, щоб прискорити цей видобуток. Але також важливо, щоб нафтогазова та нафтопереробна промисловість країни не використовували виклик, створений війною в Україні, як привід погіршити ситуацію для сімей задля надмірного отримання прибутків або підвищенням цін”, — йдеться у заяві Байдена.

На Луганщині росіяни вдарили по Врубівці вогнеметною системою, увійшли в Оріхове, штурмують Сєвєродонецьк — Гайдай

На Луганщині росіяни вдарили по Врубівці вогнеметною системою, увійшли в Оріхове, штурмують Сєвєродонецьк, нищать інфраструктуру. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Інформація щодо кількості жертв у Врубівці, що у Попаснянській громаді, уточнюється. Вночі росіяни застосували вогнеметну реактивну систему – вигоріло багато будинків.

Російські військові обстріляли Криворізький район Дніпропетровщини — ОВА

На Дніпропетровщині ніч минула без тривог, але з обстрілами. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Криворізькому районі росіяни поцілили по двох громадах — Зеленодольській та Широківській. Били і з артилерії, і з "Ураганів".

Двоє людей поранені. Вони у лікарні.

РФ вийшла зі Світової туристичної організації

РФ вийшла зі Світової туристичної організації (UNWTO). Інформація про це розміщена на російському інтернет-порталі правової інформації.

У оприлюдненому на порталі розпорядженні уряду за підписом очільника уряду РФ Мішустіна від 10 червня йдеться про те, що уряд Росії схвалив пропозицію МЗС РФ вийти зі Світової туристичної організації.

З Покровська до Львова 11 червня вирушить евакуаційний потяг

"Укрзалізниця" призначила один евакуаційний потяг на 11 червня. Він вирушить із Покровська до Львова. Про це йдеться на сайті перевізника.

  • 16:30 — 234/233 Покровськ — Дніпро — Львів

Росії поки що не вдалося обратися на новий термін членом Економічної та соціальної ради ООН — ЗМІ

Росії поки що не вдалося обратися на новий термін членом Економічної та соціальної ради ООН — одного з шести головних органів Організації Об'єднаних Націй. Про це повідомляє Deutsche Welle. Після п'яти турів голосування, яке проходило в Нью-Йорку в п'ятницю, 10 червня, РФ не змогла отримати необхідні для обрання в раду голоси двох третин держав-членів Генеральної асамблеї ООН.

Загалом 10 червня планувалося обрати 18 нових членів ради. Обрання решти 17 кандидатів пройшло успішно. Дата проведення голосування для вибору останнього, 18-го члена, буде оголошена пізніше.

Армія РФ продовжує штурмувати Сєвєродонецьк, готує наступ на Слов'янськ — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил Республіки Білорусь продовжують посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території Білорусі.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 червня.

На Сіверському напрямку РФ продовжує утримувати до трьох батальйонних тактичних груп зі складу підрозділів Західного військового округу на ділянці російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях. Російські військові обстріляли з артилерії позиції українських військ у прикордонних районах Сумської області.

На Харківському напрямку армія РФ обороняється та намагається запобігти подальшому просуванню українських військ до державного кордону.

На Слов’янському напрямку російське військо готується до наступу на Слов’янськ. Штурмує на напрямку Пасіка – Богородичне. Має успіх, намагається закріпитися на північно-західній околиці Богородичного.

На Лиманському напрямку РФ перегруповує війська та поповнює запаси боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів, готуючи наступ на Слов’янськ та Сіверськ.

На Сєвєродонецькому напрямку армія РФ наступає у напрямку Новотошківське – Оріхове. Має частковий успіх, закріплюється на північній околиці населеного пункту Оріхове. Продовжує вести штурмові дії у Сєвєродонецьку.

На Бахмутському напрямку окупанти перегруповуються для наступу на Миколаївку та Комишуваху. Для посилення угруповання військ перемістили до однієї батальйонної тактичної групи.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках армія РФ активно застосовує авіацію та артилерію для сковування українських військ та перешкоджання перекиданню резервів на інші напрямки.

На Південнобузькому напрямку російське військо основні зусилля зосереджує на веденні позиційної оборони. Удосконалює фортифікаційне обладнання другого та третього рубежів оборони. Відзначені укріплені блокпости із залізобетонних конструкцій, що розташовані поблизу мостів через Північно-Кримський канал.

Армія РФ і далі блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває шість носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калибр”.

У Білорусі продовжили терміни перевірки боєготовності білоруського війська і закриття повітряного простору — Генштаб

У Білорусі продовжено терміни:

  • до 18 червня — проведення перевірки бойової готовності збройних сил Республіки Білорусь;
  • до 8 липня — закриття повітряного простору над південною частиною Білорусі.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 червня.

На Донбасі за добу відбили 14 атак російського війська — Генштаб

За минулу добу українські військові на Донецькому та Луганському напрямках відбили чотирнадцять атак війська РФ, знищили чотири танки, дві артилерійських системи, одинадцять бойових броньованих машин, три одиниці автомобільної техніки та склад з боєприпасами РФ. Підрозділи протиповітряної оборони збили чотири безпілотних літальні апарати типу “Орлан-10”. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 червня.

РФ готуються відновити наступ на Слов'янськ — ISW

Російські війська продовжують наземні штурми в межах Сєвєродонецька, але станом на 10 червня ще не забезпечили повний контроль над містом. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Крім того, за даними аналітиків, російські війська готуються до відновлення наступальних дій на Слов'янськ і досягли незначних успіхів на північ від міста.

Також російські війська продовжують спроби відрізати трасу Т1302 Бахмут-Лисичанськ і штурмують населені пункти поблизу траси.

Повідомляється, що російські війська взяли під контроль Кінбурнську косу в північній частині Чорного моря, що дозволить їм продовжити контроль над узбережжям Чорного моря.

Українські чиновники посилюють термінові запити на західні системи озброєння через перевагу російської артилерії, йдеться в аналітичному звіті.

На Одещині РФ робить інформаційні вкиди щодо імовірної біологічної загрози регіону — ОК "Південь"

На Одещині Росія продовжує інформаційний деструктив різноманітними вкидами та маніпуляціями щодо імовірної біологічної загрози регіону чи то через поширення інфекційних хвороб, чи то через провокації військових із руйнуванням проблемних могильників. Про це повідомили в оперативному комнадуванні “Південь”.

“Не піддавайтеся паніці і провокаціям, сприймайте критично і виважено інформацію, довіряйте тільки достовірним офіційним джерелам і силам оборони. Ворог намагається загрожувати руйнуванням не тільки інфраструктури, а й стійкості незламного народу”, — йдеться у повідомленні.

В Чорному морі на чотирьох надводних кораблях та двох підводних човнах перебувають 4️0️ крилатих ракет типу “Калібр”, а також два великих десантних кораблі — ОК "Південь"

В Чорноморській операційній зоні триває блокування судноплавства, російські кораблі тримають під загрозою ракетних ударів майже всю територію України. На чотирьох надводних кораблях та двох підводних човнах перебувають 4️0️ крилатих ракет типу “Калібр”. Поряд з ними – два великих десантних кораблі. Про це повідомили в оперативному комнадуванні “Південь”.

На півдні ЗСУ знищили 39 російських військових та 11 одиниць техніки — ОК "Південь"

На півдні, не маючи успіху в просуванні на суходолі, військо РФ завдає по позиціях українських військових гелікоптерних ударів з повітря. У відповідь українські Мі-8 нанесли удар по скупченню російських військових на Херсонщині, а Су-27 — по складу боєприпасів та скупченню російської техніки на Миколаївщині. Про це повідомили в оперативному комнадуванні “Південь”.

Вивчаючи маршрут просування вглиб окупованої Херсонщини, українська розвідувальна група знищила групу російських десантників, заволодівши їхньою зброєю та засобами зв’язку.

Загалом, за добу силами українських підрозділів, в тому числі і ракетно-артилерійських, кількість російського війська скорочено на 3️9️ військових РФ, та, як мінімум, на 1️1️ одиниць техніки: танк Т-62 та 4️ броньованих, 3️ вантажних автівки, автоматизований комплекс радіоелектронної боротьби “Борисоглебск-2” та 2️ гаубиці “Мста-Б”. Також українські військові знищили польовий склад російських боєприпасів в районі Давидова Броду.

Стефанішина сказала, що Україна робитиме у разі відмови ЄС щодо статусу кандидата

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що відмова ЄС надавати статус кандидата на членство Україні буде сприйнято нею як зрада.

Про це вона сказала під час дискусії, організованої Київським безпековим форумом.

"Я думаю, що це рішення нас розчарує, буде сприйнято як зрада в нас. Ми, звичайно, не відмовимось від європейської інтеграції, але будемо відчувати, що європейські лідери свій історичний шанс змарнували", – заявила віцепрем'єрка.

На її думку, відмова ЄС в наданні Україні кандидатського статусу послабить позиції європейських лідерів і посилить – Росії.

"Я вважаю, що будь-які рішення, окрім надання Україні статусу кандидата, послаблять передусім європейських лідерів і наше прагнення, віру українських людей у Європейський проєкт як такий", – додала віцепрем’єрка.

Повітряні Сили України знищили 500-ту ціль РФ

Зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ знищили 500-ту повітряну ціль російських військ.

Про це у Telegram повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

Зазначається, що "ювілейним"став збитий російський БпЛА "Орлан-10".

Загалом добу 10 червня на рахунку ЗРВ Повітряних Сил ЗС України – два безпілотники "Орлан-10". Ще два безпілотники цього типу збивала протиповітряна оборона Сухопутних військ.

Зеленський заявив про жорстокі бої на Донбасі

Президент Володимир Зеленський повідомив, що на Донбасі тривають жорстокі бої.

Про це глава держави повідомив у відеозверненні за підсумками 107 дня війни.

"Тривають дуже жорстокі бої на Донбасі. Щодня повторюю ці назви: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Словʼянськ, багато-багато інших. Росія хоче розбити кожне місто Донбасу, кожне – це не перебільшення. Як Волноваху, як Маріуполь", — сказав український лідер.

Він заявив, що українські військові роблять усе, щоб зупинити наступальні дії російської армії, наскільки вистачає важкої зброї, сучасної артилерії.

"Усього того, що ми запитували і продовжуємо запитувати в наших партнерів", — зазначив Зеленський.

Зеленський нагородив 242 учасників бойових дій

Президент Володимир Зеленський підписав два укази про відзначення державними нагородами 242 учасників бойових дій, з них вісьмох – посмертно.

Про це глава держави повідомив у відеозверненні за підсумками 107 дня війни.

Уряд запускає нову економічну стратегію України. Що вона передбачає

Кабінет міністрів запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни та стане фундаментом для повоєнного відновлення України.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 10 червня, інформує пресслужба Кабміну.

За його словами, війна завдала "чудового удару" по українській економіці. Було знищено підприємства, заблоковано порти; понад 4 мільйони людей, які залишилися в країні, втратили роботу", розірвано ланцюжки постачання та виробництва.

"Тому уряд за дорученням президента України запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни, допоможе нашій економіці вистояти та стане фундаментом для післявоєнного відновлення", — сказав Шмигаль.

За його словами, нова стратегія включатиме вісім програм, які передбачають створення робочих місць шляхом підтримки бізнесу, держзамовлення, будівництва, кредитування та працевлаштування безробітних. При цьому прем’єр зауважив, що шість програм стосуються безповоротної грантової підтримки малого й середнього бізнесу, щоб змотивувати людей залишатися і працювати в Україні.

"Ми хочемо, аби якнайбільше українців запустили власні бізнеси, адже саме приватний сектор — це ключовий компонент успішного економічного розвитку. Загалом наша мета — мінімум бюрократії та максимум державної підтримки. Дешеві кредити. Чесна конкуренція. Максимальна діджиталізація" — наголосив Шмигаль.

Російські військові продовжують обшуки та викрадення людей на Херсонщині

У Новоолексіївці Генічеського району російські військові провели обшуки у будинку сім'ї Долгополових та насильно вивезли члена їх родини у невідомому напрямку. Про це йдеться на сторінці Кримськотатарського Ресурсного Центру у Facebook.

У дописі йдеться про те, що 5 червня о 22:00 до будинку родини Долгополових зайшли російські військові, провели обшук, після якого насильно вивезли Мамеда Долгополова, 1990 року народження. Чоловіка військові РФ звинувачують у причетності до батальйону ім. Номана Челебіджіхана.

Місцезнаходження Мамеда досі невідоме.

На окупованих територіях Донецької області змінили "владу"

На окупованих територіях Донецької області змінили незаконну владу: 8 червня ватажок так званої "ДНР" Пушилін представив новий "уряд", який очолив російський чиновник Віталій Хоценко — "людина" заступника голови адміністрації Путіна Сергія Кірієнка.

Сам Кірієнко — новий куратор і самопроголошених республік, і захоплених після 24 лютого територій, чиновник входить до найближчого кола Путіна. Розбираємось, що нові призначення можуть означати для окупованих територій України.

Вторгнення Росії в Україну, день 108. Текстовий онлайн
Сергій Кірієнко і Путін. Фото: АР

Як обійти інформаційну блокаду. Поради для українців в окупації

На тимчасово окупованих територіях росіяни під’єднують українців до російських інтернет-мереж, які мають фільтр трафіку і блокують українські сайти та міжнародні вебресурси. Як безпечно отримувати інформацію, читати українські новини та захиститися від перехоплення даних — розповідаємо тут.

Україна отримала півтора мільярда доларів США прямої бюджетної підтримки

Україна отримала півтора мільярда доларів США – мільярд це Світовий Банк, ще 500 мільйонів – це Британія.

"Пряма бюджетна підтримка. Використаємо для оплати праці в бюджетному секторі. Канада ж стала першою державою, яка направила кошти на наш адміністративний рахунок в МВФ, це мільярд канадійських доларів", — повідомив президент України Володимир Зеленський.

Харківська область — повітряна тривога. Харків'яни повідомляють про вибухи у місті

На початок