МЗС Росії вважає засуджених в "ДНР" іноземців найманцями, а не комбатантами — Захарова

МЗС Росії вважає засуджених в "ДНР" іноземців найманцями, а не комбатантами — Захарова

МЗС Росії вважає засуджених в "ДНР" іноземців найманцями, а не комбатантами — Захарова
. Речниця МЗС РФ Марія Захарова. Фото: AP

Представниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що засуджені до страти в так званій "ДНР" троє іноземців "є найманцями, а не комбатантамиКомбатанти — у міжнародному праві особи, які входять до складу збройних сил воюючої країни, беруть участь безпосередньо у воєнних діях.". Йдеться про громадян Великої Британії Ейдена Есліна та Шона Піннера, а також підданого Королівства Марокко Брагіма Саадуна.

"Хотіли б наголосити, що всупереч заявам британських офіційних осіб, згадані громадяни є не військовополоненими, а найманцями. Найманці з міжнародного гуманітарного права, які спрямовуються Заходом на допомогу київському націоналістичному режиму, не є комбатантами й не мають права на статус військовополоненого", — йдеться у заяві Захарової на сторінці російського міністерства.

Читайте також: Боронили Маріуполь. Що відомо про трьох іноземців в лавах ЗСУ, яких в "ДНР" засудили до страти

Крім того, представниця МЗС РФ сказала, що Росія інформувала посольство Великої Британії в Москві про те, що з усіх питань полонених британців слід звертатися до влади "ДНР" та "ЛНР", проте жодної ініціативи Лондон не виявив. За її словами, звернень, які стосуються саме Піннера та Есліна, в МЗС Росії також не надходило.

"З цього можна зробити однозначний висновок, що досі доля цих громадян Лондон не цікавила. Тепер керівництво Великої Британії, явно виправдовуючись, намагається вирішувати проблеми гучними заявами", — підсумувала Захарова.

Що кажуть в інших країнах

Очільниця МЗС Великої Британії Ліз Трасс "категорично засудила вирок Ейдену Есліну та Шону Піннеру".

"Вони військовополонені. Це фіктивний вирок, який абсолютно не має законності. Мої думки з родинами. Ми продовжуємо робити все можливе, щоб підтримати їх", — наголосила вона.

Читайте також: У "ДНР" засудили до страти трьох полонених іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Що відомо

Державний секретар США Ентоні Блінкен також засудив відповідне рішення.

"Ми серйозно стурбовані повідомленнями про фіктивний “суд” та вироки проти законних комбатантів, які служать у Збройних Силах України. Ми закликаємо Росію та її довірених осіб поважати міжнародне гуманітарне право, включаючи права та захист, надані військовополоненим", — написав він.

Речник МЗС України Олег Ніколенко наголосив, що всі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних Сил України, є військовослужбовцями ЗСУ. Він також додав, що "судовий процес" над військовослужбовцями ЗСУ на окупованих українських територіях "є нікчемним".

Кого захищає Женевська конвенція

Військовополонені офіційно захищені Третьою Женевською конвенцією, яка була розширена з 1949 року. Її принципи передбачають гуманне ставлення, обмін інформацією про них та право посадових осіб нейтральних держав відвідувати їхні табори, а також захист особистої гідності полонених. Загалом Женевську конвенцію підписали 196 країн, серед яких є Росія й Україна.

Відповідно до норм конвенції, військовополонених не можна переслідувати просто за участь у конфліктах, водночас правила дозволяють країнам притягати їх до відповідальності за воєнні злочини.

Під статус військовополоненого підпадають військовослужбовці, правоохоронці та цивільні, що не беруть участі у бойових діях у лавах збройних сил. Винятком є найманці Найманець — людина, яка бере участь у збройному конфлікті, керуючись бажанням отримати матеріальну винагороду, і не є військовослужбовцем будь-якої офіційної арміїта, за деяких обставин, шпигуни.

Вторгнення Росії в України. Усі новини

Що відомо

  • 9 червня суд так званої "Донецької народної республіки" засудив до страти трьох іноземців — громадян Великої Британії Ейдена Есліна та Шона Піннера, а також підданого Королівства Марокко Брагіма Саадуна. Усі вони воювали на боці Збройних сил України, захищали Маріуполь. Вони мають місяць на оскарження рішення "суду".
  • Раніше Оксана Марченко запропонувала обміняти свого чоловіка Віктора Медведчука на британців Ейдена Есліна та Шона Піннера, які, як вона стверджувала, потрапили в полон до військових Росії та формувань самопроголошеної "ДНР".
  • Пізніше Еслін і Піннер з'явилися на російському державному телебаченні та попросили обміняти їх на Медведчука. У британському уряді зазначили, що перебування їхніх громадян в Україні є незаконним і питанням обміну там не займаються.

Читайте також

"Ми розуміли, що можемо навіть не долетіти" — боєць "Азову" про те, як проривались у Маріуполь

"Місце моєї смерті і мого життя" — захисник Маріуполя опублікував фото з "Азовсталі" і закликав поширювати їх

"Умови задовільні, але їжа та вода потребують покращення" — дружина полоненого командира "Азову"

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок