Бундестаг провів екстрені слухання щодо накопичення російських військ біля України

Бундестаг провів екстрені слухання щодо накопичення російських військ біля України

Ексклюзивно
Бундестаг провів екстрені слухання щодо накопичення російських військ біля України
. АР

Німецький парламент 9 грудня півтори години обговорював ризик воєнної інтервенції Росії в Україну. Опозиційний блок ХДС/ХСС, раніше очолюваний Ангелою Меркель, пригрозив Росії дуже серйозними санкціями.

Про це в ефірі Суспільного повідомила кореспондентка Радіо Свобода в Берліні Анастасія Магазова.

"Україна має залишатися суверенною, і ми маємо запобігати будь-якій спробі воєнної інтервенції. У цьому питання ми маємо стояти на боці України, і закликати Росії не робити кроки, які загрожують суверенітету України", — заявив Ніл Шмідт, депутат Бундестагу.

Читайте також: В Європарламенті закликали Німеччину згорнути "Північний потік-2" у разі нападу РФ на Україну

Як повідомляє кореспондентка, слухання в Бундестазі 9 грудня щодо загрози воєнної інтервенції Росії в Україні стали першими зовнішньополітичними дебатами після призначення нового уряду Німеччини на чолі з новим канцлером Олафом Шольцом.

Ці дебати були ініційовані колишнім блоком ангели Меркель ХДС-ХСС, який зараз опинився в опозиції. І основна їхня мета — закликати новий уряд зберегти той, раніше обраний Ангелою Меркель та її партією курс підтримки України.

"Російський уряд не має представляти конфлікт на сході України як внутрішній. І вдавати із себе стороннього спостерігача. Ні! Росія є стороною конфлікту! Росія — агресор, який порушив міжнародне право, тим самим порушивши мирний порядок усієї Європи", — сказав з трибуни Бундестагу Ніл Шмідт.

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, усі парламентські фракції у Бундестазі висловилися за дипломатичне вирішення ситуації, що склалася на кордоні України, а також за найшвидше відновлення зустрічей у Нормандському форматі, в рамках якого Франція та Німеччина з 2014 року виступають посередниками між Україною та Росією.

Також варто зазначити, що сьогодні новопризначена міністерка закордонних справ Німеччини, перебуваючи з візитом у Франції також наголосила, що зустрічі у нормандському форматі мають відбутися якнайшвидше. Адже остання така зустріч в Парижі відбулась два роки тому, передає кореспондентка Радіо Свобода.

Читайте також: ЗМІ продовжують повідомляти про загрозу вторгнення РФ в Україну, Кремль заперечує. Що відомо

Міністерка закордонних справ Аналена Бербок, що послідовно критикувала Кремль за зовнішньополітичну агресивність, підтвердила зобов'язання Німеччини підтримувати Україну.

“Ми живемо у непрості часи, як ми бачимо в останні дні. Скупчення російських військ поблизу України має викликали в нас занепокоєння — з точки зору самої України, але також з точки зору безпеки Європи", — заявила Бербок на пресконференції в Брюселі.

"Минулого тижня в Ризі НАТО сформував та надіслав чіткий меседж — і я хочу твердо підкреслити, що новий уряд повністю підтримує це зобов’язання. Але я також хочу сказати про напруження, показати, наскільки було б необхідно відродити Раду НАТО-Росія. І ми готові це зробити”, — додала Аналена Бербок.

Водночас, найбільші німецькі фракції окрім AfD та "лівих", які традиційно асоціюються дуже близькими з Кремлем, виступили одразу ж за єдність всіх партії, незалежно від приналежності до уряду чи до опозиції у протидії Росії щодо будь-яких її кроків, які можуть зашкодити суверенітету України.

Що відомо

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок