Байден і Зеленський говоритимуть 9 грудня – Білий дім

Байден і Зеленський говоритимуть 9 грудня – Білий дім

Байден і Зеленський говоритимуть 9 грудня – Білий дім
. AP

Президенти України та США Володимир Зеленський та Джозеф Байден проведуть переговори в четвер, 9 грудня.

Про це повідомив радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван після онлайнового саміту Байдена з президентом Росії Володимиром Путіним, зокрема щодо України та ситуації на кордоні.

Суспільне також звернулось до Офісу президента України.

"Байден у четвер проведе телефонну розмову із Зеленським у продовження вчорашньої (6 грудня — ред.) розмови між Зеленським і державним секретарем США Блінкеном", – зазначив Салліван.

Водночас Байден сьогодні подзвонить лідерам Європи і поговорить із лідерами обох палат Конгресу, додав Салліван.

Напередодні переговорів Путіна і Байдена Зеленський мав розмову з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

Читайте також: Байден і Путін вдруге поговорили. Що відомо

Що відомо

  • 7 грудня відбувся онлайн-саміт президентів США і Росії. Байден і Путін говорили 2 години. Переговори відбулись на тлі численних повідомлень ЗМІ про скупчення російських військ на кордоні з Україною та даними про можливий наступ РФ.
  • За результатами переговорів пресслужба Кремля заявила, що під час переговорів президент РФ Володимир Путін заявив про "провокації" з боку України на Донбасі, невиконання Україною Мінських угод, а також попросив у Джо Байдена гарантувати нерозширення східного флангу НАТО і розміщення там американських озброєнь.
  • У Білому домі ж заявили, що США і союзники запровадять "рішучі економічні та інші заходи" у разі військової ескалації РФ, також Байден підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, закликав до деескалації та повернення до дипломатичних засобів вирішення ситуації.
  • Також заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд додала, що вторгнення в Україну обернеться для РФ "ізоляцією від міжнародної фінансової системи". Раніше телеканал CNN повідомляв, що йдеться про санкції проти оточення Путіна, російського банківського та енергетичного сектору й суверенного боргу, а також відключення РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок