Зеленський схвалив запуск Центру протидії дезінформації

Зеленський схвалив запуск Центру протидії дезінформації

Зеленський схвалив запуск Центру протидії дезінформації
. Указ. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про створення Центру протидії дезінформації.

Про це повідомила пресслужба президента.

"Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю ввести в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 11 березня 2021 року "Про створення Центру протидії дезінформації" (додається)", — зазначили в Офісі президента.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Читайте також: Центр протидії дезінформації: як це працює у світі – пояснює ексречник представництва ЄС в Україні

Чим буде займатися Центр

Згідно з указом глави держави, Центр протидії дезінформації створюється з метою досягнення цілей Стратегії національної безпеки України. Зокрема, він має забезпечити інформаційну безпеку країни, ефективну протидію пропаганді, деструктивним дезінформаційним впливам та кампаніям, недопущенню маніпулювання громадською думкою.

"Наприкінці місяця ми хочемо його (Центр — ред.) презентувати. Я б хотів би сказати, що це лише перший маленький крок, щоб розбудовувати навколо цього центру більш потужні інституції — протидіяти, обробляти, інформувати, розповідати про те, що таке фейки й дезінформація, які вони. Це не наша вигадка, такі центри діють і в Чехії, в Латвії, у Фінляндії. Будемо з ними координуватися, як i з нашими NGOНедержавна організація", — сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Аналогічні центри діють в Європейському Союзі. Йдеться про центри Оперативних сил для боротьби із російською пропагандою. Зокрема, при МЗС Польщі працює команда експертів, які борються з дезінформацією з боку Росії. Подібні центри діють у Балтійських республіках на рівні урядів. Також схожий центр Central Exelence з офісом у Ризі діє при НАТО.

Що відомо

  • 17 січня 2020 року міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський та його перший заступник Анатолій Максимчук презентували суспільству законопроєкт щодо протидії дезінформації. Згодом з'явився повний текст законопроєкту. В ОБСЄ розкритикували документ.
  • Згідно з проєктом закону, дезінформація – це недостовірна інформація з питань, що становлять суспільний інтерес, таких як нацбезпека, територіальна цілісність, суверенітет, обороноздатність, права українського народу, його життя та здоров'я.
  • За систематичну масову дезінформацію про факти, які становлять загрозу національній безпеці і територіальній цілісності, пропонується карати штрафом від 5000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів (85 тисяч – 170 тисяч гривень) або виправними роботами від 6 місяців до 2 років.
  • Комісія з журналістської етики закликала уряд та Мінкульт зняти з розгляду законопроєкт про дезінформацію й наново розпочати підготовку законодавчих змін.
  • У Національній спілці журналістів заявили, що запропонований Мінкультом документ спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа.
  • 9 березня президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні найближчим часом створять Центр протидії дезінформації, який у майбутньому має стати міжнародним хабом протидії пропаганди в усьому світі.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що міжнародний Центр протидії дезінформації розпочне роботу орієнтовно з середини березня.
  • 11 березня 2021 року Рада нацбезпеки й оборони ухвалила рішення створити Центр протидії дезінформації як робочий орган РНБО.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок