ПЛР-тест на COVID-19 може бути позитивним після вакцинації – Степанов

ПЛР-тест на COVID-19 може бути позитивним після вакцинації – Степанов

ПЛР-тест на COVID-19 може бути позитивним після вакцинації – Степанов
. Херсонська ОДА

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов зазначив, що після вакцинації від COVID-19 ПЛР-тест може бути позитивним, утім не буде жодних проявів захворювання.

Як повідомив на брифінгу 9 лютого Степанов, вакцина, яка надійде в Україну, буде безпечною. Він пояснив, що ефективність вакцини рахується за кількома принципами.

"Якщо подивитися, що таке ефективність вакцин, то є кілька категорій.  Перша – це люди, які точно не захворіють після введення відповідної вакцини. Друга – це люди, в яких вірус таки потрапить в організм, але не буде жодних клінічних проявів, те, що має назву "безсимптомний перебіг хвороби". У людини, якщо вона здасть тест на ПЛР у цей період, просто буде позитивний тест ПЛР, але не буде, підкреслюю, жодних проявів. Або людина може захворіти, але має мати легкий перебіг хвороби", - зазначив міністр охорони здоров'я і додав, головне після вакцинації, аби людина не померла від ускладнень і не мала важкого перебігу хвороби. 

Читайте також: Хто та коли отримає вакцину від COVID-19: календарний план на 2021 рік

Степанов нагадав, що кампанія з вакцинації населення від COVID-19 має розпочатися в Україні вже з наступного тижня - з 15 лютого. Він нагадав, що за програмою COVAX в Україну надійде 8 мільйонів доз вакцин. Крім цього, МОЗ домовилося про закупівлі вакцини ще у трьох виробників – AstraZeneca, Sinovac та Novavax.

Що відомо

  • Кампанія з вакцинації населення від COVID-19 в Україні може початися з 15 лютого. У лютому Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer-BioNTech. Також у першому півріччі цього року в країну надійде від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.
  • Головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевняє, що в Україні є потужності для зберігання вакцин від COVID-19.
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні.
  • Міністерство охорони здоров'я України уклало договір із китайською компанією Sinovac Biotech на постачання майже двох мільйонів доз вакцини CoronaVac від COVID-19, яка лише завершує остаточні випробування у Бразилії й ще не схвалена Європейським Союзом.
  • Вакцинацію населення України від COVID-19 здійснюватимуть 572 мобільні бригади. До середини лютого МОЗ обіцяє укласти договори з постачальниками вакцин. Заступник міністра охорони здоров'я з цифрової трансформації Ярослав Кучер пояснив, як саме та якими способами буде відбуватися запис на вакцинацію.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяє, що законтрактованої Україною вакцини від COVID-19 вистачить, щоб прищепити усіх громадян України, але з дотриманням черги.
На початок