Майно Дубінського арештували

Майно Дубінського арештували

Печерський суд Києва наклав арешт на майно Дубінського
. Фото: Анна Самара/Суспільне

Суд арештував майно народного депутата Олександра Дубінського, якого підозрюють у держзраді, а також його матері та ексдружини. Загальна сума житла, машин і землі у власності родини — 2,5 мільйона доларів.

Про це сказано в ухвалі з в Єдиного реєстру судових рішень, яку оприлюднили 22 листопада.

Там ідеться, що рішення про арешт майна ухвалили ще 10 листопада. У реєстрі з причин безпеки не вказується прямо імен фігурантів. Те, що йдеться про Олександра Дубінського, випливає з того, що в рішенні суду написано: він є засновником ГО "Ліга фінансового розвитку". Згідно з даними "Опендатабот", серед співзасновників цієї громадської організації — Дубінський. І лише він серед 5 власників є народним депутатом України.

Кримінальне провадження про арешт майна почали після заяви від Центру протидії корупції. ЦПК зазначав, що Дубінський та його близькі родичі — мати і дружина — протягом кількох останніх років стали власниками 24 квартир, 17 автомобілів, 2 будинків і 70 соток землі на загальну суму близько $2,5 млн. Водночас офіційні доходи нардепа та його родини не могли б дозволити їм придбати все це.

У заяві ЦПК ідеться, що народний депутат України має:

  • 2 квартири вартістю $100 тисяч у пентхаусі 5-зіркового Fairmont Grand Hotel на Подолі в Києві,
  • 6 земельних ділянок у с. Хотів на Київщині, на двох із яких зведено маєток,
  • земельну ділянку з будинком у Солом`янському районі Києва,
  • квартиру в елітному житловому комплексі "Французький квартал" у Печерському районі Києва,
  • квартиру на масиві Теремки міста Києва,
  • станом на листопад 2019 року йому належало 7 автомобілів, серед яких Mercedes-Benz, Porsche, Volkswagen, Honda та Subaru.

Його мати-пенсіонерка має у власності:

  • 19 об`єктів нерухомості загальною вартістю близько 1 млн доларів,
  • 2 автомобілі Mercedes-Benz,
  • 2 автомобілі BMW,
  • автомобілі Toyota Land Cruiser, Maserati Coupe Cambiocorsa та ЗАЗ Vida.

Колишня дружина народного депутата — директорка з маркетингу — має:

  • 7 квартир у Києві, більшість з яких поруч з квартирами нардепа,
  • за декілька останніх років вона стала власником нерухомості на суму понад $300 тисяч.

У ніч на 14 листопада Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи застави у справі про держзраду — повідомляла кореспондентка Суспільного.

У чому полягає підозра Дубінському та його поплічникам

СБУ та ДБР зібрали докази держзради українського нардепа, який під позивним "Буратіно" здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь Росії. Організація розхитувала суспільно-політичну ситуацію в Україні та дискредитувала державу у світі.

Як пише СБУ, злочинну організацію заснував заступник начальника ГРУ Володимир Алєксєєв. Вона діяла в Києві. З території РФ керував групою заступник Алєксєєва – Олексій Савін. ОГПУ додає, що організацію створили у 2016 році, до її складу входили 2 українські депутати та представник Генпрокуратури.

Крім Дубінського, до складу групи входив екснардеп Андрій Деркач, який перед повномасштабним вторгненням виїхав за кордон. Також до агентурної мережі входив експрокурор Костянтин Кулик, він теж переховується від правосуддя за кордоном. Керував агентурною мережею в Україні Ігор Колесніков (позивний "Ветеран"). Колесніков розповів, що у 2019 році депутати Деркач і Дубінський провели 2 замовні пресконференції, де транслювали тези, які передали з Росії. Також фігурант розповів, які кодові слова використовували агенти в Україні з куратором із Кремля:

  • "аналізи" — інформація;
  • "больніца" — місце проведення пресконференції;
  • "розшифровка" — тези, які необхідно озвучити.

Дубінський та ще кілька учасників злочинної організації отримували гроші з ГРУ (Генштабу збройних сил Росії). За даними слідства, фінансування мережі сягало понад 10 млн доларів.

Джерела Суспільного повідомили, що 13 листопада в Печерському суді столиці відбудеться засідання — Дубінському обиратимуть запобіжний захід. Прокурори проситимуть арешт без права внесення застави, адже інкримінується держзрада.

Що відомо про обшуки у Дубінського і чергову підозру

1 листопада у чинного нардепа Дубінського проходили обшуки. Як розповіли Суспільному джерела, правоохоронці перевіряли "можливу причетність парламентаря до організації незаконного переправлення через державний кордон України у змові з іншими особами".

Після цього сам Дубінський оприлюднив коментар у своєму Telegram-каналі, де фактично підтвердив обшуки.

Згодом у Службі безпеки України вказали, що проводять обшуки у спільників народного депутата, який організував схему для ухилянтів.

3 листопада СБУ та Держбюро розслідувань оголосили Дубінському підозру в організації схеми для незаконного виїзду чоловіків за кордон.

6 листопада депутату Олександру Дубінському обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту у справі про схему незаконного перетину кордону для чоловіків.

Що відомо про Дубінського

У 2019 році "Наші гроші" повідомляли, що нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубінський і його родина за кілька років придбали 24 квартири, 17 автівок, два будинки та 70 соток землі. Через це Офіс генерального прокурора відкрив два кримінальні провадження.

11 січня 2021 року Мінфін США запровадив санкції проти сімох українців та чотирьох медіакомпаній через звинувачення у втручанні в американські вибори. Серед них був і народний депутат Олександр Дубінський.

25 січня відбулося засідання фракції "Слуга народу", на яке приїхав президент Володимир Зеленський. На ньому він запропонував Дубінському вийти з фракції, однак той відмовився.

Сам нардеп напередодні засідання зазначав, що ситуація з санкціями, які на нього наклало Міністерство фінансів США, є "фейком та інформаційною кампанією, що спрямована на його дискредитацію".

1 лютого Дубінського виключили зі складу фракції "Слуга народу".

13 березня голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що не має претензій до Дубінського, тому не бачить підстав виключати його з партії.

На з'їзді партії "Слуга народу" 13 березня Олександра Дубінського включили до нового керівного органу політсили — Національної ради громад.

Київська обласна організація партії "Слуга народу" заявила про неприпустимість включення Дубінського до нового органу політсили та ініціювала проведення позачергової конференції 14 березня, на якій обрала новим головою осередку народного депутата Андрія Мотовиловця.

На початок