Байден став президентом. Як проходила його інавгурація

Байден став президентом. Як проходила його інавгурація

Оновлено
Байден став президентом. Як проходила його інавгурація
. СBC

У США пройшла інавгурація обраного на президентських виборах демократа Джозефа Байдена, який став 46-м президентом країни. Протеже Байдена Камала Гарріс також склала присягу і стала першою жінкою на посаді віцепрезидентки США. Церемонія розпочалася о 12:00 за часом Вашингтона й о 18:00 — за київським.

Удень 20 січня попередник Байдена Дональд Трамп покинув Білий дім, а Байден о 17:45 приїхав до будівлі Капітолія, де відбувалася інавгурація. Станом на 18:50 (за київським часом) Байден склав присягу президента США.

Раніше Трамп оголосив у Вашингтоні надзвичайний стан через інавгурацію, ФБР попередило про небезпеку збройних виступів і перевіряло військових, а сама церемонія пройшла за надзвичайних заходів безпеки та за зміненою процедурою через пандемію COVID-19 та штурм Капітолія прихильниками Трампа, в результаті якого загинули п'ятеро людей.

Суспільне транслювало церемонію інавгурації Байдена.

Як проходила інавгурація

Кортеж Байдена прибув до Капітолія, перед яким і проходила інавгурація. Його кортеж складався з понад трьох десятків автомобілів. Лідери Конгресу зустріли Байдена біля входу до будівлі.

Байден біля Капітолія
Байден біля Капітолія. AP

Камала Гарріс була представлена на церемонії і зайняла місце поруч зі своїм чоловіком Даґласом Емгоффом. Після того, як вона вступила на посаду віцепрезидентки, його називатимуть "другим джентльменом" (за аналогом з титулом "першою леді", який зазвичай отримували дружини американських президентів).

Камала Гарріс
Камала Гарріс. Rob Carr

Інавгурація розпочалася о 18:10 (за київським часом). Сенаторка-демократка від штату Міннесота Емі Клобучар заявила з трибуни, що "ця церемонія є кульмінацією 244 років демократії".

"Це момент, коли лідери, виведені на сцену волею народу, обіцяють бути вірними нашій Конституції, берегти її і захищати", — сказала Клобучар. Після ще кількох виступів офіційних осіб була зачитана молитва і Леді Гага заспівала гімн США.

Камала Гарріс першою почала складати присягу, до якої її приводила суддя Верховного суду Соня Сотомайор.

"Я, Камала Деві Харріс, урочисто клянуся підтримувати і захищати Конституцію США від ворогів зовнішніх і внутрішніх і зберігати їй вірність. Я приймаю ці зобов'язання вільно, без таємних думок і уявних винятків, і буду чесно і сумлінно виконувати свої обов'язки на посаді, на яку вступаю. Хай допоможе мені Бог", — сказала вона.

Присяга Гарріс
Присяга Гарріс. AP

Після присяги Гарріс на сцену вийшла акторка та співачка Дженніфер Лопес, яка заспівала пісню з оркестром.

О 18:48 (за київським часом) голова Верховного суду Джон Робертс почав приводити до присяги Байдена.

"Я, Джозеф Байден, клянуся, що сумлінно виконуватиму обов'язки президента Сполучених Штатів і робитиму все, що в моїх силах, щоб підтримувати, охороняти і захищати Конституцію Сполучених Штатів. Хай допоможе мені Бог", — сказав Байден і офіційно став 46-м президентом США.

Присяга Байдена
Присяга Байдена. AP

Після присяги Байдена сталася невелика затримка перед його виступом, однак вже за дві хвилини його представили і він вийшов до трибуни.

"Сьогодні день демократії і це день історії та надії на зміни. Століттями Америку випробовували, століттями Америка виправдовувала ці надії. Сьогодні ми говоримо про справу демократії: святкуємо і шануємо її. Ми навчилися, що демократія — річ цінна й дуже тендітна. Цього разу демократія перемогла", — сказав Байден під оплески.

Інавгурація Байдена
Інавгурація Байдена. AP

Президент сказав із натяком на штурм Капітолію, що "на цій священній землі намагалися зламати демократію, але Америка знову встала як неподільна нація, аби мирно передати владу".

Читайте також: Байден склав присягу. Він офіційно став 46-м президентом США

"Ми, американці, невпинні, оптимістичні і ми будуємо націю, якою ми маємо бути. Я вдячний представникам обох партій, члени яких тут присутні, і президентам, які були переді мною. Я знаю, що наша Конституція непорушна і вірю в міць нашої нації", — сказав Байден.

Він зазначив, що історія Америки залежить не від однієї людини, а від кожного американця, і назвав народ США "величним".

Інавгурація Байдена
Інавгурація Байдена. AP

"Багато треба відновити, зцілити, побудувати і здобути. В історії нашого народу були складні часи, але дуже складний вірус вже відібрав дуже багато життів, забрав їх більше, ніж втратили американці під час Другої світової, втрачені тисячі робочих місць, зачинені бізнеси, але мрія про справедливість для всіх — та мрія, яку ми зберігаємо", — зазначив президент США.

Байден закликав кожного американця приєднатися до нього в об'єднанні країни та у боротьбі з екстремізмом, ворогами, ненавистю, беззаконням, насильством, хворобами.

Інавгурація Байдена
Інавгурація Байдена. AP

"Ми можемо допомогти людям знайти роботу, забезпечити безпечне навчання наших дітей у школах, відбудувати середній клас, забезпечити расову справедливість і зробити Америку провідною силою у всьому світі. Розумію, що говорити про єдність сьогодні важко: потужні сили намагаються нас розділити, але вони не нові в нашій історії. Це вічна битва", — підкреслив голова країни і сказав, що "у боротьбі демонів і янголів, янголи завжди перемагали".

Байден додав, що Америка має бути кращою, ніж зараз, і він у це вірить. Також він закликав приєднатися до хвилини мовчання у пам'ять про померлих від COVID-19 американців. Загалом промова Байдена тривала 35 хвилин.

Прощання Трампа

У день інавгурації у Вашингтоні перекривали дороги, а на вулицях чергували близько 25 тисяч силовиків. Раніше стало відомо, що Трамп планує залишатися в Білому домі до останнього дня і поїхати з Вашингтона до Флориди з урочистостями незадовго до інавгурації Байдена. 20 січня, станом на 15:30 за Києвом Трамп вже покинув Білий дім.

Білий дім
Білий дім. Фото: AP

Як повідомляє CNN, у своєму заключному слові Трамп пообіцяв "завжди боротися" і побажав новій адміністрації Байдена "успіху", при цьому жодного разу не назвавши імені обраного президента-демократа.

"Ви дивовижні люди. Це велика, велика країна. Для мене велика честь і привілей бути вашим президентом", – сказав Трамп у натовпі зі своєї родини і співробітників.

Раніше Трамп сказав журналістам, що бути президентом була для нього "честь усього життя" і що він просто хотів підійти і попрощатися.

Прощання Трампа
Прощання Трампа. AP

Меланія Трамп сказала, що бути першою леді було для неї "найбільшою честю".

"Дякую за вашу любов і підтримку. Ви будете у моїх думках і молитвах. Нехай Господь благословить вас усіх. Нехай Господь благословить ваші родини. І Бог благословить цю прекрасну націю", — сказала вона.

Згодом літак, на борту якого знаходився Трамп із дружиною, вилетів до Флориди під пісню "My Way" Френка Сінатри.

Прощання Трампа
Прощання Трампа. AP
Читайте також: Заборона купувати дрони у Росії та відкриті кордони з ЄС. Останні накази Трампа

СNN також пише, що Трамп залишив Байдену записку. Залишати записку наступнику — це одна з сучасних традицій дня інавгурації президента у США. Згідно з нею, прийнято писати своїм наступникам лист з найкращими побажаннями і порадами. Зазвичай його залишають на столі, коли новий президент вперше входить до Овального кабінету. Однак що саме написав Трамп Байдену, поки невідомо.

Підготовка Байдена

Відразу після того, як Трамп полетів, Байден написав у своєму Twitter: "В Америці новий день".

Як повідомляє видання Axios з посиланням на джерела у Конгресі, лідер Республіканської партії Кевін Маккарті і голова більшості республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл пропустили церемонію від'їзду Трампа. Натомість вони вирішили відвідати католицьку месу, на якій був Байден перед інавгурацією. Видання пояснило, що це рішення важливе тому, що свідчить про підтримку Байдена на президентській посаді республіканцями. Католицька служба пройшла у соборі Святого Матвія в центрі Вашингтона.

Байден у соборі
Байден у соборі. AP
Читайте також: У день інавгурації Байдена в США проведуть віртуальний парад

CNN повідомляє, що у Капітолії о 17:50 почали збиратися сенатори і займати свої місця перед інавгурацією Байдена. На тлі грав оркестр. У середині грудня 2020 року Об'єднаний комітет Конгресу з церемоній інавгурації оголошував, що кількість осіб на події буде обмеженою через пандемію, а присутні будуть зобов'язані дотримуватися соціальної дистанції.

Білий дім
Білий дім. AP

Тим часом співати гімн США на інавгурації готувалася Леді Гага, а майбутня перша леді Джилл Байден планувала одягнутися в речі від американських дизайнерок на церемонію й потім пожертвувати її Смітсонівському інституту.

Байден був одягнений у темно-синій костюм і темно-синє пальто від американського дизайнера Ральфа Лорена, а Джилл Байден — у вовняне пальто синього кольору і сукню від нової американської дизайнерки Олександри О'Ніл.

Білий дім
Білий дім. Білий дім, Вашингтон, США. Фото: AP
Читайте також: Кендрік Ламар, Бейонсе та Стіві Вандер: плейлист до інавгурації Джо Байдена

Перші кроки Байдена

Як повідомляє BBC, Байден, який вже 50 років працює у політиці, має намір присвятити свої перші години президентства скасуванню рішень адміністрації Трампа, які завдали країні "великої шкоди".

Так, у перші дні при владі Байден має намір оголосити про нові правила, спрямовані на боротьбу з пандемією COVID-19, зокрема попросити американців 100 днів носити маски ( "100 Day Masking Challenge"), що стане обов'язковим на території всіх федеральних об'єктів, а також для перетину кордонів між штатами.

Байден і Камала Гарріс
Байден і Камала Гарріс. АР
Читайте також: По 2000 доларів компенсацій. Байден представив антиковідний план на 1,9 трлн

Також у перший день у Білому домі Байден збирається передати до Конгресу законопроєкт про мігрантів, який передбачає, що приблизно 11 мільйонів нелегальних іммігрантів, які проживають в країні, протягом восьми років можуть не лише отримати легальний статус, а й претендувати на громадянство. Так, ці люди повинні будуть пройти перевірку поліції, довести відсутність судимостей та інших порушень закону і надати документи про сплату податків.

Через п'ять років після цього вони зможуть претендувати на посвідку на проживання в США (грін-карту), а ще через три роки й на отримання громадянства. Ці терміни можуть скоротити для дітей мігрантів та сільськогосподарських робітників.

Крім того, Байден планує підтримати ЛГБТ-спільноту, зокрема направити ресурси на допомогу в запобіганні насильства щодо трансгендерів, зняти заборону на службу трансгендерів в армії і відновити керівництво для трансгендерних учнів в школах. Ще одним пріоритетом обраного президента є прийняття закону про рівність, який додасть сексуальну орієнтацію і гендерну ідентичність до чинних федеральних законів про громадянські права.

Байден також збирається повернути США до країн-учасниць Паризької угоди про клімат, який зобов'язує країни обмежувати рівень шкідливих викидів в атмосферу і звернутися до департаменту освіти з проханням продовжити мораторій на виплату позик, узятих студентами для оплати навчання.

Люди Байдена

Раніше стало відомо, що Байден призначить головою своєї пресслужби колишню офіційну представницю Держдепу Дженніфер Псакі. Крім того, інші ключові посади у пресслужбі отримають ще 7 жінок.

Дженніфер Псакі
Дженніфер Псакі. AP

Також Байден планує призначити на посаду голови Центрального розвідувального управління колишнього дипломата з 33-річним стажем Вільяма Бернса. Крім того, Байден 17 грудня обрав на посаду керівниці Департаменту внутрішніх справ конгресвумен, представницю корінних народів Америки Деб Хааланд.

Деб Хааланд
Деб Хааланд. The Washington Post

Також Байден може призначити генерала у відставці Ллойда Остіна міністром оборони. Якщо це підтвердиться, ветеран збройних конфліктів в Іраку та Афганістані стане першим темношкірим головою Пентагону.

На посаду міністра фінансів США Джозеф Байден планує призначити колишню очільницю Федеральної резервної системи США Джанет Йеллен. У разі затвердження її кандидатури Сенатом вона стане першою жінкою-очільницею Мінфіну США в історії. А посаду заступника міністра охорони здоров'я нині прогнозують трангендерній жінці Рейчел Левін.

Ймовірні загрози інавгурації

Увечері 6 січня у США почався штурм будівлі Конгресу. Протестувальники зірвали засідання Сенату, що мав затвердити результати виборів президента США, на яких переміг Джозеф Байден.

У приміщенні сталися сутички протестувальників з поліцією, в яких загинули п'ятеро людей — двоє жінок і троє чоловіків, один з яких був правоохоронцем. Трамп відправив до Конгресу Національну гвардію і разом з Байденом закликав зупинити протести, проте низка соціальних мереж згодом заблокували чинного президента, оскільки почули в його промові заклики, які, навпаки, підбурювали протестувальників на штурм. За кілька годин Нацгвардія та поліція зачистили будівлю Капітолію від протестувальників і робота Сенату була відновлена.

Штурм Конгресу
Штурм Конгресу. AP

Вже 7 січня Конгрес США затвердив Байдена переможцем президентських виборів, а 14 січня Палата представників США вдруге оголосила імпічмент Трампу.

18 січня будівлю Конгресу США у Вашингтоні знову заблокували, однак цього разу це сталося через пожежу неподалік. 19 січня Федеральне бюро розслідувань попередило правоохоронців про ймовірні наміри прихильників конспірологічного руху QAnon, який дискредитує членів Демократичної партії США, зірвати інавгурацію Байдена.

Охорона біля Білого дому
Охорона біля Білого дому. AP

Крім того, ФБР попередило про небезпеку ймовірних озброєних виступів, до яких закликають на сторінках ультраправих та протрампівських організацій.

На початок