Віцепрезидентка Байдена. Хто така Камала Гарріс

Віцепрезидентка Байдена. Хто така Камала Гарріс

Віцепрезидентка Байдена. Хто така Камала Гарріс
. AP

Майбутній кандидат у президенти США від демократів та колишній віцепрезидент Джо Байден обрав сенаторку від штату Каліфорнія Камалу Гарріс своїм “номером два” – у разі його перемоги на президентських виборах вона стане віцепрезиденткою. Суспільне зібрало все, що відомо про "віцепрезидентку Байдена". Матеріал Роксолани Лісовської.

55-річна Камала Гарріс є колишньою суперницею Байдена у президентських перегонах між демократами. Наприкінці минулого року вона оголосила про свою участь у праймерізТип голосування, в якому обирається один кандидат від партії. Сенс "праймеріз" полягає в тому, щоб кандидати від однієї партії не відбирали одне в одного голоси на основних виборах, оскільки їхній електорат, як правило, близький, але вже на початку 2020 року зняла свою кандидатуру через замалу підтримку виборців (3%) і недостатню кількість коштів для продовження боротьби. Під час партійних дебатів вона гостро критикувала Байдена, зокрема щодо расових питань.

Під час публічної розмови у червні сенаторка висловила своє невдоволення тезами Байдена: "Я не вірю, що ви расист, але мені було боляче чути, як ви говорили про репутацію двох сенаторів США, і сказали, що вони побудували власну кар’єру завдяки своїй расі". Однак згодом Гарріс приєдналася до команди Байдена, заявивши, що він є саме тим кандидатом, який "може об'єднати американський народ".

Хто така Камала Гарріс

Камала Гарріс народилася в Окленді (штат Каліфорнія) у родині мігрантів. Її мати – науковиця, дослідниця раку родом з Індії. Батько, з яким жінка розлучилася, коли Камалі було 5 років, – професор економіки у Стенфорді родом з Ямайки. Батьки зустрілись, як активісти руху за громадянські права, коли були аспірантами в Берклі. Про це Камала пише у своїй автобіографічній книзі. Також вона розповідає, що коріння батьків завжди було частиною її життя.

"Моя мати дуже добре розуміла, що вона виховує двох темношкірих дочок. Вона знала, що наша нова батьківщина сприймає мою сестру Майю і мене як чорних дівчаток, і робила все, щоб ми виросли впевненими в собі", – написала Гарріс.

Камала за освітою юристка, працювала адвокаткою, прокуроркою. Вона стала першою темношкірою та першою жінкою на посаді генерального прокурора штату Каліфорнія.

За час роботи Гарріс окружною прокуроркою Сан-Франциско загальний показник покарання за злочини зріс з 52 % (у 2003 році) до 67 % (у 2006 році) і став найвищим за десятиліття. У 2018 році Камала Гарріс стала членкинею комітету Сенату з питань правосуддя.

Перша темношкіра віцепрезидентка. Хто така Камала Гарріс
Камала Гарріс. AP

Камала Харріс провела низку допитів у гучних процесах, зокрема, ставила питання міністерці внутрішньої безпеки Кірстен Нільсен щодо надання переваги норвезьким іммігрантам та власнику Facebook Марку Цукербергу у справі про зловживання даними користувачів соцмережі. Однак найгучнішим процесом за її участі стали слухання стосовно втручання Росії у президентські вибори у США.

У 2017 році під час розслідування цієї справи тодішнім спецпрокурором США Робертом Мюллером Камала Гарріс допитувала ексгенпрокурора Джеффа Сешнса, який теж проводив це розслідування, але у 2018 році взяв самовідвід. 2019-го у цій же справі Гарріс допитувала республіканця та нинішнього генерального прокурора США Вільяма Барра.

7 червня 2017 року Камала допитувала тодішнього заступника Генпрокурора Рода Розенштайна щодо ролі, яку він зіграв у звільненні Дональд Трамп звільнив директор ФБР Джеймса Комі у середині травня 2017 року, пояснивши своє рішення тим, що Комі "не в змозі керувати бюро". Підозрюють, що Дональд Трамп міг звільнити Комі через активізацію розслідування щодо втручання Росії у вибори президента СШАдиректора Федерального бюро розслідувань Джеймса Комі.

Під час праймеріз з Байденом у 2019 році Камала закликала до імпічменту президента Дональда Трампа. "Треба починати процедуру імпічменту. Це – наш конституційний обов'язок", – написала тоді вона у своєму Twitter.

Віцепрезидентка Байдена. Хто така Каміла Гарріс
Камала Гарріс. 2018 рік. AP

Що робить віцепрезидент і коли оголосять про Гарріс

Віцепрезидент формально очолює Сенат США. А в разі смерті, відставки або звільнення президента – обіймає його посаду.

Відбір кандидатів на цей пост тривав кілька місяців. Співробітники виборчого штабу Джо Байдена переглядали біографії можливих кандидатів, особливо уважно досліджували медичну інформацію. Якщо 77-річний Байден переможе на виборах – він стане найстаршим президентом США, обраним на перший термін. Тому штаб Байдена вважає цілком реальною ймовірність, що у разі потреби президентське крісло може зайняти віцепрезидент.

Кандидатську "пару" від демократів Байден-Гарріс мають затвердити вже наступного тижня під час національного партійного з'їзду. Гарріс стане першою темношкірою кандидаткою у віцепрезиденти США та четвертою жінкою в історії Штатів, яка змагатиметься на президентських виборах.

Віцепрезидентка Байдена. Хто така Камала Гарріс
Джо Байден та Камала Гарріс. 2019 рік. AP

Гарріс про Україну та Росію

Упродовж своєї передвиборчої кампанії на посаду президента Камала Гарріс засуджувала російську агресію: "Незаконна окупація Криму Росією є грубим порушенням міжнародних норм, за якими рухався світ з часів Другої світової, так само, як і підтримка Росією бойових операцій на сході України та кібератаки". Гарріс також обіцяла підтримувати Україну на шляху до реформ.

У липні 2019 року Камала Гарріс заявила, що її президентську кампанію атакують російські боти. Під час одного з інтерв'ю Fox News її запитали, чи вважає вона, що може потрапити під атаку російських ботів. На це Гарріс відповіла: "Ми знаємо, що нас вже атакують".

Читайте також

День незалежності США. 10 фактів, про які варто знати

На початок