Підпільна вакцинація: Ізраїль заперечив передачу вакцини від COVID-19 українським чиновникам

Підпільна вакцинація: Ізраїль заперечив передачу вакцини від COVID-19 українським чиновникам

ЗМІ
Підпільна вакцинація: Ізраїль заперечив передачу вакцини від COVID-19 українським чиновникам
. АР

Міністерство охорони Ізраїлю заперечило, що передавало вакцину для щеплення від COVID-19 українським чиновникам та бізнесменам, про що раніше заявили деякі українські ЗМІ.

Про це повідомляє BBC із посиланням на речника ізраїльського міністра охорони здоров'я Йоеля Едельштейна. Зокрема, у міністерстві зазначили, що препарати неможливо вивезти таємно.

"Вакцини вимагають глибокого заморожування. Неможливо, щоб хтось їх непомітно транспортував", – запевнили в установі.

Також у міністерстві повідомили, що поки що не планують починати офіційне розслідування через заяви, які з’явились в українській пресі.

6 січня деякі ЗМІ оприлюднили публікації про те, що в Україну нібито підпільно завезли вакцини Pfizer-BioNTech з Ізраїлю. Згідно з їхньою інформацією, цією вакциною нібито вже вакцинуються українські чиновники та бізнесмени, а вакцинація триває на базі однієї з приватних київських клінік. У кол-центрі клініки Суспільному відмовили у коментарі на цю тему.

Невдовзі президент Володимир Зеленський доручив СБУ та іншим правоохоронцям негайно перевірити поширену в деяких ЗМІ інформацію про нібито ввезення в Україну контрабандою вакцини від коронавірусу. З аналогічною заявою виступив і прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

У ДПСУ Суспільному повідомили, що прикордонники не фіксували спроби прихованого провезення подібних вантажів. У службі запевнили, що роблять усе можливе, аби перевірити, чи щось подібне відбувалося. Представники Державної митної служби, до яких звернулося Суспільне, поки що не відповіли на запит.

За наявними даними, вакцина Pfizer і BioNTech потребує складних умов для зберігання та транспортування. Після виробництва препарат заморожується і повинен зберігатися при температурі не вище, ніж -70 ° C.

Що відомо

  • Наприкінці року МОЗ прозвітувало, що через підприємство "Медичні закупівлі України" уклало договір на постачання 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії “Сіновак” (Sinovac Biotech, Китай) за ціною 504 гривні за дозу. Також Україна підготувала всі необхідні документи, аби отримати 8 мільйонів доз за умовами глобальної ініціативи COVAX яка безплатно поділить вакцину між найбіднішими країнами.
  • Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я з вакцинокерованих інфекцій затвердив план вакцинації населення від COVID-19, відповідно до якого вона відбудеться у чотири етапи.
  • МОЗ планує протягом 2021-2022 років вакцинувати від коронавірусу 50% населення. Для проведення кампанії мають розгорнути 50 тимчасових центрів вакцинації.
  • Кабмін погодив штрафи за порушення самоізоляції та обсервації.
  • Уряд вирішив ввести в Україні новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.
На початок