Чи ввозили в Україну контрабандну вакцину Pfizer. Президент і прем'єр звернулися до правоохоронців

Чи ввозили в Україну контрабандну вакцину Pfizer. Президент і прем'єр звернулися до правоохоронців

Чи ввозили в Україну контрабандну вакцину Pfizer. Президент і прем'єр звернулися до правоохоронців
. AP

Президент Володимир Зеленський доручив СБУ та іншим правоохоронцям негайно перевірити поширену в деяких ЗМІ інформацію про нібито ввезення в Україну контрабандою вакцини від коронавірусу. З аналогічною заявою виступив і прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Доручив Службі безпеки та іншим правоохоронцям негайно перевірити інформацію про нібито ввезення в Україну контрабандою вакцини від коронавірусу. Якщо хтось справді додумався таємно та з порушенням закону ввезти вакцину для продажу, реакція має бути максимально жорсткою", – написав Зеленський на своїй сторінці в Facebook.

Зі схожою реакцією в Telegram виступив прем'єр-міністр.

"Доручив МОЗ та МВС перевірити інформацію, оприлюднену в ЗМІ, щодо можливої підпільної вакцинації препаратами невідомого походження", – написав Шмигаль.

У чому справа

6 січня в деяких ЗМІ з'явились публікації про, нібито, підпільне завезення в Україну вакцини Pfizer-BioNTech. Згідно з їхньою інформацією, цією вакциною нібито вже вакцинуються українські чиновники та бізнесмени, а вакцинація триває на базі однієї з приватних київських клінік. У кол-центрі клініки Суспільному відмовили у коментарі на цю тему.

Як відомо, вакцина Pfizer BioNTech потребує складних умов для зберігання та транспортування. Після виробництва препарат заморожується і повинен зберігатися при температурі не вище, ніж -70 ° C. Вакцина потребує транспортування у спеціальних термічних боксах від компанії Pfizer, розміром з невеличку валізу, кожна з яких здатна вмістити до 5000 доз препарату. У заповнених сухим льодом боксах вакцина може зберігатися при потрібній температурі близько десяти днів, якщо їх не відкривати. Після доставки до центру вакцинації препарат необхідно розморозити, а термін його придатності складає п'ять днів при температурі 2-8 ° C.

В іншому ж разі, для транспортування вакцини, за даними Bloomberg, потрібно створити "складну та дорогу систему" логістики, яка передбачає наявність складів з можливістю глибокої заморозки в аеропортах, транспорту з холодильниками й обладнаних належним чином пунктів вакцинації.

У ДПСУ Суспільному повідомили, що прикордонники не фіксували спроби прихованого провезення подібних вантажів. У службі запевнили, що роблять усе можливе, аби перевірити, чи щось подібне відбувалося. Представники Державної митної служби, до яких звернулося Суспільне, поки що не відповіли на запит.

Що відомо

  • Наприкінці року МОЗ прозвітувало, що через підприємство "Медичні закупівлі України" уклало договір на постачання 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії “Сіновак” (Sinovac Biotech, Китай) за ціною 504 гривні за дозу. Також Україна підготувала всі необхідні документи, аби отримати 8 мільйонів доз за умовами глобальної ініціативи COVAX яка безплатно поділить вакцину між найбіднішими країнами.
  • Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я з вакцинокерованих інфекцій затвердив план вакцинації населення від COVID-19, відповідно до якого вона відбудеться у чотири етапи.
  • МОЗ планує протягом 2021-2022 років вакцинувати від коронавірусу 50% населення. Для проведення кампанії мають розгорнути 50 тимчасових центрів вакцинації.
  • Кабмін погодив штрафи за порушення самоізоляції та обсервації.
  • Уряд вирішив ввести в Україні новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.
На початок