"Зимові канікули заради безпеки". Уряд визначився із датами нового локдауну

"Зимові канікули заради безпеки". Уряд визначився із датами нового локдауну

Офiцiйно
"Зимові канікули заради безпеки". Уряд визначився із датами нового локдауну
. УНІАН

Кабінет міністрів вирішив ввести новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.

Про наміри ухвалити відповідне рішення заявив прем'єр Денис Шмигаль під час засідання уряду 9 грудня.

"До кінця року залишилося три тижні і на цей період уряд вирішив не вводити жорсткий карантин. За даними МОЗ, медична система витримує ту кількість хворих, які є. У той же час, сьогодні ми приймемо рішення щодо додаткових обмежень у наступному році. Ми хочемо, аби і громадяни, і бізнес розуміли логіку прийняття рішень щодо будь-яких обмежень", - заявив прем'єр Шмигаль, додавши, що заради цього Кабмін кілька тижні консультувався з представниками бізнесу.

"Після наших переговорів було прийнято рішення, що з 8 по 24 січня включно в Україні будуть запроваджені посилені карантинні обмеження, назвемо їх зимовими канікулами заради безпеки. Це робиться для того, аби не допустити розгортання нової хвилі захворюваності, яка може наступити, зокрема і після новорічних свят", - додав він.

Відповідно до поточних обмежень помаранчевої зони, за словами Шмигаля, у визначений урядом період працюватимуть готелі, банки, аптеки, продуктові магазини та транспорт. Як повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, у новорічну ніч МОЗ дозволяє закладам харчування працювати до 01:00, нині, за його словами, вони працюють до 23:00. Однак, на період з 00:00 8 січня по 00:00 25 січня забороняється:

  • робота різдвяних ярмарків, ялинки на площах міст можуть бути встановлені, однак без облаштування концертних та розважальних майданчиків навколо них;
  • відвідування закладів освіти, крім дошкільної освіти та спеціальних закладів;
  • робота кафе, барів, ресторанів, крім на виніс та на доставку та закладів харчування в аеропортах. У готелях заборонено роботу ресторанів з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;
  • приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, окрім купівлі товарів першої необхідності;
  • приймання відвідувачів у розважальних закладах. Заборонено роботу закладів культури, фітнес-залів, басейнів, усіх спортивних масових заходів, крім офіційних. Робота салонів краси дозволяється лише за попереднім записом, без очікування у приміщеннях;
  • приймання відвідувачів закладами культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом.
  • проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших, у тому числі новорічних) заходів, крім проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та спортивних заходів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів, за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів
  • діяльність продовольчих та непродовольчих ринків.
  • діяльність культових споруд та приміщень, пристосованих під молитовні потреби, за умови їх наповненості понад 50% передбачених стаціонарних місць для сидіння; релігійні заходи без стаціонарних місць для сидіння та на відкритому повітрі, які не забезпечують дотримання дистанції 1,5 метра між присутніми.

До товарів та послуг першої необхідності належать:

  • товари, що зараховані до продуктів харчування, лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів гігієни, засобів зв’язку, ветеринарних препаратів, кормів;
  • пальне;
  • провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом.

Окрім того, урядовці рекомендують у період з 11 по 25 січня працювати дистанційно.

Що відомо

  • За добу в Україні було виявлено 12 585 нових випадків COVID-19, зокрема, серед захворілих 654 дитини та 682 медпрацівники.
  • Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко 16 жовтня повідомив, що в межах ініціативи COVAX Україна отримає вакцину від коронавірусу або безкоштовно або за зниженою ціною.
  • 70% українців вважають COVID-19 реальною загрозою особисто для себе та родини, а 79% опитаних підтримують ідею масового тестування населення. При цьому раніше "Рейтинг" оприлюднив результати дослідження, за якими, 40% українців відмовилися б від вакцини, навіть якби за неї не потрібно було платити.
На початок