Підсумки "Рамштайну", допомога від США та Канади. 794 день війни. Онлайн

Підсумки "Рамштайну", допомога від США та Канади. 794 день війни. Онлайн

Удар по Костянтинівці 25 лютого 2024
Пожежники на місці російського ракетного удару по залізничній станції у Костянтинівці, 25 лютого 2024 року. REUTERS/Thomas Peter

Росія вночі атакувала 4 ТЕС, серйозно пошкоджено обладнання

Російські окупанти уночі 27 квітня завдали масованих ударів по чотирьох теплоелектростанціях України. За попередніми даними, є постраждалі, їм надають усю необхідну допомогу.

Про це повідомили в ДТЕК.

"Серйозно пошкоджено обладнання підприємств. У ці хвилини енергетики намагаються ліквідовувати наслідки атаки", — вказали фахівці.

У ДТЕК зазначили, що з початку російського повномасштабного вторгнення теплоелектростанції були обстріляні понад 170 разів.

У низці областей повітряна тривога через загрозу ударних дронів

У низці областей оголошена повітряна тривога через загрозу застосування ударних дронів.

Загроза застосування ударних дронів на півдні

У Повітряних силах ЗСУ повідомили про загрозу застосування російських ударних БпЛА для Херсонської, Миколаївської областей.

На фронті протягом доби відбулось 71 бойове зіткнення — Генштаб

Протягом доби 27 квітня на передовій в Україні відбулось 71 бойове зіткнення, Сили оборони відбили 24 атаки росіян на Авдіївському напрямку, повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Яка ситуація на фронтах

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань РФ не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни зберігають військову присутність у прикордонних районах, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснюють обстріли населених пунктів з території РФ, нарощують щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

На Куп’янському напрямку українськими воїнами відбито 7 атак в районах населених пунктів Кислівка Харківської області; Новоєгорівка, Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 12 атак в районах Невського, Серебрянського лісництва Луганської області; Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку українськими воїнами відбито 6 атак в районах населених пунктів Спірне, Іванівське, Кліщіївка та Новий Донецької області, де РФ намагалася покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку українськими захисниками відбито 24 атаки в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Уманське та Нетайлове Донецької області, де армія РФ, за підтримки авіації, намагалася витіснити підрозділи ЗСУ із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Водяне, Парасковіївка та західніше Побєди Донецької області, де росіяни, за підтримки авіації, 10 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

На Оріхівському напрямку росіяни, за підтримки авіації, 2 рази атакували позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку РФ не відмовляється від наміру витіснити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра, проте, протягом доби, наступальних (штурмових) дій не вела.

Повітряні сили попереджають про російський дрон на Дніпропетровщині

Повітряні сили попереджають про російський дрон на Дніпропетровщині: рухається з півдня курсом на Павлоград.

Загроза балістики на південному сході

У Повітряних силах ЗСУ повідомили про загрозу балістики на південному сході.

Над Дніпропетровщиною ЗСУ збили російський безпілотник

У Дніпровському районі на Дніпропетровщині українські військові збили російський безпілотник, повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Над Одещиною збили два розвідувальних дрони РФ

Удень 27 квітня у небі над Одещиною Сили оборони знищили два російських розвідувальних дрони, повідомили у Силах оборони півдня України.

Армія РФ обстріляла з мінометів Козацьке на Херсонщині: є поранені

Армія РФ близько 14:30 обстріляла з мінометів Козацьке на Херсонщині. Поранені троє чоловіків, один з них — у важкому стані. Їх госпіталізували, повідомили в ОВА.

Австралія готує для України новий пакет допомоги на 100 млн доларів

Австралія готує для України пакет допомоги на 100 мільйонів доларів. Ці гроші спрямують на велику партію ПЗРК, безпілотники в межах "коаліції дронів" та на інші військові потреби. Про це прем'єр Шмигаль домовився у Львові із віцепремʼєр-міністром, міністром оборони Австралії Марлзом.

Ситуація на фронті загострюється — Сирський

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський під час 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" заявив, що ситуація на фронті має тендецію до загострення.

Активність російської тактичної авіації на сході

У Повітряних силах ЗСУ повідомили про активність російської тактичної авіації на сході. Є загроза застосування авіаційних засобів ураження для прифронтових областей.

Росіяни обстріляли Станіслав на Херсонщині

Російські військові обстріляли Станіслав Херсонської області. 21-річна жінка отримала контузію, вибухову та черепно-мозкову травми. Їй надали медичну допомогу, повідомили в ОВА.

Російські війська спрямували FPV-дрон на вантажівку на Харківщині: є поранений

Російські війська спрямували FPV-дрон на вантажівку неподалік Вовчанська на Харківщині. Водій отримав поранення, його ушпиталили у тяжкому стані, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

Росіяни намагаються взяти Часів Яр в оперативне оточення — речник ОСУВ "Хортиця"

"Ворог тисне на Часів Яр. Сили оборони контролюють ситуацію як у місті, так і навколо нього. російської армії немає в Часовому Яру, але вона намагається захопити його, не рахуючись зі своїми втратами військової техніки та особового складу", — сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник ОСУВ "Хортиця" підполковник Назар Волошин.

Координатор програми “Медевак” розповів про можливості безоплатного лікування за кордоном для військових

Програма медичної евакуації "Медевак" є доступною абсолютно для всіх поранених, які потребують оперативних втручань чи іншого лікування ускладнень ран, які пацієнти отримали внаслідок війни Росії проти України.

На цьому в ефірі телемарафону "Єдині новини" наголосив координатор програми "Медевак" МОЗ України Арман Качарян.

"Я наголошу, тому що є упередження, що медичної евакуації потребують лише громадяни, поранені військовослужбовці, які мають дуже складні випадки і потребують унікального складного лікування", — зазначив він.

Під час нічної російської атаки ракета впала за 15 кілометрів від кордону Польщі — Туск

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що одна з ракет, якими РФ у ніч на 27 квітня атакувала Україну, впала за 15 кілометрів від українсько-польського кордону.

Про це очільник уряду повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі X.

"У Львівській області сьогодні впали десятки бомб і ракет. Однак з них за 15 кілометрів від нашого кордону", — написав Туск.

Водночас прем'єр розкритикував свого попередника Матеуша Моравецького.

"У цей час Моравецький виробляє спільну антиєвропейську стратегію з пропутінськими ультраправими політиками в Будапешті. Дурість? Зрада? І те, і те?", — додав очільник польського уряду.

До Міжнародної коаліції за повернення українських дітей доєдналася ще одна держава

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Японія приєдналася до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Про це омбудсмен повідомив у своєму Telegram-каналі.

За словами Лубінця, тепер Україну підтримують всі держави "Групи семи".

"За такої потужної допомоги міжнародних партнерів ми примножимо зусилля й забезпечимо якісну реалізацію четвертого пункту Української формули миру "Звільнення полонених і депортованих осіб", — зазначив уповноважений ВР.

Омбудсмен нагадав, що коаліція була започаткована у Києві 2 лютого 2024 року та є спільною ініціативою України та Канади.

"Загалом нас підтримує вже 36 держав. Дякую всім за допомогу Україні. Нашими спільними зусиллями ми возз'єднаємо більше українських дітей з родинами", — додав Лубінець.

НБУ перерахував до держбюджету майже 39 млрд гривень

Голова НБУ Андрій Пишний заявив, що регулятор перерахував до державного бюджету 38,64 мільярда гривень своїх прибутків.

Про це посадовець повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Загальна сума, яку Нацбанк спрямував до бюджету під час повномасштабної війни, вже становить понад 129 мільярдів гривень", — зазначив Пишний.

Кошти передали після заповнення визначеного рівня загальних резервів.

"Нехай цей внесок НБУ ще на крок наблизить нашу країну до перемоги, а над розвитком економіки та повноцінним її відновленням ми уже працюємо", — додав очільник регулятора.

У Повітряних силах розповіли про відмінності останньої масованої російської атаки від попередніх

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що під час масованої атаки в ніч на 27 квітня росіяни застосували ракети "Калібр", але не використовували дронів-камікадзе.

Про це майор повідомив у ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Це одна з перших атак після нетривалого затишшя. Протягом певного часу росіяни накопичили свої резерви, ракети. Цієї ночі вони вже застосовували і "Калібри" з акваторії Чорного моря", — зазначив Євлаш.

За словами речника ПС, окупанти почали інтенсивно атакувати, підняли свої стратегічні бомбардувальники Ту-95 після збиття Ту-22М3.

"Деякий час вони взяли паузу. І ось зараз почали знову завдавати потужних ударів класично по нашій енергетичній та критичній інфраструктурі", — продовжив майор.

Євлаш підкреслив, що армія РФ також атакувала ракетами "Кинджал".

"Це дуже потужна зброя, яку складно збити. У нас є тільки певні засоби, які довели свою ефективність проти них — Patriot можуть протистояти. Але, на жаль, на тих напрямках, де відбулись влучання в нас не вистачає їх", — пояснив речник ПС.

Водночас майор вказав, що російські окупанти не використовували під час поточної нічної атаки дрони-камікадзе типу Shahed.

"Цієї ночі "шахедів" не було. Протягом кількох останніх днів ворог не застосовує "шахеди". Напевно, у них є своє стратегічне бачення, задум, чому саме вони перемкнулися на ракетні удари", — додав Євлаш.

У Херсоні чутно вибухи, повідомили кореспонденти Суспільного.

Дрони СБУ вдарили по військовому аеродрому та двох НПЗ у Краснодарському краї РФ — джерела

Служба безпеки України вночі 27 квітня за допомогою дронів атакувала військовий аеродром "Кущевськ" та Ільський і Слов'янський нафтопереробні заводи у Краснодарському краї РФ.

Про це Суспільному повідомили поінформовані джерела.

"В атаці на військовий аеродром СБУ підтримала Сили оборони та діяла спільно з ними. Там розміщувалися десятки військових літаків, РЛС та засоби РЕБ", — мовиться у повідомленні.

Окрім цього, зазначили співрозмовники, безпілотники Служби безпеки вдарили по ректифікаційних та атмосферних колонах Ільського та Слов'янського НПЗ — це ключові технологічні об'єкти заводів.

Після влучань на аеродромі та НПЗ почалися пожежі та евакуація персоналу.

"СБУ продовжує ефективно відпрацьовувати по військових та інфраструктурних об'єктах у тилу ворога, знижуючи потенціал Росії для ведення війни. В держави-терориста "бавовна" палає і буде палати", — додали джерела Суспільного.

На фронті під час виконання бойового завдання загинув журналіст Андрій Топчій

Під час виконання бойового завдання в районі Роботиного Запорізької області 20 квітня загинув журналіст Андрій Топчій.

Про це повідомили у Telegram-каналі Верховної ради.

Як зазначається, медійник був військовослужбовцем Збройних сил України та бойовим медиком стрілецького батальйону.

Топчій став на став на захист української держави ще у 2014 році. Під час антитерористичної операції отримав звання сержанта.

Він був автором матеріалів на історичну тематику та інтерв'ю з науковцями у газеті "ФАКТИ". До цього був журналістом "Телеграфу".

"З перервами на журналістику Андрій воював за Україну десять років. І загинув як воїн — на полі бою", — цитують його колег у ВР.

У Дніпрі чутно звуки вибухів, повідомили кореспонденти Суспільного.

ГУР та ЗСУ уразили російську РЛС "Подльот" за 5 мільйонів доларів

Група Головного управління розвідки Міноборони України "Гуси-9" спільно з військовослужбовцями 15 ОБрАР "Чорний ліс" виявили та вдарили по російській РЛС 48Я6 К-1 "Подльот".

Про це повідомили у Telegram-каналі ГУР.

"Успішного вогневого ураження завдали по антенно-фідерній установці та дизельній станції, що живила комплекс", — мовиться у повідомленні.

Вартість такої РЛС складає понад 700 мільйонів рублів або понад 5 мільйонів доларів, вона стоїть на озброєнні армії РФ з 2015 року.

"Вказану систему ворог використовував для виявлення та передачі координат цілей російським зенітно-ракетним комплексам С-300/С-400", — додали розвідники.

Понад 1 100 солдатів, 38 артсистем та 3 засоби ППО: Генштаб назвав втрати Росії за добу

Минулої доби Сили оборони знищили 1 124 російських окупантів. Загальні втрати РФ у війні проти України перевищили 465 тисяч людей.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

"Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 27.04.24 орієнтовно склали: особового складу — близько 465 054 (+1 124)", — мовиться у повідомленні.

Сили ППО вночі знищили 21 російську ракету — Олещук

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук заявив, що українські військові 27 квітня знищили 21 російську ракету.

Про це генерал-лейтенант повідомив у своєму Telegram-каналі.

За словами Олещука, всього армія РФ застосувала 34 ракети повітряного, наземного та морського базування:

  • 9 крилатих ракет X-101/X-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська область — Росія);
  • 9 керованих авіаційних ракет X-59/X-69 (з повітряного простору Бєлгородської області та з акваторії Азовського моря);
  • 2 зенітні керовані ракети С-300 (із району Бєлгородської області — РФ);
  • 2 крилаті ракети "Іскандер-К" (з Криму);
  • 4 аеробалістичні ракети X-47M2 "Кинджал" із літаків МіГ-31К (з повітряного простору Рязанської та Тамбовської області — Росія);
  • 8 крилатих ракет "Калібр" (із акваторії Чорного моря).

Командувач ПС ЗСУ зазначив, що до відбиття повітряного нападу залучали винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи та засоби радіоелектронної боротьби.

"У результаті протиповітряного бою знищено 21 повітряну ціль: 6 крилатих ракет X-101/X-555, 8 керованих авіаційних ракет X-59/X-69, 1 крилату ракету "Іскандер-К", 6 крилатих ракет "Калібр", — вказав генерал-лейтенант.

Олещук висловив вдячність усім підрозділам, які вночі 27 квітня відбивали ракетну атаку російських окупантів по території України.

Росія вночі атакувала 4 ТЕС, серйозно пошкоджено обладнання

Російські окупанти уночі 27 квітня завдали масованих ударів по чотирьох теплоелектростанціях України. За попередніми даними, є постраждалі, їм надають усю необхідну допомогу.

Про це повідомили в ДТЕК.

"Серйозно пошкоджено обладнання підприємств. У ці хвилини енергетики намагаються ліквідовувати наслідки атаки", — вказали фахівці.

У ДТЕК зазначили, що з початку російського повномасштабного вторгнення теплоелектростанції були обстріляні понад 170 разів.

Минулої доби на фронті відбулося 94 бойових зіткнення — Генштаб

Українські військові продовжують завдавати російським окупантам втрат у живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж усієї лінії фронту.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ вранці 27 квітня.

Минулої доби росіяни здійснили 12 ракетних і 76 авіаційних ударів та 83 обстріли з РСЗВ. Є загиблі й поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На фронті протягом 26 квітня відбулось 94 бойових зіткнення.

Під вогнем артилерії окупантів опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Детальніше про ситуацію на полі бою — читайте за посиланням.

Росіяни вночі атакували енергооб'єкти у трьох областях — Галущенко

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що уночі 27 квітня росіяни атакували енергооб'єкти в Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській областях.

Про це повідомили у профільному відомстві.

"Є пошкодження обладнання. На одному з об'єктів поранень зазнав начальник зміни — енергетик отримав контузію", — зазначив Галущенко.

Він додав, що наслідки атак уточнюються, триває робота над ліквідацією.

Вибухи в Херсоні

У Херсоні пролунали кілька вибухів, повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

У Києві та низці областей — відбій повітряної тривоги.

На окупованих територіях дітей примусово навчатимуть керувати дронами

Росіяни в усіх школах на тимчасово окупованих територіях України хочуть запровадити новий предмет – курс з управління БПЛА. Проте навчитися цьому має кожен учень. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Окупаційна влада обіцяє оснастити навчальні заклади учбовими безпілотниками працівниками для організації навчання. Зважаючи на критичний брак педагогів на тимчасово окупованих територіях, до таких занять скоріш за все будуть залучати саме російських військових.

"Тепер окрім залучення дітей до виробництва зброї, окупанти ще й готуватимуть малолітніх до ймовірного виконання бойових завдань", — йдеться у повідомленні.

У Дніпрі було чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. Командування Повітряних сил ЗСУ попереджало про ракетну небезпеку.

Росіяни атакували лікарню в Харкові ракетами С-300

Росіяни завдали ударів по психіатричній лікарні у Харкові ракетами С-300, повідомили у поліції попередні висновки вибухотехніків.

"Уламкових поранень зазнала пацієнтка 1970 року народження. Внаслідок обстрілу пошкоджені будівля медзакладу, яка не експлуатувалась, харчоблок і корпус, в якому на момент влучання перебувало 60 пацієнтів та п'ять працівників лікарні. Пацієнтів з потрощених приміщень перевели в інші корпуси", — йдеться у повідомленні поліції

У Києві та низці областей — повітряна тривога.

В командуванні Повітряних сил застерегли про ракетну небезпеку.

Перші травмовані внаслідок атаки на Харків

Щонайменше одна пацієнтка медзакладу зазнала поранення внаслідок ракетного удару РФ по Салтівському району Харкова, це жінка середнього віку. Уламками скла їй посікло голову, медики надають їй допомогу. У кількох корпусах лікарні вибиті сотні вікон, повідомляє кореспондент Суспільного.

Польща піднімала військові літаки через "активність далекої авіації РФ"

Польща піднімала військові літаки в повітря через, за її словами, російську дальню авіацію. Про це йдеться в повідомленні Оперативного командування Збройних сил Польщі, розміщеному на його сторінці в X (раніше Twitter).

"Попереджаємо, що в польському повітряному просторі почали діяти чергові літаки, що може призвести до підвищення рівня шуму, особливо в південно-східній частині країни. Цього вечора спостерігається посилена активність Російської Федерації", — йдеться у повідомленні.

Польські Збройні сили неодноразово вживали подібних заходів в останні тижні через загрозу з боку Росії.

Росіяни обстріляли Харків

Салтівський район Харкова був під ударом РФ, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов. За його даними, пошкоджена цивільна нежитлова інфраструктура. На цей час даних про поранених чи загиблих немає.

Вибухи в Харкові

У Харкові лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Іспанія оголосила про нову військову допомогу Україні

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес під час засідання "Рамштайн" оголосила про нову військову допомогу Україні. Її запланували на наступні місяці. Про це йдеться на сайті Міністерства оборони Іспанії.

Військова включає легкі та важкі кулемети, захищені логістичні машини, броньовані машини піхоти, протитанкову зброю та гаубиці польової артилерії, а також боєприпаси 155 та 120 мм калібрів.

Говорячи про внесок Іспанії в протиповітряну оборону України, керівниця іспанського Міноборони оголосила про відправку "комплекту зенітних ракет-перехоплювачів для Patriot великої дальності", які прибудуть на логістичну базу "через чотири дні".

Чиновниця також розповіла про іспанські пожертвування для України, згадуючи про відправку медикаментів та індивідуальних бойових аптечок.

На початок