"Рамштайн", США готують для України допомогу на $6 млрд. 793 день війни. Онлайн

"Рамштайн", США готують для України допомогу на $6 млрд. 793 день війни. Онлайн

Український військовий 93-ї бригади
Український військовослужбовець 93-ї бригади маскує самохідну гаубицю на передовій поблизу міста Часів Яр, 22 лютого 2024 року. REUTERS/Inna Varenytsia

26 квітня — 793 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Київ та низка областей — повітряна тривога.

Дві людини загинули, п'ятеро травмованих: наслідки обстрілів Сумщини

26 квітня військові РФ обстріляли дев'ять громад Сумщини. Дві людини загинули в Білопільській громаді, четверо травмованих. Одна людина травмована у Сумській через удар КАБами.

Про це повідомили в Сумській ОВА.

Білопільська громада: військові РФ обстріляли громаду з артилерії (4 вибухи), гранатомету (10 вибухів), мінометів (4 вибухи), РСЗВ (4 вибухи). Внаслідок обстрілу загинули 2 місцеві мешканки. Отримали поранення 4 людини. Також з гелікоптера здійснено пуск ракет типу "НАР" (10 вибухів).

Хотінська громада: ворог бив з мінометів (9 вибухів).

Юнаківська громада: зафіксовано артилерійський обстріл (4 вибухи). З території РФ безпілотником здійснено скидання вибухового пристрою (1 вибух)

Сумська громада: здійснено авіаудар - 2 КАБ (2 вибухи). Отримала поранення одна людина.

Середино-Будська громада: армійці РФ вдарили з артилерії (4 вибухи), міномету (4 вибухи). Крім того, з території РФ здійснено атаку дронами (2 вибухи).

Шалигинська громада: був артобстріл (4 вибухи).

Ворожбянська громада: відбулася атака російським безпілотником (1 вибух).

Краснопільська громада: російський безпілотник скинув вибухівку та 12 мін на територію громади.

Новослобідська громада: зафіксовано мінометний обстріл (4 вибухи).

Російські окупанти обстріляли села Галицинівку та Іллінівку: три людини дістали поранення

Протягом дня внаслідок обстрілів російської армії на Донеччині троє людей дістали поранення. Одна з поранених знаходиться в тяжкому стані в лікарі. Про це журналістам Суспільне Донбас розповіла речниця прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва.

"26 квітня 2024 року вранці російська армія здійснила артилерійський обстріл села Галицинівка Покровського району. Від атаки зазнали поранень дві місцеві мешканки 73 й 75 років. Одну з них доставлено до лікарні у тяжкому стані. Також пошкоджено щонайменше 6 приватних домоволодінь", — повідомила Анастасія Мєдвєдєва.

Також за даними близько 16:00, російські військові атакували Іллінівську громаду, попередньо, використавши КАБ-250. Внаслідок авіаудару дістав травм 55-річний житель села Іллінівка, який їхав на власному автомобілі по дорозі.

За вказаними фактами розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення правил і звичаїв війни).

США працюють зі союзниками щодо надання Україні систем Patriot та інших засобів ППО — Остін

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що поки не може оголосити конкретики стосовно постачання Україні додаткових систем Patriot. Про це глава Пентагону повідомив після "Рамштайну" 26 квітня.

"Можу сказати, що ми продовжуємо над цим працювати у дуже серйозний спосіб. Звісно, всі держави, які мають Patriot, цінують їх. Але гадаю, що надалі ми зможемо працювати з низкою держав для отримання додаткових Patriot", — сказав Остін.

Міністр оборони США зазначив, що в останні кілька днів розмовляв сам на сам "із деякими європейськими колегами, обговорюючи це та інші питання".

Водночас глава Пентагону наголосив, що Україна потребує не лише комплексів Patriot, застерігши від їхнього представлення як "чудодійного засобу", а й інших відповідних систем і ракет до них.

Остін додав: "Має бути інтегрована система ППО. Є багато інших систем ППО, які ми намагаємося доставити в Україну швидше".

Глава Пентагону підтвердив виділення 6 млрд доларів на виробництво зброї для України

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про виділення 6 мільярдів доларів на виробництво нового озброєння для України американськими компаніями.

Відповідну заяву глава Пентагону зробив після засідання "Рамштайну".

"Це найбільший пакет допомоги. Він включатиме критично важливі засоби перехоплення для NASAMS і Patriot. Більше безпілотників, іншого обладнання. Велику кількість артилерійських боєприпасів та ракет "земля-повітря". Щоб ця допомога була поставлена на стійку основу", — сказав Остін.

ДПСУ щоденно викриває до 10 чоловіків, які намагаються перетнути кордон з підробними документами

Щоденно Державна прикордонна служба України викриває до 10 осіб ,які намагаються використовувати підробні документи для перетину кордону.

Про це у коментарі Суспільномурозповів речник ДПСУ Андрій Демченко.

"Це різного роду документи, які давали підстави на перетин кордону. У тому числі про непридатність до військової служби, багатодітсво", — уточнив Демченко.

Він водночас наголосив, що ДПСУ володіє технічними засобами для перевірки документів на предмет підробок. Зокрема з березня налагоджено інформаційний обмін між базою ДПС і системою "Оберіг", завдяки якій прикордонники можуть бачити, чи дійсно документи у ТЦК видавалися особі.

Речник також додав, що станом на зараз загальний потік людей, який перетинає кордон, не збільшується і не зменшується .

Байден розповів, коли Україні надішлють зброю від США

Президент США Джо Байден заявив, що американська військова допомога з недавно оголошених пакетів вирушить до України вже цього тижня. Про це очільник Білого дому повідомив у соцмережі X.

Байден зазначив, що 24 квітня отримав законопроєкт стосовно фінансування підтримки України та підписав його того ж дня.

"І цього тижня ми надсилаємо зброю й техніку в Україну, яка захищається від російських бомбардувань", — підкреслив президент США.

У Чорне море армія РФ вивела носії "Калібрів", рівень ракетної небезпеки — високий

На бойове чергування у Чорне море 26 квітня армія РФ вивела два ракетоносії з "Калібрами". Про це повідомили в Силах оборони півдня.

За даними військових, російська армія вивела два підводні ракетоносії. Вони можуть бути споряджені до восьми ракет типу "Калібр".

"Решта ворожих кораблів перебувають у пунктах базування. Рівень ракетної небезпеки дуже високий!" — зазначили в Силах оборони півдня.

Також у Силах оборони додали, що кораблі вивели після довгої паузи.

Сили Оборони України контролюють більшу частину Очеретиного — Волошин

Українські військові контролюють більш ніж половину Очеретиного. Тимчасово окупована частина селища перебуває під вогневиком контролем.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин.

"Щоб мати змогу прориву української оборони на напрямку Новобахмутівка-Очеретине РФ ввела додаткові резерви. Це 55 окрема мотострілецька бригада ЗС РФ. Щодо селища Очеретине. Дві третини селища під нашим контролем", — йдеться у повідомленні.

Волошин додав, що тимчасово окупована частина Очеретиного перебуває під вогняним контролем ЗСУ, "вживаються всі заходи задля відбиття ворога звідти. Тривають бої ситуація під контролем підрозділів ЗСУ".

Також за даними речника, російські окупанти цілодобово штурмують Богданівку та Іванівське біля міста Часів Яр. Армія РФ намагаються взяти місто в оперативне оточення, за останні 7 днів без успіхів.

У Києві терміново евакуйовують дві лікарні: що сталося

У Києві терміново розпочали евакуацію двох лікарень на вулиці Богатирській через загрозу безпеки. Один із медзакладів — для дітей. Про це повідомляє КМДА.

Зазначається, що це пов'язано з відео, яке масово поширюється в інтернет-медіа, де "фактично анонсований удар ворога по цих медичних закладах". І що, нібито, в цих лікарнях перебувають військові.

"Це абсолютна брехня і провокація ворога, яку він намагається використати для удару по соціальній інфраструктурі столиці", — йдеться в повідомленні.

Для безпеки пацієнтів та медперсоналу було вирішено перевезти їх у інші медзаклади столиці.

Столична влада звернулася до СБУ, МОЗ за допомогою та поінформувало про заходи, які вживає для збереження життя й здоров'я пацієнтів і персоналу лікарень.

Остін оголосив ще один пакет оборонної допомоги Україні від США на 1 млрд доларів

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють ще один пакет оборонної допомоги Україні на 1 мільярд доларів. До нього увійдуть ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Про це Остін заявив на початку 21-го засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у п’ятницю, 26 квітня, в онлайн форматі.

“Сьогодні я радий повідомити, що Сполучені Штати виділять за повноваженнями президента ще один пакет допомоги на 1 мільярд доларів, який включатиме додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку”, — заявив Остін.

У Золочівській громаді російський дрон атакував автомобіль: родина поранена

О 12:30 26 квітня у селі Сотницький Козачок Золочівської громади російський дрон поцілив у цивільне авто. Поранені троє місцевих жителів, це родина, розказав Суспільне Харків керівник Золочівської СВА Віктор Коваленко.

Він каже, що поранений 56-річний чоловік — волонтер, а його 54-річна дружина — голова вуличного комітету. Також за допомогою медиків звернувся 18-річний син подружжя.

"Вони отримали поранення рук, тіла та контузії. Хлопець має контузію. Пошкоджено авто", — сказав Коваленко.

За його даними, росіяни завдали удару після того, як у селі роздавали гуманітарну допомогу.

До лікарні звернувся поранений внаслідок російського обстрілу Веселого на Херсонщині — ОВА

Сьогодні, 26 квітня, до лікарні звернувся житель Веселого Херсонської області, який потрапив під російський мінометний обстріл кілька днів тому. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

Повідомляється, що за медичною допомогою звернувся 34-річний чоловік. У нього діагностували вибухову травму та уламкове поранення ноги. Травмованого шпиталізували.

Норвегія виділяє 13,7 млн доларів на обслуговування переданих Україні танків Leopard

"Війна в Україні триває з високою інтенсивністю. Норвегія надала Україні важливі матеріали, щоб підтримати її в боротьбі з Росією. Ми і наші союзники чітко заявляємо про нашу довгострокову підтримку України. Україна може розраховувати на незмінну підтримку Норвегії", — заявив міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам.

Він додав, що Норвегія виділяє 150 мільйонів норвезьких крон (13,7 млн доларів) на технічне обслуговування переданих танків Leopard в Польщі. Раніше Норвегія передала Україні вісім танків Leopard 2 A4 і машини підтримки.

Російські військові атакували Золоту Балку: поранений чоловік

Поблизу Золотої Балки на Херсонщині російські військові атакували дроном-камікадзе цивільний автомобіль. Про це повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

Внаслідок вибуху отримав поранення 44-річний чоловік. Наразі його доставили до лікарні і надають медичну допомогу, йдеться у дописі.

Посадовцю "Росатому" оголосили підозру за розграбування Чорнобильської АЕС

Посадовцю "Росатому" повідомили про підозру за статтею про порушення законів та звичаїв війни. За даними слідства, заступник гендиректора з питань безпеки був присутній на Чорнобильській атомній електростанції під час її окупації військами РФ і керував розграбуванням і знищенням майна.

Про це повідомив заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Тарас Семків. За його словами, на Чорнобильській АЕС було спеціалізоване обладнання, призначене для використання у сфері атомної енергетики і безпеки станції, автомобільна техніка та інше майно. Посадовець "Росатому" визначав, що саме забирати.

"Віддавав вказівки військовим, ті вантажили обладнання на свою техніку і вивозили через територію Білорусі до Росії. Очевидно, що це спеціалізоване обладнання буде використовуватися "Росатомом" в сфері атомної енергетики, оскільки використання в інших галузях неможливе. Те, що не вдалося демонтувати, вони знищили" , — зазначив прокурор.

Семків додав, що загальна сума збитків перевищує мільярд гривень.

ГУР: Ворожий гелікоптер Ка-32 спалили на аеродромі у Москві

"У ніч на 26 квітня 2024 року на аеродромі "Астафьєво" міністерства оборони РФ у місті Москва знищено багатоцільовий ворожий вертоліт Ка-32. Аеродром належить МО РФ та експлуатується спільно з підприємством "Газпромавиа", що входить до структури ВАТ "Газпром", — йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міноборони України.

Поліція Британії звинуватила п'ятьох чоловіків у злочинах проти національної безпеки, пов'язаних з РФ

Британська поліція заявила, що п'ятьом чоловікам, включаючи громадянина Великобританії, було висунуто звинувачення у ворожій державній діяльності, спрямованій на користь Росії, передає Reuters.

Так, 20-річний Ділан Ерл постав перед Лондонським судом за звинуваченням у двох злочинах відповідно до закону "Про національну безпеку" у зв'язку з "діяльністю, яка може принести користь Росії", згідно з судовими протоколами. Ерлу також було оголошено звинувачення в підпалі комерційного приміщення в Лондоні.

Двом іншим чоловікам, 60-річному Полу Інглішу і 21-річному Коджо Менашу, також були пред'явлені звинувачення в підпалі.

Королівська прокурорська служба Великої Британії (CPS) заявила, що звинувачення в підпалі пов'язані з "підпалом комерційної нерухомості, пов'язаної з Україною, в березні 2024 року".

У п'ятницю 26 квітня в Вестмінстерському магістратському суді Лондона з'явилися ще двоє обвинувачених: 22-річному Джейку Рівзу були пред'явлені звинувачення в згоді отримати матеріальну вигоду від іноземної розвідувальної служби і підпалі. 22-річному Дмитру Паулаускасу було висунуте звинувачення в ненаданні поліції інформації про терористичні акти.

Джемілєв закликав скасувати концерт російського військового ансамблю у Туреччині

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв закликав Туреччину скасувати концерти Ансамблю пісні і танцю російської армії імені О. В. Александрова в країні. Їх анонсували на роковини пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня та пам'яті жертв черкеського геноциду 21 травня.

Про це він повідомив під час зустрічі з головним радником турецького президента Ялчином Топчу, передає турецька служба QIRIM.News.

Водночас організатори заходу відповіли Джемілєву, що квитки вже продані та не можуть скасувати концерт.

"Організатори виступають суто з комерційних міркувань. Їм байдужа честь Туреччини. Я закликаю припинити цю ганьбу. Це буде ударом по дружбі між Україною та Туреччиною. Не все вирішує бізнес, тут є й моральна складова питання", — заявив Джемілєв.

Кулеба прокоментував рішення МЗС щодо призупинення консульських послуг для чоловіків призовного віку

"Думаю, що це (повернення військовозобов'язаних до України, - ред.) справедливо до українських чоловіків в Україні. Думаю, що це буде справедливо щодо них, якщо чоловіки з-за кордону повернуться в Україну. Усі чоловіки призовного віку, які покинули країну після початку повномасштабної війни з Росією, отримували правові статуси, а також соціальні виплати через те, що вони є громадянами України", — наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час пресконференції з головою МЗС Латвії Байби Браже.

Він додав, що "йдеться про справедливість": "Справедливість у відносинах між українськими чоловіками за кордоном і українськими чоловіками в Україні. І справедливість у відносинах між державою Україна та громадянином України".

Британська розвідка проаналізувала просування російських окупантів у районі Авдіївки

За останній тиждень просування російських окупантів на захід від Авдіївки Донецької області пришвидшилося.

Про це у соціальні мережі X повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані власної розвідки.

Як зазначається у звіті, армія РФ створила вузький виступ углиб української території, аби увійти до Очеретиного, яке розташоване приблизно за 15 кілометрів на північ від центру Авдіївки. У відомстві вказали, що відколи російські окупанти захопили Авдіївку в середині лютого 2024 року, цей район залишається одним з основних напрямків операцій РФ.

Кількість поранених унаслідок ракетного удару по Балаклії зросла до 13 осіб

Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.

“Кількість поранених зросла до 13 людей”, — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Після удару РФ по вокзалу у Балаклії в лікарні лишаються двоє людей

Оборонна платформа Brave1 опублікувала статистику даних до річниці роботи

"Ключові досягнення понад 1600 різного рівня розробок зареєстровано на платформі Brave1, це, зокрема: +300 у сфері БПЛА; +200 наземних роботизованих комплексів (НРК); +200 у сфері “штучного інтелекту” (ШІ); +100 засобів радіоелектронної боротьби та розвідки (РЕБ/РЕР); понад 60 розробок кодифіковано згідно зі стандартами NATO", — йдеться в повідомленні.

Також вказано, що загалом Brave1 видав 186 грантів для підтримки розробників на загальну суму понад 3,2 млн доларів, а "декілька розробок законтрактовані державою та готуються до передачі військовим."

У Києві викрили масштабну схему переправляння чоловіків за кордон

"3500 доларів за одруження на жінці з інвалідністю — столичні поліцейські викрили масштабну схему переправлення чоловіків через державний кордон. Роботу фіктивного «шлюбного агентства» припинили співробітники міграційної поліції спільно зі слідчими поліції Києва. 38-річна мешканка Київщини та її 48-річна поплічниця через оголошення в телеграм-каналах підшукували чоловіків призовного віку, які бажають уникнути мобілізації, а також «наречених» для них", — йдеться в повідомленні поліції Києва.

Протиправну діяльність було викрито одразу після укладання фіктивного шлюбу із 43-річною уродженкою Тернопільської області. За свою участь у незаконній оборудці жінка отримала 1500 доларів, які було вилучено під час слідчих дій.

У Польщі продовжать захист українським біженцям, включно з тими, хто не матиме паспортів — глава МВС

Про це пише ukrayina.pl з посиланням на заяву голови МВС Польщі це в ефірі TVN24.

“Ми знайдемо спосіб, щоб розв'язати цю проблему. Нам треба діяти мудро і раціонально. Всі речі, які стосуються українців у Польщі прописані в законах. Ми продовжимо захист для українських біженців, який поки діє лише до 30 червня. Ті, хто не матимуть паспортів будуть підлягати тимчасовому захисту”, — заявив голова МВС Польщі Марчін Кєрвінський.

Він додав, що Польща буде охороняти їхні права і нікому не передасть їхніх приватних даних, в тому числі Україні

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що військовозобов'язаним чоловікам з України можуть не подовжити право на перебування у Польщі. За його словами, українські громадяни не виконують свої обов’язки перед своєю державою. Також міністр заявив про готовність Польщі допомогти Україні у відправленні цих громадян, якщо їм не буде продовжено право на перебування в країні.

Під час артобстрілу Нікополя поранені 9-річна дитина та чоловік

В день 26 квітня війська РФ з артилерії атакували Нікополь на Дніпропетровщині. Під час артобстрілу поранено двоє людей, серед яких 9-річний хлопчик. Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

За словами посадовця, дитина перебуває в стані середньої тяжкості. Лікарі надали їй необхідну меддопомогу. Оговтуватиметься вдома. Серед потерпілих також 42-річний чоловік. У місті пошкоджені чотири п’ятиповерхівки та газогін. Інформацію щодо наслідків уточнюють.

В Україну повернули тіла 40 полеглих оборонців

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

"Зокрема вдалося репатріювати 112 тіл оборонців, що воювали на Донецькому напрямку, 20 полеглих воїнів на Луганському напрямку, 5 тіл оборонців з Сумського напрямку, 2 полеглих воїни на Запорізького напрямку та одного із Херсонського напрямку", — йдеться у повідомленні.

Окупаційного "голову" села на Херсонщині судитимуть за колабораціонізм

Про це повідомили у прокуратурі Херсонської області.

Слідчі встановили, що чоловік незаконно обійняв посаду у липні 2022 року. Після цього він неодноразово брав участь у проведенні масових заходів, направлених на популяризацію РФ, а також давав інтерв'ю представникам російських пропагандистських телеканалів, повідомляє прокуратура. Під час проведення на ТОТ Херсонщини псевдореферендуму підозрюваний закликав жителів села брати участь у "голосуванні", йдеться у дописі. Йому загрожує до 10 років ув'язнення.

Франція та Німеччина оголосили про створення спільного танкового проєкту

Як передає Reuters, міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню і його німецький колега Борис Пісторіус заявили, що їхні країни готові братися до реалізації проєкту по спільній розробці нового танка. Цей танк повинен стати центральним елементом наземної оборони обох країн.

Пісторіус сказав, що мета полягає в тому, щоб укласти контракти на новий франко-німецький танк до кінця року.

Лекорню уточнив, що такі компанії, як KNDSKNDS франко-німецьке об'єднання в секторі наземної оборони, має виробничі лінії у Франції та Німеччині і промислові партнерства по всьому світу., RheinmetallRheinmetall AG німецький концерн, утворений 13 квітня 1889 року. Є одним із найбільших виробників військової техніки та озброєння в Німеччині та Європі. і ThalesThales Group міжнародна промислова група, випускає інформаційні системи для авіакосмічного, військового і морського застосування. Головний офіс розташований під Парижем., ймовірно, внесуть свій внесок у розробку майбутнього танка.

Комітет Швейцарії підтримав план допомоги Україні на $5,5 млрд

Парламентський комітет Швейцарії проголосував за виділення 5 млрд швейцарських франків ($5,5 млрд) на допомогу Україні в межах пакета заходів, спрямованих на підвищення обороноспроможності нейтральної країни, повідомляє Reuters.

За підтримки законодавців від лівоцентристських та правоцентристських партій комітет з безпеки верхньої палати парламенту Швейцарії схвалив пакет заходів щодо виділення додатково на потреби армії країни 10,1 мільярда франків разом із допомогою Україні.

План, який ще має пройти ряд парламентських перевірок, перш ніж стане законом, був прийнятий 8 голосами проти 5. Пакет був запланований як надзвичайний внесок у забезпечення безпеки Швейцарії та "миру в Європі" у зв'язку з війною, яку Росія веде проти України. Частина пакета для України спрямована на підтримку відбудови та ремонт інфраструктури.

Росіяни скинули дві керовані авіабомби на промисловий об'єкт у Сумах

Про це повідомила Сумська ОВА.

"На місці працюють всі необхідні служби. Наслідки атаки уточнюються. ️Російські терористи продовжують чинити злочини проти мирного населення, атакуючи цивільну, виробничу інфраструктуру", — йдеться в повідомленні.

Естонія передала Україні два патрульні катери

Про це повідомило Міністерство оборони Естонії у соцмережі Х.

"Естонія передала Україні два патрульних катери в координації з союзником - Данією. Така допомога допомагає Україні убезпечити життєво важливі морські шляхи і захистити свої води, щоб зупинити російську агресію", — йдеться у повідомленні.

У Сумах чутно звук вибуху, повідомляють наші кореспонденти.

У Повітряних силах повідомили про пуски керованих авіабомб по Сумщині.

"Укренерго" продовжує залучати аварійну допомогу з енергосистем європейських країн.

Як повідомляє пресслужба "Укренерго", Україна продовжує залучати аварійну допомогу з енергосистем європейських країн.

"Споживання на 3,8% вище, ніж вчора в цей же час. У енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії. Через пошкодження, завдані ракетними ударами росіян, електростанції не можуть виробити достатньо електроенергії, щоб покрити всі потреби споживачів", — йдеться у повідомленні.

Протягом доби діють обмеження споживання на Харківщині. На ранок знеструмлено близько 202 тисяч побутових споживачів. Також цілодобово обмежено споживання для промисловості на Криворіжжі.

Іспанія відправить ракети для Patriot в Україну — El Pais

Іспанія відправить Україні невелику кількість ракет для систем Patriot, повідомила газета El Pais з посиланням на неназвані джерела.

Іспанія виключила можливість постачання зенітних установок, але надасть Києву снаряди, пише газета. У Іспанії є три батареї, які вона придбала уживаними в Німеччині у 2004 і 2014 роках, повідомляє El Pais.

"Нам потрібно посилити нашу прихильність Україні", — заявив співрозмовник журналістів в дипломатичних колах.

Зеленський у роковини Чорнобильської катастрофи: Це обов’язок усього світу – тиснути на Росію так, щоб ЗАЕС була повернута під повний контроль України

Про це президент Володимир Зеленський згадав у зверненні щодо роковин трагедії на Чорнобильській АЕС.

"35 днів Чорнобильська атомна станція була в окупації. Російські солдати розграбували лабораторії, взяли в полон охорону й знущалися з персоналу, використовували її для розгортання подальших воєнних дій. Уже 785 днів найбільша у Європі Запорізька атомна станція в заручниках у російських терористів. І це обов’язок усього світу – тиснути на Росію так, щоб ЗАЕС була звільнена й повернута під повний контроль України та щоб усі атомні об’єкти в Україні були убезпечені від російських ударів", — наголосив президент.

В Україні зростає кількість бажаючих отримати дозвіл на зброю — Опендатабот

"Майже 226 тис. заявок на отримання зброї оформили українці за 8 місяців, за даними МВС. З них понад 210 тис. було схвалено. Середня кількість заявок у місяць зросла в 1,8 рази за першими місяцями створення Єдиного реєстру зброї", — повідомили у моніторинговому сервісі "Опендатабот".

За перші три місяці роботи реєстру українці подали понад 57 тис. заявок, з них 87% було схвалено. Надалі попит на зброю зростав. Так, протягом наступних 5 місяців українці подали значно більше звернень – понад 168 тис. заявок. З них схвалили понад 160 тис. або 95%.

З 23 червня в Україні запрацював електронний Єдиний реєстр вогнепальної зброї. Відтоді громадяни можуть залишити заявку на отримання дозволу на придбання, зберігання, носіння зброї, повідомити про зміну місця проживання у контексті місця зберігання зброї та податися на продовження дозволу онлайн. Крім того, за допомогою сервісу можна отримати інформацію про свою зареєстровану зброю.

На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Пушкарчук

На фронті під час обстрілу загинула військовослужбовиця, журналістка "Тижня" і "Читомо" Алла Пушкарчук (Рута). Про це у своєму Facebook повідомив ексжурналіст "Тижня" і військовий Дмитро Крапивенко.

Він розповів, що у 2018 році взяли Аллу в команду "Тижня", де вона розвинулася від новинаря до культурної оглядачки. Пушкарчук також працювала у виданні Читомо – відповідала за стрічку новин та координувала проєкт “Люди з порожніх стільців”.

За даними Інституту масової інформації, Алла Пушкарчук стала 77 медійницею, яка загинула через війну РФ проти України.

Залізничники відновили всю пошкоджену інфраструктуру після удару РФ по вокзалу у Балаклії

За ніч залізничникам вдалося відремонтувати інфраструктуру, що зазнала пошкоджень внаслідок ракетного удару РФ по Балаклії ввечері 25 квітня.

"Рух поїздів далекого сполучення та приміських поїздів у Харківській області здійснюється в штатному режимі. Залізничники відновили всю пошкоджену інфраструктуру", — повідомили в "Укрзалізниці".

Росіяни вдарили ракетою "Іскандер-М" по вокзалу у Балаклії, коли прибула електрика з Харкова. Внаслідок ракетного обстрілу пошкоджено скління вікон та дах будівлі залізничного вокзалу, приміський електропотяг "Харків-Ізюм", який був на відстані 15 метрів від місця влучання, колії, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов. 11 людей зазнали поранень, їх ушпиталили.

СБУ затримала коригувальників, які наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом

Як повідомляє пресслужба СБУ, у прифронтовому регіоні нейтралізовано агентурну групу російської розвідки, яка готувала серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей агресора були фортифікаційні споруди та укріпрайони українських військ, які обороняють обласний центр.

Для удару по локаціях ЗСУ окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби (КАБ). Щоб скоригувати КАБи на ціль, загарбники дистанційно залучили двох своїх поплічників з Харкова. Під виглядом приватних ремонтників вони поодинці їздили по області, де приховано фіксували місця базування українських військ та розташування оборонних ліній.

На фінальній стадії спецоперації обох зловмисників було затримано у власних помешканнях. Під час обшуку у них вилучено мобільні телефони, з яких вони комунікували з окупантами.

"Полегшить нам дихання": У Повітряних силах відреагували на допомогу США

Пакет допомоги від Сполучених Штатів полегшить роботу Сил протиповітряної оборони.

Про це в етері телемарафону повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш.

"Пакет допомоги від США полегшить нам дихання, оскільки ми вкрай потребуємо різних типів ракет, озброєнь, систем ППО. Ми бачили, як протягом останнього місяця комбінованими атаками ворог намагався виснажити наші системи, перенавантажити їх. Тому зараз будь-які ракети, в тому числі до різних систем, нам потрібні, оскільки це розхідний і дуже дорогий матеріал", — сказав він.

Євлаш також зазначив, що Україні потрібні не лише Patriot, а й системи ППО малого та середнього радіуса дії для боротьби з "шахедами".

Окупанти визнали нерентабельними сотню шахт на Луганщині: дані начальника ОВА

Російська окупаційна влада оголосила нерентабельними майже сто зі 114 шахт, що розташовані на сході — на захопленій території.

Про це заявив начальник Луганської обладміністрації Артем Лисогор.

"Майже 100 шахт зі 114 на сході визнані росіянами нерентабельними. Значну кількість цих підприємств до невтішних економічних показників довели самі загарбники", — повідомив він.

За його словами, продовжувати добувати вугілля невигідно не лише через економічні причини, а й через примусову мобілізацію.

"На шахті «Червоний партизан» ледве збирали по шість чоловіків у зміну. Загалом на тимчасово окупованих територіях було мобілізовано майже 60 відсотків гірників".

Ще у жовтні 2023 року Артем Лисогор повідомляв, що на багатьох шахтах так званої "ЛНР" після перших місяців війни залишалися працювати менше половини гірників. Всіх інших мобілізували. Працівники виходили на декілька змін поспіль, аби шахти працювали. В лютому 2024 року стало відомо, що окупаційна влада вирішила анулювати бронювання гірників від мобілізації.

США готуються оголосити один з найбільших пакетів допомоги Україні на $6 млрд — Politico

У США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги Україні в рамках програми USAI. Його загальна сума становитиме 6 мільярдів доларів.

Про це пише Politico з посиланням на джерела.

За їхніми словами, пакет може бути завершений про виділення макета можуть оголосити 26 квітня. Він буде частиною фінансування Україні в розмірі 61 мільярда доларів ухваленого Конгресом США і підписаний президентом Джо Байденом.

За словами двох офіційних осіб і третьої особи, знайомої з планом, пакет включатиме боєприпаси для ЗРК Patriot, артилерійські боєприпаси, безпілотники, зброю для боротьби з дронами та ракети класу "повітря-повітря", які будуть встановлені на винищувачах.

Видання зазначає, що швидше за все, це озброєння прибуде в Україну за кілька років, оскільки гроші виділяються в рамках Ініціативи сприяння безпеці України. Вона видає контракти американським оборонним фірмам на виготовлення нового обладнання для України, а не вилучає його із поточних запасів США.

Очікується, що міністр оборони США Ллойд Остін оголосить про нову допомогу під час віртуальної зустрічі у форматі Рамштайн 26 квітня.

Війська Росії обстріляли три громади Сумщини

Вночі та зранку 26 квітня російська армія здійснила п'ять обстрілів територій Сумської області. Зафіксований 41 вибух. Під вогнем з території РФ опинилися Краснопільська, Середино-Будська та Зноб-Новгородська громади.

Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

З артилерії російські армійці обстріляли Зноб-Новгородську громаду, зафіксовано (28 вибухів) та Середино-Будську громаду – було п'ять вибухів.

Краснопільську громаду російські війська обстріляли з артилерії – було шість вибухів та з міномета – два вибухи.

Росіяни атакували чотири прикордонні громади Чернігівщини

Росіяни атакували 25 квітня чотири прикордонні громади Чернігівщини: Семенівську, Новгород-Cіверську, Сновську та Городнянську. Прикордонники зафіксували близько 50 вибухів.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Семенівська громада:

  • 13 вибухів (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) зафіксували в напрямку Леонівки.
  • Три вибухи (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) були в напрямку села Лубʼяне.
  • Два вибухи (приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії) зафіксували в напрямку Карповичів.
  • Один вибух (прихід, ймовірно, некерована авіаційна ракета випущена з вертольота) по селу Заріччя.

Новгород-Cіверська громада:

  • Шість вибухів (приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії) були в напрямку Грем'яча.

Городнянська громада:

  • 12 вибухів (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку Сеньківки.

Сновська громада:

  • Шість вибухів (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) були в напрямку Пльохів.
  • Три вибухи (вибухові пристрої скинуті з БпЛА) зафіксували в напрямку села Містки.

В Донецькій області від обстрілів РФ загинули п'ятеро, восьмеро — дістали поранення

П’ятеро людей на Донеччині загинули від російських обстрілів, восьмеро дістали поранені.

Ці уточнені дані після атак РФ по області 25 квітня, повідомив начальник ОВА Вадим Філашкін.

"За 25 квітня росіяни вбили п'ятьох жителів Донеччини: трьох в Удачному, одного у Курахівці та Очеретиному. Ще восьмеро людей в області за добу дістали поранення", — повідомив він.

Загалом від початку вторгнення, не враховуючи жертви у Маріуполі та Волновасі:

  • загинула 1938 людина,
  • поранені 4840.

Армія РФ сім разів за добу обстрілювала громади Миколаївщини

Російські війська вчергове атакували Миколаївщину з артилерії та дронами-камікадзе. Протягом доби під ударами опинилися Куцурубська, Очаківська та Галицинівська громади.

Про це повідомляє очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

25 квітня о 12:37 та 22:57 армія РФ завдала артилерійських обстрілів по Куцурубській громаді. Внаслідок цього у с. Іванівка пошкоджено житлові будинки. Загиблих немає.

Близько 16:00 Росія спрямувала дрон-камікадзе типу FPV по відкритій території Галицинівської громади. Ніхто не постраждав.

Крім того, 25 квітня о 16:41, 17:56, 18:23 та у ніч на 26-те о 01:23 обстрілів з артилерії зазнала акваторія Очаківської громади. Загиблих немає.

Армія РФ обстріляла 21 населений пункт Херсонщини: поранені шестеро людей

Російські війська упродовж доби били по житлових кварталах 21 населеного пункту Херсонської області.

Про це в Telegram вранці 26 квітня повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Були влучання у торговий центр, дитячий садок, сільгосппідприємство. Пошкоджені багатоповерхівка, шість приватних будинків та автомобілі. Шестеро людей отримали поранення, йдеться в повідомленні.

Під обстрілами минулої доби перебували Берислав, Білозерка, Михайлівка, Антонівка, Дніпровське, Янтарне, Одрадокам'янка, Осокорівка, Велетенське, Кізомис, Іванівка, Новотягинка, Токарівка, Золота Балка, Станіслав, Садове, Придніпровське, Качкарівка, Нововоронцовка, Ольгівка та місто Херсон, повідомив Прокудін.

Війська РФ атакували Нікопольщину дронами та артилерією

Ввечері 25 квітня війська РФ двічі поцілили по Нікополю на Дніпропетровщині FPV-дронами.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, після опівночі з важкої артилерії російські військові обстріляли Марганецьку громаду. Загиблих та поранених немає.

"На решті території області – спокійно. Без прильотів", – зазначив він.

Упродовж доби армія РФ завдала 326 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Протягом минулої доби, 25 квітня, російські військові атакували вісім населених пунктів Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 26 квітня, повідомив на своєму каналі Telegram голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Загалом армія РФ завдала 326 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • два авіаційних удари по Малій Токмачці;
  • два рази застосувала РСЗВ по Роботиному;
  • 104 безпілотники різної модифікації атакувала Біленьке, Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку, Новоандріївку;
  • 218 артобстрілів завдано по території Гуляйполя, Малої Токмачки, Новоандріївки, Роботиного, Новопавлівки, Левадного та Малинівки.

"Надійшло 8 повідомлень про руйнування житла. Мирні жителі не постраждали", — йдеться у повідомленні.

На війні в Україні РФ втратила 950 військових за добу — Генштаб

Станом на ранок 26 квітня 2024 року загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 463 930 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 950 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 7262 (+7) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 13957 (+15) од,
  • РСЗВ – 1049 (+0) од,1867 (+31) од,
  • РСЗВ / MLRS – 1049 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 772 (+0) од,
  • літаків – 348 (+0) од,
  • гелікоптерів – 325 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9461 (+12),
  • крилаті ракети ‒ 2119 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 26 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 15984 (+35) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1962 (+16).

Дані уточнюються.

Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 10 атак в районах населених пунктів Кислівка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ввійська РФ здійснили 20 атак в районах населених пунктів Дружелюбівка Харківської області; Макіївка, Серебрянське лісництво Луганської області; Торське, Терни, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 26 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Миколаївка, Виїмка, Спірне, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили понад 30 атак в районах населених пунктів Очеретине, Уманське, Невельське, Керамік, Бердичі, та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районах населених пунктів Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне Донецької області, де окупанти 19 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

На Оріхівському напрямкувійська РФ 2 рази атакували позиції Сил оборони в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку армія РФ не відмовляється від наміру українськіі наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби росіяни здійснили 3 безуспішні атаки позицій українських військ.

Водночас Сили оборони продовжуютьзавдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують їх вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 пунктах управління, 8 районах зосередження особового складу та 3 зенітно-ракетних комплексах військ рф.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 1 пункту управління та 1 району зосередження особового складу росіян.

Війська РФ завдали 4 ракетних та 75 авіаційних ударів

Як повідомили у Генштабі, росіяни також здійснили 66 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Суми; Уди, Липці, Мале Веселе, Плетенівка, Охрімівка, Водяне, Борова Харківської області; Миколаївка, Часів Яр, Спірне, Диліївка, Виїмка, Калинове, Семенівка, Карлівка, Новогродівка, Євгенівка, Бердичі, Олександропіль, Архангельське, Новокалинове, Красногорівка, Урожайне Донецької області; Роботине Запорізької області; Качкарівка, Іванівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Україна виводить танки Abrams з поля бою через загрозу російських безпілотників

За словами високопоставлених американських військових, російські дрони-розвідники та ударні безпілотники суттєво змінили ситуацію на землі, збільшивши ризик виявлення транспортних засобів. Про це пише Associated Press.

У січні 2023 року США оголосили, що надішлють Україні 31 танк M1 Abrams, що еквівалентно одному українському батальйону. У жовтні 2023 року офіційні особи підтвердили, що всі 31 транспортні засоби доставили.

За словами чиновників США, які розмовляли з AP, російські безпілотники спостереження та дрони суттєво змінили ситуацію на землі, збільшивши ризик виявлення транспортних засобів. За їх словами, п'ять із 31 танка Abrams уже втрачено на полі бою.

На цей час танки Abrams зняли з передової. США та Україна працюватимуть разом, щоб змінити тактику, заявив AP голова Об’єднаного комітету начальників штабів США адмірал Крістофер Грейді.

У США сподіваюся змінити думки Шольца про постачання Україні ракет Taurus

У США заявили, що таємно доставили в Україну ракети великої дальності ATACMS. Це повернуло до дебатів щодо надання крилатих ракет Taurus, проти чого продовжує виступати канцлер Німеччини, пише DW.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц разом із більшістю німецьких законодавців неодноразово відмовлялися надіслати Україні систему озброєння далекого радіусу дії Taurus, стверджуючи, що це призведе до прямого конфлікту Німеччини з Росією.

Представник оборони США, який говорив на основі анонімності, сказав журналістам, що постачання Taurus напряму залежить від Німеччини, але, враховуючи рішення США про постачання ATACMS і подібні рішення в Лондоні та Парижі щодо забезпечення крилатих ракет великої дальності, "ми, звичайно, сподіваємося, що це може бути чинником", щоб переконати Німеччину змінити свою думку.

Греція відмовила Україні у наданні систем Patriot

Греція не зможе передати Україні ці засоби ППО, оскільки вони є "критично важливими" для самих Афін. Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс уточнив, що, попри прохання, Греція не збирається постачати Україні ні ракети С-300, ні саму систему Patriot, пише видання Iefimerida.

Прем'єр зазначив, що Греція "підтримувала Україну різними способами, зокрема оборонними матеріалами". Однак із самого початку країна заявила, що не може позбутися озброєнь, які мають "вирішальне значення для власного оборонного потенціалу".

Раніше було відомо, що Євросоюз і НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію, вимагаючи надати Україні більше систем протиповітряної оборони. Про це пише газета Financial Times з посиланням на джерела.

NYT: ЗСУ зможуть завдати ударів по Криму ракетами ATACMS

Збройні сили України зможуть використовувати балістичні ракети ATACMS збільшеної дальності, поставлені США, для ударів по Криму. Про це пише The New York Times з посиланням на неназваних представників Пентагону.

Як зазначає видання, українські війська зможуть використовувати нещодавно поставлені ракетні системи "для більш ефективних ударів по російським силам в Криму". Метою таких систем буде "більший тиск" на півострів, пише газета з посиланням на представника Пентагону.

У середу на брифінгу помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що глава американської адміністрації Джо Байден наказав у лютому передати Україні значну кількість тактичних балістичних ракет ATACMS, які були поставлені в березні. Пізніше пресслужба Пентагону заявила, що американська влада не оголосила про передачу ATACMS на прохання Києва.

На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Пушкарчук

На фронті під час обстрілу загинула військовослужбовиця, журналістка "Тижня" і "Читомо" Алла Пушкарчук (Рута). Про це у своєму Facebook повідомив ексжурналіст "Тижня" і військовий Дмитро Крапивенко.

Під час Революції гідності вона долучилася до "Правого сектора", згодом висвітлювала події на фронті як журналістка. Після початку повномасштабного вторгнення разом із коханим Максимом долучилася до ЗСУ і стала мінометницею. На сайті "Читомо" пише, що Алла загинула внаслідок ракетного обстрілу на руках у коханого.

Politico: США готують найбільший пакет військової допомоги Україні ЗМІ

США "наносять останні штрихи" на один із своїх найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги Україні, готуючись підписати контракти на постачання зброї та обладнання для ЗСУ на 6 мільярдів доларів. Про це пише американська газета POLITICO з посиланням на двох американських чиновників.

За словами джерел, пакет допомоги можуть підготувати та оголосити вже сьогодні, 26 квітня. Пакет профінансують з нещодавно ухваленого закону про допомогу від Штатів в розмірі 61 мільярда доларів.

За інформацією чиновників та людей, які ознайомлені з планом, нова допомога включатиме системи ППО Patriot, артилерійські боєприпаси, безпілотники, зброю для боротьби з дронами та ракети класу "повітря-повітря", які будуть встановлені на винищувачах.

На початок