Зеленський призначив нового начальника Генштабу ЗСУ, Кабмін дозволив ТЦК працювати цілодобово. 716 день війни. Онлайн

Зеленський призначив нового начальника Генштабу ЗСУ, Кабмін дозволив ТЦК працювати цілодобово. 716 день війни. Онлайн

Оновлюється
Зеленський призначив нового начальника Генштабу ЗСУ, Кабмін дозволив ТЦК працювати цілодобово. 716 день війни. Онлайн
. Анатолій Баргилевич. Фото: Оперативне командування "Північ"/Facebook

Луганські прикордонники ліквідували 11 військових РФ

Прикордонники бригади "Помста" ліквідували одинадцятьох окупантів на Луганщині.

Про це повідомили у Луганському прикордонному загоні ім. Героя України полковника Євгенія Пікуса.

Як зазначили прикордонники, із зенітної установки ЗУ-23-2 бійці ДПСУ знешкодили шістьох російських військових.

"На цьому ж напрямку аеророзвідка виявила групу піхоти противника. Їх координати передали мінометникам та гранатометникам, які знешкодили ще 5 окупантів", — розповіли українські бійці.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 716 дня війни. Нову хроніку 10 лютого — читайте тут.

Україна має нового військового командувача, але проблеми не змінилися — NYT

Про це пише видання The New York Times.

"Військові виклики, які стоять перед Україною, виходять далеко за межі будь-якої окремої битви. Американська допомога, яка є вкрай необхідною, залишається під питанням. Українські війська виснажені, їм не вистачає зброї та боєприпасів. Системи протиповітряної оборони, які мають вирішальне значення для захисту цивільного населення від російських ракет, постійно виснажуються від постійних бомбардувань", — йдеться у матеріалі.

За оцінками американських чиновників, без поповнення Україна має достатньо засобів протиповітряної оборони, щоб протриматися лише до наступного місяця.

Внаслідок вечірньої атаки РФ по Білозерці на Херсонщині поранений місцевий житель

Війська РФ ввечері 9 лютого 2024 року атакували Білозерку у Херсонській області поцілили у будинок. Поранений місцевий житель. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Внаслідок російського удару по Білозерці постраждав 45-річний місцевий житель. У нього – вибухова травма та поранення спини.

"Потерпілого доставили до лікарні у важкому стані. Медики роблять все можливе, аби врятувати його життя", — йдеться у повідомленні.

Данілов про інтерв'ю Путіна: Хвора людина, яка існує у вигаданому світі

"Невже журналіст, сидячи поряд із цим покидьком, не розумів, кому він запопадливо підтакує тому, на руках котрого кров не абстрактна, а справжня — понад 500 українських дітей, десятки тисяч інших невинних літніх людей, жінок… І коли цей журналіст повернеться до США і буде дома обіймати своїх дітей, нехай уявить, що їх може не бути, оскільки їх вчора вбила російська ракета, а його батьків розчавив російський танк", — написав секретар РНБО Олексій Данілов в соцмережі Х.

Він додав, що Путін — хвора людина, яка існує у вигаданому світі, котрого немає і якого ніколи не буде: "Його пізнання в історії в цілому й історії України зокрема базуються на особистих психічних розладах з ознаками маніакальності. Сподіваюсь, що такі інтерв’ю допоможуть протверезіти західних політиків".

Зеленський зустрівся с делегацією конгресменів США

"Володимир Зеленський провів зустріч із двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США на чолі з головою Постійного комітету Палати представників з питань розвідки Майком Тернером, а також конгресменами Джейсоном Кроу, Френчем Гіллом, Заком Нанном та Ебігейл Спенбергер у межах їхнього візиту в Україну", — повідомили в Офісі президента.

Зеленський заявив, що цей візит свідчить про потужну двопалатну та двопартійну підтримку України.

"Ваш приїзд важливий для підняття бойового духу нашого народу, особливо для тих героїв, які сьогодні б’ються на передовій", – зазначив Зеленський.

Розстріл українських військових під Кліщіївкою: правоохоронці розпочали розслідування

СБУ розпочало розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, після публікації у відео, на якому російські військові розстрілюють українських військовослужбовців поблизу Кліщіївки.

Про це йдеться у повідомленні прокуратури Донеччини. Там додали, що відео медіа поширили 9 лютого.

"На відео з ворожого дрона зафіксовано, що, ймовірно, командир одного з підрозділів армії держави-агресора під час штурму окопів ЗСУ віддає наказ не брати противника в полон. Під час наступу на позиції військові РФ розстріляли одного беззбройного полоненого, який виходив до них з піднятими руками. І вбили другого, кинувши гранату в бліндаж", — уточнили в прокуратурі.

В обласній прокуратурі заявили, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій.

Зеленський призначив нового начальника Генштабу — Баргилевича

Президент Володимир Зеленський призначив нового начальника Генерального штабу Збройних сил України, а також командувача Сухопутних військ.

Він повідомив, що провів наради з командуванням наших Сил оборони й безпеки України та міністром оборони Рустемом Умєровим.

"За результатами нарад: перше – провів заміну керівника Генерального штабу ЗСУ. Я дякую генерал-лейтенанту Сергію Шапталі за службу протягом цих двох років війни. Новим начальником Генштабу за пропозицією Головкома Олександра Сирського призначив генерал-майора Анатолія Баргилевича. Досвідчена людина – розуміє завдання цієї війни та українські цілі", — сказав він.

За словами Зеленського, Сирський визначив кандидатури заступників своїх заступників і він підпише відповідні укази.

Залужний зробив першу заяву після свого звільнення

"Для мене велика честь отримати звання Героя України. Честь і Відповідальність. Які я відчуваю перед кожним захисником і захисницею України, незважаючи на те, що зараз не обіймаю посад. Це Ваша нагорода, бо саме ви - справжні Герої! З відданістю і вдячністю служу і служитиму Українському народові", — написав ексголовнокомандувач ЗСУ у своєму Telegram.

Шольц: "Російський президент висміює те, що Росія насправді робить в Україні"

Про це бундесканцлер ФРН Олаф Шольц написав у соцмережі Х.

"Російський президент висміює те, що Росія насправді робить в Україні, і наводить абсолютно незрозумілі міркування про причини цієї війни. Тим ясніше для нас: ми продовжуємо твердо стояти на боці України", — заявив Шольц.

Читайте також: Путін дав інтервʼю американському ведучому Карлсону

Умєров представив Сирського на зустрічі з генеральним інспектором Бундесверу

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив, що представив новопризначеного головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського на зустрічі з генеральним інспектором Бундесверу Карстеном Брейером.

Під час зустрічі обговорили ситуацію на фронті та потреби сил оборони. Сирський подякував Німеччині за допомогу.

Російська авіація вдарила по Бериславу: травмована жінка

Російські війська з авіації обстріляли Берислав на Херсонщині: пошкоджені житлові будинки та обʼєкт критичної інфраструктури. 60-річна жінка отримала контузію, повідомили в Херсонській ОВА.

Сейм Польщі проголосував за продовження тимчасового захисту для українців

Нижня палата парламенту Польщі проголосувала за продовження допомоги українцям до 30 червня 2024 року. Після цього законопроєкт має пройти голосування у верхній палаті — Сенаті, повідомляє rmf24.pl.

Проти закону проголосували 15 депутатів Конфедерації, один депутат від "Права і справедливості" утримався. Решта були за. Це рішення — тимчасове. Уряд має розробити нові рішення щодо тимчасового захисту українців. Згідно з попередніми положеннями закону, перебування громадян України було легальним, якщо вони прибули до Польщі в період з 24 лютого 2022 року по 4 березня 2024 року.

РФ скинула сім авіабомб на Сумщині: є загиблі та поранені

Удень 9 лютого російські війська скинули з літаків сім керованих авіабомб у Сумському районі. Попередньо, три людини загинули, чотири — отримали поранення. Зруйновані житлові будинки та майстерня однієї з агрофірм. На місці працюють екстрені служби, повідомили в Сумській ОВА.

"Реабілітація нацизму". На Путіна написали заяву до Слідкому РФ після його інтерв'ю Карлсону

Політик Сергій Антонов, який очолює об'єднання "Комитет-2024" написав у Слідчій комітет РФ заяву із вимогою притягнути до відповідальності російського президента Володимира Путіна за статтею про "реабілітацію нацизму" після його слів про події Другої світової війни в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону.

Заява до Слідкому РФ опублікована у Telegram-каналі "Комитета-2024".

"8 лютого громадянин РФ Путін, виступаючи як президент Росії, дав інтерв'ю американському журналісту Карлсону, в якому поширив інформацію, спрямовану на реабілітацію нацизму. Зокрема громадянин Путін сказав: "... поляки загралися і змусили Гітлера розпочати Другу світову війну…", "... з Польщею..", — йдеться у заяві.

Антонов зазначив, що у словах Володимира Путіна містяться ознаки складу злочину, передбаченого пунктами: а), в) частини 2 статті 354.1 КК РФ, а саме — реабілітація нацизму, вчинена особою з використанням свого службового становища та з використанням ЗМІ.

"Прошу зареєструвати мою заяву про злочин відповідно до ст.ст. 141, 144 та 145 КПК РФ у Книзі обліку повідомлень про злочини, провести по ньому дослідчу перевірку у встановлені законом терміни, та притягнути громадянина Путіна до кримінальної відповідальності", — йдеться у заяві.

Досвід Залужного обов'язково буде використаний для перемоги України — Данілов

Досвід колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного обов'язково буде використаний для перемоги України, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Про це Данілов сказав 9 лютого в ексклюзивному коментарі Українському Радіо.

"Сьогодні (9 лютого — ред.) я був присутній на церемонії вручення Валерію Федоровичу (Залужному — ред.) зірки Героя України, і я впевнений, що досвід Валерія Федоровича обов'язково буде використаний для подальшої нашої перемоги. Ми всі українці. Ми маємо розуміння, що треба бути спільними в боротьбі з агресором, який є зараз на нашій території тимчасово. І нам треба в цій боротьбі залучати всіх, хто має досвід, хто має бажання боротися і виборювати нашу перемогу", — сказав Данілов.

Коментуючи звільнення Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ і призначення Головнокомандувачем  генерал-полковника Олександра Сирського Данілов сказав, що "усі люди, які призначені, не є для Валерія Федоровича людьми, яких би він не знав”.

Повна версія гри про оператора дрона ЗСУ вийде наприкінці лютого

Студія Rockodile та видавництво Lesser Evil анонсували вихід повної версії гри Death From Above про українського оператора дронів. Її реліз відбудеться 22 лютого — до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це вони розповіли в X.

Суть гри: користувач, який грає за оператора дрона ЗСУ, перебуваючи в тилу ворога, має знаходити та знищувати техніку, відновлювати лінії зв’язку та повертати викрадене обладнання, маючи із собою лише пульт.

Сам реліз відбувся ще в травні 2023 року, але гра перебувала в "дочасному доступі" і мала лише 2 місії, 2 типи ворогів і ворожих транспортних засобів та один тип безпілотника.

Оновлення 1.0 включає нові місії, завершений сюжет, новий ігровий режим, досягнення, локалізації та інші функції.

У дочасному доступі на платформі Steam гра перебувала дев’ять місяців та отримала рейтинг 96/100 на основі 260 відгуків.

Умєров провів першу нараду із новопризначеним головкомом ЗСУ Сирським

Міністр оборони України Рустем Умєров провів першу робочу нараду з новопризначеним головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Олександром Сирським.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Зазначається, що Умєров обговорив із Сирським питання детального плану дій Збройних сил України на 2024 рік.

"Надзвичайно важливе питання – налагодження системи логістики та вчасного задоволення військових необхідними потребами. Фокус – на дієву систему ротацій та відпочинку підрозділів", — наголосив очільник міноборони.

Також сторони обговорили підвищення якості навчання військових, забезпечення навчальних центрів, підготовку нових інструкторів та врахування сучасного досвіду.

В Київ приїхала двопартійна делегація Конгресу США

До Києва прибула двопартійна делегація Конгресу США на чолі з головою комітету з розвідки.

Речниця Єврокомісії: "Заміна Головнокомандувача — це внутрішнє рішення України. Підтримка України з боку ЄС — непохитна"

Заміна Головнокомандувача ЗСУ є внутрішнім рішенням України і не вплине на непохитність підтримки України з боку Європейського Союзу.

Про це речниця Єврокомісії Набіла Массралі заявила на брифінгу у п’ятницю, 9 лютого.

“Заміна головнокомандувача — це внутрішнє рішення України і це фактично прерогатива президента. Підтримка України з боку ЄС — непохитна, як я щойно сказала, ми прагнемо підтримувати Україну стільки, скільки це потрібно і надавати їй все необхідне, незалежно від того, хто керуватиме українськими Збройними силами”, — сказала Массралі.

Норвегія надасть Україні більше ППО NASAMS — Міноборони країни

Норвегія надасть Україні більше NASAMS. Уряд країни пропонує норвезькому парламенту замовити ще десять пускових установок і чотири центри управління вогнем системи ППО NASAMS у Kongsberg Defence and Aerospace (KDA). Це робиться на додаток до викупу вже переданого Україні обладнання.

Про це повідомляє Міністерство оборони Норвегії.

Зазначається, що інвестиції становлять 3,45 мільярда норвезьких крон.

“Норвезька система NASAMS рятує життя українців і запобігає руйнуванню будівель та інфраструктури. Російські ракетні та безпілотні атаки масштабні та жорстокі, тому протиповітряна оборона є абсолютно вирішальною для України. У той же час я стурбований тим, щоб ми якнайшвидше відновили засоби протиповітряної оборони для нашої власної оборони”, — сказав міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Уряд дозволив військкоматам цілодобово виконувати низку задач

Представник Кабміну в парламенті Тарас Мельничук повідомив, що під час проведення мобілізації та під час дії воєнного стану територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть цілодобово:

  • розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • організовувати з визначеною періодичністю проведення медичних оглядів та психологічних обстежень військово-лікарськими комісіями військовозобовʼязаних і резервістів (для районних ТЦК та СП);
  • вести персонально-якісний облік призовників, військовозобовʼязаних та резервістів;
  • вести облік транспортних засобів, що підлягають передачі ЗСУ та іншим військовим формуванням під час мобілізації та у воєнний час.

У громаді на Дніпропетровщині збирають FPV-дрони для ЗСУ

Жителі однієї з громад Дніпропетровщини власноруч виготовляють FPV-дрони. Наразі планують зібрати 40 безпілотників — на знак вшанування 40 жителів громади, які загинули через війну. Необхідне обладнання і компоненти для першого дрону придбали за кошти, зібрані освітянами, повідомляють кореспонденти Суспільного.

До проєкту долучився Дмитро. Розповідає: збирати і налаштовувати безпілотники вчився сам.

"Зараз багато відеороликів на Ютубі й в інших джерелах з відеоінструкціями детальними. Складніше було розібратися з налаштуваннями. А сам дрон був виготовлений за 7-8 годин. Надалі, я впевнений, що час сильно скоротиться і за 3-4 годинки можна буде збирати один дрон", — каже він.

Кабмін призначив в.о. міністра у справах ветеранів

Кабінет міністрів 9 лютого призначив Олександра Порхуна виконувачем обов'язків міністра у справах ветеранів.

Про це повідомляє пресслужба уряду.

"Кабмін ухвалив розпорядження про тимчасове покладення виконання обов’язків міністра у справах ветеранів на Порхуна Олександра Володимировича", — йдеться у повідомленні.

Крім того, уряд звільнив з посади заступника Міністра енергетики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Фаріда Сафарова.

Литва передала новий пакет допомоги Україні

Сьогодні, 9 лютого, до України надійшов новий пакет військової підтримки від Міністерства оборони Литви. Про це йдеться у повідомленні Міноборони Литви

Зазначається, що литовська армія доставила та передала українській армії необхідне для зимового сезону обладнання та десятки тисяч комплектів теплого одягу.

"Ми забезпечуємо десятки тисяч українських воїнів спорядженням та одягом, які вкрай необхідні в холодну пору року. Кожен наш пакет підтримки – це додатковий крок до перемоги", – сказав міністр національної оборони Арвідас Анушаускас.

Росія з початку повномасштабного вторгнення здійснила понад 800 хімічних атак: лише за січень — 229

Сили оборони від початку повномасштабної війни РФ проти України зафіксували 815 фактів застосування окупантами боєприпасів, споряджених отруйними речовинами.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

"Лише за січень 2024 року — 229 випадків. Найчастіше ворог використовує гранати, такі як К-51, РГР, РГ-Во, що містять небезпечну хімічну речовину CS, заборонену для ведення війни (бойових дій) пунктом 5 статті 1 Конвенції про хімічну зброю", — мовиться у повідомленні.

Підрозділи радіаційної, хімічної та біологічної розвідки здійснюють відбір проб ґрунту, рослинності, уламків боєприпасів та направляють їх для проведення аналізів.

"У межах відкритого кримінального провадження задокументовані випадки застосування небезпечних хімічних речовин надаються до слідчих органів для проведення слідчих дій", — додали військові.

Фінляндія надала Україні черговий пакет військової допомоги на близько 190 млн євро

Фінляндія надала Україні новий оборонний пакет вартістю у близько 190 мільйонів євро. Це вже 22-й вантаж військової допомоги від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Про це йдеться у пресрелізі Міноборони Фінляндії.

В оборонному відомстві зазначили, що допомога враховує як потреби України, так і ресурсне становище Сил оборони, однак зміст вантажу та деталі щодо його доставлення не повідомляють з міркувань безпеки.

Цей пакет допомоги також включає продукцію, яка була закуплена у фінських виробників. Для її придбання виділили окреме фінансування у розмірі 30 мільйонів євро.

"У вітчизняній промисловості є багато ноу-хау, і ми працюємо в оборонному відомстві над тим, щоб ці ноу-хау та потенціал можна було ефективніше використовувати й для підтримки України. Одним із прикладів цього є наше вітчизняне виробництво боєприпасів", — сказав міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен і додав, що наразі влада країни готує довгостроковий план підтримки України.

Умєров представив у Генеральному штабі нового головнокомандувача ЗСУ

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що 9 лютого представив новопризначеного головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського у Генеральному штабі.

Про це очільник МО повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Подякував генералу Валерію Залужному, який був присутній під час цієї події, за лідерство у непростий час і пророблену роботу", — зазначив Умєров.

Міністр гарантував "усю можливу підтримку дій та рішень" командування Збройних сил України й наголосив: "Оборона — у надійних руках".

У Нацгвардії США достатньо коштів для завершення навчання українських пілотів на F-16

Попри те, що у Сполучених Штатів закінчуються кошти для відправки допомоги Києву, Національна гвардія США поки що має достатньо грошей для завершення навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Про це повідомляє Associated press, посилаючись на заяву очільника Нацгвардії США генерала Дена Хокансона.

У серпні 2023 року президент Джо Байден оголосив, що США розпочнуть підготовку українських пілотів на F-16. Навчання розпочалися восени на базі Національної гвардії Морріс Ейр в Тусоні, штат Арізона. Відтоді у військовому фонді України, який США використовували для надання Україні озброєнь та допомоги, закінчилися гроші.

Хокансон пояснив, що брак фінансування означає, що США не змогли надіслати Україні жодних нових пакетів озброєнь, попри продовження ракетних атак зі сторони Росії, але тренування пілотів вдалося продовжити.

"У нас є ресурси для продовження тренувань, які вже розпочалися. Якщо ми вирішимо збільшити це, вочевидь, нам знадобляться ресурси для підготовки додаткових пілотів і наземного персоналу", — сказав глава Нацгвардії США.

Партизани провели розвідку на складі боєприпасів ЧФ Росії у Сакському районі Криму

Кримські партизани провели розвідку складів боєприпасів 758 центру матеріально-технічного забезпечення Чорноморського флоту РФ біля села Наумівка Сакського району.

Про це йдеться у повідомленні військово-патріотичного руху "Атеш".

"Територія велика і добре охороняється, по всьому периметру ходять патрулі, так само стоять вишки з вартовими. Ймовірно, тут зберігаються боєприпаси до артилерійського, ракетного і мінно-торпедного озброєння, яке використовується на військових суднах окупантів", — зазначило підпілля.

Також кримські партизани опублікували координати обʼєкта. В "Атеш" зазначили, що окупанти розосереджують скупчення боєприпасів.

Президент Румунії пропонує парламенту дозволити швидке розгортання сил НАТО на території країни у разі загроз

Президент Румунії Клаус Йоганніс запропонував парламенту дозволити розміщення на своїй території сил швидкого розгортання високої готовності НАТО у разі серйозних загроз безпеки.

Про це йдеться у листі президента Румунії Клауса Йоганніса у листі до парламенту.

Згідно з цим рішенням, Північноатлантична рада може вирішити розгорнути дуже швидкі об’єднані оперативні групи на території Румунії у разі раптової серйозної кризи в безпеці, яка загрожуватиме національній незалежності та суверенітету країни, щоб "швидко розв’язати кризу та запобігти її ескалації".

Для забезпечення швидкого розміщення цих сил протягом 72 годин необхідне попереднє схвалення їх розгортання або транзиту через територію країни.

Сирський назвав головні завдання на посаді

Новий головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів про нові завдання, які стоять на порядку денному: "Насамперед це чітке та детальне планування дій усіх органів військового управління, об’єднань, з’єднань і частин з урахуванням потреб фронту у новітній зброї, яка надходить від міжнародних партнерів", — написав він.

Сирський наголосив, що "найшвидший і раціональний розподіл та доставка усього необхідного для бойових частин була і залишається основним завданням військової логістики".

Луганські прикордонники ліквідували 11 військових РФ

Прикордонники бригади "Помста" ліквідували одинадцятьох окупантів на Луганщині.

Про це повідомили у Луганському прикордонному загоні ім. Героя України полковника Євгенія Пікуса.

Як зазначили прикордонники, із зенітної установки ЗУ-23-2 бійці ДПСУ знешкодили шістьох російських військових.

"На цьому ж напрямку аеророзвідка виявила групу піхоти противника. Їх координати передали мінометникам та гранатометникам, які знешкодили ще 5 окупантів", — розповіли українські бійці.

Польські фермери розпочали страйк на трьох пунктах пропуску: яка ситуація на кордоні

Сьогодні, 9 лютого, польські фермери розпочали страйк на пунктах пропуску "Шегині-Медика", "Гребенне-Рава-Руська" та "Дорогуськ-Ягодин".

Як пропускають транспорт, Суспільному розповіла речниця речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

За її словами, інформацію про початок страйку на ПП "Медика-Шегині" польські колеги передали близько 10:30.

"Нам повідомили, що почалося блокування руху перед пунктом пропуску "Медика-Шегині". Вони також зазначили, що це буде стосуватися усіх категорій транспорту, який перетинає державний кордон: вантажівки, легкові автомобілі, а також автобуси. Попередньо, за одну годину буде здійснюватися пропуск однієї категорії транспортного засобу в одному напрямку", — каже Олександра Кучковська.

Наразі черг на ПП на виїзд з України немає, а на в'їзд в Україну очікує 250 вантажівок.

Страйк на пункті пропуску "Гребенне-Рава-Руська" розпочався після 11:00. Польські прикордонники поінформували про це українських колег близько 11:30.

"Почалося блокування перед ПП "Гребенне-Рава-Руська". Це блокування не буде стосуватися такої категорії як легкові автомобілі та автобуси, лише виключно вантажівки. Попередньо учасники таких дій на території Польщі будуть пропускати по дві вантажівки за годину", — розповідає речниця Львівського прикордонного загону.

Олександра Кучковська каже, попередньо польські фермери обіцяли пропускати такі вантажівки, які перевозять паливо та гуманітарні вантажі поза чергою. Втім, необхідно більше часу, аби проаналізувати, як це відбувається реально.

Про блокаду ПП "Дорогуськ-Ягодин" повідомили після 11:30. Більше інформації стосовно цього пункту пропуску наразі немає.

Речниця Львівського прикордонного загону закликає мешканців обирати інші пункти пропуску для перетину кордону:

"Закликаємо громадян враховувати ситуацію по "Шегинях", тому що якщо буде їхати одна машина в годину, щоб обирали інші пункти пропуску для перетину кордону, щоб люди не очікували надто довго. Усі решта пункти пропуску функціонують у звичному режимі: "Смільниця", "Грушів", "Краківець", "Угринів" — все працює".

Залужному і Буданову присвоїли звання Герой України

"За визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: присвоїти звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" Залужному Валерію Федоровичу — генералу", — йдеться в указі президента №61/2024.

Кирилу Буданову орден "Золота Зірка" присвоїли за "особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові".

На Дніпропетровщині виявили майже не пошкоджений "шахед" армії РФ: що з ним зроблять

Під час атаки армії РФ військові Противоповітряної оборони на Дніпропетровщині збили "шахед", маркований як "Герань-2": майже не пошкоджений безпілотник впав на пустирі біля одного з сіл.

Про це повідомляється на сайті обласної поліції.

За словами вибухотехніків, вцілілий екземпляр ударного дрона досліджуватимуть.

"Бойова частина не вибухнула, всі агрегати на місці. Наступний етап – обережно зняти бойову частину та знищити її. А сам безпілотний пристрій буде розібраний та досліджений", — сказали фахівці.

Спецоперація СБУ: джерела підтвердили удар по двох нафтопереробних заводах в РФ

Джерела Суспільного підтвердили, що безпілотники Служби безпеки вдарили одразу по двох НПЗ у Краснодарському краї – не тільки по Ільському, але й по Афіпському.

Внаслідок вчорашнього обстрілу РФ Качкарівки на Херсонщині був поранений чоловік

Внаслідок російського обстрілу 8 лютого Качкарівки Херсонської області постраждав 74-річний місцевий житель. Він отримав поранення у власній оселі.

Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

У дописі ОВА йдеться, що автомобіль швидкої допомоги доправив чоловіка до лікарні. У нього діагностували контузію, черепно-мозкову та вибухову травми. Потерпілому надають необхідну медичну допомогу.

Побили військового та викрали сумку: підозрюють трьох жителів Кривого Рогу

6 лютого у Кривому Розі невідомі посеред дня під'їхали на авто до 29-річного потерпілого, побили його та зрізали сумку.

Про це йдеться на сайті поліції Дніпропетровщини.

За повідомленням поліції, напад стався близько 15:30 на паркувальному майданчику біля торговельного центру у Центрально-Міському районі. Впродовж години поліцейські встановили маршрут руху автомобіля та затримали всіх причетних до розбійного нападу чоловіків. Ними виявились троє місцевих жителів віком 34, 36 та 42 роки.

Армія РФ завдала два авіаудари по Авдіївці. Через обстріли на Донеччині пошкоджені понад 100 цивільних об'єктів за добу

Російські окупаційні війська 8 лютого обстріляли п'ять населених пунктів Донеччини. Всього здійснили 13 атак. Через обстріли пошкоджені 112 цивільних об’єктів. Про це повідомила пресслужба поліції Донеччини.

"Внаслідок масованої ракетної атаки на Селидове загинула жінка та 7 людей зазнали поранень. Пошкоджено 53 багатоквартирних і 11 приватних будинків, 4 заклади освіти, 2 адмінбудівлі, приватне підприємство, автомийка, автостоянка, 24 транспортні засоби", — йдеться у повідомленні.

За інформацією поліції, по Авдіївці окупанти завдали два авіаудари, де загинула людина, а руйнувань зазнали дві приватні оселі.

У Краснодарському краї РФ горів Ільський нафтопереробний завод — російські ЗМІ

Як пишуть російські медіа, пожежа сталася нібито внаслідок атаки дронів. Міноборони Росії заявило, що сили ППО нібито знищили та перехопили за ніч 19 безпілотників над Краснодарським краєм, а також над Курською, Брянською та Орловською областями й акваторією Чорного моря.

Внаслідок атаки дроном поблизу Берислава на Херсонщині загинули дві жінки

На Херсонщині неподалік Берислава внаслідок атаки російськими військами з дрона по автомобілю загинули дві жінки.

Про це в Telegram повідомив керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Це сталось 8 лютого 2024 року близько 16:00. Правоохоронці виявили автомобіль, який горів на автодорозі поблизу Берислава. Всередині автівки були тіла двох загиблих людей. За даними Літвінова, це жительки Козацького, жінки 43 та 58 років.

Данілов: Українських військовополонених не було на борту російського літака Іл-76

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що на борту російського військово-транспортного літака Іл-76, який впав 24 січня у Бєлгородській області РФ, не було українських військовополонених.

Про це посадовець повідомив у інтерв'ю виданню "Бабель".

"Дійсно у Росії зазнав катастрофи літак. Чи були там наші полонені, я вам точно можу сказати — ні. Кажу це на основі того досвіду, який у нас був після Тегерану, та на основі того, що відбувалося далі. Якби це дійсно сталося, то кількість біологічного матеріалу, те, що називається, скажімо так, загиблі, було б у значній кількості", — зазначив Данілов.

Шольц у Вашингтоні обговорив зі сенаторами США подальшу підтримку України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у межах свого візиту до Вашингтона зустрівся з американськими сенаторами та обговорив із ними подальшу допомогу Україні.

Про це політик повідомив на своїй сторінці у соцмережі X.

"Було приємно знову поспілкуватися з членами Сенату США, які представляють обидві партії. Україна потребує всієї нашої підтримки, щоб захистити себе від російської агресії", — зазначив Шольц.

Росіяни атакували "шахедами" агропідприємство на Миколаївщині, спалахнула пожежа

Російські окупанти у ніч на 9 лютого завдали удару "шахедами" по агропідприємству в Миколаївській області.

Про це повідомив голова ОВА Віталій Кім у своєму Telegram-каналі.

"Ворог атакував ударними БПЛА село Олександрівка Горохівської громади. Внаслідок удару на фермерському господарстві виникла пожежа та пошкоджено три вантажних автомобілі, автобус і складські приміщення", — зазначив посадовець.

За словами Кіма, пожежу ліквідували близько 06:00, постраждалих немає.

Окупанти вночі завдали ударів "шахедами" по цивільній інфраструктурі у Харківській області

Російські окупанти у ніч на 9 лютого атакували "шахедами" Харківську область — у Зміївській громаді горіла цивільна інфраструктура.

Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов у своєму Telegram-каналі.

Рятувальники ліквідовували пожежі в будівлі готелю, літнього майданчика ресторану та трьох легкових автомобілях. Постраждав цивільний чоловік, який працює там охоронцем. Йому надали медичну допомогу на місці.

"Внаслідок інших ударів пошкоджені приватні житлові будинки, триповерхова будівля відпочинкового комплексу, їдальня. Пошкоджена та знищена виключно цивільна інфраструктура", — додав посадовець.

Понад 900 солдатів та десятки артсистем: Генштаб назвав втрати Росії за добу

Минулої доби Сили оборони знищили 910 російських окупантів. Загальні втрати РФ у війні проти України перевищили 393 тисячі людей.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

"Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 09.02.24 орієнтовно склали: особового складу — близько 393 290 (+910)", — мовиться у повідомленні.

Українські військові вночі знищили 10 "шахедів" — Повітряні сили

Сили ППО в ніч на 9 лютого знищили 10 дронів-камікадзе типу Shahed, якими російські окупанти атакували Україну.

Про це повідомили у Telegram-каналі Повітряних сил ЗСУ.

Армія РФ випустила 16 ударних безпілотників з напрямків: мис Чауда (тимчасово окупований Крим) і Курська область (Росія).

У ПС зазначили, що до відбиття повітряного нападу залучали мобільні вогневі групи. Відтак, в ході бойової роботи було знищено 10 "шахедів" у межах Миколаївської, Херсонської та Харківської областей.

Остін собисто очолить "Рамштайн-19", що пройде наступного тижня

Глава Пентагону Ллойд Остін очолить засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яке відбудеться 14 лютого в Брюсселі.

Про це повідомив речник американського МО Патрік Райдер на брифінгу.

Як зазначив спікер, Остін разом з керівником Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном наступного тижня вирушать до столиці Бельгії, щоб особисто провести "Рамштайн-19".

Представники Пентагону приєднаються до міністрів оборони та високопосадовців майже 50 держав, аби обговорити війну Росії проти України та підтримку з боку міжнародної спільноти.

"Перебуваючи у Брюсселі, Остін також візьме участь в нараді міністрів оборони НАТО 15 лютого у штаб-квартирі Альянсу", — додав Райдер.

Сили оборони вдарили по логістичному хабу окупантів — Генштаб

Українські військові продовжують завдавати російським окупантам втрат у живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж усієї лінії фронту.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ вранці 9 лютого.

Минулої доби росіяни здійснили 13 ракетних і 66 авіаційних ударів, а також 96 обстрілів з РСЗВ. Є загиблі й поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На фронті протягом 8 лютого відбулось 65 бойових зіткнень.

Під вогнем артилерії окупантів опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Яка ситуація на полі бою

У зоні відповідальності ОСУВ "Північ" на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання українських військ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж кордону в Бєлгородській області.

У зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Куп'янському напрямку ЗСУ відбили 5 атак в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 4 атаки біля Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки росіян поблизу Іванівського та Кліщіївки Донецької області.

У зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати окупантів, які не полишають спроб оточити Авдіївку. ЗСУ стійко тримають оборону, завдаючи армії РФ значних втрат. Сили оборони відбили 19 атак росіян у районі Авдіївки та ще 7 атак біля Первомайського, Невельського Донецької області.

На Мар'їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати окупантів неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 16 атак.

На Шахтарському напрямку армія РФ наступальних дій не вела.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито одну атаку росіян західніше Вербового Запорізької області.

У зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку українські воїни продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупантів. Попри значні втрати, армія РФ не полишає спроб вибити підрозділи Сил оборони із займаних позицій. Протягом минулої доби росіяни здійснили 2 безуспішні штурмові дії.

Водночас ЗСУ активними діями завдають окупантам втрат у живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж всієї лінії фронту.

Українська авіація завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 складах боєприпасів, 2 артилерійських засобах та 1 логістичному хабу окупантів.

Росіяни обстріляли Херсон — ОВА

Керівник Херсонської МВА Мрочко повідомив, що місто знаходиться під сильним обстрілом російської армії з різного озброєння.

Пентагон: звільнення Залужного не вплине на підтримку США в Україні

Сполучені Штати Америки продовжуватимуть підтримувати Україну, попри звільнення головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ) Валерія Залужного. Про це повідомив прессекретар Пентагону Патрік Райдер під час брифінгу.

За його словами міністр оборони США Ллойд Остін ще не спілкувався з новопризначеним головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським. Він підкреслив, що США вважають кадрові питання внутрішньою справою української влади.

"Я можу сказати вам одне, що нічого не зміниться, і наша підтримка України є постійною", — додав представник Пентагону.

США запровадили санкції щодо імпорту алмазів та нафти

Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти чотирьох міжнародних компаній, а також одного судна, які були залучені до схеми нелегальної торгівлі російською нафтою за вищими цінами, а також імпорт алмазів. Про це повідомили в Міністерстві фінансів США.

Мережа підсанкційних організацій і судно були залучені до схеми порушення цінового ліміту наприкінці 2023 року. Мінфін також наклав ухвали рішення, які виконують зобов’язання G7 щодо заборони імпорту російських алмазів.

Згідно з оприлюдненою інформацією, порушення чинили компанії, розташовані в ОАЕ й Ліберії, а саме "Zeenit", "Talassa", "NS Leader Shipping" та "Oil Tankers SCF". Мережа була залучена до нелегальної схеми, за допомогою якої відбувалися операції з російською нафтою за ціною продажу $80 за барель.

На початок