Зеленський звільнив Залужного і призначив Сирського головнокомандувачем ЗСУ, обмін полоненими. 715 день війни. Онлайн

Зеленський звільнив Залужного і призначив Сирського головнокомандувачем ЗСУ, обмін полоненими. 715 день війни. Онлайн

Зеленський звільнив Залужного і призначив Сирського головнокомандувачем ЗСУ, обмін полоненими. 715 день війни. Онлайн
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Фото: Синиця Олександр/УНІАН

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 715 дня війни. Нову хроніку 9 лютого — читайте тут.

ДПСУ затримала 38 "ухилянтів" з 11 областей України, що намагалася потрапити до Угорщини.

"Абсолютний рекорд! 38 порушників кордону з 11 областей України намагалася потрапити до Угорщини. Організатори незаконного переправлення планували отримавши від своїх клієнтів від $4500 до $8500. Щодо виявлення у діях перевізників ознак кримінального злочину прикордонники повідомили співробітників поліції. На затриманих склали адмінпротоколи", — повідомили у Державній прикордонній службі України.

США запровадили санкції проти чотирьох міжнародних компаній та судна за перевезення нафти з РФ

Про це повідомили в Офісі контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).

"OFAC застосовує другий крок упродовж 2024 року щодо обмеження цін (на російську нафту – ред.) й запроваджує санкції проти чотирьох організацій, а також визначає одне судно як заблоковану для користування власність", — вказано в повідомленні.

Під санкції потрапили компанії, розташовані в ОАЕ й Ліберії. Мережа була залучена до нелегальної схеми, за допомогою якої відбувалися операції з російською нафтою за ціною продажу $80 за барель.

У Держдепі закликали Конгрес "виконати свою работу" і ухвалити законопроєкт, який передбачає допомогу України

"У нас немає іншої альтернативи, коли йдеться про це (допомогу-ред.), і саме тому ви бачили, що ця адміністрація рішуче підтримала текст законопроєкту про додаткове фінансування, який був оприлюднений минулими вихідними. Немає іншої альтернативи, окрім як Конгресу виконати свою роботу і ухвалити цей закон, зважаючи на наслідки, які він може мати для наших партнерів, і не лише для наших партнерів в Україні, але й на ширші наслідки для національної безпеки, якщо цього не буде зроблено", — зазначив заступник речника Держдепу США Ведант Патель.

США про звільнення Залужного: Це суверенне рішення уряду України

Про це на брифінгу заявив заступник речника Держдепу США Ведант Патель.

"Це суверенне рішення уряду України, і я надам їм можливість висловитися з цього приводу", — наголосив Патель.

Крім того, ротації у керівництві ЗСУ прокоментував речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Оскільки президент Зеленський є головнокомандувачем своїх збройних сил, і він може вирішувати, хто буде в керівництві його військової сфери. Саме в цьому і полягає цивільний контроль. Ми це знаємо і будемо працювати з тим, кого він призначить головнокомандувачем своїх збройних сил, і продовжуватимемо працювати з нашими українськими колегами", — сказав Кірбі.

Протягом доби відбулось 52 бойових зіткнення — Генштаб

Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни зберігають військову присутність у прикордонних районах, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснюють обстріли населених пунктів з території РФ, нарощують щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Стариця Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Карповичі Чернігівської області; Стара Гута, Бачівськ, Волфине, Кіндратівка, Миропілля, Грабовське, Попівка Сумської області; Уди, Стрілеча, Вовчанськ, Бударки, Чугунівка, Тополі Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку українськими захисниками відбито 4 атаки в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка Харківської області, де РФ намагалася прорвати оборону українських військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку воїнами ЗСУ відбито 3 атаки в районі населеного пункту Терни Донецької області, де росіяни безуспішно намагалися прорвати оборону українських військ. Російське військо завдало авіаційного удару в районі населеного пункту Білогорівка Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Терни, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Роздолівка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області, де росіяни, намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку українськими захисниками відбито 17 атак в районі населеного пункту Авдіївка та ще 5 атак в районах Первомайського, Невельського Донецької області, де РФ, за підтримки авіації, намагалася прорвати оборону. Також, росіяни завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Олександропіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Керамік, Очеретине, Новобахмутівка, Ласточкине, Авдіївка, Карлівка Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати армію РФ в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де окупанти 11 разів намагалися покращити тактичне положення. Росіяни завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Курахове, Новомихайлівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Курахове, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка.
  • На Шахтарському напрямку росіяни наступальних (штурмових) дій не вели. Завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Благодатне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку силами оборони відбито атаку західніше Вербового Запорізької області, де росіяни безуспішно намагалися прорвати оборону військ ЗСУ. РФ завдала авіаційних ударів в районах населених пунктів Новодарівка, Оріхів Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Степове, Кам'янське Запорізької області.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку росіяни не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 1 безуспішну спробу штурму позицій військ ЗСУ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося місто Херсон та населені пункти Берислав, Інгулець Херсонської області та Очаків Миколаївської області. Військо РФ завдало авіаційних ударів в районах населених пунктів Качкарівка та Червоний Маяк Херсонської області.

Нацполіція зафіксувала майже 111 тисяч злочинів росіян в Україні

Про це заявив голова Нацполіції України Ігор Клименко.

"Одним із головних завдань для нас є також участь у документуванні воєнних злочинів. Саме поліцейські першими фіксують злочини, скоєні представниками держави-агресора, навіть під обстрілами та ракетними ударами. Так, у період з 24 лютого 2022 року слідчими Національної поліції розпочато майже 111 тис. кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями Росії та їх пособниками", — зазначив Клименко.

В ООН закликали РФ припинити депортацію українських дітей

Комітет ООН з прав дитини закликав Росію припинити насильницьке вивезення дітей з України та забезпечити повернення на Батьківщину тих, кого вже депортували.

Про це йдеться в доповіді комітету, повідомляє Голос Америки.

Експерти, з яких складається комітет ООН з прав дитини, у доповіді закликали Росію "покласти край насильницькому переміщенню чи депортації дітей з окупованої української території".

Також вони вимагають від РФ надати інформацію про точну кількість дітей, яких вивезли з України, та забезпечити їхнє швидке повернення додому. При цьому комітет звинуватив Росію у порушенні Конвенції про права дитини, оскільки вона насильно позбавляє депортованих дітей українського громадянства.

На сайті президента опублікували укази щодо звільнення Залужного і призначення Сирського

Указ про звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних Сил України опубліковано на сайті президента.

"Звільнити Залужного Валерія Федоровича з посади Головнокомандувача Збройних Сил України", — вказано в документі.

Також оприлюднено указ про призначення на цю посаду Олександра Сирського.

"Призначити Сирського Олександра Станіславовича головнокомандувачем Збройних сил України", — йдеться у документі.

Іншим указом Сирського звільнено з посади командувача Сухопутних військ ЗСУ.

У Координаційному штабі розповіли подробиці повернення військовополонених

"Серед врятованих військовослужбовців цього разу 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців. Усі визволені – рядового та сержантського складу. 84 врятованих воїнів захищали Маріуполь (в т.ч. 82 – оборонці «Азовсталі»), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках", — йдеться у повідомленні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

У штабі додали: щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20. 

Також, вдалося врятувати, зокрема, медика, який у надскладних умовах рятував поранених на "Азовсталі", рідних братів Миколу та Романа. 

Ще 100 українців вдалося повернути додому — Зеленський

"Ще 100 українців удома, в Україні. Нацгвардія, прикордонники, ЗСУ. Більшість – захисники Маріуполя. Усі – наші, усі – знову на рідній землі. Працюємо щодо кожного й кожної та не зупинимося, поки всіх не повернемо", — повідомив Володимир Зеленський.

Канада та Британія обговорили продовження допомоги Україні

Про це у соцмережі Х повідомила голова МЗС Великої Британії Мелані Жолі.

"Рада, що поговорила з Девідом Кемероном сьогодні вранці. Ми обговорили нашу співпрацю на Близькому Сході, в тому числі звільнення заручників і збільшення гуманітарної допомоги газі, а також довгострокові зобов'язання щодо забезпечення безпеки в Україні", — зазначила Жолі.

Сенат США взяв до розгляду законопроєкт, що передбачає допомогу Україні

Законопроєкт на суму 95,34 мільярда доларів, який включає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, був схвалений Сенатом США, пише Reuters.

Для продовження голосування сенатори підтримали процедурну пропозицію 62 голосами проти 28, перевищивши поріг у 60 голосів для просування законопроєкту. Утім поки не відомо, коли палата з 100 членів проголосує за остаточне прийняття.

Російські військові обстріляли Авдіївку та Курахове — загинула жінка

Російські військові 8 лютого обстріляли Авдіївку та Курахове. Внаслідок обстрілу в Авдіївці загинула 72-річна жителька. Про її смерть повідомила жінка, яка разом із нею переховувалась від російських обстрілів у підвалі.

Про це Суспільному Донбас повідомила речниця прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва.

"Війська РФ здійснили авіаудар по житловому сектору Авдіївки. Від влучання засобу ураження по багатоквартирному будинку загинула місцева мешканка. Внаслідок обстрілу Курахового, ймовірно, зі реактивної системи залпового вогню "Смерч" пошкоджені багатоквартирні будинки, спортивний комплекс, магазин та іншу інфраструктуру. Травмованих та загиблих немає", — уточнила речниця прокуратури.

Зеленський назвав зміни, яких очікує у ЗСУ найближчим часом

Про це Володимир Зеленський заявив у вечірньому звернені.

"На столі має з’явитися реалістичний, детальний план дій Збройних Сил України на 2024 рік. З урахуванням реальної ситуації на полі бою зараз і перспектив. Кожна бойова бригада на першій лінії повинна отримати ефективну західну зброю – має відбутися справедливий перерозподіл такої зброї на користь саме першої лінії фронту. Треба розв’язати проблеми з логістикою. Авдіївка не повинна чекати, поки генерали з’ясують, де в них на складах застрягли дрони. Кожен генерал має знати фронт. Якщо генерал не знає фронту, він не служить Україні", — заявив Зеленський.

Він також додав, що має бути виправлена надмірна та невиправдана чисельність у штабах.

"Треба побудувати в армії дієву систему ротацій. За основу можна взяти досвід окремих бойових бригад Збройних Сил України та підрозділів Державної прикордонної служби України, де існує така система. Ротації – це обов’язково. Потрібне очевидне підвищення якості навчання воїнів – тільки навчені солдати на першій лінії. У структурі Збройних Сил створюється новий рід сил – Сили безпілотних систем. Повинен бути призначений перший командувач", — сказав Зеленський.

За словами президента, команду "перезавантаження Збройних Сил України" представить днями новопризначений головком Олександр Сирський.

Сенат ще раз повернеться до розгляду законопроекту на суму $95 млрд доларів, який також передбачає допомогу Україні

Як повідомляє Reuters, в середу Сенат США мав проголосувати за законопроєкт на суму 95,34 млрд доларів, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанському регіону. Розгляд документа мав відбутися після того, як республіканці заблокували компромісний законопроєкт, який також передбачав довгоочікуваний перегляд імміграційної політики.

Демократи і республіканці провели години, обговорюючи наступні кроки після того, як голосування провалилося, поки лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер не відправив законодавців додому з планами повернутися у четвер до розгляду пакета, який вилучає положення про імміграцію, але залишає без змін зовнішню допомогу.

"Ми повернемося завтра опівдні і, сподіваюся, це дасть республіканцям час, який їм потрібен, — сказав Шумер. — Ми проведемо це голосування".

Законопроєкт про безпекову допомогу включає $61 млрд для України, яка бореться з російським вторгненням, $14 млрд для Ізраїлю в його війні проти ХАМАС і $4,83 млрд для підтримки партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, в тому числі Тайваню, і стримування агресії з боку Китаю.

Зеленський призначив Сирського головнокомандувачем ЗСУ

Про це президент повідомив у вечірньому зверненні.

"Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Ретельно підбирається кожен, чий досвід зараз послужить оновленню Збройних Сил", — розповів Зеленський.

Він додав, що провів десятки розмов із командирами різного рівня зокрема із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.

"Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача – бойового командувача – генерал-полковника Олександра Сирського. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції. Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України", — зазначив президент.

В команді головнокомандувача ЗСУ чекають на указ президента щодо звільнення Залужного

Про це Суспільному повідомив співрозмовник в Генштабі ЗСУ.

Читайте також: Зміна керівництва ЗСУ: Зеленський подякував Залужному за службу, але указу про його звільнення поки немає

Залужний повідомив про "важливу розмову" з Верховним Головнокомандувачем

"Щойно ми зустрілись з Верховним Головнокомандувачем. Важлива та серйозна розмова. Прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії. Я пишаюсь кожним та кожною в Збройних Силах України, які захищають майбутнє наших дітей. Усіма солдатами, сержантами та офіцерами. Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх", — написав Валерій Залужний у Telegram.

Міністр оборони Умєров подякував головнокомандувачу ЗСУ за роботу

Про це голова Міністерства оборони України написав у Facebook.

"Генералу Валерію Залужному випало одне з найскладніших завдань – керувати Збройними Силами України під час Великої Війни з Росією. Збройні Сили України разом з усім Народом нашої країни продемонстрували всьому світові, що Україна – буде боротись за своє та за своїх, незважаючи на те, з яким ворогом має справу. Але війна не залишається однаковою. Війна змінюється та вимагає змін. Бойові дії 2022, 2023 та 2024 – це три різні реальності. 2024 принесе нові зміни, до яких мусимо бути готові. Потрібні нові підходи, нові стратегії. Сьогодні було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних Сил України", — написав Умєров.

Зеленський зустрівся з Залужним та запропонував йому лишатися й надалі в команді

Про це президент повідомив у Telegram.

"Зустрівся з генералом Валерієм Залужним. Подякував за два роки захисту України. Обговорили, якого оновлення потребують Збройні Сили України. Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних Сил України. Час для такого оновлення – саме зараз. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді. Обов'язково переможемо", — зазначив Зеленський.

Парламент Італії затвердив рішення про військову допомогу Україні у 2024 році

Палата депутатів парламенту Італії схвалила рішення уряду щодо продовження на рік військової допомоги Україні.

За відповідне рішення проголосували 218 з 400 членів нижньої палати парламенту, повідомляє ANSA.

Документ продовжує військову допомогу Києву до кінця 2024 року. Сенат схвалив це рішення у січні.

"Італія знову вирішила бути на боці свободи країн і поваги до міжнародного права з метою досягнення, відповідно до позиції союзників по НАТО і ЄС, справедливого і тривалого миру", — сказав міністр оборони Італії Гвідо Крозетто після схвалення цього указу урядом у грудні.

На Львівщині знешкодили бойову частину російської ракети, яку сили ППО збили неподалік будинків

На Львівщині вибухотехніки знешкодили бойову частину ракети, уламки якої після роботи ППО впали у полі, за 400 метрів від будинків в селі у Стрийському районі. Тоді бойова частина не здетонувала. Після роботи фахівців на місці утворилася вирва.

Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

"На фото – результат дуже копіткої роботи наших вибухотехніків. Така вирва залишилася після такого, як фахівці знешкодили бойову частину poсійської ракети, яка впала вчора у полі в одному зі сіл Стрийського району. Низький уклін фахівцям ДСНС: вони змогли майстерно знищити бойову частину і не зашкодити ні людям, ні будинкам, розташованим за 400 метрів від цього місця", — каже очільник Львівської ОВА.

Повітряну тривогу на Львівщині оголосили о 05:59. О 07:32 у Дрогобичі пролунали вибухи. Там зафіксували влучання у промисловий об'єкт. Близько 09:30 пожежу на промисловому об'єкті у Дрогобичі загасили. Також одну ракету сили ППО збили у Стрийському районі Львівщини. Жертв та травмованих там немає. Жодні об'єкти не пошкоджені.

Російська армія обстріляла Ромашкове на Херсонщині: поранений чоловік

Російські військові атакували Ромашкове Херсонської області. Поранений місцевий житель.

Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

За інформацією обласної військової адміністрації, 58-річний чоловік потрапив під удар на подвірʼї будинку. Його доставили до лікарні з вибуховою травмою та пораненням скроні.

Пілот Владислав Риков загинув під час виконання бойового завдання

30-річний військовий пілот, майор Владислав Риков, загинув 7 лютого в районі Курахового на Донецькому напрямку, де виконував бойове завдання на Су-25.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Харківського державного авіаційного виробничого підприємства.

"Владислав народився і виріс у Харкові, навчався в Авіаційному навчальному кадетському центрі ім. Данила Дідика, потім закінчив Харківський національний університет повітряних сил імені І. Кожедуба. Проходив службу у 299-ій бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. Владислав Риков — повний кавалер ордена "За мужність". Він — син керівника ГО "Цивільний повітряний патруль" Юрія Сагайдачного. У героя залишилися дружина та маленька дочка", — йдеться в дописі.

Передавав дані про дислокацію підрозділів ЗСУ. Миколаївця судитимуть за двома статтями

У Миколаєві судитимуть чоловіка, який передавав росіянам дані про місця дислокації підрозділів ЗСУ. Підозрюваний також поширював антиукраїнські матеріали у соцмережах.

Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура.

За даними слідства, впродовж 2023 року 42-річний чоловік збирав та розповсюджував інформацію через створений канал у "Telegram" про місця розташування військових частин та підрозділів Збройних Сил України у місті. Він передавав розвіддані у вигляді відміток на карті та графічних координат через створений канал.

Крім цього підозрюваний розповсюджував інформацію, у якій підтримував Росію та виправдовував її військову агресію проти України.

РФ обстріляла Селидове 8 лютого С-300 та північнокорейськими ракетами КN-23 — поліція

Російські військові вночі, 8 лютого, попередньо обстріляли Селидове на Донеччині ракетами КN-23 та С-300. Загалом по місту, за висновками експертів, випустили 8 ракет.

Про це повідомила поліція Донеччини.

"Окупанти вдарили по місту 8-ма ракетами. Попередньо, Росія застосувала для удару ракети КN 23 та С-300", — йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури Донеччини, чотири з восьми ракет, випущених вночі по Селидовому, за попередніми даними, зроблені у Північній Кореї "КN-23", інші чотири – "С-300".

"У подальшому зібрані докази будуть направлені на відповідні експертизи. Прокуратура відкрила провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України)", — уточнили у прокуратурі.

Внаслідок нічної атаки в Одесі пошкоджено п’ять будинків, серед яких заклад профтехосвіти

В Одесі внаслідок дронової атаки вночі 8 лютого наразі зафіксовано пошкодження п'яти будівель.

Про це повідомили в Одеській міській раді.

Серед пошкоджених будинків три — житлові. Також суттєвих ушкоджень зазнала будівля закладу профтехнічної освіти.

"Співробітники Приморської районної адміністрації обходять багатоквартирні та приватні домоволодіння навколо та надають консультації щодо пакета документів, який у разі потреби необхідно зібрати для оформлення допомоги", — додали в міськраді.

Також за допомогою можна звертатися до Приморської районної адміністрації: вул. Канатна, 134 з 08:30 до 17:30 або за телефоном: (048) 705-75-00.

Уночі 8 лютого армія РФ поцілила по цивільній інфраструктурі Одеси. Пошкоджень зазнали багатоповерхівка, навчальний заклад. Поранення отримали двоє патрульних, які прямували на місце влучання.

За добу Сили оборони знищили танк, п'ять гармат та ліквідували 57 військових РФ на лівобережжі Херсонщини

Упродовж минулої доби Сили оборони на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області ліквідували 57 російських військових.

Про це у Telegram повідомили Сили оборони півдня.

Також повідомляється, що українські захисники знищили танк, п'ять гармат, два міномети та 12 одиниць автомобільної техніки російської армії.

Фінляндія закрила кордон з РФ ще на два місяці

Уряд Фінляндії ухвалив рішення продовжити термін закриття кордону з Росією ще на два місяці — до 14 квітня.

Про це повідомляє Yle.

Дія попереднього рішення про закриття кордону закінчується 11 лютого.

Закриття пунктів пропуску на кордоні з РФ у Фінляндії обґрунтовують тим, що Росія переправляє прохачів притулку на кордон, щоб чинити тиск на Фінляндію.

Шуфричу повідомили підозру у фінансуванні Росгвардії у Криму

За матеріалами Державного бюро розслідувань народному депутатові Нестору Шуфричу, якого підозрюють у державній зраді, повідомили про нову підозру за фінансування Росгвардії у Криму.

Про це повідомляє ДБР.

"Працівники ДБР спільно з СБУ задокументували нові докази антиукраїнської діяльності народного депутата Нестора Шуфрича. За даними слідства, фігурант налагодив схему фінансування російських окупаційних угруповань у тимчасово анексованому Криму", — йдеться у повідомленні.

У ДБР зазначили, що Шуфрич платив гроші Росгвардії за воєнізовану охорону своєї елітної нерухомості у Криму. Тільки за 3 місяці 2016 року підконтрольна йому компанія сплатила за ці послуги понад пів мільйона російських рублів.

"Росгвардійці мали охороняти недобудований профілакторій загальною площею понад 4,5 тис. кв. м, розташований біля моря у селищі Сімеїз. Земельна ділянка площею понад 1,5 га, на якій розташований комплекс, входить до рекреаційної зони та межує з "дачею Медведчука", — повідомили у Бюро.

За даними слідства, нерухомість була придбана у підприємств, бенефіціарним власником яких була Оксана Марченко. Відповідну угоду підписала компанія, де виконавчим директором є особистий юрист Шуфрича.

"Згодом фігуранти організували підписання договору зі структурами Росгвардії на "охорону" об’єкта у Криму, за яким щомісяця переводило на рахунки окупантів сотні тисяч російських рублів. Крім того, підконтрольна Шуфричу компанія регулярно фінансувала бюджет РФ, сплачуючи податки та збори", — йдеться у повідомленні.

Під час обшуків в офісах афілійованих із нардепом комерційних структур і помешканнях фігурантів у Києві виявлено документацію, печатки та інші речові докази злочинної діяльності.

На підставі задокументованих фактів слідчі ДБР повідомили Нестору Шуфричу та його юристу про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів для притягнення винних до відповідальності.

У Єврокомісії вимагають від держав ЄС припинити нелегальний потік товарів до Росії

Європейський союз вимагає від урядів членів блоку терміново припинити нелегальний потік товарів до Росії на тлі прагнення Брюсселя взяти під контроль закриття лазівок у санкціях.

Про це повідомляє Politico із посиланням на лист, який був надісланий до столиць держав ЄС у середу, 7 лютого.

Як зазначається, Єврокомісія попередила союзників про необхідність "негайних, узгоджених і рішучих дій з боку всіх".

"Оскільки терпіння щодо порушників вичерпується, глава ЄК із питань фінансів Майред Макгіннес і глава Єврокомісії з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс, які підписали лист, заявили, що незабаром поділяться "детальною інформацією" про те, де компанії ухиляються від виконання санкцій", — мовиться у матеріалі.

Посадовці вказали, що до середини квітня проведуть зустрічі з лідерами держав Європейського союзу, щоб оцінити вжиті заходи. Хоча самі санкції узгоджуються на рівні ЄС, уряди відповідають за їхнє виконання під контролем Єврокомісії.

У листі пояснили, що санкційні товари з Європейського союзу потрапляють до РФ спочатку через держави, які не є членами блоку, а потім реекспортуються до Росії, а також через дочірні підприємства єврокомпаній, що працюють за межами спільноти для виробництва цих товарів.

Зазвичай це предмети та технології, які не є зброєю, але можуть бути використані у військових цілях і потрапити на поле бою.

Єврокомісія вивчає можливість створення органу ЄС з контролю за дотриманням санкцій, фактично перебравши цю функцію від урядів. Ця ідея набирає популярності і може бути на порядку денному президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, якщо вона буде призначена на другий термін.

У документі поінформували про те, що експорт заборонених товарів з Євросоюзу до держав, які не є членами ЄС, зріс із 3 мільярдів євро до початку вторгнення в Україну до 5,6 мільярда євро до середини 2023 року.

Посадовці закликали уряди "притягнути до відповідальності операторів ЄС, які активно підривають санкції Євросоюзу, де б вони не діяли", й утримати компанії від використання лазівок у санкціях.

Макгіннес також радить зв'язатися з компаніями, які беруть участь у виробництві санкційних товарів, щоб підштовхнути їх до більш ретельної перевірки своїх ланцюгів постачання на відповідність санкційним правилам ЄС.

Національні органи влади повинні ділитися інформацією про компанії та фізичних осіб з країн, що не входять до ЄС, які можуть бути причетні до використання лазівок у санкціях, а також "проявляти особливу пильність" щодо винятків із санкцій, які можуть погіршити проблему, додали у листі.

ЗСУ знищили російський "Алігатор" поблизу Авдіївки

На Авдіївському напрямку українські військові спалили російський гелікоптер "Алігатор" 7 лютого.

Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

"7 лютого в операційній зоні ОСУВ "Таврія" воїни одного з механізованих підрозділів знищили російський ударний вертоліт Ка-52. Ворожий "Алігатор" з екіпажем був уражений із ПЗРК та удобрив ґрунт на Авдіївському напрямку", — зазначив бригадний генерал.

Він також уточнив, що російські військові зосередили наступ на Новопавлівському, Авдіївському та Оріхівському напрямках.

У Нікополі на Дніпропетровщині невідомі розстріляли автомобіль заступника міського голови, він загинув на місці

8 лютого близько 9-ї ранку до поліції надійшло повідомлення, що невідомий розстріляв автомобіль, який належить заступнику міського голови Нікополя на Дніпропетровщині.

Про це йдеться на сайті поліції Дніпропетровщини.

На місці події поліцейські встановили, що нападник застосував невстановлену зброю, в результаті чого автомобіль загорівся. Після гасіння пожежі в салоні було виявлено тіло 59-річного чоловіка.

Поліцейські встановили прикмети нападника. Наразі триває збір та аналіз речових доказів, проводяться оперативно-розшукові заходи для затримання підозрюваного.

Відомості за даним фактом внесені до ЄРДР за пунктом 5 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

Законопроєкт щодо мобілізації повинен бути про справедливість — Данілов

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов наголосив, що законопроєкт стосовно мобілізації повинен бути справедливим.

Про це посадовець повідомив у ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Принципово важливою є річ, яка фундаментальна. Закон щодо мобілізації, який мають прийняти, він повинен бути про справедливість. Мобілізація має бути справедлива", — зазначив Данілов.

Як підкреслив секретар РНБО, "не може бути так, що одні боронять державу, а інші спостерігають з-за рогу, чим все закінчиться".

Українським коридором рушило судно з гуманітарною пшеницею для Нігерії

Українським "зерновим коридором" рушив балкер SKY GATE з 25 тис. тонн гуманітарної пшениці для Нігерії.

Про це 8 лютого повідомили у Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Як зазначили у міністерстві, це перше судно у цьому році, яке зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН в рамках програми Grain From Ukraine.

"За пів року з портів Великої Одеси експортовано понад 15 млн тонн українських зернових вантажів. І ми відновлюємо постачання гуманітарної пшениці в рамках програми Grain From Ukraine для країн, які опинились на межі голоду", — зазначив Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр з відновлення України.

Співпрацювали з росіянами. На Франківщині заочно судитимуть підозрюваних у колабораціонізмі — СБУ

В Івано-Франківську заочно судитимуть чоловіка й жінку, які співпрацювали з окупаційною владою РФ на Херсонщині.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Служби безпеки України в області.

"Йдеться про помічника голови адміністрації Каховки та голову адміністрації Зеленопідської сільської громади Каховського району", — повідомили у пресслужбі відомства.

Слідчі СБУ завершили розслідування та передали до суду матеріали на людей, які працювали на окупаційний режим РФ на тимчасово окупованих територіях Херсонщини.

Окупанти заявили про збитий дрон над територією Криму

У Міноборони Росії заявили про нібито збиття безпілотного літального апарату над територією окупованого Криму.

Про це йдеться у повідомленні російського оборонного відомства.

"Сьогодні вночі припинено спробу київського режиму здійснити терористичну атаку із застосуванням БПЛА літакового типу по об'єктах на території Російської Федерації", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що черговими засобами ППО БпЛА знищено над територією Криму.

Маркарова: Сенат сьогодні розгляне "чистий" законопроєкт про допомогу Україні — без фінансування безпеки кордонів США

Пані посол у Сполучених Штатах Оксана Маркарова заявила, що американський Сенат 8 лютого о 19:00 за київським часом розгляне "чистий" законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, до якого не входить фінансування безпеки кордонів США.

Про це дипломатка повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Маркарова нагадала, що великий пакет (Україна, Ізраїль, Тайвань, міграційна реформа) було "очікувано не підтримано" через відсутність голосів за угоду щодо безпеки кордонів, над якою перемовники працювали останні місяці.

"Саме тому ще до голосування за великий пакет комітет з асигнування опублікував документ "на заміну", що передбачає виключно міжнародну допомогу Україні (60,06 мільярдів доларів) Ізраїлю і Тайваню", — зазначила пані посол.

Дипломатка пояснила, що Сенат підтримав процедурне рішення за перегляд рішення з голосування, котре потрібне для винесення на розгляд питання стосовно припинення дебатів і голосування по суті "чистого" законопроєкту про міжнародну допомогу США  без безпеки кордонів. Для цього потрібно буде 60 голосів.

"Вечірнє засідання (Сенату — Ред.) закрито, лідер більшості Шумер оголосив, що має намір винести на голосування питання про припинення дебатів щодо законопроєкту про міжнародну допомогу США, який включає Україну, Ізраїль й держави Індо-тихоокеанського регіону, о 12:00 (19:00 за Києвом) 8 лютого", — додала Маркарова.

Продавали довідки про інвалідність для виїзду за кордон: у Києві поліція затримала підозрюваних

У Києві правоохоронці викрили колишню посадовицю міжрайонної Медико-соціальної експертної комісії та лікаря-експерта з хірургії міжрайонної МСЕК. Їх підозрюють у підробленні документів та допомозі чоловікам призовного віку виїхати з України.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління Національної поліції Києва.

Слідство встановило, що жінка разом зі спільником організувала незаконну діяльність. Підозрювані підроблювали офіційні документи, а саме — акти огляду медико-соціальної експертної комісії.

"Вони вносили неправдиві відомості про присвоєння третьої групи інвалідності, що давало змогу чоловікам призовного віку виїхати за кордон та ухилитись від мобілізації", — йдеться у повідомленні.

Наразі, фігурантам повідомлено про підозру за низкою статей Кримінального кодексу України:

ч.2 ст.332 — незаконне переправлення осіб через державний кордон України службовою особою з використанням службового становища

ч.5 ст.27 — види співучасників (особа, яка сприяла вчиненню кримінального правопорушення іншими співучасниками)

ч.2 ст.28 — вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою

ч.1 ст.366 — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Підозрюваним загрожує до семи років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Наразі досудове розслідування триває.

Напередодні виборів РФ на ТОТ Херсонщини посилили так звані "профілактичні заходи"

На тимчасово окупованій Херсонщині російські військові продовжують чинити тиск. Напередодні виборів президента РФ залучили росгвардію та поліцію для проведення так званих "профілактичних робіт".

Про це телемарафоні "Суспільне. Спротив" розповів перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

За його словами, проводяться постійні заходи, які спрямовані на "інтеграцію" українців та створення дитячих воєнізованих таборів.

"Такі як "Рух перших" і "Юнармія" добре фінансуються і працюють саме для того, щоб залучати наших дітей до проросійських рухів. Їм постійно розповідають альтернативну версію історії України, Росії та світу. З дітьми проводять зустрічі з представниками поліції, слідчого комітету та російськими військовими, які нібито "герої". Постійно привозять молодь з РФ та проводять зустрічі з українськими підлітками. Підлітки мають відвідувати пам’ятники другої світової війни, де їм розповідають, як разом спільно перемогли фашистів і зараз історія повторюється", — каже Соболевський.

Також посадовець розказав, що російські військові змушують людей, які були поранені внаслідок обстрілів РФ, писати заяви про побутові травмування. І таких випадків, за його словами, стає все більше.

Раніше, рух опору "Жовта Стрічка" повідомили, що у тимчасово окупованому Генічеську на Херсонщині школярів залучають до зустрічей з так званими "героями СВО". Таким чином намагаються навчити дітей "любити" країну-окупанта.

Центр національного спротиву повідомив, що на ТОТ Херсонщини до дня студента у так званих "молодіжних центрах" організували "інтелектуальну" гру "Росквіз". Участь у вікторині була примусовою і кожен "навчальний заклад" мав план з визначеної кількості студентів, які мали бути присутніми.

Британія продовжить безмитну торгівлю з Україною до 2029 року

Уряд Великої Британії продовжить безмитну торгівлю з Україною до 2029 року.

Про це повідомляється на сайті британського уряду.

“Велика Британія продовжуватиме робити все від неї залежне, щоб підтримувати боротьбу України проти вторгнення Путіна стільки, скільки буде потрібно”, — наголосив заступник міністра з питань торговельної політики Великої Британії Грег Хендс.

Повідомляється, що більшість торгівлі між Великою Британією та Україною залишатиметься безмитною принаймні до 2029 року.

Це зобов’язання є частиною зусиль Великої Британії щодо підтримки України після повномасштабного вторгнення Росії, яке порушило ланцюжки постачання та транспортні шляхи, вплинуло на експорт товарів з України.

“Два роки тому Велика Британія стала першою країною, яка скасувала мита на всю торгівлю з Україною. Сьогоднішнє оголошення про значне продовження цієї угоди свідчить про те, що Велика Британія продовжує відігравати цю провідну роль, надаючи українському бізнесу та експортерам таку необхідну економічну підтримку та впевненість”, — йдеться в оприлюдненій на сайті заяві.

Хендс офіційно підпише угоду про продовження заходів лібералізації з віцепрем’єр-міністром – міністром економічного розвитку і торгівлі Юлією Свириденко під час онлайн церемонії у четвер, 8 лютого.

У травні 2022 року Велика Британія скасувала всі мита згідно з Угодою про вільну торгівлю між Великою Британією та Україною до березня 2024 року. За цим прецедентом послідували подібні ініціативи з боку ЄС та інших партнерів.

Командувач Сухопутних військ Сирський відвідав Бахмутський напрямок

Генерал-полковник Олександр Сирський вчергове відвідав українських військових, які перебувають на Бахмутському напрямку.

Про це повідомили в Telegram Сухопутних військ ЗСУ.

Російська армія, як зазначили у Сухопутних військах, намагається прорвати українську оборону в районі Часового Яру та штурмує малими групами під прикриттям дронів та артилерії, застосовує дрони-камікадзе та засоби радіоелектронної боротьби.

"Ситуація напружена, вимагає постійного контролю за обстановкою та оперативного прийняття рішень безпосередньо на місцях. Командувач заслухав командирів бригад щодо актуальної обстановки, провів оцінку ефективності вогневого ураження та розглянув нові способи підвищення вогневих спроможностей наших військ", — йдеться у повідомленні.

Генерал-полковник з командирами частин та підрозділів обговорив імовірну тактику дій військових РФ та варіанти подальшого розвитку боїв, аби не допустити просування російської армії вперед.

"За результатами роботи на Бахмутському напрямку генерал-полковник Олександр Сирський прийняв низку рішень. Зокрема, щодо зосередження основних зусиль на загрозливих напрямках та застосування маневру вогневими засобами", — розповіли у Сухопутних військах.

Ключовим пріоритетом для української армії є збереження життя воїнів та мінімізація втрат, додав Сирський.

З FPV-дронів та мінометів: війська РФ обстріляли громаду на прикордонні Чернігівщини

Російські війська 7 лютого завдали ударів по Семенівській громаді.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Семенівська громада: зафіксували обстріл FPV-дроном камікадзе в районі села Семенівка та сім вибухів, ймовірно, з міномета 120 мм в напрямку села Блешня.

Інформація про поранених та загиблих внаслідок обстрілів серед місцевого населення, не зафіксували.

В Одесі через атаку РФ травмувалось двоє патрульних

Під час атаки РФ по Одесі травмувалось двоє патрульних, які прямували на місце влучання для надання допомоги людям.

Про це повідомили у Силах оборони півдня.

Правоохоронці отримали мінно-вибухові травми під час повторного вибуху. Їх госпіталізували, стан стабільний.

Армія РФ поцілила по цивільній інфраструктурі Одеси. Через удар безпілотника пошкоджено недобудовану багатоповерхівку — там вибило скло. Також є пошкодження навчального закладу — пробитий дах, перекриття, вибиті вікна.

Повітряна атака на Одесу тривала приблизно годину. Тривога почалась 7 лютого о 23:57 та закінчилась 8 лютого 0:56. У місці за цей час пролунало кілька сильних вибухів.

Армія РФ завдала удару з артилерії та безпілотниками: як минула доба на Миколаївщині

Протягом доби російська армія атакувала Миколаївщину з артилерії та дронами. Обстріли зафіксували в Очаківській й Куцурубській громадах та обласному центрі. Травмованих та загиблих немає. Крім того, над Миколаївщиною сили ППО знищили три ударних безпілотники типу "Shahed 131/136".

Про це йдеться в ранковому зведенні Миколаївської обласної військової адміністрації.

Миколаїв

У ніч проти восьмого лютого російські війська безпілотниками атакували цивільну інфраструктуру Миколаєва. Пошкоджені понад 20 житлових будинків, промисловий об'єкт та спорткомплекс.

"Внаслідок влучань відбулось займання на території промислового підприємства та приватного будинку. Підрозділами ДСНС пожежі було оперативно ліквідовано. Постраждалих немає", — додали у військовій адміністрації.

Миколаївський район

Сьомого лютого о 07:56 та 08:54 артилерійські обстріли зафіксували по акваторії Очаківської громади. Вже о 10:05, 10:51 та 15:48 армія Росії вдарила з артилерії по населених пунктах Куцурубської громади.

"Внаслідок чого пошкоджено житловий будинок. Постраждалих немає", — додали в ОВА.

За даними відомства, сьомого лютого о 09:14 удару безпілотниками типу "Ланцет" зазнав населений пункт Куцурубської громади, а о 09:25 FPV-дрон вдарив по береговій лінії. Загиблих та поранених немає.

Крім того, над Миколаївщиною сили протиповітряної оборони знищили три ударних безпілотники типу "Shahed 131/136".

За інформацією районних військових адміністрацій та оперативного командування "Південь".

Упродовж доби армія РФ завдала 176 ударів по 20 населених пунктах Запорізької області

Протягом минулої доби, 7 лютого, російські військові атакували 20 населених пунктів Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 8 лютого, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Загалом армія РФ завдала 176 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • авіаційні — по Оріхову й Новодарівці;
  • 67 безпілотниками атакувала Новоандріївку, Гуляйполе, Чарівне, Червоне, Малу Токмачку, Левадне, Степове, Лобкове та Кам'янське;
  • 107 разів застосувала артилерію по Залізничному, Новоданилівці, Білогір'ю, Левадному, Полтавці, Роботиному, Лук'янівському, Кам'янському, П'ятихатках та інших прифронтових містах і селах.

На Вінниччині уламки БпЛА спричинили пожежу на інфраструктурному об'єкті

Вночі на Вінниччині уламки збитих БпЛА спричили пожежу на одному з інфраструктурних об'єктів. Про це повідомили Сили оборони півдня України.

Вогонь вдалося локалізувати. Рятувальники завершують роботи з ліквідації пожежі. Травмованих немає.

Сили ППО знищили два БпЛА-"камікадзе" типу "Shahed-131/136", які були випущені з акваторії Чорного моря та тимчасово окупованої Херсонщини, повідомляють Сили оборони півдня.

Повітряна тривога в області розпочалася 7 лютого о 23:18 та тривала до 01:00.

Щомісяця пошкодження цивільної інфраструктури внаслідок російських обстрілів Херсонщини зростає — ОВА

За підрахунками обласної військової адміністрації на Херсонщинівнаслідок російських обстрілів пошкодження цивільної інфраструктури щомісяця зростає на 6 %.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

За словами Толоконнікова, складати акти про всі руйнування поки можливості немає, адже російська армія щодня обстрілює цивільну інфраструктуру.

"Ми не все можемо складати акти про всі руйнування, тому що це в небезпечних населених пунктах. Руйнування відбуваються кожного дня і вони збільшуються. Через постійні обстріли, навіть не має змоги відновлювати електропостачання", — каже Толоконніков.

У безпосередній близькості до лінії фронту залишається від п'яти до 10 % людей. Зокрема, у передмісті Херсона, у Бериславському районі, Дар'ївській та Тягинській громадах, серед них дітей — вже немає, повідомив керівник пресофісу ОВА.

Як сказав Толоконніков, за період деокупації пошкоджено 25 тисяч будинків.

Армія РФ з мінометів та артилерії обстріляла чотири громади Сумщини

Вночі 8 лютого російська армія здійснила п'ять обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 18 вибухів.

Про це повідомили в Сумській ОВА.

Обстрілів зазнали Великописарівська, Шалигинська, Есманьська, Дружбівська громади.

  • Великописарівська громада: російські війська били з мінометів (6 вибухів).
  • Шалигинська громада: здійснено артобстріл (6 вибухів).
  • Есманьська громада: зафіксовано обстріли з мінометів (4 вибухи).
  • Дружбівська громада: 2 міни скинула армія РФ на територію громади (2 вибухи).

За добу армія РФ 60 разів атакувала Херсонщину: поранені троє людей

Російські військові протягом доби 7 лютого 2024 року 60 разів обстріляли Херсонську область.

Про це йдеться в Telegram голови обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна.

За даними Прокудіна, за добу армія РФ випустила по області 233 снаряди з артилерії, мінометів, РСЗВ, танків, безпілотників та авіації. Поцілили по житлових кварталах, поранені троє людей.

Авіація Сил оборони завдала 6 ударів по окупантах РФ — Генштаб

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російського окупаційного війська.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 8 лютого.

Підрозділи ракетних військ завдали ударів по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 складах боєприпасів окупантів РФ.

За добу російське військо втратило 910 військових — Генштаб

Станом на ранок 8 лютого загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 392 380 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 910 військових.

Обстріл з артилерії та збитий БпЛА. Безпекова ситуація на Дніпропетровщині станом на ранок 8 лютого

У ніч на 8 лютого російські військові декілька разів обстрілювали з артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини. Також скерували на Криворіжжя БпЛА.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, з артилерії били по одному з сіл у Мирівській громаді. Загиблих та поранених внаслідок обстрілу там немає.

Також вночі сили протиповітряної борони знищили у небі над Криворізький районом безпілотник.

В інших районах Дніпропетровщини ніч минула без обстрілів, написав посадовець.

Над Одещиною вночі збили пʼять безпілотників: є влучання

У ніч на 8 лютого армія РФ атакувала Одещину дронами-камікадзе типу "Shahed-131/136". Сили протиповітряної оборони збили над регіоном пʼять БпЛА.

Про це повідомили у Силах оборони півдня.

"Ворог спрямував БпЛА-камікадзе типу "Shahed-131/136" з акваторії Чорного моря та тимчасово окупованої Херсонщини на три регіони", — йдеться у повідомленні.

Відбулись влучання: армія РФ поцілила по цивільній інфраструктурі Одеси. Люди не ушкоджені.

Через удар безпілотника пошкоджено недобудовану багатоповерхівку — там вибило скло. Також є пошкодження навчального закладу — пробитий дах, перекриття, вибиті вікна.

Повітряна атака на Одесу тривала приблизно годину. Тривога почалась 7 лютого о 23:57 та закінчилась 8 лютого 0:56. У місці за цей час пролунало кілька сильних вибухів.

Російське військо вночі обстріляло Селидове. Під завалами є людина

Військові РФ близько 00:30 8 лютого обстріляли місто Селидове Донецької області. Під завалами понівеченої будівлі перебуває людина.

Про це повідомили в Селидівській МВА.

"В результаті обстрілу постраждали/частково зруйновано заклади освіти (під завалами знаходиться сторож закладу), багатоповерхові житлові будинки", — йдеться у повідомленні.

Всі служби працюють на місцях обстрілу.

Повітряні Сили: вночі збили 11 із 17 "шахедів"

У ніч проти 8 лютого сили протиповітряної оборони у межах Миколаївської, Одеської, Вінницької та Дніпропетровської областей збили 11 із 17 "шахедів", якими Росія атакувала Україну.

Про це зранку повідомили у Повітряних Силах.

Зазначається, що у ніч на 8 лютого росіяни завдали удару 17-ма ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з мису Чауда – Крим. До відбиття повітряного нападу залучали зенітні ракетні підрозділи і мобільні вогневі групи Повітряних Сил та Сил оборони України.

"В результаті бойової роботи знищено 11 "шахедів" у межах Миколаївської, Одеської, Вінницької та Дніпропетровської областей", — йдеться у повідомленні.

Генштаб: на Авдіївському напрямку українські захисники відбили 40 атак

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 8 лютого.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність, щоб не допустити перекидання українських військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 3 атаки біля Синьківки та Іванівки Харківської області, де росіяни намагалися прорвати оборону українських військ.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 9 атак окупантів РФ в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 8 атак окупантів РФ неподалік Іванівського та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати військо РФ, яке не полишає спроб оточити Авдіївку. Українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи росіянам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 27 атак в районах Новобахмутівки, Авдіївки та ще 13 атак біля Невельського та Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати окупантів РФ неподалік Красногорівки, Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 22 атаки.

На Шахтарському напрямку військо РФ наступальних (штурмових) дій не вело.

На Запорізькому напрямку українські захисники відбили 2 атаки росіян західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ РФ. Незважаючи на значні втрати, військо РФ не полишає спроб вибити українські підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби росіяни здійснили 4 безуспішні штурмові дії.

Водночас українські воїни активними діями завдають окупаційним військам РФ втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії фронту.

Генштаб: вночі збили 11 "шахедів", на фронті за добу — 92 бойових зіткнення

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 17 БпЛА типу “Shahed-136/131”. ППО знищила 11 ударних БпЛА було. На фронті протягом минулої доби відбулося 92 бойових зіткнення. На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 40 атак. Загалом військо РФ завдало 51 ракетний та 80 авіаційних ударів, здійснило 89 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 8 лютого.

Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення, серед яких є діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура в Київській, Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Хмельницькій та Львівській областях.

Авіаційних ударів зазнали Яблунівка Сумської області; Табаївка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Олександропіль, Авдіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Старомайорське Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Горностаївка, Зміївка, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

NYT: Сенат оголосив перерву для голосування щодо допомоги Україні та Ізраїлю

У середу республіканці в Сенаті США не змогли ухвалити законопроєкт про поєднання десятків мільярдів доларів допомоги Україні та Ізраїлю із заходами безпеки на кордоні. Сенат збереться для голосування вдень у четвер, 8 лютого, за Вашингтонським часом. Про це пише газета The New York Times.

Після сьомої години вечора демократ Чак Шумер сказав, що Сенат збирається припинити роботу, щоб "дати нашим колегам-республіканцям ніч, щоб розібратися" над законопроєктом. Він додав, що Сенат проведе голосування щодо іноземної допомоги у четвер вдень.

Як пише газета, попри затримку, "були проблиски надії", що пакет допомоги для України та Ізраїлю врешті-решт зрушить з місця і буде ухвалений протягом кількох днів.

Законопроєкт вже не включає виділення коштів на розвʼязок проблеми на південному кордоні, а передбачає направлення 60,1 мільярда доларів в Україну на її війну проти російської агресії, 14,1 мільярда доларів на безпекову допомогу Ізраїлю та 10 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу цивільним особам у глобальних кризах, включаючи палестинців і українців.

Через атаку дронів на Одесу є пошкодження — ОВА

Внаслідок нічної дронової атаки на Одесу є пошкодження цивільної інфраструктури, повідомив керівник ОВА Кіпер. Обійшлося без загиблих та постраждалих.

Внаслідок удару безпілотника пошкоджена недобудована багатоповерхівка та навчальний заклад. Пожеж немає. На місцях відповідні служби. Підрозділи ППО відпрацювали по переважній більшості цілей, додав Кіпер.

Є влучання в Миколаєві — Сєнкевич

Міський голова Миколаєва Сєнкевич повідомив про влучання, не уточнивши деталей. Згодом він додав, що у місті є займання у приватному секторі. На місці працюють відповідні служби.

У Миколаєві лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В командуванні Повітряних сил ЗСУ заявляли про атаку безпілотників на область країни. Нині в регіоні триває повітряна тривога.

В Одесі лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Командування Повітряних сил ЗСУ попереджало про атаку безпілотників на півдні країни. Нині в регіоні оголошена повітряна тривога.

На початок