Справа Князєва: адвокат Горецький визнав вину і пішов на угоду із САП

Справа Князєва: адвокат Горецький визнав вину і пішов на угоду із САП

Олег Горецький на судовому засіданні
. Олег Горецький на судовому засіданні, 18 травня 2023 року. Фото: Дарина Коломієць/Суспільне

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) виніс вирок спільнику колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва адвокату Олегу Горецькому у справі про отримання хабаря у 2,7 мільйона доларів.

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

"ВАКС 12 жовтня затвердив угоду між прокурором та Горецьким, згідно з якою суд визнав адвоката винним у пособництві в пропозиції службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, надати їй та третій особі неправомірну вигоду та наданні такої вигоди за вчинення службовою особою, в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, та в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища", — йдеться у повідомленні.

Відповідно до вироку суду, Горецькому призначено покарання у виді п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна. Водночас його звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком три роки на підставі ст. 75 КК УкраїниСуд приймає рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про примирення або про визнання вини, якщо сторонами угоди узгоджено покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, позбавлення волі на строк не більше п'яти років, а також узгоджено звільнення від відбування покарання з випробуванням..

"За умовами угоди із САП, Горецький зобов’язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази, а також перерахувати 21 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проект Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації — "Армія дронів", — йдеться у повідомленні.

Водночас вилучені під час розслідування кошти у сумі близько 29 млн грн також будуть перераховані на підтримку ЗСУ. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягується 350 тисяч доларів США.

Що відомо про корупційний скандал у Верховному суді

15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду. Правоохоронці затримали чинного голову Верховного суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларів.

Також голові Верховного суду Князєву та його спільникові – адвокату повідомили про підозру у справі щодо отримання хабаря.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило записи прослуховування голови Верховного суду Всеволода Князєва у справі щодо отримання ним хабаря.

16 травня у Верховному суді скликали позачерговий пленум. На пленумі зі 168 судів Верховного суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, "що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників".

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду.

18 травня Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Він мав перебувати під вартою до 14 липня.

Адвокати Князєва подали апеляцію, але суд її відхилив, залишивши колишнього голову Верховного суду під вартою. Водночас йому зменшили суму застави.

11 липня ВАКС залишив Всеволода Князєва під вартою із правом внесення застави у 75 мільйонів гривень.

20 липня суд першої інстанції залишив ексголову Верховного суду Всеволода Князєва під вартою до 8 вересня з альтернативою застави у 75 мільйонів гривень.

Апеляція ВАКС 26 вересня залишила ексголову Верховного суду Всеволода Князєва під вартою, але зменшила розмір застави із 55 до 45 мільйонів гривень.

11 жовтня ВАКС ще на два місяці продовжив тримання під вартою колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва. Втім суд зменшив заставу на 10 мільйонів гривень — тепер вона становить 35 мільйонів.

На початок