ВАКС продовжив термін утримання під вартою ексголові Верховного суду Князєву

ВАКС продовжив термін утримання під вартою ексголові Верховного суду Князєву

Ексклюзивно
Всеволод Князєв
. Фото: Віктор Ковальчук /УНІАН

У Вищому антикорупційному суді у вівторок, 11 липня, розглядали клопотання про продовження строків тримання під вартою ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву, якого підозрюють в отриманні неправомірної вигоди. Князєв залишиться в СІЗО до 8 вересня 2023 року. Водночас суд залишив можливість внесення застави у 75 млн грн, повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

На продовженні терміну арешту наполягали прокурори.

"Перший ризик — переховування від органів досудового розслідування. Цей головний ризик не змінився. Корупційний злочин, який інкримінується Князєву, відноситься до особливо тяжких", — зазначив на засіданні прокурор Олександр Омельченко. Він сказав, що Князєв може виїхати за кордон і має два паспорти для виїзду.

"Прошу суд задовольнити клопотання про продовження строку тримання під вартою щодо Всеволода Князєва строком на 60 днів і визначити альтернативний розмір застави 75 млн гривень", — заявив прокурор Олександр Омельченко.

Суд задовольнив клопотання сторони звинувачення про продовження строку тримання під вартою Князєва. Він залишатиметься у Київському СІЗО на 60 діб до 8 вересня 2023 року з можливістю внесення застави 75 мільйонів гривень.

Так само ВАКС продовжив запобіжний захід імовірному співучаснику Князєва Олегу Горецькому — утримання під вартою до 7 вересня із можливістю внесення застави у 80 млн грн.

Що відомо про корупційний скандал у Верховному суді

15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду. Правоохоронці затримали чинного голову Верховного суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларів.

Також голові Верховного Суду Князєву та його спільникові – адвокату повідомили про підозру у справі щодо отримання хабаря.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило записи прослуховування голови Верховного суду Всеволода Князєва у справі щодо отримання ним хабаря.

16 травня у Верховному суді скликали позачерговий пленум. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, "що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників".

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду.

18 травня Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Він мав перебувати під вартою до 14 липня.

Адвокати Князєва подали апеляцію, але суд її відхилив, залишивши колишнього голову Верховного суду під вартою. Водночас йому зменшили суму застави.

На початок