Суд відхилив апеляційну скаргу щодо зміни запобіжного заходу адвокату Горецькому, але зменшив розмір застави

Суд відхилив апеляційну скаргу щодо зміни запобіжного заходу адвокату Горецькому, але зменшив розмір застави

Важливо
Судове засідання у справі Олега Горецького, 8 серпня 2023 рік
. Судове засідання у справі Олега Горецького, 8 серпня 2023 рік. Фото: Дар'я Нематіан золбін/Суспільне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 8 серпня розглянула скарги сторони захисту на ухвалу слідчого судді ВАКС від 10 липня 2023 року про продовження у справі, в якій фігурує ексочільник Верховного суду Всеволод Князєв, щодо продовження запобіжного заходу адвокату Олегу Горецькому строку тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 80 млн грн.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

За результатами розгляду колегія суддів частково задовольнила апеляційні скарги сторони захисту, змінивши розмір застави, як альтернативи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, з 80 млн на 60 млн гривень.

Олег Горецький просив суд змінити йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт з насінням електронного браслета та зменшити розмір застави до 10 мільйонів гривень.

Горецький
Судове засідання у справі Олега Горецького, 8 серпня 2023 рік. Фото: Дар'я Нематіан золбін/Суспільне

Адвокати Горецького посилалися на необґрунтованість запобіжного заходу та погіршення здоров'я підзахисного. Сторона захисту надала суду нові медичні висновки стосовно стану здоров'я Олега Горецького. Також адвокати заявили, що застава не відповідає статкам Горецького, тож він не може її сплатити її та звернулися до суду з проханням про її зменшення.

Своєю чергою прокурор просив суд залишити рішення першої інстанції в силі. Він вважає, що більш м'який запобіжний захід не гарантує відповідну процесуальну поведінку Горецького. Також серед доводів прокурора — тиск на свідків та переховування підозрюваного.

Що відомо про корупційний скандал у Верховному суді

15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду. Правоохоронці затримали чинного голову Верховного суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларів.

Також голові Верховного Суду Князєву та його спільникові – адвокату повідомили про підозру у справі щодо отримання хабаря.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило записи прослуховування голови Верховного суду Всеволода Князєва у справі щодо отримання ним хабаря.

16 травня у Верховному суді скликали позачерговий пленум. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, "що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників".

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду.

18 травня Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Він мав перебувати під вартою до 14 липня.

Адвокати Князєва подали апеляцію, але суд її відхилив, залишивши колишнього голову Верховного суду під вартою. Водночас йому зменшили суму застави.

20 липня суд першої інстанції залишив ексголову Верховного суду Всеволода Князєва під вартою до 8 вересня з альтернативою застави у 75 мільйонів гривень.

На початок