Столтенберг назвав умову для вступу України в НАТО

Столтенберг назвав умову для вступу України в НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг
. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: АР

Обговорення умов приєднання України до Північноатлантичного альянсу можливе лише після її перемоги у війні з Росією. Допоки вона триває немає сенсу обговорювати вступ України до НАТО.

Про це пише The Guardian, з посиланням на заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, яку він зробив на саміті демократії в Копенгагені.

"Тільки якщо Україна переможе як суверенна і незалежна держава в Європі, є сенс обговорювати, коли і як Україна може стати членом НАТО", — наголосив Столтеберг.

Водночас генсек НАТО сказав, що "найактуальнішим завданням для Альянсу наразі є забезпечення перемоги України". І додав, що на майбутньому саміті Альянсу у липні, можливо буде погоджена багаторічна програма переходу України до стандартів НАТО.

"Я очікую, що ми погодимо багаторічну програму для України, де ми працюватимемо над тим, як допомогти Україні перейти від стандартів, доктрин і обладнання радянських часів до доктрин і обладнання НАТО, а також стати повністю сумісними з НАТО. І, звичайно, це також допоможе їм рухатися до членства в НАТО", — сказав Єнс Столтенберг.

Що відомо про перспективи вступу України в НАТО

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30-ти союзників.

Президенти 9 країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО. Серед них — лідери Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Також про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада. У Білому домі вважають, що вступ України в НАТО"не на часі".

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував подану Україною заявку на вступ до НАТО, заявивши, що євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

На початок