Це не локальне зіткнення і немає локального рішення: Резніков про війну і її закінчення

Це не локальне зіткнення і немає локального рішення: Резніков про війну і її закінчення

Резніков
. Міністр оборони України Олексій Резніков. Фото: Associated Press

Війна в Україні — це не локальне зіткнення і немає локального рішення, яке б поклало їй край. Результати війни матимуть наслідки для всього світу, тому в інтересах Європи — перемога України.

Про це виступаючи на Euro Defence Summit сказав міністр оборони Олексій Резніков, передає кореспондентка Суспільного.

"Багато хто вважав, що війни такого масштабу в Європі більше неможливі. Деякі європейські армії були роззброєні в обмін на російський газ. Потреби оборони були відсторонені. США стали головним донором безпеки Європи. Водночас Європа розвинула критичну залежність від Москви", — сказав він.

Резніков нагадав, що минулого місяця Раду безпеки ООН очолила Росія, яка "здійснює повномасштабну агресію та геноцид українського народу".

"Кремлю видали ордер на арешт за викрадення тисяч українських дітей. Проте Росія має право вето в міжнародних справах. Це чудова ілюстрація того, що механізм ООН у його нинішньому вигляді не відповідає глобальним викликам безпеці", — сказав міністр.

Він також зазначив, що Кремль вдався до відкритого ядерного шантажу: "Це останній цвях у труну ще одного компонента глобальної архітектури безпеки — договорів про нерозповсюдження ядерної зброї".

"Наша війна з Росією – це не локальне зіткнення. Немає локального рішення – тактики чи територіальної зміни – яке б поклало край цій війні. Насправді це зіткнення між цивілізаціями, і його результати матимуть наслідки для всього світу. Якщо російська агресія хоч якоюсь мірою вдасться, це надасть сил кожному режиму, зацікавленому у застосуванні сили, щоб добитися свого. Тому в найкращих інтересах Європи перемога України", — наголосив Резніков.

За словами міністра, зараз Україна виконує ту місію, для якої було створено НАТО.

"Україна є щитом Європи на сході від російської загрози. Ми знищуємо військову силу, яка націлилась на європейські цінності та свободи. Якщо ви хочете миру і безпеки для Європи, ми повинні рухатися вперед. По-перше, альтернативи Україні в НАТО немає. Балтійське море стане внутрішнім морем НАТО. Немає ніякої реальної альтернативи тому, щоб Чорне море також стало морем НАТО", — сказав він.

Що відомо про перспективи вступу України в НАТО

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30-ти союзників.

Президенти 9 країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО. Серед них — лідери Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Також про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада. У Білому домі вважають, що вступ України в НАТО"не на часі".

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував подану Україною заявку на вступ до НАТО, заявивши, що євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

На початок