Зеленський і Сі Цзіньпін вперше поговорили з початку вторгнення РФ: що відомо

Зеленський і Сі Цзіньпін вперше поговорили з початку вторгнення РФ: що відомо

Доповнено
Президент Володимир Зеленський.
. Президент Володимир Зеленський. Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський мав телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. За її підсумками сторони призначили дипломатичних представників: Павло Рябікін став послом України в КНР, а Китай відправить спеціального представника китайського уряду з питань Євразії.

"Провів тривалу змістовну телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном. Вірю, що вона, а також призначення Посла України в Китаї дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин", — написав президент у Твіттер.

Як повідомив президент, під час годинного спілкування обговорили весь комплекс актуальних питань двосторонніх відносин. Окрему увагу приділили шляхам можливої взаємодії з метою встановлення справедливого і сталого миру для України.

Зеленський додав, що ніхто не бажає миру більше, ніж український народ.

"Ми — на своїй землі і боремося за наше майбутнє, реалізовуючи невід’ємне право на самооборону. Мир має бути справедливим і стійким, заснованим на принципах міжнародного права та поваги до Статуту ООН. Не може бути жодного миру за рахунок територіальних компромісів. Територіальна цілісність України має бути відновлена в межах 1991 року", — наголосив президент.

Також під час розмови обговорили шляхи зміцнення українсько-китайського партнерства. До повномасштабного російського вторгнення Китай був торговельним партнером України номер один, додав Зеленський.

"Вірю, що наша сьогоднішня розмова дасть потужний імпульс для повернення, збереження та розвитку цієї динаміки на всіх рівнях.", — заявив глава держави.

Раніше президент України Володимир Зеленський запросив Сі Цзіньпіна до України. У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що станом на зараз інформації про потенційну зустріч Сі Цзіньпіна з президентом України немає.

Як коментують розмову у МЗС Китаю

Лідер КНР Сі Цзіньпін отримав запит від президента України Володимира Зеленського, тому цей дзвінок був ініційований Україною, заявили у МЗС Китаю.

Китай і Україна є стратегічними партнерами, йдеться у коментарі китайського МЗС. З моменту встановлення дипломатичних відносин 31 рік тому між Китаєм і Україною відносини стабільно розвиваються, заявили китайські дипломати. У МЗС КНР нагадали, що у липні 2021 року президент Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з президентом Зеленським.

“За останні роки міністри закордонних справ двох країн також неодноразово зустрічалися віч-на-віч або розмовляли по телефону. Починаючи з 2019 року, Китай уже кілька років поспіль залишається найбільшим торговельним партнером України. Водночас слід визнати, що COVID-19 та криза в Україні негативно вплинули на практичну співпрацю Китаю та України”, — йдеться у заяві китайської сторони.

Нинішня телефонна розмова свідчить про велике значення, яке Китай надає розвитку відносин з Україною, і про готовність Китаю підтримувати темпи співпраці в усіх сферах, заявили у МЗС країни.

Коментуючи війну в Україні, в МЗС КНР заявили, що “Китай як відповідальна велика країна та постійний член Ради Безпеки ООН відданий сприянню мирним переговорам об’єктивним і неупередженим чином і підтримує зв’язок із відповідними сторонами”.

“Нещодавно президент Сі Цзіньпін здійснив успішний державний візит до Росії та провів глибокий обмін думками з президентом Путіним щодо кризи в Україні”, — заявили в МЗС країни.

Китай також прийняв президента Франції Еммануеля Макрона, президента Бразилії Лулу да Сілву та президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляйєн. Порядок денний зустрічей із ними включав і  ситуацію в Україні.

“Зусилля Китаю сприяти мирним переговорам були послідовними. Міжнародна спільнота також очікує, що Китай зіграє цю роль в українській кризі. Розмова президента Сі з президентом Зеленським продемонструвала об'єктивну та неупереджену позицію Китаю в міжнародних справах і його почуття відповідальності як великої країни”, — заявили в китайському МЗС.

Президент Сі Цзіньпін зазначив, що після 31 року розвитку китайсько-українські відносини вийшли на рівень стратегічного партнерства, що стало поштовхом для розвитку та активізації обох сторін. Взаємна повага до суверенітету та територіальної цілісності обох сторін — політична основа двосторонніх відносин. Сторони повинні дивитися на відносини зі стратегічної та довгострокової перспективи. І вони продовжуватимуть це робити, щоб розвивати стосунки щирості та взаємної вигоди.

“Подальший розвиток відносин з Україною буде послідовним і чітким. Як би не розвивалася міжнародна ситуація. Китай продовжуватиме співпрацювати з Україною для подальшого розвитку взаємовигідного співробітництва”, — йдеться у заяві китайських дипломатів.

“В українському питанні Китай завжди стояв на стороні миру. Ми виступаємо за політичне врегулювання кризи, сприяємо мирним переговорам”, — заявили у МЗС країни.

Там зазначили, що як член Ради Безпеки ООН і відповідальна велика країна, Китай не буде сидіти, склавши руки.

"Ми не підливатимемо масла у вогонь і не будемо вести егоїстичні ігри з цією війною", — заявили у КНР.

За словами дипломатів, Китай продовжить сприяти мирним переговорам. Китай надав Україні кілька партій гуманітарної допомоги, і Китай готовий продовжувати це робити в міру своїх можливостей.

"Президент Зеленський поділився своїми поглядами на кризу в Україні та подякував Китаю за гуманітарну допомогу. І сподівається, що Китай продовжуватиме сприяти вирішенню кризи через дипломатичні канали", — йдеться у заяві.

У МЗС Китаю також наголосили, що ядерна війна не матиме переможця.

"Зараз, коли раціональне мислення та голоси здорового глузду зростають, ми повинні скористатися цією можливістю та створити сприятливі умови для політичного врегулювання кризи. Сподіваємося, що всі сторони обдумають кризу в Україні та шукатимуть новий шлях до вічного миру в Європі", — зазначається у заяві МЗС країни.

Прокоментували там і китайсько-російські відносини. Як заявила китайська сторона, "високий ступінь взаємної довіри та взаємної поваги є основою для китайсько-російських відносин".

"Обидві сторони поважають вибір одна одної у розвитку відносин з третіми країнами, а Китай і Росія тісно спілкуються та координують важливі міжнародні та регіональні питання", — наголосили у МЗС Китаю.

Дипломати додали, що Китай буде продовжувати підтримувати зв'язок з Росією і буде обмінюватися думками з питань, що викликають взаємне занепокоєння.

Як оцінили розмову між Зеленським і Сі у США

Білий дім привітав новину про те, що президент України Володимир Зеленський у середу вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії поговорив з президентом Китаю Сі Цзіньпіном, пише CNN.

Водночас, у Білому домі висловили застереження щодо того, чи може цей дзвінок призвести до "якогось значущого мирного руху або плану".

"Ми вітаємо новину про телефонну розмову між президентом Сі та президентом Зеленським. Ми вважаємо, що це добре. Ми вже давно говорили, що вважаємо важливим, щоб президент Сі та офіційні особи КНР почули українську точку зору на це незаконне і неспровоковане вторгнення Росії", — заявив журналістам координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Китай і війна Росії проти України

Китай не засудив Росію за повномасштабне вторгнення в Україну.

Китайська влада обережно коментує війну: з одного боку, вони не підтримали Росію, коли ООН голосувала за резолюцію із засудженням вторгнення РФ в Україну, але з іншого — не стали виступати проти вторгнення. Також Китай неодноразово закликав влади України і РФ до мирного врегулювання конфлікту.

На річницю вторгнення РФ в Україну 24 лютого у Китаї оприлюднили "мирний план" щодо війни в Україні. КНР закликає поважати суверенітет всіх країн, відмовитися від “менталітету холодної війни”, припинити воєнні дії та сісти за стіл переговорів. Також там виступили за припинення "односторонніх санкцій". Всього до китайського мирного плану увійшли 12 пунктів.

25 лютого CNN із посиланням на джерела, пов’язані з американською розвідкою повідомив, що Китай розглядає можливість відправлення зброї до Росії для використання у війні проти України.

У березні Сі Цзіньпін здійснив офіційний візит в Росію, де зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним.

5 квітня представниця Держдепу Андреа Калан у коментарі Суспільному повідомила, що США не бачать ознак, що Китай надсилає зброю Росії.

Читайте також

Україна запроваджує санкції проти Ірану, Росія продовжує атакувати Бахмут. 427 день війни. Онлайн

"У нас суцільний конструктив" — Кулеба про відносини з Китаєм

"Китай не був на боці РФ у війні в Україні" — посол Китаю в ЄС

Китай намагається одночасно займати дві сторони: Блінкен про позицію Пекіна щодо війни в Україні

На початок