США не фіксували надсилання китайської зброї до РФ — Держдеп

США не фіксували надсилання китайської зброї до РФ — Держдеп

Ексклюзивно
Китай, прапор, Пекін
. Столиця Китаю Пекін, ілюстративне фото: AP

Сполучені Штати Америки не бачать ознак, що Китай надсилає зброю Росії. Про це у коментарі Суспільному сказала представниця Держдепу Андреа Калан.

"Поки що ми не бачимо, що Китай надсилає зброю Росії, ми бачимо, що у них партнерство з РФ, економічне партнерство, але представники США і з Білого дому, і з Держдепу говорили публічно і на закритих зустрічах, що це не в інтересах Китаю передавати летальну зброю", — сказала вона.

Представниця Держдепу також повідомила, що не має інформації про зустрічі чи дзвінки між США і Китаєм.

Читайте також: Китай наближається до нас, і це створює виклик інтересам НАТО — Столтенберг

"Можу сказати зараз, це те, що ми говорили і публічно, і на закритих зустрічах нашим колегам в Китаї, що якщо вони допомагають Росії продовжувати агресію проти України, якщо вони надсилатимуть зброю, яка буде використана на полі бою в Україні, будуть наслідки. І ми стежимо за ситуацією. І наша позиція чітка і зрозуміла всім, і нашим колегам в Китаї також", — сказала вона.

Що відомо про візит Сі Цзіньпіна до Москви

Голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін 20 березня, близько 12:00 за київським часом, прилетів до Москви на зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним.

Це перший візит закордонного лідера до Володимира Путіна після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії, який є підозрюваним у незаконному примусовому переміщенні українських дітей.

Раніше Міністерство закордонних справ Китаю закликало Міжнародний кримінальний суд зайняти "справедливу позицію", коментуючи ордер на арешт Путіна.

Китай і війна Росії проти України

Китай не засудив Росію за повномасштабне вторгнення в Україну.

Китайська влада обережно коментує війну: з одного боку, вони не підтримали Росію, коли ООН голосувала за резолюцію із засудженням вторгнення РФ в Україну, але з іншого — не стали виступати проти вторгнення. Також Китай неодноразово закликав влади України і РФ до мирного врегулювання конфлікту.

На річницю вторгнення РФ в Україну 24 лютого у Китаї оприлюднили "мирний план" щодо війни в Україні. КНР закликає поважати суверенітет всіх країн, відмовитися від “менталітету холодної війни”, припинити воєнні дії та сісти за стіл переговорів. Також там виступили за припинення "односторонніх санкцій". Всього до китайського мирного плану увійшли 12 пунктів.

25 лютого CNN із посиланням на джерела, пов’язані з американською розвідкою повідомив, що Китай розглядає можливість відправлення зброї до Росії для використання у війні проти України.

Читайте також

Путін: "Російсько-китайські відносини виходять на нові рубежі"

Китай не виключає постачання Росії зброї — CNN

Україна поки не фіксувала постачання зброї з Китаю до РФ — Зеленський

Міноборони КНР заявило, що Китай готовий співпрацювати з російськими військовими у кількох напрямках — Reuters

США підтвердили використання Росією китайських снарядів в Україні — Kyodo

На початок