Імовірне падіння метеорита на Київщині, допомога від США, Столтенберг у Києві. 421 день війни. Онлайн

Імовірне падіння метеорита на Київщині, допомога від США, Столтенберг у Києві. 421 день війни. Онлайн

Годинник із символікою HIMARS
. Годинник з символікою M142 HIMARS під час церемонії погашення поштової марки "Зброя Перемоги" в День Збройних Сил України, Київ. Фото: Ruslan Kaniuka / Ukrinform / Future Publishing via Getty Images

20 квітня — 421 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Генсекретар НАТО Столтенберг у четвер, 20 квітня, прибув до Києва з неанонсованим візитом.
  • Швейцарія услід за Євросоюзом запровадила санкції проти ПВК "Вагнер" та медіа РІА "ФАН", що належать Євгенію Пригожину.
  • Вночі у небі над Київщиною виявили повітряну ціль, через що була оголошена повітряна тривога. Спершу у КМВА заявили, що це було падіння космічного супутника NASA, але у Повітряних силах цю інформацію не підтвердили. Ексрадник голови Державного космічного агенства Колесник у коментарі Суспільному сказав, що версія про супутник малоймовірна і припустив, що це міг бути метеорит або інший об'єкт.
  • США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 325 мільйонів доларів. Туди увійдуть зокрема додаткові боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди, патрони для стрілецької зброї, тощо.
  • 19 квітня російські військові обстріляли Одещину дронами-камікадзе з нової партії, яку отримала армія РФ. ППО збила 10 із 12 БПЛА типу "Shahed-131/136", було зафіксовано влучання в об'єкт рекреаційної інфраструктури.
  • Київрада розірвала договір оренди землі з посольством Росії.

У КМВА пояснили природу яскравого спалаху на Київщині

У межах Києва у небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкту, заявили у міській військовій адміністрації.

"Близько 22:00 години 19 квітня у межах Києва у небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкту. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA. Аби уникнути жертв від падінь на землю уламків - була оголошена повітряна тривога. ППО не працювала", — заявив начальник КМВА Сергій Попко.

Станом на 23:30, 19 квітня, Суспільному не вдалося підтвердити цю інформацію у Командуванні Повітряних Сил. Там заявили, що поки підтвердити цю інформацію не можуть, а обставини — з‘ясовують.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 421 дня війни. Нову хроніку 21 квітня — читайте тут.

В Мінкульті показали наслідки перебування УПЦ МП у Лаврі

Виконувач обовʼязків директора заповідника "Києво-Печерська лавра" в Києві Максим Остапенко передав відео Мінкульту України, де зображені наслідки передування представників УПЦ МП у Лаврі.

На першому відео — приміщення охорони, яким користувалися представники УПЦ МП, де можна побачити наручники на дверях та понівечені стародавні двері 18 століття, які використовувалися як мішень для кидання ножів, розповів Остапенко.

На другому відео — 37 корпус, Галерея ближніх печер заповідника, яка була закрита від сторонніх осіб. В ній знаходились працівники ДСО та поліція, що здійснювала контроль над безперешкодним проведенням слідчих дій та роботі спецкомісії Мінкульту.

У Бєлгороді пролунав вибух

Про це повідомляють російські Telegram-канали. Зокрема Baza пише, що, за попередніми даними удар припав на вулицю Ватутіна.

Очевидці повідомляють про велику воронку посеред вулиці. Офіційна влада поки не коментує інцидент.

За даними Baza, унаслідок вибуху пошкоджено частину будинку на вулиці Шаландіна (вона відходить від проспекту Ватутіна), в одній із квартир виявлено осколки снаряда.

Майже 20 сенаторів-республіканців закликали Байдена припинити допомагати Україні

Група сенаторів-республіканців написали спільного листа до президента США Джо Байдена, у якому закликають припинити допомогу Україні у такому форматі, "як це було до цього часу". Лист опубліковано на порталі Scribd.

Серед сенаторів, які підписали листа – скандально відома трампістка й прихильниця теорії змови QAnon Марджорі Тейлор Грін, а також Ренд Пол, який гальмував виділення допомоги Україні.

"Почався другий рік війни, але осяжного кінця не видно, як і немає чіткої стратегії, як її завершити. Маріонеткова війна (в оригіналі – proxy war) з Росією в Україні – не в інтересах США і загрожує ескалацією, яка може вийти з-під контролю", – пишуть автори листа.

На їхню думку, нинішня стратегія адміністрації Байдена – постійна допомога і санкції ведуть до "ескалації та ще більшого насильства" і збільшують загрозу прямого зіткнення з Росією.

На Донеччині 56 дітей залишаються у фронтових населених пунктах

Про це віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила під час виступу на Міжнародному саміті міст та регіонів.

"Ми щодня отримуємо звіти про кількість дітей, які залишаються. До прикладу, станом на сьогодні, у 21 населеному пункті Донецької області залишається 56 дітей. Якщо порівняти, то минулого тижня було 126. Тобто 70 дітей нам вдалося вивезти", – розповіла Верещук.

За її словами, люди погоджуються евакуюватися, якщо розуміють куди вони їдуть і що їх чекає.

"Ворожа пропаганда зробила усе, щоби люди зневірилися, люди не мали об’єктивної інформації, і, очевидно, не розуміли, що відбувається. Наше завдання як влади зробити так, щоб люди розуміли, що відбувається, об’єктивно оцінювали ступені ризику, особливо для дітей, особливо для тих, хто не може про себе подбати самотужки і евакуюватися", – зазначила вона.

Голова Пентагону прибув на базу "Рамштайн" у Німеччині

Міністр оборони США Ллойд Остін прибув на базу американських ВПС "Рамштайн" у Німеччині. 21 квітня там відбудеться зустріч Контактної групи з питань оборони України.

"Я прибув на авіабазу "Рамштайн", де завтра прийматиму Контактну групу з питань оборони України з понад 40 країнами-союзниками й партнерами, щоби продовжити нашу важливу роботу з підтримки найбільш нагальних потреб України у сфері безпеки", — зазначив Остін.

Залужний провів зустріч із командувачем Збройних Сил Латвії Калниньшем

Про це головнокомандувач ЗСУ повідомив у Telegram.

"Провів зустріч із командувачем Національних Збройних Сил Латвійської Республіки генерал-лейтенантом Леонідсом Калниньшем, який вперше з офіційним візитом відвідав Україну. Розповів про поточну обстановку на фронті. Наголосив на важливості посилення системи протиповітряної оборони нашої держави, постачанні снарядів та озброєння", — написав Залужний.

Ізраїль проведе випробування системи попередження про ракетний напад у Києві

Як пише місцеве видання Walla, Ізраїль планує провести випробування системи попередження про ракетний напад у Києві наступного місяця

Минулого року Ізраїль пообіцяв поставити Києву цивільну систему попередження про ракетний напад. Ізраїльські та українські офіційні особи повідомили Walla, що представники командування тилу і їх українські колеги кілька разів зустрічалися в Польщі, щоб обговорити необхідні коригування в системі.

Система підключатиметься до української радіолокаційної системи і, таким чином, може швидше і точніше відправляти оповіщення на мобільні телефони громадян і включати сирени тривоги тільки в районах, куди можуть потрапити ракети.

Таким чином, в українських громадян в районах, де були випущені ракети, буде більше часу, щоб дістатися до захищеної зони, а цивільні особи в інших районах зможуть безперешкодно займатися своїми справами.

В Авдіївці залишається одна дитина — Барабаш

У фронтовій Авдіївці Донецької області залишається одна дитина. Як розповів Суспільне Донбас начальник міської військової адміністрації Віталій Барабаш, 12-річний хлопчик залишається в місті. Його сім'я переховується та відмовляється від евакуації.

"12-річний хлопець так і залишається десь у місті, його поки що не знайшли", — зауважив він.

У поліції Донецької області розповіли, як евакуаційні екіпажі "Білі янголи" розшукували дітей та вмовляли батьків евакуювати дітей з Авдіївки. Військові РФ щодня обстрілюють місто, тут активно працює артилерія та авіація, не залишилося жодного вцілілого будинку.

Спецпредставник уряду Нідерландів з питань України йде з посади через проросійські висловлювання

Як повідомляє суспільний мовник Нідерландів NOS, менш ніж за місяць після призначення спецпредставник уряду Нідерландів Рон ван Дартел подав у відставку після того, як його проросійські заяви були включені до нещодавно опублікованої книги Жерара Ділессена "Якщо ти опустиш планку, то вище не стрибнеш".

У книзі, серед іншого, ван Дартел говорить про те, що "українці — це також росіяни".

"Ми не повинні про це забувати. Це реальність", — каже ван Дартел.

У книзі він також стверджує, що "підтримка президента Росії Володимира Путіна є більшою, ніж вважалося".

Ван Дартел був призначений спеціальним посланником з питань бізнесу та відновлення України наприкінці березня. На цій посаді він повинен був налагодити зв'язок між голландськими та українськими органами влади та компаніями, щоб визначити, як голландський бізнес може допомогти Україні у відновленні. Ван Дартел раніше працював у Міністерстві закордонних справ Нідерландів та послом у Росії

Війська РФ обстріляли Великомихайлівську громаду Дніпропетровщини

Вдень 20 квітня війська РФ обстріляли Великомихайлівську громаду Синельниківщини з важкої артилерії. Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. За його словами, загиблих та поранених немає.

Наслідки обстрілу з’ясовують.

Визнання ПВК "Вагнер" міжнародною терористичною організацією припинить її злочинну діяльність

Визнання ПВК "Вагнер" іноземною терористичною організацією необхідне для припинення її злочинної діяльності в Україні та світі. Про це заявив генпрокурор України Андрій Костін під час візиту до США та зустрічі з сенатором Шелдоном Вайтхаусом.

"Сподіваюся, Сенат підтримає цю резолюцію. Відповідне визначення ПВК "Вагнер" й застосування до неї санкцій, так само як і розслідування та притягнення до відповідальності окремих найманців, необхідні для припинення її злочинної діяльності в Україні та світі", – сказав Ігор Костін.

Костін подякував сенатору за ініціювання "Акту про притягнення до відповідальності російських найманців", який визнає ПВК "Вагнер" іноземною терористичною організацією та відзначив, що це "дозволить запровадити більше санкцій та застосувати більше інструментів для припинення її злочинної діяльності".

Австрія заморозила майже 2 мільярди євро російських активів

Про це повідомив міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер.

"Сьогодні я прийняв у Відні заступника міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом та відмиванням грошей Брайана Нельсона. Особливо у світлі війни в Україні, стратегічна вісь між ЄС та США має велике значення. Ми підтримуємо санкції Заходу проти агресора і з початку війни заморозили фінансові активи на суму майже 2 мільярди євро", — наголосив Бруннер.

Кличко подякував мерці Парижа за допомогу столиці України

"У центрі Парижу, біля Пті Палє, зʼявиться Київський сквер.Про це ми, зокрема, домовилися сьогодні під час зустрічі з мером Парижу Ан Ідальго, яка відвідала Київ. Подякував пані Ідальго за підтримку України і допомогу Києву", — повідомив мер Києва Віталій Кличко у Telegram.

На узбережжі заповідника на Одещині від початку війни виявили 38 мертвих дельфінів

Від початку повномасштабного вторгнення на шестикілометровій ділянці узбережжя в Одеській області виявили 38 тіл загиблих дельфінів. Про це виданню The Christian Science Monitor повідомив керівник науково-дослідного відділу національного парку “Тузлівські лимани” Іван Русєв.

За його словами, у 2021 за цілий рік на 45-кілометровому узбережжі нацпарку виявили три мертві дельфіни. Також за оцінками науковця Інституту морської біології НАН України Михайла Сона, близько 30-40% території Чорноморського біосферного заповідника забруднені уламками ракет і снарядів, затонулих кораблів, витоками пального та іншими токсичними матеріалами.

Україна підписала угоду про механізм цивільного захисту — голова МВС

Україна підписала з Євросоюзом угоду про Механізм цивільного захисту. Ця угода розроблялась останні півроку. Вона стосується формування спільного безпекового середовища. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час виступу на Міжнародному саміті міст і регіонів, передає кореспондентка Суспільного.

"Цей договір відкриває для України двері у велику сім'ю Європейського Союзу. Це робить нас повноцінними учасниками системи міжнародної координаційної допомоги й реакції на будь-які наслідки надзвичайних подій. Як в країнах Євросоюзу, так і в нашій державі", — сказав Ігор Клименко.

Міністр також озвучив деякі дані. Зокрема, за його словами рятувальники за час повномасштабної війни Росії проти України врятували 4 тисячі українців, а також дістали з під завалів понад тисячу загиблих.

Сили оборони уразили три пункти управління противника

"Авіація Сил оборони України за добу завдала 1 удару по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління противника", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Російські окупанти посилили контррозвідувальний режим у Херсонській області

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"У окремих населених пунктах Херсонської області російські окупанти посилили контррозвідувальний режим через побоювання витоку інформації щодо дислокації їх підрозділів. Збільшилась кількість патрулів, почастішали перевірки цивільних. Водночас, під час таких перевірок, окупанти проводять опитування громадян та пропонують їм службу у збройних силах РФ", — йдеться у повідомленні.

Протягом доби противник завдав 17 авіаційних ударів — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, протягом доби російська армія завдала 17 авіаційних ударів та здійснила 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Основні зусилля російська армія зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках - відбито понад 40 атак противника. Найзапекліші бої ведуться за місто Бахмут.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. На території республіки Білорусь продовжують перебувати деякі підрозділи територіальних військ збройних сил РФ. Зберігається військова присутність противника у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби росіяни здійснили обстріли населених пунктів Янжулівка, Галаганівка і Грем'ячка Чернігівської області; Стукалівка, Павлівка Сумської області, а також Козача Лопань, Гоптівка, Нескучне та Хатнє на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку російська армія намагався покращити тактичне положення, вела безуспішні наступальні дії в районі Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Іванівка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку росіяни продовжують вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Підрозділи сил оборони відбили 22 атаки на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Олександро-Шультине, Біла Гора, Дружба, Залізне, Неліпівка та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку російська армія вела наступальні дії в районах Кам'янки, Первомайського та Невельського Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Керамік, Степове, Кам'янка, Тоненьке, Сєверне, Карлівка, Первомайське та Невельське.
  • На Мар’їнському напрямку протягом доби українські захисники відбили численні ворожі атаки в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області. В той же час, російських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку протягом поточної доби росіяни безуспішно вели наступальні дій в районах Пречистівки та Вугледара. Здійснили обстріли населених пунктів Новоукраїнка, Велика Новосілка, Золота Нива, Пречистівка та Вугледар Донецької області.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках війська РФ продовжують вести оборонні дії. В той же час, протягом доби здійснили обстріли понад 40 населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Червоне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Берислав, Іванівка, Веселе Херсонської області та місто Херсон.

Естонія надішле Україні 155-мм снаряди

Про це повідомив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

"Міністерство оборони Естонії надішле 155-мм снаряди до України в якості нашої частки 1 млн. набоїв від Європейського Союзу до України. Додатково прилади нічного бачення та набої калібру 5,56 мм для ЗСУ. Більш детально обговоримо естонську допомоги для України з Олексієм Рєзніковим завтра під час зустрічі "Рамштайн", — заявив Певкур.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг відвідав Бучу

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, у межах свого візиту до України, відвідав Бучу. Про це повідомив у своєму Telegram мер міста Анатолій Федорук.

Він запевнив, що Євроатлантичний альянс продовжить надавати безпрецедентну підтримку Україні.

"На знак вдячності подарував панові Єнсу пам’ятну монету з символами Бучі, виготовлену з російських куль. Вона символізує незламність українців перед агресором та готовність захищати нашу землю", — написав Федоров.

Єнс Столтенберг відвідав церкву Андрія Первозванного да поклав квіти до місця братської могили біля храму.

Київрада розірвала договір оренди землі з посольством Росії

Київська міська рада проголосувала за розірвання угоди про оренду землі з посольством Російської Федерації в Україні. "За" проголосували 73 депутати, повідомляє кореспондент Суспільного.

Як повідомив міський голова Києва Віталій Кличко, Київрада також звернулася до Кабінету міністрів України щодо "повернення майна «дипустанови» російських варварів до власності української держави".

Сейм Латвії заборонив святкування Дня перемоги 9 травня

Сейм Латвії терміново ухвалив закон "Про заборону проведення певних публічних заходів 9 травня". Закон забороняє всі публічні заходи в цей день, окрім заходів, присвячених Дню Європи, повідомляє Delfi.

Видання зазначає, що метою закону зокрема є вияв солідарності з українським народом, "національний суверенітет, незалежність і територіальна цілісність якого опинилися під загрозою внаслідок військової агресії Росії, та вшанування пам’яті постраждалих і загиблих в Україні".

Китай відмовився надати зброю "вагнерівцям" — FT

Видання Financial Times 20 квітня повідомило, що звіт розвідки США вказує на те, що Китай відмовив російському угрупованню найманців "Вагнера" у проханні надати зброю. Як пише FT, прямий запит "Вагнера" до Китаю свідчить про те, що "він мав упевненість, що Пекін буде відкритий щодо озброєння Москви".

Залужний поговорив з головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі напередодні "Рамштайну"

Головнокомандуючий Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову із Верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі. Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Валерія Залужного.

Розмова відбулась напередодні засідання контактної групи з питань оборони у форматі "Рамштайн".

"Обговорили пріоритетні для України напрямки щодо озброєння, техніки та боєприпасів. Поінформував генерала Каволі про оперативну обстановку на фронті", — йдеться у повідомленні.

"Укрзалізниця" запустила рейси зі Львова та Києва до Покровська

У п'ятницю, 28 квітня, почнуть курсувати рейси далекого сполучення зі Львова та Києва до Покровська Донецької області. Про це повідомили у пресслужбі "Укрзалізниці". "Укрзалізниця" запустила рейси 86/234-233/85 "Львів-Покровськ-Львів" та 80/234-233/79 "Київ-Покровськ-Київ". "Укрзалізниця вперше з 24 лютого відкриває продаж на регулярні рейси далекого сполучення до Покровська Донецької області. Досі звідти регулярно курсували виключно евакуаційні рейси, а продаж був відкритий виключно одностороннє з Покровська до Львова та Києва і на двостороннє приміське сполучення з Дніпром", — йдеться у повідомленні. Поїзд буде відправлятися зі Львова щодня о 10:40 та прибуватиме до Покровська о 13:00. Зворотний рейс — о 14:15, прибуття до Львова — о 12:44. З Києва поїзд вирушатиме щоденно о 23:05. Прибуватиме до Покровська о 13:00. Зворотний рейс — о 14:15. У столицю поїзд приїде о 05:54.

США та партнери України розглядають можливість заборони експорту товарів до РФ

Деякі з ключових партнерів України, включно з США, розглядають можливість "майже повної заборони" експорту товарів до Росії, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, які ознайомлені з цим питанням.

Посадовці країн "Великої сімки" (G7) обговорюють цю ідею напередодні саміту, який має відбутися у Японії в травні. Основна мета полягає в тому, щоб долучити до тиску країни-члени ЄС. Наразі пропозиція все ще обговорюється і може змінитися, пише видання.

Якщо лідери G7 підтримають це рішення на саміті, необхідно буде узгодити винятки. При цьому, за словами одного зі співрозмовників, дуже ймовірно, що ліки та сільськогосподарська продукція, зокрема продукти харчування, залишаться "не під санкціями".

Але існують потенційно серйозні перешкоди на шляху до імплементації. Щоб набути чинності в ЄС, нові санкційні заходи повинні бути прийняті всіма країнами-членами. Це викличе запеклі дебати, враховуючи негативну реакцію з боку компаній, які досі експортують товари до Росії.

Якщо буде запроваджено майже повне ембарго на експорт, значна частина решти торгових потоків із цих країн із Росією зникне. Представник Ради національної безпеки США відмовився коментувати перспективи такого кроку.

Наразі санкції майже вдвічі зменшили вартість експорту країн ЄС та G7 до Росії. За даними женевського Моніторингу торговельних даних, товари з Європи, США, Канади та Японії, які досі потрапляють до Росії, оцінюються у 66 млрд доларів.

Країни-члени G7 стурбовані тим, що це занадто великі надходження у бюджет Росії. Особливо тоді, коли Москва знаходить можливості обходу санкцій через треті країни.

Дані моніторингу свідчать, що Німеччина, Італія та Польща залишаються найбільшими європейськими експортерами товарів до Росії. Серед експорту товарів G7, які можуть найбільше постраждати від санкцій — автомобілі, шоколад, пиво, взуття, квіти та косметика, а також немедичні та несільськогосподарські товари.

Також існує загроза, що майже повна заборона експорту до Росії, може ще більше зблизити Кремль з Китаєм у пошуку альтернативних покупців для підсанкційних товарів.

На Івано-Франківщині офіцеру Нацгвардії, який лаяв та бив військовослужбовця, повідомили про підозру — ДБР

Офіцеру однієї з частин Нацгвардії на Івано-Франківщині, який лаяв та бив підлеглого, повідомили про підозру. Про це інформують на сайті Державного бюро розслідувань.

"Працівники ДБР опитали свідків та потерпілого, зібрали достатньо доказів для повідомлення військовому про підозру у перевищенні службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України)", — йдеться у дописі.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 12 років.

Окрім цього, слідчі ДБР розслідують ще два випадки перевищення службових повноважень цим офіцером щодо інших військовослужбовців.

Працівники Державного бюро розслідувань скерували до суду клопотання щодо обрання запобіжного заходу — тримання під вартою з можливістю внесення застави у 800 тис. грн.

Пресофіцер тактичної групи "Грім" розповів про ситуацію на Херсонщині

На лівобережжі Херсонщини російські військові бояться і намагаються укріпити свою лінію фронту. Про це в ефірі марафону "Єдині новини" повідомив пресофіцер тактичної групи "Грім" Дмитро Плетенчук.

"Мінне поле заважає рухатись вперед або знижує темпи, тому вони бояться. І намагаються максимально укріпити свою лінію фронту. Можливо, це вкладається в їхній план оборони, можливо, зараз інформаційний фон такий, що будь-якої миті може бути контрнаступ. Але їхнє положення не викликає у них впевненості, тому що вони щодня вивозять награбоване з лівого берега", сказав пресофіцер.

За словами Дмитра Плетенчука, з лівобережжя військові РФ вивозять автівками великогабаритне устаткування, тобто грабують на рівні держави. І з цього можна зробити висновок, що вони почуваються непевно.

"Росіяни зводять фортифікації у місцях їхнього розташування. Вони намагаються посилити свої позиції, окопуються, розосереджуються серед мирного населення", — повідомив Плетенчук.

Також Дмитро Плетенчук зазначив, що війська РФ продовжують тероризувати деокуповані населені пункти Херсонщини. Сили оборони – знешкоджувати техніку та ресурси війська РФ. Учора українські підрозділи знищили три одиниці російської техніки та склад боєприпасів.

Швейцарія запровадила санкції проти ПВК "Вагнер" і компанії РІА ФАН

Міністерство економіки, освіти та досліджень Швейцарії (EAER), відповідальне за запровадження санкцій, додало ПВК "Вагнер" та інформаційне агентство РІА ФАН до санкційного списку країни проти Росії. Зміни набувають чинності з 18:00 20 квітня.

Про це повідомляє пресслужба Федеральної ради Швейцарії.

Європейський Союз 13 квітня запровадив санкції проти приватної військової компанії "Вагнер", яка бере активну участь у війні Росії проти України, а також проти компанії РІА ФАН, яка належить власнику ПВК Євгену Пригожину.

Крім того, 10 квітня ЄС наклав заборону на трансляцію та рекламу телеканалів RT Arabic та Sputnik Arabic. Обидва канали відіграють значну роль у системній міжнародній кампанії російського уряду з маніпулювання ЗМІ та фальсифікації фактів.

Раніше 25 березня 2022 року Федеральна рада Швейцарії заявила, що "ефективніше протистояти неправдивим і шкідливим твердженням фактами, ніж забороняти їх напряму". Тому, поки ці два ЗМІ не будуть заблоковані у Швейцарії, на них діятиме заборона на рекламу.

Естонський посол в Україні: Естонія надала зброю Україні ще до початку повномасштабної війни

Про це на брифінгу заявив надзвичайний і повноважний посол Естонії в Україні Каймо Кууск.

"Ми почали надавати протитанкову зброю, таку як "Джавеліни", за п'ять днів до початку повномасштабного вторгнення. Я відвідував аеропорт "Бориспіль" і особисто супроводжував першу партію протитанкових ракет, яка прибула до України", — сказав дипломат.

Каймо Кууск зазначив, що надане обладнання для протистояння російським окупантам в Україні становить 1% від ВВП Естонії.

"Ми надавали гаубиці, ми надавали боєприпаси, десятки тисяч одиниць стрілецької зброї, ми надавали спорядження. Також ми побудували польові госпіталі, в яких врятували тисячі українських військових. Ми надали багато обладнання. Якщо виразити це у відсотках, то це дорівнювало б 1% від нашого ВВП", — наголосив Каймо Кууск.

За його словами, естонський уряд завжди — і в 1990-х, і у 2000-х роках розумів небезпеку, яка походить від Росії, і вважав її стратегічним ворогом, хоча ніколи публічно не заявляв про цю позицію.

"Але люди це відчували. Ми знали, наприклад, що РФ проводить військові навчання, під час яких розробляє плани відрізати якісь шматочки від Естонії. І те, що ми надаємо Україні військову допомогу, обладнання, зброю — це інвестиція в наше майбутнє, тому що кожний російський танк, знищений наданим нами "Джавеліном", уже не поїде в Естонію. Тобто ці "Джавеліни" виконають ту місію, для якої були призначені", —підкреслив посол.

Верещук: Україна готується до деокупації своїх територій

Україна готується до деокупації своїх територій та формує покрокові плани стабілізації та реінтеграції українських територій. Про це віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила під час виступі на Міжнародному саміті міст та регіонів.

“У нас попереду багато роботи. Ми маємо деокупувати всю нашу територію, включно з Кримом, українським Кримом. Ми вже готуємося до деокупації. Формуємо кадровий резерв, формуємо плани, покрокові плани стабілізації та реінтеграції наших територій. І нам потрібна допомога”, — сказала Верещук.

Вона звернулася до партнерів із Польщі, Данії, Франції, Італії та Німеччини, “ усіх, хто нас чує”.

“Будь ласка, допоможіть нашим регіонам, вони на це заслуговують, вірте в нас, вірте в нас так, як ми віримо в себе. І ми точно разом переможемо”, — сказала Верещук.

Війська РФ обстріляли Кізомис на Херсонщині, загинув чоловік

Російські війська вдень обстріляли Кізомис Білозерської громади. Загинув 59-річний чоловік, повідомив у Telegram керівник ОВА Прокудін.

За даними прокуратури, російські окупанти атакували населений пункт керованими авіабомбами. Пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури, житлові будинки, господарські приміщення та автотранспорт.

Кількість травмованих уточнюється, йдеться у повідомленні прокуратури.

Прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Зеленський опублікував відео зустрічі з генсеком НАТО

"Вітаю Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга в Києві. Цей візит Єнса Столтенберга – перший за час повномасштабної війни – ми трактуємо як знак, що Альянс готовий розпочинати нову главу у відносинах з Україною – главу амбітних рішень", — написав президент України.

НАТО буде продовжувати зміцнювати ЗСУ — Столтенберг

НАТО буде продовжувати зміцнювати Збройні Сили України. Про це на пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у четвер, 20 квітня, у Києві заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

“НАТО стоїть з Україною. Ми стояли з вами після незаконної анексії Криму в 2014 році. Ми стоїмо разом з вами в героїчній боротьбі проти російських загарбників і  на захисті вашої країни. Ми будемо стояти поряд з вами і завтра, коли ви будете відбудовувати і працювати заради яскравого майбутнього українського народу”, — сказав Столтенберг.

За його словами, протягом років союзників НАТО підготували десятки тисяч українських солдатів. З минулого лютого союзники НАТО надали більше 150 млрд євро підтримки. В тому числі 65 млрд євро у вигляді військової допомоги.

СБУ арештувала активи олігарха Новинського на понад 144 млн грн

У пресслужбі СБУ повідомили, що було накладено арешт на 18 млн кубометрів газу, який компанії проросійського олігарха Вадима Новинського зберігали у сховищах АТ "Укртрансгаз" та намагались відчужити на користь третіх осіб для уникнення санкцій РНБО.

Загальна вартість арештованих обсягів блакитного палива становить більше ніж 144 млн грн.

"Щоб уникнути санкцій РНБО, Новинський перереєстрував власні газовидобувні підприємства на декількох афілійованих осіб, які безпосередньо пов’язані з РФ. Для реалізації оборудки він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів", — розповіли в СБУ.

У межах кримінального провадження за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Фото Євгена Малолєтки з Маріуполя перемогло на премії World Press Photo

Про це повідомляється на сайті фотоконкурсу.

Перемогло фото Малолєтки, на якому 32-річну поранену вагітну жінку Ірину Калініну виносять з пологового будинку в Маріуполі, який постраждав під час російського авіаудару. Її дитина народилася мертвою, а через пів години після пологів померла і Ірина.

"На думку журі, цей образ передає абсурдність і жах війни. Це точне відображення подій року та докази воєнних злочинів, які російські війська вчиняють проти українського цивільного населення. Образ постає як глибоко болючий історичний факт і висвітлює вбивство майбутніх поколінь українців. Надаючи платформу образу, журі сподівається, що світ зупиниться і визнає нестерпні реалії цієї війни та замислиться над майбутнім України", — йдеться у на сайті премії.

Київрада підтримала концепцію створення військового меморіалу в Биківні

Київрада відвела землю під створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні. Під будівництво буде відведена ділянка 8 гектарів комунального лісу на Броварському проспекті. За концепцію створення військового меморіального кладовища сьогодні під час засідання Київради проголосували 79 депутатів.

"За створення кладовища відповідає держава і місце визначив уряд. Столиця ж готова всіма можливими способами сприяти створенню меморіалу наших героїв. Раніше ми підтримали пропозицію уряду щодо створення військового кладовища на Лисій горі. Але у громадськості вона підтримки не знайшла. Тому тепер ідеться про Биківню", — зазначив мер Києва Віталій Кличко.

8 гектарів землі у Биківні — у власності міста. Поруч близько 90 гектарів — державна земля. Таким чином загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів.

Майже 60 країн світу допомагають українським містам і селам — Шмигаль

Майже 60 країн світу допомагають українським містам, селищам та селам вижити та відновитися після атак РФ. Про це у четвер, 20 квітня, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль з нагоди відкриття Міжнародного саміту міст та регіонів. За його словами, понад 300 територіальних громад України уклали 1,5 тисячі партнерських договорів.

“Впевнений, що результати (саміту — ред.) стануть визначальними для сотень громад у різних куточках України. Очікуємо на підписання угод про патронат між українськими громадами та іноземними муніципалітетами й регіонами. Це пришвидшить відновлення та євроінтеграцію України”, — наголосив Шмигаль.

Прем’єр також розповів, що незабаром запрацюють Регіональні офіси міжнародного співробітництва. За його словами, ця ініціатива дозволить набагато швидше та ефективніше реалізовувати програми підтримки.

Росіяни обстріляли з мінометів Семенівську громаду, що на Чернігівщині

Російські війська 20 квітня обстріляли прикордоння Чернігівщини. Під вогонь потрапили два села в Семенівській громаді. Внаслідок обстрілу є поранені та загиблі місцеві жителі. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" у своєму Telegram-каналі.

Зокрема, з 10:40 до 11:00 військові зафіксували два приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм, в районі села Грем’ячка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури під час цього обстрілу інформація не надходила.

Водночас з 11:00 до 11:15 військові зафіксували чотири приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм, по селу Галаганівка. В результаті обстрілу поранено трьох місцевих жителів. Одна з поранених отримала осколкові поранення голови та померла в лікарні. Про пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Спалах на Київщині міг бути наслідком падіння метеориту

Державне космічне агентство припускає, що спалах над Київщиною, який стався ввечері 19 квітня, спричинив метеорит з потоку Лірид.

Ліриди — це дуже швидкі та яскраві метеори. Подібний випадок стався у лютому цього року: вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері.

Фахівець розповів про ймовірну причину спалаху над Києвом

Незалежний експерт з питань космічної діяльності, радник голови Державної космічної агенції України (2000) Андрій Колесник в ефірі марафону "Єдині новини" розповів, що найбільш імовірно, що спалах, який бачили у небі над Київщиною був наслідком входження в атмосферу Землі космічного об'єкта.

"Небесне тіло, яке до входу в атмосферу Землі називається астероїдом, коли входить в атмосферу Землі, називається метеорит, а коли горить яскравою кулею, то називають болід. Тобто ми маємо справу саме з таким небесним тілом. Інша справа, які його розміри та яка загроза від такого типу астероїдів може бути", — сказав він.

На схему викрадення дітей з ТОТ Росія виділила близько 1,5 млрд рублів — Центр нацспротиву

Росія виділила 1,5 млрд рублів на так званий медогляд дітей, під виглядом якого їх незаконно вивозять на територію РФ. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

"На всій території ТОТ окупанти проводять "поглиблені профілактичні медичних оглядів" дітей. Даний підхід є одним з елементів комплексних заходів щодо вивезення українських дітей на територію РФ. Адже ті діти, які нібито не проходять так званий медогляд – відправляються в РФ "на лікування", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що на цю схему уряд РФ виділив близько 1.5 млрд рублів. Вивезення дітей курує міністерство охорони здоров’я РФ за кураторства Марії Львової-Бєлової, якій 17 березня суд у Гаазі видав ордер на арешт.

У центрі спротиву зазначили, що фактично окупанти не проводять якісних медоглядів, а значна частина виділених грошей розкрадається. Зокрема окупаційними адміністраціями та лікарями, які прибувають з РФ для проведення "медоглядів".

Єврокомісія представить деталі нового пакету санкцій проти Росії

Європейська комісія завтра 21 квітня в закритому режимі повідомить послам країн ЄС деталі нового одинадцятого пакета антиросійських санкцій. Про це повідомляє видання Politico із посиланням на власні джерела.

Зазначається, що представники держав-членів вислухають пропозиції щодо нових обмежень та вкажуть на "червоні лінії" від власних урядів.

За даними Politico, Німеччина раніше попросила включити до пакета ядерну енергетику, а президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляла, що наступний пакет буде зосереджений на боротьбі з "лазівками" в обході санкцій.

Угорщина хоче обмежити ввезення в ЄС яєць, птиці та меду з України

Обмеження Європейського Союзу на імпорт українських продуктів харчування мають стосуватися не лише зерна, а також яєць, птиці та меду, заявив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь ввечері в середу, 19 квітня, після переговорів у Брюсселі. Про це пише Reuters.

“Ми також маємо застосувати обмеження на яйця, м’ясо птиці та мед, які надходять до ЄС з України”, — написав Надь у Facebook.

Надь також повідомив державному інформаційному агентству MTI, що Угорщина продовжить дозволяти транзит українського зерна, забезпечуючи відправлення таких партій “у контрольованому порядку”.

Він також заявив, що переговори вже ведуться щодо інших продуктів, які можуть потрапити під поточну заборону на імпорт.

“Для Угорщини варто було вжити рішучих заходів і захистити інтереси угорських фермерів”, — сказав міністр.

Європейська комісія заявила в середу, 19 квітня, що вживе екстрених “запобіжних заходів” щодо пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку після спільної скарги Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини наприкінці березня.

Андрій Касенюк із гурту "SilverTown" загинув на фронті

Команда гурту "Silver Town" у Facebook повідомила, що музикант перестав виходити на звʼязок 17 квітня. Пізніше стало відомо про його загибель.

Музиканти додають, що це було смертельне поранення, подробиць і деталей поки нема.

"Сказати, що це важка втрата для кожного з нас, це не сказати нічого! Він (...) до останнього тримав той юнацький максималізм і ентузіазм, той дитячий вогонь в очах і безумовну віру в музичне майбутнє своє і свого гурту", — написали музиканти "Silver Town".

За словами колег, Касенюк планував найближчим часом випустити новий альбом. Нині він готовий десь на 60%, над аранжуванням майже всіх треків він працював самостійно.

"Щодо подальшої діяльності нашого гурту, поки сказати важко. Час покаже. Зараз немає сенсу робити якісь прогнози", — додали артисти.

Генсек НАТО Столтенберг прибув до Києва

У четвер 20 квітня до Києва з неанонсованим візитом прибув генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Його фото опублікували журналісти The Kyiv Independent.

Данія спільно з Нідерландами передасть Україні 14 танків Leopard 2

Про це заявляють міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен і виконувач обов'язків міністра оборони Троелс Лунд Поульсен після засідання Ради закордонних справ. Їх цитує видання DR.

Leopard 2 є доповненням до 100 танків Leopard 1, про які раніше заявив данський уряд.

Очікується, що танки Leopard 2 можуть бути поставлені в Україну на початку 2024 року.

ФСБ розслідує витік даних спецслужб РФ до громадян України — ISW

Російська Федеральна служба безпеки проводить широкомасштабну ревізію внутрішніх органів безпеки — через витік даних спецслужб до громадян України. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як відзначили в ISW, російське державне агентство ТАСС 19 квітня повідомило, що ФСБ і Головне управління Служби безпеки Міністерства внутрішніх справ протягом останніх кількох тижнів проводять масові перевірки в УВС Центрального округу Москви та кількох районних відділах поліції Москви через "витік даних російських спецслужб на прохання громадян України".

Інше російське джерело зазначило, що ФСБ і МВС вже затримали співробітників поліції в рамках цього розслідування. Російські ЗМІ повідомили, що підозрювані співробітники поліції передавали персональні дані російських сил безпеки стороннім особам, деякі з яких є громадянами України.

Повідомлення про рейди ФСБ і МВС у відділеннях поліції Москви відбуваються на тлі серії арештів і звільнень високопоставлених членів керівництва Росгвардії, відзначили аналітики.

“Кремль може підштовхувати до таких арештів і розслідувань, щоб провести ревізію апарату внутрішньої безпеки з метою усунення чиновників, які випали з-під контролю Кремля, і подальшої консолідації контролю над органами внутрішньої безпеки”, — йдеться в аналітичному звіті.

Війська РФ зранку 20 квітня обстріляли прикордоння Чернігівщини

Російські війська зранку 20 квітня обстріляли прикордоння Чернігівщини. Під вогонь потрапили два села в Семенівській громаді, повідомляє оперативне командування "Північ" у своєму Telegram-каналі.

Зокрема, з 06:45 до 06:58 військові зафіксували три вибухи зі ствольної артилерії в район села Миколаївка. А з 06:52 до 07:00 — чотири приходи, ймовірно з міномета 120 міліметрового калібру в районі села Янжулівка.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

У КМВА пояснили, чому сказали про падіння супутника NASA

У КМВА Суспільному пояснили, що інформація про падіння супутника NASA була припущенням, адже перед цим NASA попереджало про можливе падіння їхнього супутника на Землю. Її опублікували, аби "заспокоїти" мешканців столиці.

РФ обстріляла Костянтинівку та навколишні громади

Вчора ввечері росіяни завдали декілька обстрілів по Костянтинівці та навколишніх громадах. Внаслідок обстрілів загинула одна людина. Пошкоджені будинки та дитячій садок. Про це повідомляє Костянтинівська міська військово цивільна адміністрація.

"16:00 обстріл із ЗРК С-300 Костянтинівки. Влучання трапилося в районі однієї з міських лікарень. Пошкоджено 6 приватних будинків. Загиблих та поранених на місці не виявлено", — йдеться у повідомленні.

За даними МВА, через годину, о 17.00 відбувся артилерійський обстріл Новодмитрівського старостинського округу. Було пошкоджено фасади трьох двоповерхових будинків та 2 легкових автомобілі. Без жертв.

О 18.00 окупанти завдали артилерійський обстріл по Костянтинівці в районі промислової зони та в одному з мікрорайонів приватного сектору. Пошкоджено 3 приватні будинки. Одна людина загинула.

Також армія РФ обстріляли Віролюбівський старостинський округ. Була пошкоджена дитячий садок та 4 автомобілі. Без жертв.

У небі над Київщиною була зареєстрована високоенергетична акустична подія

У ГЦСК повідомили, що 19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами на території України була зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області.

"Подія ймовірно пов'язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється", — йдеться в повідомленні.

Одещину російські військові обстріляли "Шахедами" з нової партії — Гуменюк

19 квітня Одещину обстріляли дронами-камікадзе з нової партії, яку отримала російська армія. Певний час такий вид зброї не використовували, оскільки очікували її надходження. Про це 20 квітня під час ефіру в марафоні "Єдині новини" розповіла керівниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

За її словами, російська армія в очікуванні партії дронів-камікадзе брала певну паузу в їх використанні. Коли вони отримали цю зброю, то почали її застосовувати. Військові вже спостерігали її використання на Миколаївщині. Як стверджує Гуменюк, нову партію визначили за відповідним маркуванням, яке мали дрони, що атакували Одещину 19 квітня.

"Можливе повторення таких атак, оскільки вони, отримавши партію, починають її використовувати для підтримання терористичного стану та напруженості місцевого населення", — пояснила Наталя Гуменюк.

Вона додала, що основна ціль російської армії не тільки психологічний стан людей, а також пошук системи ППО та об'єктів критичної інфраструктури.

Наталя Гуменюк розповіла, що використання РФ ракетами мінімізовано за останній час. Через економію ракетоносії в Чорному морі не застосовують "Калібри", які є високоточною та вартісною зброєю. Однак вона наголосила, що коли російські кораблі перебувають на чергуванні, то РФ може обстрілювати ракетами.

"Може застосовувати, коли буде обізнаний про конкретні координати, які йому потрібні для влучання високоточною зброєю", — пояснила Наталя Гуменюк.

На Донеччині волонтери запустили безплатний автобус для жителів прифронтових сіл

Гуманітарна місія "Проліска" запустила безплатний автобус селами Покровської громади. Про це повідомляє Гуманітарна місія "Проліска".

"19 квітня відбувся запуск нового соціального рейсу для жителів Покровської громади Донецької області, якими вже скористались 33 пасажири. Відтепер автобус курсуватиме щосереди за маршрутом с. Надеждинка - с. Новоєлизаветівка - с. Пушкіне – с. Новооленівка – м. Покровськ та у зворотному напрямку", — йдеться у повідомленні.

У гуманітарній місії додали, що автобус безкоштовний. Він відвозитиме місцевих жителів до лікарень, банків та адміністративних установ. Через знищену росіянами інфраструктуру, люди не мають змоги отримувати послуги в своїх селах, поблизу лінії фронту.

Війська РФ вчергове обстріляли Очаків на Миколаївщині

В ніч проти 20 квітня російські війська завдавали ударів по місту Очаків Очаківської громади. Стріляли з реактивних систем залпового вогню. За попередньою інформацією, загиблих немає.

Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім в Телеграм-каналі.

"З 00:25 до 01:00 ворог завдавав ударів з РСЗВ по м. Очаків Очаківської громади. Наслідки пошкоджень уточнюються. За попередньою інформацією, постраждалих немає", — йдеться в повідомленні.

За інформацією районних військових адміністрацій, у м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах вдень 19 квітня та в ніч проти 20 квітня обстрілів не зафіксовано.

Армія РФ за минулу добу обстріляла 13 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 19 квітня, російські військові обстріляли 13 населених пунктів Запорізької області. Завдали 86 ударів із різних видів озброєння. Люди не постраждали.

Про це повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла: Оріхів, Малу Токмачку, Новоданилівку, Новоандріївку, Кам’янське, Гуляйполе, Залізничне, Ольгівське, Білогір'я, Чарівне, Темирівку, Червона криниця, Степове.

Надійшло 20 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

"Ще один вечір блискучих відпрацювань: запорізькі захисники відправили на утилізацію "зграю бляшанок",зазначив у своєму телеграм-каналі начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко.

За минулу добу на Донеччині від обстрілів загинула одна людина та двоє поранених

Протягом 19 квітня на Донеччині Донеччини загинув один мирний житель у Костянтинівці. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

За його даними, є двоє поранених в Авдіївці та Новокалиновому.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1477 людей, поранення отримали 3414 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

ППО не працювало — Ігнат про спалах над Києвом

Як повідомив Суспільному речник Повітряних Сил Юрій Ігнат зранку 20 квітня, коментуючи нічний спалах у небі над Києвом, ППО тоді не працювало.

Відповідаючи на запитання, чому Повітряні Сили вказали у себе на сторінці в Телеграм "уточнюється", Ігнат сказав: "Нам почали приписувати космічні тарілки...хтось має про це уточнити, але не ми".

Перед цим речник Повітряних Сил прокоментував ситуацію у небі над Києвом в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

"Ці кадри, які ви показуєте, це мабуть завтра вже буде точно прокоментовано. Що це саме було. Чи це було якесь небесне тіло чи це був якийсь уламок супутника, метеорита чи щось інше, якась інша аномалія. На то є спеціалісти. Повітряні сили займаються дещо іншими речами. Ми збиваємо повітряні цілі, які атакують Україну. На Київщині не було зафіксовано атак противника цього разу", — сказав Ігнат.

За добу російське військо втратило 670 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 20 квітня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 184 420 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 670 військових.

NASA: спалах у небі над Києвом не пов’язаний із падінням супутника

Спалах у небі над Києвом близько 22:00 19 квітня не пов’язаний із падінням супутника американського космічного агентства NASA, який у той момент перебував на орбіті. Про це ВВС повідомив Роб Маргетта з офісу зв'язку NASA.

“Супутник все ще перебував на орбіті, коли спостерігався спалах, і повернеться в атмосферу Землі протягом ночі”, — сказав представник космічного агентства.

Він додав, що NASA і міністерство оборони США продовжують відстежувати супутник RHESSI.

Армія РФ минулої доби 60 разів обстріляла Херсонщину: шестеро поранених

Армія РФ впродовж 19 квітня з важкої артилерії, БПЛА та авіації 60 разів обстріляла Херсонщину, використала майже 300 снарядів. Херсон російська армія обстріляла п'ять разів.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Покудін.

Снаряди влучили у будівлю підприємства критичної інфраструктури та територію автопідприємства в Херсоні, а також амбулаторію у Бериславській міській територіальній громаді. Поранені шестеро людей, йдеться в повідомленні.

Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу окупантів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 20 квітня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів окупаційного війська.

У Криму заплановане переміщення 400 військовослужбовців строкової служби військ РФ — Генштаб ЗСУ

В населеному пункті Ізюмівка на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим близько 400 військовослужбовців строкової служби російських окупаційних військ, які розквартировані на базі відпочинку “Долина Скіфів”, плануються до переміщення на оборонні позиції в районі населеного пункту Володимирівка Автономної Республіки Крим.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 20 квітня.

У "добровольчому" формуванні РФ "Невський" проблеми з морально-психологічним станом — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, в підрозділах російського “добровольчого” формування “Невський”, які беруть участь в бойових діях на Донеччині, російські військовослужбовці мають низький рівень морально-психологічного стану. Серед причин — великі втрати в живій силі під час бойових дій, несвоєчасне забезпечення окупантів боєприпасами, невизначеність із термінами поповнення особового складу підрозділів, що зазнали бойових втрат. Збільшується кількість охочих залишити свої підрозділи та вибути з районів ведення бойових дій до Російської Федерації.

Тривають важкі бої за Бахмут — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил Республіки Білорусь. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 20 квітня.

Протягом минулої доби окупанти обстріляли населені пункти Шалигине, Бояро-Лежачі, Іскрисківщина, Білопілля, Волфине, Катеринівка та Кіндратівка Сумської області, а також Стрілеча, Огірцеве, Вовчанськ, Петропавлівка, Караїчне, Землянки, Устинівка та Одрадне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку російських обстрілів зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку окупанти намагалися покращити тактичне положення, безуспішно наступали в районах південної околиці населеного пункту Кремінна та Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Діброва, Кузьмине і Білогорівка Луганської області та Іванівка, Торське, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку військо РФ продовжує наступати. Тривають важкі бої за Бахмут. Протягом минулої доби українські захисники відбили атаки росіян в районі населеного пункту Хромове. Від російських обстрілів постраждали Федорівка, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Дружківка, Олександро-Шультине, Біла Гора, Дружба та Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку російські військові наступали в районах Авдіївки, Водяного та Первомайського, успіху не мали. Обстріляли, зокрема, Новокалинове, Авдіївку, Тоненьке, Сєверне, Нетайлове, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку минулої доби українські захисники відбили численні атаки окупантів у районах населених пунктів Мар’їнка та Побєда. Російських обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку військо РФ безуспішно наступало у напрямку Вугледара. Обстріляло Новоукраїнку, Пречистівку та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти продовжують оборонятися. Протягом доби військо РФ обстріляло понад 35 населених пунктів. Серед них — Ольгівське, Малинівка, Оріхів, Новоданилівка та Новоандріївка Запорізької області; Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Іванівка, Інженерне і Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Окупанти завдали 3 ракетних і 57 авіаційних ударів за добу, застосували 26 "Шахедів" — Генштаб ЗСУ

Протягом минулої доби окупанти завдали 3 ракетних та 57 авіаційних ударів, зокрема, застосували 26 БпЛА типу “Шахед-136”. 21 з них знищено українськими захисниками. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 20 квітня. Також російські військові здійснили 69 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

На фронті військо РФ продовжує наступати на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби, на цих ділянках фронту підрозділи сил оборони України відбили понад 55 атак окупантів. Найзапекліші бої йдуть за Бахмут та Мар’їнку.

Робимо все, щоб збільшувати можливість захищатися від російських ударів — Зеленський

На рівні держави робиться все, щоб посилювати ППО та збільшувати можливість України захищатися від російських повітряних ударів.

Про це у зверненні сказав президент Володимир Зеленський.

"Хочу відзначити сьогодні наших захисників і захисниць неба – Повітряні сили та відповідні підрозділи інших родів військ. На рівні держави робиться все, щоб збільшувати можливість захищати й захищатися від російських ударів. Системи ППО та інша зброя для захисту неба вже зараз у нас, в України, дуже серйозні. Але мають бути – і, впевнений, будуть – іще потужніші", — сказав він.

Зеленський подякував силам протиповітряної оборони за захист неба.

"Дякую всім, хто своєю влучністю та швидкістю забезпечує ефективність для всієї тієї зброї, яка зʼявилась у нашої держави!

"У ніч на цю добу особливо влучними були воїни 160-ї зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" та мобільні вогневі групи 164-ї Слобідської радіотехнічної бригади повітряного командування "Схід". Наші воїни захищали небо Дніпропетровщини, Києва, області, інших міст, інших наших регіонів", — сказав він.

Президент також подякував Сполученим Штатам за черговий пакет військової підтримки, про який оголошено сьогодні.

Прикордонники на Чернігівщині виявили збитий "Шахед"

Вчора, 19 квітня, прикордонники в лісосмузі поблизу кордону Чернігівської області з Росією знайшли підбитий безпілотник окупантів.

Цю інформацію Суспільному підтвердила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

За її словами, "Шахед" днями збили самі ж прикордонники. Через те, що боєприпас, який ніс безпілотник, не здетонував, на місце події викликали вибухотехніків. Далі "Шахед" відправили на експертизу і потім на утилізацію.

БПЛА, який впав на Чернігівщині
ФОТО: Чернігівський прикордонний загін

У КМВА пояснили природу яскравого спалаху на Київщині

У межах Києва у небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкту, заявили у міській військовій адміністрації.

"Близько 22:00 години 19 квітня у межах Києва у небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкту. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA. Аби уникнути жертв від падінь на землю уламків - була оголошена повітряна тривога. ППО не працювала", — заявив начальник КМВА Сергій Попко.

Станом на 23:30, 19 квітня, Суспільному не вдалося підтвердити цю інформацію у Командуванні Повітряних Сил. Там заявили, що поки підтвердити цю інформацію не можуть, а обставини — з‘ясовують.

Швейцарія не погодилася шукати російські активи спільно із G7

Про це заявив офіційний представник Федеральної ради Швейцарії Андре Симонацці,  повідомляє Schweizer Radio und Fernsehen.

"На даний час Швейцарія не бачить необхідності офіційно приєднуватися до так званої цільової групи "Російські еліти, довірені особи та олігархи", – сказав він.

Урядовець нагадав, що зараз відбувається співпраця на технічному рівні і вона злагоджено працює.

У Білому домі відреагували на візит Путіна на окуповану Херсонщину

Візит президента Росії Володимира Путіна на окуповані території Херсонщини та Луганщини може бути свідченням того, що "для Росії все йде не дуже добре".

Про це на брифінгу сказала речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

"Візит Путіна виглядає як індикатор того, що вони знають: для Росії все йде не дуже добре. І Путін, здається, це дуже чітко знає", — сказала вона.

За словами речниці Білого дому, президент РФ намагається якось згуртувати російське населення, "оскільки знає, що його армія погано справляється"

На початок