Зеленський на кордоні з Білоруссю, обстріл Одеси та Вовчанська, Україна отримала ЗРК Patriot. 420 день війни. Онлайн

Зеленський на кордоні з Білоруссю, обстріл Одеси та Вовчанська, Україна отримала ЗРК Patriot. 420 день війни. Онлайн

Зеленський на кордоні з Білоруссю та Польщею, 19 квітня 2023
. Президент Володимир Зеленський з робочою поїздкою відвідав Волинь, 19 квітня 2023 Фото: Офіс президента

19 квітня — 420 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 420 дня війни. Нову хроніку 20 квітня — читайте тут.

У Києві та Київській області — відбій повітряної тривоги.

В Україні зафіксували понад 75 тисяч випадків потенційних воєнних злочинів РФ

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін під час виступу перед представниками Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США. Офіс генпрокурора України також ідентифікував 310 потенційних виконавців злочинів і закінчив справи проти 152 потенційних воєнних злочинців.

"Задокументовані злочини мають систематичний і широкомасштабний характер. Це явні ознаки плану переслідування українців як національної групи, спрямованого проти української ідентичності та української державності. Це ознаки, характерні для злочину геноциду", — наголосив Костін.

На сьогоднішній день лише в Херсоні та області розпочато понад 13 тисяч кримінальних проваджень за фактами злочинів, скоєних російськими військовими. Зафіксовано загибель 908 цивільних осіб.

"На сьогодні ми зареєстрували понад 75 тисяч випадків воєнних злочинів. Однак докази цих злочинів зростають в геометричній прогресії. Особливо це пов'язано з деокупацією Українських територій. Наприклад, коли українські військові звільнили Херсон у листопаді 2022 року, там були виявлені ті ж самі варварські злочини, що й у Бучі та інших містах Київської області, Сумах, Чернігові та Ізюмі", — зазначив Костін.

У небі над Київщиною виявили повітряну ціль — ОВА

Про це повідомляє Київська міська військова адміністрація.

"У небі виявили повітряну ціль. Сили ППО напоготові. Перебувайте в укриттях та дотримуйтеся інформаційної тиші – нічого не знімайте та не публікуйте в мережу", — йдеться у повідомленні.

У Києві оголошена повітряна тривога!

Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту!

У Києві жителі кажуть про яскравий спалах у небі

У місті не була оголошена повітряна тривога.

Низку спортсменів з Мелітополя позбавили звань через колабораціонізм

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Посадовець зазначив, що титулований тренер з кікбоксингу Віктор Савченко вже не є майстром спорту України міжнародного класу, адже пішов на співпрацю з росіянами.

Також через колабораціонізм спортивне звання "Майстер спорту України" втратили мелітопольці Андрій Рибницький (гандбол), Дмитро Хассай (бодібілдинг) та Дмитро Глек з Романом Дзюбою (пауерліфтинг).

"Донедавна всі вони славилися своїми спортивними досягненнями. Нині — тим, що продались ворогу за рублі", — зазначив посадовець.

У Дніпрі повідомили про звуки вибухів

У Дніпрі ввечері після оголошення повітряної тривоги в місті чутно звуки вибухів.

"Дніпро, в місті працює ППО", – написав у Telegram голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Данілов заявив, що замість Путіна на окуповані території їздив двійник

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"Жодного Путіна там не було. Перед тим, як із ним зустрітися, ви маєте 10-15 днів провести на карантині. Був звичайний двійник, це відома річ", — сказав Данілов.

За його словами, "це пряма протилежність нашому президенту, який не боїться і може в будь який час відвідати лінію фронту".

"Його (Путіна - ред.) там фізично не було. Його поїздки - це процедура. За два-три тижні розпочинається підготовчий процес", — додав Данілов.

Зустрічі у форматі "Рамштайн" є важливими не тільки для України — Маляр

Про це під час прямого ефіру телемарафону "Єдині новини" зазначила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

"Давайте будемо реалістами, Росія — це сильний ворог. З точки зору кількості бійців, озброєння окупанти нас переважають. В нас теж є свої переваги, інакше ми б стільки не протрималися. Це професійність наших військових, це мотивація, адже ми ведемо справедливу війну і захищаємо свою землю. У нас вибору немає, ми змушені оборонятися, і це додає нам сили", — сказала вона.

Маляр додала, що допомога партнерів надзвичайно, навіть критично, важлива для нас. Світ починає розуміти, що зупинити росію ми можемо тільки разом. І це потрібно зробити, адже Росія не зупиниться на кордонах України.

Резніков: Україна отримала від Німеччини чергову установку IRIS-T

"Побудова багаторівневої системи ППО/ПРО у найкоротший термін – наш пріоритет. Це захист мирних міст, критичної інфраструктури, наших людей у тилу та на фронті. Системи Patriot формують спроможність, якої раніше не було – вражати балістичні цілі. Чергова установка IRIS-T, за яку ми дякуємо німецьким партнерам - підвищує можливості боротьби з крилатими ракетами. IRIS’и, як і NASAMS’и, чудово себе зарекомендували", — повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Він також добавив, що "МіГи від польських та словацьких друзів посилять захист і від російських ракет, і від іранських дронів".

"З огляду на варварську тактику Кремля нам потрібно більше платформ різного рівня та боєприпаси до них. Нам потрібно більше ПЗРК. Літаки західного зразка – вершина цієї піраміди. Щодо кожної платформи спочатку ми чули "ні, це неможливо". Тепер вони боронять наше небо. Послідовно працюємо на результат", — зазначив міністр.

США оголосили про виділення Україні нового пакета військової допомоги на $325 млн

США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 325 мільйонів доларів. Туди увійдуть зокрема додаткові боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди, патрони для стрілецької зброї та інше. Про це повідомили в Пентагоні.

До пакету увійдуть:

  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW); (американська важка протитанкова керована ракета)
  • комплекси протитанкової зброї АТ-4;
  • протитанкові міни;
  • підривні боєприпаси для подолання перешкод;
  • понад 9 мільйонів патронів до стрілецької зброї;
  • чотири машини матеріально-технічного забезпечення;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • тестове та діагностичне обладнання для обслуговування та ремонту транспортних засобів;
  • обладнання для безпеки портів і гаваней;
  • запчастини та інше польове обладнання.

У російських підручниках прибрали згадку про Київську Русь і Київ

У російських підручниках "Окружающий мир" для четвертого класу видавництва "Просвещение" прибрали кілька згадок про Київ у параграфах, які стосуються історії Київської Русі, пишуть російські ЗМІ.

Журналісти ознайомились з кількома сторінками відредагованого підручника та порівняли їх із версією 2021 року. Наприклад, якщо у старому виданні йшлося про те, що літопис "Повесть временных лет" написав чернець Києво-Печерського монастиря Нестор, то в новій версії Нестор названий просто ченцем, без уточнення місця, де він жив і працював.

Також у старій версії йшлося про те, що князь Володимир "хрестив увесь народ у Києві, у новій версії написано — "у столиці". Ще одна відмінність — було: "Після смерті Олега у Києві став правити князь Ігор", а стало — "Після смерті Олега Руссю став правити князь Ігор".

Важливим питанням відбудови України є боротьба з корупцією — німецький урядовець

Про це під час пресконференції повідомив Державний секретар з питань розвитку Йохен Фласбарт. Німецький посадовець прибув до Києва 18 квітня з дводенним візитом. За цей період він зустрівся з мером Віталієм Кличком, відвідав передмістя Києва, Бородянку, Ірпінь. Також провів зустрічі з міністром інфраструктури та міністеркою з питань реінтеграції окупованих територій.

"Україна потребує великих інвестицій, тому дуже важлива роль приватного бізнесу, а для цього потрібно, щоб було якомога менше проявів корупції", — зазначив Фласбарт.

За його словами, Німеччина бачить "певні кроки" України у цьому напрямку. Також посадовець розповів, що вони допомагають відновлювати пошкоджену енергоінфраструктуру: "Ми працюємо над її подальшої розбудовою, адже в майбутньому Україна і сама увіллється в європейську інфраструктуру".

ФІБА усунула Росію та Білорусь від кваліфікації Євробаскета

Збірні Росії та Білорусі не допустили до відбору Євробаскету-2025. Про це з посиланням на лист від ФІБА повідомляє Федерація баскетболу України.

Національні команди двох країн від початку повномасштабного вторгнення до України було відсторонено від міжнародних змагань. Росіяни провели свій останній офіційний матч у лютому 2022 року, білоруси — у серпні 2021-го.

Через вторгнення Росію та Білорусь минулого року зняли з відбору на ЧС-2023. Їхні проміжні результати в основній частині кваліфікації були анульовані. За рішенням ФІБА вже у квітні російську та білоруську баскетбольні збірні усунули від участі у відборі олімпійського турніру 2024 року. А тепер поширили санкції і на Євробаскет-2025.

Heineken знайшов покупця на свій бізнес у Росії

Про це йдеться у квартальній звітності на сайті компанії.

"Ми продовжуємо працювати над передачею права власності на наш бізнес в Росії і подали заявку на затвердження до органів влади в Російській Федерації відповідно до місцевих нормативних вимог. Якщо і коли ми отримаємо дозвіл, ми повідомимо додаткову інформацію про покупця та угоду", — зазначили у Heineken.

Читайте також: Carlsberg, Heineken, Вud: Найвідоміші пивоварні йдуть з ринку РФ

У Бахмуті досі залишаються діти — Верещук

Попри постійні обстріли у Бахмуті досі залишаються діти, повідомила в ефірі телемарафону "Єдині новини" віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Кількість дітей, які залишаються у місті, вона не назвала.

"Все важче і важче до дітей дістатися. Ми робимо все, щоби в наближених селах, які близько до Бахмута, якомога менше було дітей і якомога менше там перебували в зоні активних бойових дій жінок, літніх людей, тих, хто не може собі зарадити", – сказала Верещук і додала, що примусова евакуація триває з 21 населеного пункту.

У ПК "Південь" показали, як збивали російські дрони-камікадзе

У ПК "Південь" показали, як воїни зенітної ракетної Одеської бригади збивали дрони-камікадзе, якими РФ атакувала Одещину 19 квітня.

Омбудсмен України: Ми знайшли спосіб для додаткової верифікації українських військовополонених

Як заявив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець, секретаріат омбудсмена підписав Меморандум про співробітництво з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України.

"Ми напрацьовуватимемо процедуру додаткової верифікації наших військових, які перебувають у полоні на території РФ. Інструментарій: родичі звертатимуться в Офіс Уповноваженого, ми звертаємося до КНДІСЕ, інститут робитиме експертизу на підставі фотографій і даватиме результати експертизи. Якщо вона покаже, що це одна й та ж людина, то це буде підставою додатково верифікувати військового, який перебуває у полоні", — повідомив Лубінець.

Окрім підтвердження особи, експертиза може надавати висновки щодо моральних збитків громадян, які перебували в полоні.

Сили оборони завдали 7 ударів по районах зосередження російських військових

"Авіація Сил оборони України за добу завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів противника", — повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

У Скадовську російські військові заборонили колаборантам виїзд за межі району

Як повідомляє Генштаб у вечірньому зведенні, російська армія продовжує використовувати цивільне населення тимчасово захоплених територій у власних цілях, прикриваючись “живим щитом”.

"У місті Скадовськ Херсонської області, станом на 18 квітня, російські окупанти почали змушувати всіх колаборантів та тих хто співпрацює з ними підписати зобов’язання щодо заборони виїзду за межі району", — йдеться у повідомленні Генштабу.

На Луганщині окупанти розгорнули військовий шпиталь на території сільського будинку

"В населеному пункті Кабичівка Луганської області отримано розпорядження російської окупаційної так званої “влади” щодо розгортання на території сільського будинку культури військового шпиталю для окупантів на 40 ліжкомісць. До новоствореного медичного закладу загарбників до кінця тижня планується прибуття російських військових лікарів", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Росіяни намагаються наступати на Вугледар, Авдіївку, Бахмут та Кремінну — Генштаб

Про це повідомляє Генеральний штаб у вечірньому зведенні.

Протягом доби російська армія завдала 3 ракетних та 37 авіаційних ударів, зокрема, застосувала 12 БпЛА типу “Шахед-136". 10 з них були знищені українськими захисниками. Окрім того, армія РФ здійснила 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки.

Росія, попри величезні втрати, продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби, на зазначених ділянках фронту, відбито понад 40 атак з боку РФ. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом доби росіяни здійснили обстріли населених пунктів Бояро-Лежачі, Іскрисківщина, Волфине, Катеринівка та Кіндратівка Сумської області, а також Стрілеча, Огірцеве, Вовчанськ, Петропавлівка, Караїчне, Землянки та Одрадне на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку артилерійських обстрілів з боку РФ зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку війська РФ намагалися покращити тактичне положення, вели безуспішні наступальні дії в районі південної околиці населеного пункту Кремінна. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Діброва, Кузьмине, Білогорівка Луганської області та Іванівка і Верхньокам’янське на Донеччині.
  • На Бахмутському напрямку російська армія продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Від російських обстрілів постраждали Федорівка, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Костянтинівка, Дружківка, Олександро-Шультине, Біла Гора, Дружба та Залізне Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку росіяни вели наступальні дії в районах Авдіївки, Водяного та Первомайського Донецької області, успіху не мали. Обстріляли, зокрема, Новокалинове, Авдіївку, Нетайлове, Первомайське та Невельське.
  • На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони відбили численні ворожі атаки в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області. В той же час, обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка та Новомихайлівка.
  • На Шахтарському напрямку протягом поточної доби росіяни безуспішно намагалися вести наступальні дій в районі Вугледара. Обстрілювали Вугледар, Новоукраїнку та Велику Новосілку Донецької області.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках російська армія обороняється. В той же час, протягом доби здійснив обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Бурлацьке, Малинівка, Залізничне, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Гаврилівка, Берислав, Веселе, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Столтенберг: Союзники по НАТО надали Україні 150 мільярдів євро економічної підтримки

Про це генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив на спільній пресконференції з президентом Чехії Петром Павелом.

Він зазначив, що загалом союзники по НАТО надали Україні 150 мільярдів євро економічної підтримки, з яких 65 мільярдів євро – це військова підтримка.

"Чехія робить цінний внесок у нашу спільну безпеку у відповідь на жорстоку агресивну війну Росії. Ви виступили, щоб захистити інших союзників по НАТО та підтримати Україну. Чехія надала Україні важливе військове обладнання, включаючи танки, гелікоптери та ракети ППО. І ви приймаєте сотні тисяч українських біженців. Ви очолюєте нову бойову групу НАТО в Словаччині, допомагаючи стримувати будь-яку агресію. І ви надаєте сили для наших бойових груп у Латвії та Литві", — наголосив Столтенберг.

Президент Чехії назвав умови вступу України до НАТО

Про це президент Чехії Петер Павел заявив на спільній прессконференції разом з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

"Коли йдеться про Україну та потенційне членство (в НАТО - ред.). По-перше, погляд не відрізняється від погляду та обіцянки, даних у Бухаресті. Тож і Україні, і Грузії сказали, що вони стануть членами НАТО. Зараз надзвичайно важко говорити про наші конкретні терміни членства, коли Україна перебуває у війні. Отже, по-перше, війна повинна закінчитися. І тоді ми можемо почати думати про можливі дати", — наголосив Павел.

Він також додав, що "Україні доведеться відновити свою економіку, свою армію, щоб знову стати стабільною стабільною країною".

"Тож потрібен час, знадобиться багато зусиль, багато спільних зусиль, і я розумію, що ми вже маємо надати довготривалу підтримку Україні, включаючи відновлення та підготовку до майбутнього членства в НАТО", — додав президент Чехії.

Країни НАТО тренують українських новобранців на танках Leopard у Польщі

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, українські танкісти пройшли насичений 30-денний курс навчання на танку Leopard у Польщі.

Програма під керівництвом Польщі спрямована на те, щоб допомогти Україні відстояти своє право на самооборону, закріплене в Статуті ООН, проти неспровокованої агресивної війни Росії.

Сили оборони ведуть штурмові дії на кількох напрямках — Маляр

"Не треба зводити публічно контрнаступ лише до якихось активних наступальних дій, тому що йдеться про стратегічну мету ЗСУ — звільнити всі тимчасово окуповані території. Тож говорити вузько про контрнаступ – некоректно. Це величезний комплекс дій та заходів, які здійснюють Сили оборони. Але все разом, якщо ми говоримо про нашу стратегічну мету, можна назвати це заходами контрнаступальних дій", — написала у Telegram заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, такі заходи включають підготовку техніки, людей, приготування резерву і формування тактики. Вона додала, що ЗСУ наразі не готуються до дій на якомусь конкретному напрямку.

"ЗСУ наразі не готують щось одне — на конкретний час на якомусь конкретному напрямку. ЗСУ щодня готують весь комплекс оборонних та контрнаступних заходів. І власні, активні штурмові дії в Бахмуті, Мар’їнці на Авдіївському та Лиманському напрямках фронту, теж можна вважати елементом контрнаступу", — написала Маляр.

Російські окупанти переміщують свою техніку через Маріуполь у бік Новоазовська — радник мера

Російські окупанти переміщують свою легку техніку та невелику кількість військових через Маріуполь у бік Новоазовська, далі — на північ в напрямку Волновахи. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Зафіксували постачання танків Т-72 через центр Маріуполя в бік Мангушу та далі в напрямку Бердянська", — зазначив Андрющенко.

Президент Чехії найближим часом планує відвідати Україну

Президент Чехії Петр Павел повідомив під час пресконференції повідомив, що планує найближчим часом відвідати Україну і "буде радий обговорити з президентом Зеленським перспективи контрнаступу для відновлення контролю над країною".

"Я бачу, що НАТО є критично важливим аспектом безпеки моєї країни. Я також радий, що Чеську Республіку вважають надійним партнером у часи кризи, і, безсумнівно, ми переживаємо період, ймовірно, найбільшої кризи безпеки в сучасній історії. Однозначно в цьому столітті. Ми повністю поділяємо наші погляди на поточну безпекову ситуацію щодо конфлікту в Україні. Чехія є одним із найсильніших прихильників України від початку конфлікту", — цитують його слова журналісти Суспільного.

Російські війська завдали удар по Оріхову на Запоріжжі

Армія РФ вчергове завдала удар по цивільній інфраструктурі Оріхова Запорізької області. Постраждали приватні будинки та майно мирних жителів. Про це сьогодні, 19 квітня, повідомили у Запорізькій ОВА.

Наразі на місці влучання працюють фахівці спецслужб та ліквідовують наслідки. Інформації про постраждалих не надходило, зазначили у ЗОВА.

МВС створило сайт з підтвердженими даними про понад 56 тисяч загиблих військових РФ

Міністерство внутрішніх справ України створило ресурс, де зібрали підтверджені з відкритих джерел дані щодо вбитих в Україні військових з Росії, а також з самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" і приватних військових компаній.

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

"МВС спільно з Нацполіцією започаткували збір інформації про воєнних злочинців, які скоїли злочини на території України. Встановлено інформацію про понад 56 тисяч громадян РФ, а також представників так званих "ДНР" і "ЛНР", які заходили на територію України зі зброєю в руках та загинули тут", — сказав Тимченко.

За його словами ідея проєкту виникла після того, як міністр оборони РФ Сергій Шойгу у вересні минулого року озвучив втрати Росії у кількості 5 937 осіб, однак, за даними Генштабу ЗСУ,  втрати окупантів на той час вже становили понад 50 тисяч осіб.

Він зазначив, що дані почали збирати з відкритих джерел. Цією діяльністю також активно займаються волонтери, телеграм-канали, об’єктивна картина втрат висвітлюється у ЗМІ та соціальних мережах.

"Тому було прийнято рішення збирати цю інформацію в одному місці для того, щоб можна було пересвідчитися у реальних втратах противника, які є на сьогодні", — сказав заступник міністра.

Маляр: Контрнаступ — величезний комплекс дій та заходів, а не лише активні наступальні дії

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала не зводити публічно контрнаступ лише до якихось активних наступальних дій, оскільки йдеться про стратегічну мету ЗСУ — звільнити всі тимчасово окуповані території.

"Тож говорити вузько про контрнаступ – некоректно. Це величезний комплекс дій та заходів, які здійснюють ЗСУ. Але усе разом, якщо ми говоримо про нашу стратегічну мету, можна назвати заходами контрнаступальних дій", — зазначила вона.

Маляр пояснила, що контрнаступальні дії включають підготовку техніки, людей, готування резерву, формування тактики (планів "А", "Б", "В").

"І треба розуміти, що подібні рішення приймаються за дуже короткий термін, а не за місяць-два. План остаточно обирається таким чином, щоб ворог не зміг відреагувати. ЗСУ наразі не готують щось одне — на конкретний час на якомусь конкретному напрямку. ЗСУ щодня готують весь комплекс оборонних та контрнаступальних заходів. І, власне, активні штурмові дії в Бахмуті, Мар'їнці на Авдіївському, Лиманському напрямках фронту, теж можна вважати елементом контрнаступу", — підсумувала заступниця міністра оборонного відомства.

ЄС визнав чинність ордерів на арешт Путіна і Львової-Бєлової — Лубінець

Європейські парламентарі 19 квітня провели дебати щодо примусової депортації Росією українських дітей.

Про це у Telegram повідомив уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Як зазначила віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова, ЄС визнав чинність ордерів на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової та вітатиме будь-які подальші кроки із забезпечення повної відповідальності винних у воєнних та інших злочинах, скоєних під час війни Росії проти України, на підставі застосування міжнародного права", — йдеться у дописі Лубінця.

За його словами незабаром ЄС планує провести конференцію, яка має посилити міжнародний тиск на РФ задля встановлення місця знаходження викрадених українських дітей та забезпечення їхнього повернення додому.

"Тема примусової депортації українських дітей повинна звучати на різних міжнародних майданчиках, аби всі депортовані з України діти могли повернутися на рідну землю, а причетні до цього злочину – покарані", — підкреслив омбудсман України.

У Херсоні військові РФ обстріляли автобусний парк

19 квітня російська армія обстріляла Херсон. Атакували автобусний парк, повідомив у Telegram голова ОВА Олександр Прокудін. За його інформацією, внаслідок обстрілів пошкоджені транспортні засоби. Загиблих та поранених немає, йдеться у дописі.

Зруйнована дорога в Херсоні після обстрілу РФ, 19 квітня
Херсон. Зруйнована дорога після російських обстрілів, 19 квітня 2023 року Фото: Олександр Прокудін/Telegram

Володимир Зеленський відвідав Волинь

Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки на Волинь відвідав прикордонну ділянку, де сходяться кордони трьох держав: України, Польщі та Білорусі.

Як повідомили в Офісі Президента України, Зеленський приїхав, щоб ознайомитися з облаштуванням державного рубежу на цьому напрямку.

Прикордонники показали, як укріплений кордон з Білоруссю в межах Волинської області. Наразі триває нарощення інженерних загороджень, фортифікаційних споруд і налаштування систем віддаленого відеоспостереження.

"Президент також оглянув пункт спостереження та дворівневу систему ровів на кордоні. З позиції спостережного поста було продемонстровано, як за допомогою систем віддаленого відеоспостереження здійснюється цілодобовий нагляд за лінією кордону", – зазначили ОПУ.

Німеччина надасть Україні ще 111 млн євро на реконструкцію

Німеччина надасть Україні ще 111 млн євро на реконструкцію. Про це повідомив Державний секретар з питань розвитку Йохен Фласбарт.

"Відбудова України буде величезним завданням для країни, її народу та для нас як міжнародної спільноти. І вона вже починається, навіть якщо війні, на жаль, не видно кінця. Ця довгострокова перспектива та раннє планування важливі. Ми хочемо показати народу України, що ми й надалі будемо на його боці в солідарності. І ми повинні переконатися, що наша короткострокова підтримка відповідає довгостроковому відновленню", — сказав Фласбарт.

Він додав, що своєю допомогою Німеччина зараз підтримує український уряд і народ безпосередньо в подоланні наслідків війни. Але водночас вона дивиться на шлях країни до ЄС, до стійких рішень щодо житла для багатьох людей, які були вимушено переміщені зі своїх домівок, до адміністративних реформ і до енергопостачання України завтрашнього дня незалежності від Росії.

"Зрештою, це також інвестиція в майбутнє Європи, тому що сильна економічна Україна також буде важливою опорою нашого загальноєвропейського процвітання", — сказав держсекретар.

Віряни УПЦ МП вкотре перешкоджають роботі комісії Мінкульту

Сьогодні, 19 квітня, на території заповідника "Києво-Печерської лаври" відновила роботу комісія МКІП. Після опечатання одного із приміщень, віряни зірвали захисні ролети, повідомила Суспільному речниця поліції Києва Юлія Гірдвіліс.

"19 квітня поліцейські, як і в попередні дні, забезпечують охорону громадського порядку на території Лаври. Працювала комісія Мінкульту, яка опечатала два приміщення на території Лаври. До одного з них підійшли віряни і пошкодили захисні ролети залізні", — розповіли в поліції.

Пошкодження ролетів документують правоохоронці та згодом цим діям буде надана правова кваліфікація.

Комісія сьогодні оглянула три пам'ятки на території заповідника (2 національного, 1 місцевого значення). А саме — майна корпусу 37, 37-а, 38 – галерея до Ближніх печер, дзвіниця на Ближніх печерах, вхід до Галереї Ближніх печер.

Після опечатання комісією одного із корпусів, близько 13-тої години віряни УПЦ МП зірвали її.

В пресслужбі УПЦ МП повідомили, що комісія за сприяння поліції, болгаркою спиляла замки та опечатали 39 корпус Лаври. У зв’язку з цим було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення працівниками Нацзаповідника, а також відносно працівників поліції, які сприяли вчиненню цих незаконних дій.

Певні дії вже відбуваються — Маляр про контрнаступ

Українцям не варто чекати того, що настане такий день, коли Сили оборони заявлять про початок контрнаступу. Про це заступниця міністра оборони України Ганна Маляр сказала в ефірі телемарафону "Єдині новини". За її словами, певні контрнаступальні дії вже відбуваються.

"Не буде такого дня, коли Збройні Сили скажуть: “Завтра починаємо контрнаступ”. Це неможливо в умовах війни, тому що це секретна інформація. Це плани Збройних Сил, які ми не маємо права в публічному просторі обговорювати, в тому числі й самі військові їх не обговорюють”, — сказала Маляр.

Заступниця міністра також додала, що певні контрнаступальні дії вже відбуваються. Загалом же йдеться про стратегічну мету ЗСУ та держави звільнити всі наші території.

"Зрозуміло, що ми націлені саме на це, на зупинку ворога у наступальних діях. Тому говорити вузько про контрнаступ — це некоректно. Тому що це величезний комплекс різних дій та заходів, які зараз здійснюють ЗСУ”, — заявила Маляр.

Насамперед йдеться про підготовку людей до комплексу дій.

“І до оборонних, і до наступальних, але все разом можна назвати заходами контрнаступальними”, — розповіла Маляр.

За її словами, вище військове керівництво має декілька планів, з яких обиратиме з урахуванням ситуації. Не може бути лише одного варіанту дій.

“Треба розуміти, що подібні рішення ухвалюються за дуже короткий термін, а не за місяць, чи за два або за пів року. І план остаточно обирається таким чином, щоб ворог не встиг на нього відреагувати”, — пояснила заступниця міністра.

За її словами, зараз окупанти зосереджують основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському.

В Угорщині визначили сільгосптовари, які до 30 червня заборонили ввозити з України

Уряд Угорщини визначив перелік сільськогосподарських товарів, які до 30 червня заборонено ввозити з України з метою захисту інтересів місцевих фермерів і споживачів. Про це повідомило Міністерство сільського господарства Угорщини.

"Заборона поширюється, зокрема, на зернові культури, насіння ріпаку та соняшнику, борошно, рослинну олію, мед і деякі м'ясні продукти", — заявив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

Однак Угорщина не заборонятиме транзит цих продуктів через свою територію,  пояснив міністр.

“Тобто транзитні вантажі і надалі будуть дозволені, але будуть пломбуватися на кордоні компетентними органами, контролюватися за допомогою електронних засобів і патрулів, а процедури транзиту відповідних продуктів будуть контролюватися по всій країні”, — розповів Надь.

Він додав, що перевізники, які порушують правила, можуть бути покарані штрафами у розмірі до повної вартості вантажу.

Надь також повідомив про заходи, вжиті для унеможливлення обходу заборони.  Для цього декларування в електронній системі контролю автомобільного транспорту також стане обов'язковим для зернових та олійних культур, призначених для імпорту з інших країн. Наразі вони, відповідно до постанови, не підлягають декларуванню.

В Україну прибув другий німецький комплекс ППО Iris-T — Spiegel

Україна отримала від Німеччини другий із чотирьох обіцяних зенітно-ракетний комплекс протиповітряної оборони Iris-T.

Про це повідомляє Spiegel.

За даними джерел видання, доставка відбулася кілька днів тому: приблизно 16 квітня.

11 жовтня Україна отримала від Німеччини першу з чотирьох обіцяних систем ППО типу Iris-t SLM. За інформацією ЗМІ, передача відбулася недалеко від польсько-українського кордону. Міністр оборони України Олексій Резніков опівночі 12 жовтня повідомив, що система IRIS-T прибула в Україну.

ДБР розслідує факт побиття офіцером військового на Волині

Працівники Держбюро розслідувань проводять розслідування за фактом побиття військовослужбовця у військовій частині міста Володимир на Волині, – розповіла Суспільному речниця теруправління ДБР у Львові Тетяна Муравель.

Травмований боєць нині у лікарні. У нього діагностували черепно-мозкову травму, численні гематоми і перелом носа.

"Травмованого виявили 9 квітня, через добу після побиття. За свідченнями потерпілого, таких ушкоджень йому завдав офіцер військової частини", – зазначила речниця ДБР. Підозру офіцера поки не висували.

Триває розслідування за фактом перевищення військовою службовою особою влади під час дії воєнного стану. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до 12 років.

У справі призначили ряд експертиз та опитують можливих свідків побиття. Суспільне наразі намагається отримати коментарі від представників 14-ї окремої механізованої бригади та рідних травмованого військового.

Резніков підтвердив прибуття систем ППО Patriot до України

"Сьогодні наше прекрасне українське небо стає більш безпечним, тому що в Україну прибули системи ППО Patriot. Наші ППО максимально швидко їх освоїли. І наші партнери дотримали слова", — написав міністр оборони Олексій Резніков.

У Росії є труднощі з виробництвом зброї — Центр стратегічних досліджень

У Російської Федерації через західні санкції є труднощі з виробництвом нової зброї, однак запасів для ведення війни все ще достатньо. Про це йдеться у звіті Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Зазначається, що поки що зусилля Москви щодо імпортозаміщення за підтримки держави залишаються здебільшого безуспішними. Це впливає на здатність Росії виробляти, підтримувати та доставляти передову зброю та технології на поле бою в Україні.

"Тому, якщо якість військової техніки, яку використовує українська армія, завдяки допомозі Заходу продовжує покращуватися, якість російської зброї продовжує деградувати", — сказано у релізі.

Водночас у CSIS зазначають, що РФ має в запасі достатньо старого озброєння для ведення війни проти України.

"За оцінками, за рік війни Москва втратила від 1845 до 3511 танків, але, ще тримає в резерві близько 5000 старих танків", — уточнили експерти.

Мерія Харкова назвала найбільш заміновані місця

З початку повномасштабного вторгнення у Харкові зареєстрували близько 4,4 тис. заявок на розмінування. Таку цифру станом на 19 квітня назвала пресслужба мерії.

Найбільш небезпечними територіями у мерії називають Північну Салтівку, Роганський житловий масив, селище Мала Данилівка, П’ятихатки, Жуковського, а також місця поховання людей та зелені зони, що розташовані поблизу Окружної дороги та в місцях, де велись активні бойові дії.

Болгарія планує ввести тимчасову заборону на імпорт українського збіжжя

Болгарія планує тимчасово заборонити імпорт продуктів харчування з України, за винятком транзитних товарів. Про це на початку засідання уряду заявив виконувач обов'язків прем'єр-міністра Галаб Донев. Він нагадав, що значна кількість українського продовольства залишилася в Болгарії.

"Основна причина полягає в тому, що за останній рік, всупереч ідеї так званих коридорів солідарності, значні обсяги продовольства залишилися в країні та порушили основні виробничо-торговельні ланцюжки. Якщо ця тенденція збережеться і навіть посилиться, що цілком реально після введених аналогічних заборон з боку інших країн, можливе досягнення надзвичайно серйозних наслідків для болгарського бізнесу", – пояснив Донев.

Галаб Донев також зазначив, що Болгарія розраховує на те, що "Брюссель почує і зрозуміє позиції" країн-членів Болгарії, Польщі, Угорщини та Словаччини і переосмислить свою позицію.

"Болгарія залишається солідарною з Україною, але банкрутства болгарських сільгоспвиробників нічим не сприятимуть її справі", – сказав прем’єр-міністр.

Наразі немає інформації про те, як довго діятиме тимчасова заборона на ввезення продуктів харчування з України, але відповідне рішення уряд має ухвалить на засіданні 19 квітня.

Нічна атака Одеси дронами була спрямована на виявлення ППО — Гуменюк

Атака дронами-камікадзе на Одесу вночі 19 квітня була направлена на пошук та знищення систем ППО, розповіла у коментарі Суспільному керівниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк. Росіяни пустили "Шахеди" з боку Азовського моря.

“Прикривалися особливістю регіону, особливістю ландшафту для того, щоб бути максимально непомітними. Намагаються вони все ж таки обдурити нашу протиповітряну оборону і намагаються її вишукати. Саме тому, ми підозрюємо, була така групова атака кількома заходами, щоб спровокувати роботу ППО”.

Третя хвиля пусків спрацювала по інших цілях: цього разу уразили об’єкт рекреаційної інфраструктури, що, за її словами, говорить про небезпеку курортного сезону.

За словами Гуменюк, Росія поповнює запаси "Shahed-136", щоб економити ракети. Точну кількість дронів-камікадзе назвати складно: “Росія доведена до критичного мінімуму ракет і намагається їх економити і саме тому шукає підтримки у тих, хто спонсорує тероризм у світі і отримує ось таку допомогу”.

Наталя Гуменюк каже, що очікувати нової ракетної атаки після уражень дронами не треба, але варто бути готовими і знати, що “ворог підступний” і його дії передбачають використання різних видів зброї.

Мінкульт у Лаврі: комісія опублікувала нові кадри життя УПЦ в заповіднику

19 квітня, комісія МКІП продовжила свою роботу в заповіднику "Києво-Печерська лавра" та представила нові кадри того, як УПЦ жили у Лаврі. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у своєму Telegram.

"Нею було здійснено огляд 3-х пам’яток (2 національного, 1 місцевого значення). А саме — майна корпусу 37, 37-а, 38 – галерея до Ближніх печер, дзвіниця на Ближніх печерах, вхід до Галереї Ближніх печер", — написав Ткаченко.

У присутності в.о. генерального директора заповідника "Києво-Печерська лавра" Максима Остапенка та його заступника, двері до цих будівель, за допомогою технічних засобів, відімкнули.

Міністр опублікував нові кадри з приміщень Лаври, які орендували представники УПЦ МП. Він зазначив, що попередній орендар не дотримувався протипожежних заходів.

У Мінагрополітики розповіли, як відбуватиметься транзит українського зерна через Польщу

Транзит української агропродукції через Польщу, що відкриється з четверга на п'ятницю, буде здійснюватися з додатковими заходами контролю з боку польської сторони.

Про це під час пресконференції 19 квітня розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає кореспондентка Суспільного.

"Українські експортери везуть продукцію, приїздять на кордон, оформлюють декларацію Т1. І польська сторона, і ми констатуємо факт, що такі документи є. В нас є до них питання, але контроль буде здійснювати польська сторона", — пояснив процедуру Сольський.

Він також зазначив, що працюватиме система, яка буде показувати, куди йду вагони: в порти або інші країни ЄС. У перший тиждень польська сторона зможе здійснювати фізичний супровід вантажу.

Міністр наголосив, що він абсолютно впевнений у якості українського зерна і вона є конкурентною. Система контролю України абсолютно синхронізована з системою ЄС.

"Якщо говоримо про якість, то ми мали б мати претензії від покупців та бізнесу. І це, на мою думку, найбільш ефективно. Бо це найзацікавленіші покупці. Ми станом на ранок не мали жодної нотифікації про проблеми з якістю продукту. Є рідкісні випадки. Вони є абсолютно в усіх країнах", — сказав Сольський.

За його словами, розблокування транзиту та спрощення його мало б найближчим часом компенсувати внутрішній імпорт Польщі, однак загалом збитки від заборони імпорту європейськими країнами будуть підраховані пізніше наступного тижня.

На запитання журналістів, чи був у рішенні Польщі щодо заборони імпорту та транзиту політичний підтекст, Сольський відповів, що "причини були", однак коментувати не став.

"Ми з поляками справжні друзі. Але між друзями можуть бути дискусії. Очевидно, що є певні моменти, які були причинами цього рішення. Вони настільки очевидні, що не доцільно їх щоразу обговорювати", — сказав він.

Зернова ініціатива: огляди суден поновлюються — Кубраков

Віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив про поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям, у рамках "Зернової ініціативи". Про це міністр написав у Фейсбуці.

"Заверишили зустріч з Хулусі Акаром, Міністром національної оборони Туреччині. На порядку денному головне питання – розблокування та забезпечення ефективного функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям", — повідомив Кубраков.

Двом організаторкам псевдореферендуму на Херсонщині оголосили підозру у колабораціонізмі

На Херсонщині двом жителькам Станіслава оголосили підозру у колабораціонізмі. Одна з них "очолила" так звану "дільничну виборчу комісію", друга організовувала проведення псевдореферендуму. Про це у Facebook повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, жительки Станіслава підтримали російських окупантів та погодились взяти участь в організації та проведенні незаконного референдуму.

Вони закликали людей "голосувати", вели облік громадян, які "віддали свій голос" за списком "виборців". Разом із озброєними військовими РФ ходили по домах людей, змушували їх ставити "галочки" у "бюлетенях" та підтримати приєднання регіону до складу Росії.

Нині фігурантки переховуються на тимчасово окупованій території.

Їм загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.

МЗС засудило зустріч Лукашенка з ватажком "ДНР" Пушиліним і викликало посла в Білорусі

МЗС України засуджує проведення Олександром Лукашенком зустрічі 18 квітня в Мінську з Денисом Пушиліним як спробу легітимізації цього представника російської окупаційної адміністрації в Донецьку. Посла України в Білорусі викликали для консультацій.

Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

“Вважаємо зустріч з представником російської окупаційної адміністрації, який переховується від українського слідства за скоєння тяжких злочинів та знаходиться під українськими і міжнародними санкціями, черговим і кричущим недружнім актом з боку Республіки Білорусь, спрямованим на підтримку держави-агресора РФ”, — йдеться у заяві МЗС.

У зв’язку з цим МЗС України ухвалило рішення викликати посла України в Республіці Білорусь Ігоря Кизима для консультацій.

Мінськ має утримуватися від подібних деструктивних кроків і припинити підтримку агресивної війни Росії проти України, наголошують у МЗС.

На Луганщині українські військові знищили російський танк

Воїни 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади знищили черговий танк російської армії на Луганщині, повідомили військові. У бригаді зазначили, що за декілька днів парашутно-десантний підрозділ повітрянодесантної Січеславської бригади знищив вже другий танк окупаційних військ.

З-під завалів у Вовчанську дістали тіла подружжя

Рятувальники знайшли тіла чоловіка та жінки, які загинули внаслідок авіаудару РФ по Вовчанську 18 квітня, повідомив речник рятувальників Харківщини Євген Василенко.

Загиблі — 51-річний чоловік та 45-річна жінка. У коментарі Суспільному очільник Вовчанської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі казав, що це подружжя. Тіла загиблих дістали з-під завалів.

На війні загинув екснардеп Олег Барна

Колишній народний депутат фракції від "Блоку Петра Порошенка" Олег Барна загинув на війні. Начальник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський у Facebook повідомив, що Барна загинув під час бойових дій.

"Із сумом в серці маємо повідомити, що під час виконання бойового завдання загинув наш росомаха, помічник гранатометника, старший сержант Олег Барна", — написали у 68 бригаді.

Під завалами будинку у Вовчанську може бути подружжя

Очільник Вовчанської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі повідомив Суспільному, що за попередньою інформацією, в одному із будинків у Вовчанську під завалами може перебувати подружжя. Він зазначив, що люди опинилися майже в епіцентрі вибуху. Ще одне подружжя, яке дістало поранень вночі, забрали до лікарні у шоковому стані.

За інформацією очільника військової адміністрації, росіяни скинули дві авіабомби: на будинки та на ринок. Ринок нині зруйнований майже на 90%. Пошкоджено також дитячий садочок, що розташований неподалік від місця вибуху.

У ДСНС розповіли подробиці обстрілу Вовчанська

Окупанти обстріляли Вовчанськ з авіації після 22:00 18 квітня. Росіяни били по центру міста, зазначають рятувальники, повідомили у пресслужбі облуправління ДСНС Харківщини. Пожежі спалахнули на території приватного будинку та ринку, де вогонь охопив площу в понад 1000 кв.м. Горіли близько 60 торговельних павільйонів, а вибуховими хвилями було пошкоджено ще близько 150 павільйонів. Осередки вогню вдалося загасити о 04:00 19 квітня.

"На території приватного домоволодіння горіли два житлових будинки, літня кухня, дві надвірні забудови на загальній площі 500 кв.м. Ще 10 сусідніх будинків зазнали пошкоджень", — інформує ДСНС.

Як РФ поширює дезінформацію — аналіз британської розвідки

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну РФ систематично використовує інформаційні операції як основний елемент своєї стратегії. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

За даними британських розвідників, Росія культивує численні канали та проксі-сервери для поширення дезінформації: навмисного створення та поширення неправдивої або підтасованої інформації.

“Одним із компонентів російської дезінформації є "відмивання наративів", коли Росія просуває інформацію від проксі-серверів або неперевірених джерел у соціальних мережах, яка потім проникає в більш мейнстрімні або державні ЗМІ”, — йдеться у звіті британської розвідки.

Це має на меті приховати джерело інформації, щоб російській державі було легше дистанціюватися від повідомлення. Потім вона просуває дезінформаційні фрагменти повідомлення, маскуючи при цьому свої корисливі інтереси, відзначили у британській розвідці.

“Російські державні суб'єкти представляють маніпульовані наративи як організовано, так і кон'юнктурно. Їхні поточні пріоритети майже напевно включають дискредитацію українського уряду та зменшення міжнародної підтримки України”, — наголошують британські розвідники.

РФ завдала авіаудару по місту Вовчанськ на Харківщині

Щонайменше двоє людей дістали поранень внаслідок російського авіаудару по Вовчанську ввечері 18 квітня.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Пошкоджено два житлових будинки, господарчі споруди та ринок. Сталася масштабна пожежа, горіло близько 60 торгових павільйонів", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок обстрілу поранено подружжя, допомогу їм надали на місці.

Інформація щодо кількості поранених уточнюється, написав Синєгубов.

У Невському на Луганщині через обстріли РФ поранена жінка

У Невському Луганської області, що на Сватівщині, отримала поранення одна жінка. Російські військові обстріляли населений пункт 18 квітня приблизно о 19:00.

Про це повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

Він зазначив, що у пораненої жінки мінно-вибухова травма й осколкові рани стегна. Її госпіталізували до однієї з лікарень Донеччини.

За даними Лисогора, армія РФ обстрілює населені пункти з артилерії різних калібрів. "На нашому напрямку фронту росіяни майже щодня випускають більшу кількість снарядів, ніж будь-де ще. І все частіше від цього страждають цивільні, які ще залишаються в прифронтових селах. Люди бачать смерть сусідів та рідних і все ще відмовляються виїхати в безпечні регіони", — розповів керівник ОВА.

За минулу добу військові РФ обстріляли 18 населених пунктів на Запоріжжі

Протягом минулої доби, 18 квітня, російські військові обстріляли 18 населених пунктів Запорізької області. Зокрема, завдали 4 авіаційних удари, 1 з БПЛА, 3 з РСЗВ та здійснили 93 артилерійських обстріли.

Про це повідомляють у Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла: Малу Токмачку, Новоданилівку, Новоандріївку, Кам’янське, Малі Щербаки, Оріхів, Гуляйполе, Гуляйпільське, Залізничне, Ольгівське, Малинівку, Червоне, Білогір'я, Чарівне, Новояковлівку, Темирівку, Староукраїнку, Степове.

Надійшло 21 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Маляр: "Родичі не повинні дізнаватись про загибель військовослужбовця з Інтернету"

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр після поширення напередодні інформації про загибель на фронті колишнього народного депутата Олега Барни наголосила, що родичі не повинні дізнаватись про загибель військовослужбовця з Інтернету.

"Правом повідомляти цю інформацію наділені ТЦК СП. Не командири, не побратими, не офіційні сторінки бригад", — написала Маляр у Телеграм зарнку 19 квітня.

За її словами, працівники ТЦК СП мають досвід та спеціально навчені такими комунікаціям. Якщо тіло не знайдено, тоді родині повідомляється, що військовослужбовець зник безвісти за певних обставин. Такий військовослужбовець в обліку буде зі статусом "безвісти зниклий". Коли знайдено та ідентифіковано тіло, тоді повідомляється про загибель.

"В нас вже був випадок, коли бачили свідки загибель, але тіло не знайшли. Згодом військовослужбовець виявився живим", — пояснила посадовиця.

18 квітня речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський повідомив, що колишній нардеп Олег Барна загинув 17 квітня.

Згодом п'ятий президент, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко написав у Facebook, що брат Олега Барни Степан каже, що бригада наразі загибель екснардепа не підтверджує.

У коментарі Суспільному пресофіцер 68-ої окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша Мирослав Семенюк повідомив, що офіційно він не вважається загиблим, тому що тіло ще не евакуювали з поля бою.

"Але все вказує на те, що він загинув", — сказав Семенюк.

За добу російське військо втратило 620 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 19 квітня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 183 750 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 620 військових.

За минулу добу на Донеччині від обстрілів загинула одна людина, є поранені жителі

Протягом 18 квітня на Донеччині Донеччини загинув один мирний житель у Бахмуті. Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

За його даними, є поранені люди в Українську, Карлівці, Авдіївці, Новокалиновому й Вугледарі.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1476 людей, поранення отримали 3412 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російська армія за добу 79 разів обстріляла Херсонщину: загинула людина, десятеро – поранені

Російська армія протягом доби 18 квітня 79 разів обстріляла територію Херсонської області. З важкої артилерії та БПЛА випустила 350 снарядів. Одна людина загинула, десятеро — поранені.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон військові РФ обстріляли 12 разів. Снаряди влучили у територію ринку, будівлю закладу освіти та житлові квартали, йдеться в повідомленні.

В ISW пояснили, чому Путін відвідав окуповані території України

Президент Росії Володимир Путін під час свого візиту до окупованих Херсонської та Луганської областей позиціонував себе як військового лідера в очікуванні запланованого українського контрнаступу. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики також відзначили розбіжності між заявами Кремля про дату візиту і словами самого Путіна на відео.

Так, в ISW відзначили, що 18 квітня у Кремлі оголосили, що Путін відвідав штаб російського угруповання військ "Дніпро" в Херсонській області та штаб Національної гвардії "Схід" в окупованій Луганській області. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін відвідав окуповані території 17 квітня. Однак на одному з відео Путін заявив, що "наближається православне свято Великодня". Це свідчить, що його візит відбувся до 16 квітня. Пізніше Кремль відредагував відео, щоб виключити заяву Путіна про свято, яке на той момент лише наближалося.

“Президент України Володимир Зеленський відвідав лінію фронту в Авдіївці 18 квітня, і не виключено, що Кремль навмисно оприлюднив кадри візиту Путіна, щоб затьмарити в інформаційному просторі візит Зеленського”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними ISW, російські провоєнні блогери критикують російських чиновників за те, що вони не відвідують лінію фронту, як Зеленський. 19 березня Путін відвідав окупований Маріуполь, щоб покращити свій імідж лідера воєнного часу. Цього разу російські окупаційні чиновники та провоєнні заявили, що візит Путіна підняв бойовий дух російських військовослужбовців, які готуються до відбиття українських контрнаступів.

Геолокаційні кадри показують, що Путін відвідав Арабатську стрілку на південному заході Херсонської області — щонайменше за 130 км від найближчої лінії фронту.

Російські війська завдали ударів по Очаківській громаді Миколаївщини

У вівторок, 18 квітня, російські війська два рази завдавали ударів по акваторії та узбережжю Очаківської громади Миколаївського району області. За попередньою інформацією, загиблих немає.

Про це в Телеграм-каналі повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"О 13:50 та 22:41 російські війська завдавали мінометних та артилерійських обстрілів по акваторії та узбережжю Очаківської громади. Постраждалих немає", — написав Кім.

За інформацією районних військових адміністрацій, у м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах вдень та в ніч проти 19 квітня обстрілів не зафіксували.

Окупанти на ТОТ не можуть знайти собі нових поліцейських — ЦНС

Окупанти планують розширити штат поліцейських  на тимчасово окупованих територіях, але мають дефіцит кадрів. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Так, зокрема окупанти планують набрати нових дільничних з колишніх місцевих працівників МВС, але охочих менше ніж очікувалось. При цьому, окупанти знизили вимоги і навіть не вимагають офіційного підтвердження стажу. Потенційному колаборанту достатньо просто мати “рекомендації” від двох чинних “працівників МВС”.

“Зауважимо, що Центр національного спротиву знає кожного колаборанта й ніхто не уникне відповідальності після деокупації регіону”, — йдеться у повідомленні.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та 2 удари по зенітно-ракетних комплексах окупантів. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 квітня.

Також було збито 2 російських розвідувальних БпЛА (“Орлан-10” і “Суперкам”),  а також 8 ударних (7 — типу “Шахед-136” та 1 — “Ланцет”).

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, станцію радіоелектронної боротьби та ще один важливий військовий об’єкт окупантів.

Сили ППО збили російський дрон поблизу Дніпра

У ніч на 19 квітня, сили протиповітряної оборони знищили російський безпілотник у небі над Дніпропетровщиною. Про це сказано на Facebook-сторінці повітряного командування "Схід".

За повідомленням, збили дрон на околицях Дніпра.

Окупанти мінують захоплені території Херсонщини — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, на тимчасово захопленій території Херсонській області російські окупанти продовжують мінувати місцевість, нарощуючи оборонні спроможності. Мінувань зазнають і акваторії річок Конка та Дніпро. Є випадки підривів місцевих жителів на російських мінах при спробі вийти на воду.

На Одещині вночі знищили 10 із 12 "Шахедів" — Повітряні Сили

На Одещині вночі було знищено 10 із 12 дронів-камікадзе "Shahed-136/131". Про це зранку 19 квітня повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

Тривають важкі бої за Бахмут — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 квітня.

Протягом минулої доби окупанти обстріляли населені пункти Грем’яч Чернігівської області, Велика Берізка, Кореньок, Бояро-Лежачі, Іскрисківщина, Волфине та Річки Сумської області, а також Ветеринарне, Козача Лопань, Глибоке, Вовчанськ, Бочкове, Охрімівка та Нестерне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку минулої доби російських обстрілів зазнали Кам’янка, Рідкодуб, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна та Западне Харківської області.

На Лиманському напрямку військо РФ намагалося покращити тактичне положення, безуспішно наступало неподалік населеного пункту Діброва. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Григорівка, Білогорівка Луганської області та Іванівка, Торське і Спірне — Донецької.

На Бахмутському напрямку окупанти продовжують наступати. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Водночас українські захисники відбили наступ росіян у напрямку населеного пункту Ступочки. Від російських обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Часів Яр, Костянтинівка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку військові РФ безуспішно наступали в районах населених пунктів Степове, Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Невельське. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Тоненьке, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку минулої доби українські захисники відбили численні атаки окупантів у районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. Російських обстрілів зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби військо РФ безуспішно наступало у напрямку Пречистівки. Обстріляло населені пункти Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти продовжують оборонятися. Протягом доби здійснили обстріли населених пунктів поряд із лінією бойового зіткнення. Серед них — Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів, Степове та Плавні Запорізької області; Антонівка Херсонської області та місто Херсон. Є загиблі серед цивільного населення.

Сили оборони відбили понад 60 атак на 4 напрямках — Генштаб ЗСУ

Військо РФ наступає на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби на цих ділянках фронту підрозділи Сил оборони України відбили понад 60 атак окупантів. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 квітня.

Протягом минулої доби окупанти завдали 4 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснили 58 обстрілів із реактивних систем залпового вогню, постраждали і цивільні люди.

Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

РФ атакувала Одещину безпілотниками, є влучання в об’єкт громадської інфраструктури

Вночі 19 квітня армія РФ атакувала Одеську область безпілотниками типу Shahed-136. Більшість збили, але є влучання в об’єкт громадської інфраструктури. Про це повідомив начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук.

"Вночі ворог здійснив атаку ударними БПЛА типу "Шахід-136" по Одещині. Завдяки вдалій роботі наших сил оборони, більшість БПЛА ворога знищено, але нажаль є влучення по об’єкту громадської інфраструктури", — повідомив начальник Одеської РВА.

На місці пожежі працюють ДСНС та інші служби. За попередньою інформацію, уточнив Юрій Крук, постраждалих немає.

О 1:49 в Одесі та області ввімкнули повітряну тривогу. Через кілька хвилин в місті пролунали вибухи, схожі на роботу ППО. Атака продовжувалась близько години, за цей час пролунало ще кілька вибухів. Тривога закінчилась о 3:00.

ПК "Схід" знищило 7 російських дронів

"Станом на 22.00 підрозділами зенітних ракетних військ та мобільними вогневими групами повітряного командування "Схід" знищено 7 ворожих БпЛА, з них 6 дронів-камікадзе типу Shahed-136. В районі Запоріжжя знешкоджено 6 безпілотників, ще одного збито на околицях Дніпра", — йдеться у повідомленні командування.

Ситуація на Близькому Сході може вплинути на війну в Україні — Семиволос

"Українці стали зараз більш уважні і стежать за подіями, які відбуваються навколо нас. Північна Африка — це не так далеко від нас. Ми бачимо, як Близький Схід впливає на українську ситуацію, коли ми говоримо про Іран. Бачили повідмолення The Washington post про контракт, який, на щастя, не реалізувався між Єгиптом та Росією, і про карколомну зміну, можливість постачанням Єгиптом зброї до України. Це означає, що події там безпосередньо впливають на українську ситуацію", — заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Він додав, що частина єгипетських військ перебувала на території Судану і "деякі з цих військових були захоплені в полон Силами швидкого реагування генерала Мухаммада Хамдана Дагло": "Ці події не так далеко від нас і можуть вплинути в т.ч. на те, що відбувається в Україні".

"Мухаммад Хамдан Дагло — людина всеїдна. Він вів переговори з усіма, і з росіянами також. Є інформація, що ці Сили швидкого реагування взаємодіяли з представниками ПВК “Вагнер”, взаємодія заходила до охорони золотих копалень і що там є спільний бізнес з Москвою. Ця інформація не настільки підтверджена, це частина широкої інформації про цю людину. Він так само вів переговори з ізраїльтянами, у нього є контакти з американцями, з ОАЕ", — зазначив експерт.

В Раді заявили про можливість повернення виплат у 30 тисяч гривень військовим

Про це в ефірі "Українського радіо" заявила членкиня парламентського комітету податкової та митної політики Ніна Южаніна ("ЄС").

Вона, зокрема, пояснила, що що за підтримки Світового банку Україна одержує 535 млн доларів на екстрене відновлення транспортної мережі, це 21 млрд гривень.

"Тому з Дорожнього фонду можна брати без перешкод і негативних наслідків 75%. Це те, що заплановано на поточні витрати, адже абсолютно всі видатки будуть перекриватися за рахунок грантових коштів. Про те, що на 18 млрд не буде погашено боргові зобов’язання за запозиченнями, теж є офіційна інформація — вони відстрочені до наступного року і можливе відтермінування ще на рік, тому це теж кошти, які вивільняються", — додала Южаніна.

Крім того, нардепка зауважила, що, за її підрахунками, додатково ще 11 млрд. грн можна залучити від роботи зернового коридору: "Ми разом із владою маємо сісти в бюджетному комітету, подивитись усі статті. Я просто показала зразок, з чим має працювати влада, де є джерела. Не треба збільшувати дефіцит бюджету, треба зробити перерозподіл і крокувати вперед. Тільки разом, у єдності. Тоді ми знайдемо кошти для повернення 30 тисяч".

На початок