Чому останніми днями є світло і чи довго так буде — пояснює експерт

Чому останніми днями є світло і чи довго так буде — пояснює експерт

Ексклюзивно
Електроенергія в Україні
. Фото: Суспільне Кропивницький

Високий рівень води в річках, який дає змогу активно працювати гідрогенерації, а також відновлення кількох енергоблоків на вугільних електростанціях, зокрема, дозволили енергетикам максимально забезпечити країну електрикою. Про це Суспільному в ефірі єдиного телемарафону сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Останніми днями в системі немає великого дефіциту, електрика подається, пояснив Харченко. Багато людей навіть без графіків останніми днями забезпечувалися повністю електрикою, скільки потрібно, додав він.

“Але водночас ми маємо розуміти, що всі ці ремонти, всі ці відновлення — це не капітально. Вони зроблені так, щоб працювало. Та сама аварія в Одесі показала, що може відбуватися далі, коли обладнання побите ракетами, пошматоване, зварене, відновлене”, — сказав Харченко.

За його словами, про половину того обладнання, яке у нас зараз працює, “в Європі чи Америці сказали б, що це взагалі включати не можна”.

“А наші інженери так працюють, що воно працює, забезпечує людей електрикою і продовжує функціонувати. Але це не є дуже надійно. Всі мають розуміти, що це шалені зусилля, щоб добитися позитивного результату. І вони не є зараз стійкими, дуже стабільними”, — пояснив експерт.

Щоби привезти те обладнання, яке дозволить капітально відновити енергосистему, за словами Харченка, знадобиться ще 8-9 місяців. Це мінімальні терміни. Зараз воно замовляється по всьому світу.

“Але виробники відверто кажуть, що це дуже складне технологічне обладнання, ви хочете швидко і багато. Але термін поставки 5-6 місяців. Воно буде з Азії — з Південної Кореї чи з Китаю, чи з Філіппін, чи з Індії — їхати 2,5 місяці кораблем, бо це дуже важке”, — сказав експерт.

Потім обладнання буде їхати на підстанцію, бо це 200-300 тонн одним шматком, їх не можна розділити.

“Жоден залізничний вагон не може підняти таку вагу. Відповідно спеціальний потяг. Потім спеціальні багатоколісні платформи, щоб по дорогах рухатися. Тільки вночі, дуже повільно. Тут багато складнощів. Навіть довезти це обладнання — це величезна спецоперація. І над тим йде дуже велика робота”, — пояснив Харченко.

Але об’єктивно все це станеться за 8-9 місяців, і тоді буде повертатися справжня надійність.

“А зараз об’єктивно будь-який об’єкт працює, за ним слідкують, роблять все можливе. Але ніхто не може дати гарантію. Ситуація, подібна до одеської, може повторитися, де завгодно. Львівщина, Вінниччина. А Київ та Одещина зараз прирівнюються до Харкова та Херсонщини за складністю ситуації в енергосистемі. В мережах дуже складно все”, — сказав експерт.

Електроенергія. Усі останні новини

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України. А після обстрілів 16 грудня запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди країн відправили Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядають три сценарії блекауту і закликають українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.

З 16 січня 2023-го українці можуть обміняти старі електричні лампи розжарювання на енергоощадні LED-лампи, вони на 88% більш енергоефективні ніж старі лампочки. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься за рахунок коштів ЄС. Заявку можна подати через "Дію", після чого — отримати п'ять нових ламп у найближчому відділені "Укрпошти".

Читайте також

Блекаут в Україні. Чи можуть російські обстріли повністю відключити електрику в країні

Як зігрітися, що їсти, де знайти питну воду та як лишитися на зв'язку: поради на випадок блекауту

Чайник, або 120 смартфонів. П'ять способів економити електроенергію

Відключення електроенергії: як убезпечити житло від пожеж — розповіли в ДСНС

На початок