Енергетичний "Рамштайн": Україна залучила близько $1 млрд

Енергетичний "Рамштайн": Україна залучила близько $1 млрд

Енергетичний "Рамштайн": Україна залучила близько $1 млрд
. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та глава МЗС Франції Катрін Колонна. Фото: Пресслужба КМУ

За підсумками енергетичного "Рамштайну", який відбувся у Парижі, Україна залучила близько мільярда доларів для проходження зими. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Близько $1 млрд Україна залучила за підсумками міжнародної конференції "Солідарність з українським народом". З них половина – грантові кошти. Друга половина – товари, роботи, кредити, більшість із яких отримаємо ще цього року", — написав він у Telegram.

За словами прем'єра, головний підсумок дня – цілком конкретна допомога Україні, аби країна пройшла цю зиму з найменшими втратами.

"Створили дієву та ефективну платформу солідарності з Україною. Вона узагальнюватиме інформацію про наші потреби та забезпечить механізм миттєвої відповіді наших партнерів", — зазначив Шмигаль.

Крім того, за його словами, учасники конференції, ініціювали програму заміни 50 млн старих ламп на нові LED-лампи.

"Закупівлю 30 млн профінансує Єврокомісія. Так заощадимо 1 ГВт електроенергії та знизимо дефіцит у мережі. Агресор не зможе занурити нас у холод і темряву. За підтримки наших друзів вистоїмо. Щиро вдячний Франції та особисто президенту Макрону за єднання партнерів на допомогу Україні", — зазначив прем'єр.

Читайте також: "Дешевше, ніж блекаут в Україні": Зеленський закликав учасників енергетичного Рамштайну надати електрику, газ та направити місії на енергоінфраструктуру

Через російські обстріли з ладу виведена майже половина енергосистеми України.

Напередодні глава українського уряду Денис Шмигаль повідомив, що для відновлення критичної інфраструктури Україні знадобиться 500 мільйонів доларів США. Орієнтовна вартість екстреної підтримки сектору централізованого теплопостачання оцінюється ще в 500 мільйонів доларів.

Енергетичний "Рамштайн" у Парижі

13 грудня у Парижі відбувається Міжнародна конференція "Солідарність з українським народом", або енергетичний "Рамштайн". У ній беруть участь представники 46 країн і 24 міжнародних організацій. Це перша зустріч у подібному форматі, механізм відбувається за прикладом "Рамштайну" — зустрічей країн-союзників щодо надання військової підтримки Україні.

Мета — створити координаційний механізм з енергетичного відновлення України після атак Росії на критичну інфраструктуру та цивільні об'єкти.

Співорганізатори — президент Франції Еммануель Макрон і президент України Володимир Зеленський. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і віцепрем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков очолюють українську делегацію. Також на саміті присутня перша леді Олена Зеленська.

Саміт енергетичного "Рамштайну" покликаний допомогти українському народу "витримати цю зиму", зазначив Макрон. За його словами, на прохання президента Зеленського, за столом "Рамштайну" зберуться представники багатьох країн, деякі з яких "часом мали віддалену роль та не були в центрі підтримки й допомоги" Україні. Вони обговорять надання генераторів, допомогу в ремонті об'єктів інфраструктури та освітленні.

Читайте також

В енергосистемі зберігається складна ситуація, зокрема, через погоду — "Укренерго"

США відправили Україні перший транш з енергетичним обладнанням — Reuters

Єврокомісія виділить 30 млн євро на 30 млн LED-ламп для українців — Урсула фон дер Ляєн

Енергетичний "Рамштайн", ЄС запровадив санкції щодо Ірану за постачання дронів Росії. 293 день війни. Онлайн

На початок